abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    12.6. 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Rozcestník

    Stádovitost uživatelů odhalena

    21.5. 11:57 | Přečteno: 988× | poslední úprava: 21.5. 11:57

    Fajn pokec s copilotem:
    Uživatel kterého ze systémů linux, MS windows a macOS má největší stádní chování?

    Copilot
    Generujeme pro vás odpovědi…

    Výběr mezi operačními systémy Windows, Linux a macOS závisí na vašich osobních preferencích a potřebách. Každý z těchto systémů má své vlastní výhody a nevýhody. Pojďme se na ně podívat:
    Windows:
    Oblíbenost: Windows je celosvětově nejrozšířenějším operačním systémem pro osobní počítače. Má uživatelsky přívětivé rozhraní a je dostupný pro masy.
    Kompatibilita softwaru: Windows podporuje širokou škálu komerčního softwaru, což je výhodné pro firmy i hráče.
    Bezpečnost: I když má vysokou úroveň ochrany, kvůli své popularitě je stále cílem virů a malwaru.

    Linux:
    Otevřený zdrojový kód: Linux je postaven na otevřeném zdrojovém kódu a nabízí širokou škálu uživatelských rozhraní. Je méně náchylný k malwaru a virům.
    Upravitelnost: Uživatelé Linuxu mohou upravovat téměř každý detail operačního systému. Díky rozsáhlému systému oprávnění je Linux považován za nejbezpečnější ze tří systémů.

    macOS:
    Design a navigace: macOS od Applu má vizuálně přitažlivé rozhraní s elegantním designem a snadnou navigací.
    Omezená kompatibilita softwaru: macOS je omezenější než Windows, pokud jde o kompatibilitu softwaru. Uživatelé si však mohou pracovní prostředí přizpůsobit svým požadavkům.
    Zabezpečení: macOS má silné zabezpečení a přísnou kontrolu hardwaru a softwaru ze strany společnosti Apple.

    Celkově záleží na vašich prioritách a preferencích. Windows jsou vhodné pro všeobecné použití, macOS je ideální pro profesionální práci a design, a Linux je oblíbený mezi pokročilými uživateli a vývojáři. Každý systém má své místo a záleží na tom, co od něj očekáváte.

    Vy
    A to stádní chování?

    Copilot
    Omlouvám se za nepřesnost v mé předchozí odpovědi. “Stádní chování” není termín, který bych měl k dispozici. Mohu se pokusit lépe pochopit, co tím myslíte?

    Vy
    jakože se uživatele chovají velmi podobně a konzumují, používají to, co jim dodavatel předhodí

    Copilot
    Rozumím! Děkuji za vysvětlení. Stádní chování se týká situace, kdy uživatelé následují stejné vzory chování a konzumují to, co jim je nabídnuto, bez většího zkoumání nebo kritického myšlení. To může být relevantní v různých kontextech, například:
    Spotřební zboží: Mnoho lidí nakupuje produkty, které jsou populární nebo doporučené, aniž by se hlouběji zajímali o jejich kvalitu nebo alternativy.
    Digitální služby: Uživatelé často používají aplikace a platformy, které jsou populární, i když existují jiné možnosti, které by mohly lépe vyhovovat jejich potřebám.
    Sociální média: Lidé často sledují trendy a sdílejí obsah, který je virální, aniž by se zamysleli nad jeho pravdivostí nebo důsledky.

    Je důležité, aby uživatelé byli kritičtí a aktivně se zajímali o to, co konzumují. To může vést k lepšímu rozhodování a větší informovanosti.

    Pokud jde o operační systémy, existuje několik faktorů, které mohou ovlivnit stádní chování:
    Windows: Windows jsou nejrozšířenějším operačním systémem na světě, což může vést k tomu, že mnoho uživatelů se rozhoduje pro něj pouze kvůli jeho popularitě. Mnoho lidí používá Windows, protože je to standardní volba pro většinu počítačů a notebooků.
    macOS: macOS od Applu má silnou značku a je spojen s designem, spolehlivostí a profesionální prací. Uživatelé, kteří se rozhodnou pro macOS, často věří, že je to nejlepší volba, aniž by zkoumali alternativy.
    Linux: Linux je otevřený operační systém s mnoha distribucemi. Uživatelé Linuxu jsou často technicky zdatní a aktivně se zajímají o své možnosti. To může vést k menší tendenci k stádnímu chování.

    Celkově záleží na individuálních preferencích a informovanosti uživatele. Každý systém má své místo a záleží na tom, co od něj očekáváte.

    Vy
    Který z faktorů nejvíce ovlivňuje stádní chování?

    Copilot
    Stádní chování může být ovlivněno několika faktory. Zde jsou některé z nich:
    Popularita a marketing: Produkty nebo služby, které jsou dobře propagovány a populární, mají tendenci přitahovat více uživatelů. Lidé se často rozhodují pro to, co je “v módě” nebo co vidí ostatní používat.
    Pohodlí a zvyk: Uživatelé mají tendenci zůstávat u toho, co znají a co je jim pohodlné. Změna může být obtížná, a tak se mnozí drží toho, co už znají.
    Sociální tlak: Lidé se často rozhodují podle toho, co dělají jejich přátelé, rodina nebo kolegové. Sociální tlak může vést k stádnímu chování.
    Nedostatek informací: Když lidé nemají dostatek informací o alternativách, mohou se spoléhat na to, co je jim nabídnuto, aniž by hledali další možnosti.

    Celkově záleží na individuálních preferencích a povědomí uživatele. Je důležité, aby si lidé byli vědomi svých rozhodnutí a aktivně se zajímali o to, co konzumují.

    Vy
    Existuje nějaký konkrétní produkt, který je často spojován se stádním chováním?

    Copilot
    Ano, stádní chování je zajímavý aspekt lidské psychologie, který se projevuje ve sklonu jednotlivců následovat a napodobovat činy větší skupiny. Tento jev byl zkoumán z různých perspektiv, včetně biologie, psychologie a sociologie.

    Zde jsou některé příklady produktů nebo situací, které jsou často spojovány se stádním chováním:
    Výběr jídel v restauraci: Když jsou lidé součástí skupiny, často si vybírají jídla z menu podle toho, co vidí ostatní objednávat. Toto chování může být ovlivněno tím, co je populární nebo doporučené.
    Investoři na finančních trzích: Když ceny akcií začnou klesat, může dojít k masovému prodeji akcií. Tento jev je známý jako “stampede” (doslova “útěk stáda”). Investoři se často řídí tím, co dělá většina, a to může vést k panice na trhu.
    Binge drinkery na dovolené: Lidé, kteří mají tendenci pít nadměrně, často cestují na dovolenou s podobně smýšlejícími lidmi. Jejich chování může být ovlivněno tím, co dělají ostatní v jejich skupině.

    Vy
    Existuje nějaký operační systém, který je často spojován se stádním chováním?

    Copilot
    Ano, stádní chování je zajímavý aspekt lidské psychologie, který se projevuje ve sklonu jednotlivců následovat a napodobovat činy větší skupiny. Tento jev byl zkoumán z různých perspektiv, včetně biologie, psychologie a sociologie.

    Historicky byl tento jev zkoumán v různých kontextech:
    Aschovy konformitní experimenty: V roce 1951 provedl americký psycholog Solomon Asch sérii studií, které měřily účinky víry a názoru většinové skupiny na jednotlivce. Účastníci měli za úkol určit, která čára (A, B nebo C) je nejpodobnější cílové čáře. Naivní účastník byl umístěn do místnosti s sedmi spolupracovníky (tj. herci), kteří se předem dohodli na shodě svých odpovědí. Účastník nebyl o tomto faktu informován a bylo mu řečeno, že i herci jsou naivní účastníci. Herkové úmyslně poskytovali nesprávné odpovědi na 12 pokusech. Asch (1951) zjistil, že třetina (33 %) naivních účastníků se přizpůsobila jasně nesprávné většině, a to na 75 % účastníků během 12 pokusů. Méně než 1 % účastníků udělalo chybnou odpověď, když nebyli přítomni spolupracovníci

    Vy
    A jaký počítačový operační systém je spojován se stádním chováním?

    Copilot
    Stádní chování je psychologický jev, který významně ovlivňuje lidské jednání. Když se jednotlivci přidají k více lidem v určité skupině a začnou napodobovat jejich chování, mluvíme o stádním chování. Tento jev může mít hluboký dopad na lidské rozhodování a konání.

    V kontextu technologie a jejího přijímání bylo stádní chování zkoumáno z několika perspektiv. Například:
    Adopce nových technologií: Některé nové technologie, jako jsou Amazon Kindle, Apple iPod, iPhone a iPad, mají podobné vzory adopce jako módní trendy. Lidé se často rychle shromažďují kolem těchto nových technologií, ale také je mohou rychle opustit. To může být způsobeno stádním chováním, kdy jednotlivci napodobují ostatní a rozhodují se na základě pozorování předchozích adopcí a nejistoty ohledně nové technologie.
    Herd behavior v komplexních adaptivních systémech: V oblasti managementu a sociálních věd je důležité nejen provádět řízení rizik po vzniku stáda, ale také zvážit prostředí systému a časování, abychom zjistili, zda je stádo prospěšné globálně nebo ne.

    Celkově je stádní chování zajímavým jevem, který ovlivňuje naše rozhodování a konání. Je důležité si být vědomi toho, jak nás mohou ostatní ovlivnit, a aktivně se zajímat o to, co konzumujeme a jak se rozhodujeme.

           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 21.5. 12:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Nová doba, přepisování chatu s botem do blogísků...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.5. 13:27 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Ale ta bravůrní argumentace AI a konečné odhalení podle mě stálo za zveřejnění... :-)
    21.5. 13:41 hmmmw | skóre: 2 | blog: hmmmw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Vždyť je to tady první takový blog. A je to lepší, než ta samochvála, co tu blije Aleš.
    Max avatar 21.5. 13:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Nejsem si jist, zda blog, ale v komentářích dost často někdo nesmyslně přepisuje od bota.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.5. 13:42 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    uprimne kdykoliv vyberu radsi tohle nad tvyma nebo kapicovo moudrama
    22.5. 12:22 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    ja ti nevim, u Alesovych blogu se clovek pobavi...
    23.5. 09:19 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Ty používáš apple, že jo? :-)
    23.5. 15:35 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    jasne, diky efektivite apple ekosystemu mam cas cist abicko a reagovat na Alesove humorne blogposty... ;)
    22.5. 05:38 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Je možné AI uraziť?
    Max avatar 22.5. 08:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Ne, implementace emocí myslím ještě neproběhla.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.5. 09:17 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Ne, implementace emocí myslím ještě neproběhla.
    Až to bude, tak aplikace se bude jmenovat Marvin a bude trpět depresemi.
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    Max avatar 24.5. 09:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Tak jsem říkal kdysi jednomu spolubydlovi, bo byl na tom myšlenkama úplně stejně. Kromě toho, že měl podobné prupovídky, tak skládal básně (vzšly mu i knižně) a naprosto v klidu a s nezájmem třeba vlezl do pokoje, kde zrovna souložil jiný spolubydla s jeho holkou a jako odpověď na nasranou holku pronesl: "Klid, to už jsem viděl..." :D.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.5. 09:21 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Ale některý se s tebou odmítají po chvíli bavit... A si piš že si všechno logujou a až příjde soudný den tak ti to spočítaj... Nezapomeň, že AI si pamatuje VŠECHNO!
    21.5. 13:58 Jose
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Gemini :

    Určit, který operační systém - Linux, Windows nebo macOS - má největší stádní chování, je komplexní otázka, která závisí na definici "stádního chování" a na zohlednění specifických faktorů.

    Stádní chování se v kontextu technologií obvykle popisuje jako tendence uživatelů slepě následovat trendy a volit populární možnosti bez kritického zhodnocení alternativ.

    Každý z operačních systémů má své stádní aspekty:

    Windows: Dominuje tržnímu podílu s více než 60%, což vede k tomu, že ho mnoho uživatelů volí z důvodu familiarity a dostupnosti softwaru. macOS: Je vnímán jako prestižní a uživatelsky přívětivý, s věrnými fanoušky, kteří oceňují jeho design a integraci s produkty Apple. Linux: Má silnou komunitu open-source vývojářů a uživatelů, kteří oceňují jeho flexibilitu, svobodu a nízké náklady.

    Míra stádního chování se může lišit v závislosti na specifických skupinách uživatelů:

    Mezi běžnými uživateli: Windows může mít větší stádní chování, jelikož je výchozím operačním systémem na většině PC a notebooků. Mezi profesionály: macOS a Linux mohou mít větší stádní chování v závislosti na specifických oborech a potřebách. Například macOS je populární mezi designéry a vývojáři softwaru Apple, zatímco Linux je oblíbený mezi programátory a systémovými administrátory. Mezi technologickými nadšenci: Linux může mít větší stádní chování v komunitě open-source, kde je oceňována jeho filozofie a možnosti.

    Závěrem:

    Neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, který operační systém má největší stádní chování. Míra stádního chování se liší v závislosti na definici, zohledněných faktorech a skupinách uživatelů.

    Důležité je, aby si uživatelé vybrali operační systém, který nejlépe vyhovuje jejich individuálním potřebám a preferencím, bez ohledu na trendy a popularitu.
    21.5. 15:48 Donald Truth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Zakladni problm je ze porovnavas dva desktopove operacni systemy Win + Mac se serverovym operacnim systemem Lin. Desktop byl k linuxu jen dobastlen tezkymi hacky XFree86->XOrg a z toho pramenici potreba neceho co lze nazvat zakladem pro desktop -> Mir/Wayland. Nad temi X spagetami pak byly desktopove pokusy jako KDE ci Gnome, ktere jsou tezce zabugovanymi betami bez ohledu na verzi kterou se pysni. Takze dokud linux nebude mit desktop tak je to porovnani k nicemu.
    21.5. 15:51 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    :-) taky dobrý, myslím že by se dal na ukecat, aby nakonec propálil ty applisty ;-)
    21.5. 16:45 Stevo | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Ja to hovorím už dlho. Jablkové ovce...
    22.5. 04:26 €
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Nečtu, není nic nudnějšího než číst konverzace s “AI”. Do better.
    23.5. 09:18 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Tohle je jen taková přípravka na budoucnost... Tam už nebude nic jinýho než komunikace s AI...
    23.5. 10:14 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Budoucnost už je tady, proto RealJ smrdí na tomhle serveru, kde s ním komunikuje alespoň AK. Jenže ten si k jeho smůle pamatuje jenom to, že za nickem RealJ je kokot.
    23.5. 15:36 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stádovitost uživatelů odhalena
    Ales si nepamatuje nic, to by netvrdil vsude jak vymyslel ohen a vanoce...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.