abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (13%)
     (29%)
     (38%)
     (21%)
    Celkem 24 hlasů
     Komentářů: 5, poslední dnes 12:22
    Rozcestník

    Instalace Oracle XE na CentOS 5.2

    17.11.2008 12:47 | Přečteno: 3020× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 18.11.2008 14:14

    Jelikož jsem uživatel Oracle neznalý, bral jsem instalaci tohoto sytému na stejnou váhu jako v případě jiných databází, které jsem už předtím instaloval (MySQL, Postgres). Cesta ke zdárnému výsledku nebyla ale tak přímočará, jak jsem čekal. Proto nabízím jednoduchý návod, kterak dostat na počítač s CentOS 5.2 databázový systém Oracle 10g Express Edition.

    Co je dobré vědět dopředu

    Mnoho vrásek na čele vám ušetří vědomí, že tato verze Oracle se dodává pouze a jen ve 32-bitové verzi a proto jej není možné slinkovat s 64-bitovými programy, které se na vašem počítači případně mohou vyskytnout. Proto je lepší mít systém celý ve 32 bitech nebo mít zaráz nainstalované obě verze nějaké aplikace (což ovšem nemusí být podporovaná varianta, takže to chce trochu zkušeností).

    Já se vydal tou nejméně vhodnou cestou a to instalací XE na CentOS 5.2 x86_64. Smířil jsem se s tím, že něco prostě nejde za cenu velkého zjednodušení instalačního procesu a údržby nainstalovaného produktu. Přecejen to mám pouze na "takový ten domácí vývoj" a ne pro nějaký enterprise server s desítkami tisíc dotazů za den. Je zde také možnost instalace "velkého" Oracle, který je za určitých podmínek k dispozici zdarma a k němuž 64-bitová verze existuje.

    Postup instalace

    Zde uvedený postup je rozšířením postupu standardního, který je uveden na Oraclích stránkách a kterým jsem se sám při prvotní instalaci řídil. Oracle také nabízí skoro-video tutoriál ve fleši, který instalační proces hezky popisuje.

    Instalace

    EDIT: peksha mě odkázal na návod, resp. skript, který se používá pro openSUSE (a další distra) a který celý proces instalace automatizuje

    1. Stáheme si RPM Oracle XE Universal z webu
    2. Toto RPM nainstalujeme svým oblíbeným nástrojem (např. rpm -iv oracle-xe-univ-10.2.0.1-1.0.i386.rpm jako root)
    3. Po instalaci je třeba spustit Oraclí nastavovač (/etc/init.d/oracle-xe configure), který se nás zeptá na několik otázek ohledně portů a hesla uživatele SYSTEM (zapamatovat ;))
    4. Jakmile vše proběhne, máme instalaci hotovou. Je třeba ještě dodělat pár maličkostí, aby se vše chovalo, jak má.

    Spuštění DB a proměnné prostředí

    Nyní už nám sice databáze běží (to zjistíme a případně napravíme příkazem /etc/init.d/oracle-xe status resp. /etc/init.d/oracle-xe start), my se k ní ovšem nemůžeme připojovat z venčí (pokud je to žádoucí) a taktéž je nám nepřístupné webové klikátko Oracle APEX (předpokládám instalaci na vzdálený počítač).

    Že je vše v pořádku zjistíme příkazem lsnrctl status, který má v ideálním případě takovýto výstup:

    root@ugly ~ # lsnrctl status
    
    LSNRCTL for Linux: Version 10.2.0.1.0 - Production on 17-LIS-2008 12:19:02
    
    Copyright (c) 1991, 2005, Oracle.  All rights reserved.
    
    Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC_FOR_XE)))
    STATUS of the LISTENER
    ------------------------
    Alias                     LISTENER
    Version                   TNSLSNR for Linux: Version 10.2.0.1.0 - Production
    Start Date                16-LIS-2008 20:28:26
    Uptime                    0 days 15 hr. 50 min. 36 sec
    Trace Level               off
    Security                  ON: Local OS Authentication
    SNMP                      OFF
    Default Service           XE
    Listener Parameter File   /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/network/admin/listener.ora
    Listener Log File         /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/network/log/listener.log
    Listening Endpoints Summary...
      (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=ipc)(KEY=EXTPROC_FOR_XE)))
      (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=ugly)(PORT=1521)))
      (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcp)(HOST=ugly)(PORT=8080))(Presentation=HTTP)(Session=RAW))
    Services Summary...
    Service "PLSExtProc" has 1 instance(s).
      Instance "PLSExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
    Service "XE" has 1 instance(s).
      Instance "XE", status READY, has 1 handler(s) for this service...
    Service "XEXDB" has 1 instance(s).
      Instance "XE", status READY, has 1 handler(s) for this service...
    Service "XE_XPT" has 1 instance(s).
      Instance "XE", status READY, has 1 handler(s) for this service...
    The command completed successfully

    Nejdříve je ale třeba nastavit proměnné prostředí, aby nám fungovaly všechny oraclí aplikace. Toto je možné provést buď spuštěním skriptu /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/bin/oracle_env.sh. Obvykle je také rozumné na tento skript odkázat v nějakém přihlašovacím skriptu (např. .bashrc či .bash_profile) aby se nám proměnné nastavovaly automaticky při přihlášení.

    Přístup z venčí k databází a APEXu

    Dále můžeme napravit zakázaný přístup z venčí k APEXu a databázi samotné. Provedeme to v curses klikátku system-config-securitylevel připadně ručne upravíme pravidla v /etc/sysconfig/iptables. Pokud chceme APEX pro správu uživatelů a prohlížení stavu databáze (a desítky dalších užitečných věcí včetně velmi snadného vývoje webových aplikací), povolíme 8080, na kterém ve výchozím stavu APEX běží. Máme-li v úmyslu k databázi přistupovat vzdáleně, je vhodné povolit taktéž port 1521. Obojí samozřejmě může být bezpečnostním rizikem, tudíž je dobré zvážit, zda opravdu toto nastavení provedeme.

    Následně je třeba povolit samotný vzdálený přístup k APEXu v nastavení Oracle. Oracle to navrhuje v manuálu udělat přímo v APEXu z localhostu. Tento postup ale nelze dost dobře použít, jelikož máme vzdálený server a přihlašování v linksu do jejich klikátka nefunguje. Využijeme tudíž utilitu sqlplus, která je ekvivalentem konzolí z jiných databázových systému.

    Spustím si sqlplus, přihlásíme se jako system s heslem, které jsme zadali při instalaci a vložíme následující SQL kód: EXEC DBMS_XDB.SETLISTENERLOCALACCESS(FALSE);.

    Pozn.: trvalo mi asi 3 hodiny googlení, než jsem přišel na to, že sqlplus se mi podaří spustit jen a pouze pokud jsem přihlášený jako uživatel oracle, z roota ani jiného uživatele to nejde.

    Hotovo

    Rozhraní APEXu

    Tím jsme instalaci dokončili a můžeme si začít hrát s databází a to buď z APEXu, který má SQL konzoli, z terminálu či z nějakého programovacího jazyka.

    Rozšířeno: Upgrade APEXu na nejnovější verzi

    Vzhledem ke komentáři xvaska v diskusi a mé snaze o kompletní zápisek přidávám postup upgrade APEXu

    XE obsahuje ve svém instalačním RPM opravdu muzejní verzi APEXu, kterou se už dnes asi nemá moc smysl zabývat. Ukážeme si tedy, jak provést upgrade na nejnovější verzi z webu Oracle. Pokud jste se zatím s dvojkou naučili pracovat, bude vás čekat několik změn, ty jsou popsány (stejě jako postup, ze kterého vychází toto rozšíření zápisku) na oraclích stránkách.

    Postup je tedy následující (předpokladem je pochopitelně funkční APEX v2):

    1. Stáhneme nový APEX z webu
    2. Rozbalíme si jej unzipem do $ORACLE_HOME, obvykle tedy do /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/apex (možná by pak neškodilo změnit vlastníka adresáře příkazem chown -R oracle:dba $ORACLE_HOME/apex)
    3. Přesuneme se do rozbaleného adresáře, přihlásíme se jako uživatel oracle a spustíme sqlplus /nolog
    4. Do konzole se přihlásíme connect sys/ as sysdba a zadáme heslo
    5. Vložíme příkaz @apexins [heslo nového uživatele ADMIN pro APEX] SYSAUX SYSAUX TEMP /i/. Instalace bude nějakou dobu trvat (Celeron 220 cca 1/2 hodiny).
    6. Dále je třeba říct Oracle, kde má hledat data APEXu, to učiníme pomocí @apxldimg.sql /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server (případně vložíme jinou cestu, máme-li APEX jinde)
    7. Pokračujeme příkazem @apxxepwd.sql [heslo nového uživatele ADMIN pro APEX] do stejné konzole
    8. No a nakonec zadáme příkaz @utilities/reset_image_prefix.sql a odentrujeme nabídnuté /i/. Ač by tento příkaz neměl být potřeba, bylo nutné jej spustit, jinak nefungovaly správně obrázky a skripty což znemožňovalo přihlášení a práci s APEXem
    Upgradovaný APEX na verzi 3

    Tím jsme hotovi a můžeme se přihlásit do http://localhost:8080/apex/apex_admin, kde si vytvoříme příslušné uživatele. Další informace o práci s touto verzí naleznete v dokumentaci.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    xvasek avatar 17.11.2008 16:28 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    Ještě bych dodal návod na upgrade APEXu na aktuální verzi - ta dodávaná je celkem stará.
    17.11.2008 17:34 outsider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    Tady je upgrade nejaky upgrade... http://www.oracle.com/technology/products/database/application_express/html/3.0.1_and_xe.html

    Nebo potrebujes jeste novejsi verzi?

    xvasek avatar 17.11.2008 22:38 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    Nevím, já to už moc nepoužívám - teda rozhodně ne že by to byl špatný software, ale už dělám něco jiného. Každopádně APEX 2 a 3 jsou dost jiné softwary, se dvojkou asi (výhledově) nemá cenu ztrácet čas. 3.0.1 asi v principu stačí, divím se, že za ty roky neudělali nějaký nový build XE už přímo s trojkou.
    17.11.2008 20:27 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    Dodám, právě dělám upgrade u sebe :-)
    17.11.2008 17:23 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    +1, diky a otazecka - mam naisntalovan CentOS 5.0, ten 5.2 byl potreba a nebo je to jedno?
    17.11.2008 18:39 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    Určitě potřeba není, nainstaloval jsem Oracle stejné verze na RHEL 5.0, což je to samé. Obecně jde Oracle nainstalovat skoro všude s menší nebo větší mírou obezliček typu LD_ASSUME_KERNEL apod. Já ho nainstaloval dokonce u sebe na Archu a to je co říct :-)
    Max avatar 17.11.2008 21:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    Tak XE je triviální, chtěl jsem na to také kdysi napsat návod. Než začli podporovat u apexu i XE verzi db, tak to byly drsný hacky na upgrade. To byly postupy na celé A4, aby to prošlo. Teď už je to komplet trivialita :).
    Už jsem si udělal návody na dost věcí, nejhorší asi jsou chybějící balíčky, které se liší 32bit vs. 64bit distro apod. Myslím teď u ostrých verzí.
    Zdar Max
    PS:stál by někdo o osvětu v Oracle DB ? Instalace, základní nastavení a upgrade, případně doplňky jako apex apod. ?
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2008 23:02 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    Ad osvěta -- já tedy určitě. Ve škole nám sice ukázali, že "existuje nějaký ten dbMan, přes který se tam přihlásíme a Orákl nemá na konci SELECTu LIMIT" ale to je tak všechno. Co se týče provozu samotné databáze, to jsme se nedozvěděli naprosto nic. A ani vlastně to, co by nám Oracle měl přinést oproti například takovému Postgresu.
    18.11.2008 10:34 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2
    stál by někdo o osvětu v Oracle DB ? Instalace, základní nastavení a upgrade, případně doplňky jako apex apod. ?
    Sure as hell! A jestli to bude na Debianu, tak dvojnásob :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    default avatar 24.11.2008 19:49 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2

     

    stál by někdo o osvětu v Oracle DB ? Instalace, základní nastavení a upgrade, případně doplňky jako apex apod. ? 

     

    Nabízím kompletní seriál o Oracle SQL. Bude-li zájem, rád napíšu. Mám spoustu příkladů a testovacích schémat. Zaměření by bylo hlavně na vývoj pro Oracle a výkon. Kdyžtak dejte vědět. (Možno i PL/SQL)

    default avatar 24.11.2008 19:59 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Oracle XE na CentOS 5.2

     Asi nejlepší by bylo to nějak sesynchronizovat s Maxem… Když by byl zájem…

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.