abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (58%)
     (10%)
     (18%)
     (14%)
    Celkem 79 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    Keď už nie je čo pridať...

    5.9.2008 10:12 | Přečteno: 1259×

    Som vývojár. Pred nejakými dvoma rokmi som si na uľahčenie práce spravil taký "ad-hoc" program.

    Cez CVS to spravuje verzie, kompiluje to, vyrába inštalačné balíčky, reporty, hodne reportov, kontrola kvality kódu, atď. Je to navrhnuté ako klient-server a môžu to používať viacerý používatelia naraz. V podstate to bol (a je) plne funkčný, ale dosť ťažkopádny, a hodne veľký bastl. Zdrojáky majú 7200 riadkov. Btw. nie je to open source, nemám nič proti, ale proste je to ad-hoc aplikácia ktorú by nikto iný nevyužil. Ale o to mi nejde. Sám som ho paradoxne nepoužíval tak často ako by som chcel, práve preto že to bol taký bastl. Ťažkopádne sa to nastavovalo, bolo to pomalé, boli tam aj nejaké menšie bugy. Kód bol hnusný a nechcelo sa mi to opravovať.

    Tak som si jedného dňa sadol, a celé to odznova prepísal za cca 3 hodiny. Nová verzia má 400 riadkov kódu. Kompletne som vyhodil podporu CVS s tým že to pracuje nad akt. working copy. Keď chcem iné verzie tak si ich checkoutnem do iných adresárov a robím nad nimi. Klient server architektúru som tiež vyhodil, je to single user, je to možné práve preto že som to CVS vyhodil. Aj reporty som napísal odznova, je to momentálne všetko prehľadnejšie, kompaktnejšie, rýchlejšie. Na balíčky používam samostatný program, asi 40 riadkov kódu. Stále je to ad-hoc ktorý nikto iný nepoužije, ale začal som to aktívne používať každý deň a som veľmi spokojný.

    Osobne sa snažím preferovať model vývoja "Release Early, Release Often" pretože inak projekt môže skončiť ako E17, Hurd, KDE4 alebo ktorýkoľvek Sadamov projekt ;). Ale niekedy je proste jednoduchšie urobiť čiaru a začať odznova. Ja som ale vedel že mi to nepotrvá viac ako pár hodín takže som si to mohol dovoliť.

    Čo som ale chcel naznačiť v tomto blogu je zásadná zmena starej a novej verzie. Kým stará verzia bola "katedrála" v štýle "musia tam byť nové funkcie aby si zákazník kúpil novú verziu", tak naopak tá aktuálna je minimalistická. Presne v duchu výroku:

    Dokonalosť sa nedosiahne keď nie je čo pridať, ale keď už nie je čo odobrať

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Aké programy máte radšej
     (52 %)
     (0 %)
     (48 %)
    Celkem 60 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.9.2008 12:01 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Keď už nie je čo pridať...
    Osobne sa snažím preferovať model vývoja "Release Early, Release Often" pretože inak projekt môže skončiť ako E17, Hurd, KDE4 alebo ktorýkoľvek Sadamov projekt ;)
    Nevšiml jsem si, že by KDE4 bylo nějak schované ;-) Jsou dokonce i tací, kteří naopak volají potom, aby bylo KDE vydáváno až bude "hotové" a současná vydání považují za předčasná ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    5.9.2008 15:15 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Keď už nie je čo pridať...
    Takže v podstatě takový na koleni vyrobený continuous integration server :-) Nu, proč ne. Mohl bych se zeptat, jestli jste zkoušel nějaké existující a případně co na nich bylo pozitivní, negativní a tak dál? Pomalu se dostáváme v práci k tomu, že taky budeme nějaký potřebovat…
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    hikikomori82 avatar 5.9.2008 15:58 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Keď už nie je čo pridať...
    Existujuce som neskusal lebo som ziaden nenasiel, a v podstate ani nehladal. Netusim ci take nieco existuje. Myslim ze by som skolenim prisiel o viac casu ako som stratil programovanim.
    6.9.2008 01:11 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Keď už nie je čo pridať...
    Ta poslední hláška je hezký bonmot, ale až zas tak pravda to není. Vemte si takové x264 - roste a roste, a odvádí čím dál lepší práci. Někdo by mohl říct, že validní H.264 stream dokázalo produkovat už před 4 lety, a od té doby jen tuční a nabírá zbytečné vlastnosti. Raději by všecko ořezal, vyhodil nadbytečné motion searche a RDO a zredukoval syntax na x264 input-file output-file.

    Bylo by to správné? Dost těžko. Naopak x264 se může stát lepší tím, že se přidají psychovizuální optimalizace, podpora pro větší rozlišení barev, podpora pro film grain retention...
    6.9.2008 01:52 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Keď už nie je čo pridať...
    To je uplne neco jineho. Kdyz se do programu neco prida (typicky asi nejaka funkcnost navic), tak to neznamena automaticky zhorseni kvality programu. Ale byva zvykem, ze v kazdem programu lze vzdy odebrat nejakou radku ci blok a nahradit jej kratsim, hezcim a efektivnejsim kousickem kodu (netyka se to komentaru samozrejme). Pokud by se teoreticky prokazalo, ze jiz nelze zadny blok zkratit a udelat jej efektivnejsim, pak se pravdepodobne jedna o dokonale napsany program. To je tedy vyznam te posledni vety - videl jsem ji v jedne knize od Raymonda.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.