abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 526 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jedu a nevím kam...

    25.5.2006 02:01 | Přečteno: 1155× | Bylo...bylo

    Další 2 dny pryč a já si chci zaznamenat jak jsem si užíval nejlepší(to jsem to fakt napsal?) období svého života.

    Včera se nic nedělo, tak skočím hned ke dnešku. Ráno mám čímdál větší problémy se vzbudit dřív než je odpoledne a než mi zavřou jídelnu. I 6 hodin spaní je nějak málo. No, vstal jsem, ani nevim proč a čtu smsku, jestli bych nevzal kámoše s sebou až pojedu na oběd. Táta měl auto pryč, tak to moc nešlo. Set jsem jsem na kolo a vzpoměl si, že nemám zámek. Vrátil jsem se a táta zrovna přijel. Tak jsem si vez zadek v pohodlí:) Táta se mi svěřil, že má nějaký problémy s notebookem, když mi dával klíče, a že by byl rád, kdybych na to kouk.

    Na obědě byla příjemná atmosféra. U okýnka stál jeden z pánů učitelů a ptal se mě jak se jmenuje "ten pán co s ním táta kamarádí". Kouk jsem na něj jako na blba. Pochopil. Když mi ho popsal, vyšlo z toho, že sním táta opravdu "kamarádí" :) Chce si prej dodělat elektro v tomhle našem ústavu. Bylo divný proč se mě na to ptá, vypadal že to jméno hned zapomene. Maso bylo prolezlý tím gumovým co nemám rád, tak jsem to dost brzo vzdal.

    Po obědě dělám kolečko po kámoších, abych zjistil jak jsou na tom. Je to dobrý, nebudu před komisí mlčky stát sám :) Maturitní komisi teď potkávám každej den na obědě. Jde z nich respekt. Příjdou mi jak 3 medvědi, který se od sebe nemůžou odtrhnout.

    A abych to neměl v životě jednoduchý, sedám za tátův notebook. Ani nemusím nic dělat a vyjíždějící casino okno říká vše. Je rozhodnuto, reinstall. Jen tak z legrace se ptám táty jestli nechce zkusit linux. On odpovídá, že jo. Tak jsme se domluvily, že mu tam teď rozchodím winy a vedle toho mu dám Kubuntu.

    U táty je problém v jeho programech na míru co mu psal brácha. Doufám, že je přes prázdniny budu schopen v Pythonu napsat, aby nebyl závislej na strýčkoj Billoj. Říkal jsem si, že mu kloudná distribuce vydrží roky, bude pořád aktualizovaná, a když něco nepojede tak se odkudkoli připojím na SSH a problém vyřeším. Taky mu tam můžu zabít práva tak, že nebude mít co zkazit. Do super karamby by šel udělat plugin (říká se tomu tak?), který by mu nabídl nápovědu, jak si pustit DVD film, jak DivX/XVid film nebo jak si pustit písničky. Amarok (doufám, že bude stabilnější do té doby) a jeho kolekce, by měly hledání písniček značně ulehčit. Velký ikonky by měly pomoct jeho starším očím. V neposlední řade imunita před spywarem a jistota, že když k tomu příjde tak to pojede. Moje půlroční zkušenosti to snad zvládnou :) O všem budu informovat v blogu a soft uvolňovat pod GPL, protože věřím, že se bude hodit i ostatním v podobné situaci. Jedná se o databázi revizí, faktur a cesťák. Jsou to jednoduché prográmky. Táta naštěstí není náročný :) Další překážkou může být, že rád používá T602. Doufám, že OpenOffice jeho požadavky za mé pomoci naplní. Nebo mu na ty dvě šablony co tam má udělám taky prográmek a bude z toho Revizácký Balík :)

    Zpátky k tomu dílu ďáblovu. Počítaje s tím, že tam pujde Kubuntu (nebo Archlinux (ten je mi dokonce příjemnější filozofií) jsem se rozhod pro partišny 9.5GB na linux, 0.5GB swap a 18GB win (ze kterýho bude později /home nebo něco takovýho). GParded (začínám ho mít moc rád :)) v tomhle posloužil dokonale :) Samotná instalace šla rychle. HP mělo připravený i CD s ovladači kde se jen zaškrtlo co všechno chci oživit. Všechno šlo tak nějak v klidu, než jsem vložil CD s SP2. Nečekal jsem, že to bude trvat snad 45 minut. Rychleji jsem aktualizoval KDE a Xorg a to jsem to ještě tahal z netu. No, počkal jsme si. Táta měl požadavek, aby všechno na tom notebooku bylo legální. To jsem ještě nevěděl co mě čeká za peklo, když jsem hledal přehrávač DVD, přehrávač DivX/XviD a antivirus. Nakonec jsem jako DVD dal VLC. Na DivX/XVid bsplayer (ten se chová teď nějak divně, otravně, něco modrýho na mě vyběhlo) a jako antivirus Avast home. S tím antivirem si nejsem jistej legálností. Příští tejden nahodím Kubuntu a uvidíme jak dlouho bude na Winech a pak snad už Avast nebudu muset řešit. Možná ty jeho prográmky pojedou pod Wine, ale stejně je přepíšu, aby to měl jednoduchý a hlavně sloučený s KDE.

    Práce ve win byla po těch měsících na Slacku dosti nepříjemná. Když kliknu na ploše druhým tlačítkem a začne hrabat disk jak o život, tak si říkám, že asi bude někde něco špatně. Systém byl takovej tajemnej. Jako by něco dělal, ale nebylo to vidět. Byl jsem z toho nesvůj.

    Co se týče matury tak to je čím dál horší. Začínám si uvědomovat, že nic nevím. Že jsem rád, když mluvím 30vteřin, natož 15 minut. Dnešní instalace winů mi zabrala několik hodin a to hlavně hledáním free softwaru. Pokud se do těch winů nenaleje několik tisíc, tak to je prostě holej systém, co nic neumí :( Díky tomu jsem dnešní studim smrsk asi jen na hodinku a půl a to není mnoho.

    Nakonec zase dodám, že se potřebuju vypsat z toho jak jsem zavřenej doma a dlabu na to :)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Mikos avatar 25.5.2006 02:27 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Z toho si nic nedělej, já si před maturou taky vždycky hledal všechny možný výmluvy (sám před sebou) jen abych se nemusel učit ;-) Dokonce jsem si i doma v pokoji dělal "generální úklid" (jindy mě uklízet ani nenapadne ;-)).

    Nejdřív jsem se chtěl začít učit dva týdny před svaťákem, to padlo. Pak aspoň týden před svaťákem, to taky padlo. Pak jsem si říkal aspoň o svaťáku, no a to taky částečně padlo :-) Skutečně učit jsem se začal až 3 dny před maturitou a taky se to dalo ;-)

    I když je pravda, že poslední noc před maturou jsem nespal, byl sem tak nervozní že sem prostě nemohl usnout. Pořád sem si říkal jakej jsem idiot že jsem se nezačal učit dřív a že nemam šanci to udělat. No a nakonec to bylo uplně v pohodě :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    25.5.2006 11:39 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Já se učim skoro pravidelně každý den, jen se nejsem schopen donutit do toho koukat víc jak půl hodiny v kuse :)
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    25.5.2006 13:29 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    "Z toho si nic nedělej, já si před maturou taky vždycky hledal všechny možný výmluvy (sám před sebou) jen abych se nemusel učit ;-)"

    Sakra, tohle znam ... :)
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    25.5.2006 07:58 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    I 6 hodin spaní je nějak málo.
    Ha, ja uz asi mesic spim 4 hodiny denne. Co bych dal za 6 hodin! Zk*rvena prace... :D
    25.5.2006 08:26 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Tak a ted se tu vsici zacnou vytahovat jak malo spi a jak sou desne udreny:-)
    V podstatě nic nevím
    25.5.2006 12:54 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    neni problem kazdou noc spat dvanact hodin :-). obcas to nejde, protoze otravuje pritelkyne :-D
    Heron avatar 25.5.2006 08:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Matura bude v pohodě, nervozní byl každej. Pokud jsi ty čtyři roky neprochlastal, tak ti stačí pár dnů (u mě to byly tři) pročíst, naučit se to, co jsi zapomněl a jít maturovat.
    Jakub Hájek avatar 25.5.2006 10:15 Jakub Hájek | skóre: 14 | blog: zamek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    A pokud jsi ty ctyri roky prochlastal, tak ti staci tri pary dnu (u me to bylo sest :-) ). Ale je fakt ze jsem se ucil jen CJ.
    Teprve tehdy, až nebudeme mít co ztratit, budeme opravdu svobodní.
    25.5.2006 09:57 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Já jsem se celý minulý týden učil jen češtinu a nakonec jsem mrkl na zeměpisné otázky do angličtiny. Neměl jsem problém sednout k učení. Je pravda, že nakonec jsem tam použil jen naprosto mizivý zlomek věci, co jsem se o svaťáku naučil, ale aspoň jsem nebyl nervozní, protože jsem si věřil, že to dám.

    Ale jak tak koukám, tak mám opačný problém než Mikos. Za ten týden se mi tu udělal neskutečný nepořádek a vůbec se mi nechce do jeho úklidu. :-)
    25.5.2006 21:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Pokud bys sháněl zaručeně free antivir, můžeš zkusit AVG free. Ale je jenom anglicky.
    Quando omni flunkus moritati
    25.5.2006 21:05 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Jazyk nevadí...vyzkouším, díky.
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    Mikos avatar 26.5.2006 02:51 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    AVG v žádném případě nedoporučuju, je to snad nejhorší antivir jaký jsem kdy viděl ;-) Co se ti na tom Avastu nezdá? Pokud vím je to čistý freeware...

    A btw. pokud chceš čistě svobodný antivirus, tak je tu naprosto výborný ClamAV, existuje pro něj i svobodné windowsovské GUI (ClamWin).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    26.5.2006 11:28 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    S AVG mám taky jen špatný zkušenosti, ale lepší než drátem do oka.
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    David Watzke avatar 26.5.2006 14:35 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    No, no ... ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Mikos avatar 26.5.2006 02:46 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Můžu se zeptat co na Avastu není free? Podle všeho co vím je to skutečně freeware. Tak v čem je problém? Nebo je tam snad nějaké explicitní ustanovení v licenci že se smí používat jen a pouze pro domácnosti? A i kdyby bylo, tak ten notebook přeci není čistě pracovní, ne? ;-) IMHO nic takového ale není a je to prostě a jednoduše freeware.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    26.5.2006 11:27 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedu a nevím kam...
    Že na tom notebooku táta pracuje...a to je v rozporu s tím co u něj bylo napsaný.
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.