abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 13:00 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 22:33 | Nová verze

Po 3 měsících vývoje od vydání verze 14 byla vydána nová stabilní verze 15 open source systému Nextcloud, forku ownCloudu, umožňujícího provoz vlastního cloudového úložiště. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Pro vyzkoušení Nextcloudu je k dispozici demo.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
včera 18:00 | IT novinky

Počítačová hra Doom slaví 25 let. Společností id Software ji vydala 10. prosince 1993. Zahrát si ji lze například na Internet Archive.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
9.12. 23:55 | Zajímavý článek

Nakladatelství Raspberry Pi vydalo 244 stránkového průvodce pro úplné začátečníky s jednodeskovým počítačem Raspberry Pi The Official Raspberry Pi Beginner’s Guide (pdf). Programování ve visuálním programovacím jazyce Scratch je věnována nová příručka Code Club Book of Scratch Volume 1 (pdf). Vydáno bylo také třetí číslo časopisu věnovaného počítačovým hrám Wireframe (pdf).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
9.12. 23:44 | Nová verze

U příležitosti oslav jednoho roku prací na debianím balíčku, vyšlo GPXSee 7.0. Nová verze přináší zejména podporu vektorových map (Mapbox PBF) pomocí nově vzniklého Qt pluginu.

Martin Tůma | Komentářů: 8
7.12. 23:33 | Nová verze

UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch (seznam podporovaných zařízení), oznámila vydání nové verze Ubuntu Touch OTA-6. Zdůrazněna jsou například vylepšení webového prohlížeče Morph.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
7.12. 21:33 | Komunita

Richard Hughes na svém blogu informuje, že se společnost AMI (American Megatrends Incorporated), největší dodavatel firmwarů a BIOSů (AMIBIOS, Aptio, ...), zapojila do projektu LVFS (Linux Vendor Firmware Service). Seznam projektem podporovaných zařízení by se měl tedy časem rozšířit.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
7.12. 20:11 | Komunita

Nadace pro svobodný software (FSF) informuje, že seznam doporučených svobodných distribucí GNU/Linuxu byl rozšířen o distribuci Hyperbola GNU/Linux-libre. Hyperbola vychází z Arch Linuxu a na rozdíl od něj splňuje požadovaná kritéria.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
7.12. 19:55 | IT novinky

Společnost Valve oznámila, že počítačová hra Counter-Strike: Global Offensive (Steam) je nově free to play. Hra Company of Heroes 2 (Steam) je do pondělí 10. prosince zdarma.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
7.12. 00:11 | Nová verze

Byla vydána verze 7.3.0 skriptovacího jazyka PHP používaného zejména k vývoji dynamických webových stránek. Jedná se o první stabilní verzi nejnovější větvě 7.3. Podrobný přehled novinek v seznamu změn.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
Chystáte se přejít na Wayland na „desktopu“?
 (25%)
 (7%)
 (11%)
 (31%)
 (25%)
Celkem 102 hlasů
 Komentářů: 14, poslední včera 12:19
Rozcestník

HowTo na přání - pečení

18.1.2008 10:54 | Přečteno: 2136× | Normální život | poslední úprava: 18.1.2008 11:03

V jistém blogu jsem byl, možná jen z hecu, požádán o nějaké HowTo k pečení. Zkusím alespoň něco málo napsat, třeba tím některé potěším. Víkend se škaredým počasím je před námi, tak proč si něco nevytvořit :-)

Jen tak na úvod – občas nakouknu do různých fór, vůbec nesouvisejících s GNU, ani počítači vůbec. A překvapuje mne, když se 17leté holky chlubí, že se začaly od mamky učit vařit a zvládnou už třeba smažený sýr. Sám jsem byl zvídavé dítě, ve 4 letech jsem si stavěl židli ke sporáku, abych dostal nahoru a mohl si vařit krupičnou či rýžovou kaši. Babička z mamčiny strany našemu taťkovi pekla vždy k narozeninám 2 dorty. Když mi bylo 6 let, upekl jsem taťkovi k narozkám 2 piškotové rolády s máslovým krémem. Když to babička po příjezdu viděla, urazila se, a další 3 roky mu žádný dort neupekla :-)

Piškotové těsto

Asi nejvíce používaným (nepočítám-li denní pečivo) je piškot. Jak s oblibou říkala má bejvalka „bufta“.

V základu je tvořeno vejci, moukou a cukrem. Rozdíly vznikají různým zpracováním a příměsemi. Vzhledem k tomu, že už jsem opravdu spoustu let nic kromě bábovky netvořil, tak vám neprozradím poměry jednotlivých příměsí. Ty si ale můžete najít v různých kuchařkách. Základní princip je ten, že se první našlehají žloutky s cukrem, odděleně se našlehá bílek se špetkou soli na sníh. Sníh s moukou se vetře spolu s moukou do pěny ze žloutků. Mamka vždy vyžadovala pomalé dosypávání a opatrné míchání. Já se s tím nikdy moc nemazlím. Prostě do toho našlehaného základu kydnu sníh i mouku a míchám to stěrkou odspoda nahoru středem. Mouka se krásně rozvrstvuje po stěnách té nadzvedávané pěny a žádné moučné hrudky mi tam nezůstanou. Ve chvíli, kdy tohle dotvoříte, už byste měli mít rozehřátou troubu a hned to tam strčit. Piškoty se pečou v principu tak, že se trouba nechá rozehřát naplno, a ve chvíli, kdy tam náš výtvor vložíme, tak stáhneme teplotu někde kolem 200 – 220 stupňů. Těsto nabyde, trouba mezitím trochu schládne, a peče se to při přiměřené teplotě. A také zásadně nepoužívám prášek do pečiva. Přidává výrobku typickou čpavou příchuť, a přitom se dá dobře nahradit šlehačem. Jo, ještě něco: plech se vymazává máslem a vysypává dětskou krupičkou nebo hrubou moukou.

Výše zmíněné rolády – zvláštností výroby je to, že se při šlehání neodděluje žloutek a bílek. Také mám pocit, že se tam dává větší poměr cukru a vajec. Vizte různé recepty. Použijeme plytký plech, který vymažeme máslem, přes celý položíme arch papíru, který ještě jednou vymažeme a vysypeme moukou. Určitě se dnes na to prodávají i nějaké spešl pečicí papíry, ale nemám s nimi žádnou zkušenost. Po upečení se ta horká placka sroluje i s papírem a nechá chládnout. Krémem (marmeládou, nebo čímkoliv jiným) se to potře po vychládnutí. Opět se to sroluje, tentokrát už bez papíru ;-) Ten se dá dobře oddělovat nějakým měkkým nožem (kvalitní tvrdé nože k tomuto moc praktické nejsou).

Běžné piškotové zákusky – používá se nahoře zmíněný univerzální postup, s tím, že se používá relativně málo vajec. Při šlehání žloutků se to nastavuje vřelou vodou. Určitě se někde dočtete, kolik lžic vody dát na jeden žloutek. Tato voda se tedy přidává velmi opatrně během šlehání žloutků s cukrem. Dá se hodně experimentovat s hrubostí mouky – od hladké až po krupici. Stejně tak lze měnit množství vajec, aby výsledná konzistence odpovídala vašim požadavkům.

Dorty, bábovky – na tohle se používá příměs tuku. Dříve to bylo asi zásadně máslo, lze použít i rostlinné oleje. Margarínům se z principu vyhýbám - jsou odporné, obsahují spoustu podezřelých věcí… fuj. S máslem se pracuje celkem špatně, je potřeba ho nechat změknout a třít vařečkou do krémovita. Při brutálnějším zpracování se vám může stát, že se rozpadne – pustí vodu. S rostlinným olejem se pracuje mnohem lépe, lze krásně šlehat i mixovat. Tady ty doplňky se přidávají do té žloutkové části.

Každý piškot lze samozřejmě vylepšovat různými příměsemi – mletými ořechy, kokosem, kakaem, citronovou kůrou… které se zamíchají do mouky (kůra až do smíchaného těsta).

Recept na závěr

Dovolím si přidat můj vlastní recept na bábovku

4 - 5 vajec (dle velikosti)
300 g cukru krupice (jemný krystal)
300 g polohrubé mouky
cca 1/4 l mléka
cca 1/8 l oleje

Zapneme troubu a nachystáme si vysypanou formu. Do větší misky vrazíme žloutky, olej, mléko a cukr. Bez jakýchkoliv servítek do toho strčíme ponorný mixer a mixujeme tak dlouho, až je z toho taková táhnoucí se jemná omáčka. Pokračujeme šlehačem, kdy tato majda ještě nabude a je z ní taková pěnovitá hmota.

V jiné nádobce našleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh, který pak kydneme ke žloutkům, doplníme to moukou, a zlehka vmícháme do té žloutkové pěny pomocí stěrky. A tuto plnou mísu pěny nalejeme do připravené bábovkové formy. Tzv. mramorová úprava se dělá tak, že do formy nenalejeme vše, ale část si v misce ponecháme, přisypeme tam kakao (také je dobré přidat trochu mléka, jinak to bude tuhé). Tento zbytek dolejeme do formy a ještě to stěrkou trochu porýpeme, aby to vytvořilo takové ty hnědé patvary uvnitř bábovky ;-)

Update: zapomněl jsem jednu drobnost - bábovka se peče přibližně při 210 stupních, a to docela dlouho - asi 45 minut až hodinu. Po té 3/4hodině je dobré do ní zapíchnout špejli a zkusit, jestli uvnitř je, či už není, lepkavá.

Dobrou chuť :-)

       

Hodnocení: 95 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

18.1.2008 12:06 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
Nejsi ty syn toho jehoz jmeno se nevyslovuje? :-D
Metal smajdalfe, METAL!
otula avatar 18.1.2008 12:07 otula | skóre: 44 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
To asi těžko, protože jsem starší, než on :-D
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
18.1.2008 12:14 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
a nemate spolu neco spolecneho? jeho dcera je taky v 6.letech genialni :-D (myslim to ze srandy, nechci aby ses urazil :-))
Metal smajdalfe, METAL!
otula avatar 18.1.2008 12:37 otula | skóre: 44 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
Snad jen to, že při čtení některých jeho žvástů mi začne bublat žluč, a kdyby do jeho genitálního blogu mohli přispívat neregistrovaní, něco bych mu napsal. Ale za to mi ta registrace nestojí. Pokud jde o výšku IQ, mám ji orazítkovanou na papíře, s vysokou pravděpodobností vyšší, než on, ale žádnou váhu tomu nepřikládám (k otestování mne vyhecovala bejvalka), připadám si jako úplně normální člověk, spíš si často, zvláště zde na ábíčku, připadám jako úplná nula, která spoustě lidí nesahá ani po kotníky. Tož asi tak. A ten úvodní odstavec ber jako mé vzpomínky, určitě to nebylo myšleno jako nějaké chvástání - to dokáže vyčerpat za všechny ostatní zmíněný nejmenovaný ;-) (a neboj, neurazil jsem se :-))
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
18.1.2008 14:22 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení

Zajímavé ... ale mám, dva dotazy:

1/ dá se místo šlehače použít vařečka, upnutá do vrtačky ? Mám v takovém případě zapínat příklep ?

2/ Mám plynovou troubu a na regulátoru nejsou teploty. Někdy mám pocit, že toto zařízení zvládá jen dva stupně a to "demo-plamen", kdy to sice hoří, ale vevnitř je tak 30 stupnů a pak "hutní" režim, kdy se obávám, aby mi trouba nepřitekla do vedlejšího pokoje na návštěvu ... takže jak mám tipnout 210 st. Celsia ?

To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
otula avatar 18.1.2008 14:38 otula | skóre: 44 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
:-D

ad 1) Můžeš to zkusit a své zkušenosti potom zveřejnit :-)

ad 2) buď použít režim "demo-plamen" a vypomáhat si letlampou, nebo stále stát u trouby a po chvilkách zapínat a vypínat "hutní režim". Teplotu můžeš kontrolovat dle velikosti puchýřů na ruce, když sáhneš na bábovkou formu ;-)

A zcela reálně pro ty, kdo mají plynovou troubu - těch cca 200 stupňů je asi tak něco málo více, než středně rozehřátá trouba, a je to děsně individuální. Když jsem sporák kupoval, jednoznačně jsem si vybíral s plynovými vyřiči a zapalováním přes ty regulační kolečka, a s elektrickou troubou.

Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
18.1.2008 15:04 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení

Aha ... takže jakási obdoba pulsně-šířkové modulace. Chápu.

To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
18.1.2008 14:48 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
1/ dá se místo šlehače použít vařečka, upnutá do vrtačky? Mám v takovém případě zapínat příklep?
Spsi bych doporucoval takove ty vrtule na michani malty. Daji se sehnat i nerezove. Testo jsem s tim nikdy nedelal (presneji: testo jsem vubec nikdy nedelal), ale i husty beton to je schopne umichat (tedy, pokud mate silnou vrtacku s pridavnym drzadlem).

A priklep samozdrejme vypnout, ten ma smysl jen pro vrtani.
18.1.2008 15:03 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení

A priklep samozdrejme vypnout, ten ma smysl jen pro vrtani. - já myslel jako třeba proti hrudkám mouky, že by to pomohlo :o)

To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
18.1.2008 17:26 PepaSFI
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
když jsme si jednou na vojně dělali lívance tak nám to jednou udělalo hrudky a furt jsme je nemohli rozmíchat, Tak jsme to rozšlehali ruční vrtačkou na kliku a coby nástroj v ní byla upnutá vidlička. Bez příklepu :-)
Honza Balák avatar 20.1.2008 15:10 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
V domácích podmínkách by šel použít ponorný mixér, ne? :-) I když ta naše vrtačka by šla použít snad jen na to těsto, míchat s ní maltu by byla sebevražda :-D
<null>
Josef Kufner avatar 18.1.2008 22:55 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
1/ dá se místo šlehače použít vařečka, upnutá do vrtačky ? Mám v takovém případě zapínat příklep ?
IMHO to není příliš dobrý nápad. Šlehač má totiž dvě vrtule točící se proti sobě, takže nevytváří vír, jen proud. U vrtačky by bylo potřeba použít mísu, která má okraj zahnutý dovnitř, nebo šlehat přímo v troubě.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
vencour avatar 19.1.2008 09:46 vencour | skóre: 55 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení

Znam lidi, co do plynové trouby dávají hrnec s vodou, zakrytý alobalem, těsto se potom tolik nevysušuje.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
otula avatar 19.1.2008 15:32 otula | skóre: 44 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
To jsem párkrát použil při pečení různých chlebíků (bez zakrývání fólií). Opodstatněnější využití je ale spíš v elektrické troubě, vzhledem k tomu, že že při hoření plynu vzniká vodní pára (i když tedy nemám představu, jak velké množství).
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
Karel60 avatar 19.1.2008 11:46 Karel60
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
Také zásadně nepoužívám Kypřící prášek do pečiva a pokud je mi někde taková bábovka nabídnuta, můj jazyk to nepozná, ale žaludek se zvýšenými šťávami ozve dostatečně brzy. Než pálení žáhy, to raději suchý rohlík. :-)
otula avatar 19.1.2008 15:27 otula | skóre: 44 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
S pálením žáhy problém nemám, pokud se teda zrovna něčeho nepřecpu. Podobným způsobem ale reaguji na ostrá koření, po nichž oteču a naskáčou mi červené fleky po tváři :-\
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
19.1.2008 15:37 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení

Kdo oteče, vehraje ...

To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
otula avatar 19.1.2008 15:49 otula | skóre: 44 | blog: otakar | Adamov
Rozbalit Rozbalit vše Re: HowTo na přání - pečení
:-D
Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.