abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...

    16.12.2005 03:08 | Přečteno: 1262× | Linux | poslední úprava: 16.12.2005 03:22

    Dnes jsem přemýšlel co pro mě vlastně znamená když se řekne GNU/Linux a došel jsem k pár zajímavým věcem, a hlavně k tomu že mě do značné míry duševně poznamenaly...

    Unixový pro mě je, když se adresáře nazývají adresáře, jednotlivé úrovně se oddělují lomítkem tak jak je zvykem, a ne jinak, jako například v podání Velkého Billa, který když v garáži lepil "operační systém" MS DOS, ignoroval veškeré slušné zvyklosti a z vrtochu začal používat symbol pro escape sekvenci.

    Moje pravá ruka, v Linuxu je shell, bash, velmi silný nástroj, který dokáže doplňovat příkazy. Tady bych doplnil, že je to první problém, na této vlastnosti jsem si vypěstoval velmi silnou závislost, a pokud mi chybí, tak křičím a používám neznámé kombinace nadávek které snad nikdo nikdy neslyšel. Existence historie a hlavně pohodlné používání historie s možností editace již napsaného příkazu, má u mě v případě absence stejné následky jako předchozí vlastnost shellu.

    Další závislostí jsou řádkové utility, snad se tomu tak nadává, které spojená jedna s druhou dokážou zastat nepředstavitelnou práci. Tyto jednoduché aplikace jsou společně více než plnohodnotnou náhradou, všemožných grafických klikátek a hejblátek, člověk dokáže fungovat i v textu a není ochuzen o nic důležitého, ba co víc pomocí kreativního přístupu, s nimi dokáže všelijaká kouzla a magii, je to jako různé čarodějné byliny díky kterým může člověk létat, když to bude chtít, a bude ochoten se to naučit.

    Když grafické porostředí tak upravené jak chci já, a ne jak se někdo někde rozhodl, chci mít panel nahoře, hodiny nalevo, stejně tak všechna tlačítka v záhlaví okna. Potřebuji tři plochy, ne více, ne méně. Stejně tak mám rád když se mi okna zaměřují myší, netahají se o fokus. Je to styl práce který jsem si upravil podle sebe a pro sebe. Moje desktopové prostředí je pro každého jiného člověka jen velmi těžce ovladatelné, naprosto nezvyklé. Je v něm pár let zkušeností a revolucí, a sám přeci vím co mi vyhovuje, jakou mám ergonomii práce. Klávesových zkratek mám přes třicet, dokážu se obejít bez myši, ale když už ji držím, tak nemusím kvůli něčemu hned hmatat druhou rukou na klávesnici, většina zkratek se dá zvolit jednou rukou :).

    Je to ten druh práce, spolupráce s počítačem jako s nástrojem, partnerem, kdy přesně vím co kdy udělá, když... není to souboj s černou skřínkou která si postaví hlavu, a pomůže jen vystoupit a znovu nastoupit. Já vím co mohu kdy udělat, co mám očekávat. Když něco nejde jak chci, tak dokážu velmi jednosuše zjistit kde tlačí bota, a hlavně je to moje chyba, protože jsem nevěděl co a jak se vlastně v systému má. Jsou to jednoznačné zákonitosti, které při dostatečné zvídavosti odhalím a dokážu je upravit k obrazu svému, nebo je nechám jak jsou a pro příště už o nich vím. To je další věc bez které už se u operačního systému neobejdu, vždy dost znejistím, pokud se něco děje, je zatížený procesor, ubývá volné paměti, přenáší se obrovské kvantum dat po síti, a já nemohu jednoduše zjistit proč, možná jsme jen paranoidní, ale pokud se něco děje na mém počítači s mými daty, tak chci vědět co a proč a kdo za to může.

    Všechno funguje pořád stejně, pokud nic nezměním, tak se nemůže stát, že po týdnu se přestane něco chovat tak jak se chovalo do teď, nenainstaluje se mi do počítače nějaký bazmek bez toho aniž bych to sám nevěděl, nebo si nebyl vědom toho že se tam vyskytuje jako "doprovodná kapela" něčeho jiného. Činnost jednoho uživatele neovlivňuje druhého, oba by o sobě v extrémním případě ani nemuseli vědět, každý má svůj soukromý píseček na kterém si pracuje. Přímo nenávidím, pokud se nějaký uživatel pracuje pod cizím účtem a dělá to tak jen protože je odpovědný člověk líný to udělat jinak, přímo lituji toho chudáka "hosta", který se bojí, aby náhodou něco nezměnil, a nemá jinou možnost než se takto zkrátka přizpůsobit. Pokud je to krátkodobě, tak prosím, chce jen něco udělat a pak zase zmizí, je vpuštěn do cizího království, ale fungovat tak pro vážnou práci, dlouhodobé využívání počítače tímto způsobem, tak to opravdu ne.

    Krátce řečeno vyhovuje mi, když mohu o systému zjistit co mě jen napadne, dokážu se dostat až k elementárním závislostem ve funkčnosti, počítač není kouzelná mašinka, která nějakým zázrakem sama funguje, chci s ní kouzlit já tak jak budu chtít právě teď, a bude se s ní dát kouzlit stejně i kdyby trakaře padaly. Tyhle požadavky podle mě splňuje zatím jen systém Unixového typu šířený pod GPL licencí, protože pokud budu moc chtít tak mohu zjistit jak co funguje od úplného prvopočátku.

    Možná celý tento zápis je projevem nějaké mojí duševní choroby v pokročilém stádiu... myslím si že zcela určitě, neboť jen šílenec může psát blog ve tři ráno a plácat v něm takové hovadiny...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.12.2005 03:36 Dave_CZ | skóre: 3 | blog: Život, vesmír a vůbec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Velmi hezky napsané. V podstatě jste tu v několika odstavcích vyjádřil lásku (jak vy tvrdíte, duševní chorobu) ke svému os :-)

    PS: Jen šílenec v půl čtvrté ráno pročítá blogy a píše k nim komentáře :-)
    Mám rád c/c++... ale ono nemá rádo mě :o((
    vogo avatar 16.12.2005 09:50 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    no když to teď s pětihodinovým odstupem, naplněným něčím čemu se prý říká spánek (ale já si jej představuji trošku jinak) čtu tak si myslím že tohle je vic než pravda:
    Kryton: To je ta lidská vlastnost, které se říká "přátelství"?
    Lister: Nech si ty startrekový pindy takhle brzo po ránu.
    (Červený trpaslík, Poslední den)
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    16.12.2005 11:12 Dave_CZ | skóre: 3 | blog: Život, vesmír a vůbec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Může mi někdo vysvětlit, kde se tu vzal dopravní kužel?! ;-)
    Mám rád c/c++... ale ono nemá rádo mě :o((
    vogo avatar 16.12.2005 11:19 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Hele, bez takovýho kuželu se pořádně nevyspíš, ale co já s tímhle kloboukem a apartním podvazkovým pásem?
    a už dost, nebo toho nikdy nenecháme... Já sem viděl asi 7-9 všechny díly, a přečetl scénáře...dvakrát
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    David Watzke avatar 16.12.2005 13:54 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Já viděl úplně všechny, asi pětkrát. :o) A budu prokračovat, dokud to nebudu umět zpaměti.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    vogo avatar 16.12.2005 16:47 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Já už jsem tété schpnosti dosáhnul. Bohužel...
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    jose17 avatar 16.12.2005 03:43 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    pol či 3/4.. zaujímavo písane, trošku v štýle reklamy na Sprite :-)
    Ja vim, on vi, ty nano!
    16.12.2005 09:58 Bongo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Duvod, proc jsem kdysi v drevnich dobach kernelu 2.0 presel na GNU/Linux byl, ze nevim co se deje pod kapotou DOS/Widli. Iritovalo me, ze najednou zacal chroustat disk i v dobe kdy jsem na pocitaci nic nedelal a ja nevedel co se deje. Tehdy byl Linux jeste v ranem stadiu vyvoje a presto byl mnohem lepsi nez Widle. To co tu autor pise presne sedi i na me.

    Dnes Linux pouziva na domacim kompu i moje zena (totalne pocitacum nerozumi, klasicka uzivatelka) a tvrdi, ze nejrizikovejsi casti systemu jsem ja jakozto sysadmin :-D
    16.12.2005 10:39 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Moc hezky jsi to vyjadril. Myslim, ze jsem take nemocny:-).

    K tem obracenym lomitkum - to Bill sebral ze CP/M.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Dalibor Smolík avatar 16.12.2005 12:06 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Doufejme, že tato duševní choroba je nakažlivá :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    16.12.2005 13:06 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Jo jo, taky sem tak vzatej. Ale sem se s tím naučil žít. S tou vzatostí. Nikdy mi není líto hledat dokonale distro. Nenajdu, ale pokusil jsem se. Udajně to má bejt v poslední době Ubuntu a Arch linux. Obojí sem zkusil. Zlatej Slackware a diamanty osázeny BSD. Hlavně NetBSD.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.12.2005 14:53 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    No, já mám taky raději Unix a preferuju ho kde můžu. Ale napadla vě taková věc, že jsem si zkusil článek přečíst ještě jednou a zkusit, co z toho nejde pod Windows. :-) A zjistil jsem, že takřka všechno, co se tu popisuje jako výhoda Unixů je i výhoda Windows, když ho musím používat. :-) Tak nevím :-)
    16.12.2005 18:06 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Transparence a konzistence. Rozdíl, který cítíte. Důkaz místo slibů. :-D
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    16.12.2005 23:38 Vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux je když, aneb mé duševní problémy s tím spojené...
    Linux je skvělý,používá ho asi 5% uživatelů. Zbytek má Windows.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.