abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Můj boj

    11.9.2020 15:50 | Přečteno: 1552× | Jen tak na okraj | poslední úprava: 11.9.2020 16:13

    Tak jsem po 19,5 letech přestal používat M2 – mailového klienta integrovaného v Opeře a začal bojovat s Thunderbirdem. K tomu abych tak učinil, mne donutil fakt, že do "nové" Opery (Vivaldi) v dohledné době mailový klient nepřibude a na to abych si doprgal chybějící funkcionality do Opery staré nemám čas ani znalosti. Tou pověstnou poslední kapkou byla taková pitomost. Citelně mi začala chybět možnost navěsit na e-mailovou zprávu informační štítek, do kterého bych mohl napsat vlastní resumé. Řada mailů totiž obsahuje mix několika témat a ono se pak dost špatně něco zpětně dohledává.

    Než jsem šel do toho naostro, vyzkoušel jsem si několikrát migraci zpráv do Thunderbirdu a při tom zjistil jak zprávy ukládá. A v tom je ten zásadní rozdíl.

    Thundebird pro každý účet či složku zakládá samostatný databázový soubor (.msf), a v případě složek soubor do kterého sype ty maily. Názvy odpovídají názvům složek v systému, což je děsná prasečina, které si dnes všimne už jen málokdo. Ovšem před 19 lety byla natolik zásadní, že u mne tehdy zvítězila Opera.

    Opera totiž používala UTF-8, takže bylo možné používat stejné soubory jak z prostředí MS Windows, tak z Linuxu. S výhodou jsem toho využíval a díky tomu pro mne nebyl přechod na Linux tak bolestný jak pro jiné. Bylo totiž úplně jedno jestli jsem s Operou pracoval zrovna v prostředí MS Windows, nebo v Linuxu, jelikož jsem měl v Linuxu namountovaný a přilinkovaný adresář z diskového oddílu MS Windows.

    Když jsem se o totéž pokusil s Mozillou (mailový klient, ze kterého vyšel Thunderbird byl tehdy její součástí), tak to skončilo neskutečným zprasením, jelikož ta na MS Windows používala kódování CP-1250, kdežto na Linuxu latin2. Ovšem tenhle problém z mého zorného pole zmizel v propadlišti času i s MS Windows. Takže vyhřeznul mnohem zásadnější problém Thunderbirdu, který plyne z toho jak pracuje s těmi maily.

    Tenkrát jsem těch mailů ještě moc neměl, takže jsem vcelku nechápal, čem spočívala změna u mailového klienta, k níž došlo v roce 2005. Přišel jsem na ni vlastně až teď, při migraci zpráv z Opery.

    Jak Thunderbird, tak Opera používají pro uložení obsahu mailů formát mbox. U Opery mají tyhle soubory přípon .mbs, u Thunderbirdu jsou bez přípony. Tento formát je v zásadě velmi jednoduchý. Je to ASCII soubor, ve kterém jsou to maily nasypané za sebou.

    Rozdíl spočívá v tom, že Thunderbird do toho sype vše co je obsahem složky, takže vzniká poměrně jednoduchá adresářová struktura, ovšem s obludně velkými soubory.

    U Opery to bylo jinak. Její mailový klient pracoval od samého počátku s databází, takže všechny maily má v podstatě v jedné složce, a místo podsložek používá návěští, která umožňují jednoduše a podobně maily třídit. V podstatě to funguje podobně jako kategorizace u MediaWiki.

    Tím pádem bylo úplně fuk jestli jsou maily v jednom obřím souboru, nebo v několika menších. Takže se stažený obsah e-mailů stahoval do souborů pojmenovaných podle roku a měsíce. Tak to fungovalo do října 2005.

    Pak udělali zásadní revizi. Souvisela pravděpodobně s nárůstem spamu. Od té doby se už pro každý stažený mail v Opeře používá samostatný .mbs soubor.

    Narazil jsem na to při importu mailů z Opery. Ten lze provést velice jednoduše. Thunderbird při importu vyžaduje, aby mbox soubor měl příponu .eml. Takže stačilo přes find vytáhnout všechny zprávy z Opery do dočasného adresáře a pak přes jednoduchou shellovou smyčku přejmenovat.

    Ty staré maily byly v souborech pojmenovaných jak už jsem uvedl. A ty nové, co se ukládaly od října 2005 byly již kontinuálně číslované od 1 až po 245987. Ovšem celkový počet byl jenom něco kolem 40 tisíců. Tudíž bylo jasné, že jsou ty zprávy pojmenované podle ID, mailu v databázi.

    Musel jsem je tedy rozdělit a naimportovat samostatně. Ty staré jako adresář s mbox soubory a ty nové jako samostatné zprávy.

    Ale než jsem tak učinil naostro, postupně jsem nastavil všechny používané účty. A při tom se ukázalo, jak problematické je soužití účtů které zprávy stahují přes POP3 s těmi co jedou přes IMAP.

    Do roku 2008 jsem veškerou poštu stahoval přes POP3, ale svůj primární školní mail mám připojen přes IMAP. A to byl neustálý zdroj problémů a také jeden z důvodů proč jsem se nakonec ke změně odhodlal.

    Vypadal jsem jako blázen když jsem se do krve hádal že je někde na IMAP serveru problém, který se projevoval tak, že se mi čas od času maily nestáhly. Ovšem vrchol všeho byl, když se mi loni najednou z ničeho nic objevily maily s pětiletým zpožděním! Marně jsem pátral po příčině. A netuším ani, kde ty maily do té doby visely. Znáte to – co oko nevidí, to srdce nebolí. Ale rázem bylo jasné, proč na mě byli někteří lidé nasraní aniž jsem tušil proč.

    Proto také preferuji komunikaci přes jabber. Jednak jedu přes svůj vlastní server, ale hlavně okamžitá reakce je jasným signálem, že dotyčný zprávu obdržel. Fakt nechápu tu naivní představu, jakou má řada lidí co odešle mail a pak bláhově očekává nějakou reakci. Po cestě je tolik nástrah, ale jen těžko někomu vysvětlíte, že e-mail je negarantovaná služba, takže pokud jeho e-mail skutečně dorazí na místo určení, jde pokaždé o malý zázrak!

    Ani u Thunderbirdu není práce přes IMAP ideální – pokud zprávy ponecháváte na serveru. Dokud jsem měl maily ve složce účtu připojeného přes IMAP tak pokaždé(!) Thunderbird skončil na 5 minut ve stavu mrtvolné ztuhlosti a jedno jádro procesoru vytížil po tu dobu na 100% – něco šíleného!!!

    Pobdobně se to chová i při třídění podle parametrů u lokální složky. Sice ne tak dlouho, protože jsou ty maily už stažené a netahá furt dokola informace po síti, ale pokud nejsou nakešované, je to děs běs. A to je mám na lokálním disku, který tvoří Btrfs raid1 nad dvěma SSD disky.

    Ti co používají Thunderbird si zřejmě neuvědomují že to může fungovat i jinak, ale v Opeře 12.16 setřídění nebo vyhledání mailu bez ohledu na to, jestli to byly maily stahované přes IMAP nebo přes POP3, fungovalo pořád svižně. No. Teď už se mi o tom bude jenom zdát. Problém byl v nespolehlivosti IMAP serveru, kde se časem maily ztrácely, takže mi po nich zůstaly jen stažené hlavičky. U Thunderbirdu jsem zvolil jinou strategii. A budiž mi útěchou alespoň fakt, že Thunderbird je stále vyvíjený open source.        

    Hodnocení: 24 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.9.2020 18:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Otevřené přiznání k nacismu?
    14.9.2020 08:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Pěkné sračky se ti honí v hlavě. Jdi se vyšetřit.
    11.9.2020 18:29 gamerzax
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    gj kvůli emailu vzdávat poctu hitlerovy.
    11.9.2020 19:26 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    ja jsem presvedcen, ze hitler se sklonuje podle vzoru pan i kdyz uz je nezivy ...nebo?
    11.9.2020 20:04 gamerzax
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    nechapu, myslim tohodle https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler
    Petr Fiedler avatar 12.9.2020 14:48 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Hitlerovy

    Tím myslí, že slovo Hitler se skloňuje podle vzoru pán(ovi).

    12.9.2020 17:04 gamerzax
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    a co jako neda se to bez toho pochopit? cestina je dymanickej jazyk
    Petr Fiedler avatar 12.9.2020 18:38 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj

    A proč to píšeš mě? Já jsem ti pouze vysvětlil to, co jsi nepochopil.

    Já když někde vidím hrubku, tak nemám potřebu se do dotyčného trefovat. Když už bych jí ale sám udělal a někdo mě upozornil, tak bych se nevymlouval na dynamický jazyk.

    11.9.2020 19:58 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    A je to pocta nebo výsměch, co myslíš? Myslíš?
    Josef Kufner avatar 11.9.2020 19:10 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Optimální je mít na svém serveru IMAP schránku v Maildir formátu se Sieve filtry a k té se připojovat. Migrace mezi klienty je bezproblémová, stejně jako jejich souběžné používání. Jde tak mít v pohodě poštu dostupnou na mobilu, notebooku i přes webové rozhraní. To jak si to nějaký klient ukládá je pak naprosto nezajímavé.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Heron avatar 11.9.2020 19:19 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    +1
    multi avatar 12.9.2020 09:48 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    presne! chvili me trvalo co pisatel resi a pak me napadlo ze asi nema IMAP
    14.9.2020 08:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    V tom blogu je to popsáno tak podrobně, že to až bolí číst takový diskuzní příspěvek.
    11.9.2020 20:01 Mazat!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Tak vida krome 100+ browser tabu uchylu ted mame i majlove krecky :-) nechapu co tam potrebujes archivovat ?

    https://whatis.techtarget.com/definition/inbox-zero

    A to inbox zero si jeste rozsir o vymazani vsech adresaru s archivama :) majly je treba mazat mazat a mazat. Jakmile je vyridis smazat. I kdyby to byl milostny dopis od milenky - (vytsiknout a) smazat!
    14.9.2020 08:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    U anonymního asociála mne takový přístup nepřekvapuje. Lidé jako vy obecně neradi nesou, když jim někdo připomene jejich minulost.
    14.9.2020 13:41 Mazec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Co bylo bylo. Ted je to uz smazany a pripadna kopie z minulosti je podvrh :-)
    14.9.2020 16:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    To by se ti líbilo, co? ;-) E-mail je sice negarantovaná služba, ale doručený a uložený mail oproti tomu nedoručenému obsahuje řadu zajímavých informací, které zas tak snadno podvrhnout nelze.
    14.9.2020 19:04 Kdo maze ten jede
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Stejne ti to je nanic protoze GDPR - Right to be forgotten. Bez svoleni druhe strany nesmis tu komunikaci pouzit. V podstate az te nekdo pozada o smazani vasi korespondence, vcetne vsech zaloh tak ho musis poslechnout. Dokonce az zalohujes sifrovane a to heslo "zapomenes" pak mas povinnost znicit ty zalohy.
    15.9.2020 00:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Jen si to maluj dál. Nic nemusím. Můj mail, moje zpráva. Můj server, moje pravidla. A darebáci žádná práva nemají.
    15.9.2020 22:18 Mazut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    To ani nahodou. Cizi email ma autora a tedy se na nej vztahuje autorsky zakon a ty s nim libovolne nakladat nesmis. Technicke detaily mailove komunikace jsou vedlejsi a zadne “moje pravidla” neplati. Technicky vzato by mel byt forwarding zakazan a take reply az obsahuje citaci casti puvodniho dila uz vyzaduje souhlas autora. Takze radim ti dobre - zmaz to nez si pro tebe dojde statni moc!
    16.9.2020 01:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Práskej si jak chceš. Autorský zákon nemá s maily nic do činění. A technicky vzato si dávej bacha, protože vše co napíšeš může být použito proti tobě.
    11.9.2020 20:31 Ruth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Thunderbird muze ukladat jednu zpravu na soubor. V nastaveni je tahle moznost pouze pro nove ucty, konverse neexistuje. Takze asi znova naimportovat.

    S rychlosti nemam problem (10GB). Mozna bych zkusil ext4. Nebo "Offline IMAP", thundrrbird cachuje zpravy lokalne a pouze synchonizuje. Taky mozna zkusit vypnnout index, neno to nechat bezet pres vikend at se tim probere.
    14.9.2020 08:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Hm. Škoda, že jsem o této možnosti nevěděl dřív. Ale kdo ví. Třeba mě to nasere tak, že to zkusím reimportovat znovu. Každopádně dík za tipy.
    14.9.2020 08:50 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Není ta možnost "zprava na soubor" stále trochu experimentální? Myslím že jsem řešil že mají léta otevřena neřešená issues.

    Moje zkušenost je, že výkon s "zprava na soubor" byl mnohem horší, až nepoužitelný. Zkoušel jsem to asi u 200 GB schránky a obyč disku. V defaultním nastavení těch 200GB Thunderbird dává :)
    15.9.2020 16:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Takže nebe a dudy. Naštení složky se 40 tisíci maily v defaultu na vyplešatění. Stejná složka v nastavení "zprava na soubor" normálně použitelná i v průběhu importu. Rychlost setřídění podle adres oproti Opeře stále katastrofická, nicméně v konstelaci maildir svižnější než v defaultu.

    Pokud jde o issue. Tak já mám Thunderbird verze 68.12.0 (64 bitů) Pro verzi 78+ uvádějí, že poslední věc co potřebují dořešit je aby to byl default pro nové účty.

    A tady jsou i nějaké zkušenosti s tím, jak převést stávající účty.
    vencour avatar 12.9.2020 19:24 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Nefungovala komunikace? Mail je nástroj, jeden z mnoha. A se vším jde něco dělat.
    Co mi vlastně uniká?
    Jedná se o přístup na školní mail (server)? A je to ten od "hodných" nebo nějaký proprietární? Na druhou stranu tohle je doložení tvrzení, že mail je nespolehlivá služba.
    I to, že spoléhám na něco a věřím tomu bez výhrad, i to něco vypovídá.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.9.2020 08:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Předpokládám, že název blogpostu byl dostatečně výstižný.

    Je to o tom, jak moc rozdílný může být způsob práce u dvou podobných aplikací.
    14.9.2020 12:34 henk | skóre: 2 | blog: henkovi_prdy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    Já přešel z Opery hned jak oficiálně chcípla na Claws Mail. Od té doby pořád mám. Je to jeden z mála SW, který neřeším a prostě používám beze změny. Zkus mrknout, jestli neznáš.
    14.9.2020 12:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj boj
    V rychlosti jsem to projel, ale na tu klíčovou "featuru" kvůli níž jsem nakonec přešel na Thunderbird, jsem tam nenašel - zmiňuji se o ní v blogpostu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.