abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 867 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache

    7.2.2005 12:00 Marek
    JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Přečteno: 346×
    Vážení, rád bych se zeptal na provozování JSP v rámci Linuxu, důvodem je, že PHP mě přijde takové nedůstojné, a v podstatě na vetší projekty nevuyžitelné z důvodu totálního zmatku v kódu, layoutu, proto začínám pošilhávat po řešení na bázi Javy. Jenže hned při instalaci začali problémy, respektive jedn, ale zásadní. samotné SDK ze serveru sun, bez problémů, následoval Ant a Tomcat. Po sem absolutně bez jakýchkoliv problémů a vše jede jak má, ale následoval pokus s modulem mod_jk pro Apache a v podstatě jsem se zasekl na nemožnosti tento modul jakýmkoliv způsobem zkompilovat, a dostat jej do Apache.

    Otázka ale má stejně znít následovně, potřebuji vlastně vazbu na Apache ??? Jde o domácí ladící server, takže je mě jedno že na portu 80 mám Apache a na 8080 Tomcat, je mě k něčemu vazba Tomcat přes mod_jk na Apache ???

    Jestli to dobře chápu, tak v podstatě jde jen o možnosti Apache v dalších modulech nesouvisejících s Javou, které ale hrají svou roli až při reálném nasazení aplikace na produkční server, nebo je něco co by mě mělo motivovat spojit Apach s Tomcat ??

    Odpovědi

    7.2.2005 13:53 kaaja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Na to co popisujete modul do apache nepotrebujete. Ja tento modul pouzivam a tim jsem se vyhnul tomu 8080. Ten modul funguje tak, ze pouze jsp stranky predhodi tomcatu a vysledek pak vrati apachovi. Na odladovani stranek to asi nepotrebujete, jenom, kdyz budete vyvijet nejake stranky, kde se budou mixovat staticke a dynamicke stranky muzete pak mit problem s odkazy.

    Ja osobne pouzivam gentoo na amd64 a nemel jsem s kompilaci modulu vubec zadne problemy.

    7.2.2005 14:21 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Abych řekl pravdu, myslím si totéž, prostě na ladění servletů (JSP) je vazba na Apache asi zbytečná, dokonce snad i statické stránky jsou bez problémů, chápu nasazení jako Apache když potřebuji skloubit PHP, JSP na jednom serveru.

    Spíš jde o to, jestli neexistuje nějaké omezení mod_jk, které Tomcat nabízí a obráceně, abych při případném hostingu (stejně je teď v ČR snad jedeiný) nenarazil na problém, že to co mě běží v samotném Tomcatu, nepoběží přes mod_jk.

    Výkonostně to je asi jedno, předpokládám, že Tomcat musí být samostatně rychlejší než Apache s mod_jk, minimálně u dynamických stran. Pletu se ???
    7.2.2005 14:40 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Tomcat umi servirovat i staticke stranky, takze snaha spojit jej s apachem pres mod_jk a navic na vyvojove stanici, to je jako jit s kanonem na vrabce. Proste pouzivejte jen tomcat, a pokud vam vadi, ze nasloucha na portu 8080, jeden prikaz iptables to spravi.
    Vážení, rád bych se zeptal na provozování JSP v rámci Linuxu, důvodem je, že PHP mě přijde takové nedůstojné, a v podstatě na vetší projekty nevuyžitelné z důvodu totálního zmatku v kódu, layoutu, proto začínám pošilhávat po řešení na bázi Javy.
    Pokud budete psat vasi webovou aplikaci jen v JSP, tak vam na 99,99% nakonec vznikne stejny gulas, jako s PHP. Hledejte neco o MVC, mrknete se treba na tapestry na jakarte, nebo struts .. Ruznych java webovych frameworku je spousta, mozna uz par stovek :-) Tak si vyberte, ktery vam bude vyhovovat a JSPcka si nechte jen na zobrazovani html stranek, hlavne do nich nedavejte zadnou logiku (zpracovani pozadavku).
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    7.2.2005 17:24 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Díky za reakci, že Apache nepotřebuji využívat s Tomcat chápu/předpokládám, je to pro mě i příjemnější, porty mě netrápí, jde mě o ladění aplikací, nikoliv provoz.

    Co se týká JSP je mě jasné, že je to v podstatě jen náhražka za PHP a jako taková nepřinese žádný efekt (nevyužije se síly JAVA language). Na druhou stranu se snažím do problematiky dostat, takže nasazení si musím napřed ošahat a pochopit možnosti systému, a koneckonců i filozofii programování pod Javou, kde výstupem má být webová aplikace.

    Literatura pojímá vše dost obšírně a o projektech struts, velocity vcelku mlčí, samozřejmě až na články tady, které jsou tuším od vás, a abych byl přesný, třea Struts je vcelku zmíněn i na linuxzone, root, interval, kde jsou i celé seriály na toto téma. Jinak vím o vašem přechodu z Velocity na Freemarker, i když se přiznám, nepochopil jsem to, Velocity se prezentuje jako Framework, FreeMarker jako Template engine, což by mělo být podle mého něco jiného.

    Každopádně se jdu snažit a pochopit oč vlastně jde, a jestli to náhodou není nad mé síly.
    8.2.2005 07:21 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Freemarker a Velocity jsou primi konkurenti. A Velocity neni zadny framework, aspon v beznem slova smyslu.

    Pokud vas zajima teorie, tak na zapad od nasich hranic vysla spousta zajimavych clanku a knizek. Manning tusim treba vydal Structs in Action. Na serverside urcite najdete kapitoly knizek o servletech a webovem programovani ..
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    8.2.2005 10:02 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Po včerejším studiu jsem pochopil, že Velocity i Freemarker jsou v podstatě totožné, jen Freemarker je aktivnější jako projekt, při bližším prostudování dokumentace jsem skutečně zjistil že je to v podstatě totéž, no je trochu problém, že se jinak prezentují jako projekty.

    Jinak knížku Struts in Action: Building Web Applications with the Leading Java Framework objednám, respektive zaúkoluju sestru v USA, v Evropě je cena vcelu nesympatická. Na webu jde najít spoustu informací, ale papír je papír a učit se je lepší systematicky dle něčeko konkrétního, studium dílčích informací potom bude na netu. Ještě jednou díky za reakci a jestli Vás smím požádat, ukončete prosím toto fórum (jako ukončené), jako anonymní/nepřihlášený host to nemohu udělat.
    8.2.2005 10:34 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Z hlediska technologicke je Freemarker vyspelejsi ;-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    7.2.2005 22:11 kaaja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Nebo se taky da nakonfigurovat ten tomcat, abyrovnou poslouchal na 80 :-)
    8.2.2005 07:16 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    Jak? (aniz bys ho poustel pod rootem)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.7.2005 15:35 Peter Figura | skóre: 12 | blog: pefi | Modra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    v subore conf/server.xml treba zmenit:
    <Http10Connector   port="8080"
                secure="false"
                maxThreads="100"
                maxSpareThreads="50"
                minSpareThreads="10" />
    
    
    na:
    <Http10Connector   port="80"
                secure="false"
                maxThreads="100"
                maxSpareThreads="50"
                minSpareThreads="10" />
    
    
    (Problem s rootom je bezpredmetny, ved ide o domaci ladiaci server)
    16.7.2005 10:19 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JSP - standalone Tomcat, nebo kombinace s Apache
    setuid na javu. :-) Pre tých, čo tomu len málo rozumejú: nerobte to, bol to len sprostý vtip -- i ked' realizovateľný. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.