abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: správa velkého množství iptables pravidel

    13.11.2016 13:31 fish | skóre: 22
    správa velkého množství iptables pravidel
    Přečteno: 362×
    Zdravím,

    jakým způsobem byste spravovali velké množství pravidel v iptables? Nejde o pravidla, na která jde aplikovat ipset, ale o rozvětvenou konfiguraci routeru. Rozhraní je momentálně 60+, pravidel okolo 1000. Výchozí pravidlo DROP a následně se pro každou službu explicitně povoluje komunikace jen pro konkrétní kombinaci if+src+dst+proto+port, plus odpovídající match v opačném směru. Ponechme stranou, proč to tak je.

    iptables volám skriptem a samozřejmě to v takovém množství už poměrně trvá (řádově vteřiny), což vede k narušení provozu. Nechci používat iptables-save / restore, protože ve skriptu můžu pohodlně udržovat komentáře, měnit interface / subnety pomocí proměnných, generovat opakující se bloky podle seznamu IP (to by zrovna přes ipset asi nahradit šlo) a můžu si obecně organizovat jeho obsah tak, abych se v tom na první pohled vyznal.

    Ovšem iptables-restore má nespornou výhodu v tom, že všechny pravidla předá netfilteru jako blok, takže jejich načtení je téměř okamžité.

    Zkoušel jsem pátrat a UFW zřejmě umí z vlastní konfigurace generovat buď podobný sled volání iptables nebo přímo formát pro iptables-restore, takže jeho načtení by mělo být rychlé, při zachování možnosti definovat pravidla v lépe čitelném souboru. Jen nevím, nakolik je UFW ověřený a poradí si s komplikovanějšími pravidly (používání set-mark a podobně).

    Máte s něčím praktickou zkušenost? UFW, firewalld nebo něco dalšího na co jsem zatím nenarazil?

    díky

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    13.11.2016 13:42 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: správa velkého množství iptables pravidel
    Neslo by vyuzit stare dobre pojmenovane chainy? Nemusel by jsi "prejizdet" cele iptables, ale konkretni bloky..
    13.11.2016 15:23 fish | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: správa velkého množství iptables pravidel
    Tak to částečně mám. Nejčastěji upravovanou část mám jako chain v odděleném skriptu, takže ho můžu volat sólo. Ale přišlo mi to jako provizorium, na to abych tak rozkouskoval celý ten hlavní skript. Takže nejdřív zkouším najít elegantnější řešení.

    Popravdě jsem zvažoval něco si na to napsat, co projde strukturu adresářů s dílčími skripty, založí chainy podle jejich názvů atd. Po prvním spuštění už by se daly ty bloky volat podle potřeby. Ale přijde mi zbytečný se do toho pouštět, pokud už by něco obdobnýho existovalo.
    Josef Kufner avatar 13.11.2016 15:43 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: správa velkého množství iptables pravidel
    Napadají mne tři možné přístupy.
    1. Omezit počet pravidel. Asi k tomu máš nějaký důvod, ale asi by stálo za zamyšlení, zda není lepší cesta. Možná by obecnější pravidla mohla významně zredukovat počet pravidel při zachování srovnatelné bezpečnosti.
    2. Můžeš skriptem generovat soubor ve formátu pro iptables-restore. Pak využiješ výhod skriptu i výhod rychlého zpracování všech pravidel najednou.
    3. Můžeš skriptem pomalu vytvořit dočasný nepoužívaný chain. Pak jen upravit pravidlo, které ho volá a starý chain vyhodit. Úprava pravidel bude stále pomalá, ale nebude to vadit provozu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.11.2016 16:10 petzah | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: správa velkého množství iptables pravidel
    nftables to rescue (nftables wiki

    nftables scripting
    13.11.2016 17:29 fish | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: správa velkého množství iptables pravidel
    To vypadá dobře (a zároveň to dokazuje, že nejsem sám, kdo narazil na problém s možností skriptování pravidel). Bohužel v Debianu zatím jen jako backport. Aktuálně bych se potřeboval zaměřit na řešení pro stable a old-stable. Každopádně někde vyzkouším, díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.