abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak rychle z DVB-T na DVD

    4.8.2006 13:34 | Přečteno: 4467× | Mohlo by se někomu hodit | Výběrový blog | poslední úprava: 6.8.2006 20:27

    Vzal jsem si dnes do ruky stopky, abych si udělal přesnější představu, jak dlouho mi trvá dostat nějaký nahraný pořad z televize na DVD. Možná to bude zajímat i někoho z vás.

    Výchozí situace

    Přijímám digitální televizní vysílání, takže není divu, že ona jednoduchost nahrávání pořadů mě láká k uložení oblíbených filmů či seriálů na disk. Protože místa na disku není nikdy nazbyt a čas je drahý, hledal jsem způsob, jak uložené pořady dostat co nejefektivněji na levná média DVD. Hodina záznamu zabere zhruba 1,5 GB, delší celovečerní film se tak může vyšplhat až ke čtyřem gigabajtům, což ovšem stále jedno dévédéčko bez problémů pojme. Přijde mi tak neefektivní pokoušet se o několikahodinové konverze za účelem ušetření nějakého toho bajtíku. Reklamy ovšem místo zabírat nemusí, proto šup s pořadem pod nůžky.

    Pro účely měření jsem použil nahraný díl seriálu O zvířatech a lidech vysílaný na ČT 1, velikost uloženého souboru činila 1,6 GB. To odpovídá 68 nahraným minutám; vždy pro jistotu začátek nahrávání stanovuji o dvě minuty dříve a konec až o patnáct minut později než uvádí televizní program. Mimochodem, zaznamenávám s pomocí Kaffeine, možnosti jeho časovače mi prozatím vyhovují.

    Střih

    Na střih používám dvbcut, který umožňuje střih v jakémkoliv místě, nejenom u I-snímků. Někteří jej pomlouvají pro jeho náchylnost k pádům, já mám takovéto zkušenosti pouze s jedním extra dlouhým nahraným souborem (dva celovečerní filmy v kuse) – 6,3 GB už na program bylo moc. Již při otevírání souboru nastává první zdržení – dvbcut si potřebuje vytvořit index, aby bylo možné MPEG editovat. Testovaný díl seriálu indexoval necelé dvě minuty.

    Měřit čas, za jak dlouho se povede vložit značky pro střih, je poněkud ošemetná záležitost, v testovaném případě šlo pouze o značky dvě, u filmů s vkládanými reklamami, kde se po reklamě kousek filmu opakuje, se doba k nalezení vhodných snímků k ořezu může protáhnout, záleží samozřejmě na cviku. Každopádně velkým pomocníkem je u dvbcut logaritmický posuvník, s jehož pomocí se dá přesně přesunout na hledaný snímek.

    Export videa

    dvbcut nabízí celkem čtyři výstupní formáty:

    1. DVD (DVBCUT multiplexer)
    2. MPEG program stream (DVBCUT multiplexer)
    3. MPEG program stream/DVD (libavformat)
    4. MPEG transport stream (libavformat)
    Aniž bych do detailu zkoumal, jaký je mezi nimi rozdíl, preferuji třetí možnost. Přeci jen vlastní kontejner dvbcut je ve stádiu testing a co jsem dělal nějaké pokusy, neviděl jsem mezi první a třetí možností žádný rozdíl – v obou případech je video obohaceno o značky VOBU, které jsou potřeba pro authoring DVD.
    Export seriálu trval dvě a tři čtvrtě minuty, po této odtučňovací kůře činí velikost souboru 1,2 GB – 49 minut a 11 sekund.

    V tuto chvíli již mohu přistoupit k vypalování – můj stolní přehrávač DVD (a předpokládám, že i široké spektrum jiných, nemohu ověřit) umí načíst adresářovou strukturu datového DVD a bez problémů přehrávat soubory MPEG. Když už jsem však u toho měření, zajímalo mě, jak dlouho bude trvat následná příprava filmového DVD.

    Authoring DVD

    Čistě teoreticky mi nic nebrání v tuto chvíli nasadit dvdauthor. Proces přípravy je však plný podobných varování, která zjevně cosi vypovídají o kvalitě příjmu digitálního vysílání:

    WARN: Discontinuity in audio channel 8; please remultiplex input.
    WARN: Previous sector: 9.060 - 9.132
    WARN: Current sector: 9.132 - 9.228
    WARN: Audio pts for channel 8 moves backwards; please remultiplex input.
    
    Pokud navzdory těmto varováním o trhlinách ve zvuku dévédéčko připravím, vypálím a pustím na stolním přehrávači, jsou u filmu jasně slyšitelné praskavé artefakty. Zajímavé, že pokud přehrávám zdrojový MPEG, nic slyšet není, stejně tak při přehrávání tohoto DVD na počítači.

    Vyhovuji tedy prosbě a nasazuji do akce replex s parametrem -f. Přesjednocování zvukové složky s obrazovou ovšem zabere skoro sedm minut. Možná někdo ví o lepším způsobu.

    S opraveným souborem však již je dvdauthor spokojen a bez jakéhokoliv dalšího remcání připravuje soubory pro vypálení filmového DVD, Celkem u této operace stráví nezanedbatelných pět a čtvrt minuty.

    Vypalování

    Konečně může uložený díl seriálu putovat na DVD. Zkoušel jsem nejdříve growisofs, ten však protestoval cosi ve smyslu, že v zařízení /dev/dvdrecorder již existuje isofs, možná mu vadilo, že pro tento testovací účel jsem chtěl použít přepisovatelné DVD.
    Nu což, nehodlal jsem se s tím zalamovat a pustil k3b. Čtyřrychlostní zápis na médium zabral čtyři a půl minuty. Hotovo!

    Suma sumárum

    Testovací stanice: Pentium 4, 2 GHz, 512 MB RAM
    Naměřené časy:

    programoperacečas
    dvbcutotevírání souboru – tvorba indexu1:54
    dvbcutvkládání značek pro ořez1:00
    dvbcutexport ořezaného videa2:48
    replexremultiplexování videa6:59
    dvdauthorpříprava souborů pro DVD-video5:15
    k3bvypalování na médium (4×)4:32
    celkem22:28
    Pokud bychom odmysleli přípravu filmového DVD, celkový čas nám klesne o více jak polovinu na 10:14, což je docela zajímavé.

    Bonus

    Podobně, jako u datového DVD mohu na jedno médium uložit třeba tři díly seriálu, jsem zkoumal, jak jednoduše (čti bez menu) na to u filmového DVD. Rady ze stránek dvdauthoru jsem lehce poupravil tak, aby jednotlivé díly nefigurovaly jako kapitoly, ale jako tituly – je třeba si připravit jednoduché XMLko podobné tomuto:

    <dvdauthor>
        <vmgm />
        <titlesetv
            <titles>
                <pgc>
                    <vob file="serial-01.mpg" />
                </pgc>
                <pgc>
                    <vob file="serial-02.mpg" />
                </pgc>
                <pgc>
                    <vob file="serial-03.mpg" />
                </pgc>
            </titles>
        </titleset>
    </dvdauthor>
    
    Authoring se pak provede příkazem
    dvdauthor -o DVD -x serialy.xml
    
    Stejně ale asi zůstanu u tvorby datových DVD ...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    kozzi avatar 4.8.2006 14:46 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Moc pěkně napsaný dávám za tři. Akorát se mi to nezdá stím growisofs jelikož k3b to vypaluje stejnak přes growisofs takže problém byl spíš v nejakých parametrech ale to je jedno
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Jiří Poláček avatar 6.8.2006 20:29 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Taky se mi to nepozdává ...
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    nooneanymore avatar 4.8.2006 17:05 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD

    Zajímavé. Já mám zažitý klikací postup:

    1. Nahrávám Kaffeinem nebo Klearem. Výstupní formát TS nebo MPEG_TS. Chci-li jistotu a nemusím-li používat časovač, používám raději textový program tzap.
    2. Střihám v ProjectX. Stabilní a přívětivý program. Soubor ve formátu TS rozdělí na zvukový a obrazový proud.
    3. Většinou chci DVD s menu, takže používám DVDStyler. Umí audio- a video- proud sjednotit do DVD-kompatibilního formátu a vypálit bud iso-obraz nebo rovnou DVD. Preferuji iso-obraz, jenž zkontroluju přehráním v mplayeru nebo totemu.
    4. Vypaluji v k3b.

    Tento postup sice nesvědčí o mých linuxáckých dovednostech, ale osvojil jsem si ho tak, že DVD i s pohledným menu mám vytvořené za chvíli. Nejdéle trvá vypalování iso-obrazu a pak DVD. Střih taky dlouho trvá, obzvlášt chci-li vystříhat reklamy.

    nooneanymore avatar 4.8.2006 17:09 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Dodatek: postup výše se týká filmového DVD, nikoliv datového.
    Jiří Poláček avatar 6.8.2006 20:32 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Jaký to má význam, separovat od sebe zvukovou a obrazovou složku?
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    4.8.2006 17:41 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    "Přijde mi tak neefektivní pokoušet se o několikahodinové konverze za účelem ušetření nějakého toho bajtíku"

    Stejně tak se dá říct, že je neefektivní takto plýtvat dévédéčky jenom kvůli vlastní netrpělivosti. Tou kompresí (která ani nemusí trvat několik hodin) rozhodně neušetříte jen "nějaký ten bajtík", tím dosáhnete toho, že se vám na to DVD místo jednoho filmu vejde filmů pět. A to už myslím opravdu stojí za zvážení.
    brk avatar 4.8.2006 18:37 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Ale jak to přepočítat? Docela mne trápí poměr stran. Když je to v odvysílaném MPEG2, tak je to v 720x576 a ve straemu je uložená nějaká značka, jestli to je ve 4:3 nebo 16:9 a přehrávače to pak automaticky přehrávají se správným poměrem stran a to nejen linuxové přehrávače.

    Když to převedu do MPEG4, uložím do AVI a nechám v 720x576, tak mi to se správným poměrem stran přehraje snad akorát mplayer, pokud na to budu u enkódování mencoderem pamataovat a vyžádám si to. V ostatních přehrávačích si musím poměr stran upravit ručně. Druhá možnost je při převodu do MPEG4 i přepočítat obraz do 768x576 pro 4:3 nebo 1024x576 pro 16:9, ale tím si zbytečně přidám data navíc, které mi jen užerou datový tok, který by se dal použit lépe a navíc je to nesmyslná interpolace, protože u vlastního přehrávání budu jistě znovu měnit rozlišení, minimálně v případě videa v 768x576.
    USE="-qt -kde"
    4.8.2006 20:01 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Poměr stran v MPEG-4 videu už dnes podporuje snad každý pořádný MPEG-4 dekodér (ani to nemusí podporovat přehrávač), případně lze použít jiný formát než AVI. A co se týče změny rozlišení - je daleko obvyklejší zmenšit než zvětšit velikost, to u rekomprese s nižším datovým tokem dává větší smysl. A nějaká podstatná újma na kvalitě to být nemusí - daleko víc se na kvalitě projeví právě ta komprese než to, že obraz zmenšíte třeba na 640x480. Je prostě samozřejmé, že když video rekomprimujete, musíte počítat s určitou ztrátou kvality (i když v některých případech se tak dá některé video i zlepšit), takže odpověď otázka jestli to stojí za pětinásobnou úsporu místa je samozřejmě věc osobního vkusu a individuálních požadavků.
    4.8.2006 20:05 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    (To "odpověď otázka" má být "odpověď na otázku". :-) A mně to za to rozhodně stojí, navíc pokud se člověk na to video nedívá z dvaceti centimetrů, tak ho stejně tyhle rozdíly v kvalitě vůbec netrápí.)
    brk avatar 4.8.2006 20:39 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Jasně. Honit rozlišení nahoru se mi nechce a nemá to smysl, na tom se shodneme. Nechce se mi ale ani ubírat. Já nepotřebuji jít z původních cca 3.5Mbps až na 0.7Mbps, což by odpovídalo té pětinásobné úspoře a mít k tomu nějaké prťavé rozlišení. Rád bych nechal video v původních 720x576, ale chci aby to bylo automaticky přehráváno ve správném poměru stran.
    Poměr stran v MPEG-4 videu už dnes podporuje snad každý pořádný MPEG-4 dekodér (ani to nemusí podporovat přehrávač), případně lze použít jiný formát než AVI.
    Jestliže to umí kdejaký dekodér, tak mi to asi dře na straně enkodéru. Schválně jsem koukal do Avidemux a v konfiguraci XviD4 není možnost nastavit poměr stran u Mpeg4 (lavc) sice položka Aspect ratio je, ale je šedivá a nelze ji použít. Mohu se tedy zeptat, v čem enkódování provéest, aby bylo přehrávání stejně bezproblémové jako u MPEG2?
    USE="-qt -kde"
    4.8.2006 21:43 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Avidemux tuhle možnost MPEG-4 kódování nemá, protože ji tam autor programu zatím nepřidal. Ale jiné programy ano. Třeba MEncoder. A co se týče bezproblémovosti přehrávání - pokud tím je myšlena podpora v hardwarových přehrávačích, tak je jasné, že není zdaleka taková jako u MPEG-2. Což jsou ty zmíněné individuální potřeby - pokud někdo potřebuje, aby to šlo přehrát v každém DVD přehrávači, pak není jiná volba než to nechat v MPEG-2. Pokud ale toto není podmínkou, lze video uložit do jiného kontejneru než AVI (AVI poměr stran nepodporuje). A přehrát lze taky na jakémkoli běžném operačním systému. U AVI to zaručeno není, protože to musí podporovat dekodér, ale běžné dekodéry to podporují (použít lze v Linuxu s kodekem FFmpeg MPEG-4 i XviD), informace v dokumentaci MPlayeru je zastaralá (to, že píšou, že to nic jiného než MPlayer neumí znamená jen to, že lidé z týmu MPlayeru tradičně moc neví co se děje jinde než u nich). Jinak pro účinnější kompresi je dobré zkusit modernější MPEG-4 AVC kodeky (jako je x264) místo tradičních MPEG-4 ASP kodeků (FFmpeg MPEG-4, XviD, DivX) - tam už je ta výhoda a úspornost oproti MPEG-2 ještě markantnější.
    4.8.2006 21:46 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Jinak 640x480 nebo i 576x432 nepovažuji oproti 720x567 za "prťavé rozlišení". Mám spoustu videí i v nižších rozlišeních a rozhodně bych jejich kvalitu a ostrost neoznačil za nedostatečnou.
    brk avatar 5.8.2006 14:34 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Dík za tip. Zkoušel jsem x264, ale na to nemám železo. Přehrávání mi vytížilo 2GHz Celeron na cca 50-100%. Docela dobře jsem ale uspěl s MPEG-4 ASP, konkrétně XviD. Pohrál jsem si s mencoderem a i když jsem video nechal v původních 720x576, tak mi to mplayer i xine přehráli v 16:9, tady jako 1024x576.

    Na mašině s Windows to už bylo trošku horší. Byl tam nějaký DivX 5.2něco a ten to přehrával v 5:4 a nedal se nijak ukecat, pokud pominu přehrávač, kde to šlo vnutit ručně. S DivX 6.3 se to chovalo naprosto stejně a tak jsem zkusil DivX nahradit XviDem. Tady už to hrálo ve všem naprosto bez problému se správným poměrem stran, takže opravdu je to průchozí cesta.
    USE="-qt -kde"
    5.8.2006 15:59 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Hmm, já mám cca 75% na athlonu 750@930 při 704x576 a mplayer/ffh264.

    Spíš ale nějak nemůžu uspokojivě vyřešit, jak ty h264 streamy generovat. Přes mencoder to funguje tak napůl.

    BTW, jaký je nejvhodnější deintrelace filtr na BBC pořady? ;)
    Jiří Poláček avatar 6.8.2006 20:34 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    Jistě, jedná se o otázku priorit.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 10.4.2008 20:05 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak rychle z DVB-T na DVD
    mam dvbcut 0.5.4 a pouzil jsem bez obtizi tu prvni (DVD (DVBCUT multiplexer)) volbu pro mastering DVD pomoci DVDStyleru.

    ta treti MPEG_stream_(libavformat) mi psala totez co autorovi. navic replex (vl. kompilace) mi uplne rozhodily synchronizaci videa a zvuku.

    zbyle dve volby mi v tvorbe DVD isa nepomohly.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.