abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci

    3.2.2021 15:15 | Přečteno: 1757× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | poslední úprava: 9.4.2021 11:50

    Mezi jeden z mála hnusných a ošklivých kousků proprietárního software, na kterých jsem bohužel závislý je ANSYS Electronics Desktop. Ten samozřejmě používám na svém oblíbeném Debianu, ostatně kdo se kdy pokoušel počítat nějakou náročnější úlohu asi ví, že MS Windows se na to hodí asi jako Trabant pro transatlantické lety. Po poměrně dlouhou dobu fungoval můj starý návod na zprovoznění tohoto molochu na Debianu, což se ale s příchodem Debianu 10 a novými verzemi ANSYSu změnilo. Zde je tedy aktualizace.

    Kde je zakopaný pes?

    Celý problém ANSYS Electronics Desktopu je ten, že je to příšerný bastl, který používá směs různých knihoven k tomu, aby vůbec na Linuxu fungoval. Výpočetní jádro je zřejmě nativní, ale pro běh grafického prostření se jako klíčový používá MainWin 5.40 (to je taková hrozně fosilní záležitost na úrovni WINE, kterou vyvinula za pomoci originálních zdrojových kódů Windows společnost MainSoft), který je doplněn o nějaké knihovny z Qt, Tcl/Tk a pár dalších závislostí. Silnějším povahám, zatímco ty slabší tiše zvrací v koutku, je jasné, že tohle rozpohybovat na Linuxu není úplně legrace, takže ANSYS podporuje oficiálně pouze dvě distribuce - SLES a RHEL.

    Pomyslnou korunkou na hlavě mixu knihoven a prostředí ANSYS Electronics Desktopu je pak instalátor napsaný v Javě, který byl příčinou toho, proč dlouhou dobu nebylo možné na Debianu 10 ANSYS Electronics Desktop vůbec nainstalovat. ANSYS totiž využíval jakousi prehistorickou verzi Javy (tuším 1.5.0u01), která na nových jádrech segfaultovala. No a jelikož instalátor má názvy souborů k instalaci poctivě zahashované, tak ruční instalace nepřicházela v úvahu. To se změnilo až s verzí 2020R2, ve které došlo k aktualizaci Javy, kterou si vynutila aktualizace jádra v RHEL/SLES. Na obranu ANSYSu je ale třeba dodat, že Javovský InstallShield na Linuxu používá více proprietárních programů (Matlab, Amesim...).

    Co budeme potřebovat...

    Jako první bude třeba najít relikvie dvou knihoven - xorg-x11-libXfixes-7.6_5.0-3.1.2.x86_64.rpm a xorg-x11-libXrender-7.6_0.9.6-9.1.2.x86_64.rpm. Ty se naštěstí ještě stále válejí na netu, takže není problém je stáhnout (třeba odtud). A pokud si myslíte, že vidíte špatně, pak ne. Opravdu jde o knihovny z roku 2011...

    Druhá věc vyžaduje sáhnout si do archivů. Bude totiž třeba mít po ruce starší instalaci ANSYS Electronics Desktopu a ANSYSu jako takového. Z ANSYS Electronics Desktopu použijeme starší verzi MainWinu a z ANSYSu si vypůjčíme libGL.so.

    Postup zprovoznění

    1. Nejprve musíme z Debiana udělat RHEL 7. To provedeme snadno pod rootem za pomoci:
      apt-get install rpm
      echo "Red Hat Enterprise Linux Server release 7.6 (Maipo)" > /etc/redhat-release
      
    2. Nyní můžeme ANSYS Electronics Desktop začít instalovat. Stejně jako dříve je třeba po rozbalení instalačního archivu smazat (přejmenovat) adresář /Linux/lib64. Instalaci pak následně spustíme v adresáři /Linux příkazem ./install.exe :-), načež by se mělo objevit hlavní menu instalátoru. Vše je grafické s romanticky modrým nádechem.
    3. V dalším kroku doplníme nezbytné knihovny - z obou stažených balíčků je třeba vyextrahovat soubory
      libXfixes.so.3 (symlink)
      libXfixes.so.3.1
      libXrender.so.1 (symlink)
      libXrender.so.1.3.0
      
      a ty nakopírovat do adresáře /opt/AnsysEM/AnsysEM21.1/Linux64/defer/. V témže adresáři je třeba smazat (přejmenovat) soubor libGL.so.1.2 a ten nahradit knihovnou z klasického ANSYSu, která bývá umístěna například zde: /opt/ansys162/v162/Framework/bin/Linux64/Mesa/libGL.so.1.5.070701, kterou zkopírujeme a přejmenujeme na libGL.so.1.2. Kontrolu nám zde poskytne velikost souboru - nahrazujeme knihovnu o velikosci cca 730 kB knihovnou o velikosti cca 14,5 MB. Poslední knihovna, kterou potřebujeme je libpng12.so.0, kterou si pořídíme jednoduše jako symlink na systémovou libpng16.so.16.36.0 (klidně přímo v /usr/lib/x86_64-linux-gnu/).
    4. Jako poslední je třeba nahradit dodávaný MainWin 5.40 za jeho starší verzi. V mém případě jsem použil nejbližší možnou, kterou jsem měl zprovozněnou na jiném stroji - z ANSYSu 2019R3.7, která je umístěna v /opt/AnsysEM/AnsysEM19.5/Linux64/mainwin540/. Tzn. smažeme (přejmenujeme) složku /opt/AnsysEM/AnsysEM21.1/Linux64/mainwin540/ a místo ní nakopírujeme složku /opt/AnsysEM/AnsysEM19.5/Linux64/mainwin540/. Při pozornějším zkoumání si přitom můžeme všimnout, že jediný rozdíl je aktualizace několika knihoven, jinak všechny ostatní mají shodný původ v roce 2015.

    Frčíme

    Nyní nám již stačí skočit do /opt/AnsysEM/AnsysEM21.1/Linux64/, zde spustit ./ansysedt a po trochu delším prvním spuštění (které obsahuje nějaké dodatečné konfigurace a kontrolu přítomných knihoven) a tradičních chybových hláškách

    pushkin@pushkin-workntb:/opt/AnsysEM/AnsysEM21.1/Linux64$ ./ansysedt
    ### Warning: Dependency package bzip2-libs is not installed.
    ### Warning: Dependency package expat is not installed.
    ### Warning: Dependency package fontconfig is not installed.
    ### Warning: Dependency package freetype is not installed.
    ### Warning: Dependency package giflib is not installed.
    ### Warning: Dependency package glib2 is not installed.
    ### Warning: Dependency package glibc is not installed.
    ### Warning: Dependency package libdrm is not installed.
    ### Warning: One of the following alternate dependencies are not installed: libjpeg libjpeg-turbo
    ### Warning: Dependency package libpng is not installed.
    ### Warning: Dependency package libselinux is not installed.
    ### Warning: Dependency package libtiff is not installed.
    ### Warning: Dependency package libX11 is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXau is not installed.
    ### Warning: Dependency package libxcb is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXdamage is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXext is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXfixes is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXft is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXmu is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXp is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXrender is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXt is not installed.
    ### Warning: Dependency package libXxf86vm is not installed.
    ### Warning: Dependency package mesa-dri-drivers is not installed.
    ### Warning: Dependency package mesa-libGL is not installed.
    ### Warning: Dependency package mesa-libGLU is not installed.
    ### Warning: Dependency package nss-softokn-freebl is not installed.
    ### Warning: Dependency package zlib is not installed.
    
    by nám měl být odměnou běžící ANSYS Electronics Desktop 2021R1. Zatím jsem testoval pouze RMXprt a Maxwell 2D, kde se zdá, že vše funguje (v rámci ANSYSu) dle očekávání. Takže hodně úspěchů!


    Update: Stejný postup funguje i pro Debian 11 Bullseye.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 3.2.2021 18:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Neznal jsem. Co v tom modeluješ?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    pushkin avatar 3.2.2021 19:11 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Vesměs elektromotory, ale umí to mnohem víc - dají se v tom dělat obvody podobně jako v Simulinku, má to nějaký vysokofrekvenční moduly, umí to i antény a podobně. Klasickej ANSYS k tomu umí ještě mechaniku, teplo, proudění, nějaký chemický děje a to všechno propojovat a případně optimalizovat, ale to jde mimo mě.

    Celkem fajn věc, akorát jak to má haldu funkcí tak je to taková věčná betaverze :)

    Jendа avatar 3.2.2021 22:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Naši kontraktoři dělají součástky pro radary v CST a WIPL-D, ale Ansys/HFSS se na tohle používá taky. Pak jsem v tom na nějakém videu viděl turbínu pro vodní elektrárnu.
    Gréta avatar 3.2.2021 21:00 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci

    arternativa elemrfem zdarma nějaká hele

    pushkin avatar 3.2.2021 23:14 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Ale jo, ono pár FEMů zdarma je, namátkou FEMM (na specifické 2D úlohy občas i rychlejší než ANSYS), kluci od nás přispívají do Agrose (ten je ale možná až moc komplexní) a kdysi jsem zkoušel něco, co se jmenovalo Salome, ale jelikož jsem lama, tak jsem tam neudělal ani model :)

    Třeba proti Matlabu se ještě v omezený míře dá nasadit GNU/Octave, ale proti ANSYSu máloco :-(
    Jendа avatar 3.2.2021 23:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Ještě je OpenEMS, chvíli jsme na to koukali jestli by tím šla počítat anténa radaru, ale kvůli kombinaci ne příliš dodělaného SW a především naší neznalosti (není to „hurá spustíme solver a hotovo“, musí se dobře nastavit mřížka a vůbec) to nedáme a hodili jsme to na lidi s CST.
    12.2.2021 13:59 JaSel | skóre: 17 | blog: kseles
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Prosím Tě, nevíš, jak je na tom samotný ANSYS? Provozuju ho* asi 10 let na Slackwaru a zatím nebyl problém, resp. nebyl problém, který bych nevyřešil pomocí ldd. Tak jestli mám při upgradu čekat nějaké potíže.

    * - resp. používám ho jenom jako preprocesor k LS-DYNA, ale tu ANSYS cca před rokem stejně koupil.
    pushkin avatar 15.2.2021 07:49 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Se samotným ANSYSem vetšinou problém nebyl, ale momentálně jsem ho nezkoušel. Uvidíme, jestli se k tomu dostanu, mohl bych ho zkusit zítra.
    15.2.2021 13:03 JaSel | skóre: 17 | blog: kseles
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Zase kvůli mně to zkoušet nemusíš, já se k tomu časem dostanu. Myslel jsem spíše, kdybys to z nějakého důvodu dělal, tak dej vědět, jak to šlo. Dík.
    pushkin avatar 24.2.2021 14:20 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Hele, tak to nevypadá vůbec dobře:
    pushkin@pushkin-workntb:/opt/ansys_inc/v211/Framework/bin/Linux64$ bash runwb2 
    
    Unhandled exception caught :
    
    System.DllNotFoundException: Ans.QT.dll
      at Ansys.UI.Toolkit.QT.Application.SetPluginDirectory () [0x000f2] in <e7c7446121f840669624fa95f993ad23>:0 
      at Ansys.UI.Toolkit.QT.Application..ctor () [0x00006] in <e7c7446121f840669624fa95f993ad23>:0 
      at Ansys.UI.Toolkit.QT.UIFactory.newApplication () [0x00000] in <e7c7446121f840669624fa95f993ad23>:0 
      at Ansys.UI.Toolkit.UIFactory.newApplication () [0x0000f] in <10126af23bce40849ad4266af89c19d0>:0 
      at Ansys.UI.Toolkit.Application.InstantiateIApplication () [0x00000] in <10126af23bce40849ad4266af89c19d0>:0 
      at Ansys.UI.Toolkit.Application..cctor () [0x0000a] in <10126af23bce40849ad4266af89c19d0>:0 
    --- System.TypeInitializationException: The type initializer for 'Ansys.UI.Toolkit.Application' threw an exception.
      at Ansys.UI.UIManager..ctor () [0x00060] in <ae858717b3ff416bbc7818997e97838b>:0 
      at Ansys.UI.UIManager.get_Instance () [0x00029] in <ae858717b3ff416bbc7818997e97838b>:0 
      at Ans.Program.Runtime.InitializeSplashScreen () [0x00060] in <cf1e21c8e81e4bdba692baf9de1b41d1>:0 
      at Ans.Program.Runtime.Initialize (Ans.Program.RuntimeSettings settings) [0x00237] in <cf1e21c8e81e4bdba692baf9de1b41d1>:0 
      at Ans.Program.ExecutableBase.Run (Ans.Program.CommandLineParse parser) [0x0000d] in <f93613d2cf72432192ab9d28923ae59b>:0 
      at Ans.Program.ExecutableBase.DoMain (System.String[] args) [0x000cf] in <f93613d2cf72432192ab9d28923ae59b>:0 
    
    Jestli si s tím poradíš, tak dej vědět jaký je řešení, občas by mi Workbench taky bodnul :-(
    2.3.2021 12:39 JaSel | skóre: 17 | blog: kseles
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    No, to mám radost...

    Workbench nepoužívám, tak snad to nějak půjde. Poslední dobou i ten ANSYS používám jenom dávkově - v podstatě jenom pro základní geometrický model a síť. A moje modely jsou hodně geometricky jednoduché, takže si vystačím s APDL skriptem. Pak to uložím to texťáku a upravuju to napřímo (ty lsdynovské věci se stejně dělají v ansysu blbě). Lsdyna je taky řádková, tak je to celé takové jednodušší. Postprocessing dělám v LS-Prepost, to je ke stažení přímo u zdroje (LSTC). Dá se v tom dělat i preprocessing, to bych pak ten Ansys mohl vynechat úplně.

    Každopádně jsem teď před pár dny ve Slackwareovském changelogu zahlíd zmínku o Slackware 15.0, tak s tím upgradem ještě chvíli vydržím.
    pushkin avatar 24.2.2021 20:42 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Jo a taková perla - zrušili nám okrajové podmínky Master a Slave :-D Nyní jsou nově Binding a Bound :-D
    2.3.2021 12:42 JaSel | skóre: 17 | blog: kseles
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    Asi bychom měli být rádi, že zůstal zachovaný počet. Představa, že někdo snaživě aplikuje genderovou teorii a budeme mít 56, nebo kolik, typů, je dost děsivá.
    pushkin avatar 3.3.2021 10:18 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ANSYS Electronics Desktop 2021R1 na nepodporované distribuci
    :) Nerad bych definoval 57 okrajových podmínek :) Jinak koukal jsem, že další na řadě jsou šachy :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.