abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Přesunutí W10 na druhý disk

    16.12.2021 12:32 Moulis
    Přesunutí W10 na druhý disk
    Přečteno: 548×
    Dobrý den, chtěl bych, prosím, poradit. Mám notebook s jedním diskem, kam jsem si nainstaloval Ubuntu a W10 jako dualboot. Rozdělení disku jsem nechal na instalátoru, takže část je pro W10 a Část pro Ubuntu. Teď jsem si do notebooku koupil další ssd disk a nějak nevím, jak to nejlépe udělat. Nejraději bych byl, kdybych měl na tom prvním disku Ubuntu a na tom druhém W10. Nechci to instalovat znovu, tak prosím o radu, jak to nejlíp udělat. Bojím se, abych nějak nerozhodil Grub atp. Na tom disku je i UEFI oddíl. Předem moc díky za rady, jak na to jít.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    16.12.2021 16:35 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    Krokem 1 je záloha. Tu máte, že ano?

    Dál můžete postupovat například tak, že na 2. disku vytvoříte bitovou kopii původního disku. Měl byste potom mít dva zaměnitelné (co do bootování a používání SW) disky. To je možné pouze v případě, že je nový disk přinejmenším stejně velký jako disk původní. Disk by neměl být připojený, takže použijte nějaké bootovatelné CD (např. ArchLinux, na jehož CD je pár užitečných nástrojů). Tento postup je trochu příjemnější v tom, že na Windows, který se přesouvá trochu blbě mezi disky se nesáhne (bude jenom na jiném disku), disk se stane (prozatímně) jediným diskem se systémem a potom se přesune Ubuntu. Postup je:

    Zjistěte si, který disk je který. Například příkazem lsblk si vypíšete to, které disky jsou v počítači nalezeny a jaké (tj. kolik a jak velké) jsou an nich oddíly.

    Předpokládám, že sdx je disk původní a sdy je disk nový. To vyměňte za jiné názvy podle toho, jak to u Vás vypadá. Pozor na překlepy – mužete si omylem přepsat původní disk nebo i úplně jiný.

    Předpokládám, že operace provádíte pod rootem (na instalační disku ArchLinux to tak je hned po nabootování, jinak zkuste sudo -i nebo su).

    Pokud chcete vidět hezky průběh, použijte nástroj pv (pokud průběh nechcete, pište cat). Zkusíme si, zda j pv nainstalován:
    :|pv
    Ukázal se progressbar? Pokud ano, můžete použít pv. Pokud vyskočila chyba, použijte cat (používá se stejně, jen neukazuje průběh) nebo dd (viz níže).

    Zkopírujeme disk sdx na disk sdy:
    pv /dev/sdx > /dev/sdy
    Pokud chcete použít dd, tak takto:
    dd if=/dev/sdx of=/dev/sdy bs=16k status=progress
    V případě použití dd se neukazuje zbývající čas, ale ukáže se rychlost a množství přenesených dat.

    Zkuste starý disk vyndat (protože by se jinak mohl nap5íklad používat FS z něj), případně znovu nastavit UEFI a nabootovat. Systém by měl s trochou štěstí běžet.

    Běžící Ubuntu si nějak poznačte, abyste si byli jisti, že Vám běží systém z nového disku. Např. touch /novy-disk vytvoří v kořenovém adresáři soubor novy-disk.

    Nyní, když už Vám bootuje nový disk (jak Ubuntu, tak Windows), si přerozdělte disk starý. Pomůže například grafický GParted nebo cgdisk (pseudo-grafická aplikace) nebo fdisk (interaktivní aplikace na konzoli). Oba dva později jmenované náštroje jsou obsaženy na disku ArchLinuxu.

    Asi chctete jeden oddíl pro Ubuntu. Nyní je ta chvíle, kdy se můžete rozhodnout pro zmenšení nebo zvětšení oddílu pro Ubuntu – vytváříte zcela nový.

    Nový oddíl (jeho označení se dozvíte z nástroje pro dělení disku nebo lsblk) naformátujeme pomocí mkfs.btrfs (pro BtrFS) nebo mkfs.ext4 (pro ext4). Můžete zvolit i jiný souborový systém. Použití vypadá takto:
    mkfs.ext4 /dev/sdx1
    Pokud starý i nový oddíl jsou BtrFS, můžete si formátování nového a jeho připojení odpustit a použít postup kopírování níže.

    Vytvoříme si dva přípojné adresáře: mkdir /stary /novy

    Připojíme oba oddíly. Jak starý (tj. ten na novém disku), tak nově vytvořený:
    mount /dev/sdx1 /novy
    mount /dev/sdy1 /stary
    Disky můžeme zkopírovat pomocí cp:
    cp /stary/* -rav /novy/
    (Bez volby -v nevypisuje názvy souborů.)

    Je ale lepší způsob, pokud oba odddíly (jak stary, tak nový) jsou BtrFS. Disk s BtrFS na jiny zkopírujete takto:
    btrfs dev add /dev/sdx1 /stary
    btrfs dev rem /dev/sdy1 /stary
    Ten druhý příkaz způsobí skutečné překopírování dat, a to včetně snapshotů a subvolumů.

    Zavaděč asi ponecháme na novém disku.

    Nyní se podíváme na UUID/PARTUUID nového oddílu a upravíme tyto soubory (z pohledu běžícího Ubuntu):
    • /etc/fstab
    • /boot/grub/grub.cfg
    Nyní by mělo bootovat. (Kdyžtak se ptejte na rady.)

    Nevím jak na Ubuntu, ale přinejmenším na Debianu, který má stejný instalační disk, je možné (v jeho textové verzi) použít nástroj pro opravu systému, kde, kromě jiného, je možné automaticky doinstalovat GRUB.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 16.12.2021 16:53 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    A nebylo by jednodušší udělat obraz disku a pak z každého odebrat partyšnu, kterou tam nechci a tu zachovanou rozšířit na zbytek volného prostoru disku? EFI oddíl může klidně zůstat na obou discích. Při startu se jen vybere, z jakého disku chce zavést systém. V UEFI se nastaví jako výchozí pochopitelně ten častěji startující.
    16.12.2021 17:24 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    Tak to mě nenapadlo… Samozřejmě, že by to šlo.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    16.12.2021 17:05 Kebab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    Když už se tu takhle vůbec ptáš? Tak na tvém místě bych byl rád že máš nainstalované Windows na prvním disku a na ten druhý bych dal další instalaci Ubuntu. Nevím jak v Ubuntu ale pokud to tam nemáš tak si vždy v Linuxu doinstaluj Grub Customizer a jeho prostřednictvím si upravuj zavaděče, kdy chceš a dle libosti. Tím Customizer bych také až potom zajistil, abych měl možnost tahat systémy z obou disků, tedy mít zavaděče tam a i tam, může se to někdy hodit. No a teprve potom bych zapracoval na tom, až bych si to vše osahal, tak že bych zrušil to první už nepotřebné Ubuntu tj. co už je na disku s Windows, s uvolněným místem na disku si nalož jak chceš a zpět asi ve prospěch Windows. A nastartíš Customizer a zavaděč si opravíš. To první zrušené Ubuntu by se nemělo v nabídce už objevit. A když už budeš instalovat na začátku to další Ubuntu na druhý nový disk, tak si raději kolem toho načti základní informace a rozdělení disku si udělej ve velkém klidu a pozornosti sám, tj. vytvoř si předem potřebné oddíly (na to použiješ to první Ubuntu co máš s Windows) a na ty se odkaž potom v instalátoru Ubuntu: s rozdělením dle instalátoru nebo s dělením disků v instalátoru ručně nemám já dobré zkušenosti. To by asi byla cesta nejmenšího odporu. Ta jiná cesta a abys měl ta existující Windows na novém druhém disku by byla, nechceš znovu instalovat, tak přes naklonování disku a to si dohledej na internetu a posuď si sám, jestli to zvládneš. No a s tím původním diskem naložíš dle libosti, třeba tam nahodíš právě to Ubuntu. Pokud jsi začátečník tak při všech těch operacích musíš stále vědět a kontrolovat si, když už máš 2 disky, co děláš a na jakém disku! Jak máš právě nastaveno, z jakého disku taháš systém! Na jaký disk ukládáš zavaděč! Atp., já mám na PC disků několik a 3 x různý Linux a 1 x Windows a pokud s tím hejbu tak vím, že pokaždé mohu být různě překvapen a to nemile.
    16.12.2021 17:34 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    Stahni si gparted (live). Smahni to na USB a nastartuj.

    Skopiruj partysny (vetsinou budou dve) tech widli na druhej disk (pochopitelne predpokladam ze se vejdou)

    Uprav EFI (nekde je tam pokud mi skleroza slouzi textovej soubor kterej tomu rika odkud to ma ty widle nastartovat)

    Az ti to uspesne nastartuje z novyho disku (podivej se ve widlich do administrace disku, ze kteryho to ma pripojeny C:), tak muzes ty puvodni partysny smaznout.

    Existuje teda i alternativni postup - smaznes zdrojovy partysny pred pokusem o start, ten failne, a widle ti nabidnou opravu. Jen se obavam, ze ta oprava zrusi grub.

    Vpodstate presne tohle sem delal minulej vikend, jen sem presunoval w7 v mbr rezimu zasifrovany veracryptem, vcetne toho veracriptiho bootloaderu.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Řešení 1× (Love_Dali)
    19.12.2021 19:44 Moulis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    Omlouvám se, že jsem nereagoval dřív, ale řešil jsem nějakou nemilou událost. Každopádně nakonec jsem to udělal s Gparted. Zkopíroval jsem partyšnu vč dat na druhý disk. V chrootu jsem provedl nainstaloval grub, EFI nechal tam, kde je a nakonec jsem smazal oddíl s původním systémem + rozšířil oddíl se systémem. Vše je funkční. Děkuji za rady a pomoc všem.
    16.12.2021 21:11 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    Jestli by mu teoreticky nevadily na prvnim disku w10 a na druhem ubuntu, neslo by jen na novem disku udelat ext4 partysnu, prekopcit tam / (za predpokladu, ze ma /boot na prvnim disku) a prepsat fstab uuid / na druhy disk?
    17.12.2021 16:37 Kebab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    Tazatel je zjevně zcela začátečník a je rád, že je vůbec rád. Také bych proto byl jako ty tj. aby nechal W10 tam kde jsou tj. na prvním disku. Instalací Ubuntu už si jednou prošel a tak instalace na druhý disk by neměla být problém. Jen aby si to vše jen bezmyšlenkovitě neodklikal a omylem nesmazal ta Windows na prvním disku, mylně přesvědčen že je na tom disku druhém. Proto jsem mu někde nahoře napsal, aby si oddíly pro Linux předem na druhém disku alokoval a tím i pojmenoval. To by ho mělo potom trknout. Naučil by se zatím alespoň toto. Také je myslím slušnost aby tazatel nějak zareagoval a napsal, co za postup si nakonec vybral ... a i jak případně dopadl. Myslím, že mu jde především o to aby neinstaloval znovu ta Windows.
    18.12.2021 08:53 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    Nemusí Ubuntu znovu instalovat, stačí zkopírovat.
    18.12.2021 10:15 Kebab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesunutí W10 na druhý disk
    I to může být pro úplného začátečníka, pokud jím je, problém. Ale je to zcela jeho věc co si zvolí a jeho odezva zde je po položeném dotazu už nulová, takže je zbytečné se tím už dál zabývat. Také řešení je, to aby si notebooka zanesl ke kamarádovi co umí a ať mu to zařídí. Stát se jinak může ledaco a výsledkem také může být to, že z notebooka nenatáhne potom ani Windows a ani Linux, a pokud předem nebude mít doma na klíčence nějakou živou verzi Linuxu nebo podobně instalačku Windows, tak u toho kamaráda také skončí.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.