abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 867 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nejúčinnější reklama? FourCC!

    2.7.2007 07:26 | Přečteno: 4176× | Výběrový blog | poslední úprava: 2.7.2007 07:49

    Někdo mi tady navrhnul, abych svůj příspěvek z diskuse o rozdílu mezi video formáty a video software vydal knižně... Tedy v blogu. Protože je to téma věčně živé, tady je notně rozšířené vydání.

    V oblasti multimédií a zejména digitálního videa se nejvíc daří bludům a mýtům. Ty jsou díky všeobecné neznalosti a nezájmu za ta léta ze všech stran šířeny tak masově, že zcela pokřivily vnímání základních termínů a principů a 99 procent lidí tento propagační newspeak přijalo jako normu. Značná skupina lidí se dokonce za svoje právo lidem o těchto věcech lhát pere do roztrhání těla a na podporu tohoto svého práva přináší jak tradiční donekonečna omílaná pomýlená technická vysvětlení (svědčící o tom, že se neorientují ani v základních věcech), tak neústupně opakované "ty vole, o co ti jde, takhle tomu říkají všichni, tak jdi s tím slovíčkařením..." Za klobouk.

    Kdo za to může? Především lidská sobeckost, chamtivost a bezohlednost, ale po technické stránce historické prameny sahají k tomu, jak se vyvinulo multimediální rozhraní na platformě Windows s celou svojí proprietární kulturou, boom megapopulárního kodeku "DivX 3.11 ;-) Alpha", který tento trend před asi 8 lety nastartoval ve velkém (na čemž se pak mnozí přiživili), zejména to však umožňuje jedna věc: FourCC kodeku.

    FourCC kodeku je bezplatná, ale extrémně účinná forma reklamy. Jsou to 4 znaky v AVI souboru, které říkají jakým kodekem video bylo zakódováno. Formát AVI je stavebním kamenem starého (ale dodnes používaného) frameworku Video for Windows, a FourCC (které se nepoužívá jen k identifikaci kodeku) je jedním ze stavebních kamenů kontejneru AVI, potažmo RIFF, na němž je AVI založeno. Sám Microsoft pak má svoji databázi FourCC, kde jsou zaregistrovaná FourCC pro jednotlivé (komerční, proprietární) výrobce kodeků. Softwarové nebo hardwarové přehrávače pak FourCC kodeku typicky použijí k volbě dekodéru, kterým se bude video dekódovat, tedy který bude použit k přehrávání. Kodek je softwarová knihovna či program, případně kus hardware, který kóduje/dekóduje data do/z nějakého formátu.

    Například kodek DivX má své vlastní FourCC DX50, které se do AVI souboru zapisuje. Typický DirectShow přehrávač na Microsoft Windows, jako je Windows Media Player, zjistí značku DX50 a zkusí k přehrávání použít příslušný dekodér, tedy DivX. Pokud není nainstalovaný, přehrávač sdělí zhruba něco jako "soubor nelze přehrát, dekodér nenalezen". Jsou i konkurenční dekodéry, které se můžou ve Windows zmocnit dekódování videa s FourCC DX50 (např. ffdshow), ale to není předpokládaná cesta - typického uživatele to přiměje k instalaci kodeku DivX, protože se ve Windows běžně má za to, že video se má dekódovat kodekem, kterým bylo zakódováno, kterému to FourCC patří.

    Proto taky firma DivX používá své FourCC - přivádí jim zákazníky, kteří si pak mohou i zakoupit jejich komerční produkty (jako je DivX Pro Codec). Hlavně to však propaguje značku DivX, což jim přináší nové příležitosti k růstu do dalších oblastí a peníze z jiných zdrojů jako jsou výrobci "DivX certified" stolních DVD přehrávačů, kteří platí firmě DivX za to, že jí mohou dělat bezplatnou reklamu umístěním loga DivX na své přehrávače (které se pak díky tomu lépe prodávají, protože DivX je módní slovo, i když skoro nikdo nezná jeho skutečný význam). Čímž pak sláva firmy DivX ještě víc roste a přináší jim ještě víc publicity, zákazníků a peněz.

    Idylku narušuje to, že kodeky jako DivX nebo Xvid používají společné standardní formáty (které nijak "nerozšiřují", nejsou "na nich založeny", prostě jsou to ony). Tyto formáty jejich autoři nevyvinuli, přesto jsou tak bezostyšně prezentovány - a to nejen v médiích a armádou neznalých na internetu, ale i samotní autoři kodeků DivX a Xvid nazývají video vytvořené jejich softwarovými produkty "DivX video" a "Xvid video". Což je pouhý vychytralý marketingový výraz - oni vědomě využívají toho, že většina lidí má těmi léty šíření bludů a mýtů vymyty mozky, takže téměř nikdo nezná správné významy základních pojmů. Tento propagační newspeak pak lidé jako tupé stádo přejímají a když jim někdo řekne, že místo správných pojmů používají propagační newspeak, jen to znuděně odmávnou s dodatkem "no a co, v podstatě máš pravdu, ale lidi to nezajímá, tak budeme lhát dál". Bez ohledu na to, že lhaní má své následky, ať si to kdokoli uvědomuje či připouští, nebo ne. A toto lhaní napáchalo za ty roky velkou spoustu škod, férové lidi a softwarové produkty odstrčilo na dno nezájmu, stejně tak jako dopomohlo řadě vychytralých marketingových balamutilů k větší slávě a prosperitě.

    Nikomu třeba nepřijde divné, že své FourCC nemají různé MPEG-2 kodeky, protože to je stará známá věc, každý zná DVD a spol. Tudíž jakákoli snaha parazitovat na tomto formátu tím, že by přes jeho název přelepili svoji firemní značku, by se minula účinkem. Ovšem u MPEG-4, to je jiná - tam mají vyšlapánu cestičku starým "DivX ;-) 3.11 Aplha" (hacknutý MSMPEG-4 - nebyl to produkt firmy DivX, ta si jen chytře vypůjčila jeho populární název a založila si na tom živnost), který byl ve své době jediný, navíc nepoužíval standardní MPEG-4, takže jej lidi automaticky brali jako formát - a tím pádem tak ze setrvačnosti začali být bráni i všichni jeho nástupci. Navíc celé to proprietární prostředí multimédií ve Windows automaticky předpokládá, že každý výrobce kodeku má svůj proprietární nestandardní formát, s existencí nějakého společného standardu se v tomto firemním světě proprietárního průmyslu nepočítalo. Proto i ty databáze FourCC, kde pro jeden a ten samý formát jsou zástupy různých FourCC, jen pokaždé pro implementaci od jiné firmy. Tudíž i uživatel, který si chce přehrát video ve formátu AB, si má nainstalovat asi 10 různých dekodérů tohoto formátu od 10 různých výrobců, protože se může setkat s 10 různými FourCC v AVI souboru, přestože je formát identický a jeden dekodér by stačil. To ale není v zájmu výrobců kodeků, kteří si používáním FourCC svého kodeku místo toho, aby používali FourCC video formátu, dělají reklamu. Proto taky jsou letitým evergreenem všech možných diskusních fór miliony nešťastníků s "mám video, které mi nejde přehrát!"

    Jistě, starý linuxový harcovník namítne: "Ať si na Windows užijí, já mám MPlayer/xine/VLC a ten na FourCC nehledí a na všechno použije FFmpeg". Ale ony taky na FourCC hledí - jenom ten FFmpeg MPEG-4 použijí u těch několika (jim) známých FourCC, což není systémové řešení, pouhá obezlička. A potom, když si tím FFmpeg MPEG-4 zakódujete video třeba v MEncoderu, do souboru se zapíše FourCC FMP4 a jsme tam kde jsme byli. Uživatel Windows, který má nainstalovaný DivX nebo Xvid, případně uživatel stolního "DivX certified" přehrávače si to nepřehraje (což je další poddůvod, proč firma DivX používá své FourCC - lidé si pak myslí, že pro tyto přehrávače musí používat na kódování kodek DivX, netuší, že většinou stačí jen změnit FourCC na DX50). I když by si to, nebýt FourCC, klidně přehrál, protože FFmpeg MPEG-4 používá stejný formát jako DivX a Xvid, tedy MPEG-4 ASP, a je s nimi kompatibilní. Jenomže místo toho, aby to video bylo označeno jako MPEG-4 video (kterým ve skutečnosti je), je v duchu zažitých a zaužívaných vlastnických tradic multimédií ve Windows označeno jako "FFmpeg MPEG-4 video". A to je pak smůla, protože FFmpeg je světem ignorován, což je dáno právě i tím, že byl léta kamuflován jako "DivX". Navíc lidé, kteří šíří mýty o "formátech" DivX a Xvid dávají velikého majzla, aby tento duopol nesměla narušit nějaká konkurence. A tak samozřejmě jsou aplikace, které video kódované kodekem FFmpeg MPEG-4 skrzevá FourCC maskují jako "DivX" (nebo "Xvid") a v poradně na ábíčku není nouze o návody, jak i s tvrdohlavějšími programy, které to implicitně nečiní, udělat totéž. Dokonce jej pak i jako "DivX" prezentují - viz AVC - Audiovizuální Centrum Silicon Hill, které o video záznamech kódovaných kodekem FFmpeg MPEG-4 (což zatajuje, FourCC je taky maskované jako DivX, zjistit se to dá jen prozkoumáním binárního obsahu) na svých stránkách výslovně lže, že to je "DivX" (na moje e-mailové vysvětlení z roku 2005 dodnes nezareagovali, předpokládám tudíž, že jim lhaní vyhovuje). Což dále zvětšuje slávu, podporu a bohatství irelevantní firmy DivX a ignoraci, nepodporu a strádání relevantního FFmpegu (který by dnes mohl být mnohem dál, nebýt následků letitého proplachování mozků marketingovým newspeakem).

    Samotní výrobci kodeků, např. firma DivX, pak tvrdí, že důvodem proč své MPEG-4 video prezentuje jako "DivX video" je to, že je to značkové video (DivX je její ochranná známka a sama firma DivX v pokynech pro její užívání výslovně zakazuje používání "DivX" jako obecného pojmenování), ne nějaké obecné MPEG-4 video, a chtějí, aby bylo bráno jako nějaká jeho lepší verze, která nemusí být s MPEG-4 kompatibilní, plus aby to bylo komfortnější pro uživatele. To schizofrenně kontrastuje jak s tím, že právě toto uživatelům problémy způsobuje, tak s tím, že opakovaně veškerá nařčení, že s MPEG-4 nejsou kompatibilní, odmítli s tím, že jsou 100% kompatibilní. Totéž autoři kodeku Xvid, jenž se na svých stránkách léta pyšnil tvrzením "Jediným naším cílem je kompatibilita se standardem" (od té doby, co stránky změnili, se na něm nic nezměnilo, kodek Xvid se v podstatě přestal vyvíjet, jeho kompatibilita s MPEG-4 je tedy stále platná). Což opět svědčí o tom, že cokoli co tito PR mluvčí řeknou, neříkají s čestným úmyslem mluvit pravdu, ale prostě proto, aby se pokaždé zavděčili tomu, kdo proti nim něco má (a klidně si v každém tvrzení protiřečili), a aby propagovali svůj produkt. Což je samozřejmě náplní práce PR mluvčích, divné je jen to, když jejich PR kecy lidé oficiálně přejímají a v článcích je prezentují jako oficiální status quo a přesný terminus technicus. To se ale v oblasti s vysokou koncentrací vymytých mozků, kterou je oblast multimédií, uchytává velmi snadno.

    A budoucnost? Dnes frčí MPEG-4 AVC, známé jako H.264. A tak samozřejmě lidé, používající H.264 kodek x264, s nepoučitelným nadšením "kódují do x264", vytvářejí "x264 video"... Komerční firmy jako Nero pak mají svá propagační oddělení vycvičená ve schizofrenních marketingových blábolech jako "náš kodek Nero Digital plně vyhovuje standardu H.264 - tak vyzkoušejte skvělou kvalitu Nero Digital souborů!" Úplně stejné vyčůrané kecy šíří na svých stránkách i firma DivX, která stejně tak do videa dekódovaného svým kodekem umísťuje svoje logo, aby prý lidé viděli, že to je "pravé DivX video", ne nějaká generická MPEG-4 ASP náhražka. To, že to jejich "DivX video" je ve skutečnosti také generické MPEG-4 ASP video, už nezmíní, ani to, že když u videa zakódovaného FFmpeg MPEG-4 změníte FourCC na DX50, DivX jej rovněž slavnostně ohlásí jako "pravé DivX video". Místo toho se mistrně zaplétanými marketingovými kecy snaží navodit dojem, že jejich kodek je revoluční formát, který vymysleli, aniž by to však přímo výslovně řekli (protože by se hravě prokázalo, že lžou - ten formát vymyslel MPEG). Což po nich léta papouškovaly jak věci neznalí novináři celého světa ("tady ta fantastická firma vymyslela tento revoluční formát"), tak 99 procent uživatelů na celém světě ("každý ví, že DivX je nejlepší formát a nic jiného takového není, ostatní formáty jsou zastaralé" - přestože je spousta jiných, komaptibilních, srovnatelných, dokonce i modernějších a lepších produktů, které jenom nemají to štěstí, že by měly to slavné jméno). A tak svůj kodek prezentují jako "ekvivalent MP3 pro video" (čímž vzbuzují dojem, že jednak je to stejně jako MP3 formát, jednak že je tak ohromně populární a na svou dobu revoluční - což nikdy nebyl, průlomový byl "DivX ;-) 3.11 Alpha", který nebyl jejich, nicméně většího rozšíření na internetu pak dosáhlo spíš video kódované konkurenčním kodekem Xvid).

    Naštěstí nějaké střípky rozumu zůstaly. Rozsáhlý standard MPEG-4 specifikuje i svůj kontejner MP4, což je formát, do kterého by se mělo ukládat MPEG-4 video - takto byl standard MPEG-4 vyvinut (jeho nepodpora v Microsoft Windows vedla k tomu, že se ukládá převážně do AVI kontejneru, který k tomu není vhodný). V MP4 není FourCC kodeku, které slouží jako sofistikovaná a oficiálně posvěcená forma parazitismu (ať MPEG vyvine ten formát, my pak budeme rafinovaně předstírat, že jsme jej vymysleli my a založíme si na tom úspěšný byznys hollywoodských rozměrů). Protože MPEG-4 byl postaven na principech společných standardů a interoperability, na rozdíl od sobeckých zájmů (výhodných pro výrobce kodeků, způsobujících problémy uživatelům), proprietarismu, lží a chamtivosti. Takže v MP4 je MPEG-4 video zakódované libovolným MPEG-4 kodekem (včetně DivX nebo Xvid) prostě MPEG-4 video, nikoli "DivX", "Xvid" atp. Snad i proto někteří z výrobců těchto kodeků nejeví o MP4 zájem - neumožňovalo by jim to tak snadno oblbovat lidi. Tím, že svůj produkt veřejně prezentují jako svoji značku a ne jen jako kodek, který kóduje do nějakého standardního fomátu, který je nedejbože kompatibilní s jinými kodeky (což by znamenalo, že by si snad nedejbože lidé uvědomili, že můžou nedejbože používat i jiné produkty), chytře přivazují zákazníky k celé paletě svých produktů. A lidé jim to naivně žerou, je jim to jedno. Nadšení firemní vůdcové pak radostně chřestí dolary vydělanými na lidské blbosti.

    Kdo by byl řekl, že 4 znaky v souboru mají takovou moc...

           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.7.2007 07:56 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše AVC
    ad avc.sh.cvut.cz: No jasně, my studenti ze Strahova jsme pekelní poslové impéria DivX :-D

    BTW, původní tým avc.sh.cvut.cz se z řekněme politických důvodů oddělil a teď žije na adrese avc-cvut.cz, pokusím se dát jim o tomto blogpostu vědět. (Nicméně sice špatný, ale dosti zažitý název formátu je opravdu jeden z největších současných problémů studentského klubu.) A co se týče původního avc.sh.cvut.cz, tam se asi ještě dlouho nic nepohne...
    2.7.2007 08:02 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AVC
    Jinak já netvrdím, že veškeré MPEG-4 video, které tam mají, je zakódováno kodekem FFmpeg MPEG-4 - v roce 2005 jsem si tam prohlížel záznamy z nějaké té linuxové akce a ty byly kódovány právě FFmpeg MPEG-4, proto jsem jim taky tehdy poslal ten e-mail. Dodnes to tam je.
    2.7.2007 08:12 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AVC
    Ono to tak pravděpodobně bude. Kodek od divx.com celkem jistě zakoupen nemají, navíc se video enkódí na Linuxu. Pokud jsem to tedy pochopil správně, že jediné skutečně DivX video je to z DivX (Pro) kodeku.
    2.7.2007 08:27 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AVC
    DivX byl kdysi i pro Linux, navíc je i bezplatná verze (pro Windows).

    "DivX video" je marketingový výraz, prostě to je reklamní označení firmy DivX, která tak říká MPEG-4 ASP videu kódovanému jejich kodekem. Je na vás, jestli rádi děláte reklamu komerční firmě zdarma. Pokud to není charita nebo nějaká srdeční záležitost (např. propagace linuxové firmy, kterou chci podpořit), možná je lepší si za reklamu nechat platit. Firma DivX taky později vyvinula svůj formát kontejneru (založený na AVI, ale s rozšířenými vlastnostmi jako menu, titulky), který nazvala "DivX Media Format", ale dnes jej taky běžně označuje jako "DivX". To už je ale něco jiného, to je kontejner, ne video stream kódovaný kodekem. Navíc se moc běžně nepoužívá.

    Ale díky za vysvětlení o tom rozštěpení - kdysi jsem o tom četl, ale už se mi to vykouřilo z hlavy, proto jsem odkazoval na ty staré stránky.
    2.7.2007 08:30 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Rozumím tomu tak, že pokud zakóduji video pomocí ffmpeg a nechám jeho FourCC, tak se může stát, že si to člověk na Windows nepřehraje (ač má tunu codec-packů), stejně tak i ve stolním přehrávači?

    No a jak z toho ven? Dá se to udělat beze změny FourCC na DX50?

    BTW: díky za zápisek, já sám jsem v tom měl guláš. Nechceš z toho udělat článek? Něco, kde vysvětlíš základní pojmy - tohle je kodek a dělá toho, tohle je formát a tohle je kontejner, tohle je FourCC a tohle je ffmepg, tohle je mediální vrstva (xine, gstreamer, ...) a ta umí tohle, ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    2.7.2007 08:43 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Ve stolním přehrávači se video s FourCC FMP4 to téměř určitě nepřehraje (i když nesleduji nejnovější vývoj tak nevím, jestli už jej třeba dnes některé nepodporují), u codec packů záleží na tom, jestli je mezi nimi ffdshow v nějaké novější verzi, ten FMP4 podporuje. A bez změny na FourCC DX50 - může se změnit i na XVID, i když to je v principu totéž, jinak snad jedině používáním toho formátu MP4, což je ale pro uživatele Windows taky problém. Pro tyto případy je nejlepší i ve Windows používat multiplatformní přehrávače z linuxového světa, ty mají vestavěné dekodéry (a nikoli dupliticní), různá FourCC znají, i ten MP4 přehrají.

    Článek bych psal nerad - už tak mi dalo dost přemáhání tady ten blogpost vydat, protože to je hodně kontroverzní téma, a protože s vysvětlováním těchto věcí mám letité zkušenosti, trochu nervózně jsem očekával, jak mi za to případní čtenáři vynadají. :-)
    xvasek avatar 2.7.2007 09:53 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Celkem článek vidím taky velice pozitivně, ale tato odpověď mě prostě neuspokojila. Cílem by měla být co nejširší interoperabilita a zapsáním "FMP4" do FourCC toho dost těžko dosáhnu, "XVID" nebo "DX50" je zase voda na mlýn tady těch chamtivých imperilistů a zakódovat to do MP4 jednak neumím (ale možná je to otázka přečíst si man od mencoderu) a navíc nemám pocit, že bych tímto tahem stolnímu DVD přehrávači u rodičů úplně přesně vysvětlil, co po něm chci... Neexistuje nějaké FourCC, které by i při čistě nainstalovaných Windows XP bylo přehratelné a dostatečně univerzální?
    2.7.2007 10:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    V čerstvě nainstalovaných Windows (XP) snad není žádný MPEG-4 dekodér, ne?
    2.7.2007 10:17 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Jediné spolehlivě přehratelné ve Windows je WMV. :-) Ale to si v Linuxu nezakódujete. Problém je v tom, že pokud chcete v Linuxu kódovat cokoli lepšího než stařičký MPEG-1 (který je univerzálně použitelný v každém aspoň trochu normálním OS), musí si uživatel Windows něco nainstalovat - ať už dekodér, splitter nebo celý přehrávač. Takže z tohoto pohledu je celkem jedno, jestli si pro FourCC FMP4 (a spoustu dalších) nainstalujete ffdsdhow, nebo jestli budete kódovat kodekem Xvid, pro který se používá FourCC XVID. Stejně se něco nainstalovat musí - a z mých zkušeností je to problém i s těmi známějšími FourCC. Jednomu docela inteligentnímu člověku jsem poslal video s FourCC XVID i s detailní instrukcí jak si nainstalovat dekodér Xvid. odpověděl, že "video nefunguje". Tak jsem ho požádal ať přesně popíše co konkrétně nefunguje, jaká chyba se objeví, a ještě detailněji jsem popsal krok za krokem instalaci Xvid i s alternativními možnostmi (kodek DivX, který to rovněž přehraje, ffdshow, přehrávače s vestavěnými kodeky). Odpověděl už jenom prostě "nejede to" a vzdal to. Takže běžný uživatel nebude schopen stejně ničeho, a trochu pokročilejšímu nebude dělat žádný problém si nainstalovat ten ffdshow - ten je stejně součástí i některých velmi populárních codec packů, takže vlastně ani to FMP4 nemusí být u uživatelů Windows o tolik problematičtější než FourCC XVID nebo DX50. Samozřejmě ideální by bylo, kdyby své FourCC mělo přímo MPEG-4 video. Jenomže u Microsoftu je samozřejmě takové vhodné "generické" FourCC MPEG-4 videa zaregistrováno jako MPEG-4 implementace nějaké firmy, samozřejmě sám Microsoft má své vlastní implementace MPEG-4. Prostě se nepředpokládalo, že může existovat společný standardní formát (a nebo pokud předpokládalo, tak nebylo v komerčním zájmu takovou možnost veřejně přiznat např. vyhrazením standardního MPEG-4 FourCC).
    xvasek avatar 2.7.2007 10:59 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    ...takže celý blogpost vidím jako povzdechnutí si nad špatným stavem světa bez nějakého optimistického řešení. Škoda.
    David Ježek avatar 2.7.2007 08:41 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Bohužel ...

    je vidět, že si autor dal hodně práce, ale výsledek je otřesný. Autor v něm akorát prezentuje svou neznalost historie a absolutní nepochopení toho, k čemu slouží věci jako FourCC či DivX certifikace a další. Své čtenáře tak akorát nehorázně zmate.

    ... bohužel
    2.7.2007 08:45 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Já vím k čemu oficiálně slouží DivX certifikace a vím, k čemu slouží FourCC. Píšu o tom, k čemu a jak se používají (jako marketingový nástroj). A stačí nahlédnout do toho, jak a jaká FourCC se registrují přímo u Microsoftu aby bylo jasné, k čemu je i určeno.
    2.7.2007 08:49 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Budu se těšit, že nás z toho zmatku vyvedeš :-) Zatím mám po přečtení tohoto článku pocit osvícení, ta léta čtení CHIPu a podobných bobkových listů se na mně holt musela podepsat :-D
    2.7.2007 09:57 Hanato | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    No tak nam to prosim vysvetli... Ja autorovi dekuji, protoze v tomto tematu mam gulas uz par let a ted to zacinam pomalu chapat :-)
    Nikdo učený z nebe nespadl, ale blbce jako kdyby shazovali. PS: proto jsem tady dole :-)
    2.7.2007 12:08 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    A muzes to trochu rozvest? Je to asi trochu kontroverzni a prave proto me zajimalo co k tomu napises :-)
    There is no point in being so cool in a cold world.
    2.7.2007 10:47 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Děkuji za tenhle blogpost. I když je trochu filosofičtěji laděný, vnáší světlo tam, kde byla tma nevědomí. Možná to je trochu kontroverznější téma, ale tím spíš je dobře, že jste ho vynesl za světlo. Za sebe musím říci, že se mi to velmi líbilo a rád bych si přečetl nějaké pokračování/článek ve stylu, jaký byl navržen zde. :-)
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    2.7.2007 11:53 Harm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Hmm tak vidim ze sem v tom mel taky gulas.

    Ale muzete mi prosim vysvetlit proc jsem na windows mival problemy s videem zakodovanym kodekem divx novejsi verze nez jsem mel nainstalovanou? Ne ze by video neslo prehrat ale objevovaly se artefakty a chyby typu roztrepeny zeleny okraje.. a vzdycky se to vyresilo instalaci aktualnich kodeku.
    2.7.2007 12:07 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    DivX 5.x podporuje ASP vlastnosti, které DivX 4.x nepodporoval (B snímky, Qpel, GMC). Dále pak v řadě 5.x došlo ke změně kódování s Qpel, protože se změnila i specifikace v MPEG-4, což mohlo vést k popisovaným artefaktům. Jinak k tomu důvod není. Od verze DivX 5.2 už se po této stránce prakticky nemění - ani kdyby firma DivX chtěla měnit formát videa, stejně to nedělá, porotože musí udržovat kompatibilitu se stolními DVD přehrávači, které jsou zde už několik let. I proto používá staré FourCC DX50 (tedy DivX verze 5) i pro verze 6.x, protože jsou s 5.x kompatibilní. Kodek Xvid pak rovněž prodělával vývoj, taky nejdřív ASP vlastnosti nepodporoval a pak několikrát opravoval nějaké chyby vývojových verzí (které občas taky mohly vést k podobným artefaktům). Nicméně nedělo se to často a v posledních letech už prakticky vůbec (ty ASP kodeky už jsou víceméně "mrtvé", stabilní a zakonzervované, vývoj je spíš u novějších H.264 kodeků).
    8.7.2007 10:33 JeCh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Jde o to, aby používaný dekoder měl kompletní implementaci standardu MPEG-4 ASP. DivX jí (alespoň v dekoderu) implementoval tuším ve verzi 5.3, i když mu pokud vím ještě pořád chybí AR signaling. XviD umí MPEG-4 ASP kompletně v obou směrech (komprese i dekomprese) od verze 1.0. Kompletní implementaci MPEG-4 ASP má i libavcodec/ffmpeg a potažmo i ffdshow. Pokud Tě zajímá, jak funguje přehrávání videa ve Windows a jaké další mýty a nesmysly se mezi lidmi šíří, koukni na můj článek - http://jech.webz.cz/multimedia.php

    Co se týká MPEG-4 AVC (alias h.264), tak současný stav je takový, že asi žádný (de)koder nemá implementaci kompletní. Viz srovnávací tabulka na konci této stránky: http://en.wikipedia.org/wiki/H.264

    Mimochodem vývojáři XviDu už více než rok pracují na kodeku XviD 2.0 neboli XviD AVC, tedy implementaci standardu MPEG-4 AVC. Bylo by dobré mít 2 konkurenční opensource implementace, stejně jako je tomu u MPEG-4 ASP. Konkurence je hnacím motorem pokroku.
    9.7.2007 00:12 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejúčinnější reklama? FourCC!
    Ano, konkurence je fajn.

    Jestli můžu mít otázku mimo téma - co to je za GTK+ téma v tom screenshotu Avidemuxu na těch tvých stránkách? Mám na mysli obrázek toho hlavního okna - je to z Linuxu nebo z Windows?
    2.7.2007 15:18 megalama
    Rozbalit Rozbalit vše mem
    hochu kamaráde myslím že pláčeš na špatném hrobě, tohle vypadá jako klasický případ tohohle: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem

    prostě stačí v pravou chvíli na pravém místě za pravé konstelace hvězd vypustit jakýkoliv blábol a o zbytek se postará výše zmíněný princip, a jedinec s tím nenadělá vůbec nic.
    2.7.2007 18:08 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mem
    Zajímavá myšlenka.

    Ale stejně si nemyslím, že se s takovými věcmi nedá nic dělat, nemohu se smířit s pasivní odevzdaností - za ty roky, co s těmito mýty bojuji vím, že dílčích úspěchů a zlepšení dosáhout lze.
    5.7.2007 16:20 mutex
    Rozbalit Rozbalit vše ad videa avc
    Ahoj, pokud se můžu vyjádřit k videům v arhívu AVC, tak jsme je dělali v mnoha různých programech a formátech - neznám jedinou věc co by někdy neselhala, takže je nutné zkoušet a kombinovat ;) , fourcc je většinou nastavené na divx/dx50 kvuli kompatibilitě, aby to i obyčejní lidé po instalaci DivX/Xvidu přehráli :) , novější videa děláme i v DivX jako takovém a kupovat ho ani taky není třeba, už párkrát byla akce ,že se dávál zadarmo, tolik k tomu. Ať je to politicky korektní , případe na stránky v bdoucnu vysvětlení co myslíme pojmem DivX :) . Pomalu AVI a Divx opouštíme ,právě kvuli kompatibilitě, protože např. Windows Media má lepší vlastnosti a většina lidí nemá problém to přehrát.

    Co jsem se v článku nedočetl je to ,že v například v souborech AVI je fourcc více, tedy máte příležitost měnit nezávisle druh kodeku a popis - viz utilitky na změnu fourCC.

    S fourCC je někdy sranda i u jiných kodeků, jen když si vezmu DV (které používají kamery), tak většina programů si poradí s "dsvd" , Final Cut Pro označí něco jako "dvcp" ,což zpomalí některé programy (třeba VLC) ,protože se to k tomu chovají jak k DVCPro (který povoluje vyšší datový tok a vlastnosti) , a třeba Canopus Edius má také svůj fourcc pro DV , teď si ho nepamatuju ,ale bylo to něco jako "cdvc" .

    s pozdravem za AVC Studentů ČVUT

    Petr
    5.7.2007 18:02 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad videa avc
    Místo přechodu na wmv přecházejte raději na theoru :)
    6.7.2007 12:38 mutex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad videa avc
    Asi Vám uniklo , že už ji nějaký ten rok používáme :) :)

    U záznamů kde chybí se objevuje postupně, nebo na požádání doplňíme .

    PV
    6.7.2007 13:55 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad videa avc
    Neuniklo mi, že u některých záznamů je, ale všiml jsem si, že existují záznamy takové, pro něž platí, že Theorou komprimované video u nich není. Navíc stačila by jen Theora, ne? :) WMV není třeba :)
    6.7.2007 23:02 mutex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad videa avc
    No asi by to bylo na jinou diskuzi, ale žádný kodek není dokonalý , stejně tak jako si dovolím tvrdit ,že ani žádný operační systém , u mě vyhrávájí kombinace :) .

    Theora nemá technické vlastnosti aby zastoupila třeba WMV9 , ale možná spíše třeba divx . Theora má problém na straně přehráváčů s velkou zátěží procesoru při větších rozlišeních a tocích ( 5 Mbit PAL , případně více pro HD rozlišení se nám zátím nepodařilo uspokojivě přehrát ), takže než se dočkáme lepšího dekodéru , třeba z některého Summer of Code, tak má theora defakto strop, nad kterým nejsou videa moc dívatelné :( :(
    8.7.2007 13:34 JeCh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad videa avc
    Theora má navíc hodně špatný poměr kvalita/komprese. Přehrávání přes DirectShow je loterie. Jediná spolehlivá kombinace Haali Media Splitter a ffdshow. "Oficiální" filtry od Illiminable fungují nahodile. Největší problém vidím v absenci HTTP streamování. To dokáže pokud vím jedině ASF a FLV.

    Mimochodem proč nezkusit Flash Video - FLV (h.263/mp3), jde to přehrát úplně všude ve webovém prohlížeči (jako přehrávač doporučuji FlowPlayer - http://flowplayer.sourceforge.net/). Dále bych zauvažoval nad MPEG-4 AVC. Pro HD je dnes de facto standardem kombinace Matroška-H.264/AC3. AC3 by samozřejmě bylo možné nahradit Vorbisem pro lepší kompresi.

    Rozhodně bych ale ještě neopouštěl kombinaci AVI-MPEG-4 ASP/MP3. Je to jediný formát videa, který bez úprav přehraje většina stolních DVD přehrávačů a kvalitní přenosné video přehrávače.
    8.7.2007 14:03 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad videa avc
    Mimochodem proč nezkusit Flash Video - FLV (h.263/mp3), jde to přehrát úplně všude ve webovém prohlížeči (jako přehrávač doporučuji FlowPlayer - http://flowplayer.sourceforge.net/).
    Jen to ne, pak to musí člověk převádět do něčeho použitelného.
    9.7.2007 00:31 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad videa avc
    No, to samotné video se dá dobře přehrát třeba v MPlayeru, spíš bych polemizoval s tím, že to jde přehrát všude ve webovém prohlížeči - to bych formuloval jako všude, kde má uživatel nainstalovaný Flash plugin, přičemž má to štěstí, že zrovna používá některý z těch několika málo vyvolených operačních systémů a platforem, pro které je Flash k dispozici. Samozřejmě zanedbávám alternativní pluginy pro flashový obsah, nevím, nakolik jsou použitelné.

    Flash je samozřejmostí na Windows, v newindowsovém světě je spíš brán jako otravná a nežádoucí věc. A to, že ten Flash plugin (aspoň v Linuxu) nepoužívá pro video hardwarovou akceleraci, znamená kromě horšího obrazu i nesmyslně monstrózní vytížení procesoru, zejména pokud má člověk ten bláznivý nápad si to video roztáhnout na celou obrazovku, což u skutečného přehrávače videa není žádný problém. Prostě oproti skutečnému přehrávači videa (klidně používanému jako plugin ve WWW prohlížeči) to je mizerná nouzovka, skousnutelná jen díky tomu, že třeba na YouTube je spousta zajímavých věcí k podívání.
    9.7.2007 01:54 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad videa avc
    No jasně, že to jde pustit v mplayeru, ale už v tom nejde seekovat tak, aby se obraz na nějakou dobu nerozsypal jako čaj. A jsou i další problémy s přetáčením. Pak nejde zobrazit třeba jak je to video dlouhé a další věci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.