abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    EeePC 1000H - prvých pár minút

    17.12.2008 17:20 | Přečteno: 2242× | GNU/Linux

    Tak sa mi do ruky dostalo ASUS EeePC 1000H. Ide o ďalší model známej série od ASUS-u, mierne väčší, ako jeho predchodcovia a s procesorom Intel ATOM N270, s klasickým 160GB pevným diskom a 1GB RAM. Notebook nie je priamo pre mňa a navyše inú verziu na slovensku aj ťažko zohnať, takže táto je s windows XP. (čo je mimochodom asi najväčšia vada celého zariadenia - aspoň z mojho pohľadu) Zaujimavé je, že už od výroby je disk rozdelený na dve partície. C: 80GB a D: 70GB

    Hneď po spustení a prvotnom nastavení (inštalácii) ma oslovuje typická hláška:

    Inak na môj vkus je už z továrne na systém nainštalovaných kopec blbostí, ktorých reálna použiteľnosť je buď nulová, alebo sú to komerčné záležitosti ku ktorým mám už z princípu odpor. (Skype, vrátane pluginu do IE, Microsoft Works, WinDVD,Ecap,..) Naopak chválim prítomnosť StarOffice 8. (hoci ja by som zvolil radšej OpenOffice) K čosi lepšiemu pocitu by tiež prispel Firefox, alebo iný použiteľný browser, na jeho stiahnutie sa teda exploreru nevyhnem.. Tiež mi chýba aspoň trial verzia antivíru, takto hneď po spustení system straší s bezpečnosťou.. Ovladače jednotlivých zariadení tiež priniesli so sebou nejednú ikonu v tray lište. Windowsáci sú možno zvyknutí, ja určite nie a z 11 aplikácii (alebo čo to je) mam reálne využitie len pre ovládanie hlasitosti, prípadne pre EeePC Tray utility, ktorá bez problémov zvyšne nahradí. Okrem toho, máme predsa funkčné tlačidlá že ano? Ale možno som s Ubuntu a Mac OS X spohodlnel..

    Inak kedysi som mal Mac OS X na EeePC (ta prvá verzia), bolo by zaujimavé porovnať použiteľnosť na tomto modeli, žiaľ čas nedovolil..

    Čo ma teší, je touchpad, ktorý konečne funguje aj ako semi-multitouch, teda keď chcem scrolovať (v oboch osiach), použijem dva prsty. Stále som zvyknutý na rightclick dvoma prstami a to už žiaľ touchpad nezvládol. Scrolling tiež nefunguje v okne práve neaktívnej aplikácie, ale to už je asi feature systému.. Display je pomerne kvalitný, a dá sa naň pozerať, len trošku zamrzí, že ešte aspon 1cm z každej strany obrazovke nevenovali, lebo o 1" väčšia by sa určite pri troche snahy vošla. Každopádne pohybujeme sa na hranici kategórie netbookov, a v zásade na cesty môže byť.

    Klávesnica už je takmer plná notebooková, čiže jednoznačne pozitívne hodnotenie. Zvyšok výbavy je typický EeePC - 3x USB (dva vpravo, jeden vľavo - čo je pmerne praktické), VGA výstup, čítačka SD/MMC kariet, LAN konektor, vstup na mikrofón (je aj vstavaný), výstup na sluchadla a samozrejme, konektor na adaptér. Nad obrazovkou je umiestnená 1,3 Mpix web kamera.

    Celkové vyhotovenie pôsobi veľmi odolne, notebook nevŕzga, ani sa inak nepatrične neprejavuje (až na netesnosť medzi rámom displayom a jeho rámom), čiže netreba sa báť zobrať ho so sebou na cesty.. Prekážkou nebudú ani rozmery, ani hmotnosť. Výdrž batérie uvádza výrobca až do 7 hodín. reálne to bude zrejme menej, ale ani pri dlhšej ceste batéria zrejme nesklame - zatiaľ teoreticky, ako to je naozaj, ukáže čas, rovnako ako s celým notebookom..

    Originál článok "EeePC 1000H - prvých pár minút" aj s pár fotografiami nájdete na mojej stránke.        

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    EeePC 1000H - prvých pár minút, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.12.2008 17:46 Fex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    Doporučuji jen tak cvičně "prošacovat" přibalené DVD, měla by tam být trial verze NOD32 + pár dalších tu více, tu méně užitečných programů. Je to samozřejmě tak trochu schizofrenie, mít instalační DVD k počítači bez mechaniky, ale co bychom za ty peníze chtěli, že ... :-/

    Jinak v InstallShieldu u všech novějších Eee s XP je nějaký bug, který idělá onu zmíněnou chybovou hlášku (úplně zbytečně). Jó, není nad to, když je systém od výrobce vyladěný, to říkám pořád.

    cezz avatar 17.12.2008 18:07 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    Nainstalovat antivir samozrejme zvladnem, ale hovoril som o tom, ze napriklad konkretne antivir by mal byt nainstalovany by default, narozdiel napriklad od skype.. Ale to je len moj nazor..

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    18.12.2008 06:58 Fex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    Vidíte. A já naivka jsem čekal, že se alespoň okrajově zmíníte, že se něco podobného v balení nachází. A protože jste to neudělal vy, tak jsem to udělal já.

    Vzdor populární víře (a poplašným hláškám), Antivirus není ve Windows zas až tak nezbytný a já jsem raději, když mi výrobce neurčuje, co mám používat a jen mi dává určitou možnost na výběr.

    cezz avatar 18.12.2008 11:06 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    No to som mohol, ja sa zasadne na CD nepozeram, pretoze obsahuje stary SW a ked mam tahat updaty, tak to radsej stiahnem cele.. :-) Nehovoriac o tom, ze eeepc opticku mechaniku nema.. Ale islo mi skor o default nastavenie, ktore imho zbytocne veci obsahovalo, ale podstatne veci nie..

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    18.12.2008 08:39 zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    To se musí umět :-) Asus EEE 1000H jsem dostal jako služební (a zatím paráda), ředitel se mě rovnou zeptal, jestli chcu k tomu i mechaniku.

    17.12.2008 17:48 dizz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    to ze tam neni zadny antivir bych z pohledu zkusenejsiho uzivatele videl jako vyhodu. Myslim ze pokud si koupim notebook s OS tak by tam mel byt jen OS + ovladace (samozdrejme u GNU/Linux *BSD system ta hranice moc neexistuje - pokud bych si koupil notebook s GNU/Linuxem nebo BSD stejne bych ho smazal a nainstaloval distribuci dle vlastniho uvazeni ) protoze registry (aspon v soucasnem provedeni) jsou ZLO a po odinstalaci programu tam vzdicky neco zbyde.

    cezz avatar 17.12.2008 18:09 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    No ale povedzme si uprimne, kolko takych skusenejsich uzivatelov si kupi EeePC? Resp. aky bude pomer? Antivir je pre bezneho usera na win proste zaklad.. Ja aj ty si tam samozrejme hodime Linux (ja BSD urcite nie, to je na desktopoch bolest) a neriesime..

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    17.12.2008 20:58 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    rekl bych ze pomerne dost, ja nemit necely 2 roky starej notebook (nx6325) tak si ho koupim, bratr po nem posilhava ...

    nevim proc si vsichni mysly ze "nettboky"* (uz ten nazev moc nechapu) jsou pro lidi kteri potrebuji levny a jednoduchy mobilni pocitac. Myslim ze takovyto produkt oslovi i pomerne hodne uzvatelu co si driv kupovaly notebook 15-20 tisic (herni vyhon skoro stejny ale vetsi mobilita a vydrz na baterky) take pro  zeny a divky(usuzuji z toho ze pro mou pritelkyni i sestru je "klasicky" notebook moc tezky)  je to dobra alternativa k notebookum  14/15 " (ty bezne vazi 2,2-3kg )protoze jsou lehci a mensi.

    *netbooky to ma jako znamenat co? ze to ma slabsi hw? to je prece trochu malej argument (nebo stary tzv subnotebooky jsou taky netbooky -treba armada m300? . Osobne bych byl ochoten akceptovat nazev "netbook" pro subnotebook s x86 nekompaktibilnim cpu(powerpc,arm,mips...) aby na prvni pohled zakaznik vedel jestli mu tam Windows XP pojedou :)

    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2008 01:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    ...nekompaktibilnim cpu...

    Huh?

    ..."nettboky"...

    Jsou roztomilé. ^_^

    ...je to dobra alternativa k notebookum 14/15 "...

    Až na tu velikost displeje a klávesnice, přítomnost mechaniky,...

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.12.2008 19:40 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    na jeho stiahnutie sa teda exploreru nevyhnem

    Ale kdeže. Microsoft kdysi z BSD zkopíroval FTP klienta. Wokno+R ftp Enter open ftp.czilla.cz a je to.

    (Legrační je, že na to zapomněli už i v Microsoftu. Když si politikou vynutíte, že uživatel nesmí používat FTP protokol, tak to uživatele zfackuje v IE, ale v přibaleném řádkovém FTP klientovi už ne :)

    17.12.2008 21:13 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    Kdyz uz, tak "ftp -A".
    17.12.2008 21:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    Microsoft kdysi z BSD zkopíroval FTP klienta.
    Fakt?
    Tak to by měl s windoze dávat nejen se svojí licenci ale i s BSD, páč to je afaik v podmínkách BSD licence.
    Václav 17.12.2008 22:31 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    Vítej v realitě, Neo. TCP/IP stack má Windows taky z BSD :) (viz třeba nenápadné C:\Windows\system32\etc\hosts)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    17.12.2008 23:46 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    Mohli to alespon prejmenovat ;-)
    19.12.2008 04:51 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    Já myslím, že už ne. Původně to od někoho licencovali, a pak přepsali. Kód z BSD je snad už jen v nějakých utilitkách typu toho ftp.exe. Kdosi psal, že by to ani nebylo možné, protože stack ve widlích funguje jinak než v BSD (ale v čem ten rozdíl byl, to fakt už ne...)

     

    No jo znáte to, urban legends...

    cezz avatar 17.12.2008 23:12 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    AFAIK prave BSD licencia umoznuje vydat kod aj takto.

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    18.12.2008 11:57 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    Při instalaci tam někde je napsáno, že instalovaný software obsahuje části licencované jinými firmami (mimo jiné MPEG kodeky) a pak je tam zřetězení všech možných dotyčných licencí a ta BSD tam je taky.
    18.12.2008 16:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    Áha, tak to jo, dík za vysvětlení...
    Bluebear avatar 18.12.2008 00:41 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    Mám Eee 1000H a zjistil jsem, že defaultní disk se poměrně hodně přehřívá. Po dvou hodinách provozu vylezl až na 56 Celsia a SMART začal protestovat. Kamarádovi ten disk během čtrnácti dnů odešel a počítám, že to mohlo být právě tím. Zlepšilo se to, když jsem nastavil "power-saving mode" na 128; teplota se tak drží na rozumných úrovních, ale zase se to víc parkuje. :-(

    Marná sláva, pro tyhle malé mašinky je asi opravdu nejlepší SSD.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    18.12.2008 01:14 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    Made in Britain? //Co je to za disk?
    Nicky726 avatar 18.12.2008 08:17 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút

    :-D

    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    15.4.2012 18:00 miroslav špeta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EeePC 1000H - prvých pár minút
    mám ho skoro tři roky a šel vždy na maximum a nic se s ním pomalu nic nestalo,až na to že byl přeinstalovný.jinak ještě běží parádně.a to dělám s tím hodně věcí.hraju hry,koukám na filmy,mp3 atd.ale podle toho aspoň se snažím přes programi nějak starak.např.tuneup.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.