abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Byl jsem na pohovoru (anketa)

    6.3.2008 11:25 | Přečteno: 3394× | Jen tak na okraj

    Byl jsem na pohovoru. Vedl ho se mnou celkem sympatický mládenec. Ovšem při finanční nabídce 25 tis. jsem ho zabrzdil, s tím že mám svůj limit pod který jít nehodlám. A přes ev. zvýšení nabídky na 35 tis. nemá smysl v pohovoru dále pokračovat, protože bych bral takové zaměstnání jako pouhou přestupnou stanici.

    Přišlo, že tu někdo někoho zkouší tahat za fusekli. Jak mi potvrdila slečna z personální agentury - požadavek byl na linuxového administrátora s platem nad hranicí 45 tisíc. Mládenec co se mnou vedl pohovor, nevěděl zda jdu na pohovor na místo administrátora windows nebo linuxu. Že by ho zadavatel požadavku opoměl informovat co má vlastně nabídnout? Navržená částka mi přišla naprosto mimo, zvlášť když papír, kde bylo napsáno kolik požaduji měl před nosem. A úplně nejvíc mě pobavilo, že při takové finanční nabídce ještě chtěji dělat nějaké druhé kolo - no, doufám že budou mít k dispozici dost kvalitních a zkušených uchazečů ze kterých si budou moci vybrat. Podotýkám, že před tímto pohovorem jsem měl nabídku na jiné místo, s tabulkovým platem, ale i tam nabídli vyšší plat a bez nějakého smlouvání.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Co o tom soudíte?
     (21 %)
     (69 %)
     (10 %)
    Celkem 127 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.3.2008 11:48 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    nad 45 tisic je mozno (aby se to dobre pocitalo) uvazovat jako 50 tisic. To je 2000 EUR, coz nema linuxovy admin v Drazdanech. Rekl bych, ze se ten problem nedostatku adminu brzy vyresi - a ani to nebudou muset byt administratori z Indie.
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    6.3.2008 11:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Abychom se dostali do trochu normálních měřítek. Drážďany by bylo možné považovat za ekvivalent Ostravy. Ekvivalentem Prahy může být leda Berlín. Těch 35 by byl (s velkou výhradou) akceptovatelný limit tak snad pro tu Ostravu.

    Také není administrátor jako administrátor. Když jsem dělal na Atlasu, tak byl k nám na helpdesk přijat také kluk, který dělal správce sítě. 15 počítačů na gymnáziu v peer-to-peer síti. Prakticky se všechno musel naučit, ale nebyl hloupý. A po půl roce helpdesku šéfoval, protože "stará garda" odešla a zůstal služebně nejstarší.
    6.3.2008 13:15 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Taky prihodim jednu tresnicku. Kdyz jsem menil jednou praci, tak jsem sel na ruzny pohovory, taky na linux admina.

    V jednej mensi firmicce (sice malej, ale prijemnej, takovej "rodinnej duch") jsem dal min. pozadavek 35 a pokud se nepletu, tak jeste po pohovoru mi rekli, ze me berou. Nicmene jsem jeste zkousel dalsi firmy, takze jsem si nechal cas na rozmyslenou.

    Mezi tema dalsima firmama byla SUSE v Praze. Pohovor byl v pohode, nicmene cenova nabidka nepadla. Tak jsme se domluvili, ze mi da brzo vedet, abych mohl pripadne odrict ty ostatni, vcetne te mensi firmy s nabidkou 35. Ze SUSE jsem lamal nabidku pekne dlouho, ale docela jsem mel zajem tam delat. Nakonec jsem z nich tu jejich nabidku dostal-znela 25. Takze jsem to spokojene odmitnul a sel delat do te mensi firmy a musim priznat, ze jsem nelitoval. Nejvic me ale stvalo, ze mi nebyli schopny tu castku rict v rozumnym terminu - kdybych ostatni kvuli SUSE odmitnul, tak by me to hodne stvalo.

    Neberte to jako jednoznacnou vec, k nekomu se SUSE mozna chovalo jinak. Na me ale timhle moc nezapusobili.
    6.3.2008 13:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Dík za ni. Jen mě to utvrdilo v onom klasickém: "Tak pánové.. tudy ne!"

    Osobně naproto nechápu, na koho s takovým přístupem ty firmy mají políčeno. Pro mne platí - kulišárnu na mě uděláš jen jednou. Z osobní zkušenosti (a že je pestrá) mohu říct, že pro firmy, co se chovaly přímo a férově, jsem byl ochoten udělat mnohem víc než bylo mou povinností i za cenu že to bylo momentálně ne příliš výhodné.

    Při té příležitosti musím zmínit pana Mikuleckého z fy. GEOSTA, kde jsem jako brigádník v roce 1997 vydělával kolem 10 litrů měsíčně čistého. Vždy po výplatě se stavil a ptal se:"Jsi spokojen s výplatou? Nezapoměli jsme náhodou na něco?" Je skoro zbytečné dodávat, že se nikdy nestalo, že bych spokojen nebyl. A když jsem pak dostal nabídku na výhodnější flek, sám mi doporučil abych to vzal.
    6.3.2008 15:29 Honza H. | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Pojd delat do Irska. Za doporuceni senior Unix/Linux admina tu nabizeji odmenu 4 tisice euro, za juniora polovinu. I pres takovehle nabidky stale shaneji a berou lidi i z druhe polokoule.
    6.3.2008 14:21 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Ono je to sice celkom pekny a realny pribeh,ale chyba mi tu meno dotycnej firmy a mozno aj cloveka s ktorym si viedol pohovor. Pokial chces nieco zmenit, pokial chces zmenit chovanie neserioznych ludi a firiem,tak to takymito pribehmi nezmenis. Musi to byt co najviac konkretne a adresne. Typu, mily kolegovia, firme "xyz" a panu "abc" sa zdaleka vyhnite pretoze ich konanie je neseriozne....
    6.3.2008 14:35 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Presne tak, souhlasim... i kdyz na druhou stranu pisatel muze mit obavu, ze by se druha strana dovtipila o koho jde a je zbytecne delat si v zivote nepratele....
    6.3.2008 15:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Asi tak. Nejde tady o toho klučinu co se mnou dělal pohovor. Docela dobře si dovedu představit, že mu řekli - hele je tady ten co jde na pohovor, nechej toho co teď děláš a tady máš k tomu nějaké lejstra. Ta částka kterou nadhodil možná byla taková za jakou sám dělá, nevím.

    Smyslem tohoto blogpostu bylo jediné - upozornit na to, že tím jak jde člověk pod cenu jenom podporuje podobné praktiky. Je nejvyšší čas aby si ty firmy a lidé co se do podobných firem hlásí uvědomili, že člověk který je v obraze a má zkušenosti si před "velkou firmou" na zadek nesedne, prostě jde jinam a na takovou nabídku kývne jen ten co si je vědom toho že jinou šanci nemá.

    Proč ne, velká firma spíš utáhne více nezkušených zaměstnanců - o kvalitě jejich produktů raději nebudem spekulovat, nicméně výše uvedená třešnička leccos napovídá. Je naprosto normální, že i zkušený harcovník se na novém fleku učí nové věci. Jenže má vesměs na čem stavět a nezdržuje se naprostými základy. Navíc sebou také nese zkušenosti, které se mohou hodit.

    Stávající job byl dobrá škola. Hodně z návštevníků tohoto portálu o technologiích s nimiž pracuji ani neslyšela. Školení jimiž jsem prošel nejsou levná, ale cennější než ta školení byla možnost si to osahat. Směšné finanční ohodnocení jsem bral v podstatě jako jakousi formu "stipendia", ostatně žonglování s pojmy v rámci platoých tabulek je pro úřady typické - těžko by někdo zkousnul že by řadový zaměstnanec měl vyšší plat než nějaký vedoucí odboru, byť tomu odpovídá jeho náplň práce. Žena byla na mateřské, k tomu studovala a ta práce měla své výhody, ale..

    Před pěti lety měla žena na účtě cca 140 tis. Dnes tam má 40. Většinu věcí máme jak já říkám z předquidovské éry a lepší flek jsem prozatím neřešil, protože bylo jasné, že se dřív nebo později přešoupnem do Prahy. Považoval bych za unfair někde nastoupit a po půl roce odtamtud vyfičet, z důvodu stěhování. Teď hledám job, který mě bude bavit, kde uplatním co umím a kde bych rád nějaký ten pátek setrval, mám svou cenu a tu chci. Kompromisy jsou vždy vykoupeny ústupky. Kupř. práce na kterou jsem prozatím kývnul. Jak mi bylo řečeno - budou mé zkušenosti potřebovat hlavně teď a pak se uvidí. Přesto že nabídli méně, než kolik je můj limit jsem ochoten pro ně pracovat i za tu cenu, protože mi to pomůže překlenout období stěhování a jim jak doufám to bude ku prospěchu. A kdo ví. Možná to vůbec nebude tak špatné? Jednalo se na rovinu a férově a to pro mne znamená hodně.

    Ještě k blogpostu. Nejvíc překvapen jsem byl dotazem jak jsme řešili např. nějaký problém. Zpočátku jsem otázku nepochopil. Prostě problém se řeší až se vyřeší. Teprve po chvilce se ukázalo že jde o nedorozumění a je tím myšlen přístup k řešení konfliktů na pracovišti. Hoch koukal trochu vyjeveně, když jsem mu s naprosto klidnou myslí sdělil že za celých pět let na svém stávajícím pracovišti nepamatuji jediný konflikt s kolegy. Až po dlouhém uvažování mě napadlo že by se tak snad s jistou nadsázkou dal brát přístup k rádiu - nesnáším při práci puštěné rádio, takže jsem jim ho občas vypnul (proč by také mělo hrát když byli mimo kancelář, že.). Ovšem to se vyřešilo naprosto v pohodě, tím že jsem dostal vlastní kutloch hned jak se uvolnily nějaké prostory.
    6.3.2008 15:49 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Trochu OT, ale mne by spíše zajímalo, jaké znalosti by měl mít uchazeč o pozici linuxový admin.

    Sám na nic takového neaspiruji, ale v mém posledním zaměstnání jsem byl napůl také linuxový admin a nijak náročné mi to nepřišlo :-)
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    6.3.2008 16:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Správná otázka! 8-) Vzhledem k tomu, že zanedlouho bude vyvěšena výběrovka na můj flek, jsem sám zvědav kolik zoufalců se přihlásí, až uvidí co je v požadavcích. Když jsem nastupoval já, tak tu byl win server jen jeden (a to ještě na fyzickém železe) a hlavně jsem měl mít na krku web. Žádný Tietonator který lanaří schopné administrátory na Ostravsku jak to jen jde tady tenkrát nebyl a u pohovoru nás bylo osm. Z toho kolega který tady neuspěl se zanedlouho upíchnul na kraji.
    7.3.2008 09:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Martin Stiborský avatar 8.3.2008 01:46 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    :) mít požadovanou praxi, tak bych minimálně zkusil tam zajít .. i ty wokna bych přežil, momentálně dělám ne-IT práci, není to špatný job, ale nejsem si jist pracovním postupem a to mě trochu děsí, nevydržel bych na tom fleku (jako většina tamnějšího osazenstva) dělat pořád to samé třeba 20 let ( ba ani 5 asi ne) ...
    Kvík ..
    6.3.2008 15:58 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Dobrovolne se hlasim ze vezmu misto linux admina za prumerny plat!

    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/domaci-ekonomika/clanek.phtml?id=226896

    Vy si tam hazite nulama tisicema jak sedlaci hnuj, ale co my co zijeme jinde nez ve smradlavy praze.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    6.3.2008 16:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Ehm.. nic ve zlém, ale co se tak kouknout na datum toho článku?
    7.3.2008 08:35 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Nic ve zlem, ale docela pochybuju ze se od te doby prumerna mzda snizila...

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    finc avatar 6.3.2008 17:20 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Sice se nezivim jako linux administrator, ale jako java programator, ale stale jsou to velice specificky podobne posty.

    Asi kazdy si takovym pohovorem prosel. Tedy pohovorem, o kterem si clovek nevedel, co si ma myslet.

    Nejvice miluji hlasky, typu: "Prace v mladem kolektivu", "Ruzne zamestnanecke vyhody (ale jake?)", "Dobre platove podminky". Pak clovek prijde na pohovor a zjisti, ze mu nabidnou 20 tisic, sedet bude vedle blbce, co si jen odsedi svou osmicku, vyhodou je, ze se neplati parkovani a plat se zvysuje kazdy rok o 500, nehlede na uroven a uspechy.
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    6.3.2008 18:04 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Hledáte práci v dynamickém kolektivu s možností rychlého kariérního postupu? - Tak jděte doprdele, protože my potřebujeme truhláře. :-)
    6.3.2008 18:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Mám svou cenu a za tu budu dělat klidně i to - možná by mi to šlo lépe než s compy. A když vezmu do úvahy ten duševní relax..

    Jinak jako vtip by to šlo, ale jako rekce mi to přišlo krapet neurvalé a bezohledné.
    6.3.2008 18:41 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Závěrečnou větu bych chápal, kdyby šlo o reakci přímo na článek. V kontextu vlákna mi však kavolova ironie přijde celkem v pohodě. Nepřehlédl jste se, co se řazení příspěvků týče?
    7.3.2008 16:11 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Jinak jako vtip by to šlo ...
    nu ano, kolegův příspěvek ve mně evokoval asociaci na vtip (tedy prý to v nějaké inzerci skutečně vyšlo), ve kterém se to hemží samými takovými těmi kydy pro frikulíny, a končí to právě tím, ať jdou frikulíni doprdele, že potřebují dělňase ... myslel jsem, že je to natolik známé, že nestojí za to snažit se vzpomenout nebo hledat celý text ...
    12.3.2008 10:16 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Ten si zapisuju .-)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    7.3.2008 07:25 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    firmy jsou pěnký kurvy. Podívej s v nejmenovaný firmě( :-) ) berou windows IT áci kolem 25 litrů, dělníci ve skladu, co neuměl pomalu číst a psát kolem 30 a sekretářky kolem 40. :-)))) takže z toho plyne, že plat není podle toho co umíš, ale podle toho jak umíš lízt někomu doprdele...
    7.3.2008 10:48 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem na pohovoru (anketa)
    Personalni agentury vedi o IT kulovy, sami zamestnavaj brigadniky, maji ve vsem bordel atp. Jde jim jenom o provize a ostatni je totalne nezajima. Kdysi davno jsem byl na pohovoru (tehdy brigada "instalace serveru") a ptali se me, jak bych resil (postup) spatnou tiskarnu aby si jako overili, ze kdyz umim fixnout print server, takze teda jako zvladnu i tu instalaci (pohovor s blondatou osmnactkou ktera sama byla nejspis na brigade). Dodnes mi chodi tuny spamu z ruznych personalek (ktere maji nekolik let stare CV v databazi, kde jsou naprosto obsoletni udaje) a otravuji me jestli nechci pracovat co ja vim treba v Brne (ackoliv jsem pred tremi lety vyslovne a vsude uvadel, ze nic jineho nez Prahu nechci), nabizeji naprosto mimozni pozice ("spravce site" alias holka pro vsechno) a cekaj kdo se chytne. Btw. vi nekdo, jak dlouho vubec mohou moje CV nekde uchovavat? Prokazatelne jsem se pres tri roky nikde o praci neuchazel.
    7.3.2008 15:44 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Dnešní přístup firem
    Dnešní přístup firem je opravdu na houby. Nejlepší je, když reagujete na nabídku, zavoláte do firmy, a chcete slyšet jednou, dvěma větami základní informace - velká část firem si hraje na partyzána. Mnohdy je těžké se dozvědět naprosto základní informace - "přijďte na pohovor, tam se základí věci dozvíte". Některé firmy dokonce i tají náplň práce a pokus dostat z nich alespoň základní platovou představu je dost často naprosté sci-fi.

    Snaha obechcat s lidma (omlouvám se za termín) je často velmi značně až neskrývaně v Česku patrná, takže já třeba zjišťuji, že za posledních mnoho měsíců jsem udělal 98% práce pro zahraniční firmy, které nemají žádnou pobočku v našem státě. Přitom nemluvím jen o platě - mluvím o celkovém jednání.

    Druhá věc je, že Praha je platově jinde, a že v řadě měst člověk jsou platy jinde.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.