abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 772 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů

    27.1.2022 19:16 Lukas
    Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Přečteno: 1820×
    Dobrý den,

    prosím vás, potřebuji moc nutně dostat velmi důležité kontakty z interní paměti mého telefonu, který douhá léta spolehlivě fungoval, ale najednou sám z ničeho nic přestal fungovat. Zálohu mám, ale dost starou, mnoho nových důležitých kontaktů v ní nemám a moc je potřebuji (já vím, je to moje chyba).

    Jde mi hlavně o ty kontakty, až je vytáhnu a ihned zazálohuji, je mi v podstatě jedno, co bude s telefonem. Upřímně jsem hodně rád, že tento telefon neumožńuje do interní paměti ukládání skoro ničeho jiného než kontaktů. Problém je to ale tak hodně speciální a delikátní, že se ho pokusím celý piblížit:

    Dlouho jsem používal "nerozbitnou" (ale samozřejmě šetrně) Nokii 3410 k plné spokojenosti na to co jsem tehdy potřeboval, jako hlavní telefon. Najednou se ale Nokia 3410 začala sama vypínat a pak nešla vůbec zapnout, po zapnutí tlčítkem se jen rožlo podsvícení, ale jinak se nedělo nic, ani na displeji nic nebylo.

    Nokii jsem šetrně kompletně rozebral a zjistil jsem, že je 1 integrovaný obvod vytečený, což bude jistě příčina, ale nechápu, jak se to mohlo stát? S mobilem jsem zacházel šetrně a žádné výpočetně náročné operace (náročné 3D hry, HD video, databáze, multithreading, ...) takto nevýkonný telefon taky vůbec neumí, tak jak se to mohlo stát?

    Po dlouhém hledání na internetu jsem zjistil názvy, typy, funkce a popisy jednotlivých IO a hlavně to, že tento vytečený IO je právě procesor "Texas Instruments MAD2WDI C GSM Baseband Processor" a že paměti Flash a RAM jsou v pořádku bez porušení, což je pro mě hodně dobré a důležité pro potřebné vytažení kontaktů. Kontakty se ukládají v mobilu do Flash paměti, nebo ne?

    Prosím vás, potřebuji se zeptat, na internetu totiž na téma oprav mobilů a výměny čipů moc stránek není, spíše skoro žádné:
    -Jak náročná je oprava? Mám pokročilejší znalosti elektrotechniky a informatiky a mikropáječku. Potřebuji ještě nějaké další nářadí nebo znalosti?
    -Kde koupit nový procesor "Texas Instruments MAD2WDI C GSM Baseband Processor"? Ani kontaktované servisy už je v nabídce nemají.
    (-Toto je jen spekulace, nevím, jestli se to v mobilech používá a zvláště v tak starých: Pokud člověk vymění 1 čip na desce plošných spojů a pokud výměna a připájení proběhne korektně, budou se čipy spolu vzájemně bavit? Přesněji řečeno nemají jednotlivé čipy nějakou ochranu autentizace, aby se bavily jen s čipy se stejným kódem nebo stejné série?)
    -Případně existuje nějaká stránka, kde najdu datasheet této nokiácké flash paměti "ST M28W320ECT" a jak Nokia ukládá a kóduje data kontaktů do interní flash paměti a jak je dostat ven (kidně i po vypájení s nějakou servisní deskou, ale klidně i jen s LEDkami, rezistory a přepínači)?

    -Ale co je asi nejpravděpodobnější, víte někdo prosím o nějakém servisu v okolí Ostravy, Val. Meziříčí, Hranic na Moravě, Bystřice p. Hostýnem, ..., kde dělají opravy i takto starých mobilů a dělají i výměny jednotlivých čipů a mohli by mi pomoct, že by vyměnili jen CPU, abych data z paměti mohl dostat? (Tam, kde jsem se ptal, buď takto staré mobily vůbec neopravují nebo u všech včetně nejnovějších mobilů dělají opravy kompletní výměnou celé desky plošných spojů - což je v mém případě kontraproduktivní)?

    Děkuji.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Max avatar 27.1.2022 19:46 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Pochybuji, že by CPU byl vytečený. Maximálně se ti tam dostala vlhkost a zoxidovaly některé kontakty. Zkusil bych vyčistit (líh, isopropylalkohol apod.) / odstranit oxidaci a zapnout.
    Pokud hledáš zdroje co a jak opravit, nebo odborníka na opravu, znám jen Quida, který má i oficiální servis.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    27.1.2022 22:07 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Ono to nevypada jako oxidace, je to takovy cerny divny nepravidelny rozteceny flek z hmoty podobne pouzdru cipu z pod CPU na desce. Co s tim?
    Max avatar 27.1.2022 22:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Jak jsem zmínil, zkus se domluvit s Quidem. Na opravu / vytažení dat se nemusí jednat přece o lokální servis. Poslat to kurýrem do servisu, na tom není nic špatného.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.1.2022 21:08 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Buď si s tím hraj a pravděpodobně na poprvé si to tak pokazíš, že už ti z toho data nikdo nepřečte a nebo to dej do servisu a vysolíš pár tisíc, daň za nezálohování.
    3.2.2022 14:32 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Neni to "vyteceni" nahodou underfill ? Nedari se mi najit zadny dobry obrazek, ale zkus treba -- https://www.embedded.com/underfill-revisited-how-a-decades-old-technique-enables-smaller-more-durable-pcbs/ nebo mozna https://www.researchgate.net/figure/Generic-configuration-of-a-flip-chip-package-with-underfill_fig20_278705728 .

    Je to o tom, ze kdyz se letuje BGA a ma to drzet (tj. treba v mobilnim zarizeni), tak se vybere underfill (epoxy) a cin tak, aby chladly velmi podobne, pak se na to PCB da to epoxy, na to BGA s kulickama, splacne se to dokupy a pak ze to zahreje. To zahrati to vsechno rozpusti, cin se spoji mezi ploskama chipu a PCB, no a ten zbytek vyplni to epoxy.

    A ve vysledku to vypada, jak kdyby z pod toho chipu vytekl nejaky tvrdy cerny sliz.
    3.2.2022 14:39 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Jo, ten sliz okolo MAD2WDI https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Nokia_3410_-_motherboard-92688.jpg je underfill, to neni defekt ale zamer.

    Odpajet to nejde, nebo jenom velmi opatrne/tezce.
    9.2.2022 12:37 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    No já nevím, zkoušel jsem mu volat a popsat závadu a připadal mi nějaký nepříjemný, jakoby se se mnou nechtěl ani vůbec bavit ani mi nic říct. Nevím, jestli je to dobrý nápad. Máte někdo nějaké konkrétní zkušenosti?
    27.1.2022 20:03 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Problem je, ze flash je BGA. Muzes:

    a] Najit funkcni telefon. Odpajet flash, napajet do funkcniho telefonu a modlit se, ze to bude chodit.

    b] Precist flash pomoci servisniho DCT3 kabelu, software a hodne stareho notebooku. (za predpokladu, ze to jde s mrtvym procesorem, ale zivou deskou..)
    Jendа avatar 27.1.2022 20:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Kdyby se rozhodl jít cestou breakoutování a následného vyčtení toho BGA, tak buď může zkusit udělat deadbug, ale na to to má nepříjemně mnoho vývodů, nebo si udělá v JLCPCB desku a pak se zeptá osazuji.cz jestli umí i reballing a připájí mu to. (nebo si samozřejmě může zkusit na Ali koupit stencil a udělat to sám, ale to je dost hardcore). Pak může zkusit transplantovat obsah flashky do jiného telefonu přes tebou zmíněný tool, pokud kontakty nebudou čitelné třeba pomocí "strings".
    27.1.2022 22:26 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Prosím Tě, můžeš mi to napsat trochu srozumitelněji? Trochu více srozumitelněji? A konkrétněji? Já se v tom až zase tak moc neorientuji.
    Jendа avatar 27.1.2022 23:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Odpájíš tu flashku a přečteš ji externím programátorem. Ten programátor klidně může být třeba Arduino, kde ten protokol odemuluješ softwarově (typicky to funguje tak, že na adresní piny nastavíš adresu, zataháš za read strobe, a přečteš si, co flashka vystavila za data; inkrementuješ adresu o 1; opakuješ).

    Problém je, že ta flashka je v BGA pouzdře. Buď můžeš na ty plošky připájet drátky, to pak vypadá nějak takhle (i ten počet drátků zhruba odpovídá, potřebuješ jich cca. 40) a vyžaduje to dost pevnou ruku udělat. Říká se tomu deadbug. Nebo na BGA připájíš nové kuličky (ty původní se při odpajování zničí, s tím se nedá nic dělat) - k tomu je potřeba takové nerezové sítko - a pak to připájíš na vlastní desku s BGA footprintem (která se udělá za 5 dolarů + asi 10 dolarů shipping u JLCPCB), který ty signály vyvede na něco rozumnějšího, typicky na 2.54mm header. To vyžaduje umět pájet BGA což prý není tak těžké, ale já na to nemám odvahu, a proto na to v práci najímáme toho člověka z osazuji.cz (to vyjde v tvém případě tipuju tak kolem 1000 Kč). Tomu se říká reballing.
    1.2.2022 10:44 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Děkuji, to už je mnohem lepší a pochopitelnější. Pouvažuji, co bude lepší, jak budu pokračovat.
    3.2.2022 20:26 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    No a nebude lepsi zkusit ten telefon vzkrisit ? Mensi vopich s BGAckama.
    Jendа avatar 3.2.2022 21:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Samozřejmě bude, pokud se to podaří.
    9.2.2022 09:36 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Samozřejmě, že úplně nejlepší řešení bude ten telefon vzkřísit. Nápad je to nejlepší, jaký může být. Má to ale 1 dost podstatně velký háček: Jak si, prosím Tě, takovouto velmi abstraktní radu představuješ konkrétně?
    27.1.2022 22:29 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    No nevim, u toho softwaru se v clanku pise o flashovani, cimz prijdu o data,ktera ja prave potrebuji zachovat. Navic pochybuji, ze desky funguji tehdy, kdyz procesor nejde, nebo stava se to?
    Jendа avatar 27.1.2022 23:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Já bych docela řekl že Read full flash and store as FLS to asi jako přečte a uloží do souboru…

    Mimochodem jak jsme vlastně zjistili, že kontakty jsou zrovna v této flashce (kde asi bude i systém, a že by to mixovali?) a není tam nějaké další malá paměť na uživatelská data?
    1.2.2022 11:13 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Kde jsou kontakty jsem zjistil takto: Našel jsem si na internetu fotky a popisy desky prošných spojů a jednotlivých čipů tohoto mobilu (takových stránek a fotek je ale na netu dost žalostně málo nebo se dost špatně hledají a najít je nebylo vůbec lehké ani vůbec rychlé). Vzhledem k tomu, že tyto (a vlastně i všechny současné) mobily používají jako interní úložiště pro trvalé uložení dat flashové paměti a vzhledem k tomu, že jen jeden jediný čip v tomto mobilu je flash paměť (ostatní jsou CPU, RAM, zesilovače, power management obvody, signálové procesory, ...), troufnu si tvrdit, že tyto kontakty budou nejspíše právě tam. Žádné další paměti pro data jsem tam nenašel, kde by kontakty byly jinde? Nebo můžou snad být ještě někde jinde?
    1.2.2022 18:24 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Nebo můžou snad být ještě někde jinde?
    V tej dobe zvykli mať telefóny od Nokie voľbu zálohovania kontaktov do cloudu Nokia. Je možné že tie kontakty sú ešte tam, ak ten cloud za tých 20 rokov nevypli. Nokia 3410 je Lowend z toku 2002, a medzičasom si jej mobilnú časť rozobrali Microsoft a HMD.

    Akurát že keď som tú zálohu vtedy skúšal, tak nefungovala obnova na iný mobil. Zbytočne to teda žralo dáta cez GPRS.
    9.2.2022 10:05 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Tento telefon je hodně starý, z roku 2002, kdy mobilní internet téměř ještě neexistoval, (byl jen velmi pomalý a velmi drahy WAP účtovaný po minutách jako hovor, co přenesl maximálně pár kB/s, byl jen na zobrazování velmi malých a velmi jednoduchých stránek textového charakteru a) skutečném internetu, rychlejších technologiích jako GPRS, EDGE, 3G, ... a o cloudech si tehdy mobily mohly jen velmi vzdáleně nechat zdát.

    Navíc ani nikde ve velmi skromném nastavení ani v celém velmi skromném menu není ani čtvrt zmínky o cloudu ani o zálohování. Možnost cloudu v té době (2002) bych úplně s klidem vyloučil, ne?

    Spíše se bojím toho, což je v té době (2002) mnohem častější praxe, že v mobilu je čip "EMLSI EM641FU16E CMOS Static RAM" a v době okolo roku 2002 byly ještě flash paměti dost drahé, tak se jako pevné úložiště přenosných zařízení (mobilů, PDA, kapesních počítačů, handheldů, organizérů, tabletů, vědeckých kalkulaček, ...) běžně používaly paměti RAM, které se držely pod stálým napětím další integrované miniaturní baterie (která neměla nic společnoho s hlavní baterií k napájení celého zeřízení) jen za účelem uchování dat, když tyto "úložné RAM" přišly o napětí, data z nich byla nenávratně pryč. Stejně jako CMOS RAM a knoflíková baterie v PC a noteboocích k zálohování nastavení BIOSu a nastavení UEFI. Nevíte někdo, může to ("permanentní" uložení dat do RAM napájené mikrobaterií) být i případ tohoto mobilu?
    10.2.2022 18:14 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Z tej doby som mal N6310i, a tá tú zálohu mala (ak si dobre spomínam). Ale jednalo sa o inú cenovú kategóriu.

    PS: Vynechal si HSCSD, jednalo sa tiež o mobilné dátové pripojenie. A GPRS nebolo spoplatňované na čas, spoplatňovali sa prenesené dáta.
    1.2.2022 09:37 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    1. ad a) Bude přepájení flash do jiného funkčního mobilu fungovat z hlediska toho, že někteří lidé na internetu i v mobilshopech říkali, že v mnoha některých mobilech mají jednotlivé čipy nějaké ochranné kódy nebo autorizační kódy nebo tak něco, které spolu musejí souhlasit, jinak čipy odmítnou spolu komunikovat, tak jestli po přepájení flash do jiného mobilu bude flash i mobil fungovat - jestli bude flash komunikovat se zbytkem mobilu?
    2. ad b) Článek je sice moc hezký, největší problém jsou nefunkční všechny odkazy v něm - hlavně ty na stažení zmíněných potřebných 2 programů (KNOCK a Rollis Nokia Tool, tyto odkazy by se hodily ze všeho nejvíc) a hledání těchto programů na netu najde vždy hlavně spousty blbostí a zbytečností s tuctovými podobnými názvy, ale zmiňované potřebné úzce používané a úzce specializované programy vůbec nenajde a když ano, tak zas jen na stránkách kde stahovaní odkaz buď vůbec není nebo je taky nefunkční. Měl bys, prosím, Ty nebo kdokoliv nějaké odkazy na stažení těchto 2 programů? Díky.
      Další problém je, že nevím: Bude celý proces funkční, pokud je poškozen hlavní CPU mobilu (nebo deska plošných spojů) - PC přes software a přes kabel nebude moct přes co (přes CPU) komunikovat s flash pamětí nebo komunikace programu v PC s mobilem probíhá mimo hlavní CPU mobilu?
    9.2.2022 17:31 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Bude to fungovat i pokud by závada byla jinde než v CPU?
    30.1.2022 19:13 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Pochybuju, ze vyteklo pouzdro od CPU. Spis tam pri vyrobe dali moc lepidla.
    1.2.2022 09:49 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Ono to vypadá dost škaredě. Bohužel to momentáně nemám čím vyfotit, vypadá to skoro stejně jako na vzorovém obrázku z netu dobrého neroztečeného čipu na odkazu: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nokia_3410_-_motherboard_-_Texas_Instruments_MAD2WDI_C-92689.jpg s velkým podstatným rozdílem vlevo od čipu, kde u mě je velký tmavý černý flek nepravidelného tvaru o šířce poloviny šířky čipu a výšce stejné jako výška čipu. Nezdá se mi, že by toto bylo lepidlo, ale není-li to roztečený čip, co to tedy je?
    Jendа avatar 1.2.2022 09:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Čip se fakt nerozteče, tyhle pouzdra vydrží teplotu při které okolní deska zčerná a vybublá.
    1.2.2022 10:04 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    No právě zčernané to okolo čipu mám hodně, co to je?
    1.2.2022 08:49 karkar | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Není jenom vybitá a zničená baterka? Nevypálil jste si tu noikii zničenou nabíječkou? A nebo, neni jednodušší koupit za pár korun stejnou nokii a přepájet ten "vyteklý" procesor?

    1.2.2022 10:03 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Vybitou nebo zničenou baterku můžu bezpečně vyloučit, mobil po zapnutí nastartuje takto:
    1. rozsvítí LEDky podsvícení displeje a klávesnice,
    2. na displeji se (černě) rozsvítí všechny pixely (normální iniciační test funkčnosti všech pixelů displeje po zapnutí u korektně fungujících Nokií),
    3. potom celý displej zhasne (do zelenožluta) a podsvěcovací LEDky displeje i klávesnice stále svítí
    4. dosud bylo vše normální jak u normálních funkčních Nokií, nyní by funkční Nokia měla vyzvat k zadání PINu nebo vložení SIM (podle přítomnosti SIM), ale u mojí Nokie jen zůstane zhasnutý celý displej (zelenožlutý) a podsvícení zůstane rozsvícené a dále se vůbec nic neděje ani po několika minutách.
    Nemyslím si, že toto může způsobit baterie, ale pro jistotu jsem baterii zkoušel i jinou, problém trvá stále.

    Nabíjel jsem vždy jen originálními Nokia nabíječkami. Mobil se snad originálními nabíječkami vypálit nemůže? A kdyby snad ano, choval by se mobil potom takto?

    Jednoduché to asi vůbec nebude, když jsem tady i jinde četl, že ten obvod je BGA a že ani po přepájení to nemusí fungovat, tak už nevím, co bude jednodušší a co dělat?
    1.2.2022 10:37 karkar | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Podle mého názoru nabíječka může odejít, přece jenom je to letitý kousek, a vypálit mobil asi taky, osobně bych to nevyloučil. Ale těžko říct.

    Ale zkusil jste naslepo zadat pin tak jako obvykle? Třeba je v háji jen něco s displejem. Jestli k tomu máte kabel, co zkusit to připojit k PC a třeba přez Nokia Suite půjdou stáhnout data... A nemáte náhodou ty kontakty na SIMce?
    9.2.2022 10:16 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    S displejem nic nebude, tyto mobily standardně po zapnutí tlačítkem rozsvítí černě úplně všechny pixely na displeji, právě proto, aby otestovaly funkčnost jednotlivých pixelů. Tento proces proběhne vždy v pořádku.

    Problém je ale hned potom, že potom zelené LEDky podsvícení displeje sice zůstanou svítit, ale na displeji už jinak vůbec nic není, všechny pixely se zhasnou a zůstanou zhasnuté - světle zelené.

    Navíc se jeví, že celý displej, všechny pixely svítí černě jakoby s nějakým minimálním asi 1/4ovým kontrastem, tj. všechny pixely jsou sice zhasnuté - světle zelené, ale jakoby byly světle šedé, což poznám tak, že po vytažení baterie všechny pixely zesvětlají. Co s tím může být?

    Kabel nemám, v době výroby a prodeje tohoto mobilu (2002) přece vůbec nebylo běžné připojovat mobily k PC, pokud šly některé modely připojit k PC tak jen velmi výjimečně, kabel ani nebýval v balení, ne? Nokia Suite tehdy myslím ještě vůbec neexistovalo, ne? Četl jsem sice něco o servisních kabelech a servisních přípravcích, ale že jej jich více druhů a ten komunikuje s tím nebo nekomunikuje, nevím, který vybrat?
    9.2.2022 13:34 MM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Jestli to skončí před zadáním PIN a máš kontakty v mobilu a ne na SIM tak zkus SIM vyndat, nebo zkusit jinou SIM, třeba se to jen nedomluví z nějakého důvosu se SIM kartou.

    Minimálně SIM zkus vyndat/zandat/zahejbat s ní, kdybys měl oxidaci na kontaktech SIM třeba,...
    1.2.2022 12:23 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Dej sem fotku te "vytekle" zakladni desky. Slo by to?
    1.2.2022 11:30 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Pokud bys měl cestu, tak v Brně takové opravy děláme.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    9.2.2022 10:31 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    To by bylo skvělé.

    • Jde mi hlavně o vytažení všech kontaktů jakýmkoliv způsobem: oprava mobilu do funkční podoby SE ZACHOVÁNÍM VŠECH KONTAKTŮ, uložit kontakty na CD, na USB, na papír, ... .
    • Co bude potom s mobilem jakožto hardwarem pro mě není tolik důležité (samozřejmě by bylo lepší mít zpět i funkční mobil).
    Potřebuji se zeptat, dovedete hlavně zachovat a uložit všechny kontakty? Na mobilu jako hardwaru mi zas tolik nezáleží (i když trochu ano, ale ne tolik jak na kontaktech), záleží mi hlavně na kontaktech.

    Kde by mohla být závada? A kolik by to přibližně stálo? Šlo by se domluvit formou diagnostiky a zjištění závady, potom předběžné cenové kalkulace kolik by oprava stála a způsob opravy, zeptat se mě na každé navýšení rozpočtu? Dáte mi, prosím, vědět? Má Váš servis i nějaké internetové stránky? Nějaký telefonní kontakt na Vás?
    9.2.2022 20:19 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Kontakt na technika: 775 899 999, odpoví na zmíněné otázky.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    9.2.2022 13:51 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Dobrý den,

    MÁM NOVĚJŠÍ LEPŠÍ PŘESNĚJŠÍ AKTUALIZOVANĚJÍ ZNALOSTI A INFORMACE: Ono nikdy žádný učený z nebe nespadl a není ostuda uznat svou chybu, ostuda je ji neuznat a myslet si, že člověk ví (ale špatně).

    Hmota kolem CPU "Texas Instruments MAD2WDI C GSM Baseband Processor" může být skutečně lepidlo na podlepení BGA integrovaného obvodu,nemusí být tedy vůbec chyba v něm.

    Mobil se nyní chová takto:
    používal jsem mobil Nokia 3410, protože mi pro mé mobilní potřeby vyhovoval a fungoval dlouho spolehlivě a OK.

    Najednou se z ničeho nic začal po určité době sám vypínat (myslel jsem, že baterka), ale vždy šel normálně zapnout a používat dál. Pro jistotu jsem stihl zazálohovat aspoň část důležitých dat (=kontaktů, nic moc jiného tyto mobily ukládat neuměly a nic jiného jsem v něm ani neměl).

    Najednou mobil začal dělat toto: Po zapnutí se normálně rozsvítilo podsvícení, standardní test LCD displeje (rozsvícení - černé, a zhasnutí - světle zelené, všech pixelů) proběhl taky normálně správně v pořádku, potom by mě správně telefon měl vyzvat k zadání PINu, ale místo toho jen zůstalo svítit podsvícení a na displeji vůbec nic i třeba po 10ti minutách.
    (Navíc se mi zdá, že po standardním testu pixelů displeje (který je OK) do pixelů displeje stále jde nějaké napětí/proud/data, protože i když jsou všechny pixely zhasnuty - světle zelené, mají jakoby o +-1/4 vyšší kontrast než ve zhasnutém stavu - jsou světle šedé (přitom telefon nepodporuje změnu jasu pixelů, pixely jsou jen - plně zhasnuty - světle zelené/plně rozsvíceny - černé) a po vytažení baterie jakoby všechny pixely zhasly - zesvětlezeleněly, ještě víc).

    Prosím Vás, potřebuji hlavně vytáhnout a zálohovat kamkoliv všechny kontakty z interní flash paměti telefonu (ne ze SIM, ta je OK, mám kontakty i v paměti telefonu, ty potřebuji), o mobil jakožto hardware mi zase tolik nejde (i když taky by bylo lepší mít ho zase funkční, ale není to tak důležité, jde mi hlavně o ty kontakty).

    Vnější zavinění závady je vyloučeno, s mobilem jsem zacházel vždy opatrně a šetrně, žádné: bouchání, padání, mechanické namáhání, voda, vlhkost, kapaliny, abnormální teploty ani vlhkosti, nadměrné mag. pole, chemikálie, špína, prach, ... závada se projevila najednou sama od sebe.

    Kde tedy, prosím, může být závada?

    Nabízejí se mi 3 řešení:
    1. Vhodný servisní kabel pro spojení s PC, vhodný flashovací software, PC s vhodným konektorem - zkusit tímto data vytáhnout z flash paměti, případně koupit jinou funkční Nokii 3410 a zkusit nahrát flash staré Nokie do nové.
      Bude to fungovat? Bude mobil komunikovat přes kabel PC a flashovacím SW, když se při zapnutí chová takto? Jaký kabel a jaký flashovací SW (+download link) použít?
    2. Sehnat funkční stejný mobil Nokia 3410 a zkusit vypájet flash paměť ze starého mobilu a dát ji do nového.
      Bude to fungovat? Slyšel jsem něco, že u některých mobilů/elektroniky jsou hlavní čipy opatřeny nějakým kontrolním/ochranným/korekčním kódem, který musí u všech čipů souhlasit, jinak se spolu čipy nebudou bavit a mobil ani nenastartuje a že když se přehodí 1 čip z jiného mobilu, kódy nebudou souhlasit a mobil nepůjde. Je to skutečně pravda? Je to případ i takto staré Nokie 3410 z roku 2002?
    3. Obrátit se na nějaký vhodný servis.
      Nechci svůj mobil poslat někam, kde se tváří, že tomu rozumí, ale ve skutečnosti tomu nerozumí a buď si naúčtují vysoké poplatky a stejně nic neopraví a vrátí mi mobil ve stejném nebo ještě horším stavu nebo pokazí víc než bylo, včetně toho, že může něco přepálit a tím i úplně zničit šanci na záchranu kontaktů z flash, která by třeba nějaká původně byla.
      Nechci servis, takové opravy nedělá a místo toho mi bude nabízet nějaké zbytečné a nicneřešící nebo vše zhoršící nesmysly, které můj problém nevyřeší nebo ještě zhorší (výměna celé staré desky za novou, smazání celé paměti, ...).
      Víte, prosím někdo o nějakém skutečně dobrém kvalitním spolehlivém servisu, který má nízký poplatek za diagnostiku, spolehlivou diagnostiku, než něco začne dělat: sdělí detailně srozumitelně všechny informace o závadách, způsobech oprav a hlavně ceně oprav a zeptá se na další postup, včetně toho, jestli souhlasím s opravami a cenou a jestli opravovat nebo nechat být, opravy má spolehlivé, kvalitní a levné?


    Děkuji.
    9.2.2022 19:22 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Volba 1 je ta nejlepsi, pokud se ten telefon chytne. Je k tomu zrejme nejaky Data Link Cable, tak to mozna zkusit s "gnokii" ?
    10.2.2022 21:22 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oprava Nokie 3410 nebo aspoň vytažení kontaktů
    Do 3410 šel vložit pod baterku sériový kabel a následně kontakty přečíst pomocí software gammu. Šel na terminálu i zobrazovat stav displeje a simulovat stisk klávesnice. Tak by šlo možná zada PIN i pokud by displej nebo klávesnice vůbec nefungovaly. Ale pokud mobil nenabootuje, tak bych tomu velkou šanci nedával.
    -- OldFrog

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.