abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Overenie počítača pre prístup do siete

    3.1.2014 09:53 Peter
    Overenie počítača pre prístup do siete
    Přečteno: 362×
    Dobrý deň vám prajem.

    V práci mám CentOS server ktorý okrem iného robí DHCP server a firewall. Vnútornú sieť máme oddelenú pre firemné PC a pre hosťov. Internet je pripojený na eth0, firemná sieť na eth1 a AP pre hosťov na eth2. Na eth1 je dhcp s "deny unknown client" a mám skript pre iptables ktorý zakazuje všetky spojenia z eth1 siete okrem tých ktorí sú uvedený v dhcpd.conf. Ale pre také indivídum ktoré chce škodiť je toto riešenie absolútne nedostatočné. Nieje predsa nič jednoduchšie ako sniffnúť si nejakú "povolenú" mac adresu a zmeniť si tú svoju.

    Preto hľadám nejaké riešenie na jednoznačné overenie PC. Čiže nie overovanie používateľov ale samotného počítača. Ideálne niečo čo by išlo úplne mimo používateľa, teda žiadne prihlasovacie portály a podobné zhovadilosti.

    Dúfam, že ste ma pochopili.

    Vopred vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovědi

    3.1.2014 10:14 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overenie počítača pre prístup do siete
    3.1.2014 10:49 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overenie počítača pre prístup do siete
    No na to som myslel ako na prvé, ale problém je v tom, že nemám switch ktorý by to podporoval. Ja som skôr myslel niečo na úrovni servera.
    3.1.2014 10:58 hermelin | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overenie počítača pre prístup do siete
    pokud skutecne chces overovat pristup poctace do site - tzn. zajisteni ihned na bodu pripojeni pocitace - tzn. poridit switch s podporou 802.1x - dneska uz to neni zadna velka investice. Pak by jeste slo najmout osobou ktera by zasuvku pocitace v danej okamzik vyskubla z patch panelu :-)

    Bohuzel jine reseni nez 802.1x asi neni. Server to nema overovat jak - ten muze pouze overovat pristup na sebe ale ne jestli si muze dany pocitac povidat s jinym pocitacem (kdyz o tom datovym toku diky switchy nic nevi)
    3.1.2014 11:15 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overenie počítača pre prístup do siete
    Objednavka na takýto switch u nákupčího už je, ale kedy bude vybavená to je vo hviezdach. A mne osobne išlo práve o tu komunikáciu so serverom, je mi jasné, že bez 802.1x sieť ako takú neporiešim, ale snažim sa aspoň "ochrániť" server.
    3.1.2014 11:18 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overenie počítača pre prístup do siete
    Ináč povedané - teraz iptables blokuje na základe mac adresy, čo je ale veľmi jednoducho prekonatelné. Ja potrebujem v iptables blokovať, respektíve povoľovať podľa niečoho čo nie je tak jednoducho prekonatelné ako mac.
    3.1.2014 11:32 hermelin | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overenie počítača pre prístup do siete
    Tak zkus DHCP server + iptables filtr podle mac+IP. Proste kazda MAC bude mit pevnou IP a to si budes hlidat firewallem.
    3.1.2014 11:50 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overenie počítača pre prístup do siete
    No ale veď o to hovorím, že toto nasadené mám, ale je to jednoducho prekonateľné.
    rADOn avatar 3.1.2014 12:01 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Overenie počítača pre prístup do siete
    IPsec je standartní způsob autentizace ipv4, ale počítej že to není žádná sranda rozběhnout. Jestli nechceš šifrovat veškerou komunikaci se serverem, tak ti stačí zařídit certifikáty a nastavit AH.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    cynic_asshole avatar 3.1.2014 19:26 cynic_asshole | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Síťová autentizace pro chudé
    Než ti koupí ten switch s podporou 802.x, co takhle dát šanci PPPoE?

    Idea je taková, že na síti eth1 nebude žádný DHCP server, a firemní počítače si „vytočí“ spojení na PPPoE server, který ověří uživatelské jméno a heslo a na základě těchto údajů přidělí počítači IP adresu, DNS servery etc. Přes iptables potom pořešíš pravidla tak, jak jsi zvyklý.

    Jedinou vadou na kráse tohoto řešení je fakt, že bude potřeba i uživatelská interakce, čemuž jsi se chtěl vyhnout.

    V případě zájmu ti můžu pomoci s nastavením, stačí kontakt přes PM.
    Neznáš nějakou linuxovou distribuci pro Windows?
    BigWrigley avatar 3.1.2014 20:15 BigWrigley | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Síťová autentizace pro chudé
    Zajimavy napad. Mozna bude mit ale pan problem napr. s pripadnymi externimi pracovniky, kteri se budou obcas chtit pripojit do site, protoze tenhle setup neni zrovna standardni.
    Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.
    cynic_asshole avatar 3.1.2014 20:21 cynic_asshole | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Síťová autentizace pro chudé
    Mohl by jsi prosím více rozvést myšlenku s externími spolupracovníky a případnými problémy? V případě přístupu zvenčí použijí VPN, zevnitř použijí jméno a heslo (pppoe klient je součástí windows od dob XP), eventuálně mohou použít síť pro hosty a navázat si VPN :-)
    Neznáš nějakou linuxovou distribuci pro Windows?
    BigWrigley avatar 3.1.2014 20:37 BigWrigley | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Síťová autentizace pro chudé
    Pokud pujdou pres VPN, pak je to ok. Myslel jsem to tak, ze v momente, kdy se bude chtit nekdo pripojit zevnitr, nekdo mu bude muset a) vytvorit ucet, b) nekdo bude muset externistu instruovat, jak nakonfigurovat PPPoE. Samozrejme zalezi na situaci, velikosti firmy, firemni politice, schopnostech externistu...
    Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.