abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 832 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů

    30.11.2012 10:15 | Přečteno: 1449× | (open)SUSE | poslední úprava: 30.11.2012 10:08

    Před pár dny jsem na své "PC" načisto instaloval novou openSUSE 12.2 a hned po instalaci jsem narazil na zajímavý bug v UDEV.

    Bug v UDEV a jeho rychlé odstranění

    Podle toho, co jsem našel na internetu, se tento bug týká USB hubů s ID 058f:6254 (čip od Alcor Micro Corp.), které jsou používány jako interní rozbočovače v některých noteboocích, obsahují jej i některé externí USB huby (třeba i můj SPEED LINK Nobile). Bug se projevuje tím, že (nejspíše) jakákoliv zařízení k němu připojená jsou uspána a i když se systému hlásí, nelze je používat. Řada uživatelů notebooků na tento bug upozorňovala v souvislosti s nefunkční myší, případně myší a klávesnicí. V mém případě však přes tento typ USB hubu nefungovala ani tiskárna HP PSC 1510 (ani tisk, ani scan).

    Oprava tohoto bugu spočívá v zakomentování řádky

    SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="058f", ATTR{idProduct}=="6254", ENV{ID_AUTOSEAT}="1"
    
    v souboru
    /lib/udev/rules.d/71-seat.rules
    

    Zajímavé je, že tento bug se objevuje až při běžících X.org a až po instalaci systému na disk. V mém případě vše fungovalo až do ukončení instalace a nabootování do LXDE. Při startu systému pak opět vše naprosto normálně funguje až do chvíle, než se spustí X server. Abychom ale byli féroví - uvedená chyba se netýká jen openSUSE, ale vyskytuje se i ve Fedoře 17 (viz Fedorácká bugzilla), odkud pochází i toto řešení.

    ...a pár poinstalačních postřehů

    Až na tento zádrhel musím říci, že po instalaci vše fungovalo příjemně bezproblémově (včetně ovladačů grafiky od AMD a zvuku přes HDMI) a oproti verzi 12.1 mě překvapila i dobrá odezva systému. Ale to už jsem zase u srovnávání jablek s hruškami, protože na oS 12.1 jsem používal KDE 4.8.4, zde mám zčerstva nainstalovaná KDE 4.9.3. Za sebe musím tedy prohlásit - chlapi, na tomhle vydání jste odvedli dobrou práci!

    Co mne ale příliš nenadchlo je artwork openSUSE 12.2. Zelená je OK. Nápad s "bludičkami" při bootu je výborný (to budou známí mrkat ;-) ), ale ten wallpaper je šílenej. Pokus o "odlesky" v pravé horní části na mne vůbec nepůsobí jako odlesky, ale jako bych měl špinavej monitor, ostatně posuďte sami (bootsplash). (Vlastně až do chvíle, než jsem si změnil wallpaper na vlastní jsem měl pořád nutkání jít pro hadr a monitor začít pulírovat :-) ) Téma KDM se bohužel také dá označit jedině slovem "hnusné," ale vzhledem k tomu, že doma používám automatické přihlášení mne toto netrápí (KDM).

    Důležitá je ale vždy funkčnost a ta je bezproblémová. Pokud chcete zkusit openSUSE, verzi 12.2 mohu jedině doporučit.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů, obrázek 1 openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.11.2012 10:37 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    Je smutne, ze v roce 2012 se resi takove bugy :-(
    Luk avatar 30.11.2012 12:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    Před pár dny jsem upgradoval poslední svůj počítač na openSUSE 12.2 (u ostatních už to proběhlo dříve) a taky narazil na jeden bug. Konkrétně na takový, že poslední, co se ještě zobrazilo, byl přihlašovací dialog. Po přihlášení obraz zmizel, přestože počítač zjevně pracoval dál. Po příčině jsem nepátral - místo toho jsem se připojil přes SSH a nainstaloval proprietární ovladač NVIDIA. Bylo to korunováno úspěchem, což na jednu stranu potěšilo (problém vyřešen), ale současně to zrovna nesvědčí o dokonalosti svobodného ovladače pro tyto grafické karty.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.11.2012 14:21 AMD Faunom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů

    Tak přesně tohle se mi stalo taky. Trošku jsem i tušil, že by to mohlo mít souvislost s nouveau, ale neměl jsem náladu se s tim babrat, chtěl jsem jen nové Suse vyzkoušet. To, že tam visí už asi pět let na začátku instalátoru že překlad ještě není dokončen, bych zkousnul.

    Ale tohle je zcela zásadní a kritická bota, která by se v "hotové" distribuci neměla v žádném případě objevit. Tohle musí začátečníka zcela jistě navždy odradit, když nainstaluje, poprvé spustí a pak už nic.

    gtz avatar 30.11.2012 20:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    Mně se stalo něco podobného když jsem si instaloval 12.2 RC a tehdy to způsobil grub2. Místo fontů rozsypaný čaj. No tak jsem přes SSH přidal repositář NVIDIA, nainstaloval moduly, vyhodil grub2 a po rebootu najednou fungovalo jako mělo. Po nějaké době jsem korektně upgradnul na ostrou verzi a v pohodě.

    nainstaloval proprietární ovladač NVIDIA
    z repositářů Nvidia? nebo přímo od Nvidie?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 1.12.2012 01:10 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    z repositářů Nvidia? nebo přímo od Nvidie?
    Z repozitáře. Z toho, co se přímo nabídne v seznamu těch "komunitních".
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 30.11.2012 12:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    Smutné to bude, až se bugy řešit nebudou :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.11.2012 16:29 hmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    U opensuse je to naprosto normalni, mam zkusenosti, ze nedodelam ani instalaci a uz na me vyskoci nekolik erroru a je treba to resit pres terminal. Jo, je to smutne. Pryc s opensuse a dalsimi podobnymi. Takze nezbude uz skoro zadne distro.
    Bluebear avatar 30.11.2012 22:42 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    Je smutne, ze v roce 2012 se resi takove bugy

    Ne, to je naprosto normální. Hardwaru je spousta a jedna interakce se snadno přehlédne. Na Windows se příležitostně podobné bugy dějí taky. V obou případech to vyřeší nejbližší update.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    30.11.2012 10:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    Upgrade jsem provedl minuly mesic. Na notebooku prestalo jit uspavani (resil jsem to i tady), nastesti nektera z aktualizaci opravila. Stejne tak upravila i zravost, nevim, cim to bylo, ale procik jel porad na 15-20%, Ted je zpatky na puvodnich 5-10%. na velkym poctaci (jiz radnem dedeckovi) to slo bez problemu, jen mi nejde jedno z usb. Pricital jsem to HW (deska je sedm let stara), ze by to bylo tim, co autor popisuje?

    Co se tyce bludicek... nedelaji neco podobneho Win? Wallpaper nedokazu posoudit, mam tam svuj a upgrade ho nemeni :-) Prijemne me oproti 12.1 prekvapila sviznost, alespon dle subjektivniho pocitu. Uz jsem prepral i to zatrolene MySQL, takze spokojenost.
    30.11.2012 11:14 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    Téma KDM v Open SUSE 12.2, to je skutečně hnus těžkého kalibru....
    To muselo dát spoustu práce navrhnout takovou hrůzu. Možná kdyby autor raději spal a ponechal tam témata z předchozích verzí, mohl si odpočinout a uživatelům nekazit vkus.
    Proboha, PROČ?
    30.11.2012 13:58 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 12.2 - Bug s USB huby a pár prvních dojmů
    He, a já myslel, že mi odešel rozbočovač! Díky :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.