abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 561 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?

    25.7.2017 10:35 petrfm | skóre: 23
    Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Přečteno: 573×
    Ahoj linuxáci, můj milý android nepřežil přetížení 5G proti betonové zdi a rozstříklo se mu to legrační sklíčko. Plus je, že se mi fakt hodně ulevilo :-) Už dlouho jsem se k tomu odhodlával, že to udělám, začal jsem android postupně nenávidět a tak jsem skrze něj poslal své emoce ven:-)

    Ale k věci. Bez telefonu být nemůžu, tak jsem si osvojil Nokii E66, kterou jsem měl na stole v kanclu. Miluju ten telefon po jeho konstrukční stránce. Se SW je to trochu horší. Na android se rychle zvyká. Zjistil jsem, že mi ani moc nechybí. Nejhorší je, že bych potřeboval nějak přetáhnout kontakty a pak je, klidně po kabelu občas zálohovat do PC. Sync přes wifi by byl úplně jiný level, ale něco takového ani neočekávám.

    A proto se ptám, řešil někdo podporu těchto starých nokií na linuxu? Je na to nějaký soft, ať už na straně PC, tak telefonu? Viděl jsem jakýsi symbianí "sync cloud", ale to nechci, Posílalo to data kamsi do (_!_) a pak je to syncovalo s google účtem. No tomu říkám tortůra a popření všeho, proč si lidi dumbphone pořizují :-)

    Díky za případnou radu, nebo slušné poslání do pr... !
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza

    Odpovědi

    25.7.2017 10:57 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Kolega v práci nedávno podobně starou Nokii vyměnil za Android. Nejprve mu v té Nokii přestala fungovat synchronizace s Exchange, protože na serveru došlo k aktualizaci certifikátu a ten telefon už nezvládal délku klíče/hash algoritmy/povolené protokoly(??).

    Po aktualizaci na Windows 10 a nový Outlook mu přestal fungovat ten PC Suite, což dlouho používal jako náhradu přímo Exchange synchronizace,

    No a tak to prohlásil za konečnou a uzavření etapy...

    Lehký offtopic, že na dotaz to moc neodpovídá, ale používat platformu, která nemá rozumnou podporu, to je vždycky jen takový přešlapování na místě a jenom to otravuje život... :-D
    25.7.2017 11:18 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Jo no, taky si všímám, jak to postupně umírá. Vestavěný prohlížeš si neporadí s novými certifikáty, takže taky nejede. Řeší to opera mini, ale ta taky není všude podporovaná. Myslel jsem si, že to s E66 zvládnu, ale je to naprd. Na androidu mi vadí to, že je za rok za dva zastaralý a plný děr. Nikdo se o to nestará, člověk musí pořád kupovat telefony, dělají z lidí <->čusy. Navíc všechno 5" a víc. Plácačka na zabíjení much, aby si na to člověk pořídil tašku přes rameno.

    Jediné co se mi po HW stránce líbí je Iphone 5s, protože je pevný a malý. Ale platforma bez podpory USB a SD karet, WTF? Asi někdo v Applu upadl solidně na hlavu :-( Netlačil Jobse ten nádor, nebo co to měl?
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    25.7.2017 13:30 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Já jsem používal Nexusy, takže aktualizace systému na tom byly lépe, ale aktualizace u toho systému není to jediné, co dělá Android Androidem.

    Proto jsem se rozhodl, že jsem před rokem zahodil všechny předsudky a požadavky, přes které nejede vlak a koupil iPhone. Původně jsem měl v plánu to do 14 dnů Alze nadělit zpátky, že si s tím nebudu rozumět, ale hned po rozbalení a pár minutách používání jsem zavzpomínal na určité prvky z WebOS, jenž jsem měl velmi rád a zjistil, že mi to vlastně vyhovuje. Ze všech věcí, o kterých jsem si myslel, že je nutně potřebuji, mi nakonec chybí jen nahrávání hovorů.

    Jinak místo iPhone 5s brát iPhone SE, to má stejný obal jako 5s, ale novější hardware z 6s.
    25.7.2017 15:28 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    No jo ale na androjdu jsem měl roota a tedy firewall, mohl jsem si programovat appky, instalovat je přímo přes apk. Když jsem něco stáhnul jinde než oficiálně, mohl jsem přes správu oprávnění a firewall tu aplikaci defakto sandboxovat, atd. Umí tohle stock iOS? Nějak jsem se o iOS nikdy moc nezajímal, takže iphone považuju za předražený android v kvalitním obalu s dobrou podporou a nulovou kompatibilitou. Jasně, na volání a prohlížení webu to stačí... ALE, za ty prachy trochu málo, ne? To mi splní každý telefon za 40USD s androidem 2.3
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    25.7.2017 15:32 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Příloha:
    Co mě taky dost se*e, že iPhone jde cestou výroby pádel. 5ka je poslední iphone normálních rozměrů, pak už je to neakceptovatelné, batoh nenosím, do kapsy by se mi to nevešlo. A říkám si, co za dva roky? Až bude 5ka vykopávka? Přijde 8čka která bude mít 10", pak 15" a budu zase hledat, na co přejít :-)
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    25.7.2017 16:59 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Pro iOS existuje jailbreak, který získá roota, je to asi o 3 nebo 4 verze pozadu oproti upstreamu. Nepoužívám to, root na Androidu byla právě jedna z věcí, co mě štvala, protože to vyžadovalo větší ruční údržbu a byl problém s aktualizacemi, byť v době mého odchodu přicházela do funkčního stavu nosystem metoda.

    Ač je to nejspíš paradox, tak při nastavování oprávnění pro aplikace v iOS mám pocit, že je mé soukromí ctěno více, než v Androidu. A hlavně mám možnost aplikacím zakázat ukazování notifikací nebo jim jen zakázat vyluzovat různé zvuky. Hlavně ty zvuky mi na Androidu chyběly velmi, což mělo za následek, že jsem měl trvale telefon v tichém režimu, i když jsem nechtěl.

    Vývoj aplikací neřeším, ale kamarád co v jedné firmě dělá podnikovou appku pro telefony a má Android i iOS verzi, tak si kupodivu iOS a jeho API vychvaloval. S vývojem asi problém nemá, kdyby to nemohl zkoušet hned na živým zařízení, tak by asi nadával. Z jeho stesků si pamatuji akorát to, že snad schvalování aplikací v app store dělají ručně, protože to trvá asi tři dny.

    U mě před tím rokem také došlo ke stavu, že mě naprosto přestalo bavit uzpůsobovat si to prostředí k obrazu svému a každou aktualizací, tu jedné aplikace, tu nějakého launcheru, si vše nastavovat zpět, protože se tam něco rozbilo nebo naopak nějaká funkce přibyla. Telefon je prostě nástroj, na kterém používám PIM, web, maily, ssh, rdp a sem tam nějaký ten hovor a zde si za poslední rok nemůžu v tomto ohledu naprosto nijak stěžovat.

    Nakonec jsem si na to udělal názor takový, že ios začal jako platforma, kde bylo všechno omezené a nešlo nic. Android začal jako platforma, kde šlo všechno a nic omezené nebylo. Postupem času se ios postupně uvolňoval a dovoloval víc věci, kdežto Android se postupem času víc omezuje a vynucuje si daná řešení. Dnes je ten stav takový, že se to plus minus setkává uprostřed a každý tam došel jinou cestou.

    Chápu, že celý Apple peklo není pro každého. Já jsem všechny předsudky, očekávání, zvyky a Androidí požadavky hodil za hlavu, protože jsem chtěl vyzkoušet změnu, rozšířit obzory a třeba být i oprávněným ios haterem, který měl tu zkušenost a ví o čem mluví. Ale zatím to dopadlo přesně obráceně.
    k3dAR avatar 25.7.2017 23:30 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    kup si Nexus5 a dej na to SlimROM7 (Android 7.1), zapomenes na to ze si mel pomalej nepodporovanej telefon ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    26.7.2017 12:33 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Chtěl jsem jít do Lineage nebo v případě nexusu se přímo nabízí Copperhead OS. Moje prastará T699 mi na cyanogenmodu vůbec nepřišla pomalá. Ale co mi vadí, že ji vyloučili z plánů na Lineage. Takže poslední verze CM byla 11 a tedy android 4.4 jestli se nepletu?

    To sebou nese dost výrazné bezpečnostní riziko, protože android je děravý jak cedník a hodí se, mít pokud možno co nejnovější verzi. Provozovat 3 roky neaktualizovaný telefon je mi prostě nepříjemné. Takže jsem zavrhl opravu toho krámu s tím, že si koupím raději něco lépe podporovaného.

    Problém je, najít mobil s displejem menším jak 4,5". Na iPhone5 je luxusní, že má jenom 4" displej. Ta T699 měla myslím 4,2 nebo tak nějak. Koukal jsem třeba na Galaxy S5 mini, ale už to jsou lopaty. Prostě největší problém je najít telefon co je malý, není ze skla, nebo jiného úchylného materiálu a současně na něm běží alternativní Android.

    Jsem z toho fakt rozladěný. Už se pomalu smiřuju s návratem k T699. Ještě jsem koukal, že paradoxně Lineage podporuje motorolu Photon Q, ale tam se musí pájet SIM karta a navíc, kde mám jistotu, že to za půl roku zase nezabalí a budu bez aktualizaci?

    Jinak NEXUS se mi docela hnusí, jak je celý plastový a skoro všechny používané nexusy jsou šíleně ošoupané. Třeba ta moje 5 let stará T699 vypada pořád jako nová. Stejně tak kámošův iP5 vypadá jak z krabice i když ho válí na dílně po stole a semtam hodí na zem.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    Josef Kufner avatar 26.7.2017 14:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    S5 mini mi přijde jako ieální velikost. Ani moc malé, ani moc velké. Tak akorát do ruky.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Josef Kufner avatar 25.7.2017 15:41 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Funkční synchronizace je největším přínosem Androidu oproti starým telefonům. Nainstaluje se DAVdroid a jede to po standardním CalDAV a CardDAV. K tomu SMS Backup pro sync SMS do IMAP složky. Co víc si přát?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.7.2017 16:30 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Aby to fungovalo nativne bez instalacie DAVdroid.

    Prekvapivo ma nativnu podporu Apple (iPhone, iPad aj desktop). Nepodporuje to sice SRV discovery ale zato sa to da nastavit cez XML profil (spolu s mailom a dalsimi vecami).
    25.7.2017 16:50 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    +1 Mají tam podporu pro kdejakou <->vinu ála facebook, apod. Ale tyhle základní protokoly ne?
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    Josef Kufner avatar 25.7.2017 19:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Ono je to docela jedno. "Nativně" na Androidu znamená, že tam tu aplikaci nahrál výrobce na systémový oddíl. Jinak je to to samé.

    Apple mimochodem vyvíjí i CalDAV/CardDAV server a má to balíček v Debianu (nezkoušel jsem to, používám davical).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    28.7.2017 12:47 HAD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Ahoj,

    taky se loučím s nokií C5 se symbiontem... a může za to ukončení podpory WhatsApp. škoda přeškoda.. tak čekám na dalšího prcka za pár korun: https://www.kickstarter.com/projects/jellyphone/jelly-the-smallest-4g-smartphone/

    25.7.2017 16:07 fi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nokia, SYMBIAN S60 + Linux?
    Nainstaluj si aplikaci, co exportuje pravidelne kontakty na kartu ve vcf, pak to mas jako soubor a muzes to synchonizovat pres rsync (spolu s dalsima vecma). Tak jsem to mel, nez se moje Nokia utopila.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.