abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 839 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mandriva převzala Lycoris

    16.6.2005 23:34 | Přečteno: 1389× | Abort, retry, fail? (počítače) | poslední úprava: 17.6.2005 00:28

    Tak nový Mandrake pohltil další Linuxovou společnost.

    Začínám mít sucho v ústech. Dneska jsem se jen tak náhodou kouknul na Klubové stránky - a co nevidím? Mandriva announced the acquisition of the major assets of the Lycoris distribution (celá tisková zpráva). No, o téhle firmě (je z USA) jsem nikdy neslyšel, ale drobný pohled na pár sceenshotů jejího produktu (Linuxové distribuce) mi přidělal velkou vrásku na čele - zase si někdo myslí, že jediný správný desktop je ten v MS Windows...

    Ty ikony. Můj počítač. Síťové okolí.

    To pozadí. Zelené kopce. Modrá obloha.

    To ovládací centrum. ÁÁÁÁÁÁ! Z toho bych se osypal.

    Všechny tyhle jejich fičurky jsou samozřejmě pod spešl licencí, která, po zběžném pohledu, s OSI asi kompatibilní nebude.

    Takhle oznamují jednotlivý obsažený SW. Verze si asi uživatel domyslí. Nebo má potenciální zájemce zabrat na ty super obrázky? Oú.

    Celá ta sranda se dá stáhnout za 35USD, nebo objednat za 40USD na CD s 30 stránkovým manuálem. Free ke stažení...není.

    Závěr? Jsem opravdu zvědavý na Mandrivu 2006... Dej bože, ať to není tak strašné.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.6.2005 01:17 Lukoko | skóre: 8 | blog: Lukoko | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše mozna se pise budoucnost
    Možná, že se svět Linuxu rozdělí na dvě části. První, kde lidé budou rozumět tomu co dělají a vědí, proč Linux používají a do druhé skupiny budou patřit "klikači", kterým je vlastně jedno na čem dělají, pokud si můžou brouzdat po internetu a používat office balík.

    Možná to tak jednou opravdu bude, protože většinu lidí opravdu nezajímá jak systém funguje, nebo že je tak variabilni. Oni jsou prostě spotřebitelé a nemůžeme po nich chtít, aby si sami psali skripty v bashi. A pokud někdo tohoto trendu využil, pak je to jedině dobře, protiže se alespoň Linux rozšíří a někteří u něj nejen zůstanou, ale i přejdou na lepší distribuci. Mnoho lidí tady na abíčku píše, že začínali na Mandraku a ani já nejsem vyjímkou, ale nakonec si zvolili nějakou Linuxovější distro, třeba Slackware.

    Proto bych takové distribuce jen tak neodsuzoval, nikdy neviš, koho linuxové komunitě přinesou.
    Mac OS X je taky unix
    17.6.2005 01:55 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mozna se pise budoucnost
    Naprosto souhlasim. Navíc komunita nepotřebuje jen programátory, administrátory a podobný v oboru vzdělaný (nebo aspoň zběhlejší) lidi. Komunita potřebuje i obyčejný lidi, pokud budou hlásit chyby nebo přivádět další lidi a/nebo peníze. A že je něco "klikací"? Nikdo nikoho nenutí to používat, ale existuje spousta lidí, který to oceněj jak při rozkoukávání po přechodu z jinýho systému, tak při běžný práci. Myslim, že neni na škodu mít možnost něco nainstalovat bez studování hromady dokumentace. Pokud to bude kvalitně vyřešený (tj. založený na textovejch konfiguračních souborech a reagující na jejich změny - nebude je přepisovat svojí verzí, ale pouze upravovat), v jistejch situacích po tom sáhnu mnohem radši. Modelovej příklad: jsem ve škole a mám pět minut na stažení dat přes USB do notebooku ze zařízení, který se netváří jako klasický USB storage zařízení. Pokud nevim jak na to, jsem bez klikacích nástrojů skoro bez šance.

    A co se týká Mandrivy konkrétně, okud se člověk nedokáže rozhodnout, jakej linux chce (což splňuje většina lidí přecházejících z jinejch sytémů), výchozí vzhled a snadný používání je dobrý lákadlo. Na tohle Mandriva zřejmě sází a myslim, že to neni na škodu. Osobně se mi ty obrázky hodně líbej (což je daný i tim, že se mi po grafický stránce líbej třeba Windows XP). A pokud už v Mandrivě nezapomněli na to, jaký všechny standardy se zavázali dodržovat, možná se dočkáme i toho, že tyhle klikadla budou napsaný "správně".
    brk avatar 17.6.2005 08:20 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mozna se pise budoucnost
    Jenže kvůli těmhle lidem se kur... dnes/dříve dobře fungující věci. Nemohu přebolet, co se děje z Gnome. Poprvé jsem se s ním setkal někde v 1999 a takřka okamžitě mi padlo do oka. Dnes přemýšlím, kam uhnout. Věci, které dřív dobře fungovali na základě konfiguráků v /etc se pomalu přesouvají někam do hlubin Gnome. Je na tom vidět, že tam tečou peníze z Novellu a ten právě potřebuje prostředí podobné Windows, protože cílová skupina takovéhoto desktopu zaplatí i za Linux.
    USE="-qt -kde"
    17.6.2005 15:05 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mozna se pise budoucnost
    Modelovej příklad: jsem ve škole a mám pět minut na stažení dat přes USB do notebooku ze zařízení, který se netváří jako klasický USB storage zařízení. Pokud nevim jak na to, jsem bez klikacích nástrojů skoro bez šance.
    pokud se to zařízení tváří nestandardně, jak ti pomůže klikací nástroj? - nebo počítáš za klikací nástroj www browser (→ Google)? :-)
    17.6.2005 17:07 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mozna se pise budoucnost
    Měl jsem na mysli třeba to, že se třeba některý MP3 přehrávače nebo foťáky nechovaj jako USB storage. Ačkoliv já sám bych řešení, jak z takovýho zařízení dostat data, hledal minimálně několik minut, dokážu si představit, že nějakej klikací nástroj (nemusí to bejt nutně průvodce, stačí aplikace, u foťáků třeba Digikam, kterej umí obsloužit spoustu zařízení) mě týhle práce ušetří. A pokud můžu posloužit nějakym ne uplně modelovym případem, co třeba instalace tiskárny na notebook? Já se přiznám, že jinak než klikadlem v KDE to neumim a jinak jsem to ani nikdy nedělal.

    Nemám nic proti tomu, že někdo klikadla nemá rád a vyhejbá se jim jak čert kříži. Ale nedovolim si neupozornit na to, že existuje nemalá populace uživatelů, která má stejnej problém s nutností louskat dokumentaci kvůli každý maličkosti a piplat se s editací configů. Já osobně jsem někde mezi. Pokud mám čas a chuť, rád se naučim, co a jak funguje a udělám si to ručně. Na routeru klikadla neprovozuju vůbec, protože cejtim potřebu vědět, že ten stroj nedělá nic navíc. Musim vědět, co a jak tam funguje. Ale co se týká třeba notebooku, kterej používám na běžnou práci a částečně mi nahrazuje pohodlí domácího počítače, pokud mě čas tíží, jsem za ty klikadla vděčnej.
    17.6.2005 08:15 --.----...--.-. | skóre: 6 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše MS-like
    Suhlasim s nazormi hore, ze treba aj klikacie distribucie, ale o tom tento blog podla mna nebol. Nemozem ale v ziadnom pripade suhlasit s nazorom, ze by sa distribucie vobec nejako mali podobat na Windows. Ved to je otras, prenasat nazvy ako "My Computer" a look Windows, ten command center je dost odporny. Ludia by sa mali naucit, ze existuje aj nieco ine, iny (lepsi) pristup ako len ten windowsacky. Potom sa nedivte, ze budu pouzivat slova ako "linuxy" atd.
    17.6.2005 09:26 Lukoko | skóre: 8 | blog: Lukoko | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MS-like
    Nemyslel jsem to tak, že by se měl Linux graficky a ovládáním přizpůsobovat Windows, to určitě ne. Jenom jsem chtěl podotknout něco ohledně user friendly přístupu, protože, podle mého názoru, windows nemaji uplně promakané prostředí.
    Mac OS X je taky unix
    vogo avatar 17.6.2005 09:11 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše uf
    opustil sem Mandrake prave v cas :) - jeste pred tim z nej byla Mandriva
    ty screenshoty me srazily ze zidle...
    takze MDK, to celkem pohodovy distro asi pujde pekne do kytek, od verze 9.2 ktera byla asi posledni povedena to de od desiti k peti, kdyz si vzpomenu na 10.0 comunity, kde bootovat slo jen z druhyho CD, pravda 10.0 Official celkem sla, a pak 10.1 kde na DVD skoro nic nebylo... to taky byla posledni kapka :)
    a jak ted koukam uz na vzdy zustanu verny Slacku, zadny experimenty, nebo zesilim kdyz pustim nejakej ten Control-center, nebo draktool, nebo co vsechno jeste je...
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    17.6.2005 09:30 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uf
    U Mandrake byl vždycky problém v "nulových" verzích. Naopak, "dvojkové" bývají dost vychytané. Řekl bych, že v desítkové řadě je to zrovna tak, 10.2 (přejmenovaná na LE2005) je do kvality srovnatelná s 9.2, což byla podle mě dosud nejpovedenější verze Mandrake. Takže pokud se Mandriva toho přidrží a nebude dělat nějaké veletoče (jakože v cookeru se zatím zaplaťpámbů nic neobjevuje), mohla by být podzimní verze 2006 nejlepší vůbec. Koupí Lycorisu si myslím Mandriva ani tak neslibuje získání nějakých úžasných nových technologií, ale získání zákazníků, kteří jsou za desktopový Linux ochotní platit.
    17.6.2005 09:54 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uf
    Přesně tak, podobně jako při koupi Conectivy šlo hlavně o koupi trhu. A jako bonus doplnění některých nástrojů do MDV (z Conectivy ten RPM instalátor, z Lycorisu asi nějaké klikací nastavovátka)
    vogo avatar 17.6.2005 10:18 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uf
    ... z Lycorisu asi nějaké klikací nastavovátka)
    no prave, devitkova rada, nebyla jeste tak moc zavisla na klikacich nastavovatkach, nebylo jich tolik, jako v pozdejsich verzich, proto Slack, kdyz neco prepisu rucne, tak to taky zustane, a ne ze v dobre vire pustim klikatko a vsechno je v ***** ehm v /dev/null, ale mozna je to tim ze sem proste dospel do stadia kdy chci mit cely system plne pod kontrolou... a klikaci nastavovani me jen zdrzuje

    no a kdyz vidim takovyhle zverstva (a vsimam si jich az v posledni dobe - dva roky?), tak si rikam proc sem vlastne zacal pouzivat GNU/Linux kdyz ho nekteri postupne kripli, tak aby byl dokonalou nahrazkou pro widlare... je mi z toho do breku, a asi se zacnu poohlizet po necem kde nebudu muset mit strach ze jednoho krasneho rana budu tam kde uz jsem jen uzivatelem a nevim co se deje, jen tim kdo zapoli se strojem, tam kde uz to neni takove ze dokazu se stoprocentni jistotou rict co se bude dit v nasledujici chvili, a co presne musim udelat aby tomu tak bylo, prijdu o tuhle tezce vybojovanou symbiozu... tohle opravdu nechci

    proto pro me osobne Mandriva zemrela, to distro na kterem sem se naucil, je pro me az moc zjednodusene a palicate, mozna rekneme nepruhledne, a nic proti klikacim nastrojum, ale nejak sem je nikdy nemusel, pouzival sem aleternativy do prikazove radky, ale klikatka od MDK jsou v nekterych svych vlastnostech odporna, a ustavicna snaha MDK nahrazovat celkem vydarene nastroje KDE a soustavne vetsi a vetsi "upravy"(podle me k horsimu) v grafickych prostredich me odrazuji...

    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    17.6.2005 10:26 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uf
    Pro tebe Mandriva zemřela, ale spoustu dalších obyčejných lidí může zaujmout. Každý si prostě najde to, co mu vyhovuje nejlíp.
    17.6.2005 10:09 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše prečo tak negatívne?
    dívaš sa na to veľmi negatívne
    proste firma rastie tým, že prikupuje menšie podobne zamerané firmy - úplne bežná vec. výhody sú zrejmé: väčší trh, "spojenie" know -how",
    že sa niekomu nepáči mandriva - OK, nepouživajte ju, ale nechajme prirozdený výber nech ukáže kto prežije - o čo je záujem. Rôznorodosť linuxu je jeho sila
    a taktiež často sa vyčíta linuxu je veľká rozdrobenosť - toto je možno začiatok konsolidácie
    17.6.2005 12:44 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prečo tak negatívne?
    Konsolidace na klon MS Windows? Zlatá rozdrobenost...
    17.6.2005 13:00 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prečo tak negatívne?
    nie, konsolidácia ako zníženie počtu subjektov na trhu, funguje to v "normálnom" priemysle a nie je dôvod prečo nie aj v linuxe. Ekonomické zákony fungujú všade...
    17.6.2005 14:53 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prečo tak negatívne?
    Uf, ještě že v linuxu pořád funguje i opačný proces, kdy se brzo najde dostatečně velká menšina, které výsledky oné konsolidace nevyhovují a vytvoří něco nového... :-)
    17.6.2005 12:46 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prečo tak negatívne?
    No, kdyz to reknu s velkou nadsazkou, tak takhle presne ziskava know-how MS. Potrebuje antivir do windows? Spolkne firmu, co jej produkovala samostatne. (trh ziskavat nepotrebuje)

    Ano, Linux je rozdrobeny - distribuci je mnoho, casto se velmi lisi - balickovaci system, nastavovaci nastroje (jsou-li vubec nejake ;-) ), obsazeny SW. V tomhle je krasa pro lidi, kteri tomu alespon trosku rozumeji - mohou si vybrat, co jim bude vyhovovat. Zacatecnika to zmate/odradi (vim, co rikam, moje prvni distribuce byl RH, pak Debian, nakonec jsem zustal u MDK). Jestli se to ma spojovat? Nevim. Ja bych si to nepral. Rozhodne se to ale nema jednotit ve smyslu prebirani vzhledu a zpusobu ovladani MS Windows! Protoze ten neni ani nejlepsi, ani nejprijemnejsi. Ma zustat to, co je - vysoka moznost nastaveni uzivatelem (jako priklad budiz treba KDE, ve kterem se da nastavit spousta veci - klik pravym, levym, strednim tlacitkem, pretazeni, panely, ikony, dekorace, chovani...) To je obrovske plus. Rozhodne ne tupe prebirat ovladani pravym klikem (kolik Wintelaku kouka jako vyorana mys, kdyz vidi Apple uzivate pouzivat jednotlacitkovou mys?).

    Timto blogpostem jsem nechtel urazet uzivate, pouzivajici klikaci distribuci (tkzv. klikace), nebo jejich tvurce. Sam mam nainstalovanou Mandrivu 2005, vim proc. Kde mi jejich nastroje staci, pouzivam je. Zbytek zvladnu z konzole. Ale je potreba premyslet a delat to s citem. A ne si myslet, ze kdyz neco tupe okopiruju, ze uzivatele prijdou, protoze uvidi stejne prostredi a vnitrnosti nikdy nepoznaji. Stejne se budou muset casem potykat s rozdily mezi okenim a linuxovym svetem...
    17.6.2005 13:16 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prečo tak negatívne?
    podľa mňa je to spojenie (kľudne môžeš ignorovať že jedna firma kúpila druhú) firiem s podobným produktom, pôsobiacich na rôznych trhoch, takže ten synergický efekt môže byť veľmi veľký.
    čo sa týka klikania a podobnosti s MS - nech o tom rozhodnú užívatelia, myslím, že je tu priestor na klikaciu distribúciu, keď si uvedomíš ako využíva väčšina ľudí svoje PC (s windowsami) - teda ako málo do toho vidia a ako málo veci s ním robia...

    PS:Osobne používam gentoo
    17.6.2005 12:20 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše No a co?
    Vždyť je tolik jiných distribucí...
    17.6.2005 12:51 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: No a co?
    Nostalgie. Tuhle pouzivam uz...5 let.
    17.6.2005 13:19 Davule | skóre: 11 | blog: BANANOVI_TUCNACI
    Rozbalit Rozbalit vše K čemu je to dobré?

    Vyvinul jsem novou distribuci, ale umím ji ovládat jenom já. K čemu je to dobré? JE TOTÁLNĚ NANIC!!!!!

    Vyvinul jsem novou distribuci, která je věrnou kopií Mrkvosoftu. K čemu je to dobré? Pokud chtějí, můžou ji ovládat skoro všichni!!!!

    Jsou to dva extrémy

    Moje první distro byl Debian a neuměl jsem ho ovládat. Skončilo to dvouletým nesnášením Linuxu. Potom jsem viděl Aurox a začal s Mandrakem 10,0. Dalo se to nováčkem ovládat, sehnal jsem si 10,1 a 2005LE. Zjistil jsem jak to funguje a teď uvažuju o přechodu k SUSE 9,3 nebo KUbuntu, který je založen na distru, který jsem absolutně nesnášel.

    Teď používám jenom Mandrivu 2005LE, windy jsem dal k ledu

    Neodsuzujme žádnou distribuci, jenom trh určuje vývoj!!

    Dokumentace je pro blbce!! Já jsem BLBEC!!
    17.6.2005 13:54 --.----...--.-. | skóre: 6 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K čemu je to dobré?
    co takto mala exkurzia u psychiatra na ukludnenie?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.