abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    13.6. 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    12.6. 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Rozcestník

    Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)

    11.3.2007 19:59 | Přečteno: 1829× | Linux | poslední úprava: 11.3.2007 20:58

    Nedávno jsem se v diskuzi pod jedním z mnoha skrytě-reklamních článků o vistách (na technetu) setkal s uživatelem, který by rád doma windows nepoužíval a poptával se po radě s použitím linuxu v domácím počítači. Jeho dotaz lze rozdělit na několik částí – instalace, standardní aplikace (video apod.), práce (nosí si domů práci na flash disku a údajně pracuje v MS Power point – asi obchodní zástupce) a hry. Jelikož můj pracovní notebook půjde do opravy a dostal jsem na dobu opravy náhradní, nastala ideální příležitost provést výzkum na příslušné téma. Jakožto vrchol současného snadno použitelného desktopu jsem zvolil ubuntu v poslední (kvůli novějšímu jádru testovací) verzi.

    Instalace

    Dosud jsem používal archlinux, kde instalace byla jakési síto a kdo zvládl nainstalovat zvládl též vyřešit jakýkoliv problém při běhu systému; z tohoto důvodu jsem čekal lecos. O to větší překvapení bylo když mi místo mé oblíbené textové instalace nabootovalo live-cd s gnome, kde se na ploše vyskytovala ikonka „nainstalovat“.

    Instalace samotná proběhla velmi snadno, trvala přibližně 29 minut a vyjmenuji tři věci které mě na ní zaujaly :

    a) na začátku mě (to ubuntu) upozornilo, že je pre-release a že ho nemám používat na produkčních systémech (pamatuji, že jsem svého času stáhl stable arch a nainstaloval se mi testing :-)

    b) během instalace se pokusilo najít a zmigrovat adresář Documents and settings (/home ho nezajímalo :-)

    c) zjistilo, že se instaluje na notebook a nainstalovalo si balíček ubuntu-laptop-cosi v jehož popisku bylo, že si má zjistit typ nb a přizpůsobit se mu. Hmm.

    Instalovalo se částečně z netu a částečně z toho live-cd. Po instalaci se se mnou zdvořile rozloučilo a požádálo mě abych (to ubuntu) vyndal z mechaniky. Hotovo.

    Po instalaci jsem provedl „aktualizaci systému“ a začal nastavovat. Změnil jsem defaultní oranžovou (peklo) na přijatelnou šedivou. Wifi si jenom řekla o wep klíč a fungovala. Přidal jsem si českou klávesnici a spustil kkbswitch (jsem zvyklý mít v trayi vlaječku). Přidal jsem si aplety na sledování stavu baterie a frekvence procesoru. Zkusil jsem suspend to disk a suspend to ram, funguje obojí. Dále jsem si chtěl nastavit zesílení a zeslabení zvuku na tlačítka na notebooku. Pustil jsem xev a stiskl kombo pro zesílení zvuku. Nastal šok – notebookovská tlačítka již byla nastavena a plně funkční. Řekl jsem WOW.

    Po připojení externího HD do usb se na ploše objevila ikonka (ext. disk se sám přimountoval do /media). Digitální televize funguje bez problémů (ale to je hlavně díky jádru 2.6.20 ...)

    Aplikace

    Ubuntu používá jako pracovní prostředí gnome, což je teda poněkud nezvyk po několika letech na KDE. Nicméně pro pokročilé je tu celá řada nástrojů (devils pie např.), které umožní nastavit možná ještě více blbinek než KDE a pro začátečníka je tu pár jednoduchých nástrojů (přidání tiskárny, změna dekorací oken, tapeta na ploše atp.) což (začátečníkovi) postačí.

    Vzhledem k tomu, že jsem si zvykl používat KDE, doinstaloval jsem si aplikace na které jsem zvyklý – k3b pro vypalování CD, kaffeine pro přehrávání médií, krdc pro připojení ke vzdálené ploše. Zkopíroval jsem si svůj /home a část /ap (kde mám rozchozené nesvobodné chuťovky jako sapgui a sqldeveloper) a mohl jsem začít pracovat.

    Teď k zábavě. Pro feisty ještě není automatix, easyubuntu ani jiná podobná berlička, takže ovladače na ati, kodeky a další kontroverzní soft jsem instaloval ručně (snažil jsem se nepodvádět a používat gui nástroj jménem synaptic). Java (i mozilla plugin), flashplugin i Ovladače ATI byly přímo v repository (moc hezké upozornění na možný licenční konflikt), pro kodeky a libdvdcss jsem si musel přidat nový zdroj (mediubuntu). Horší bylo zprovoznit streamované video. Ubuntu totiž používá totem-mozilla-plugin, který nepřehraje nic (a má přednost před obvyklými pluginy jako je mozilla-mplayer) a tak jsem se musel uchýlit k prvnímu cheatu – smazal jsem symlinky do adresáře mozilla/plugins (totem plugin se totiž nedá z ubuntu odinstalovat, je na něm závislý balík ubuntu-desktop a při vynucení odstranění totemu půjde z disku všechno :-)). Nainstaloval jsem realplayer (stáhl jsem instalaci z webu). ČT běhá přes realplayer (plugin), ostatní přes mozilla-mplayer plugin.

    Kancelářský balík je openoffice ve verzi 2.2, kompatibilita s MS Office je opět lepší. Samozřejmě je třeba vyzkoušet konkrétní příklady, ale pokud by OO nestačilo, je tu wine. Měl jsem volnou licenci pouze na MS office 97, nainstaloval se bez problémů (pouze mi oznámil, že neumí vytvořit ikonku na ploše, ale nainstaloval se) a funguje bez problémů. Samozřejmě s wine je to těžké, funguje to různě program od programu, verze od verze. Pokud by někdo opravdu potřeboval pracovat s windowsovými aplikacemi, bude muset použít Crossover.

    Podobně je to i s hrami, většina není na linux naportována a musí běžet přes wine. Mám originálku Diabla2, funguje perfektně, ale je to starší hra. Snad jen doplním, že s každou novou verzí wine se množina použitelných her na linuxu významně rozrůstá.

    Závěr

    Mým názorem je, že na domácí počítač (pro běžné franty uživatele) bude finální verze feisty ideální rešení. Snadná instalace, vynikající podpora hardwaru a poměrně jednoduše ovladatelné gnome. Pro pokročilé uživatele je otázkou, zda se dokážou se systémem „neprat“ a nechat to na ubuntu (jde to ! :-).

    Použité aplikace :

    Jádro 2.60.20-9
    pracovní prostředí gnome 2.17.92
    prohlížeč webu firefox 2.0.0.2
    mailový klient thunderbird 1.5.0.10
    instant messenger gaim 2.0.0beta6
    kancelářský balík oofice 2.2
    přehrávač videa kaffeine 0.8.3 (KDE 3.5.6)
    vypalování k3b 0.12.17 (KDE 3.5.6)
    editor obrázků gimp 2.2.13
    běh windows apps wine 0.9.32
    správce souborů krusader (zvyk je zvyk)
    midnight commander (konzole je konzole)
    nautilus (v gnome nečekaně pohodlné).

    Testovaný notebook je ASUS M6000.

    A joke nakonec ...

    Jak nainstalovat windows vista během 2 minut ?

    Řekněte wow!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    freshmouse avatar 11.3.2007 20:10 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Do textové instalace se lze přepnout.

    To s importem /home je zajímavá myšlenka...

    Recenze také na mém weblogu.
    kotyz avatar 11.3.2007 20:46 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    afaik ze standardniho cd v textu instalovat nelze. ale je alternative cd ze kteryho se instaluje textove a je tam i oem rezim instalace.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    11.3.2007 20:13 micks | skóre: 4 | blog: Old_School | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Ubuntu-desktop je metabalík, pri jeho inštalácii sa nainštalujú všetky v Ubuntu štandardné desktopové aplikácie, pri odinštalovaní ktorejkoľvek z nich (totem, rhythmbox) odíde aj ubuntu-desktop, ale nevezme so sebou už nič ďalšie. Poznám veľa ľudí, ktorých presne toto zmiatlo.
    11.3.2007 20:23 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    ubuntu-desktop je velmi vhodné zachovat, pokud plánujete upgrady na nové verze přes apt. Vyzkoušeno na vlastní počítač. ;-)
    freshmouse avatar 11.3.2007 21:00 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Není problém to doinstalovat potom. Jen to bude "zpátky" tahat všechny zahrnuté balíky.
    11.3.2007 22:13 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Myslím že to "tahání zpátky" lze snadno obejít, teda já to tak normálně dělám. Když například chci z Ubuntu vyhodit balíček totem-mozilla, označím ho v Synapticu pro úplné odebrání, automaticky se označí k odebrání i ubuntu-desktop. Tyto změny provedu. Pak označím ubuntu-desktop pro instalaci, označí se pro instalaci i další balíky. Pokud je nechci (jako například totem-mozilla), odznačím je a nechám instalovat jenom ubuntu-desktop. Výsledkem je přítomnost balíku ubuntu-desktop za současné absence totem-mozilla. Vidíte v tom nějaký problém? Já jeden: nevím jak bych tohoto dosáhl v konzoli.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    11.3.2007 22:39 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Aptitude?
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    11.3.2007 22:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    To jo. Ale aptitude je podobný klikátko jako Synaptic (berte tohle s rezervou, prosím). Ale pomocí apt-get asi těžko, co?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    12.3.2007 09:50 botanicus | blog: Botanicusovi povzdechy | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    To mi povidej ... kdyz jsem tu silenost jeste pouzival, tak dist-upgrade bez tehle metabaliku je bohuzel pomerne spolehliva cesta do pekel, coz jsem bohuzel nevedel ... nastesti jsem to mel vyzalohovany teda, ale bez toho by to byl peknej pruser ... to dneska uz mam stejne arch a nemusim resit :)
    ... mam chut na jablicka ;)
    kotyz avatar 11.3.2007 20:48 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    nevezme, dokud neudelas apt-get autoremove. ale ty baliky sou oznaceny jako nepotrebny a eventualne by se mohli pri upgradu smazat ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    11.3.2007 20:21 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Ad média: nahrát balíčky gstreamer-good*, gstreamer-bad* a gstreamer-ugly*. Pokud to nepomůže, tak balíčky totem-xine, libxine-extracodecs a pokud ani to, tak zbývá ručně dohrát w32codecs.
    OndraZX avatar 11.3.2007 21:21 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Nebo nahrat balik "ubuntu-restricted-extras", ktery zpristupni multiverse repository, nahraje Flash, pluginy Gstreameru, MSttfFonty, Javu.

    Po spusteni napr. MP3 system pozna ze nema potrebne kodeky a da moznost uzivateli jejich instalaci(vysvetli mu proc tam nejsou). Ja napr. mam opravdu jen baliky z oficialnich repositaru Ubuntu (zadny Win32codecs) a prehraji vsechno - i WMV9

    Balik "restricted-manager" umozni grafickou instalaci uzavrenych ovladacu ATI, Nvidia, nektere firmware pro WiFi hardware.
    11.3.2007 21:46 zombak | blog: Klof
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    tohle vypada na nejakou mocnou magii, vyzkousim :)
    cezz avatar 11.3.2007 21:31 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Myslim, ze automatix rovnako ako easyubuntu je uz len pozostalost z minulosti, ktoru by som na novom Ubuntu rozhodne neradil pouzivat. Presne na tento ucel totiz sluzi sikovna aplikacia skryta pod nazvom "Add/Remove.." v menu Applications. Urcite sa tak daju nainstalovat ovladace na ati/nvidia a tiez aj nonfree kodeky. Libdvdcss si nepamatam, testoval som dost kratko, ale povedal by som, ze tam je tiez. Synaptic sa pomaly ale isto stava nastrojom pre pokrocilych :)

    V pripade Ubuntu je proste potrebne si zvyknut, ze vacsina veci ide jednoducho. Hlavne v tom nehladat vedu ;)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    cezz avatar 11.3.2007 21:37 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Takisto applet pre sledovanie stavu baterie si asi vsimnes, ze tam mas zbytocne. Pri behu na baterku by sa ti v notification area (tray) mal ukazovat status a v power management settings sa da zvolit, aby sa zobrazoval stale.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    11.3.2007 21:45 zombak | blog: Klof
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    z tray sem to vyhodil, aplet mi vyhovuje vic :)
    12.3.2007 01:29 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Nejdřív jednu poznámku a dotaz v jednom - pokud jsi zvyklej na KDE, proč jsi neinstaloval rovnou Kubuntu?

    Jinak souhlasim, už 6.10 pro mě byla vcelku slušně použitelná. Pár chybiček se našlo, ale nic neřešitelnýho. "Nejsložitější" bylo asi zprovoznění podpory proprietárních formátů videa, ale pokud člověk umí hledat, ani to by neměl bejt problém.

    Co se týká toho, jestli se s tim uživatel zvládne neprat, to je otázka a já si myslim, že nezvládne. Já byl z Gentoo a Fedory zvyklej na nejrůznější šaškárny a můj notebook snahy o uspávání vytrvale sabotoval, dokud jsem v Gentoo nevyštrachal hibernate-scripts (a ani pak to nebylo ideální). O to víc jsem se divil, že v Kubuntu mi všechno fungovalo. Předevšim začátečníci ale asi narazej na problém všudypřítomnejch rádoby univerzálních návodech co a jak udělat, který sice zaručeně fungujou v naprostý většině distribucí, ale na věc jdou obvykle poměrně velkou oklikou, která navíc dokáže napáchat víc problémů, než užitku. Ideální je jako studnu znalostí používat v první řadě weby o *buntu, kde se člověk potká s funkčníma návodama, který jsou šitý na míru. Neni asi nic horšího, než začátečníkovi x hodin radit, jak zprovoznit kompilátor a nainstalovat vývojový balíčky, abych pak zjistil, že se snaží zkompilovat si software, kterej si může na tři kliknutí stáhnout v balíčku.
    12.3.2007 07:16 zombak | blog: Klof
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    ámen.

    ad kubuntu, chtěl jsem vyzkoušet to nejubuntější ubuntu. A jak tak zjišťuji není to gnome tak špatné ...
    freshmouse avatar 12.3.2007 13:22 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    1) Osobně si myslím, že 6.06 bylo stejně použitelné jako 6.10. 6.10 jen aktualizovalo aplikace / knihovny na nové verze, moc novinek nepřineslo (až na startovací skripty a pár drobností). To jen tak na okraj.

    2) Ubuntu a deriváty není JEN pro začátečníky. Je to velmi kvalitní distribuce vhodná pro všechny -- kdo se cítí způsobilý se hrabat v /etc, může. Někdy mi i připadá, že snadná instalace je špatná, protože praví geekové si to přeci raději instalují 29 hodin místo 29 minut. Ale nechci tady vyvolávat konflikty...

    3) Dobrým zdrojem informací je ubuntuguide.org.
    12.3.2007 18:16 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    1) Možný to je, já u 6.10 začal (před tim jsem toho na různejch strojích vystřídal docela dost), takže to nemůžu hodnotit.

    2) Neřikám, že je, nakonec je to jen "učesanej" Debian. A instalaci neřešim. Pokud funguje, nemá smysl podle ní něco hodnotit.
    12.3.2007 16:57 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Test: Ubuntu feisty fawn herd 5 (joke included)
    Ubuntu a KDE ... stačí podle návodu na Kubuntu KDE nainstalovat. Jsou to asi 4 příkazy, po rebootu už to naběhne do KDE...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.