abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 676 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: ArchLinux + xfce4 - problém s instalací

    11.2.2015 22:13 fish
    ArchLinux + xfce4 - problém s instalací
    Přečteno: 569×
    Ahoj.

    Potřebuji poradit. Na mém stařičkém NB (HP Compaq NX6110), na kterém jsem měl AcrhLinux, mi odešel HDD, a tak jsem do něj dal jiný a znovu nainstaloval Arch. Provedl jsem pouze základní instalaci a pak jsem nainstaloval Xorg (pacman -S xorg) a Xfce4 (pacman -S xfce4 xfce4-goodies). Nic jiného jsem neinstaloval.

    Po přihlášení do xfce jsem zjistil, že mi na ploše chybí ikona koše, a dále, že po vložení flešky do USB se mi na ploše nezobrazí její ikona (oboje je v thunaru povoleno). Zkoušel jsem hledat na netu a na Arch Wiki, ale řešení jsem nenalezl.

    Poradíte mi prosím, co s tím ???

    V minulosti jsem již Arch stejným způsobem včetně xfce instaloval mnohokrát, ale nikdy se tento problém nevyskytl.

    Předem moc díky.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    11.2.2015 22:25 RickettsialPox | skóre: 20 | Praha, Žižkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ArchLinux + xfce4 - problém s instalací
    Tak dle mého jsi musel instalovat i lightdm, nějaký greeter atp. Je tedy vskutku důležité podrobně popsat co jsi instaloval... Otázkou také je, zda máš všechna potřebná témata ikon. No a především - sleduješ logy? Nehlásí chybějící ikony právě? Popř. samozřejmě jiné důležité věci. Co vím, tak Thunar sám o sobě automatickou správu odstranitelných zařízení nemá - umí pouze volat externí utilitku. Tu máš? (Kupříkladu udiskie.) A jsi si jistý, že máš zobrazování koše povoleno? (A nemáš náhodou vypnuté zobrazování plochy? Já třeba mám jen root-window - bez okna Desktopu, poněvadž ani Desktop nemám...)
    Největší prvek každého hrdinského činu je strach. Život definuji jako "/dev/life >> /dev/null".
    12.2.2015 17:19 fish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ArchLinux + xfce4 - problém s instalací
    Ahoj.

    Jak jsem již psal, mám pouze "téměř" čistou instalaci ArchLinuxu. Tzn., že jsem nainstaloval Arch podle návodu na ArchWiki - ( https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners'_guide ) , takže jsem nainstaloval pouze základní systém (pacstrap -i /mnt base base-devel), pak jsem nainstaloval Xorg (všechny balíčky: pacman -S xorg) a pak všechny balíčky Xfce4 (pacman -S xorg4 xorg4-goodies). Nic dalšího jsem již neinstaloval. Žádný LightDM či jiný greeter. Pouze jsem postupoval tak, jako vždy. Po přihlášení do xfce4 jsem měl na ploše pouze ikony "Domovská složka" a "Systém souborů" - zobrazení ostatních ikon je povoleno, ale nejsou... (při předchozích instalacích jsem tam VŽDY měl kromě dvou výše uvedených i koš a po připojení flešky i její ikonu). Prohlížel jsem logy ve /var , ale nic jsem nenalezl. Proto jsem zkusil udělat celou instalaci znovu, ale se stejným výsledkem.

    Dle tvému "nakopnutí" ... :-D jsem prohlédl nainstalované balíčky a zjistil jsem, že nemám nainstalovaný udisks a udisks2 (tebou zmíněný udiskie jsem nikdy nepoužíval). Takže jsem udisks a udisks2 nainstaloval včetně i volitelných závislostí, a ejhle .... koš a ikona flešky jsou na ploše :-)

    Takže jsem došel k závěru, že vývojáři Archu pozměnili instalační skript a tyto balíčky se tam již neinstalují automaticky tak jako dříve.

    Jinak moc díky za radu. Pomohlo mi to ! :-)

    12.2.2015 17:58 RickettsialPox | skóre: 20 | Praha, Žižkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ArchLinux + xfce4 - problém s instalací
    LIGHTDM není greeter - je to LogIn systém - ten musíš mít 100%, jinak by se ti nespustil greeter, což je uvítací obrazovka - tu musíš mít rovněž... Bez LIGHTDM by se jen těžko pouštělo X pod normálním userem... (Je třeba dost věcí spustit pod fakeroot a něco i pod skutečným rootem - leč výsledkem musí být právo user...) Však jak jsem již tolikrát psal - Linux znám jako své boty ač jej nerad používám... :D (Právě Arch tvoří jednu z mnoha výjimek. Pro mě je především UNIX.) Když si prohlédneš starší logy seznáš, že to spolu úzce souvisí. (Errory jsou právě velice informativní - namísto okamžitého reportu je třeba jim prvně porozumět.) Souvisí to tak, že je třeba spravovat temporary storage - tedy dočasná úložiště. (Speciální umístění.) udisks je v podstatě část udiskie - je to tedy vcelku jedno. (Přesněji je udiskie front-end -> tedy komplexnější balíček zahrnující mnohem více věcí, než jen autodetect + automount -> leč to už je jen na tobě.)
    Největší prvek každého hrdinského činu je strach. Život definuji jako "/dev/life >> /dev/null".
    12.2.2015 23:17 fish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ArchLinux + xfce4 - problém s instalací
    Ahoj.

    Děkuji za reakci. Naprosto věřím, že linux znáš jako své boty (já moc ne, používám hlavně OpenIndiana :-) ), ale přesto tě musím ubezpečit, že lightdm opravdu nainstalovaný nemám! I když netvrdím, že si jej časem nenainstaluji. Zatím věčinu věcí dělám jen z konzole a DE instaluji jen pro občasné potřeby. No a xfce4 v případě potřeby spouštím jednoduchým příkazem: startxfce4 (samozřejmě musí být nainstalovaný xorg-xinit). No a DE (xfce4) běží naprosoto v pohodě a žádný fakeroot jsem nikdy nepotřeboval.

    K mému předchozímu příspěvku dodám (snad se to někomu bude v případě instalace Archu hodit), že celý problém zřejmě způsobila nepřítomnost balíčku gvfs, i když netvrdím, že balíčky udisks a udisks2 nejsou potřeba.

    Schválně časem zkusím i tebou zmíněné udiskie, abych zjistil, co nabízí navíc....

    Měj se fajn a ještě jednou díky.
    12.2.2015 23:22 fish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ArchLinux + xfce4 - problém s instalací
    Omlouvám se za hrubku... :-D samozřejmě nemělo být "věčinu" ale "většinu".
    13.2.2015 00:11 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ArchLinux + xfce4 - problém s instalací
    Ehm... abychom si to trochu vyjasnili:
    • Kdyby tazatel používal nějaký login manager, Xka by se mu pod rootem právě spouštěla. Rootless běh Xka podporují až od verze xorg-serveru 1.16 a to jen s otevřenými ovladači s KMS. Xka tazateli pod rootem neběží právě proto, že se přihlásí z konzole a spustí startxfce4.
    • Thunar sám o sobě připojovat oddíly neumí. Tuto funkcionalitu si zajištuje prostřednictvím gvfs, které to řeší pomocí udisks2. gfvs je v Archu volitelná závislost pro Thunar, takže pro mountování disků přímo z Thunaru je tento balíček nutné zvlášť doinstalovat. Protože Thunar spravuje i ikony na ploše, objeví se po nainstalování gvfs ikona připojeného flash disku atp.
    13.2.2015 07:24 RickettsialPox | skóre: 20 | Praha, Žižkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ArchLinux + xfce4 - problém s instalací
    Právě, že FrameBuffer a dalších XY věcí chce root práva! Jenže webový prohlížeč, prohlížeč souborů atp. mají běžet pod normálním userem! Proto jak píši - je třeba spustit X pod root s právy usera! A to LIGHTDM právě dělá... HTOP ukazuje fakeroot procesy - pročež klidně zašlu screenshot... :D Pročež dle mého musíš X taktéž spouštět pod rootem - pomocí startx. Jestli má tvůj Desktop přístup k obdobnému schématu jako LIGHTDM, tak to potom jo...
    Největší prvek každého hrdinského činu je strach. Život definuji jako "/dev/life >> /dev/null".

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.