abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 832 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    FVE

    23.3.2022 12:01 | Přečteno: 3381× | Enterprise stories

    Už pár roků jsme jako jeden z našich domácích projektů měli v merku fotovoltaickou elektrárnu, zkráceně FVE. Uvažovali jsme nad ní už když stála MWh okolo 50€, jakmile loni ceny vyskočily přes 200€, vyskočila i priorita tohoto projektu a dali jsme se do toho. Teda spíš se do toho dali chlapi z firmy nemakej.cz.

    Proč FVE? Jasná věc - jedná se o relativně ekologickou výrobu energie a fotovoltaická energie je navíc levná. Samozřejmě v diskusi určitě nastane ten moment, kdy někdo přijde s tím, jak je FVE špatně, protože kdyby byly jenom FVE, tak jak by to celé nefungovalo. To má samozřejmě pravdu, o fotovoltaice je potřeba uvažovat jako o zajímavé technologii, která je doplňkem vodních elektráren (v létě je méně vody) a větrných (když svítí slunce, zpravidla méně fouká), nikoli naopak! Taky platí, že ve dne je větší spotřeba než v noci, což je fajn. My jsme navíc plně elektrická domácnost, topíme tepelným čerpadlem země - voda, plyn vůbec nemáme připojený, spotřebujeme okolo 15 MWh / rok.

    Parametry. V podstatě platí, že pro domácnosti existuje maximální dotace - plus mínus 200 000 Kč dle kraje - a maximální špičkový výkon - 10 kWp. Jde i víc, ale pak už se z člověka povinně stane podnikatel. Když jsme to zkombinovali, zbylo nám ještě na LiFePo4 akumulátory o kapacitě 11,6 kWh. To se může zdát málo - a taky je. Pro provoz "ostrovního systému" by to chělo aspoň 10x víc, naše denní spotřeba je teď okolo 50 kWh. Akumulátor tedy funguje spíš jako takový buffer pro přechod většího mraku. Ale to je dobře.

    Měnič je Solax X3 hybarid 4G, (3 fáze, hybridní, 10 kW), jde do něj zapojit až 15 kWp panelů, při případném rozšiřování systému se dá zapojit více měničů paralelně. Do měniče jdou zapojit maximálně dvě série panelů (tak to má většina měničů této velikosti) a my používáme obě - říkáme jim "jižní" a "západní". Další případné panely by měly asi východní orientaci a tím pádem i druhý měnič. Panely jsou 22x München Solar (nenechte se zmást názvem, je to 100% Čína) 450 kWp "monokrystal" a akumulátor je 1x Tripple Power HV Master + 1x Tripple Power HV slave. Dají se připojit až 3 ty "slave" jednotky a zdvojnásobit tak kapacitu na 22 kWh. Nicméně...

    Akumulátor je věc, která celý projekt prodražuje, má nejhorší "rentabilitu" a nejnižší životnost. Mezi výrobci existuje myšlenkový směr, že pro domy se budou výhledově používat "vyjeté" akumulátory z elektromobilů. Pokud u Tesly klesne kapacita z 90 kWh na 50 kWh, je to pro auto už poměrně problém, protože s sebou musí vozit spoustu mrtvé váhy, zkracuje se dojezd a zhoršuje se efektivita. (Kdyby byl býval měl elektromobil menší a lehčí akumulátor o stejné kapacitě, ujel by víc km na kWh.) Pokud se ale takový akumulátor použije v domě, kde jenom leží někde na zemi, tak je celkem jedno kolik váží a kolik se do něj původně vešlo a může klidně dalších dvacet let fungovat. A tak si průmysl postupně vyrobí dalších spoustu úložišť, která by měla být dostupná a levná a která budou částečně vynahrazovat "nespolehlivost" OZE. Malý akumulátor funguje pěkně - jak se přes den pohybuje spotřeba a výroba, tak baterka pěkně "péruje" na obě strany. Hlavně ráno a večer je tam hodně špiček, kdy akumulátor nabídne chvilkové výkony, které už výroba nepokrývá.

    Počítání rentability. FVE se skládá ze tří hlavních částí - panely, měnič a akumulátor. Panely by měly vydržet nejdéle, počítejme 30 let, akumulátor - kdo ví, 15? - a měnič někde mezi, takže celkově řekneme 20 let. Po započítání dotace se u našeho projektu pohybuje cena za MWh okolo 1 000Kč, výpočet je jednoduchý - cena po dotaci je 200 000Kč, 10 kWp elektrárna vyrobí v ČR přibližně 10 MWh ročně, to máme 200 000 Kč / 20 (let) / 10 (MWh za rok) = 1 000 Kč / MWh. Vlastní spotřeba vs. prodej bývá půl na půl, našel jsem nabídky odkupu okolo 75% tržní ceny. Tržní cena je teď plus mínus 10 000 Kč / MWh s daní (fakt), berme to ale jako úlet a počítejme 5 000 Kč / MWh s daní, takže roční spotřebu snížíme o 5 MWh: 5 * 5 000 Kč = 25 000 Kč ročně ušetřeno na vlastní spotřebě. Našel jsem nabídky odkupu za cca 75% spotové ceny, takže prodej zbývajících 5 MWh by měl vydělat 5 * 4 000 Kč (bez daně) * 0.75 = 15 000 Kč. Celková návratnost je tedy řekněme 5 let, ale dost záleží na tom, jaká se počítá tržní cena - kdybychom brali aktuální, je návratnost méně než 3 roky a za zbývajících 17 let provozu se eletrárna vrátí ještě více než 5x!

    Návratnost akumulátoru samotného je zatím diskutabilní - má udávanou životnost 6 000 cyklů, ale kdo ví, jak po těch 6 000 cyklech bude vypadat. Dejme tomu, že si do něj za život 6 000x uložíme 7 kWh, které bychom jinak museli prodat do sítě a zase si je pak ze sítě jindy koupit. Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou je řekněme 2 000 Kč, takže ušetříme 6 000 (cyklů) * 0,007 (MWh) * 2 000 (Kč) = 84 000 Kč. To je na samotné hranici rentability i po započtení dotace, úložiště 11,6 kWh vyjde na přibližně dvojnásobek. Možná to není taková bída - akumulátor umožňuje přežít drahou večerní špičku a pak nakoupit až levnější proud v noci, plus je podmínkou hybridního měniče, který může mít různě zatížené různé fáze a tím výrazně omezí přetoky mezi domácností a gridem, ale stejně... Z toho plynou dvě věci - maximum do panelů (i když třeba většina půjde do sítě) a on-grid FVE bez akumulace má smysl. Naopak takové ty 5 kWp + 15 kWh FVE mi moc smysl nedávají.

    Dotace. Samozřejmě můžeme argumentovat, že to je cena s dotací a násobit to dvakrát. Je ale dobré se podívat, odkud se berou dotace. Ve skutečnosti jsou to peníze získané z emisních povolenek, což je celkem chytré. Říká to státům EU: "OK, v podstatě si klidně topte uhlím, ale čím víc jej spálíte, tím víc peněz pak nacpete do OZE a stejně je začnete používat, ať jste pro nebo proti." Tahá to peníze z kapes uhlobaronů a dává je lidem, co si staví FVE. Cena elektřiny z FVE pak zpětně konkuruje uhlobaronům a tlačí ceny dolů i pro ostatní lidi. (Nebo by aspoň měla.)

    Pokud se ptáte mě, přijde mi to sice dobré, ale pořád v podstatě asociální, protože 200 000 Kč na pořízení FVE bude mít spíš střední třída, než nějací ti strýci a tety na vesnicích, kterým by se hodila nejvíc. Takže ti trochu bohatší ušetří, ale ten, kdo obrací každou korunu, na tom bude bídně. Řešení mě napadjí dvě - jedno socialistické, které by dávalo nárok na FVE prostě každému, kdo má střechu (zvýšit dotaci klidně na 90% ceny projektu), druhé řešení je víc kapitalistické jedná se o "balíček" FVE, půjčky a odkupu, takže potenciální zájemce by si vzal půjčku, kterou by "splácel" vyrobenou elektřinou a tím pádem by měl minimální vstupní náklady s strýci / tety můžou nakupovat. V praxi jsou teď všichni solární stavbaři tak zaměstnaní, že neví, kde jim hlava stojí a tvoří úzké hrdlo. Ten můj mi říkal (ironie!), že na něj rozhodně nemám dávat dobré reference, že už to má teď na mašli.

    Jak to probíhá? V první řadě je potřeba sehnat firmu, která to namontuje. Je dobré poslat víc poptávek, většina firem se vůbec neozve nebo se ozve třeba za tři měsíce. Ceny a parametry jsou různé, ale v podstatě srovnatelné - kWp je špičkový výkon, kWh velikost baterky. Kromě vyloženě miniaturních instalací, na které se teď stejně každý dodavatel vyprdne a tudíž je nemá cenu ani poptávat, chce člověk tři fáze a buď asymetrický měnič, nebo on-grid FVE bez akumulace.

    Pokud má člověk nabídku a základní parametry, může začít chtít od dodavatele projekt a žádat o dotaci. Pro žádost o dotaci je potřeba projekt, takže ten musí přijít jako první. Projekt je dokument, kde je napsané, jak to bude nakonec celé vypadat - kolik panlů, jaký akumulátor, jaký menič / střídač, kde se bude instalovat apod. Problém je v tom, že tímto krokem si dodavatel "uzamkne" zákazníka a může jej s podanou žádostí držet libovolně dlouho, někdo může za projekt chtít peníze a uzamknout se ještě víc. Já jsem v této fázi zůstal tři měsíce, ale neplatil jsem nic a dodavatele celkem chápu - situace na trhu není jednoduchá. V případě problémů je možno projekt (a dodavatele) v žádosti vyměnit, ale znovu se čeká na schválení. Žádost o dotaci je elektronický formulář, který není příliš složitý, nikam se nemusí jezdit. Některé položky formuláře se vyplňují z projektu.

    Žádost na administerstvo může podat dodavatel nebo kupující. Já jsem si ji podával sám, ale dodavatel mi to pomohl vyplnit (asi nějaký vstupní filtr, jestli to myslím vážně), z administerstva se mi zhruba dva měsíce ozvali, že chtějí něco doplnit a pak za další dva týdny žádost schválili. Dotace je v podstatě nároková a je možno stavět už před schválením, není potřeba čekat, jak to dopadne.

    Stavba samotná trvala s přestávkou dva dny, první den chlapi začali stavět konstrukci na střeše a udělali elektriku (akumulátory, měnič, kabeláž do rozvaděče), druhý den kabeláž k panelům a osadili panely. Žádný problém.

    Teď je před námi revize a paralelní připojení. Aktuálně elektrárna funguje pro vlastní spotřebu a nedodává do sítě, což se změní po revizi a až dostaneme dvousměrný elektroměr. Pak můžeme začít dodávat do sítě a prodávat. A taky dostaneme dotaci, zatím jsme zaplatili plnou cenu. Stát dotaci pošle po kontrole.

    Ostrovní provoz je v podstatě možný, ale nemáme jej zapojený, resp. máme prázdnou pojistku, kam si můžeme zapojit věci, které by šly napájet z baterie při výpadku proudu. Problém je v tom, že na této větvi nejde překročit v součtu 10 000 VA, a to jsou ještě omezení pro jednotlivé fáze - a to ani při funkční dodávce proudu ze sítě. Volt-Ampér je trochu divná jednotka - v podstatě by to měl být Watt, ale není to Watt, protože indukční spotřebiče (to, co má motor, nebo indukci) se počítá 2x a při rozběhu 3x - 5x. Reálně je tedy na zálohované fázi něco mezi 2 a 6 kW, takže je dobré tady pro toto vyvést speciální okruh a nezapojovat do něj třeba sporák nebo tak něco, nebo zálohu připojit na konkrétní pojistky - zejména ledničku a třeba světla. Okruh zatím nemáme, takže při výpadku proudu jsme na tom stejně, jako sousedi okolo, ale myslím, že se při výpadku nabíjí aspoň akumulátor. :-) Měniče pro ostrovní systémy mají tady tu větev silnější a jsou samozřejmě dražší, on-grid FVE bez baterií bez proudu nefunguje vůbec a myslím že bez výjimek.

    Průběh dne. V 8:00 máme už 2 kW výrobu a prakticky celý den je až na výjimky pokrytý. V poledne je už plná baterka a výroba se dostává k 7,5 kW, takže jsem nastavil tepelné čerpadlo tak, aby od 11:30 do 17:30 jelo v podstatě nepřetržitě - to jsou trvale 2 kW. Někdo akumuluje do vody, já akumuluji do domu. :-) Odpoledne je ale stejně nadbytek a eletrárna přestane odebírat výrobu z panelů, už nemá kam ukládat a pokrývá jenom spotřebu. V 18:00 končí výroba a večerní špička se vezme z akumulátoru. Před optimalizací běhu tepelného čerpadla nám proud z akumulátoru vydržel asi do 20:00, po optimalizaci se dostáváme k dodávce z gridu až po 22 hodině. V noci topíme z gridu za spotové "noční" ceny, které jsou jak - kdy někde mezi 50 a 80 % špičky. Co se stane s teplotou doma, když čerpadlo v noci ještě víc vypnu, bude otázkou dalšího výzkumu.

    Technická poznámka - součástí prakticky každého měniče je relé, které se sepne, jakmile je moc energie a není kam ukládat. Nabízí se otázka, proč takto nezapínat tepelné čerpadlo. Odpověď je jednoduchá - našemu tepelnému čerpadlu už táhne na dvacátý rok a takovéto chytrolínské funkce nemá.

    Orientaci panelů máme 3,5kW na jiho-jiho-východ a zbytek na jiho-západo-západ. Ranní špička je malá a človek ji buď stihne nebo ne (podle roční doby), proto je větší výkon orientován na odpoledne / večer, kdy jsme doma, i když celková roční výroba se tím sníží.

    Zatím jsme v provozu pět dní, vyrobeno podle spotových cen více než 1000 Kč - a to bez prodeje. Po zahájení prodeje se tempo může ještě zrychlit, takže není nad čím váhat. Navíc je to celé poměrně ekologické a pomáhá to ČR i Evropě v překlenutí energeticky těžšího období, takže jsem spokojen. Případné dotazy odpovím v diskusi.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 23.3.2022 12:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    1) To bydlíš v Německu, že máš tak drahou elektřinu?
    2) Vážně 75% resp. 50% výkup? Opět, to se asi nebavíme o ČR? Já jsem narazil třeba jen na reálně 10%.

    Normální smrtelník, co má tepelný čerpadlo, nebo el. kotel, dosáhne i dnes na slušný tarif. Po započítání všech poplatků (oze, dodávky, jistič atd.) to sice není jako před pár lety nějakých 2,-Kč/kWh, ale spíš 3,5Kč/kWh, nicméně i tak je to cena, která staví FVE do nerentabilní pozice.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xvasek avatar 23.3.2022 12:49 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Pošli odkaz na 3,5 / kWh. :-) (S distribucí a daní.)

    Spotové ceny jsou tady (bez daně).

    Výkup za tržní ceny nabízí sysel (IMHO pro všechny) s koeficientem 0,745 a bezdodavatele.cz (pro své zákazníky) - asi za plnou cenu, pokud jsem to dobře pochopil.
    Max avatar 23.3.2022 14:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Máma na baráku s bráchou měli el. od přeprodejce, který je začal po tom průšvihu natahovat až na nějakých 12kkč/měsíc. Takže okamžitě mu to vypověděli a nová smlouva u EONu. Byla uzavřena asi v prosinci (přesný tarif z hlavy nevydoluju, ale mají el. topení a jedou splátky asi 4500,-Kč/měsíc).
    Strejc ještě jede za cenu 2Kč/kWh, protože pořád drží fixaci. Kolega prodlužoval smlouvu někdy v říjnu a jede také směšnou částku. Vesměs neznám nikoho, kdo by za kWh platil něco, co by se tvým uvedeným cenám přibližovalo jen z poloviny.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xvasek avatar 23.3.2022 14:34 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ale ten odkaz na elekřinu za 3,5 za kWh nemáš? Problém má asi tak 800 000 domácností, které odešly od Bohemky a dalších. E.ON jako druhá největší firma nabízí aktuálně 5,6 bez systémových služeb, ČEZu nabíhají ceníky za 4,7 bez systémových služeb - to vše při úvazku na x let. Pak jsou tady spotové ceny, které v současnosti dosahují i k 8 Kč, ale v létě budou (možná) trochu kompenzační. Já jsem z těch, co moc nepočítali s válkou a jedou ve spotových cenách.

    Teď se můžou stát dvě věci - buď budou energetické společnosti udržovat trvale stávající zákazníky na těch 2 Kč / kWh, nebo jim to při nejbližší příležitosti osolí taky. Samozřejmě se může stát i to první, už se staly divnější věci...
    23.3.2022 15:02 Noname
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ja souhlasim s xvaskem.

    Kdyz pocitam cenu elektriny, nezohlednuju pouze cenu kWh za dodavku + distribuci, celkova cena se sklada i z dalsich pausalnich a nepausalnich polozek. Delim tedy celkem zaplacenou castku za rok spotrebou.

    Pred krizi jsem byl pysny, jak mam extremne levnou elektrinu (byt, elektrinou se netopi ani neohriva voda) a kWH mi vychazela na cca 3 Kc.

    Pak dodavatel padl, hledal jsem na celem trhu a myslim, ze mam na pomery novych smluv opet celkem "levny" neverejny tarif a vysledna cena mi vychazi na cca 6 Kc/kWh. Samozrejme se to neda srovnavat s nekym, komu stale drzi fixace, ale i u te je jen otazkou casu, kdy skonci.
    24.3.2022 12:28 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    CEZ ma nyni 6.5kKc/Mwh pro tepelka (skoro shodny NT/VT), bojlerova sazba je asi 8kKc/6kKc/Mwh (VT/NT). Ceny jsou to pekelne. Me zdrazili ceny k 1.1.2022 dvojnasobne. Kdybych mel platit tyto ceny, tak za energie dam vice jak 4x vice nez minuly rok plus jeste plyn, sumasumarum drahe energie vychazely aspon na 80kCzk/y za energie (ele+tuv+plyn)........
    Max avatar 23.3.2022 14:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jinak kromě výpočtů na vlastní barák jsem koukal jinam a nikde žádná rozumná návratovost. Většinou to vycházelo tak na 20 let při zachování cen. Pokud ceny el. porostou, bude FVE finančně rentabilní investice, ale to by ty ceny tady musely být jak v tom Německu. Navíc aby se to vrátilo, nesmělo by se nic rozbít.
    Jinak ampérák se nedávno také nechvalně zmínil o rentabilitě FVE.

    Každopádně co tak čtu, máš to jen na papíře, ještě neznáš final ceny, final roční výrobu atd. Možná jsi se s blogem o FVE unáhlil a měl jsi to spíše sepsat až potom, co s tím budeš mít reálné provozní zkušenosti a vše okolo rozběháno (výkup, akumulace apod.)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xvasek avatar 23.3.2022 14:53 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Po roce doplním. :-) Nicméně při 5 Kč / kWh i bez prodeje a při vlastní spotřebě jenom 5MWh / rok je návratnost 8 let - a to už fakt nevím, jak bych to ještě zhoršil. Možná 4 Kč - 10 let?
    23.3.2022 13:31 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    jj, tohle mam nejradsi. Super levna elektrika. Ne, ty zalohy k tomu nepatri. To se k tomu pocitat nesmi.

    Ale jako hracka pro fandu, co ho to bavi, proc ne.
    xvasek avatar 23.3.2022 13:51 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    A už je to tu. :-) Čím zálohuješ vodní elektrárny? Mohlo by málo pršet. Nestavět, zrušit, není na to žádné řešení, nebo zálohovat uhlím.
    23.3.2022 13:57 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ja rozporuju to tvrzeni o "levne elektrine". Nic vic. Postav si to, nemam problem, tvuj dum tvuj hrad. Jen budu trochu nevrlej, kdyz ucitim tvoji ruku v me kapse. A sam priznavas, ze ti kus toho platime my ostatni.
    xvasek avatar 23.3.2022 15:01 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ještě jednou - jsou to peníze za prodej povolenek. Popřemýšlej, jestli by bez toho mechanismu byla energie v dlohodobém horizontu - pokud by velké energetické společnosti neměly konkurenci - opravdu levnější. Já myslím, že ne, ale budu samozřejmě akceptovat i opačný názor.
    23.3.2022 15:09 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Na trhu uspeje to, co ma smysl a co je poptavane. Pokud se neco musi tlacit dotacemi, aby bylo konkurenceschopne, pak je to zlo a smysl to nema. ;-) A ano, tech 200 tisic ti platil nekdo jiny! Takze to laskave zapocitej do sve rentability, Wenzel :-)
    xvasek avatar 23.3.2022 15:45 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jenomže co když energetické společnosti (a státy!, nezapomínat na státy) nedosahují výrobou potřeb, brzdí tím celou ekonomiku a ekonomice by prospělo zapojení nezávislého / soukromého sektoru? Pak je dotace dobrou investicí státu - má smysl mu ji zakazovat?
    23.3.2022 17:09 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Pokud vyrobou nedosahuji potreb, pak neni problem. Pokud je poptavka, prirozene se najde nabidka a tim spise ji neni treba dotovat.
    Pak je dotace dobrou investicí státu - má smysl mu ji zakazovat?
    Navyseni spolecenskeho prerozdelovani (zdaneni, dotace, subvence) beres jako investici? Wtf? Ano. Toto ma opravdu smysl zakazovat. Predne to neni zadna investice, je to prerozdeleni vynosu ze zdaneni, a dale proc by vubec mel stat investovat? Je snad stat podnikatel? Je snad stat soukroma firma? Ne a ne.
    25.3.2022 11:25 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Na trhu uspěje to, co se podaří prodat. A různé hype dokazují, že to nemusí mít vůbec smysl a že před jeho vznikem nebyla po tom poptávka :-D
    25.3.2022 11:54 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Na trhu je uspesne to, z ceho lide maji uzitek a jsou ochotni za to zaplatit. Nic vice, nic mene. To, co ma smysl, urcuje prave poptavka po danem statku. Miru uzitku nelze porovnavat mezi lidmi. Takze pro nekoho je klicove, ze ma ekologicky zdroj. Pro dalsiho je klicove, ze ma levny zdroj. Pro dalsiho je klicove, ze surovina nepochazi z vychodu. Dalsimu se lidi, ze na elektrinu potrebnou pro provoz jeho tesla se pali uhli, atd. ;-)
    23.3.2022 19:52 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jasne a ty prachy za povolenky se zhmotnujou na uctech z niceho. Tohle je mysleni na urovni cigana z osady o davkach.

    Mimochodem, k tomu vypoctu... ta predstava, ze panely maji v case konsatni vyrobu...

    xvasek avatar 23.3.2022 21:06 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE

    Pokud by to byla pekárna rohlíků, tak to beru. Ale je tam hodně odlišností. Namátkou:

    • Jedná se o peníze polostátního monopolu, funkcí státu není tvořit na občanech zisk. Funkcí státu je zajistit občanům jejich základní potřeby - v tomto případě dostupnou energii.
    • Výroba elektřiny je hra s nulovým součtem, čím méně firma v pozici monopolu vyrobí, tím dostane víc peněz.
    • Množství peněz na tom účtu odpovídá ekologické zátěži. A v EU je nejde použít jinak, než pro OZE.
    • Pokud by peníze zůstaly ČEZu, tak by šly stejně na stavbu elektrárny ze 100%, proti tomu je 50% dotace FVE vlastně PPP projekt.
    • Peníze z dotace FVE půjdou na již postavenou, připojenou a produkující elektrárnu, ne že se za ně začne přemýšlet, že se okolo roku 2060 něco postaví.
    • ...

    Líbí se mi tvoje ostražitost, abys na tom nebyl tratný. To je v pořádku, ale osobně jsem fakt přesvědčený, že i sousedova elektrárna funguje ku prospěchu všech.

    24.3.2022 08:03 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Hele, on povolenky plati jen CEZ?
    To je v pořádku, ale osobně jsem fakt přesvědčený, že i sousedova elektrárna funguje ku prospěchu všech.
    Coz jen dokazuje, ze o tom nic nevis. Kdyz je to tak super, calujte si to sami. Vcetne problemu, ktere vyvolavate v prenosove soustave. Myslim, ze vetsina by se divila i usima, kdyby zjistili, kolik to stoji. V Nemecku uz k tomu pomalu dochazi. Mimochodem, zaregistrovals vcerejsi nakladni vlaky v siti DB Netz? I tohle zpusobuji ty vase "prospechy".
    xvasek avatar 24.3.2022 08:38 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Prostě uhlí a nikdy jinak. Chápu.
    24.3.2022 10:05 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Nechapes. Ale absolutne vubec nic. Coz mne sice prekvapuje, ale nic s tim neudelam, tam je mic na tve strane.
    24.3.2022 08:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Mýlíte se. Ta cena povolenek samozřejmě nezůstane u výrobce energií, ta se promítne do cen za všechno ostatní a ty peníze pak všichni ostatní zaplatí. Potenciálně nedobrovolně jsme vám na tu elektrárnu přispěli a ano, týká se to i těch strejců a tet, kteří si tu FVE nemohou dovolit.

    Krásná ukázka je v tomhle Austrálie, kde uzákonili, že prodejce produktu/služby nesmí zákazníkům sdělit, že zdražil na základě zvýšené ceny vstupů způsobené podporou obnovitelných zdrojů. (Nebo něco takového, určitě to byl zákon o boji proti klimatu - bylo jasné, že povede ke zdražování, a tenhle zákaz byl jeho součástí.)
    Quando omni flunkus moritati
    23.3.2022 15:08 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Chtel jsem napsat cosi kousaveho, ale napisu jen, ze slusny clovek o vyuziti dotace ani neuvazuje a rozhodne nerika, ze tento system je chytry.

    Take je 'super' vas vypocet 'rentability', kdy proste tech 200 tisic, ktere vam zacvakal nekdo jiny, proste prislo z nebe. :-D Do te vasi rentability byste samozrejme mel promitnout realnou cenu za realizace, cenu za udrzbu, cenu za revize, atd. Ale to by nevypadalo tak hezky, ze? :-D

    Jinak obecne FVE je super doplnkovy zdroj, pokud je realizovan bez vyuziti dotace. Dotace jsou financovany z dani. I ty vase chytre emisni povolenky jsou danovy konstrukt.
    xvasek avatar 23.3.2022 15:36 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Hm, tys tady chyběl. :-)

    Napíšu ti to po pravičácku. Elektrárna v Počeradech spálí uhlí a zaplatí 100€ za každou tunu vyprodukovaného CO2. Po 80ti vyprodukovaných tunách CO2 (fuj) musí zaplatit zhruba jednu takovou FVE. Tím se samozřejmě navyšuje cena vyrobené kWh, ale nikoli cena kWh na trhu. Proč? Jednoduchá odpověď - protože cena energie je aktuálně dána potávkou a nikoli nabídkou a v současné chvíli probíhá dražba té poslední pikowatthodiny a hledá se člověk, který řekne "OK, za tuto cenu už do toho nejdu" a neodebere / nezaplatí.

    Teoreticky by mohl nastat opak, kdy by byla poptávka a cena elektřiny tak nízko, že by se hledal výrobce, který by řekl "OK, už na to kašku a nevyrábím". Tato situace očividně aktuálně nenastává, ale budoucnu může - například elektrárny na biomasu se na to můžou v létě vyprdnout a nechat si produkci na zimu.

    Co nám tedy sníží cenu na trhu? Dvě možnosti - buď bude ubývat odběratelů (nebo začnou snižovat spotřebu) nebo přibude dodavatelů a množství komodity. FVE přitom dělá obojí!

    Takže FVE je zaplacena ze zisku ČEZu a nikoli z daní a v ekonomice snižuje cenu elektřiny na trhu pro všechny (!) a tím pomáhá k vyššímu ekonomickému výkonu a blahobytu dělníka a hlavně i továrníka.

    Pokud jsi držitel akcií ČEZu, tak tvé rozhořčení chápu. Ale to nějak zvládneš. :-)
    23.3.2022 16:08 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Takze vlastne stat nuti majitele elektrarny v Poceradech k tomu, aby prispival ze svych zdroju na rozvoj sve konkurence? To neni prilis "pravicacke", co myslis?

    Jinak pokud pujdu na dren, tak ty tve slavne povolenky jsou proste zdaneni a nic jineho. Je to podobne jako spotrebni dan napr, ale je zde zdanena emise nejakeho plynu. Dan a nic jineho. To, ze s temito "kupony" umoznil stat obchodovat, a tim to obhajuje, protoze prece volny trh, je silene. Toto nema s volnym trhem nic a nic spolecneho. Je to jen povoleni obchodovat s danovym derivatem, ktery si vymyslel stat.

    To, ze z vynosu teto dane, je financovan a (!dotovan!) rozvoj konkurence poplatnika teto dane, je ironie a vysmech vsem slusnym lidem, a jen to dokazuje, jaka je statni zrizeni kurva na lidi a firmy, ktere jej zivi.
    xvasek avatar 23.3.2022 16:28 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Majitele elektrárny v Počeradech lituju (dobře, kecám, nelituju), ale pro úplně všechny ostatní je to výhodné. :-)
    23.3.2022 17:04 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ne, tady jde o princip. A pro tvou informaci, emisni povolenky plati vsichni emitenti krome domacich topenist, ktera patrne budou platit v budoucnu. A k cemu to vede? Cena povolenky se promitne do konecneho produktu, takze ve vysledku to zaplati vsichni. I ti tvoji chudi pribuzni na venkove. ;-) A toto opravdu neni vyhodne. K cemu vedou dotace? Korupce, kradeze a neefektivni alokace zdroju vseobecne.
    xvasek avatar 23.3.2022 19:18 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ne ne ne, ve skutečnosti neexistuje ekologický, ekonomický sociální ani jakýkoli jiný důvod proti tady té dotaci. Když nad tím přemýšlíš zleva zprava, zůstane ti jenom prázdné "dotace jsou špatné", ale žádné reálné "proč". Tato dotace je víceméně nároková, takže ani korupce není důvod.
    23.3.2022 22:43 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Celá řada věcí je přímo uvedena nebo aspoň naznačena přímo ve tvém zápisku...
    • podpora bohatých, ekonomicky slabší mají smůlu
    • převlečená centrálně plánovaná ekonomika
    • podpora technologie, která by to jinak s ekonomickou životaschopností měla hodně těžké
    Eko aspekty typu "každá domácnost bude potřebovat nějakou tu stovku kg lithia" už nejsou přímo záležitost dotace. Jinak nové možnosti typu "dobiju si lokálně svoje e-auto" mi náhodou přijdou supr, ale vždycky se mi vybaví Ondřej Neff, který už více než dvacet let odpovídá na otázku "Co je v současnosti největší technologický problém lidstva?", že nemáme opravdu účinný akumulátor.
    xvasek avatar 24.3.2022 08:46 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ehm, že to pokrývá příliš malé spektrum lidí není argument PROTI, ale PRO rozšíření té dotace. :-)
    24.3.2022 09:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Problém je, že ten nenáviděný trh si situaci narovná a stoupnou ceny, takže si to zase bude moci dovolit jen někdo.

    A důvod proti té dotaci (to je k #24) je například ten, že když peníze někam dáte, tak je musíte někde sebrat. A to už se diskutuje o vlákno vedle. Zhovadile se peníze přesouvají do drahých a problémových (z pohledu výroba/spotřeba/neuskladnitelnost) FVE místo aby se šetřilo na např. jadernou elektrárnu.
    Quando omni flunkus moritati
    25.3.2022 15:57 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Což by platilo pouze v případě, že stát bohatě nedojil ČEZ pro sanování svých děr v rozpočtu.

    Vzhledem k tomu, že to tak dělal prakticky každý rok od vyplácení dividend, tak je ten argument o šetření na novou JE neplatný, protože stát to prožral a prožere bez ohledu na to, kolik se vydělá/ušetří.
    24.3.2022 19:43 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tak ty jsi v tom až po uši :-D (pod povrchem mi to připomíná racionalizace alá "komunismus není špatný, to jen konkrétní implementace")

    Mmch. můj známý je stavební projektant a v době rozmachu FVE u nás nevrhoval jednu elektrárnu za druhou, zvláštní že ty největší projekty patřily právě známým uhlobaronům.
    24.3.2022 19:45 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    s/nevrhoval/navrhoval/
    23.3.2022 17:40 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Je videt ze ses opravdu blb ... majitel pocerad tu povolenku koupi, a pricte ji k cene vyrobeny kW, a presne takhle to pak TOBE proda. Jemu je uplne jedno kolik to stoji.

    Je to presne stejny jako libovolna jina dan. Ty si myslis, ze nejakou firmu zajima, jestli je dph 10, 20 nebo 50%? Je ji to uplne burt.

    A protoze se soudruzi jejihz IQ je ti blizky rozhodli, ze jaderny elektrarny jsou taky fujky fuj, a zavreli je, tak je elektriny setrvaly nedostatek, a tudiz ty jaksi nemas, kde jinde bys tu elektrinu koupil. Ve finale to vede ke zdrazeni elektriny, a to zdaleka nejen o ty prdly povolenky, ale nasobne vic - prave kvuli tomu zminenymu kseftovani snima. Skoupim par megatun povolenek, a fabrice je prodam za stonasobek, protoze nebude mit kde jinde si je koupit.

    Ostatne, kdo kdy ze zde pritomnych tuhle krasnou funkci trhu nevyzkousel premenit v praxi alespon v nejaky ty mmo gamese? Funguje to paradne. Zkoupil sem vsechny itemy v aukci za 2 - 5 zlatek ks. A obratem je nabid za 20. Nez se aukce zaplnila levnejsi konkurenci, tak se prodalo 80%. Proste nebylo kde to koupit levnejs.

    A presne stejne funguje obchodovani s povolenkama.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    xvasek avatar 23.3.2022 19:14 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ó, jsem poctěn příchodem samotného j-čka, největšího odborníka na energetiku a všechno.

    Mohl bys prosím nám - obyčejným vemenům s IQ zmrzlé makrely - ozřejmit, jaký je vztah mezi cenou silové elektřiny a náklady elektráren? Pokud to dobře chápu, tak to podle tebe funguje tak, že elektrárna se podívá na své náklady, připočte marži a výslednou cenu nabídne na trhu, kde si to někdo koupí?
    24.3.2022 09:06 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Veleblb jako ty pochopitelne nemuze tusit, ze cokoli se vyrabi ma nejaky vyrobni naklady (pro kreteny jako ty zcela neuchopitelne) a tudiz ti to nikdo pod temi naklady neproda.

    A funguje to PRESNE tak, ze elektrarna si spocita minimalni cenu za kterou je ochotna/schopna tu energii dodavat, a pokud by ji nebyl nikdo ochoten zaplatit, tak proste zavre kram. Coz uberveleblb jako ses ty pochopitelne taky nemuze tusit.

    Ocekavam, ze mi zitra prijdes zryt zahradu, odmenou ti bude kopanec do kuli, a protoze to presne takhle funguje, tak prijdes.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    xvasek avatar 24.3.2022 17:36 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Proč teda elektrika stála loni 1 Kč / kWh a dnes stojí 6? To všem tak stouply náklady?
    29.3.2022 08:18 fish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Bingo!

    https://www.kurzy.cz/komodity/energie/
    29.3.2022 08:09 fish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jestliže mě někdo okrade (emisní povolenky jenž na posledním vyúčtování elektřiny tvořily cca 20 % z celkové sumy), tak nemám morální problém se kompenzovat zažádáním o jakoukoliv dotaci, co ten hajzl nabízí. Stát mi bere 2/3 výdělku. Můžu být morálně na výši a říct, že s tím hajzlem nechci nic mít, ale to stejně nezmění nic na tom, že mě stále okrádá. Nebo můžu být pragmatik. Že je celý systém svinský a nespravedlivý třeba k těm tetkám a strécům z Horní Dolní, kteří na to nemají je pravda. Ale změní na jejich situaci nějak to, že si o dotaci nezažádám? Nezmění. Stát bude stále asociální.

    Mě rentabilita při schopnosti využít 100% vyrobené energie(což je nereálné) vychází na 6 let. Těch 205k Kč přiletělo z ničeho a je mi to fuk. Počkat... já vlastně platím 15k kč ročně na povolenkách a dotacích solárním baronům v elektřině přímo a část jde ještě ze státního rozpočtu. 16kč na litru benzinu. 40% výplaty mi stát sebere než ji vůbec uvidím a dalších 10% zaplatím při každém nákupu. Peníze mi stát sebral a já si je beru zpět. Pokud někdo slíbí, že minimalizuje stát, má můj hlas. Do doby než se tak stane budu pragmatik.
    xvasek avatar 29.3.2022 22:47 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Na vyúčtování povolenky nejsou, tam je jenom podpora OZE. To jsou zejména solární elektrárny z let 2009 / 2010, plus v menší míře nějaké bioplynky apod. Cena povolenky je v ceně silové elektřiny.

    Současná cena povolenky je zhruba 80 EUR za tunu CO2, pro ČR se uvádí 0,43 tuny CO2 na 1MWh elektrické energie, tedy horní limit je zhruba 35 EUR / MWh. Horní limit proto, že ČEZ pravděpodobně snižuje produkci CO2 a tak si nějakou část povolenek pravděpodobně vyrobí sám, ale nevím.

    Loni na podzim byla cena povolenky 20 EUR, tedy asi 8,5 EUR / MWh. Jestli zdražení povolenky o 26,5 EUR na MWh ospravedlňuje zvýšení ceny elektřiny z 50 na 250 EUR za MWh už se asi nechci moc hádat, jsou tad na to rozdílné názory...
    1.4.2022 09:07 fish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Souhlas. Cena emisni povolenky je aktuálně 1kč/kWh. To znamená, že kromě 20% za FVE z 09/10 se platí dalších cca 15-20% za emisní povolenky. Dohromady je tedy víc než 1/3 ceny elektřiny jen z důvodu legislativního balastu. Jo, ještě DPH, takže skoro půlka.

    Výrobci nebudou vyrábět pod náklady, takže na faktuře sice nejsou, ale reálně je platíte. Zvedla se i cena plynu - z 20€ za MWh na aktuálních cca 80€ MWh. Jestli si k tomu ještě zvýšili marži v očekávání budoucího zdražení/nestability trhu a vytvoření finanční rezervy mě sice zajímat může, ale stejně s tím nic neudělám. Konkurence na trhu s energiemi je myslím dostatečná, aby si to nějak rozumně sedlo.
    23.3.2022 17:27 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    ehm ...

    "denní spotřeba je teď okolo 50 kWh"

    Mesicni spotreba domacnosti v cr se pohybuje nekde mezi 250 - 400kWh. 1,5MWh rozhodne neni domacnost.

    "udávanou životnost 6 000 cyklů"

    Fakt? Objednavam vlak. 6k cyklu by totiz i pri dennim nabijeni znamenalo, ze vydrzi 20 let. A po tech 20 letech bude jeho kapacita prave polovicni. A ten kdo takovej aku vynalezne, za to se 100% jistotou dostane nobelovku.

    "Tahá to peníze z kapes uhlobaronů"

    Lol ... to urcite. Taha to penize z kapes danovych poplatniku, ktery ty povolenky musej zaplatit v cene naprosto cehokoli. Je videt ze o ekonomii nemas ani nejmensi paru.

    "Volt-Ampér je trochu divná jednotka"

    Lol ... a zjevne paru nemas ani o elektrice. Watt je jednotka vykonu (pripadne prikonu, coz je totez, jen s opacnym znamenkem). A udava tzv cinnou slozku = to co vykonava praci. Pokud napriklad do zasuvky zapichnes (idealni, jak jinak) kondenzator nebo civku, tak tam kupodivu nameris jak napeti, tak proud, ale elektromer ti nebude merit ... NIC. Podotykam, ze se to da overit i s neidealnim kondenzatorem, protoze ten elektromer ti mozna neco malo zmeri, ale nasobne min, nez kolik nameris voltmetrem a ampermetrem. Je to ostatne jedna z uloh ktery se merej tak nekdy v prvaku na kazdy elektroskole.

    Proto se pouzivaji VA, protoze ve stridavy siti neplati jednoduchy nasobek proud krat napeti = watt. VA vyjadruje presne ten nasobek = proud krat napeti. V pripade ciste odporovy zateze to pak samozrejme bude presne odpovitat i tem wattum. Pouziva se to proto, ze zatizitelnost rozvodu neni ve wattech, ale v amperech. Jinak receno, ty klido muzes mit zatez, do ktery ti potecou kA pri kV napeti, ale pritom to budou miliwatty.

    Aktualni stav je ten, ze domacnosti generujou zatez kapacitni, protoze se skorem ve vsem pouzivaji pulsni zdroje. Velci odberatele pak maji odjakziva povinost prave tohle kompenzovat, a proto bys moh u fabrik najit rozvodny, kde maji hromadu obrich kondenzatoru, protoze fabrika typicky generuje zatez indunkcni.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!

    xvasek avatar 23.3.2022 19:26 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Prosím popiš princip, kterým by se nižší cena povolenky promítla do koncové ceny silové elektřiny, která kopíruje cenu na trhu, díky. :-)
    24.3.2022 08:42 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jo aha, ty nevis, ze cena cehokoli je dana predevsim naklady na vyrobu ... cehokoli. Pod naklady ti to nikdo totiz prodavat nebude.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    xvasek avatar 24.3.2022 08:49 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jakože současná cena elektřiny je dána náklady na výrobu? A ve které části se náklady od podzimu zečtyřnásobily?
    25.3.2022 16:02 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    ehm ...

    "denní spotřeba je teď okolo 50 kWh"

    Mesicni spotreba domacnosti v cr se pohybuje nekde mezi 250 - 400kWh. 1,5MWh rozhodne neni domacnost.
    nesmíte počítat průměrnou spotřebu bez ohledu na tarif, ale v rámci tarifu. Jinak vám lidi z paneláků pochopitelně srazí průměr.

    podle google:

    Distribuční sazba D56d tepelné čerpadlo a D57d elektrokotel přibližná průměrná spotřeba ve VT 2,3 MWh a v NT 18 MWh za rok
    Jendа avatar 23.3.2022 18:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Kolik si sežere firma (vyžadovaná kvůli dotaci) oproti stavu, kdy by si to člověk udělal sám bez dotace?

    10 kWp monokrystalických panelů stojí asi 100k (bez DPH, ceny v blogu jsou asi s?), 11.6 kWh baterky dalších 100k, měnič tak 40, držáky, drátování, instalace, takže to vypadá, že se to vyplatí (pokud nebyly nějaké vícenáklady mimo dotaci), zajímavé. Má to nějaká další omezení tím že je to z dotace?
    xvasek avatar 23.3.2022 19:23 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tvoje ceny mi přijdou podstřelené, ale je fakt, že třeba na trh v EUR jsem se nedíval. Taky je v tom práce 4 lidí x 2 dny. Nějaká pravidla to samozřejmě má, ale nepřišla mi tam žádná nějak divná - je to z nové zelené úsporám, ten web je přehledný a pro lidi.
    Gréta avatar 23.3.2022 20:11 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE

    a ceny firmy která dělá že čaruje s dotacema mužou bejt zase jakoby trošičku přestřelený protože to lidi tak nebolí :D ;D

    xvasek avatar 23.3.2022 20:39 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    To bych neřekl, ten trh je konkurenční. Pokud má někdo přestřelené ceny, tak půjdou lidi k někomu jinému.
    24.3.2022 07:51 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Pokud všechny firmy mají zakázek že neví kam dřív skočit a ani nechtějí kladné reference na svoji práci, tak to s tou konkurencí nebude tak žhavé.
    xvasek avatar 24.3.2022 08:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    To ano, ale může to dělat úplně každý, není k tomu žádná licence nebo tak něco. Můžeš si to nainstalovat i sám.
    24.3.2022 08:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Fakt? Takze kdyz s namaluju obrazek prasatka, bude to jako projekt stacit a dostanu dotaci? Chmm ...

    Jen ten pair s tim razitkem bude stat tak 50+k ze? A to kdyz malo a levne.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    xvasek avatar 24.3.2022 08:51 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Když si ho dáš na střechu a bude ti vyrábět elektřinu, tak ti to projde. :-)
    Jendа avatar 24.3.2022 20:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Reality check: psalo se o tom i tady na Abc (tl;dr od 2013 bylo zakázáno nainstalovat si jakýkoli solární panel bez příslušné licence, od 2015 už si můžeš instalovat panely za vlastní prachy, ale na dotační je pořád potřeba licence)
    (4) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce jsou dále povinni

    b) zajistit v případě instalace vybraných zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů, která jsou financována z programů podpory ze státních, evropských finančních prostředků nebo finančních prostředků pocházejících z prodeje povolenek na emise skleníkových plynů, v budově, aby tuto instalaci provedly pouze osoby podle § 10d; zajištění se prokazuje předložením kopie daňových dokladů týkajících se příslušné instalace,

    (1) Osoba oprávněná provádět instalaci vybraných zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů energie (dále jen „osoba oprávněná provádět instalaci“) je fyzická nebo právnická osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru

    a) vodoinstalatérství,

    b) topenářství,

    c) montáž, opravy a rekonstrukce chladicích zařízení a tepelných čerpadel,

    d) montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení,

    e) montáž, opravy, revize a zkoušky plynových zařízení a plnění nádob plyny,

    f) montáž, opravy, revize a zkoušky tlakových zařízení a nádob na plyny, nebo

    g) kamnářství.
    (uváděné živnosti jsou řemeslné)
    Max avatar 24.3.2022 08:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Se podívej na kotlíkové dotace, kde vesměs ty ceny kotlů jsou oproti době minulé tak přestřelený, že ty dotace snad skoro všechny reálně požere ta firma.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.3.2022 08:49 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    To samy dotace na okna a zatepleni, Okna bez dotace me staly nejakych 15k/ks (okno + prace). Okna s dotaci by staly +100k za "projekt" a ta dotace je max prave 100k pokud si pamatuju.

    Plus pochopitelne hodiny a mesice papirovani.

    Nebo trebas ... kryplkara. Kdyz si ji pudes koupit "soukrome" ... bude za 20k (nevim co na dvou kolech stoji 20k ...) ale kdyz to bude na pojistovnu, tak 40k.

    Nebo trebas cedule k silnici ... kterou si ty koupis za 100k (myslim tu svetelnou ceduli) ale stat za 10M.

    ---

    Dete stim guuglem dopice!
    Jendа avatar 24.3.2022 20:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Podívej se do kořenového příspěvku tohoto vlákna, nevypadá to nijak špatně.
    Gréta avatar 24.3.2022 12:28 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE

    když na něco dáš dotaci tak vlastně jakoby vyrobíš takovou jakože malou lokální inflaci :D ;D

    a neni náhoda že ty nedotovaný solární panýlky/instalace někam na pole/louku sou 2x víc nebo kolikžeto lacinější :D ;D

    Jendа avatar 23.3.2022 23:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tvoje ceny mi přijdou podstřelené
    Panely a baterii jsem zkopíroval z eshopů, navíc jsem vybíral jen věci skladem. Panel 500Wp = 5029 Kč → 100587 Kč/10kWp. Baterie 36649 Kč/4.8kWh → 88568 Kč/11.6kWh (tady jsem tedy ještě přestřelil; ty to máš blbý že máš vysokonapěťovou, které jsou špatně dostupné, těchto 48V je teď všude hromada). Regulátor/invertor jsem odhadl, a konstrukce nevím kolik stojí - nám ji dělal náš technik, takže jsme neplatili konstrukci (tyčky ze šrotu skoro zadarmo), ale že je u nás zaměstnán.
    Taky je v tom práce 4 lidí x 2 dny.
    Proto píšu že mě překvapilo, jak dobře to vyšlo (bez ironie), dotace často mívají ohromný overhead.
    xvasek avatar 26.3.2022 00:49 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Máš 40k cenu za symetrický střídač, ne 10000VA asymetrický měnič a chybí ti ještě ke všemu 15% DPH. 100k panely, 70k měnič, 150k baterie (ok, ty jsou dražší, máš pravdu), 32k práce (500 / hod ?), součet 352k, s 15% DPH je to 405k. Plus nějaký instalační materiál, konstrukce na střechu, cestovné atd. Na tom materiálu má samozřejmě nějakou marži. Podle mě to sedí a opravdu jsem nikde nic lepšího (jako komplet) nenašel.
    Gréta avatar 23.3.2022 20:09 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE

    by sem se bála žese to urve když zafouká vítr nebože spadnu zestřechy když by sem to přidělávala :O :O

    24.3.2022 13:04 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jenze ty si svoji FVE nesmis pripojit k distribucni siti. Takze by sis bud musel vyresit rezim ostrov, nebo potrebujes firmu, ktera zastresi veskere projektove/revizni/distribucni povoleni a to jsou dalsi penize.
    xvasek avatar 24.3.2022 17:33 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Projekt si můžeš udělat sám, stejné je to jenom Ctrl+C Ctrl+V. Revizi potřebuješ od elektrikáře, ale pokud to budeš mít dobře, tak nevím, proč by měl chtít víc, než tisícovku.
    25.3.2022 08:02 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    stejné je to jenom Ctrl+C Ctrl+V.
    Jaka je nejcastejsi veta pred smrti? Pustte mne k tomu, ja tomu rozumim...
    Jendа avatar 24.3.2022 20:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jenze ty si svoji FVE nesmis pripojit k distribucni siti.
    Proč ne? Nesmím si koupit třeba tohle a zapojit do zásuvky? Nebo připojením k distribuční síti myslíš dodávání? To nemůžeš, ale nepřijde mi to zas tak problematické.
    25.3.2022 13:26 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Nesmis pripojit jakkykoli vyrobni energeticky zdroj vyrabejici elektrinu do site, ktera je pripojena k distribucni siti bez splneni urcitych podminek at uz definovanych v zakonech, atd, ci ve smlouve s distribucni spolecnosti.
    Jendа avatar 25.3.2022 13:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jak je definováno "vyrabejici elektrinu do site"? Splňuje to odkazované zařízení? A online UPS?
    24.3.2022 15:34 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    https://www.hybrid.cz/vlastni-fve-a-elektromobil-cesta-ke-snizeni-nakladu-a-energeticke-zavislosti-male-firmy/
    661 000 Kč – cena elektrárny
    496 000 Kč – dotace
    36 000 Kč – studie proveditelnosti a podání žádosti
    25 000 Kč – organizace výběrového řízení
    30 000 Kč – odměna 6% z vyřízené dotace
    
    Takze 91 z 496 tisic, coz je ~18%.
    Jendа avatar 24.3.2022 20:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    „cena elektrárny“ bude asi s jejich instalací a možná i z jejich HW, z toho nejde poznat, jestli uvedené věci nejsou předražené. Pravidelně se mi stává, že lidi nechtějí věřit, když jim řeknu, kolik normálně stojí panely a baterky - přesně jako xvasek výše. Tak jestli to není ten případ.
    23.3.2022 22:37 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tahá to peníze z kapes uhlobaronů a dává je lidem, co si staví FVE.

    Ne, tahá to peníze z kapes lidí který nestaví fotovoltaiku protože výrobci energie prostě vyšší náklady přenesou na zákazníka.

    Cena elektřiny z FVE pak zpětně konkuruje uhlobaronům a tlačí ceny dolů i pro ostatní lidi. (Nebo by aspoň měla.)

    Ty tvoji uhlobaroni nemůžou jít s cenou pod svoje náklady a zároveň jsou furt potřeba když nesvítí takže vliv konkurence je minimální.
    xvasek avatar 24.3.2022 06:20 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jakým mechanismem přenesou náklady na zákazníka?
    24.3.2022 07:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ty jo, kdyby neco podobneho hlasalo nektere z podtrzitek, co tu jsou k mani, tak bych to bral. Ale tys mi vzdycky prisel jako pricetny.

    Ty vazne netusis, jak se projevi na cenu zvyseni nakladu? Vazne? Sledujes vubec co se deje na trhu s elektrinou?
    xvasek avatar 24.3.2022 08:42 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Počkej, ty chceš říct, že zvýšené ceny elektřiny jsou kvůli zvýšeným nákladům elektráren?
    24.3.2022 09:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    A obráceně - vy skutečně věříte tomu, že ceny vstupů se do cen elektřiny nepromítnou? I po loňském podzimu, kde se na tom skokovém navýšení podílely mimo jiné i ty povolenky a jeden z prodejců pro jistotu urychleně zkrachoval?
    Quando omni flunkus moritati
    xvasek avatar 24.3.2022 17:48 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Myslím, že opravdu ne. Nezdrazovalo se kvůli nákladům, ale kvůli nedostatku. Kdyby byla nižší produkce, bude cena ještě vyšší, i kdyby byla výroba levnější. Zlevní se snížením spotřeby nebo zvýšením výroby, s náklady to začne souviset, až cena na trhu bude nižší, než nejdražší výroba - pak pravděpodobně bude výroby ubývat, pokud se do toho nevloží nějaká regulace.

    Přeprodejci s tím nesouvisí, to je něco jiného.
    24.3.2022 23:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ano, poměr nabídky a poptávky má jednoznačně svůj vliv. Ale jestli si opravdu myslíte, že náklady nehrají roli, tak jste přinejmenším velice naivní.
    Quando omni flunkus moritati
    xvasek avatar 25.3.2022 10:30 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE

    Dobře, já to tady asi jenom shrnu a nechám to tak bez komentáře. Máme dvě tvrzení, z nichž jedno je pravděpodobně naivní.

    1. Ve chvíli, kdy je komodity málo a tržní cenu udává poptávka, se zvýšení / snížení nákladů do tržních cen projeví.
    2. Ve chvíli, kdy je komodity málo a tržní cenu udává poptávka, se zvýšení / snížení nákladů do tržních cen neprojeví.
    24.3.2022 10:05 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ano, jsou na jedne strane kvuli zvysenym nakladum elektraren a na druhe strane omezenim dodavky kvuli ruseni stavajicich zdroju bez adekvatni nahrady.

    Prekvapko!
    xvasek avatar 24.3.2022 17:30 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Takže tvoje představa o prodeji energie je, že ČEZ si spočítá náklady, pak to vynásobí 1.2x (marže) a i když je cena na trhu 8 Kč, tak to prodává třeba za 3.5 - chápu to dobře? A pak při zdražení povolenky to přehodí na 3.8?
    25.3.2022 08:11 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Pokud to "prodava" zamenis slovem "je schopen prodavat", tak ano. Pokud tohle nechapes a zijes v predstave, ze "to, co uloupnu uhlobaronovi nikde schazet nebude a jiny dusledek to nema" jses na velmi dobre ceste do prdele, protoze vubec netusis o co jde. A pokud zacne mit tyhle vidiny nadkriticke mnozstvi lidi nebo dokonce ti, co o tom rozhoduji, tak je cesta zarucena. Prikladu z minulosti i soucasnosti je spousta.

    Kdyz to zjednodusim, abys to pochopil i ty, tak pouziju ty zminene pekarny. Jses pekar, co pece housky. Pak prijde druhy, pry lepsi, jen nepece podle potreby jako ty, ale podle toho jak se mu chce. Jemu na ty housky zacne mesto prispivat z penez ktere vybere od tebe, nadto vyda vyhlasku, ze nejdriv musi prodat housky on, pak teprve ty. Jak dlouho mu dokzes konkurovat nez to zavres? A az zavres co se stane? Budes mit drazsi housky a jen nekdy. Gratuluji. Dnes se tomu rika pokrok.
    xvasek avatar 25.3.2022 09:49 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jenomže u tebe (a pár ostatních tady) mi přijde, že se nedokážete přes ty housky přenést a uvažovat v tom, že energie prostě funguje jinak. Housky zdražíš nebo přestaneš vyrábět, když bude cena mouky, mzdy a energie vyšší, než prodejní cena. Vodní nebo větrnou elektrárnu ale odpojuješ přesně při jaké ceně za kWh? 3 Kč? 1 Kč? 0,1 Kč?

    Ale když už jsme v těch pečivovitých paralelách, tak housku si prostě nekoupíš, pokud bude moc drahá. Koupíš si brambory nebo kedlubny. Ale u elektřiny prakticky neexistují brambory, květák, mrkve, ani blbé zelí, kterými bys to nahradil. Proto se při nedostatku housek cena naprosto neodvíjí od nákladů pekaře a ten prodává housky za za 10 korun, i když loni je měl za 2,50 a odůvodňuje to cenou povolenek, které mu zdražily o deset haléřů na housku. Navíc je pekař státní monopol.
    25.3.2022 09:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    A timhle bysme mohli skoncit, protoze to ilustruje tvou naprosto mimozni predstavu sveta (mimochodem, ten pekar zadny statni monopol neni).

    Tak si sedni a sleduj co se deje. A neptej se, komu zvoni hrana.
    xvasek avatar 25.3.2022 10:36 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    jj, rozumný návrh. Už jsou tam stejně jenom osobní invektivy a nic, na co by se dalo věcně reagovat.
    Ale u elektřiny prakticky neexistují brambory, květák, mrkve, ani blbé zelí, kterými bys to nahradil.
    Muzes nakupovat zbozi a sluzby pro jejichz vyrobu je potreba malo energie. Vetsina lidi na svete spotrebuje podstatne min elektriny nez Cesi, a taky zijou.
    26.3.2022 16:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    V pořádku, přidejte se k nim a trvale vypněte počítač, mobil a další elektroniku. Následně si odpusťte všechno energeticky náročné moderní zdravotnictví, energeticky náročnou úpravu pitné vody atd.

    A uvidíme, jestli dokážete dát činy tam, kde máte slova.
    Quando omni flunkus moritati
    Fluttershy, yay! avatar 26.3.2022 21:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Mr. Gotcha

    Třeba Hlavenkovi iirc vycházelo to omezení toliko na úroveň před 7-10 lety.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.3.2022 12:14 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jak dlouho mu dokzes konkurovat nez to zavres? A az zavres co se stane?
    A není to v případě těch uhelných elektráren tak trochu záměr?
    25.3.2022 12:36 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tak jiste, mohu skocit bungee bez lana, jen s chomacem chlupu v kapse s tim, ze behem padu z toho upletu provaz a vymyslim, jak ho dodatecne privazu k mostu... ale me to neprijde jako nejlepsi plan.
    25.3.2022 12:42 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Já neřek, že je to dobrej nápad.
    xvasek avatar 25.3.2022 12:43 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Mě by (úplně bez ironie) zajímalo, jaké bys navrhoval řešení.
    25.3.2022 13:06 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Takove, jake je tu odvekyvekuv. Tak jako v doprave prislo kolo, tazna zvirata, plachty, parni stroj, pozdeji spalovaci motor, u vlaku elektromotor v kombinaci troleji. Proste to co da stejny uzitek za mene usili nebo za stejne usili vice uzitku.

    Nikoli, aby se ustredni vybor rozhodl, co je pokrok a pak to zacal do lidu necesaneho nemyteho prat hlava nehlava. Takove veci konci vzdy stejne. A je jedno, jestli jde o "vysoka pec do kazde vesnice", "kampan proti ctyrem skudcum", "budoucnost je v biopalivech" nebo "solarni panel nase spasa".

    Az to bude pouzitelne bez prikazu a dotaci, pak se to prosadi i kdybys to chtel zakazat. Overeno mnohokrat.
    Jendа avatar 25.3.2022 13:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Az to bude pouzitelne bez prikazu a dotaci
    A co když je naopak dotovaná protistrana (neplatí externality) a tohle pak způsobí, že bude dotované oboje stejně? (což taky není výhra, ale pro tvé relativní srovnání by to použít šlo)
    25.3.2022 13:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Vycislovani externalit je ta nejvetsi snuska Pisvejcovych konstant, co existuje.
    Jendа avatar 25.3.2022 13:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Může být. Ty, jestli to dobře chápu, ale tvrdíš, že ve stavu „žádné vyčíslení externalit uhelek & žádné vyčíslení externalit solárních“ jsou na tom uhelky buď nastejno, nebo dokonce líp?
    25.3.2022 14:09 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ted nevim, jestli uplne rozumim otazce... problem je hlavne v tom, co povazujme za externalitu. Je ji vliv emisi uhelne elektrarny na zdravi? Jak chces prokazat, ze to je zrovna z te elektrarny? A ci externalita to je, kdyz ta uhelka sice nedodava do site vyznamne mnozstvi energie, ale je v zaloze pro pripad poklesu dodavek z FVE?
    Jendа avatar 25.3.2022 14:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ted nevim, jestli uplne rozumim otazce...
    Já nevím jestli rozumím tobě. Ty říkáš, že současná výše emisních povolenek (nedělal jsem důkladný výzkum, ale přijde mi, že tvoří 5-10% ceny elektřiny, tj. spíše zanedbatelné) je moc vysoká (vzhledem k externalitám) a že by žádné být neměly?
    problem je hlavne v tom, co povazujme za externalitu. Je ji vliv emisi uhelne elektrarny na zdravi?
    Na zdraví (lokálně) a na klima (globálně).
    Jak chces prokazat, ze to je zrovna z te elektrarny?
    Pomocí vědeckých a statistických metod, které v jiných případech jistě normálně uznáváš. Ano, nedostaneme přesné číslo, bude to spíš řádový odhad.
    A ci externalita to je, kdyz ta uhelka sice nedodava do site vyznamne mnozstvi energie, ale je v zaloze pro pripad poklesu dodavek z FVE?
    Uhelky, samozřejmě. Čí jiná by měla být? Když místo toho postavíš jadernou elektrárnu s nestíněným reaktorem a primárním okruhem chlazeným přímo do řeky, tak to taky budou externality FVE?
    25.3.2022 14:43 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ty říkáš, že...
    Ja rikam, ze dusit dodatecnymi naklady funkcni zdroje aniz bysme meli odpovidajici nahradu je pitomost. A vlozit nastroj zvany emisni povolenky do rukou spekulantu je pitomost na druhou.
    Na zdraví (lokálně) a na klima (globálně).
    Hokejkovy graf?
    Ano, nedostaneme přesné číslo, bude to spíš řádový odhad.
    Coz je jen jinak pojmenovana Pisvejcova konstanta.
    Uhelky, samozřejmě.
    Opravdu? Kdyz ta uhelka bezi jen proto, aby mohla zaskocit za FVE, kdyz prestane svitit?
    Jendа avatar 25.3.2022 14:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ja rikam, ze dusit dodatecnymi naklady funkcni zdroje aniz bysme meli odpovidajici nahradu je pitomost.
    To není dušení, to je přestání poskytování dotací. Nebo snad to, že si ostatní musí platit problémy způsobené tou uhelkou, nepovažuješ za dotaci?
    Hokejkovy graf?
    Ano, a?

    Když spustím tu jaderku bez stínění, tak taky najdeš spoustu argumentů proč vlastně neumíme říct jak moc to škodí, nebo to je už moc a toleruje se jenom trochu škodění?
    Coz je jen jinak pojmenovana Pisvejcova konstanta.
    Zatímco ty navrhuješ zavřít oči a prohlásit že je to přesně nula.
    Opravdu? Kdyz ta uhelka bezi jen proto, aby mohla zaskocit za FVE, kdyz prestane svitit?
    Ano, opravdu. Když prohlásíme, že za to teda může ta FVE a vypneme ji, tak se situace změní jak?
    25.3.2022 14:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Takze souhlasis s tim, ze tenhle pristup "coho sa babe chcelo, toho sa babe prisnilo" je OK?
    Jendа avatar 25.3.2022 15:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Nerozumím. Jak se to liší od tvého postoje, kdy prohlásíš, že to je 0?
    25.3.2022 15:19 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    A to jsem udelal kde?
    Jendа avatar 25.3.2022 15:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Naposledy v první větě #122.
    25.3.2022 18:45 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tak to ani omylem.
    Jendа avatar 25.3.2022 18:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tak tomu nerozumím, říkáš „není to 0 ale neumíme to přesně vyčíslit takže nic zaplatit nebudeme chtít“?
    xxxs avatar 25.3.2022 16:41 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    s vacsinou by sa dalo aj suhlasit, ale popierat vplyv uholnych e. na zdravie? wtf? priemyselne sa tu uhlie vyuziva cez 100 rokov. rakovinky, astmy, skratene dlzky zivota. nie korelacia, ale kauzalita. vidno to pri spustani tepeliek, alebo odstavke.
    25.3.2022 18:47 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ja nepopiram vliv. Ja jen pisu, ze mam silne pochybnosti o nasi schopnosti urcit co je zpusbeno tim kterym vlivem a vycislit ten dopad financne. Jak se zije vedle chemicky s vlastni uhelnou elektrarnou vim moc dobre. Vedle takove jedne jsem vyrustal.
    xxxs avatar 25.3.2022 20:56 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    nahrubo sa to dopocitat da.
    28.3.2022 08:21 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jo jo, nahrubo dopocitate, ze kolem hlavni silnice je vetsi umrnost. Slava, silnicni doprava skodi, mame to statisticky podlozene! Do te doby, nez se nejaky stoural zepta... hele a nemuze to byt i tim, ze jsou tam levnejsi byty a nizkoprijmovi o sve zdravi mene pecuji a maji horsi zivotospravu?

    Tohle je ve velke mire podobne ucetnictvi. Dulezita je otazka... jak potrebujete aby to vyslo?
    xxxs avatar 28.3.2022 08:29 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    preto som pisal aj o odstavenych. mozes si urobit porovnavacku. ked si robis analyzu pre seba, tak v nej nemusis klamat.
    Fluttershy, yay! avatar 28.3.2022 08:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    lol, tak ten je přímo ukázkový.
    kolem hlavni silnice je vetsi umrnost … hele a nemuze to byt i tim, ze jsou tam levnejsi byty a nizkoprijmovi o sve zdravi mene pecuji a maji horsi zivotospravu?
    Nebo ti vysokopříjmoví si mohli dovolil lobbovat, aby kolem nich silnice nevedla, příp. se odstěhovali.

    V Česku to zatím nemá zase tak dlouhou tradici, protože vysokopříjmových tu dlouho bylo pomálu, ale směrem na západ se ty silnice stavěly v chudších čtvrtích dokonce i programově.

    A ještě předtím nebyly ulice navrženy pro automobilovou dopravu, lidé byli skutečně zhrozeni nebezpečností provozu aut, jenže volantská lobby byla tak silná, že lidi z ulic dokázala vytlačit.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.3.2022 08:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Coz ovsem na situaci nemeni ani pismeno, ze?
    Fluttershy, yay! avatar 28.3.2022 09:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Nejsem jozka-zmrd, který viní oběť.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.3.2022 09:12 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Vidim, ze lidovy soud jiz zasedl, vynesl rozsudek a vykonal trest :-)
    Jendа avatar 28.3.2022 19:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    A z toho odvodíme, že emisní limity (výfuky, hluk) na silniční dopravu nemůžeme udělat, když nedokážeme určit, jak moc to škodí?
    28.3.2022 20:42 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Emisni limity != vycisleni externalit.

    Emisni limity nejsou problem. Stejne tak neni problem rict cloveku, co vazi 150kg, ze ma drzet dietu. Zprisnit mu ji tehdy, kdyz se prohubne na 80kg uz problem je.
    Jendа avatar 28.3.2022 21:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tj. externality omezovat (na úroveň na kterou se společnost shodne), ale nezpoplatňovat, a škody nechat platit ty na které dopadnou?
    JiK avatar 28.3.2022 22:10 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    spolecnost se shodne? CO2 emise (pokud je budeme brat jako znecisteni a problem) jsou bezpochyby globalni. 1 Briketa uhli spalena v Rusku nebo Nizozemi skodi stejne, ne? Potud bychom meli byt na stejne strane.

    Nevidim vsak globalni shodu, kolik by ta penalizace mela byt, ani kdo by mel byt jejim prijemcem. Nevidim nejen globalni jedmomyslnou shodu, ale ani vetsinovou shodu (at uz pro vetsinu emisi CO2 nebo pro vetsinu obyvatel), takze neni zadny demokraticky mechanismus, ktery rekne, ze za 1 kilo ropy pujde 1 dolar do zeleneho fondu OSN. proste neni. Aspon ne realne a fakticky. nektere staty to sice ve sve pyse dobrovolne delaji, na ukor svych obyvatel, ale jine ne. Protoze Cina, Rusko, Indie a rada dalsich to zjevne nevidi jako problem, za ktery by mely platit, pokud teda nebudou na strane, ktere z toho potecou penize.

    Pokud sami sebe omezime, bude zbytecne, skodlive, a navic to jeste oslabi nas potencial vymyslet a vyvinout technicky lepsi reseni, ktere nebude nutno tlacit silou umelych dotaci.

    Tobe neprijde zvracene platit nejakou ekodan na jiz tak velmi ciste energie v evrope, a ty penize posilat cinanum, kteri za ne otevrou nove uhelne elektrarny tempem 1 denne? Neni to de-fakto, bez ideologie, ponekud nesmyslne, chceme-li tech emisi mit co nejmin a ne co nejvice?
    Fluttershy, yay! avatar 28.3.2022 22:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    …dokud se laskavý čtenář nepodívá na časovou osu, graf vývoje emisí v průběhu let.

    Ono se na to totiž jde podívat také tak, že chcete si vystavět infrastrukturu za pomoci energie z fosilních paliv, budiž – takže Evropa si svůj balíček uhlí dávno spálila, kdežto v Asii začali později.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 28.3.2022 23:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    at uz pro vetsinu emisi CO2 nebo pro vetsinu obyvatel
    Ta většina emisí je matoucí, když EU a USA outsourcovala výrobu do Asie a Jižní Ameriky a tak je lákavé CO2 pro dovážené věci napočítat tamtěm státům.
    Protoze Cina, Rusko, Indie a rada dalsich to zjevne nevidi jako problem, za ktery by mely platit, pokud teda nebudou na strane, ktere z toho potecou penize.
    OK, a jak by se řešilo, kdyby třeba provozovatel jaderné elektrárny neviděl problém v dlouhodobém ukládání vyhořelého paliva a odmítal platit do příslušného fondu?
    29.3.2022 08:41 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    OK, a jak by se řešilo, kdyby třeba provozovatel jaderné elektrárny neviděl problém v dlouhodobém ukládání vyhořelého paliva a odmítal platit do příslušného fondu?
    Myslenka dlouhodobeho ukladani mela smysl naposledy pred mnoha lety, kdyz jeste neexistoval https://en.wikipedia.org/wiki/BN-800_reactor

    Je potreba se konecne oprostit od myslenky, ze v reaktorech vznika fuj fuj odpad. Vznika tam palivo pro next-gen reaktory, suroviny pro radiodiagnostiku/terapii, termoelektricke zdroje...
    Jendа avatar 28.3.2022 23:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    (jinak tohle se AFAIK řeší dovozním clem na věci co byly v takových zemích vyrobeny. Samozřejmě pak je problém jak co nejpřesněji spočítat, kolik CO2 se vypustilo při výrobě dané věci)
    Gréta avatar 30.3.2022 21:56 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE

    pokud je budeme brat jako znecisteni a problem

    by mě zajímalo jestli si jako uvědomujou že kdyby ten jejich slavnej skleníkovej jev s co2 ňák víznamě fungoval takže by jako i sám vosobě byl uplně supr zelenou tech na šetření tepelný energie :D ;D

    6.4.2022 19:19 Lexík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Mě by zajímalo, jak to umíš s ptákem :-) Řekl bych, že vůbec :-D Mohlo by z toho být celkem zábavný videjko! :-)
    Ale nikdo v tehle diskuzi netvrdi, ze to dokazem urcit presne.
    Gréta avatar 30.3.2022 21:53 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE

    emise z uhlí možná trošičku škoděj ale fakt jako nejde zpochybnit skutečnost že průmyslový technicky pokročilý lický společnosti maj navopak dýlku života víc věčí ato právě díky tomu všemu co nám průmysl muže dát navoplátku :D ;D alergie/astma věčinou způsobuje moc sterilní prostředí vekterým člověk vyrůstá a rakovina zase víc než s poctivou uhelnou energetikou koreluje s dýlkou dožití a s nezdravým stravováním :O ;D

    a věřim žeby ty emise bylo možný eště víc snížit prakticky čistě jenom na neškodnej co2 na dejchání pro kytičky kdyby hodný lidi z uhelnejch elektráren někdo furt nestrašil že jim to vypnou takže by se nemuseli bát investovat do uhelek/vývoje a aplikace novejch poctivejch uhelnejch techs :D ;D

    xvasek avatar 25.3.2022 23:45 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Takove, jake je tu odvekyvekuv. Tak jako v doprave prislo kolo, tazna zvirata, plachty, parni stroj, pozdeji spalovaci motor, u vlaku elektromotor v kombinaci troleji. Proste to co da stejny uzitek za mene usili nebo za stejne usili vice uzitku.

    Nikoli, aby se ustredni vybor rozhodl, co je pokrok a pak to zacal do lidu necesaneho nemyteho prat hlava nehlava. Takove veci konci vzdy stejne. A je jedno, jestli jde o "vysoka pec do kazde vesnice", "kampan proti ctyrem skudcum", "budoucnost je v biopalivech" nebo "solarni panel nase spasa".

    Az to bude pouzitelne bez prikazu a dotaci, pak se to prosadi i kdybys to chtel zakazat. Overeno mnohokrat.

    Já si tvých názorů vážím (i toho Mayhema mám koneckonců rád) - sice s váma často nesouhlasím a občas jste zbytečně sprostí, ale třeba tady na nějaké zamyšlení nad Evropou za dvacet let bez Ruského plynu a bez uhlí (nebo s uhlím?) jsem se celkem těšil.

    Toto jsem ale opravdu asi nepochopil. Myslíš tady tím výše něco jako nechat každého spalovat co kde najde bez ohledu na ekologistické pindy, plně to svěřit volnému trhu a hlavně nic nedotovat? Já jsem myslel, že jsi něco jako "pro jádro", ale to mi nesedí na ten "ústřední výbor". Protože jadernou elektrárnu bez ústředního výboru a v podstatě celonárodního plánování a sbírky (=dotace?) si úplně neumím představit, ani ČEZ to nechce / neumí sám stavět a nikdo silnější už tady není. Nebo je?

    26.3.2022 11:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Protože jadernou elektrárnu bez ústředního výboru
    Nebo kvůli ústřednímu výboru? Protože ten se pár let zpátky kvůli devíti hlasům ve sněmovně rozhodl, že se elektřina z FVE bude vykupovat za 16Kč/kWh. Ten následující to zase zrušil. Dneska povinnost vykoupovat elektřinu z FVE jako první.

    I ten ČEZ samozřejmě ví, že by to tu elektrárnu chtělo. A taky ví, že by na ní vydělal... za předpokladu, že příští ÚV nevydá zase nějaké další nařízení, kvůli kterému by celá ta investice šla do červených čísel. A tahle nejistota způsobená chaotickými opatřeními pro boj proti klimatu samozřejmě způsobuje, že se do takhle velkého projektu nikomu nechce.
    Quando omni flunkus moritati
    28.3.2022 08:18 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Nechat spalovat kazdeho, co mu prijde pod ruku je jeden extrem. Byt natolik arogantni, abych od stolu urcil, co je pro ostatni nejlepsi v horizontu pristich desetileti zase ten druhy. Jak je to dlouho, co byla tim desnym super zamerem bioaliva? Co to prineslo? Kdo z tech, co to protlacili neco takoveho ocekaval?

    Nemluvim o volnem trhu. Mluvim o nestaveni vzdusnych zamku. Kdyz se podivas na strategii Grean Dealu, je plna vyuzivani technologii, ktere zname ted, pricemz je duraz na slove "zname". Ale uz jen mlhave tusime, jake bude mit jejich vyuzivani dusledky, protoze mimo laborku se nedostaly nebo je jejich vyuziti "poloprovozni". A to mluvim treba o te australske megabaterce, kde se nesetri superlativy co se kapacity tyce, jen proto, aby se zakrylo ze byla postavena proto, aby dala uhelkam dve hodiny na rozjeti, kdyz prestane foukat a svitit. O vodiku o kterem sice rikame, ze ho buodu vyrabet ty vetrniky a slunecniky, ale nikde nefunguje v meritku vetsim nez mikroskopickem.

    A hlavne "strategie" se meni. Prikladem je Nemecko. Jadro je fuj. Uhli je fuj. Asi tak posledni dva roky uz je fuj i plyn. Sak ae elektrina kdyztak doveze, ne? A cena stoupa a stoupa...
    Fluttershy, yay! avatar 28.3.2022 09:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE

    Opět se musím zeptat, ten princip předběžné opatrnosti se vztahuje jenom na Green Deal, nebo i další věci?

    Fields typically concerned by the precautionary principle are the possibility of:

     

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.3.2022 09:17 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ten princip se vzathuje na situaci, kdy je zrejme ze skody zpusobene reakci budou vetsi. Nehlede na to, ze Green Deal nic z toho neresi.

    Opet se dostavame ke kampani ke zniceni skudcu. Chapu, ze to muze byt pro nektere prilis slozite.
    Fluttershy, yay! avatar 28.3.2022 09:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Chce se říct, že totéž platilo pro fosilní paliva, jádro,… (platilo, protože už nějaký čas o škodách víme)

    …o dalších oborech lidské činnosti nemluvě.

    Je to takový fenomén, že pro to lidé dokonce vymysleli termita: riziková společnost
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.3.2022 08:24 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Mimochodem... stretegie bez ruskeho plynu. Tohle se mi taky libi. Prejdeme na americky plyn (v poslednich 25 letech nekolik invazi podobnych te ruske), saudsky (Jemenci pozdravuji) a katarsky (taky destilat demokracie a svobody).

    Byt moralnim kompasem ve ksefte je znak slaboduchosti (nebo pozitivni motivace ze strany beneficienta).
    xvasek avatar 28.3.2022 10:51 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    No, dvě věci. Zaprvé mi přijde, že energetika ve své aktuální podobě JE nejryzejším produktem centrálního plánování a nepřijde mi, že by fungovala nějak úplně špatně. Jenom je poplatná době, kdy byla designovaná.

    Zadruhé - nikdo neříká, že má všechno jet jenom na OZE - to je samozřejmě nesmysl. Ale 10kWp FVE znamená o jednu Tatru ročně menší spotřeba uhlí, to přece není málo.

    Můžeme se bavit o tom, že tam ta (uhelná) elektrárna stejně je a je nesmysl, aby nepracovala pořád, ale ona STEJNĚ pracuje víceméně sezóně a nepracuje pořád. My přece máme se sezóními zdroji velké zkušenosti, není to nic, co tady nikdy nebylo a teď to najednou vypadá hrozně. Všechny teplárny jsou sezóní zdroje, hodně z nich jsou elektrárny, to je přece správně.

    I pokud bychom skončili ve stavu, že všude, kde se něco spaluje, se jedná o sezóní a vždy kogenerační zdroj, tak budeme o parník dál, než když v současnosti v létě jedou uhelné elektrárny a ty terrawaty tepla jsou jenom nechtěný odpad do chladících věží.

    Každopádně by mě pořád zajímalo, na co bys chtěl svítit a čím topit. OZE jsou špatně, americký plyn je špatně, katarský plyn je špatně, biopaliva jsou špatně, baterie jsou špatně, vodík je špatně, centrální plánování je špatně. "Jak se to dělalo dřív" je dobře. Z toho mi vychází opradu jenom to uhlí.
    28.3.2022 11:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tu FVE musel někdo vyrobit, musel na ni někdo natěžit suroviny, bude ji muset někdo zlikvidovat. Tatrovka jezdí, vozí něco jiného a na rozdíl od velké elektrárny nemáte úsporu z rozsahu. To jen tak, abyste si ten výpočet ušetřených tatrovek příslušně upravil.
    Quando omni flunkus moritati
    xvasek avatar 28.3.2022 11:45 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    U FVE se uvádí uhlíková stopa 10–30g / kWh, uhlí 1000g / kWh. Samozřejmě tam nějaká režie je, ale v praxi je to vyhození několika lopat z té ušetřené Tatry.
    28.3.2022 11:26 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Zadruhé - nikdo neříká, že má všechno jet jenom na OZE - to je samozřejmě nesmysl.
    Tak to mas dost spatne informace. Protoze od 80.let jsou fuj jaderky. Od 90.let uhelky. A posledni dva roky jsou fuj uz i plynovky. Co zbyva?

    Vis co je tvuj problem? Logika vypinace. Cvak. Zapnuto. Cvak. Vypnuto. Dobre. Spatne. Ja nerikam, ze OZE jsou spatne. Je to nastroj pro urcite pouziti. Ja nerikam, ze Americky plyn je spatne. Ja rikam, ze je stejny jako rusky nebo katarsky. A mimochodem, to, ze biopaliva jsou spatne nerikam ja, ale ti sami, co je protlacili.

    A kdyz rikam, ze "jako driv", tak nerikam "palte co vam prijde pod ruku". Rikam "vyvinte pouzitelnou technologii, ktera to uhli nahradi ve vsech aspektech". Protoze takhle to chodi. Jestli to uhli/jaderky nahradi susene jednorozci lejno vyzarujici cirou energii nebo elektrarny na vitr/svetlo/geotremalni/dosad_si_co_chces ve spojeni s levnymi bateriemi (at uz se pod tim bude skryvat cokoliv), ktere umoznuji akumulaci v radu dni/tydnu/mesicu za rozumne penize bez zniceni pulky sveta je mi celkem jedno.

    Ale porezat v Kanade stromy, namlit je do peletek a odvezt do Britanie na spaleni pokrok neni. Alespon podle mne. Podle Green Dealu ano.
    10kWp FVE znamená o jednu Tatru ročně menší spotřeba uhlí, to přece není málo.
    A kdyz si postavis FVE, usetris tatru uhli. Skvele. Az na to, ze jsi donutil (prenesene, ty osobne ne) ostatni, aby ti cast zacvakali, elektrarna tu porad stoji a bezi a naklady na ni o tolik mensi nejsou. Je to stejne, jako ted v Nemecku. Priplatky na Energiewende mely byt podle zeleneho ministra v dobe zavadeni marginalni. Tak jako za kopecek zmrzliny. Posledni dobou ta cisla na vyuctovani pripominal spis zmrzlinarske auto. Reseni bylo vpravde zelene. Priplatek zrusili. Plati ho z rozpoctu. Takze platci jakoby usetri, ale ve vysledku na tom budou uplne stejne, v realu hur, protoze uz ta castka neni tolik na ocich.
    xvasek avatar 28.3.2022 12:06 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Rikam "vyvinte pouzitelnou technologii, ktera to uhli nahradi ve vsech aspektech". Protoze takhle to chodi.

    Myslíš i aspekty produkce CO2 a dalšího znečištění, zásahů do krajiny těžbou, následná sanace krajiny a s odstupem i konečného množství paliva? Různé technologie mají prostě různé výhody a nevýhody.

    A kdyz si postavis FVE, usetris tatru uhli. Skvele. Az na to, ze jsi donutil (prenesene, ty osobne ne) ostatni, aby ti cast zacvakali

    To už jsme probírali - pořád hledáš vztah mezi náklady a cenou tam, kde už žádný není a příští desetiletí ani nebude. Taky rozumím tomu, že se na tomto neshodneme, ale už nevím, co k tomu dál napsat - je toho plná diskuse. Rovnou si i odpovím, že jsem blb, který tomu nerozumí, ušetřím ti práci to vypisovat. :-)

    elektrarna tu porad stoji a bezi a naklady na ni o tolik mensi nejsou.

    Jenomže to stené - a) mezi náklady a cenou vztah aktuálně není a dlouho nebude a b) když neběží tak s náklady / bez nich neprodukuje CO2 a další škodliviny a externality.

    28.3.2022 12:24 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    pořád hledáš vztah mezi náklady a cenou tam, kde už žádný není a příští desetiletí ani nebude.
    Jasne, my nekdeme sebereme penize a ony nikde chybet nebudou.
    b) když neběží tak s náklady / bez nich neprodukuje CO2 a další škodliviny a externality.
    Jenze ona samozrejme bezi. To neni stolni lampicka.
    Pokud se to vyplatí, tak čekám, že se začnou masivně stavět velké solární elektrárny, ty mají asi 2x nižší cenu elektřiny než "domácí" panely (hledejte na googlu "solar utility residential lcoe").
    Dostal jsem podnikatelský nápad - posilovna, ve které budou rotopedy a další posilovací nástroje generovat elekřinu, kterou budou následně prodávat. Vstupné se bude v průběhu dne odvíjet od aktuální ceny elektřiny.
    23.3.2022 23:27 Glee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    A proc by se pak melo platit vstupne, kdyz by majitel generoval zisk s tim dynamo systemem. Spis naopak, majitel by ti jeste poskytoval vodu a trebas sprchy zdarma.

    Zkus to teda rozjet, presne jaks to popsal. :-)
    Ceny se nastavuji tak aby se maximalizoval zisk, ne podle nakladu :)

    Bohuzel clovek je schopny generovat jenom cca 100 W, takze tim ten projekt pada.
    25.3.2022 10:31 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Cloveci vykon v klidu je nejakych 100 W (dle velikosti, teploty okoli,...), v zatezi, treba pri stipani drivi, muzes podavat vykon treba 300 W.
    25.3.2022 11:26 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    To se ale bavíme o tepelném výkonu. Běžný člověk dokáže podávat dlouhodobě cca 100 W mechanického výkonu, trénovaní jedinci cca 200W.

    Krátkodobě je i běžný člověk schopen generovat i výkon jednoho koně, ale to se bavíme času jen několika desítkách vteřin.
    Jendа avatar 23.3.2022 23:42 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Je rentabilní, aby se žravé průmyslové procesy, jejich výsledky lze dobře skladovat (výroba hliníku elektrolýzou Al2O3; výroba amoniaku elektrolýzou vody a následný Haber–Bosch proces; možná tavení [smelting] železa či dalších kovů), provozovaly dle dostupnosti OZE kdy bude cena elektřiny „směšně nízká“ - třeba od března do října a primárně přes den, nebo jsou ostatní náklady (personální; vybudování fabriky pro dostatečnou kapacitu a pak ji musíte provozovat 24/7; nasetupování procesu jako roztavení lázně s hliníkem nebo natlakování reaktoru pro Haber-Bosch) mnohem vyšší než energie?
    24.3.2022 00:13 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Tipujem, že tie procesy sú príliš "málo časovo pružné" na to, aby sa zapínali každé ráno a končili večer, ale asi ako ktorý...
    24.3.2022 08:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Technická poznámka - součástí prakticky každého měniče je relé, které se sepne, jakmile je moc energie a není kam ukládat. Nabízí se otázka, proč takto nezapínat tepelné čerpadlo. Odpověď je jednoduchá - našemu tepelnému čerpadlu už táhne na dvacátý rok a takovéto chytrolínské funkce nemá.
    Když to čerpadlo můžete zapínat vy, určitě to zvládne i Home Assistent :-)
    Ostrovní provoz ... on-grid FVE bez baterií bez proudu nefunguje vůbec a myslím že bez výjimek.
    Wtf? To nejde shodit hlavní jistič pro odběr ze sítě a dodávat do domu z FVE? (Samozřejmě s tím, že doma povypínáte/odpojíte dost na to, abyste se vešel do výkonu.) To je teda docela pakárna.
    Quando omni flunkus moritati
    24.3.2022 09:50 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    A co bude držet frekvenci ? Tohle není UPS kde ujíždění o nějaký hertz ničemu nevadí, tohle se musí přesně synchronizovat se sítí. A co se stane až se síť zase obnoví ?

    Prostě pokud to nemá umět ostrovní režim, potřebuje to méně součastek a řízení a může to být levnější. Pokud to má umět ostrovní režim, potřebuje to něco navíc a bude to dražší.

    Navíc ostrovní režim bez baterky, to bude ještrě složitější řízení, když se výroba musí rovnat spotřebě.
    Jendа avatar 24.3.2022 20:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Navíc ostrovní režim bez baterky, to bude ještrě složitější řízení, když se výroba musí rovnat spotřebě.
    Nemusí, když energii z panelů neodebereš, tak jim mírně stoupne napětí (až na napětí naprázdno, a systém musí být dimenzován tak, aby to vydržel -- stejná situace nastane u bateriového, když se plně nabije a nikdo neodebírá) a pak se jako nic dalšího nestane.
    JiK avatar 15.4.2022 16:46 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    co zakon zachovani? nebudou pak ty panely vic odrazive? :-)
    Jendа avatar 15.4.2022 17:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Spíš se trochu víc zahřejou. Ale protože standardní účinnost je 20% (a z těch 80% se většina přemění v teplo), tak ta změna bude zanedbatelná.
    Jendа avatar 24.3.2022 20:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    To nejde shodit hlavní jistič pro odběr ze sítě a dodávat do domu z FVE?
    Nejde, tyhle - někdo tomu říká Grid Free (což je matoucí, protože to evokuje, že to funguje právě bez gridu), někdo grid tied (což přesně vyjadřuje co to je) - umí jen „posilovat“ napájení v existující síti. Podobně jako MVE s asynchronním motorem. Myslím, že to je především firmwarové omezení (samostatný generátor mj. nemůže končit vidlicí do zásuvky), ale možná je tomu přizpůsobený i HW. (osobně bych to neřešil, v podstatě všechny věci provozovatelné ze solárů (tj. ne vařič) mám na 12-24V DC - počítač, monitor, LED lišty… - takže bych invertor na 230 vůbec nepotřeboval)
    15.4.2022 09:01 ajtacka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jendа avatar 15.4.2022 10:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Myslel jsem, že i4wifi a GWL jsou jedna firma, ale GWL má ty panely výrazně levnější…
    24.3.2022 09:52 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Parada, diky za zapisek. Zrovna jsem se vratil do Evropy, tak si s tatou sednu a spocitame to. Nasi bydli v dome od prarodicu, tak se do zadnych vetsich investic netlaci, ale i kdyby ta navratnost byla 10 let, tak si myslim, ze ho presvedcim.

    Za me je tohle cesta, solar a tepelne cerpadlo. Souhlasim s nekterymi diskutujicimi, ze dalsi jaderka by byla potreba, ale tohle (solar, tepelne cerpadlo) jsou technologie, ktere jsou dostupne ted, a meli bychom tlacit jejich nasazeni v co nejvetsi mire.

    Sam nebydlim ve vlastnim, zrovna hledam pronajem v Rakousku; pokud situace dovoli, testovaci mini-solar si postavim, at mi z toho aspon sviti hydroponika :-) diky za odkazy Jendo.
    I am Jack's wasted life.
    24.3.2022 10:58 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Samozřejmě můžeme argumentovat, že to je cena s dotací a násobit to dvakrát. Je ale dobré se podívat, odkud se berou dotace.
    Me to prijde takove zbytecne omluvne, jako by nekdo , kdo vezme dotace byl nejaky podly, necestny, zly nebo buhvi co. 8 let bych v Cechach predseda vlady, ktery zil z dotaci a 30% volicu jasalo.

    Dnesni svet je protkan dotacemi a mimojine - bylo to tak vzdycky. Kdyz Karel IV lakal do Noveho mesta remeslniky, tak ti take neplatili radu let dane. Ty kecy tady v diskuzi, ze dotace jsou zlo jsou fakt smesne. U FVE to je v prevazne vetsine zemi tak, ze se ty dotace rozlozi na vsechny odberatele elektriny. A samozrejme nemohou profitovat vsichni - ale na to mame prece demokraticky system a ve volbach se to takhle v rade zemi rozhodlo. Jestlize je nekdo proti dotacim, tak musi volit jinou partaj (-> kterou :-) )

    Co se rentability tyce, tak si myslim, ze tam autor nezapocital to tepelne cerpadlo? Navic to TC system zeme-voda (ktere ma vysokou ucinnost) je take trochu zvlastni pripad, to je spise vyjimka, kdyz to nekdo takhle muze provozovat.

    Co bych jeste namitnul u podobnych systemu je jejich tak trochu vysoka slozitost. Autor jako ing. to zvladne ale samozivitelka s trema detma by asi mela problemy.
    24.3.2022 11:08 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Kdyz Karel IV lakal do Noveho mesta remeslniky, tak ti take neplatili radu let dane.
    Ano, to je presne to uchylne videni sveta. Neplaceni dani = dotace. Snizena danova sazba = dotace. Nejvyssi level je moderni v posledni dobe i v jinak odbornych kruzich. Plati dan ve vysi X, ale my si myslime ze by meli platit Y. Y-X=dotace.

    Problem dotaci v energetice je v jedne podstatne veci. My dotacemi vrhneme na "trh" zdroje, ktere nejdou kloudne regulovat, jejich vyrobu je velmi obtizne predpovidat a vinou dotaci u nich neexistuje tlak na cenu (proc, kdyz zaplaceno dostanou tak jako tak). Ale porad nedokazi plnohodnotne nahradit ostatni zdroje, ktere ovsem zacneme legislativne dusit a danit.

    A pak se vsichni divi, ze cena energie stoupa a v zemich, ktere jsou "napred" obcas maji problem tu energii vubec mit.
    25.3.2022 05:43 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Souhlas.
    A pak se vsichni divi, ze cena energie stoupa a v zemich, ktere jsou "napred" obcas maji problem tu energii vubec mit.
    Viz kalifornie a viz bohuzel i Nemecko.
    25.3.2022 13:49 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    no, to je presne to uchylne videni sveta. Neplaceni dani = dotace
    ja jsem si jist, ze vpodstate kazdy vi, jak je to mysleno. Remeslnik, ktery otevrel zivnost v Beroune od dani osvobozen nebyl -> a kde se na to vzalo? Platil to Karel IV ze sveho?
    Problem dotaci v energetice
    ano, ten sektor je specificky a 'trzne' problematicky. Ale na konce dne se musi udelat nejake rozhodnuti. A na ta rozhodnuti mame dnes nejaky system - pravni stat, delba moci, parlamentni strany, volby .... a ten system udela nejake rozhodnuti - rika se, ze ten system neni optimalni ale 'ze nas momentalne nic lepsiho nenapadlo'. Co ted s tim, kdyz jsme s nejakym konkretnim opatrenim nespokojeni? Je treba zrusit ten system a nahradit ho nejakym 'lepsim'?
    24.3.2022 11:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Me to prijde takove zbytecne omluvne, jako by nekdo , kdo vezme dotace byl nejaky podly, necestny, zly nebo buhvi co. 8 let bych v Cechach predseda vlady, ktery zil z dotaci a 30% volicu jasalo.
    To je argument počtem. Nevyplývá z toho, že by dotace byly v pořádku.

    Naopak to, že ten, kdo bere dotace, bere peníze odebrané jiným lidem, rozporovat nelze.
    Quando omni flunkus moritati
    25.3.2022 13:33 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    To je argument počtem. Nevyplývá z toho, že by dotace byly v pořádku.
    musim priznat, ze mas pravdu a proto to trochu upresnim. Ja neznam cloveka, ktery by nevzal dotace a jsem si jist, ze i ti zde, kteri proti dotacim broji je bereou - at uz vedome nebo nevedomky.

    Ani to jeste samozrejme neznamena, ze dotace jsou OK, i kdyz to 100% lidi vyuziva kdyz muze -> presto je proste tezke to pak prohlasit za zlo. To je bohuzel ta sila reality tohoto sveta. Jak rika Sandra Bullock v tom jednom filmu: 'nejdulezitejsi je svetovy mir'

    25.3.2022 14:01 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    jsem si jist, ze i ti zde, kteri proti dotacim broji je berou
    Za sebe se klidne prihlasim, ze jsem clenem sportovniho klubu, kteremu mesto/MS prisypava na cinnost mladeze. Penize jdou na cinnost (startovne/doprava/material), dospeli z toho nemaji ani vorla.

    Rozdil je v tom, ze tahle dotace nevytlacuje z trhu komercni subjekty a neohrozuje fungovani odvetvi. Relativne maly klub v malem sportu na komercni bazi nefunguje nikde na svete, leda by snad byl zameren na milionarsky dorost.
    25.3.2022 15:08 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jisteze je to mensi zlo, nez dotace na FVE, ale stale je to zlo. Znamena to, ze cizi danovy poplatnik je nucen prispivat na cinnost neceho, na co by dobrovolne neprispel.
    25.3.2022 15:09 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Projekce je svine, vime? To, ze ty zijes v nejake socialni bubline, u ktere je normalni tyt z penez nekoho ciziho, neznamena, ze to tak delaji ostatni!
    25.3.2022 05:42 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Me to prijde takove zbytecne omluvne, jako by nekdo , kdo vezme dotace byl nejaky podly, necestny, zly nebo buhvi co. 8 let bych v Cechach predseda vlady, ktery zil z dotaci a 30% volicu jasalo.
    Ne. Naopak je to velmi malo omluvne. Ja obecne nemam nic proti tomu, ze vyuziji podminky daneho systemu pro svuj prospech. To je prirozena vlastnost. Strasne mi vsak vadi prave ty podminky systemu (dotace, davky, vysoke prerozdelovani, atd.) a lide, ktere je nastavuji (politici, vlada, stat, urednictvo). A jinak argument, ze zde byl premier zijici z dotaci, ma dokazovat co? Jakoze kdyz neco dela nekdo jiny, tak to legitimizuje me konani? Tento pristup zde byl za bolsevika...
    Dnesni svet je protkan dotacemi
    Leider ja.
    Kdyz Karel IV lakal do Noveho mesta remeslniky, tak ti take neplatili radu let dane.
    I kdyz nesouhlasim s danovymi prazdninami a investicnimi pobidkami, protoze je to vyjimka v systemu, tak je to rozhodne lepsi nez nejaka dotace. Dotace znamena, ze stat vybere nasilim dan a na zaklade sveho rozhodnuti s velkou rezii vynos s teto dane prerozdeli. To, ze stat nejakou dan nasilim nevybere, je lepsi, jelikoz nedojde k one rezii a centralnimu prerozdeleni a penize zustanou primo v ekonomice.
    U FVE to je v prevazne vetsine zemi tak, ze se ty dotace rozlozi na vsechny odberatele elektriny.
    A co jako? To je na urovni hamackova argumentu, ze nemuzeme mit socialni stat a rumunske dane, ci jak to ten chlapec v cervenem svetru rekl. :-D Stat proste vybira dane na to, aby poskytoval cele spektrum sluzeb ve spatne kvalite, o ktere navic nikdo moc nestoji. Toto je to same.
    demokraticky system a ve volbach se to takhle v rade zemi rozhodlo
    Ksc i nsdap take byly zvoleny v demokratickych volbach, takze tento argument rozhodne pada. Demokraticka vetsina, ktera je velmi diskutabilni sama o sobe(viz zisky stran, volebni ucast, atd.), rozhodne nelegitimizuje zla rozhodnuti a zlociny.

    JiK avatar 24.3.2022 22:18 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    kolik to ma m2? je to na strese? kolik by to stalo bez dotace, kdybys to platil na drevo?
    Jendа avatar 24.3.2022 22:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Současné solární panely mají účinnost 20%, a na Zemi dopadá 1.2kW/m^2, takže tipuju, že to bude mít 50m^2 včetně rámečků.
    25.3.2022 05:26 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Je nejaky potencial ke zlepseni ucinnosti? Probihaji vyzkumy?
    Max avatar 25.3.2022 08:20 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Výzkumy samozřejmě probíhají, jednak kvůli účinnosti, dále kvůli životnosti a v neposlední řadě i kvůli samotné výrobě.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.3.2022 10:36 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    A nevis pls, jake ucinnosti je realne dosahnout v kratko/strednedobem horizontu?
    xvasek avatar 25.3.2022 11:52 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Mně těch 20% přijde dobré - střešních ploch je hodně, pro rozumný podíl FVE na celkovém energetickém mixu násobně víc, než je využitelné.

    Jinak je to jak píše Jenda - 22 panlů po 450 kWp, každý má přibližně 2 m2 = 44 m2.

    Co se ptá JiK - celková cena je 410 000. Asi se to dá levněji (opět souhlasím s Jendou), ale v cenách "na klíč" jsem nic lepšího nenašel.
    25.3.2022 12:58 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Nerikam, ze 20% je vylozene spatne, ale dobre bych nerekl. Vyssi ucinnost by byla zejmena v zime skvelou veci. ;-)
    střešních ploch je hodně
    To rozhodne neni. U rodinneho domu dejme tomu. Ale co kralikarny ala jizni mesto? Take dluzno dodat, ze to nevypada nic moc.

    xvasek avatar 25.3.2022 18:54 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Jde o to, aby to bylo dobré v součtu, ne aby každý dům měl svůj jeden panel, protože tak nějak vychází (odhaduju) rozumné zastoupení FVE na celkové výrobě. Na králíkárny to tím pádem klidně jít může - stejně to není vidět.
    29.3.2022 10:27 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Aha, ty patrne pocitas odprodejem prebytecne energie pres leto tak, aby se utahly i kralikarny. Inu, proc ne. Ja mam v hlave spise ostrovni rezim, ke kteremu se snazim smerovat.
    25.3.2022 13:17 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    ja jsem nasel nasledujici:

    Maximální účinnost modulu

    Každá látka dokáže zpracovat pouze určité vlnové délky světla, navíc ani v této části spektra není možné světelnou energii zcela přeměnit na elektřinu. U monokrystalických křemíkových modulů je tak maximální dosažitelná účinnost omezena na 29 až 33 % - přesná hodnota závisí na intenzitě ozáření.

    Dlouhou dobu byla tato hodnota poněkud zjednodušeně označována jako maximální možná účinnost solárních modulů. Mezitím však tuto předpokládanou horní hranici již dávno překonaly tzv. tandemové solární články. Ty jsou založeny na jednoduchém principu: ty části světelného spektra, které materiál nedokáže přeměnit, jím procházejí bez překážek. Proto je možné jednoduše skládat různé materiály pro různé části světelného spektra na sebe. V praxi již bylo tímto způsobem dosaženo účinnosti přesahující 40 % a dnes se zdá, že je možné dosáhnout účinnosti přesahující 80 %.
    25.3.2022 13:50 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    To zni velmi pekne.

    40% by bylo zajimave. 80% je sen. ;-)
    Jendа avatar 25.3.2022 13:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ty máš elektrárnu a jsi omezen plochou? U většiny lidí mi přijde, že menší plocha jen mírně sníží náklady na instalaci (méně držáků na střechu).
    25.3.2022 14:04 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    To, co mam, nestoji za rec. Uvazuji do budoucna o modernizaci nekolika objektu timto zpusobem. Neni to otazka penez. Za mne cim mene zabrane plochy, tim lepe. Cerne panely se mi moc nelibi, ale uznavam, to je ciste subjektivni vec.

    Kazdopadne vysoka ucinnost by byla skvela, ze by se z toho dalo ukrmit s akumulaci i treba tepelne cerpadlo. To by se mi libilo moc.
    27.3.2022 14:54 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    O dotaci je možné žádat před stavbou, v průběhu nebo po stavbě. A tedy projekt můžete odevzdat až dle skutečného provedení, jinak projekt nepotřebujete, je to jen kvůli dotaci. Tak si vás žádná firma na 3 měsíce nemůže "zamknout". Dotaci vám stejně vyplatí až po odevzdání protokolu prvním připojení a dokladů o zaplacení.
    22.7.2022 09:02 fatman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    xvasek: ahoj, mohl bys prosím přidat nějaké poznatky z praktického provozu? Pozitiva, negativa řešení, způsob využití přebytků, úroveň podpory nemakej.cz?
    xvasek avatar 9.11.2022 13:55 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FVE
    Ahoj, teď jsem mrknul po nějakém čase na ábíčko. :-)

    Určitě napíšu blog po roce používání, ať to má nějaký uzavřený cyklus. Mezitím - EG.D nám nedovlili dodávat přebytky do sítě (slabé vedení NN), takže jsem v létě "nevyvezl" nějakých 4 - 5 MWh, což mohlo dělat okolo 50 000Kč. Škoda, ale co se dá dělat. Mezitím jsme 4,3MWh (43 000 Kč?) využili pro vlastní spotřebu a dokoupili k tomu asi 1,5MWh ze sítě. Počítám, že za první rok od instalace se dostaneme k vlastní výrobě v hodnotě okolo 60 - 70 000Kč a tím pádem návratnosti okolo tří let. S odprodejem do sítě by to bylo lepší, ale nemůžeme mít všechno.

    Teď bude zima, takže uvidíme, jak to bude fungovat. Aktuálně v pěkném dni vyrobíme okolo 25kWh, ve škaredém okolo 5kWh a už se to nebude moc zhoršovat, což je fajn, i za listopad máme více než 50% energie ze své produkce.

    S tou relativně malou baterkou se střídají období energetické "chudoby" a energetického "obžerství", ale naučili jsme se to kombinovat. Když svítí, tak tepelné čerpadlo neumí odebrat všechnu vyrobenou energii, má jenom cca 1,7kW, takže v té době pereme na krátké "neeko" programy, myčka fičí na 70°C, používáme sušičku, pečeme v troubě atd. V období, kdy vlastní energii nemáme, fungujeme normálně a díváme se, co můžeme např. zpožděným programem "odložit". V létě je obžerství furt, to se dá v noci klidně žehlit, přemýšlíme o sauně - jsou teď docela levné. :-)

    Největší změna je v provozu tepelného čerpadla - není moc chytré, takže nejde ovládat, ale má nastavené od 9:00 do 16:00 topit na 25°C, což je nesmysl a na takovou teplotu se nikdy nedostaneme - jede prakticky kontinuálně a mimo tento čas nejede vůbec. Máme docela dobrý dům, kde tento způsob topení nejde na úkor komfortu a ráno je možná o stupeň - dva méně, než večer. Tím spotřebujeme prakticky 100% energie v aktuálním období a přebytky nemáme. Až bude víc zima, tak to buď vydržíme :-) ale spíš přidám druhý "topný blok" v noci od 1:00 do 5:00, kdy bývají spotové ceny občas úplně srandovní, ale většinou ne přes 2,50 Kč / kWh.

    S Nemakej jsme spokojeni, něco jsme spolu řešili, ale jenom dotazy. Od instalace to jede bez zásahů.

    Jediné, čeho lituju, že jsme si nenechali na střechu udělat víc lišt na další panely. Ono ani tak nejde o to, jak se to chová, když je pěkně, ale spíš jak se to chová, když je hnusně - dalších pár panelů by se hodilo. Měnič umí mírný overboost a jde k němu připojit dle dokumentace až 15kWp, jenom z toho vyrobí max těch +-10kW - ale teď máme při plném osvitu stejně jen něco přes 6kW kvůli úhlu střechy. Další panely se dají připojit buď ilegálně (nikdo na to nepřijde), nebo v blízké budoucnosti se bude limit 10kWp zvyšovat na 40 - 50.

    Jak dojde celý rok, udělám určitě další blog.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.