abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (71%)
     (6%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 218 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test

    6.4.2007 19:17 | Přečteno: 4100× | GNU/Linux | Výběrový blog

    Ale tentokrát na reálnom hardware.. Mal som chvíľu čas, iso image som stiahol už pár dni dozadu a navyše ta zvedavosť - jednoducho som neodolal. Rýchlo nájsť v kôpke CD jedno voľné RW, pravý klik na iso -> Vypáliť na disk, Zapísať, Vymazať CD a je to. (ja tieto jednoduché veci zbožňujem, K3B a podobné som za celu dobu ani nenainštaloval - no flame pls, každému, čo jeho je) Počas vypaľovania som rýchlo prebehol plochu a homedir, či nebude treba niečo zálohovať, všetko OK, takže reštart a boot z CD.

    Inštalačné screenshoty nemám, nakoľko ich nebolo kam ukladať, (všetky zapisovateľné fs sa pri inštalácii formátovali a nechcelo sa mi šaškovať s USB kľúčom, ani vymýšľať nejaké finty) ale v podstate niet čo komentovať – jediné čo pribudlo je import nastavení a dokumentov z windows. V praxi to znamená že pokiaľ využívate zložky ako „My Documents“ alebo „My Images“, ponúkne inštalátor ich automatické kopírovanie do obdobných zložiek v Ubuntu. Podobne dokáže naimportovať aj bookmarky z firefox-u, internet explorer-a a pár ďalších vecí (obrázok na ploche napríklad). Na nete sa povaľuje kopa článkov a obrázkov, keby tato feature niekoho zaujímala bližšie. Ja osobne som túto funkcionalitu nevyužil, keďže windows používam prevažne na pracovné účely, Ubuntu zas na súkromne. Každopádne vidím v nej veľký potenciál a časom sa dúfam množstvo podporovaných dát a nastavení na import rozrastie. (import nastavenia siete, ponúknutie nainštalovania rovnakých programov, alebo ich alternatív, import ich konfigurácie a podobne..) Zo skúseností mám pocit, že práve tieto činnosti robia nováčikom najväčšie problémy. Takže inštalácia je po pár otázkach hotová, nasleduje reštart do nového systému. (už druhý reboot za deň, skoro ako inštalácia sieťovky vo win :) )

    Prichádza prvé prekvapenie. (aj keď ide o betu samozrejme) Uplynulo vraj niečo cez 40 000 dní od poslednej kontroly, takže check forced. Ako tak nabiehajú percenta, premýšľam čo som za tých 100 rokov robil. :D Zdá sa že za tu dobu disk trošku korodoval, lebo boli dokonca aj nájdené a odstránené chyby. Takže reštart. (pravdepodobne sa z druhého operačného systému naimportovalo aj celkové fungovanie) Dáta prežili v pohode a druhy boot už bol úspešný, ale nejeden začiatočník by asi pri slovách „ERRORS found“ v textovej konzole zbledol. Beta je beta, tu niet čo dodať.

    Ale už máme login. Rovnako ako bootsplash pôsobí uhladeným a jednoduchým dojmom, je vidno miernu snahu nemať všetko až také „candy“. Heslo zadané, GNOME 2.18.0 sa v priebehu pár sekúnd zjaví v celej svojej kráse.

    Takže naozaj simply beautiful aj v „human“ téme. Nájde sa veľa odporcov jak Ubuntu grafiky, tak samotného GNOME, ale mne jaksi (po tom, čo som skúsil v priebehu rokov všetko možné od GNOME 1.niečo cez KDE, fvwm, enlightenment, xfce,..) nakoniec toto prostredie prirástlo k srdcu.

    Samozrejme hneď bláznivo lietam v menu a lovím novinky. Každého pol roka nemožno čakať revolúciu, (veď sú veľké firmy, ktoré nedokážu priniesť závratné novinky ani po niekoľkých rokoch..) ale tie drobné rozdiely tam sú. Ako prvý mi do oka udrel „Restricted Drivers Manager“. Bez váhania spúšťam. A pozrime sa, čože mi to systém našiel – moju ATI kartu.. Zaškrtnem „enabled“ a už sa mi z netu ťahá ovládač.. Pár sekúnd, ledva si stihnem nostalgicky zaspomínať ako som kedysi kvôli tomu prehľadával ubuntuforums.org a karta je ready to use.

    Ešte nevyhnutný reštart (nie nie, už nie celého systému) Xorg, čiže logoff logon a sme doma.

    Teda skoro. Chybička se vloudila a tak namiesto 1400x1050 s radeon drivermi mám len 1024x768, čo je maximum čo mi GUI povolí nastaviť. Začiatočník by sa google asi nevyhol, ja hádžem do konzoly „sudo dpkg reconfigure xserver-xorg“ a po chvíli je všetko ako ma byť. Skúsim pozrieť launchpad, či sa podobný bug objavil aj inde. Opäť pripomínam, že ide o betaverziu.

    Nie náhodou hneď mierim cez scp (ssh v nautilovi) na druhé PC aby som spustil mp3. Dialógové okno pre zadanie hesla tuším tiež prekonalo pár úprav a tak mi ponúka uloženie kľúča do zväzku a to buď kým budem prihlásený, alebo navždy.

    Príjemné. Nabieha totem, požiada ma o prístup ku kľúčenke a ja naivný povoľujem mu prístup navždy. Paranoici môžu povoliť len raz. ;) Nemáme nainštalovaný kodek? Žiadny problém. Player ponúkne jeho vyhľadanie..

    ..a hneď aj otvára správcu balíčkov s vytúženými gstreamer pluginmi.

    Pri výbere takéhoto balíčka nám ešte systém jedným oknom stručne vysvetlí patentovú problematiku,

    download, inštalácia a v priebehu pár sekúnd už nám Totem spokojne vyhráva. Trošku na škodu potom je, že firefox rieši obdobné problémy (flash, java) vo vlastnej réžii a inštaluje plugin len pre prihláseného užívateľa, teda úplne nezávisle od balíčkového systému. Pokiaľ chceme riešiť veci systémovo, samozrejme ide to úplne jednoducho cez Add/Remove, ale proste, mohlo to byť lepšie.. Napísal som „samozrejme“ ale nebolo to tak dávno, čo som používal barličky typu Easy Ubuntu. Na dobré sa ľahko zvyká.

    Prišiel čas na OpenOffice.org 2.2. Spúšťanie je subjektívne o niečo rýchlejšie, celkový look je zas o niečo viac „tango“ a „human“ :) Niekto má z toho žalúdočné problémy, ja osobne vizuálnu konzistentnosť prostredia vítam. Aj tu pribudlo pár zmien, ale to by snáď bolo na ďalší článok, takže len screen.

    Network Manager applet bol v Ubuntu k dispozícii už aj predtým, teraz je však nainštalovaný štandardne a podľa môjho názoru je to len a len dobre. Čo sa týka sieťovania všeobecne, pribudla podpora pre Zeroconf. V adekvátnom prostredí teda sieť „just works“. Pripojenie na VPN? Takisto bez problémov. (baliček network-manager-openvpn pre openvpn, network-manager-cvpn pre cisco vpn) Sweet.

    Gaim tiež pribral pár patchov, ale sú to len kozmetické zmeny. Existuje legenda o mníchoch a hanojských vežiach. Vraj keď sa mníchom podarí premiestniť všetky valce na druhú tyč, príde koniec sveta. Existuje druha legenda ktorá tvrdí, že sa tak stane až keď vyjde stabilná verzia gaim-u 2.. ;) Keď už sme pri hrách, tak fanúšikovia šachu a sudoku si nové Ubuntu tiež určite obľúbia.. :) Rhythmbox vo Feisty prichádza s podporou last.fm streamu. Dalo by sa povedať, že konečne. A hurá - unlock dialog už zobrazuje jazyk klávesnice pri odomykaní obrazovky. (ja viem, ten váš to vie už dávno)

    Inak aj gnome-screenshot ma celkom potešil, ku screenshotom okien pridáva sympatický tieň :)

    Všeobecne sa dá povedať, že najviac noviniek priniesla práve zjednodušená inštalácia non-free kodekov a ovládačov. Mnoho drobností prinieslo aj nové GNOME a niekoľko ďalších aplikácii, svojou troškou prispel aj import vrámci inštalácie. Celkovo je Ubuntu zas o niečo lepšie pre normálnych ľudí a tak čím ďalej tým viac platí, že Ubuntu je „human“ nielen formou, ale aj obsahom. A to ma teší.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 1 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 2 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 3 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 4 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 5 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 6 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 7 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 8 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 9 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 10 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 11 YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test, obrázek 12

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    cezz avatar 6.4.2007 19:24 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Ešte pridám konfiguráciu na ktorej som testoval:
    • Fujitsu Siemens Lifebook E8010
    • CPU Intel 2Ghz
    • 2GB ram
    • ATI Radeon 9700
    • 60GB HDD, z toho 10GB root a 1GB swap
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    freshmouse avatar 6.4.2007 19:48 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    6.4.2007 20:08 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Kdyz uz jsme u "rulezz" diskuze :-D. Ubuntu mas jednu podstatnou chybu. pouziva idiotske GNOME.

    Auu auu. Beru zpet :-D
    freshmouse avatar 6.4.2007 20:12 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Tahle chyba se nevyhla ani Kubuntu, s tím rozdílem, že používá dementní KDE.

    Auu auu. Beru zpět. :-D
    12.4.2007 16:12 botanicus | blog: Botanicusovi povzdechy | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Moje rec!

    Nechapu, ze neni na PekWM, treba bych i uznal, ze Ubuntu se da pouzivat ... :P
    ... mam chut na jablicka ;)
    freshmouse avatar 12.4.2007 17:13 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Vsadil bych boty, že na Pekuntu se již pracuje. ;-)
    cezz avatar 6.4.2007 20:15 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    To ti nepomoze! Nanhoooooooooooo!!!!! :-)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    6.4.2007 20:23 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Tak používej Kubuntu nebo Xubuntu ;-) :-D
    6.4.2007 20:24 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Mám moc pěkná windows XP. ;-)
    stativ avatar 7.4.2007 09:44 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Máš moc divná písma. IMHO.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    7.4.2007 11:32 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Myslíš tu windowsí tahomu v dialogu? Taky bych se jí rád zbavil. ;-)
    stativ avatar 7.4.2007 12:32 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test

    Ta zrovna jediná mi připadá čitelná. Možná je to jiným monitorem, ale písma co máš ve Firefoxu jsou tak tenká, že jejich tahy vypadají skoro až přerušované a popisky u ikonek se mi taky moc nezdají (nerovnoměrně široká písmena). Nicméně proti gustu žádný dišputát.

    Antialias používám taky, ale tohle mi nedělá.

    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    7.4.2007 16:45 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Cleartype vyhlazuje hůř než libfreetype, ale 125 DPI monitoru tyto rozdíly hravě smaže. Tahoma se mi tady čte hůř, protože je buď moc malá nebo moc hranatá.
    Jardík avatar 7.4.2007 13:41 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Tyhle Windows jakéhosi uživatele "pthread_t" vypadají lépe.
    Věřím v jednoho Boha.
    6.4.2007 20:28 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    freshmouse avatar 6.4.2007 20:43 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Odhaduju, že to je blbost.
    6.4.2007 20:50 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    také si myslím, ale v tom časopisu to je opravdu napsané...nikde jinde jsem o tom nečetl ani zmínku. Už se nemůžu dočkat vydání finální verze FF :-)
    freshmouse avatar 6.4.2007 21:06 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    "Z čeho jsi čerpal? Pravda. Tak to musí být pravda." :-D
    6.4.2007 22:11 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    No, pokud můžu mluvit za Kubuntu, tak tam by určitě přechod na Koffice byl vítaný hlavně z důvodů úspory paměti, větší rychlosti atd. Bohužel Koffice nedosahuje takových kvalit jako Openoffice, takže dokud nebude precizně podporovat ODF, OOXML a pár dalších, tak si ani v Kubuntu neškrtne. V Ubuntu Koffice nečekám nikdy.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    freshmouse avatar 8.4.2007 16:35 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    No, pokud můžu mluvit za GNOME, tak tam by určitě přechod na GNOME Office byl vítaný hlavně z důvodů úspory paměti, větší rychlosti atd. Bohužel, GNOME Office nedosahuje takových kvalit jako Openoffice, takže dokud nebude precizně podporovat ODF, OOXML a pár dalších, tak si v Ubuntu ani neškrtne. V Kbuntu GNOME Office nečekám nikdy.

    ;-)
    6.4.2007 20:52 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Nemohlo by se to ještě na poslední chvíli přejmenovat JIKoj na počest Feisty Faun? :-D
    7.4.2007 11:40 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: YAUFFT - Yet Another Ubuntu Feisty Fawn Test
    Lol.. Ta možnost tu asi není, ale bylo by to zajímavé :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.