abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.5. 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (8%)
     (14%)
     (15%)
    Celkem 129 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    16.8.2011 20:31 | Přečteno: 1654× | Osobní | poslední úprava: 16.8.2011 20:42

    Nad tím, že trochu zkritizuji kapitalismus jsem již uvažoval delší dobu, ale pomyslná poslední kapka byl článek pana Alexandra Tomského

    Byť si myslím, že pan Tomský poněkud zjednodušuje, asi bych s většinou věcí co píše i souhlasil, nicméně na rozdíl od něho si nemyslím, že kapitalismus je pejorativní označení. Též si nemyslím, jak sám nadpis mého zápisku napovídá, že by kapitalismus byl konečná forma společenského vývoje a v následujícím textu se pokusím nastínit proč. Začal bych dvěma citacemi z knížky nazvané Dance, Dance, Dance od japonského autora Harukiho Muramiho (uf, japonská jména se skloňují hrozně…):

    After wasting so much pulp and ink myself, who was I to complain about waste? We live in an advanced capitalist society, after all. Waste is the name of the game, its greatest virtue. Politicians call it “refinements in domestic consumption.” I call it meaningless waste. A difference of opinion. Which doesn’t change the way we live. If I don’t like it, I can move to Bangladesh or Sudan.

    I for one am not eager to live in Bangladesh or Sudan.

    So I kept working.

    Haruki Murakami, Dance Dance Dance,
    překlad A. Birnbaum, Vintage Books London, 2003,
    strana 12

    Volně přeloženo

    Mohu si stěžovat na plýtvání, vyplýtval-li jsem již sám drahně papírů a inkoustu? Konečně, žijeme v rozvinuté kapitalistické společnosti. Plýtvání je název té hry, její nevětší přednost. Politici tomu říkají „zušlechtění domácí spotřeby‟. Já to nazývám nesmyslným plýtváním. Rozdíl v názoru. Který ovšem nemění jak žijeme. Mohu se odstěhovat do Bangladéše, či Súdánu, když se mi to nelíbí.

    Já sám však po životě v Bangadéši, či Súdánu právě netoužím.

    Proto jsem nepřestal pracovat.

    a druhá citace

    Advanced capitalism has transcended itself. Not to overstate things, financial dealings have practically become a religious activity. The new mysticism. People worship capital, adore its aura, genuflect before Porsches and Tokyo land values. Worshiping everything their shiny Porsches symbolize. It’s the only stuff of myth that’s left in the world.

    Latter-day capitalism. Like it or not, it’s the society we live in.

    Haruki Murakami, Dance Dance Dance,
    překlad A. Birnbaum, Vintage Books London, 2003,
    strana 55

    Volně přeloženo

    Vyspělý kapitalismus předčil sám sebe. Nechci přehánět, ale peněžní transakce prakticky přerostly v náboženskou aktivitu. Nové tajemno. Lidé vzývají kapitál, obdivují jeho pozlátko, rozplývají se před nablýskanými Porsche, či před cenami pozemků v Tokiu a vším co toto symbolizuje. Na jiné mytické věci již v tomto světě nezbylo místo.

    Pozdní kapitalismus. Ať se nám to líbí, nebo ne, v takové společnosti žijeme.

    Byť je to umístěno do kontextu japonské společnosti v 80. letech minulého století, myslím si, že jsou tyto poznámky trefné i dnes. Navíc hezky vystihují dva hlavní problémy, kterými současná společnost trpí a které nemají řešení typu volný trh si poradí sám.

    Odpad

    Zde nemyslím odpad doslova, spíše přeneseně. Jistě, odpad sám je problém, ale pravděpodobně ne neřešitelný. Hlavním problémem je, že společnost je kvůli pokroku nucena se na produkci odpadu orientovat. Proč? Důvody jsou myslím zřejmé každému, kdo trochu zamyslí:

    Jak vidno z výše uvedeného, jsme vlastně v situaci, kdy dochází k zvyšování produkce, umělého snižování kvality s cílem zvýšení poptávky, produkce zbytečností s cílem zvýšení poptávky za současného snižování potřeby lidských zdrojů, tj. přirozeně to vede k úbytku poptávky po práci a vyšší nezaměstnanosti. Současná společnost tedy vlastně dlouhodobě míří ke stavu, ve kterém je mnoho nezaměstnatných, pár bohatých, zbytky střední třídy, mnoho zbytečných a nekvalitních věcí, umělých potravin (amarouny ;-)), atd.

    Stát v současné podobě si nemůže dělat iluze, že by tohle byl schopen ufinancovat. Navíc je k tomu třeba přičíst jeden efekt vyspělé společnosti, který jsem doposud pominul, a tím je zvyšující se kvalita zdravotní péče. Ta s sebou sice na jedné straně nese zkvalitnění života, na druhé však i jeho prodloužení (to by se mohlo zdát jako pozitivum, ale kdo bude platit davům stoletých důchodců důchod? Nebo je budeme v 80 povinně střílet. Nebo budeme pracovat do 90?), a jeden velký strašák a tím je znekvalitnění genofondu lidstva, tedy v podstatě jakési obrácení evoluce. Dnešní medicína je schopná zachránit děti s takovými dědičnými chorobami, se kterými by se dříve nejspíš ani nedožili pohlavní dospělosti, a umožňuje jim další reprodukci a tedy i šíření defektních genů. Je to velké dilema. Na jedné straně je nelidské někoho nechat prostě umřít, když víte, že ho můžete zachránit a prodloužit mu život o stovky, ba tisíce procent. Na druhé straně víte, že společnosti jako celku to uškodí, neboť jeho dětem nejspíš budete zachraňovat život úplně stejně, atakdál. Tady by se mohla rýsovat naděje v podobě genového inženýrství, pokud tomu však nějací moralisté nezabrání…

    Čili, sečteno a podtrženo, zdravotnictví je černá díra i bez korupce a zvyšující se kvalita zdravotní péče v důsledku vede ke zvyšování finančních nároků na léčení stále degenerovanější a starší populace.

    Morálka

    V předchozím odstavci jsem se rozepsal více, tady bych to vzal stručněji. Mezi největší hrozby současné společnosti patří bezpochyby války a teroristické atentáty. Společnost, která je založená na honbě za ziskem a úspěchem místo tradičních hodnot jako láska, přátelství, rodina (tady bych podotknul, že pod pojmem tradiční rodina nemám nutně namysli rodinu v západním stylu, ale klidně i třeba harém, reverse harém, registrované partnerství apod.), tolerance, velkorysost. Jedinci jako Hitler, Breivik nebo Murdoch (abych to vzal trochu šířeji než jen maniaky) se snadněji objevují, nebo dokonce uplatňují ve společnosti, kde se buď snadno ocitnete na jejím okraji, jsou na vás kladeny přílišné nároky, které nejste schopni splnit, nebo společnosti, kde peníze znamenají moc a moc znamená peníze. Nepokoje v Británii či Breivikův masakr jsou jen špička ledovce.

    A vše začíná výchovou dětí. Budou-li ty i nadále vedeny k tomu, že nejdůležitější v životě je být úspěšný a bohatý, těžko se současná situace zlepší.

    Existuje řešení?

    Těžko říct. Kdykoliv mě něco zajímavého napadne, po chvíli si uvědomím, že je to utopie. Že v reálu to tak nikdy nemůže fungovat. Možná, že přece jen nejsnadnější z toho všeho je změnit společenské hodnoty. A úplně nejsnadnější je začít u sebe. Takže, nežeňme se hladově za penězi a úspěchem a buďme k sobě milí. Možná, že to pomůže.



    PS: K překladům. Byť se domnívám, že anglickému textu skvěle rozumím, zjistil jsem, že přeložit to rozumně do češtiny ja patrně nad moje síly :-D Můj mozek holt asi není na překlady stavěný. Umím přemýšlet v češtině, přemýšlet v angličtině, ale ve chvíli, kdy si nějakou myšlenku formuluji v jednom z těchto jazyku, stává se pro mě obtížné formulovat si tutéž myšlenku v jazyce druhém… Navíc, jde o překlad překladu, tj. dvojnásobný překlad. Bohužel, kompletní výše uvedené citace v japonštině se mi sehnat nepodařilo (a v češtině jsem je nehledal), takže původní záměr autora mi zůstal z části zastřen. Nicméně, kdybyste někdo měl tuhle knížku v japonštině nebo češtině, tak bych výše uvedené citace v těchto dvou jazycích uvítal. Pro snazší hledání přikládám částečné citace v japonštině, co jsem našel na webu (jak vidno, už samotný anglický překlad je poněkud volný :-D):

    我々は高度資本主義社会に生きているのだ。そこでは無駄遣いが 最大の美徳なのだ。政治家はそれを内需の洗練化と呼ぶ

    村上春樹 「ダンス・ダンス・ダンス」—41ページ

    人々は資本の有するダイナミズムを崇めた。その神話性を崇めた。 東京の地価を崇め、ぴかぴかと光るポルシェの象徴するものを崇めた。 それ以外にはこの世界にはもう神話など残されてはいなかったからだ

    村上春樹 「ダンス・ダンス・ダンス」—113ページ

           

    Hodnocení: 77 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.8.2011 22:04 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    Narodil som sa v socializme, žijem v socializme a ak sa nenájde dostupné obídenie rýchlosti svetla, takmer určite v ňom zomriem.

    K zdravotnej starostlivosti asi toľko, že spravidla ide iba o obyčajné naťahovanie dožívania, nie však užívania. Takže práca v 90 nehrozí.

    K morálke. Hitler napríklad láskou (tzv. tradičná hodnota) prekypoval. Minimálne voči svojmu psovi a národu. Británia je zaujímavá, ale taký D-Fens by ti možno povedal, že zlyhaním je zbraňová legislatíva

    Riešenie je, ale spočíva v eliminácii tzv. sociálneho štátu (podaktorí by povedali, že štátu ako takého), zbytočných regulácii a podobne. Predpokladám, že máte podobné pomery ako v SR, takže ak poviem, že viac ako 1/2 populácie je viac alebo menej závislá na štátnom cecku, bude zrejmé, prečo sa s tým veľa ľudí nestotožňuje (a okrem iného by to bola veľmi tvrdá rana diktatúre tzv. zastupiteľskej demokracie. Ďalší mínusový bod).

    16.8.2011 22:58 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    ne vic jak 1/2 ale 3/4 obyvatel jsou zavisli na statu. Ale totalne se pletete, ze vetsina proto ten stat miluje. Prave naopak, z tech 3/4 je urcite 1/2 takovych, co krici, ze tu vetev na ktere sedi je treba uriznout. To je v lidske spolecnosti uz tak, vetsina lidi je znacne jednoduchych.
    vencour avatar 16.8.2011 23:09 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    Dade, lidi jsou podle Vás jednodušší v tom, kde jsou odborníci nebo v tom, v čem plavou? Nebo je to podle jiného kritéria?

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    17.8.2011 01:04 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Lide jsou jednodussi, protoze chteji zrusit stat, ktery jim nejspis prospiva. Tak bych to chapal ja.
    17.8.2011 00:03 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    1/2 >= 3/4?
    Dalibor Smolík avatar 17.8.2011 00:35 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Pokud dad myslel polovinu z tří čtvrtin, je to matematicky logicky správně. Souhlasím s ním v tom, že stát potřebujeme - nebo snad máme zřizovat domobranu a stavět si sami silnice? Měl by vytvářet i mantinely při chování na trhu (ochrana zdraví spotřebitelů apod.). Nicméně zbytnělý stát žere peníze a vytváří prostor pro korupci a jiné netransparentní chování.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    17.8.2011 08:37 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    +1
    17.8.2011 10:11 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Myslel, ale nenapsal.
    17.8.2011 12:35 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Myslel, ale nenapsal.
    tak se nauč číst
    17.8.2011 07:29 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    máš na mysli niečo na štýl (napr.) úradníka stavebného úradu usilujúceho o zjednodušenie stavebného konania? Možno to považuješ za značne jednoduché (hlúpe), ale ja si dovolím nesúhlasiť. Zdôvodňovať to hádam nemusím.
    17.8.2011 00:01 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Riešenie je, ale spočíva v eliminácii tzv. sociálneho štátu (podaktorí by povedali, že štátu ako takého), zbytočných regulácii a podobne.

    Vtipné nebo spíš smutné je, že zatímco prostředky mizí do černé díry zvané zkorumpovaný byrokratický aparát, modří komsomolci by rušili celý sociální stát a všem (vyjma sebe) utahovali opasky.

    17.8.2011 07:25 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Milý w4rr10r,

    ak pod pojmom modrý komsomolec rozumieš človeka, ktorý chce obmedzovať výhody (sociálneho) štátu všetkým okrem seba, potom sa nedá inak než súhlasiť. Ak pod tým pojmom rozumieš niečo všeobecnejšie, potom ak máš záujem o môj názor na tvoj názoru, budem potrebovať nejakú definíciu modrého komsomolca.

    17.8.2011 10:11 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Asi tu jsi nový, že? S tím termínem přišel (pro lidi, kteří uctívají trh jako svatou krávu) tuším Phantom Alien a mně se hrozně líbí.

    Pod rušením sociálního státu si představím např. zaříznutí současného systému zdravotní péče á la "nemáš na ošetření, chcípni na skládce".

    Nebo třeba privatizaci nemocnic, což je u nás* něco nemyslitelného; souhlasit s něčím takovým může jenom člověk úplně mimo nebo mafián napojený na Agel nebo Moji ordinaci.

    * prý je několik nemocnic v ČR, kde by to naopak spíše pomohlo
    17.8.2011 11:28 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Phantom alien tu nějakou dobu působil jako velmi agresivní a ideologií zaslepený člověk a nepřijde mi vhodné vytahovat jeho obrat, kterým tu plošně počastoval mnoho lidí, co s ním nesouhlasili.

    Žádal jsem ho o přiblížení pojmu modrý komsomolec, snad opakovaně a slušně. Nikdy se mi nedostalo vysvětlení. Podle mého jde o prázdnou urážku všech, kteří nesdílejí jeho vidění světa.

    Jestli nám jen trochu záleží na věcné a slušné debatě, nechme takové obraty navěky spát.
    17.8.2011 12:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Žádal jsem ho o přiblížení pojmu modrý komsomolec, snad opakovaně a slušně. Nikdy se mi nedostalo vysvětlení.
    To jste asi špatně četl. Taky se používá "modrý svazák". Je to označení pro "mladé, dravé, inteligentní" jedince, kteří opustí obvyklou míru racionality a přimknou se radostně ba přímo fanaticky k nějaké té ideologii, hlavně že jim slibuje vyřešení všeho vždy a všude, a samozřejmě ještě musí být ta "jediná správná". Tak nějak to bylo například začátkem 50. let minulého století v Česku a ta ideologie byla komunistická. Modří svazáci jsou pak přívrženci tohoto druhu k ideologickým proudům, co si v Česku dávají říkat "pravice".

    No a pokud už nevíte, co to byl "komsomolec" nebo "svazák", tak se vzdělejte v historii.
    17.8.2011 22:40 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Teď se mi jen potvrdilo podezření, že pojem modrý komsomolec nepoužívá nikdo, komu záleží na slušné a věcné diskusi.
    AsciiWolf avatar 18.8.2011 12:57 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Teď se mi jen potvrdilo podezření, že pojem modrý komsomolec nepoužívá nikdo, komu záleží na slušné a věcné diskusi.
    Stejně jako rudý komsomolec, oranžový komsomolec, zelený komsomolec, apod.
    18.8.2011 13:23 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Teď se mi jen potvrdilo podezření, že pojem modrý komsomolec nepoužívá nikdo, komu záleží na slušné a věcné diskusi.
    Kámen úrazu je právě v tom, že s (jakýmkoliv) "komsomolcem" věcná diskuse není zpravidla možná, právě proto, že se diskutuje jako komsomolec. A tím pádem často není v průběhu ani slušná.

    To je děsný, muset takhle poučovat o elementárních kulturních odkazech. Fakt vyrůstá národ negramotů, kteří za chvilku nebudou schopni chápat bez tuny vysvětlování ani pár vět.
    Dalibor Smolík avatar 18.8.2011 14:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Fakt vyrůstá národ negramotů, kteří za chvilku nebudou schopni chápat bez tuny vysvětlování ani pár vět.
    Bohužel tohle pozoruji taky a nezáleží na tom, zda člověk patří k tzv. pravici či levici ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.8.2011 17:33 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Vy ale nikoho nemusíte poučovat: přece jen myslím, že většina lidí o komsomolcích už slyšela (a je žalostně naivní se domnívat, že bych si to nedovedl snadno najít, kdybych to byl nevěděl).

    Spíš mě zaráží, že tenhle urážlivý pojem jsou zřejmě ochotní používat i lidi, které jsem pokládal za docela rozumné a slušné...
    20.8.2011 14:39 Lukáš Lánský | skóre: 2 | blog: Bruneloviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Ten jev ale existuje -- v každé generaci se najde velký počet lidi mezi dvaceti a třiceti, kteří se pod vidinou materiálních výhod nekriticky přimknou k převládající ideologii. Jak tomu budeme říkat, když ne komsomolectví? Způsob utvoření toho slova je docela obvyklý, prostě se vypíchlo označení jedné z těch generací, kteří byli nekritičtí obzvlášť.

    Je to negativní označení, jistě, ale je to taky negativní jev. Je sprostý používat ho v diskuzi nad konkrétním tématem proti konkrétnímu protivníkovi (je to ad hominem), ale když se mluví o tom, proč čeští vysokoškoláci tak milují TOP09, je potřeba ho mít jako jednu dobře historicky zdokumentovanou krajnost.
    21.8.2011 09:52 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Aplikovat urážku plošně, bez znalosti pohnutek dotyčných lidí, je sprosté vždy.

    Ale jsou to přece oškliví pravičáci a tudíž automaticky sobci, tak proč si do nich nekopnout, že?
    pavlix avatar 22.8.2011 16:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Já ten pojem čtu v této diskuzi vůbec poprvé :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.8.2011 13:53 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Problem jsem nastinil niz v diskusi s Thorbym - jaky smysl ma diskutovat s nekym, kdo ma zcela jine moralni vychodisko? I kdybychom se nakonec shodli, ze to vede na urcity moralni problem, nazor nezmenime.

    Modri komsomolci (jako vsichni komsomolci) jsou mladi lide, kteri v honbe za karierou papouskuji nazor (a predstirane moralni hodnoty) vladnouci elity. Me to prijde jako oznaceni smysluplne, prestoze je pejorativni.
    18.8.2011 15:18 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Teď se mi jen potvrdilo podezření, že pojem modrý komsomolec nepoužívá nikdo, komu záleží na slušné a věcné diskusi.
    A ono někomu tady na takové diskusi záleží? Ano, najdou se lidé kteří dobře argumentují - ale stejně jim nevadí když diskusi někdo naruší a otráví, pokud tedy ten někdo je názorově kompatabilní. Protože to zda je člověk troll, hňup, demagog, komsomolec, zaslepenec nebo hňup nakonec vždy záleží na tom kam se názorově zařadí. Nebo přesněji řečeno nezařadi (protože kdo nejde s námi, jde proti nám, že).

    Já už resignoval už dávno a přizpůsobil se. Šance na to že se něco zajímavého dozvím pořád zůstává (naopak, na některé lidi musí člověk dost tlačit než se vymáčknou).

    17.8.2011 11:44 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    Ja som za zrušenie sociálneho štátu a necítim sa byť mimo a ani sa necítim ako člen organizovanej skupiny (dľa trestného zákona). Každopádne, povedal by som, že sa s tvojou predstavou modrého komsomolca označujúceho každého od stredu k ankap, nestotožňujem.

    BTW, neuctievam nejakú kravu, ale slobodnú vôľu (napr. aj robiť sebeškodiace blbosti).

    Každopádne argumentačnou výhodou proti štátnemu zdravotníctvu je, že vždy sa dá robiť drahšie a lepšie. Aby si mohol každému poskytnúť tú najlepšiu práve dostupnú starostlivosť, potreboval by si nekonečné zdroje. Keďže však zdroje sú konečné, niekto jednoducho skapať musí.

    18.8.2011 01:51 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    To co chces neni svobodna vule, ale nerovny pristup ke zdravotni peci. Pokud to opravdu chces, pak ano, podle me jsi modry komsomolec.

    (Krome toho, da se pomerne jednoduse ukazat, ze nejdelsi prumerna delka zivota za predem danou celkovou cenu nastava, pokud maji vsichni rovny pristup ke zdravotni peci.)
    18.8.2011 07:53 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    Tá prvá veta je bez ďalšej argumentácie nezmyselná. Slobodná vôľa a predstava nejakého prístupu zdravotnej starostlivosti sú (podľa mňa) dve rôzne veci a preto nevidím dôvod, prečo by bolo možné mať, v niektorých (azda vo väčšine) prípadoch, obe naraz a v rovnakej miere.

    Ale teda, ak za rovný prístup k zdravotnej starostlivosti považujeme stav, kedy každý má nárok na nejakú určenú zdravotnú starostlivosť, potom ak je táto poskytovaná štátom, v tomto časopriestore to znamená, že štát získava prostriedky na jej úhradu prostredníctvom daní alebo iných vynútených platieb. A v tomto ja osobne vidím obmedzovanie slobodnej vôle, kedy tieto dane alebo platby musí platiť aj človek, ktorý o to nemá záujem.

    Avšak v samotnej predstave uhrádzania určitej stanovenej zdravotnej starostlivosti každému človeku, nevidím problém.

    K poslednému odseku, obávam sa, že je možné vybrať ľubovoľný ľúbivý ukazovateľ, ktorý bude v rozpore práve s priemernou dĺžkou života. Momentálne ma napadá prístup k marihuane na rekreačné účely alebo dotovanie hromadnej dopravy na krátke vzdialenosti pre každého (krátkou vzdialenosťou nech je vzdialenosť, ktorú s ohľadom na celkový fyzický stav tela, ten ktorý človek prejde do 30 minút). Určite sa dá ich dá nájsť viac.... než som stihol odoslať tento komentár, tak ma napadlo, že ten druhý mnou uvádzaný prípad môže mať súvis s opotrebovaním kĺbov najmä dolných končatín...
    18.8.2011 13:45 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Dokazu to samozrejme vyargumentovat, ale nema pro me smysl predkladat to nekomu, kdo chce ve vysledku nerovny pristup ke zdravotni peci (= na zaklade financnich moznosti lidi). Takovy nazor je podle me amoralni.

    Moc nerozumim, jak si to predstavujes s tou svobodnou vuli. Jako ze nekdo si muze "svobodne rozhodnout" cely zivot nic neplatit, a pak v duchodu, kdy bude nejvic nemocny, pobirat onu stanovenou zdravotni peci? Nekteri lide proste jsou takto asocialni, a proto solidarita musi byt zcasti vynucena; ostatne to je zpusob, jakym vznikla (doporucuji nejake popularni cteni o hrdlickach, jestrabech a odplatnicich, treba Sobecky gen).

    Muzes vybirat libive ukazatele cely den, ale prumerna delka zivota neni "jen tak nejaky nahodny ukazatel", ale zrovna ukazatel docela dulezity. Co se tyce toho, kolik toho clovek prejde za 30 minut - ktery clovek? Vzdalenosti, ktere ujdou za 30 minut 30-lety sportovec a 80-leta babicka se totiz dost lisi.
    18.8.2011 17:42 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    Podľa mňa je amorálne, aby to musel podporovať človek, ktorý o to nemá záujem.

    Samozrejme nielen možnosť neplatiť, ale s ohľadom na platiteľov ako ty aj nenárokovateľnosť (štátnej) zdravotnej starostlivosti.

    Preto som dal čas, relatívne krátky, ktorý významnejšie nezasahuje do denného režimu, ale svojim obsahom môže prospievať zdraviu.

    18.8.2011 20:07 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Spolecnost nemuze vyhovet kazdemu. Pokud ma nekdo pocit, ze prispivanim do spolecneho trpi, ma (nebo by mel mit) moznost odejit do jine spolecnosti. Ale vyuzivat vsech vyhod, ktere mu spolecnost dava a pritom nemit zajem na prispivani povazuji za nemoralni zase ja. Nekdy jsou ty vyhody tezko meritelne - je-li spolecnost celkove zdrava, ziskavaji tim vsichni.

    A dobre, dejme tomu, ze si nebude narokovat zdravotni peci, a nebude tedy na ni prispivat. Jenze pak ke staru onemocni a rozmysli si to. Co s nim? Mame ho nechat zemrit? Vubec nevidim duvod, proc by mela spolecnost tolerovat takto sobecke chovani.

    30 minutova prochazka denne zdravi jiste prospeje. Bohuzel ovsem zavedeni trzniho systemu do zdravotnictvi spis motivuje lekare k leceni nez k prevenci. Ty si mozna myslis, ze jakasi touha lidi usetrit prevazi nad touhou lidi vydelat, ja ne. Realita v USA mi dava za pravdu, rekl bych.
    18.8.2011 20:59 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Vaše snaha debatovat s přesvědčeným "pravicovým" fanatikem je marná. Tito lidé mají dominantní jedinou vlastnost - egoismus - proti tomu se nedá nic dělat a lze jen doufat, že to nebude časem chorobně převládající postoj. Pokud ano, v krátké době se tady všichni navzájem pozabíjíme. Označení modrý svazák na většinu těchto lidí sedí velmi dobře...Zkoušel jste někdy diskutovat s kovaným komunistou? Je to skoro to samé.
    18.8.2011 22:11 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Vaše snaha debatovat s přesvědčeným "pravicovým" fanatikem je marná.
    čo na to povedať? Iba toľko, že na hlúposti nehovorím nič.
    Tito lidé mají dominantní jedinou vlastnost - egoismus - proti tomu se nedá nic dělat a lze jen doufat, že to nebude časem chorobně převládající postoj.
    definuj slovo egoista v kontexte sociálneho štátu...
    Pokud ano, v krátké době se tady všichni navzájem pozabíjíme.
    Nemyslím si.
    Označení modrý svazák na většinu těchto lidí sedí velmi dobře...Zkoušel jste někdy diskutovat s kovaným komunistou? Je to skoro to samé.
    viz prvá veta mojej reakcie.
    19.8.2011 00:56 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    No, par pravicaku uz jsem nalomil (a predelal je alespon na centristy). Vetsinou jsou to mladi lide, co to vidi nekde v televizi nebo od spoluzaku a nemaji z toho rozum. :-) (Nic ve zlem, Thorby, nejspis to bude i vas pripad.)
    18.8.2011 22:06 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    ...

    Ja zas nevidím, prečo by spoločnosť mala odmietnuť akceptovať, že niektorí ľudia si plne uvedomujú následky svojho konania, nech sa prejaví aj za 40 rokov. Ak odmietaš existenciu takýchto ľudí, potom musíš odmietať akékoľvek rozhodnutie akejkoľvek vyššej ľudskej autority (demokratická väčšina, diktátor...), pretože v dlhodobom pohľade je zlé.

    Či je zdravotníctvo práve v USA vzorom neviem. Ak však niekto (ako pacient alebo platiaca/spolupodieľajúca sa organizácia) preferuje lacnejšiu dlhodobú udržiavaciu liečbu pred nákladnejším okamžitým riešením... Ale s tým sa musí vyrovnať akýkoľvek systém, ktorý aspoň trocha reflektuje (okamžitý) výkon. Tie, ktoré to nereflektujú čelia iným problémom.

    19.8.2011 00:54 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Protoze je daleko vic lidi, kteri si jen mysli, ze si to uvedomuji. Zvlaste prave mladych, kteri nevedi nic o tom, jake je to zit treba kazdy den s bolesti. Ja jsem sice take mlady, ale mam empatii na to to chapat. Nedovedu spocitat, kolikrat jsem od svych vrstevniku slysel "ja se stejne duchodu nedoziju", pritom se podle prognoz doziji nejake osmdesatky kdyz da panbuh. Tolik tedy k te "zodpovednosti". Mozna existuje nejake procento, ktere si preje umirat bez pomoci, zatimco ostatnim se pomaha, vymenou za trochu vic penez v mladi, ale bude to asi fakt jen procento. Zbytek nevi ktera bije.

    Pacienti by vubec nemeli mluvit do toho, jaka lecba je nejlepsi, vyjma pripadu, kdy jsou ruzna kriteria, ktera volba je lepsi (a krome toho - pochybuji ze delsi lecba je levnejsi - delsi lecba stoji lidi, kratsi technologii, ale ta je prave levna, proto ji totiz zavadime ;-)). O tom ma rozhodovat odbornik, a uz z toho duvodu by finance u konkretniho pacienta nemely hrat roli (pouze na agregatni urovni, coz je samozrejme nevyhnutelne).
    19.8.2011 07:33 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    ..."ja se stejne duchodu nedoziju", pritom se podle prognoz doziji nejake osmdesatky kdyz da panbuh
    Ale vzdyt to se nevylucuje. Kdyz jsem zacal delat, mel jsem to do duchodu "za 43". Po osmnacti letech prace to je "za 32".
    20.8.2011 06:29 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    krátkou vzdialenosťou nech je vzdialenosť, ktorú s ohľadom na celkový fyzický stav tela, ten ktorý človek prejde do 30 minút

    toto je veta, ktorá ma veľmi zaujala na tvojich spoločensko- politicjžých názoroch

    no a keď je niekto v takom stave, že ledva stojí, nie aby ešte chodil, čo je potom krátka vzdialenosť?
    21.8.2011 16:22 Thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    To bude zrejme riešiť to s ohľadom na celkový fyzický stav tela. Nepochybne som za tú spojku mohol hodiť čiarku, dostalo by to lepšiu konotáciu.

    17.8.2011 00:19 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Všichni jsme závislí na státu. Nebo kdo ne?

    k tématu blogu, Už podruhé Karel Marx. Krom toho že to by magor, měl dobtrý nápady.
    17.8.2011 00:19 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    To bylo pod Dada
    17.8.2011 01:26 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Pamatuju na článek, co jsem před nějakou dobou četl (a co se mi nedaří vygooglit, navíc si už ani nevzpomenu, jestli byl česky nebo anglicky), kde autor srovnává peníze (resp. jejich uctívání) a bankovnictví obecně s náboženstvím. Alespoň jsem našel toto a toto, kde je popán vliv židovství a protestantismu (přesněji kalvinismu) na vznik kapitalismu, tedy alespoň toho klasického. A pak se s "odbožštěním" světa muselo uctívání mas na něco zaměřit a v posledních několika desítkách let jsou oním novým bohem ekonomika a uctívání peněz. Navíc si vzpomeňte, jaké pocity se ve vás pokoušejí vyvolat architekti při vstupu do banky, obzvlášť pokud je postavená v klasickém výpravném stylu ...

    A ohledně řešení ... no, někteří naivové doufají v tzv. post-scarcity (je na to nějaký hezký český termín?), jenže tato na první pohled utopie už na druhý pohled utopií není (např: Co dělat s lidmy, pro které nebude práce? Poslat do kosmu?). A horší je to, že něco takového nejspíš nebude možné bez průchodu technologickou singularitou (viz jeden můj starší příspěvek) a ta může dopadnou všelijak. Na druhou stranu, pokud by singularita nepřišla vůbec, tak je lidsvo jako druh stejně dříve či později odsouzeno k zániku (např. po cca. miliardě let bude v důsledku růstu zářivého výkonu Slunce povrch Země zcela jistě neobyvatelný) takže z dlouhodobého hlediska zas tak moc na výběr nemáme.
    17.8.2011 04:36 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Podle me tim "bohem" je spis volna ruka trhu a fatalicka vira v rovnovahu, ktera je analogicka predurceni v nabozenstvi. V podstate se lidem sdeluje, ze jejich odmena za praci je dana pusobenim trhu a neni to neco, co mohou lide (napr. stavkami, statnim zasahem) ovlivnit. V tomto smyslu plni neoliberalni ekonomicka doktrina stejnou funkci jako drive nabozenstvi. Proto se tak uzkostlive brani predstave, ze rovnovaha neexistuje nebo neni urcena jednoznacne (oboji lze experimentalne i teoreticky ukazat) - neco takoveho totiz ohrozuje prave tuto ideologickou pozici trhu jako absolutni moralni autority.
    17.8.2011 07:23 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Je potřeba rozlišovat mezi statickou a dynamickou rovnováhou, a také záleží na to, v jakém časovém úseku a z jaké "vzdálenosti" se na systém, jehož rovnováhu posuzujeme, koukáme.
    18.8.2011 00:12 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    aneb když se nepochopí podstata, tak se musí plácnout alespoň rádoby chytrej žvást... Není divu že jsi nedostudoval, já bych tě od zkoušky vyhodil za neodpovídání na dotazy... :-)))
    18.8.2011 01:55 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Nevim, co povazujes za dynamickou rovnovahu v ekonomii, ale lze pomerne jednoduse ukazat, ze:

    1. Stavajici makroekonomicka analyza rovnovahy je chybna, protoze poptavkove a nabidkove krivky mohou mit obecne jakykoli tvar (a tedy vic pruseciku nebo zadny).

    2. Jsou-li alespon 2 druhy zbozi, pak jejich ceny jsou lokalne nestabilni, coz se da ukazat z analyzy vlastnich cisel vyrobni matice za pouziti Frobeniovy vety.

    Proste, podle vseho, rovnovaha (jak o ni typicky mluvi ekonomie) neexistuje nebo je velmi vzacna.
    18.8.2011 07:26 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Byly by k tomuto nějaké zdroje nebo odkazy? Anebo pokud to lze jednoduše ukázat, prosím, do toho :-)
    18.8.2011 12:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Byly by k tomuto nějaké zdroje nebo odkazy? Anebo pokud to lze jednoduše ukázat, prosím, do toho :-)
    Línej jako prase, co? Nejradši všechno pod čumák.

    Vy jste taky žádné zdroje nebo odkazy k vašemu výplodu:
    Je potřeba rozlišovat mezi statickou a dynamickou rovnováhou, a také záleží na to, v jakém časovém úseku a z jaké "vzdálenosti" se na systém, jehož rovnováhu posuzujeme, koukáme.

    neuvedl. Takže jste na s uváděním zdrojů řadě první.

    Jinak obecně v diskusi platí, že vy máte nějaký názor a nějaké argumenty a druhý má svůj názor a argumenty. Ani to, že dnes je díky Internetu tahle diskuse písemná, neznamená, že je vám partner v diskusi povinnen doplňovat vzdělání. Buď berte podnět a snažte se najíst si relevantní informace sám, anebo si zůstaňte hňupem co ví jen to, co mu někdo naservíroval až pod nos.
    18.8.2011 14:32 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Uklidni se, nebo dostaneš prášky.
    18.8.2011 13:47 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Tady k bodu 1 a analyza nestability vyrobni matice je rozebrana v knizce J.M.Blatt: Dynamic Economic Systems.
    18.8.2011 14:33 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    OK, díky. Zkusím si někde půjčit tu knihu.
    18.8.2011 19:56 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Jo, ta kniha je velmi dobra. Je to takova ekonomie, jak by se vyvijela, kdyby na tom delali matematici a fyzici (Blatt byl puvodne fyzik). Ne nahodou tam vychazi z nejakych modelu von Neumanna. Mam ji naskenovanou, v Cechach jsem ji totiz v zadne knihovne nevidel.
    19.8.2011 07:23 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Tak jsem hledal a marně, doufal jsem že ji někde najdu (v libovolné podobě), ale "nejbližší" je zdá se Amazon. Pokud ji máš naskenovanou, to by se ale možná dala nějak získat od tebe :-)
    19.8.2011 14:21 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Mozna dala. :-) Zkusim ti poslat email az se vratim z dovolene.
    19.8.2011 16:52 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Super, díky. I když jsem našel, že Blattovi modely zase o tolik lepší oproti jednoduchým přiblížením nejsou, určitě to bude zajímavá kniha. Už jen proto, že k fyzice a matematice mám taky dost blízko.
    20.8.2011 00:56 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    No, jak rikam, je to takovy zacatek. Doporucil mi ji Steve Keen s "you will find his approach straightforward and illuminating". A taky to tak bylo - uz prvni kapitola jasne ukaze, proc jsou nabidkove/poptavkove krivky zbytecne prekomplikovany nastroj (krome tedy toho, ze makroekonomicky je to nesmysl). Bohuzel na nej moc lidi od te doby nenavazalo, nebo aspon ja o nikom nevim. Steve Keen jde svou vlastni zajimavou cestou (modeluje makro pomoci systemu obycejnych diferencialnich rovnic).

    Jinak Steve Keen postuje na svuj blog serii prednasek, z ktere byla ta citace vyse. Vsechny jsou dobre. Nebo rovnou jeho knizka Debunking Economics, ktera v rijnu vyjde v 2. rozsirenem vydani.
    20.8.2011 12:15 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Na ten blog jsem koukal, včetně té odkazované přednášky. Je to zajímavé, to uznávám. První dojem z toho člověka ovšem je (v té přednášce je to dobře vidět), že nemá žádný respekt k ostatním a má je za totální pitomce. A dává to najevo dost divným způsobem. Ale to je první dojem, přednáška jinak jako taková zajímavá, určitě kouknu na ostatní.
    17.8.2011 11:24 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    A není to u mnoha lidí spíš tak, že volná ruka trhu není náboženstvím, ale prostě posledním únosným východiskem, když jim státní regulace přijdou jako neefektivní nebo nespravedlivé?
    17.8.2011 17:30 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Mě to zas připadá, že od dob Ronalda Reagana, kdy se spustila deregulace trhů je to čim dál horší.
    18.8.2011 00:15 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    A není to u mnoha lidí spíš tak, že "víra" není náboženstvím, ale prostě posledním únosným východiskem, když jim lidská debilita přijdou jako neefektivní a nespravedlivé?
    17.8.2011 06:01 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Nevím jestli si to uvědomujete, ale kapitalismus je především záležitost ekonomie, takže nějaké stěžování si na morálku společnosti je poněkud na nesprávném místě. Jediná ekonomicky relevantní věc může být ten odpad, ale produkce odpadu se dlouhodobě ekonomicky nevyplácí, takže to bych považoval za něco, co kapitalismus umí ošetřit. Byť třeba neefektivně, ale nic lepšího zatím nikdo nevymyslel, vyjma přímé intervence státu pomocí zákonů.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    17.8.2011 07:48 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    kapitalismus je především záležitost ekonomie, takže nějaké stěžování si na morálku společnosti je poněkud na nesprávném místě
    protože jak Každý Pravý Ekonom (TM) dobře, ví, záležitosti ekonomie je třeba od společnosti a od lidských bytostí vůbec totálně oddělit a umístit mimo prostor a čas. Pak konečně začnou ekonomické poučky fungovat.
    produkce odpadu se dlouhodobě ekonomicky nevyplácí
    Jak psáno výše, v ekonomickém bezprostoří a bezčasí se prostě něco ekonomicky nevyplácí, takže to prostě neexistuje. Odpad je socialistická iluze, šmejdy jsou socialistická iluze (pokud se produkt podaří prodat, tak má tu správnou kvalitu) a nakonec i časem a prostorem omezený lidský život je jen socialistická iluze, která není ekonomickým faktorem, protože se dlouhodobě ekonomicky zcela zaručeně nevyplácí.
    17.8.2011 08:46 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Možná v komentáři pana pht čtete víc, než tam je.

    Jestli jsem ho dobře pochopil, staví se za to, že by společensko-ekonomické zřízení nemělo diktovat lidem, jak mají nakládat s odpadem nebo jakou mají mít morálku.

    Pokud ani nezavedete státní teror (což tu doufám nikdo neplánuje, i když někteří k tomu mají bezděčně nakročeno), tak ty lidi nedonutíte šetřit nebo se chovat morálněji. Pokud je něco napraví, tak jen několik generací nepostižených válkami, totalitami či revolucemi.

    Ještě jinak: zrušíme-li tupý, konzumní a krutý kapitalismus vytvořením svých nových umělých pravidel, budeme mít tupý, konzumní a krutý socialismus. Nic víc.
    17.8.2011 11:49 Lukáš Lánský | skóre: 2 | blog: Bruneloviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Ode zdi ke zdi uvažujete a je to symptomatický. Všichni chtějí mít ideální kapitalizmus nebo ideální socializmus a existence dobrých meziřešení se neuznává. Když se meziřešení navrhne, je označeno za „bezděčné nakročení ke státnímu teroru“. :-)

    Samozřejmě, že do kapitalizmu je potřeba začlenit morální principy! Dělá se to tisíce let a funguje to. Experimentovat s tím, že se vraždy nebudou trestat společenských zřízením, ale trhem (najímáním žoldáků, kteří budou oplácet?), je šílený a nechápu, co k tomu lidi vede.

    Možná jste si neuvědomil, že trest za vraždu je státní zásah do svobodné lidské morálky a krok ke státnímu teroru?
    17.8.2011 12:22 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Experimentovat s tím, že se vraždy nebudou trestat společenských zřízením, ale trhem (najímáním žoldáků, kteří budou oplácet?), je šílený a nechápu, co k tomu lidi vede.

    Cech vrahů? Nejsem proti.

    17.8.2011 12:41 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Krevní msta je (historicky) zcela běžný koncept po celém světě.

    Opět mi to připomíná starou záhadu: proč někdo uznává a vyzdvihuje konkurenční boj mezi firmami a jednotlivci, ale odmítá uznat výsledky konkurenčního boje mezi společnostmi/státy/kulturami/civilizacemi? Většina z takovýchto "libertariánských" nápadů byla dlouhodobě provozována (z těch méně extrémních např. zrušení státního vzdělávání a zdravotnictví), nicméně jiné koncepce se nakonec projevily jako výhodnější.

    Nezajímá mě moc to jak jsou tyto ideje správné morálně či podle stavu některé společenské vědy, alespoň dokud tam vidím problém s konzistencí.
    17.8.2011 12:33 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Ale vy mi vůbec nerozumíte (a pardon, je to vidět na všem, co jste napsal).

    Moje stanovisko je takové, že docela dobré meziřešení máme v této zemi. Problémy jsou v jiných věcech, než je nastavení na (přiblblé) ose kapitalismus-socialismus. Ano, nedostatečná morálka je jedním z nich.

    Proč ale zrovna okolo svobodného software se točí tolik lidí, kteří do toho chtějí rýt a zavádět tady zázračné společenské všeléky z rýsovacího prkna?
    17.8.2011 15:54 Lukáš Lánský | skóre: 2 | blog: Bruneloviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Aha. To jsme na tom asi podobně a omlouvám se tedy. :-)
    17.8.2011 20:04 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Jestli jsem ho dobře pochopil, staví se za to, že by společensko-ekonomické zřízení nemělo diktovat lidem, jak mají nakládat s odpadem nebo jakou mají mít morálku.

    Skoro. Docela by mi stačilo kdyby se nadpis článku nejmenoval kapitalismus. Protože jsem se těšil na úvahu o evoluci peněžních systémů a ne na nářky na to jak jsou k sobě dnes lidi oškliví ála u piva v hospodě.

    S tím co říkáte Vy potažmo souhlasím taky.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    17.8.2011 10:19 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Ona ekonomie je ve skutecnosti veda (pokud se tomu da rikat veda) historicka, ktera dokaze "presne" popsat minule deje a jejich priciny. Bohuzel se libovolne dve ekonomicke skoly na tech pricinach neshodnou ...
    Dalibor Smolík avatar 17.8.2011 15:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Tak to je pravda. Stejně tak se vojenští stratégové připravují na minulou válku :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    17.8.2011 10:12 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Let me give you some Whuffie.
    17.8.2011 11:51 Lukáš Lánský | skóre: 2 | blog: Bruneloviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Murakami je výborný autor. „Konec světa & Hard-boiled Wonderland“ je jedna z nejlepších knížek, co jsem četl.
    17.8.2011 12:27 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    Jo, to je pravda, i když sám nevím, kterou z jeho knížek bych určil jako nejlepší. Většinou u mě převládájí nejčerstvější pocity, a to je momentálně ono „Dance, Dance, Dance“, nicméně, ještě jsem od něj nečetl nic, co by se mi nelíbilo. I když popisy zážitků z mančuské války ve „Wind-up Bird Chronicle“ jsou pro silnější povahy ;-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Salamek avatar 17.8.2011 11:57 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?
    nezbyva mi nez souhlasit, mam velmi podobny ne li stejny nazor na momentalni stav , + bych i neco prihodil ale to je tak na rozhovor u piva :-)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    AsciiWolf avatar 18.8.2011 13:01 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus – konečná, nebo jen obyčejná zastávka?

    Evropská civilizace na tom byla vždy podobně (nepočítám-li ten konzum, který přišel víceméně až s kapitalismem).

    Stačí se podívat, jak se chovali například evropští kolonizátoři, když "obsadili" Ameriku.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.