abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 884 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]

    4.1.2008 13:58 | Přečteno: 4584× | Windows

    Systém je nainstalovaný, záplaty jsou staženy. Nýní už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty. Nebo ne?

    Záplaty, záplaty

    Každý systém je třeba záplatovat. Microsoft už delší dobu vydává záplaty pravidelně a to i úpravy přidávající nové funkce a zlepšující výkon. Na bezpečnostní problémy se snaží reagovat taktéž rychle. Implicitni natavení ve Vistě je takové, že ve tři hodiny v noci systém aktualizace stáhne a nainstaluje. Pokud je systém v této době v režimu spánku tak se probudí. VJCHKAINUTVLCUCHNOS ale je to možné změnit tudíž nehodnotím záporně. Po instalaci záplaty se v podstatě vždy dožaduje restartu. Microsoft neposkytuje prostředky třetím stranám jak do toho systému zahrnout záplaty pro své produkty. O tom, že by aktívně vyhledával nové či opravené verze aplikací třetích stran a nabízel je v podobě záplat (jak to činí maintaineři linuxových distribucí) samozřejmě nemůže být ani řeč. Vista trojka, Linux jednička. Váha: 3

    Anorexii netrpí

    Po instalaci záplat zabírá Vista na disku 29 GiB místa. Odečtěte necelých 9GiB na pagefile neboli jak se v Linuxu (nekorektně) říká swapák. Odečtěte 8GiB na hiberfile. Všimněte si, že Vista už tvrdošijně nenastavuje implicitní velikost stránkovacího souboru na 1,5 násobek velikosti paměti. Do hiberfil pravděpodobně umí odkládat stránky taktéž jelikož systém hlásí, že má k dispozici 16.1GiB v stránkovacím souboru. Každopádně pro instalaci 64bit Visty počítejte s 12GiB na systém +2x velkost paměti pokud používáte hibernaci jinak +1,5x velikost paměti. Během instalace každé záplaty a ovladače se navíc vytvářejí body obnovení. Tato data jsou umístěna v adresáři System Volume Information do kterého nemá ani administrátor přístup. Pokud by to někoho zajímalo co tam je tak stačí převzít vlastnicví adresáře. Velikost místa na disku, které zabírají body obnovení lze zjistit i snadněji pomocí vssadmin list ShadowStorage

    vssadmin 1.1 - služba Stínová kopie svazku (nástroj příkazového řádku pro
    správu)
    (C) Copyright 2001-2005 Microsoft Corp.
    
    Přidružení úložiště stínové kopie
       Pro svazek: (C:)\\?\Volume{931c14ea-b64c-11dc-a27a-806e6f6e6963}\
       Svazek úložiště stínové kopie: (C:)\\?\Volume{931c14ea-b64c-11dc-a27a-806e6f6
    e6963}\
       Využité místo úložiště stínové kopie: 26.512 GB
       Přidělené místo úložiště stínové kopie: 29.034 GB
       Maximální místo úložiště stínové kopie: 69.864 GB
    Pomocí vsadmin resize se dá nastavit limity velikosti pro tuto oblast. Implicitní hodnota je zjevně 15% velikosti svazku. Najít se mi to nepodařilo a vyzkoušet na tak velkém svazku to je problém, ale podle všeho je místo takto zabrané napevno, tzn. když začne docházet místo na disku tak k žadnému automatickému pročištění nedojde. Odpadkový koš má implicitně velikost maximálně 5 % pro každého uživatele zvlášť.

    12GiB je hodně. Do toho by se vešla nejedna distribuce kompletně. Nespokojím se s konstatováním tohoto prostého faktu, a jdu zkoumat králičí noru pečlivěji.

    Dočetl jsem se, že by fonty a část knihoven měly být hadrlinky do WinSxS. Z mého brutálního experimentu ovšem vyplynulo, že to jsou kopie. Budu se snažit do příštího dílu zjsitit jak tomu doopravdy je.

    Celková velikost .wmv souborů je 440 MiB. V adresáři prefetch jsou ukládány údaje pro zrychlení startu aplikací a systému. U mně nyní tento adresář má 60MiB. V adresáři performance/WinSAT/datastore jsou xml s detailními výsledky benchmarku prováděného Vistou. Tento (většinou uživatelů jednou jedinkrát spouštěný nástroj) zabírá 27,6 MiB. V adresáři Web/Wallpaper je 45,8 MiB wallpaperů. Windows media center aplikace zabírá 166 MiB.

    Nepropadejme panice, Microsoft nam dal do ruky mocný nástroj "vyčištění disku". Po jeho spuštění zjistíme, že můžeme ušetřit neuvěřitelných... 59 MiB :-) Nabízí ale navíc možnost pročistit body obnovení (nenechá vás vybrat, prottě nechá jen poslední) a odinstalovat software. Když máte na disku málo místa (pod 5 %) tak na vás bude při startu skákat bublina informující o tomto neutěšeném stavu a vyzývajicí ke spuštění výše zmíněné utilitky. Ta zjisti, že nemá co odstranit. To ovšem nezabrání tomu, aby se při dalším spuštění systému celý scénář opakoval. Nepřišel jsem na to, jak to vypnout.

    Hodnocení nebudu dávat žádné protože to snad objekivě ani udělat nelze. Jaké by tady mělo být měřítko a metodika? Člověk může jen cítit, že 440MiB videa a 1GiB zbytků po instalaci záplat asi neužije. Nechám každého ať si závěr udělá sám. Každopádně váha by stejně při dnešních cenách disků byla nízká. 50GiB při ceně 6Kč/GiB, no prostě si připočtěte 300Kč k TCO Visty :-)

    Když budeš zlobit tak přijde UAC a odvede si tě!

    Představte si, že na vás 50x za den vyskoči okénko, že aplikace taková a maková se pokouší provést nějakou blíže nespecifikovanou ošklivou akci a zda ji to chcete povolit. Pokročilý uživatel to asi dlouho nevydrží a vypne to. Začátečník především neví, zda má povolit či ne. Jedno je ale jisté- při takové frekvenci s jakou to prudí se to každý naučí mechanicky odklepávat aniž by cokoliv četl. A na tom je prosím postaven jeden z pilířů zvýšené bezpečnosti Visty... Vypnout se to dá (chce to ovšem restart) takže ponechávám bez hodnocení.

    Postinstalační stres a shon

    Ovladač zvukovky, síťovky, grafické karty, chipsetu a dalších zařízení. Ano, v instalaci na část hardware nějaké jsou ale většinou starší a poskytující nižší výkon. Acrobat reader, kodeky, VLC, putty, IM klient, 7-zip, process explorer, PSPad, java runtime a další hromada utilitek a prográmku, které usnadňují život. Zkrátka a dobře po instalaci člověka nečeká klid nýbž shánění softwaru. Po všech čertech. Trochu přeháním, postup najít přes google-> proklikat se k downloadu-> stáhnout není zas tak časově náročný. Občas postrádám možnost ověřit hash stahovaného souboru. V linuxu to vše člověka potká jen v případě, že potřebuje nějaký program neobsažený v distribuci. Vista získává za způsob získávání softwaru trojku, linux dvojku. Váha: 3.

    Restart here, restart there, restart all around

    Kladně hodnotím, že počet restartů se o něco zmenšil. Po intalaci ovladače to restart chce ale při zachování trochy opatrnosti jich jde nainstalovat víc a restartovat až nakonec. Programy už vyžadují restart méně často, většínou jen ty, které mají nejakou součást v jádru- virtuální CD mechanika, VMware a podobně. Obšas mi příjde trvání na restartu jen jakousi setrvačností, přežitkem z předchozích verzí systému. Třeba zvukovka bez problému hraje i před restartem. Třeba se jednou dodavatelé programů a ovladačů pro Windows naučí šetřit čas uživatelů. V linuxu neznám jedinou aplikaci vyžadující restart systému. Jaderný modul se nahraje a aplikace může běžet. Vista- čtyřka, Linux jednička. Váha 3. Restarty ja nerad...

    Vzestup

    Start Visty je opravdu ukázkově rychlý. Rychlejší než náběh Gentoo až do GUI. Vista: jednička, Linux: trojka. Váha: 1 (nevypínám...). Stejně tak probuzení z hibernace a suspend to ram je velmi rychlé, to si ale nechám do samostatného bodu. Při startu lze navolit po přidržení F8 normální start nebo několik druhů nouzového režimu. Boot do textové konzoly nebo něčeho na způsob single user modu bohužel chybí. Bootloader je oproti třeba grubu málo flexibilní a nepříjemně konfigurovatelný (pomocí Bcdedit.exe). O finesách jako předání parametru jádru před startem systému si můžeme nechat jen zdát. Linux jednička, Vista čtyřka, váha: 2.

    ... a pád

    Ano, díky za optání, už mi to spadlo. Třikrát. Kvůli TV kartě. Při implicitním nastavení BSOD jen problikne a hned se to restartne. VJCHKAINUTVLCUCHNOS ale dá se to změnit aby tam ta krásna modra barva zůstala viset a dalo se opsat udaje kvůli pokusu o vygooglení nejakého řešení. Mělo by to vygenerovat soubor s informacemi + memorydump ale v mém případě to vygenerovalo starou belu. Pokud se systém nevypne standardně tak při příštím startu nabídne spuštění nouzového režimu. Po bootu to chce odesílat do Microsoftu nějaké údaje. Ja bych tam v té situaci poslal raději něco jiného ;-) SysRq chybí. Raději ponechávám bez hodnocení. Klasifikovat OS podle toho jak to vypadá když žuchne by bylo divné :-)

    Instalace, deinstalace

    Uvítací obrazovka-> odsouhlasit licenci-> zvolit součásti a cílový adresář-> hotovo. Ten postup znají windowsáci dobře. Tím se ale zabývat nebudeme protože to je irelevantní. Co se dějě pod pokličkou je zajímavější. Zamysleli jste se někdy proč jsou v linuxu závislosti balíčků a ve windows ne? Je to samozřejmě jen zdání. Výrobcům softwaru hraje do karet to, že microsoft sám poskytuje obrovské množství knihoven. Adresář system32 má ihned po instalaci gigabajt a sysWOW64 dalěí gigabajt. A zbytek závislosti si aplikace jednoduše táhnou sebou. Trend je takový, že aplikace si své knihovny drží ve svém adresáři a do system32 se odhodlají nahrát jen zřídkakdy. Řeší to konflikty verzí knihoven ale způsobuje duplicitu kódu na disku a v paměti.

    Dalším důležitým prvkem, který je nutno zmínit je "Side by Side". Je to koncept umožnující mít více verzí stejného zdroje (knihovny, fontu, obrázku, v zásadě čehokoliv) přičemž je zaručeno, že aplikace dostane k dispozici vždy správnou verzi. Obrazně řečeno- pokud si aplikace vyžádá knihovnu abc.dll tak se dll loader podívá do WinSxS a na základě manifestu vybere vhodou verzi a připojí ji k programu. Řešení je to zajímave ale má několik masařek. Předně je třeba si uvědomit, že léčíme následky nemoci a samotnou nemoc (jak bude zmíněno dále) si pečlivě chráníme- vlivem chybného návrhu někdy v době windows95 nastavaly často konfliky zvané barvitě dll hell. Aplikace, které neposkytnou manifesty svých zdrojů se chovají pořád postaru. Microsoft píše:

    Developers are encouraged to use side-by-side assemblies to create isolated applications, and to update existing applications into isolated applications...
    ale znáte to, "developers" to je banda líná a kašle na to. Kvůli tomu musí být starý zpusob zachován. Další příklad toho, že udržovat kompatibilitu může být často jako obří koule u nohy. Dll hell se vyskytuje zřídka ale stane se.

    Odinstalace je trochu složitější. Buďto je v podobě .msi a pak je většinou vše v pořádku (odinstalace je pak řešena podobně jako v RPM) anebo není (což platí pro většinu programů) a pak je kvalita závisla na výrobci software potažmo na kvaliteě použitého instalátoru. Většinou je vše v pořádku naštěstí. Starší aplikace ukládající data mimo domovský adresář po sobě většinou zanechají neřád. Nové aplikace se často zeptají zda mají po sobě svůj chlívek v domacím adresáři ukidit. Registry jsou z toho pohledu také často zanedbávané. Stav je prostě k optimálnímu na hony vzdálen. V linuxu řešíme v distribucích s rolling updates nějaké problemy, v systémech bez nich zase jiné, pokud balíček nenalezneme v distribuci tak máme další problémy zcela zdarma. To věichni známe. Taktéž nic moc. Vista čtyřka, Linux dvojka. Váha: 2.

    Zdrojáčky máme ale co s nimi?

    Když máme k aplikaci zdrojaky, tak máme vyhráno, není liž pravda? Není. Buďto máme zdrojáky pro autoconf+make+gcc a pak musíme rozchodit cygwin včetně gcc, knihoven atd. a doufat, že je aplikace napsána přenositelně. Nebo máme zdrojáky pro Visual Studio nebo Delphi. Ty posledně jmenované se vyznačují často tím, že závisí na hromadě komponent různých výrobců. Zkrátka chce to čas a prostředky pokud si člověk chce sám něco přeložit. Takže se na to většinou kašle. Vždyť ony ty binárky překládané nejčastěji pro Pentium1 nakonec nejsou zase tak špatné :-) Ponechávám bez hodnocení. Díky monokulturnosti Windows jsou binárky prakticky univerzálně funkční a do překladu se bude pouštět málokdo.

    Vyvarcíme zakořeněný FUD blud

    Guttmanova studie obletěla svět rychlostí blesku. Ve své době toho byl plný internet. Nyní už můžeme směle prohlásit, že to byla do značné míry nafouknutá do obřích rozměrů bublina. Předně zhoršení kvality se týká pouze zabezpečeného obsahu, který si takovéto zacházení explicitně vyžádá. Konkrétně se jedná o ICT ochranu. Dále je třeba poznamenat, že (zatím?) takový obsah nikdo nedělá a Sony před časem prohlásil, že tuto ochranu používat pro své Blue-Ray nebude. HD contentu sice moc nemám, ale všechen byl přehrán v nezměněné kvalitě oproti Linuxu a při zatížení procesoru srovnatelném s Linuxem. Howgh.

           

    Hodnocení: 98 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 4.1.2008 14:04 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    HD contentu sice moc nemám, ale všechen byl přehrán v nezměněné kvalitě oproti Linuxu a při zatížení procesoru srovnatelném s Linuxem.
    ale 1080ripy v x264/mkv jsou všech ochran prosty. ICT a spol se principielně týká jen origoš modrejch disků. Ty snad nějakýk takový a mechaniku k tomu máš? ;-)
    4.1.2008 14:45 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Ty jsi necetl ani ten odstavec cely, priznej se :-) O ICT se tam pise a o tom, ze obsah s touto ochranou zatim nikdo nedela take.
    alblaho avatar 4.1.2008 14:49 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Díky. Na tomto článku je vidět, že autor není puberťák či adolescent ale rozumný muž se smyslem pro humor. a citem pro psaní. Díky!

    PS: Nic proti pubošům, já si od mladých rád něco přečtu, některá zdejší kuřata jsou talentovaná, ale tohle je prostě dospělácký post.
    4.1.2008 15:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Všechny zabalené RPM balíky pro openSUSE 10.3 z OSS a NON-OSS repository mají:
    marek@mantisha:~/tmp/mips-cross/rpms> du -h
    3,3G    ./noarch
    4,5G    ./i586
    3,2M    ./i686
    7,8G 
    
    Jak vidět jedná se jen o noarch a i586, i686. x86_64, ani PPC není zahrnuto.
    4.1.2008 15:50 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Start Visty je opravdu ukázkově rychlý.
    Casy v sekundach by nebyly? Z toho, co jsem slysel, nebootuji Visty zas tak o moc rychleji nez XPcka, i kdyz pry se to po nejake dobe zlepsi prefetchem. Vyhoda ale je pry v tom, ze se na nich da drive pracovat (tj. clovek je rychleji nalogovan a muze driv spouste aplikace), ale moje osobni zkusenot je bohuzel pouze se stroji, ktere byly na dolni hranici pouzitelneho hardware (=levne notebooky) a na nich byly Visty opravdu pomale.

    A navic, v nektych distribucich se pri startu pachaji neskutecne spousty zbytecnosti (napr. se pokazde detekuje veskery hadware a natahuji se vsechny mozne moduly, vcetne tech, ktere nejspis nikdy nebudete potrebovat), pokud si si troufnete je vyhazet a nektere pomale obecne skripty prepsat, da se usetrit mozna az 80% casu.
    4.1.2008 18:10 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Taky bych chtěl oponovat, neboť třeba moje vyladěné LFS startuje tak rychle, že se nestačím divit. Mám prostě napsané init skripty na míru tomu HW a SW, který ta daná mašina používá. Třeba takové (blb)untu je sice pro začátečníky, ale aby nemuseli uživatel nic nastavovat, tak provádí hromady kontrol a nastavovátek při startu, že i windows je proti tomu stíhačka. Takže dle mého názoru je to dost odlišné u každé distribuce.
    Saljack avatar 4.1.2008 18:46 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Tak když v M$ povipínaly všechny ty svoje grafické efekty tak se není čemu divit že to startuje rechlejš než XP. Ale podle mě to zas taková sláva neni.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    5.1.2008 02:50 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Jaké efekty?
    5.1.2008 12:52 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Pri nejblizsi prilezitosti to se stopkami v ruce zmerim. Srovnavat to na ruznem hardware ale nebude zcela korektni.

    V Gentoo mam jadro take prizpusobene svemu pocitaci. A co jsem si do init skriptu nepridal to tam take nemam. A ne, takove osklivosti jako HAL tam opravdu nemam :)

    Vista to dle meho nazoru vyhrava kombinaci tri prvku: 1) Paraelizace - to se dado jiste miry v linuxu zaridit alespon co se tyce veci po spusteni initu. 2) Prefetch - diky analyze toho, co se nacita behem startu systemu lze docela presne urcit co bude potreba priste protoze to se prilis nemeni. Data je tedy mozno nacitat uz dlouho predtim, nez se vubec spusti sluzba/proces, ktery si je vyzada. 3) Prefetchuznaly defrag - pokud navic data usporadame fyzicky tak, ze se pri startu prectou temer sekvencne ziskame dalsi cas navic.
    4.1.2008 22:52 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Mno visty startuji... do prihlaseni jako XP... ale prihlaseni je opravdu dost rychle :-) ale je pravda ze sem zkousel na celkem nadupanem PC :D
    Metal smajdalfe, METAL!
    4.1.2008 23:25 JZ | skóre: 18 | blog: tucnakovo_putovani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Shodou okolnosti jsem se dnes rozhodl, ze si taky Vistu zkusim, hlavne kvuli hram. Ovsem jak rychle jsem se rozhodl, tak rychle jsem utekl - tak neschopny system jsem uz dlouho nevidel - pri instalaci si to u me nebylo ani schopne naformatovat partition na NTFS.

    Kdyz uz se mi to povedlo pres jiny nastroj, tak mi instalator zahlasil, ze partition nevyhovuje bez dalsi specifikace duvodu. Fakt me to zklamalo, cekal jsem, ze to bude o hodne pohodovejsi :-(
    There can be no success without sacrifice!
    5.1.2008 11:05 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Nikdy se nepřestanu divit tomu, že někdo kdo není schopný nainstalovat XPčka nebo dokonce dnešní Vistu, má tu drzost pustit se do linuxu. Vždyť instalace Visty je tak jednoduchá, že to snadnější už snad ani nemůže být. Stačí jenom číst co MS v instalátoru píše. Velmi bych se tedy divil kdyby skutečně nešlo formátovat partition na NTFS.
    Shadow avatar 5.1.2008 11:33 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Přečetl jste si celý příspěvek kolegy? Říkáte, že:
    Stačí jenom číst co MS v instalátoru píše.
    Ale kolega mj. psal:
    ...tak mi instalator zahlasil, ze partition nevyhovuje bez dalsi specifikace duvodu.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    5.1.2008 13:18 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Jistě že jsem to četl, ale nemám nejmenší důvod tomu věřit. Vistu jsem instaloval na spoustu různých PC včetně notebooků a nikdy jsem neviděl zmíněnou hlášku. Pokaždé se prostě disk naformátoval bez zbytečných keců a Vista se korektně nainstalovala.
    Shadow avatar 5.1.2008 13:42 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    nemám nejmenší důvod tomu věřit
    No a já zase nemám nejmenší důvod věřit vám. Ani, že jste to četl, ani, že jste Vistu někdy někam instaloval. :-)
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    5.1.2008 17:28 JZ | skóre: 18 | blog: tucnakovo_putovani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Bohuzel to presne tak bylo - v instalatoru se objevil jen vystrazny zluty trojuhelnik s vykricnikem a u toho hlaska, ze "Systém windows nedokázal nalézt vyhovující diskový oddíl ...".

    Jeste k Vasemu prvnimu prispevku - proc si myslite, ze poustet se do linuxu musi prinest vice problemu, nez pracovat se systemy MS Windows? Osobne proti nim nic nemam, a kdyz uz, tak proti konkretnim vlastnostem. To, ze si instalator nedokaze najit vyhovujici partition je jedna z nich. U Kubuntu se mi nikdy nic podobneho nestalo.

    PS: kdyby Vas to zajimalo, tak Win XP se mi na soucasny PC taky nepovedlo nainstalovat ani jednou, proste si neporadi s mym South bridgem ...
    There can be no success without sacrifice!
    6.1.2008 11:50 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Pokud potřebuje člověk s něčím poradit u Winsdows, není to problém. Vzhledem k rozšířenosti Win se dá vždy někdo sehnat, kdo tomu trochu víc rozumí. S linuxem problém je. Třeba pokud vím u nás ve městě není kromě mé maličkosti v dosahu žádný člověk, který by o linuxu věděl aspoň to co o něm vím já.

    K tomu Vašemu problému mě napadlo, že jste možná pro Vistu vybral jenom špatný oddíl. Já jsem totiž chystal u mě doma přechod z jedné distribuce na jinou a když už jsem byl v té ráži, tak jsem na tom PC nahodil na pár hodin Vistu. Odstranit všecky oddíly po linuxu bylo pro Vistu hračkou, stejně jako naformátování hdd. Pak už se Vista nainstalovala naprosto korektně. To samé pak bylo když jsem nahazoval zpátky linux, pouze to šlo v obráceném gardu.

    Jak jsem napsal, instaloval jsem Vistu na spoustu různých strojů a problém jsem nezaznamenal nikdy. Dokonce ani s ovladači. Tvrdím že Vista se povedla Microsoftu víc než dobře a že pokud bych neměl linux už několik let na svém PC, klidně bych se na něm do Visty pustil. Ostatně už jsem si ji dokonce koupil pro nový notebook od MSI, u kterého nemám náladu na řešení problémů s kamerkou nebo s uspáváním a podobně. S Vistou pokud vím tyto i jiné notebooky šlapou jako hodinky, což se o linuxu rozhodně tvrdit nedá.
    6.1.2008 18:28 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Jenže vy dva mluvíte o voze a o koze, jeden mluví o situaci, kdy není celý disk vahrazen pro Visty a Visty by se měly spokojit s jedním již existujícím, nicméně né jediným oddílem. A druhý mluví o situaci, kdy se vše zruší a Vistám se nechá celý disk.

    Také k situaci, že s Windows vám někdo poradí, to by mě zajímalo, kde jsem jenom udělal chybu, když jsem hledal jen namátkou třeba ovladač pro moji tv-kartu, jelikož cd bylo nečitelné a na webu jsem našel pouze takové, které nefungovali, nebo jsem třeba hledal možnost, jak bez admin práv nastavit vlastní rozložení kláves (aneb nemám rád windowsí českou klávesnici bez ' na některých fyzických uspořádáních), nebo třeba více ploch bez admin práv. A to jsem to řešil (nejen) se zarytými informatiky windowsáky z matfyzu, tak mám pocit, že už fakt nevím, koho jiného se zeptat.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    12.1.2008 02:12 JZ | skóre: 18 | blog: tucnakovo_putovani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Jenže vy dva mluvíte o voze a o koze, jeden mluví o situaci, kdy není celý disk vahrazen pro Visty a Visty by se měly spokojit s jedním již existujícím, nicméně né jediným oddílem. A druhý mluví o situaci, kdy se vše zruší a Vistám se nechá celý disk.
    Presne tak. Spatny oddil jsem rozhodne nevybral, byli jsme u toho tri lidi, z toho dva Vistaci a nikdo z nas netusil, kde je chyba ...
    There can be no success without sacrifice!
    26.1.2008 15:19 zajdee | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Nešlo třeba o jediný vistou použitelný oddíl (tj. NTFS), který by byl ale logický (tj. v rámci extended partition)? Pokud by tomu tak bylo, IMHO by se Vista nainstalovat odmítla, protože její instalace vyžaduje primární oddíl (aby z něj bylo možno bootovat BIOSem)
    -= Nic není tím, čím se zdá být =-
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2008 20:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Třeba pokud vím u nás ve městě není kromě mé maličkosti v dosahu žádný člověk, který by o linuxu věděl aspoň to co o něm vím já.
    Dnes již opravdu není nutné, aby u toho fyzicky seděl nějaký odborník. Pokud se problém dobře popíše, najde se na netu určitě někdo, kdo dané problematice rozumí. Ano, někdy to chce i třeba angličtinu ...
    Někdy chybovou hlášku komplet zkopíruji do googlu a to by bylo, aby se nenašel někde návod s řešením :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    17.1.2008 19:48 sniki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Pri instalaci Vist jsem narazil na stejny problem, disk se jim nelibil a neslo s tim nic delat :( ale stacilo restartovat a uz to slo bez problemu...
    5.1.2008 11:52 msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Nikdy se nepřestanu divit tomu, že někdo kdo není schopný nainstalovat XPčka nebo dokonce dnešní Vistu, má tu drzost pustit se do linuxu.
    Tak ja som napriklad na nainstalovanie toho XP zmrda na jeden ntb musel stahovat nejaku specialnu utilitu, ktora ohackuje a vytvori novu "instalacku" s novymi drivermi, pretoze ta sracka nepoznala obycajny sata radic a tudiz sa nemala kam nainstalovat...
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2008 16:32 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Nedávno jsem instaloval na nb mého známého WXP a Kubuntu. Neřekl bych, že instalace Windows je jednodušší a rychlejší než instalace Linuxu.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.1.2008 11:51 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [2]
    Instalace Visty je tak jednoduchá, že to snad lépe už ani udělat nejde.
    5.1.2008 00:20 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Moc pěkné!
    To je snad jeden z nejlepších materiálů, co jsem o těch novejch windows viděl. Žádná ta obvyklá vata a stokrát opakované "postřehy" (bez ověření!). Moc se mi líbilo, že sem se tentokrát konečně něco dozvěděl. No, to mám zase jednou z abclinuxu radost.
    5.1.2008 13:16 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moc pěkné!
    Diky. V dalsich dilech se pokusim jit jeste vice pod poklicku a vyhrabavat i nejake zajimavosti. Pred chvili jsem napr. objevil duvod proc ve WinXP ma konzolove okno (cmd.exe) klasickou dekoraci okna (nepouziva XP skin), ve Viste ma klasicky scrollbar a neda se do neho drag&dropnout. Musim rict, ze jsem na to koukal nevericne hodne dlouho. Nechte se prekvapit :-)
    5.1.2008 15:18 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moc pěkné!
    Nenapínej a koukej psát další díl ;-) P.S. Líbí se mi to zatím víc, než velká část článků (neříkám, že většina), které poslední dobou vyšli na ábíčku/rootu/linuxsoftu.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    5.1.2008 20:00 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moc pěkné!
    Díky za cokoliv z pod pokličky, případně i z friťáku, trouby nebo mikrovlnky. Zdar!
    17.1.2008 15:07 ten, co zaspal dobu
    Rozbalit Rozbalit vše ad záplaty a upgrade non-MS sw a UAC
    Chtěl bych upřesnit dvě věci v článku.

    1. Windows už umí upozorňovat na upgrade a opravy programů třetích stran. Není to ale v rámci záplat, ale je to součást nástroje "řešení problémů", vůči kterému ale vládne sice nepochopitelná, ale předvídatelná nedůvěra.

    Jde o to, že chybové hlášky, které se generují při pádu aplikací či celého systému, jsou PO ODSOUHLASENÍ UŽIVATELEM odeslány do MS a následně vyhledány možnosti řešení. Běžne se tam pak objevují jednak upozornění na opravy ovladačů (a to jak odkazy na Windows Update, tak i na weby jiných společností - nVidia, AMD, Realtek atd.) a jednak upozornění na nové verze používaného sw (PowerDVD, VMWare, ICQ). Občas se tam objevují i návody na odstranění některých potíží přes změnu konfigurace.

    Osobně tenhle nástroj hodnotím velmi pozitivně a ušetřil mi spoustu času při hledání zdroje a hlavně řešení problémů.

    2. Ano, je pravdou, že během instalace sw UAC otravuje prakticky furt a také při prvních spouštěních a tzv. "zabydlování" celého systému. Chtělo by to ještě doladit - dost často se UAC vyvolá jen proto, že se PŘEDPOKLÁDÁ, že daná akce bude potřebovat zvýšená práva.

    Nicméně později už se s UAC setkáte velmi zřídka a většinou se jedná o oprávněné žádosti, které běžný user fakt dělat nemá. Mrzuté to je pouze u některých aplikací, které jsou prostě mizerně napsané - např. u mne to je OpenVPN a update balíku Adobe CS2, které potřebují adminovská práva a odmítám si kvůli tomu dělat skript s RunAs, kde by bylo uloženo adminovské heslo. Jinak se s UAC setkávám opravdu jen v případech, kdy dělám nějaký userovsky neběžný úkon.

    K sérii článků jsem se dostal relativně pozdě, ještě mi chybí dočíst dva díly, ale rozhodně to hodnotím velmi pozitivně. Občas tam lze narazit na drobnou a nepodstatnou nepřesnost (viz třeba výše uvedené), občas nesouhlasím s hodnocením (váha licencí), ale to nic nemění na faktu, že to je dobrý článek. Díky za něj.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.