abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (79%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 397 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    V čem nestříhat? V Premiéře!

    3.12.2007 22:33 | Přečteno: 1528× | Ze života

    Přibližně před rokem jsem napsal pochvalný text týkající se programu Adobe Premiere Elements 3. Nyní jsem vyzkoušel verzi 4 a musím bohužel konstatovat, že udělat mezi verzemi tak brutální kotrmelec, to muselo dát skutečně práci.

    S programem Premiere Elements 3 jsem byl velice spokojen. Proto jsem nyní, kdy mě čeká poměrně velká porce stříhání, vyzkoušel demoverzi verze 4. Verze, která měla být "ještě mnohem lepší, než všechny předchozí".

    První šok ovšem nastal ještě před stažením. Demoverzi si nelze stáhnout jen tak, je potřeba mít registraci u Adobe. Ale ani s registrací to nejde zrovna jednoduše. Instalační balík Adobe Premiere Elements 4 (dále jen "APE 4") lze totiž stahovat pouze jakýmsi Akamai Download Managerem, což je jakási ActiveX hračka, fungující pochopitelně jen v Internet Exploreru. Z jiných prohlížečů si tedy člověk neškrtne.

    Šokem číslo dvě je velikost balíku. Tento má celých 2,7 GB, což je skoro čtyřikrát víc, než měla předchozí verze. Na jednoduchý amatérský program je to celkem dost. Většinu ovšem netvoří samotný program, nýbrž jakési šablony, ve kterých stejně nevidím žádný přínos. Instalace ukousne cca 6 GB místa na disku, zhruba stejné místo je potřeba pro dočasné soubory - balík je totiž tvořen dvěma soubory, z nichž jeden je malý instalátor a druhý 7-ZIP archiv, který je před instalací nejprve celý rozbalen.

    Nainstalovaný program také překvapí, a to hned několikrát. Nejprve vzhledem a ovladatelností GUI. Minule jsem si stěžoval na "vistoidní" vzhled, ovšem ten nový je ještě o řád jinde. Ne směrem k Vistě, ale někam úplně jinam. Je to celé černé, nepřehledné a těžce ovladatelné. Možná bylo cílem vše zjednodušit, ale rozhodně není nové GUI vůbec intuitivní a velmi špatně se používá.

    Další překvapení se skrývá v rychlosti a žravosti. Aplikace postavená na platformě .NET reaguje velmi ztěžka (i na triviální požadavky, třeba rozbalení menu), alokuje kvanta paměti a neustále něco načítá z disku. Při otevření videosouboru ve formátu DV si (podobně jako předchozí verze) vytváří pomocné audiosoubory, počíná si však znatelně pomaleji.

    Z mého pohledu je APE 4 totálním propadákem. Po několika desítkách minut pokusů sestříhat v tom kousek filmu byl osud demoverze zpečetěn - letěla z počítače, až se prášilo. Takhle tedy opravdu ne. Tohle není software, který by se dal rozumně používat.

    Takže mé doporučení je takové: Kdo chce pohodlně stříhat film, nechť si pořídí Adobe Premiere Elements 3, případně jiný program podle vlastního výběru. Kvalita spočívá v jiných parametrech, než je velikost instalačního balíku nebo kvalita stínování ovládacích prvků.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.12.2007 22:42 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V čem nestříhat? V Premiéře!
    Na stole mam Pinnacle Studio 11, toz jsem zvedav, zda to nebudou vyhozene penize. Soft prilozeny ke kamere se hodi pro stazeni dat z kamery, ale nic vice jsem v nem nezvladl. Avidemux je dost nepohodlny na ovladani, dokazal jsem v nem sice ustrihnout potrebny kus videa a zmensit jej pro upload na web, ale je to pokazde sileny boj. Uvidime, co pinnacle, lidi jej chvali.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Michal Fecko avatar 3.12.2007 22:51 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V čem nestříhat? V Premiéře!
    Spustat sa bude skrz WINE alebo na Windows?
    4.12.2007 08:11 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V čem nestříhat? V Premiéře!
    nativne
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    přepnout na propagační režim: a co Kino, svýho času jsem v tom sestříhal mnoho hodin rodinného i jiného videa a nemůžu si vůbec stěžovat. prostě všechno co jsem potřeboval jsem měl, žádný molochy doporučené a zapůjčené od kamarádů se tomu nevyrovnaly.
    Luk avatar 4.12.2007 14:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kino
    S Kinem jsem měl zatím velmi špatné zkušenosti. Dříve či později jsem se vždy dočal pádu na Segmentation fault :-( Ale hlavně, není to skutečný program pro střih, spíš pro rozsekání videa a přidání pár efektů. Já potřebuji vícestopý střih, a ten Kino nemá ani omylem.

    Požadavky na vícestopý střih sice splňuje Cinelerra (která už se naštěstí - přinejmenším v openSUSE - zbavila i někdejšího nechutného vzhledu), bohužel ale tuhne a padá ještě častěji než Kino (např. teď jsem ji zkušebně spustil - zobrazil se "Tip of the day", když jsem ho zavřel, GUI už nereagovalo na klikání ani na klávesy; při ukončení signálem SIGTERM jsem byl odměněn pádem přes SIGABRT).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    no a kterou verzi kina jste naposledy zkoušel? už je tuším verze 1.1.1, ale i dřív jsem už zaznamenal zlepšení stability. no jestli potřebujete více stop, tak to je jasné, že to není pro vás. ale i tak je to pro mně opravdu killerapp, hodiny materiálu jsem za pomocí kina vyprodukoval a všem se to velmi líbilo. a i když nemám vůbec grafické cítění, nebo jak bych to nazval, tak to bylo fakt dobrý a svůj účel to splnilo. otázka je samozřejmě na co to potřebujete, kino je asi fakt jen na homevideo, ale zato nic lepšího snad není a svou práci odvede na jedničku s hvězdičkou.
    Luk avatar 4.12.2007 17:05 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kino
    no a kterou verzi kina jste naposledy zkoušel?
    Naposledy 1.1.1, konkrétně v openSUSE 10.3. Je pravda, že už nepadá zdaleka tak často, jako některé starší verze (na které se stačilo ošklivě podívat). Ovšem stále se někdy zhroutí (typicky při otevírání souboru - zřejmě se mu něco nelíbí ve formátu souboru a dá to najevo takto).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.