abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 716 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    My e-mail honeypots

    23.12.2020 06:36 | Přečteno: 6530× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 23.12.2020 06:53

    Every time someone (bank, utility company, online shop, forum…) wants my e-mail address, I give them a unique, randomly-generated address. When I find the address at Have I Been Pwned, or when I receive an unsolicited e-mail/malware, I know exactly who is responsible. It may also help identifying leaks at HIBP with unknown source. Additionally, it is easy to filter mail into separate folders or to block spam.

    Implementation

    Usually, you can create a unique address using a + sign, such as user+whatever@example.com, and it will be delivered into user@example.com mailbox. However, spammers of course know this too, and they strip the part after the + sign.

    I'm currently using the format user.whatever@example.com. This needs a little tweaking of the mail server. I use Postfix and I have this in the aliases file:

    if !/(user.aaaaa|user.bbbbb)@example.com/
    /user\..+@example.com/	user@example.com
    endif
    

    user.aaaaa@example.com and user.bbbbb@example.com are the leaked addresses that are receiving lots of spam now. I don't want to receive mail for them and this rejects them with user unknown.

    Now, how to generate the unique string. Some people use the name of the service, but this is not ideal: for example, if I know Alice is registered at the ACME website, I can blindly send unsolicited mail to alice.acme@example.com and Alice will accuse ACME for that. Therefore, there should be at least a few random characters.

    I personally have the following script:

    #!/bin/bash
    
    challenge="`cat /dev/urandom | tr -dc a-z0-9 | head -c 5 ; echo`"
    
    line="`echo "user.${challenge}@example.com" $* $( xclip -out ) $(date +%F)`"
    
    echo "user.${challenge}@example.com" | xclip -in
    echo "$line" >> ~/notes/honeypot.txt
    

    When there is an online form asking for an e-mail address, I select the URL bar (thus copying the URL) and invoke the script using a keyboard shortcut. It puts a fresh random address into the clipboard (so I can just paste it in the form) and it logs it, together with the URL and timestamp, into honeypot.txt. The entire process only takes a few clicks.

    Two notes on the implementation:

    Results

    So far, only minor leaks happened. When a leak happens, I message the responsible owner/system administrator, explaining that I have given them a random address and now it is in some leak, and because my other honeypot addresses are not in the leak, it's probably a leak from their side. Usually, I get no reply back.

    Monitoring

    Have I Been Pwned Domain search allows you to search leaked emails for the entire domain (verification, consisting of placing a special meta tag into the homepage on that domain, is required) and receive alerts when something new shows up.

           

    Hodnocení: 79 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.12.2020 12:18 zabijak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    I have not contacted the authorities, though maybe I should have done that.
    Uvazujes o bonzovani?
    vencour avatar 23.12.2020 12:35 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Píše ochránce džungle?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    1.1.2021 19:19 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Tak kdyz te serou a nemuzes je jit legalne vypalit, tak co ti zbejva.
    23.12.2020 12:19 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    jj, me tohle reseni kdysi napadlo, kdyz jsem cetl o nemcich, kteri takhle chrani e-knihy (v kazde kopii e-knihy udelaji unikatni drobnou zmenu - pridaji mezery, prehazi par slov - a pak jsou schopny identifikovat kupce, pokud to najdou na warezu, atp.)

    btw jak to pak resis v MUA, kdyz (regulerne) odpovidas na email a chces mit v "MAIL FROM" ten alias, na ktery mail prisel? Mas na to "automat", bo tam tu adresu dopisujes rucne?
    23.12.2020 14:57 lies
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    a pak jsou schopny identifikovat kupce
    A k čemu jim to je? Resp. jak mohou dokázat, že si autor nezměnil text sám? Buď má kniha DRM a pak je to jedno, nebo je to prostě jen text a ten si může modifikovat kdo chce jak chce.
    23.12.2020 14:58 lies
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    (autorem zde myslím vlastníka + uploadera warezu)
    23.12.2020 16:19 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Cetl jsem to kdysi myslim na rootu, na kolik se to pouziva/je to pravne vymahatelny nevim - uz je to spousta let a nedohledal jsem to

    Nicmene ses si jistej, ze DRM umoznuje identifikovat konkretniho kupce? Ja mel za to, ze resi prava k dokumentu - tj. jestli ho muzes cist/editovat/tisknout/atp..., ale mozna tam pridavaj nejake "smeti", podle ktereho to taky dokazou.

    Jestli si dobre pamatuju, tak obcas delaji zamerne chyby/hrubky v textu, nebo prehodi par slov (je to kombinace vseho mozneho), takze tahle "ochrana" je ucinna napr. i proti OCR - ucinnost urcite nebude 100%, ale byla uvadena tusim nekde kolem 80% (+/- 10%)
    23.12.2020 16:44 lies
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Já to spíš myslel tak, že pokud má kniha aktivní DRM, tak se určitě nebudou patlat s tímhle řešením, které - pokud je to pravda, úplně nevěřím - vymyslel uhrovatý ajťák a určitě ne právník. Naprosto neprůchodné.
    23.12.2020 17:06 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Tahle "ochrana" prezije i OCR, coz DRM neda. Dohledal jsem i tu orig. zpravu, kde se pise, ze by to mela byt alternativa k DRM
    23.12.2020 17:35 lies
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Je to úplně k ničemu, může být na první stránce třeba tvoje adresa, otisk prstu a qr kód scanu tvojí sítnice, ale nikdo ti nedokáže, že jsi tu knihu nabídnul ke stažení ty. To je prostě celé mimo právní realitu. Můžou s tím maximálně tak někoho postrašit, jako když šmejdi posílají složenky babkám k propacení.
    23.12.2020 18:02 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Mistre, diky za kvalifikovany pravni rozbor...
    23.12.2020 18:28 lies
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Není vůbec zač, ono ti to mohlo dojít, když tu pseudoochanu vlastně nikdo nepoužívá
    Jendа avatar 23.12.2020 17:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    btw jak to pak resis v MUA, kdyz (regulerne) odpovidas na email a chces mit v "MAIL FROM" ten alias, na ktery mail prisel?
    V Thunderbirdu to jde dopsat ručně, ale mám pocit, že jsem to snad ještě ani jednou nepotřeboval. E-shopy jsou v pohodě s tím, když se zachová předmět (číslo objednávky) příp. message ID a From může být klidně jiná.
    23.12.2020 17:24 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Aha, oki. Ja myslel, ze komunikujes vyhradne pres alias a na primary ti pak nechodi tolik bordelu. Na detekci leaku muze byt, dix ;)
    27.12.2020 02:53 Pali
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    btw jak to pak resis v MUA, kdyz (regulerne) odpovidas na email a chces mit v "MAIL FROM" ten alias, na ktery mail prisel?
    V NeoMutte to rieším takto:
    set reverse_name = yes
    set use_envelope_from = yes
    alternates ^regex_mojich_adries$
    
    Gréta avatar 23.12.2020 13:01 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots

    k hledání úniků asi jako dobrý ale si myslim že uplně nejvíc spamu stejně de přímo z těch samotnejch různejch služeb kde byl mail použitej při registraci :O :/

    nóó a když ty adresy boti jakoby parsujou co tam třeba jako zkusit strčit uplně nazačátek slovíčko 'noreply' třeba by takovej mail zahazovali :O :O :D ;D byl by problém s registračníma formulářema nebo to neřešej?? :O :O

    xkucf03 avatar 23.12.2020 14:20 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots

    Náhodné/unikátní adresy používám už dlouho, mám je třeba i na blogu nebo na stránkách svých projektů. Jinak to používám hlavně pro obchody a různé služby. Pár postřehů:

    • Přijde mi, že to funguje preventivně – spammeři si možná všimnou, že je v adrese jejich doména nebo náhodný řetězec, který by je mohl identifikovat.
    • Párkrát se mi stalo, že mi obchodník volal, že adresa je nějaká divná, ale když jsem jim řekl, proč to tak je, tak se s tím smířili a transakce už proběhla hladce.
    • Většinou používám doménu třetího řádu tzn. např. abc.iug30cs5@def.example.com nikoli jen abc.iug30cs5@example.com a asi tak jednou se mi stalo, že to neprošlo přes validaci v nějakém formuláři a jednou mi obchodník volal, že adresa je neplatná – tak jsem mu řekl, že nemůže být neplatná, kdy mi na ni od něj přišlo potvrzení objednávky. Nakonec mi tam fakturu poslal ručně a to taky prošlo.
    • Nejvíc spamu stejně chodí na generické a předvídatelné adresy – spammeři zkoušejí křestní jména nebo info, sales, atd.
    • Nejslabším článkem je často lidský faktor – např. jsem členem určité skupiny, kde používám dost specifickou přezdívku, kterou spammeři nemohli uhodnout, ani jsem tuto adresu nevyvěsil nikde na webu. Přesto na ni chodí spam. To znamená, že byl napaden někdo z lidí, se kterými jsem si psal a spameři vykradli adresy z jeho korespondence nebo adresáře. Buď je to taková ta demence, kdy se dotyčný registruje na nějakou službu / sociální síť a sdělí jí jméno a heslo ke svojí e-mailové schránce, aby to „našlo jeho přátele“ (to tedy pěkně děkuji za takové přátele) nebo používá pochybný OS a pochybné aplikace a nechal si obyčejně zavirovat počítač, ze kterého pak ty viry mj. ukradly seznam kontaktů.

    Nápad na zlepšení, který jsem zatím neimplementoval: Občas by se hodilo mít možnost generovat si alias offline, aniž bych ho musel zakládat na poštovním serveru. Na to by stačilo sdílené tajemství a hash/hmac – měl bych offline aplikaci, které bych zadal vstup (název/doménu příjemce) a vrátila by mi platnou e-mailovou adresu. např. "franta.abclinuxu.cz." + hash("abclinuxu.cz", "tajemství") + "@example.com". Na poštovním serveru by bylo stejné tajemství a stejný algoritmus (jde to napsat v SQL), takže by server věděl, na jakých adresách má přijímat poštu. K tomu by byla samozřejmě černá listina adres, které sice algoritmu+tajemství odpovídají, ale přijímat na nich už nic nechceme.

    Další věc je, jak tu hromadu aliasů dostat do e-mailového klienta, aby na ty zprávy člověk mohl odpovídat (u obchodů to obvykle není potřeba, ale jinak se to hodí). Tady by šlo udělat rozšíření do Dovecotu, ze kterého by si pak klient mohl přes zvláštní IMAP příkaz vytáhnout ty aliasy. U dnešních klientů je dost otravné a hloupé, že při odpovídání automaticky vyplní výchozí adresu (pokud daná adresa není nakonfigurovaná jako identita pro odesílání) a neupozorní uživatele na to, že odpovídá z jiné adresy, než na jakou zpráva přišla. Takže může dojít k nežádoucímu úniku soukromé/výchozí adresy k někomu, kdo měl znát jen tu unikátní, kterou měl přidělenou. Tohle by šlo řešit doplňkem do e-mailového klienta (provizorně je dobré si jako výchozí odesílací nastavit nefunkční adresu a účet, ze kterého nejde nic poslat).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    23.12.2020 16:39 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Občas by se hodilo mít možnost generovat si alias offline, aniž bych ho musel zakládat na poštovním serveru.
    Tomu se rika domenovy kos - mam takhle definovany email spamy@ a vsechny maily ktere prijdou na nezkonfigurovany alias skonci "v kosi". Diky tomu do formularu na internetu muzu napsat pred zavinacem cokoliv a vim ze to ve spamy@ najdu (a muzu odtud i poslat odpoved prostym prepsanim From: hlavicky (coz umi treba mutt)).
    xkucf03 avatar 23.12.2020 17:46 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots

    Doménový koš je něco jiného. Já chci spam1 okamžitě odmítnout ještě v rámci SMTP relace2 a ne se jím pak prohrabávat v nějakém koši.

    [1] což zahrnuje i zprávy přicházející na neexistující adresy – podstata doménového koše
    [2] aby odesílatel věděl, že jeho zpráva nebyla přijata – mimochodem, tohle by měl být standardní přístup – nesnáším současnou praxi, kdy někteří poskytovatelé hází náhodné e-maily do spamu nebo je rovnou mažou a odesílatel se o tom nijak nedozví – tohle ničí e-mailovou technologii jako takovou a dělá ji to nepoužitelnou

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    23.12.2020 18:00 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Domenovy kos prece s funkci antispamu nesouvisi, ale diky tomu ze je na separatnim aliasu nemam v primarnich schrankach bordel.
    28.12.2020 20:48 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Pokud neočekáváte velké množství (gigabajty) zpráv, můžete je analyzovat zpětně až ve schránce a potom smazat.
    aby odesílatel věděl, že jeho zpráva nebyla přijata
    To je celkem problematické. Může se stát to, že se informace o odesílateli ztratí nebo pochází z nedůvěryhodného zdroje (odesílatel, mezilehlý SMTP server, …), takže potom může být i tato odpověď nevyžádanou poštou. I jedna zpráva na schránku informovaného by mohla informujícímu způsobit škodu – například okamžité mazání budoucích zpráv od informujícího – protože informovaní mohou mít jednoho provozovatele, který by to mohl považovat za spam. Příklad: Odesílatel posílá zprávu na SMTP server A, ten ji pošle na server B a ten doručí zprávu Vám. Pokud si server A a B nemohou důvěřovat, hlavičky identifikující odesílatele (např. From) se potom na serveru B nemohou použít pro adresování zprávy skutečnému odesílateli. Signalizace po SMTP také často není realizovatelná – spojení může být uzavřeno ještě před doručením.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Jendа avatar 29.12.2020 00:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Ale to je problém lidí co používají mezilehlé SMTP servery a neumí si to nastavit, ne můj :-).

    Pro představu, jak se to provozovalo na matfyzu, kde strašně chtěli mezilehlý SMTP server: bylo několik možností, jak SMTP serveru říct, pro jaké uživatele poštu přijímáme (ručně, soubor pravidelně stahovaný přes nějaké API), a on pak pro tyto přijímal a pro ostatní odmítal.
    xkucf03 avatar 3.1.2021 12:59 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots

    Trochu jsem se na tohle téma rozepsal ve vedlejší diskusi: Reputační systém a vratné zálohy + anti-spam

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    27.12.2020 03:07 Pali
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Postfix sa dá pomocou recipient_canonical_maps databázi nastaviť aby si interne prepísal cieľovú adresu, kde email (na lokálnom stroji) doručí. Okrem textových key-value databáz podporuje aj SQL ale taktiež aj databáza na externom sockete (je na to definované API). Stačí si napísať jednoduchého daemona, ktorý bude počívať na sockete a ak dostane na vstupe emailovú adresu, ktorá má validný HMAC tak ju prepíše na (lokálneho) užívateľa. Inak ju nechá tak. Postfix potom buď email ohneď odmietne (neznámy príjemca) alebo duručí lokálnemu užívateľovi. Pôvodná RCPT TO adresa (pred prepísaním externým daemonom) je automaticky uložená postfixom v X-Original-To: hlavičke.

    Funguje to takto elegantne a nezávisle na spam filtre. V prípade, že sa používa iný spôsbo aliasov ako cez recipient_canonical_maps, tak podobne sa dá nastaviť použitie externého daemona na sockete takmer ktoroukoľvek voľbou v postfixe.
    23.12.2020 14:33 DildoMaster
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Takže jsi tím zabil čas, nic vlastně nevyřešil (nulový efekt) a cpeš to sem v angličtině. Tlesky tlesk.
    MMMMMMMMM avatar 23.12.2020 18:08 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Koupil jsem doménu a už mnoho mnoho let používám aliasy pro každý e-shop nebo službu ve tvaru alza@bordel.cz, czc@bordel.cz, ...
    Petr Tomášek avatar 25.12.2020 11:53 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    A jak to děláš s telefonními/mobilními čísly? Spousta služeb nechce bez nich běžet. Asi vědí, že zařídit číslo je těžší než zařídit email...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.12.2020 03:18 Pali
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    České nomadické alebo geografické číslo pripojené po SIPe sa dá zriadiť za cca 30 CZK.

    Stačí si potom rozchodiť vlastnú tel. ústredňu (asterisk alebo kamailio) a iba správne si naroutovať audio hovory ako už človek chce.

    Na strojový príjem SMS pre nomadické a geografické čísla sa dá zneužiť toho, že SMSky v ČR sa budú doručovať ako FAX (=bitmapa) ak sa ihneď po zvyhnutí hovoru pošle CED signál. FAX následne zOCRkovať a vyextrahovať text SMSky. Dá sa to celé pekne naskriptovať, formát toho SMS-FAXu je pevný.

    Ak ich netreba zriadovať veľa čísel a dosť často, tak to nie je až taká veľká investícia.

    Mobilné čísla už je trochu väčší problém, stále ale existujú operátori, ktorí za malý (alebo žiaden) poplatok pošlú SIM kartu poštou. SIM karta sa dá do GSM brány a cez SIP sa naroutuje vlastnú tel. ústredňu. Na to už treba vlastný HW a takáto sranda na hranie stojí trochu viac :-)
    27.12.2020 16:31 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Posielať textovú SMS nahradzujúcu zastaralý ďalekopis so správou do 160 znakov (alebo necelých 3x toľko pri ich zreťazení), pomocou obrázku sa mi zdá trošku overhead.

    Ale nebol by radšej návod ako zasielať MMS? Tie boli vždy obrázkové, i keď liezli cez WAP.
    27.12.2020 21:25 Pali
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Ja som písal o tom ako SMSku prijímať, nie posielať. Bohužiaľ to je realita, takýmto spôsbom sa v ČR doručujú všetky SMSky poslané na české geografické a nomadické čísla. To že to je overhead a sa s tým blbo robí sa treba ísť sťažovať operátorom. Ak to chce koncový užívateľ prijať nemá na výber, musí podporovať to, čo mu operátor naservíruje.

    MMSky neboli a ani nie sú vždy obrázkové. MMSky majú veľmi podobnú štruktúru ako emaily až na to, že formát je celý binárny. MMSky sa ale v ČR prijímať na geografických a nomadických číslach nedajú.
    27.12.2020 22:01 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Dopr... Šak SMS liezli aj na pevnú linku, cez asi DTMF či čo sa to vtedy používalo. Tým ale nemyslím zilinský text-to-speech.

    A mmsky? Tie som videl len pár krát v živote. Ake bolo by to hospodárnejšie ako tie faxy čo ich medzičasom vytesnil email.
    27.12.2020 22:23 Pali
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Áno máš pravdu, SMSky išli prijať v "textovej" forme aj na pevné linky podľa F-SMS štanradu. Nie je to DTMF ale 1200 baudový half-duplex FSK V.23 modem.

    V tomto formáte to posielajú aj v ČR ale iba v prípade, že sa tel. číslo podarí dostať na whitelist (vedený v O2). A týka sa to samozrejme aj VOIP liniek pripojených cez SIP, nie len analógových pevných. Tí čo nie sú na whiteliste sú odkázaný na "plechovú hubu" alebo FAX.

    Ja som na Slovensku MMSky používal dosť hodne. Ale to preto, že vtedajší Eurotel mával dosť často akcie, že dával MMSky za korunu. Normálna cena SMSky bola niečo cez tri koruny a tak sa mi viac oplatili tie akčné MMSky, hoci obsahovali iba text.
    28.12.2020 09:46 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Teraz som z toho už úplne mimo, veď VoIP by malo mať v sebe priamu funkcionalitu SMS. Ak to teda poskytovatelia neblokujú kvôli spamerom, ale to by blokovali odosielanie (alebo si ho nechali adekvátne spoplatniť podobne ako to robia podobní poskytovatelia marketingu cez email).

    Mne MMS nikdy neprirástli ku srdcu. Ale pamätám sa jednu krásnu akciu, keď vyšla služba "pošli MMS ako pohľadnicu". Stálo to 60SK, fotka mala kvalitu poštovej známky a vzhľad bol podobný telegramu. Nuž, komerčný úspech to malo.
    28.12.2020 15:36 Pali
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Teraz som z toho už úplne mimo, veď VoIP by malo mať v sebe priamu funkcionalitu SMS.
    Má. SIP umožnuje posielať plain text správu cez MESSAGE príkaz. A ktomu špeciálne kvôli VoLTE bol vymyslený spôsob ako poslať RPDU obsah SMS správy ako binárku cez SIP MESSAGE. Oboje sa dá teda chápať ako "priama funkcionalita vo VOIP".

    Ibaže nič z toho nie je poskytované pre geografické/nomadické čísla na VOIP linkách v ČR.

    Čo sa týka funkcionalít geografických a nomadických čísel na VOIP/SIP linkách v ČR, tak tam je proste iba preklopená analógová časť na nasamplovaný zvuk v RTP zabalený do UDP paketov. A keď služby na analógovej linke behali in-band cez modem (ako FAX alebo SMS), tak patričný zvuk je rovnako prenášaný ako zvuk na VOIP/SIP linkách.

    Je tu ale jeden menší pokrok v oblasti FAXu cez VOIP. Na prenos FAX po VOIP existuje protokol T.38. Definuje ako zabaliť binárny FAX do UDP a teda už nepoužívať modem v hlasovej časti cez RTP. VOIP brány po ceste ho zvyknú podporovať.
    Ak to teda poskytovatelia neblokujú kvôli spamerom, ale to by blokovali odosielanie
    Ja som zatiaľ písal iba o prijímaní obsahu. Posielanie je naozaj zablokované a neposkytované z geografických a nomadických čísel asi u všetkých operátorov (analógových aj VOIP) až na výnimku, monopol O2-CZ. Tzn. funguje to iba pre analógové pevné linky, kde si užívateľ platí "vysoký tarif".

    Proste ak chce niekto poslať SMSku na ľubovoľné české geografické/nomadické číslo (či už zo sim karty nejakého mobilného operátora alebo cez nejakú webovú/komerčnú službu), tak SMSku normálne pošle a jeho operátor ju doručí operátorovi O2-CZ, ktorý sa ďalej postará o doručenie na konkrétne geografické/nomadické číslo jedným z tých haluzných spôsobov. A to bez ohľadu na to akého operátora má príjemca.
    28.12.2020 18:30 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Takže sa zahodili staré funkčné riešenia, a odignorovala sa bežná funkcionalita ktorú poskytuje súčasne používaný protokol. Namiesto toho vymysleli hranaté koleso (posielanie textu v bitmape). To vyzerá na klasický problém, keď sa zákazníci nesťažujú. A dodávateľ si tým pádom oprávnene myslí že ním dodávané riešenie je vyhovujúce.

    Už som počul aj o tom že niekto si písal poznámky v mspaint.exe, a ukladal to ako jpg. A divil sa že to má viac a viac rozostrené. Zažil som podobnú vec, absolvent vysokej školy výtvarného umenia robil vektorovú grafiku ako jpeg vo fotošope (nepoužil editor vektorvých obrázkov), s rovnakým postupným rozostrením. Tiež si, ako aj VoIP operátori, vybral nevhodný nástroj. Ale upustil od toho, a presadil sa.
    29.12.2020 00:54 Pali
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Zákazníci sa už prestali sťažovať lebo vedia, že to nikto nemá čas u operátora riešiť... u operátora sú zaneprázdení zložitejšími problémami, napr. ako gúľať to hranaté koleso :-)
    29.12.2020 17:53 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: My e-mail honeypots
    Pokiaľ zákazníci platia a neodstúpia od zmluvy, tak tým utvrdzujú obchodníkov v úspešnom marketingovom pláne. A môžu sa tešiť na ďalšie podobné mňamky.

    Je jedno či sa jedná o znehodnotené VoIP, alebo o viazaný predaj OS s HW.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.