abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 160 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Zodpovednosť providera

    9.12.2005 08:52 | Přečteno: 1682× | to su Veci

    Včera som v správach TV Markíza postrehol reportáž o tom, ako policajný vyšetrovateľ vyzval ISP na stiahnutie webovej stránky kontroverznej Slovenskej postpolitosti. Nie som prívržencom tohoto zoskupenia, ale niečo tu smrdí.

    ISP sa nechcel priečiť policajnej moci a tak stránku stiahol. Majiteľ stránky sa prirodzene ohradil a pohrozil žalobou za porušenie zmluvy. ISP si sa teda spýtal u vyšetrovateľa, čo má robiť. Odpoveď bola ako z Kocúrkova: ak stránku obnovíte, budeme vás stíthať. Vyberte si menšie zlo.

    IANAL, ale v tejto súvislosti ma napadá viacero bodov: 1. nebýva zvykom poskytovať webhosting s tým, že sa klient zaviaže neuverejňovať obsah konfliktný so zákonom? 2. neexistuje niečo ako status "common carrier", ktorý chráni poskytovateľov prenosových médií, pred zodpovednosťou za informácie, ktoré sa po tých médiách prenášajú. 3. je spomínaná situácia porušením ústavného práva na slobodu prejavu (za predpokladu, že na tých stránkach sa nenavádza na spáchanie trestného činu)?

    Čo si o tej veci myslíte?

    P.S.: Nevie niekto nájsť slušnú linku na spravodajskú informáciu.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.12.2005 09:12 rezavý | skóre: 15 | Brušperk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Nevím jak je tomu na slovensku, ovšem u nás pokud jste opravdu ISP a poskytujete internet, měl by jste mit k tomu přidělenu Licenci podle GL. No fór v té licenci je v tom, že se tam tuším někde praví : subjekt se stává zpravodajskou jednotkou se všemi jejími povinostmi. Což když se na to koukl právník, tak mne to osvětlil ve smyslu, že máš spolupracovat z orgány činnými v trestním řízení a to bez průtahů. Moje osobní praxe byla taková, že když benga brnkli, poslal jsem je do ř... . Když to poslali jako své vrcholné přání dopisem, bylo jim vyhověno. On totiž ten dopis Vás přikryje u soudu a pokud se tam bude něco řešit tak snad zneužití pravomoci ze strany policajtů. :-) Ale jak říkám to je praxe z Čech.
    9.12.2005 09:16 rezavý | skóre: 15 | Brušperk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Jěště malý dovětek pro horké hlavy:

    praxi ISP už neprovozuji tak 2 roky, takže pokud se něco změnilo prosím zkuste mně neušlapat.
    9.12.2005 09:19 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    pokud jste opravdu ISP

    Nie som ISP. Marí sa mi, že tým providerom mal byť Euroweb, ale nie som si istý.

    Heron avatar 9.12.2005 09:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Sice nevím, co bylo na těch stránkách za informace, ale ať tak bylo cokoliv, co do toho má POLICIE co mluvit? O tom přece rozhoduje soud, ne?

    Před několika lety se v Česku upálil mladý kluk, který vytvořil stránky pro nějakou skupinu lidí zabývající se darkingem (tj zkratováním drátů vysokého napětí a natáčením efektů tímto vnikajících). POLICIE jeho stránky taky odpojila a mladého designera (tj. člověka, co žádnou závadnou činnost nedělal), uštvala k smrti.

    Takže jsem sedl za ViM a napsal jsem stránky popisující jak zkratovat vedení, jak vytvořit co největší elektrický oblouk, na co všechno si dát pozor, aby člověk nepřišel k úrazu a podobně. Vím jistě, že se policie zajímala i o moje stránky. Jenže byly na universitním serveru, takže nic nezmohla.

    Takže vám doporučuji, pokud vám jde o svobodu slova, vytvořte ty stránky znovu.
    9.12.2005 10:42 sofr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Před několika lety se v Česku upálil mladý kluk, který vytvořil stránky pro nějakou skupinu lidí zabývající se darkingem (tj zkratováním drátů vysokého napětí a natáčením efektů tímto vnikajících).
    To jest natáčením množství naštvaných lidí? Na takové efekty není potřeba snad ani zkratovat vedení, ne? Stačilo by vlézt do nějaké hospody a začít mluvit o politice, ne?
    POLICIE jeho stránky taky odpojila a mladého designera (tj. člověka, co žádnou závadnou činnost nedělal), uštvala k smrti.
    Věřím tomu, že člověk fandící takových úchylným koníčkům se dá uštvat k smrti docela snadno -- pravděpodobně to nemá v palici úplně v pořádku. Jak konkrétně ho uštvávali? Několikrát se ho ptali, pro koho to dělal? Obvinili ho, že propaguje činnost škodící společnosti? A jak ty stránky vypadaly? Měl tam jen technický popis, nebo se skrze ty stránky děla i nějaká organizace? V případě organizování bych i tvrdší zásah policie schvaloval. Ona je svoboda slova a svoboda slova. Když si někdo řekne o úplatek, tak je možná taky správné ho postihnout, i když nic kromě toho, že něco řekl, neudělal. Nebo ne?

    Takže jsem sedl za ViM a napsal jsem stránky popisující jak zkratovat vedení, jak vytvořit co největší elektrický oblouk, na co všechno si dát pozor, aby člověk nepřišel k úrazu a podobně.
    Že nedáš odkaz, když jsi se s tím už dělal ;-)
    Takže vám doporučuji, pokud vám jde o svobodu slova, vytvořte ty stránky znovu.
    ??? Když se dotknu tvého oblíbeného tématu: Kdyby to byly stránky propagující vraždění homosexuálů, policie je zavřela a ty ses o tom doslechl, tak bys je taky vytvářel znovu a znovu jen proto, že jde o svobodu slova? Snad jde taky o to, jaký má člověk názor na ty prezentované věci. Že mu jde o svobodu slova snad nemusí prokazovat tak, že bude propagovat z jeho pohledu pitomosti, ne?
    Ondrej avatar 9.12.2005 13:53 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    POLICIE jeho stránky taky odpojila a mladého designera (tj. člověka, co žádnou závadnou činnost nedělal), uštvala k smrti.
    Věřím tomu, že člověk fandící takových úchylným koníčkům se dá uštvat k smrti docela snadno -- pravděpodobně to nemá v palici úplně v pořádku.

    Proc by to nemel mit v palici v poradku? Proste ho parta lidi oslovila "hele, udelej nam web, texty a vsechno dodame, tady mas litr". Proc by neudelal - pro toho kluka je to jenom vizitka co dela za weby. Ja sam weby delam a kdyby me chtela policie otravovat s tim ze jsem udelal web nejaky firme ktera diky nemu podvedla pul republiky tak je ve vsi slusnosti poslu do /dev/null. Me je fuk, co si zadavatel na ten web da - ja proste napisu kod. Kdyz bude zadavatel ruska mafie a bude po me chtit e-shop s kradenejma zbranema a drogama, neni problem - sepiseme smlouvu, ja udelam e-shop, mafie zaplati a zivot jde dal. Copak jsem ja, jako tvurce webu zodpovednej za jeho obsah? Za ten je imho zodpovednej provozovatel v tom to pripade ta parta darkeru nebo ruska mafie nebo kdokoliv jinej. Policie at si stiha je a ne me. Me po nich nic neni, ja je treba ani neznam.
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    9.12.2005 14:18 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ano, je pravda, ze sem tu bandu s puncochama vezl od banky, ale co ja s tou kradezi mam spolecneho, nechte me bejt, ja sem jenom zavoznik...

    Alibismus jak stehno. A jeste bez kouska studu.
    Ondrej avatar 9.12.2005 16:05 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Jo, je to alibismus. Ale na druhou stranu - kdyz budu ridic nocniho MHDcka, nasedne nejakej uchyl, pojede se mnou na druhej konec mesta, tam vystoupi a za rohem znasilni nejakou divku, tak si mam vycitat ze sem ho vezl? Proc? Je to moje prace, ja jsem ridic on je pasazer a ja sem placenej za to ze pasazery presunuju z mista A do mista B. Nebo ne?
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    9.12.2005 18:06 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Boze, co vymyslis priste? Opravdu chces srovnavat jabka s hruskama?
    Ondrej avatar 9.12.2005 21:05 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Proc jabka z hruskama? V obou pripadech jde o to same - jestli je tvor, ktery neumyslne pomuze k trestne cinnosti (at jiz vyrobou stranky te skupiny nebo tim, ze priveze uchyla prakticky az na misto cinu a kdyz ma smulu tak i odveze z mista cinu) ma za tuto cinnost byt zodpovedny. Ja myslim ze ne - to by jsme potom museli zavrit vsechny lidi, kteri volili cloveka, co pote, ze ziskane pozice, ukradl treba 10 milionu. Nebo ne?
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    9.12.2005 21:46 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Neni to same - reagoval sem na to, ze nekdo je ochoten delat stranky mafianum, hlavne kdyz dostane zaplaceno. Tam nejak to nevedome jednani postradam.
    Ondrej avatar 9.12.2005 21:54 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    No, pochybuju ze na smlouve by bylo napsano Ruska mafie s.r.o. Takze by to slo pres nejakou jinou firmu. A ja bych prakticky jenom napsal e-shop. Zbozi uz si nanda do systemu zadavatel. Tak proc ne? A reference by to byla ponekud zajimava :-D
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    9.12.2005 22:24 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ftipny.
    24.4.2006 12:30 devon | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera

    On je trošku rozdíl v tom, jestli za mnou přijde firma, která chce udělat stránky pro svůj spořící produkt. Já je udělám a po půl roce se ve zprávách dozvím, že na tom okradli spoustu lidí.

    Pak můžu oprávněně říct, co já s tím mám společného

    Pokud však udělám stránky pro evidentně nelegální činnost, tak tím i dávám najevo, že mi tato činnost nevadí a klidně ji podpořím. Pokud na tom ještě něco získám, tak z té nelegální činnosti profituji a jsem vlastně rád, že se tak děje - čert vem lidi, kteří na tom něco ztratí.

    Je to vlastně o morálce, asi jako když mi ukradnou mobil. Nadávám na za***ný čórkaře, ale pak jdu a v baru si od feťáka koupím jinej kradenej. Můžu sice tvrdit, že jsem nevěděl, že byl kradenej. Případně, otřepaně, že když to nekoupím já, tak to koupí někdo jinej a takhle z toho alespoň něco mám.

    Ale jsou to kecy. Buď jsem proti obdobným činnostem a pak je nepodporuji, ani z nich neprofiruji. Pokud ano, tak nejsem o moc lepší, než samotní pachatelé.

    Takže si položme otázku, jsme proti kradení/podvodům/cokolinemorálního a nechci z toho ani profitovat, nebo nejsem a rád na to něco vydělám?

    Ondrej avatar 9.12.2005 16:18 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    btw: co rikas moji paticce? Taky docela alibismus, co :-) :-)
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    Heron avatar 9.12.2005 15:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Naprostý souhlas.
    Heron avatar 9.12.2005 15:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Když se dotknu tvého oblíbeného tématu: Kdyby to byly stránky propagující vraždění homosexuálů, policie je zavřela a ty ses o tom doslechl, tak bys je taky vytvářel znovu a znovu jen proto, že jde o svobodu slova? Snad jde taky o to, jaký má člověk názor na ty prezentované věci. Že mu jde o svobodu slova snad nemusí prokazovat tak, že bude propagovat z jeho pohledu pitomosti, ne?

    Z blogpostu jsem měl dojem, že mu vadí, že ty stránky jsou zavřené. Samozřejmě by je neměl psát, pokud s tím nesouhlasí.

    ...policie je zavřela a ty ses o tom doslechl...

    Policie NEMÁ co zavírat, nemá rozhodovat. O tom musí rozhodovat soudy. Opravdu bych se nechtěl dožít dne, kdy v ČR začnou rozhodovat policajti -- i když to vypadá, že to k tomu směřuje.

    Možná s někým nesouhlasím v jeho názorech, ale budu hájit jeho právo na to říkat je.

    Heron avatar 9.12.2005 15:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Že nedáš odkaz, když jsi se s tím už dělal

    Odkaz nebude. Po ukončení studia jsem přišel i o místo na universitním serveru a na současné stránky jsem je nedal, protože jsou o něčem jiném. A nemám čas dělat spec. web jen pro darking. Kdyby někdo zaplatil tak možná...

    9.12.2005 10:44 nedam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Aku slobodu slova? Vsak to bola stranka nackov.
    9.12.2005 11:29 prageroj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    prohledl jsme si stranku v google cache a nic zavadneho jsme tam nenalezl. dokonce i nejaky clanek, kde se mluvi o zidech jako o vyvolenem narodu. ze zbezneho prohlizeni rozhodne nepusobi jako sranka nacku.

    o tom ze i nacek je clovek a mel by mit pravo na svobodu slova radeji pomlcim. hluboce se stydim, ze ziji v zemi, ktera svobodu slova upira komukoliv.
    9.12.2005 12:25 Marián André | skóre: 10 | blog: Qblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Jeden problém je v tom, že ich uniformy a symboly nápadne pripomínali uniformy a symboly Hlinkovej gardy.
    9.12.2005 12:27 prageroj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    takze kvuli tomu, ze se nekdo nevkusne obleka mu zrusime web?
    9.12.2005 13:59 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Asi to nebyl spolek priznivcu dobovych kroju, co?

    Svoboda slova je fajn, ale problem je, kdyz se zneuziva. V demo se tomu neda rozumne branit. Vzdycky tu bude dost kriklounu, kteri chtej absolutni svobodu slova, ale odmitaj za to nest dusledky. Neni tezke byt takovym kriklounem :(

    Rozhoduje soud? Zalezi na zakonu, zda takovou pravomoc policajtum dava. SK pravo neznam.
    9.12.2005 14:27 prageroj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    jake dusledky? negativni dusledky ma jen omezovani svobody slova.

    navic na webu ji ani omezit nelze. neni nad zakony, ktere nelze vymahat.

    tezko jim nekdo zabrani udelat si novy web nekde jinde, treba mimo dosah evropskeho prava
    9.12.2005 14:38 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Dusledky sireni infa darkeru byly jake? Najednou to zkouseli blbecci i jinde.

    Ale jakou bude mit spolecnost skodu, kdyz toto info nebude moc svobodne sireno, to nevim. Na to ma fantazie trosku nestaci.

    Hmm, na webu rozumne potlacit nejde, ale jde to znesnadnit. Ale to neni duvodem pro to, aby se to ignorovalo. Stejne tak muzes argumentovat spamem. Proc ho zakazovat, potlacit diky moznostem internetu prece rozumne nejde...
    9.12.2005 15:27 juice | blog: dzusoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Dusledky sireni infa darkeru byly jake? Najednou to zkouseli blbecci i jinde.

    hmm, pred pár rokmi som počul o malom chlapcovi, ktorý videl v telke film Batman a potom vyskočil z okna, lebo si myslel, že sa mu rovnako ako Batmanovi nemôže nič stať. Chceš povedať, že aj tento film treba zakázať, aby nejakí ďalší blbci neskákali z okna? Podľa tvojej logiky by sme museli zakázať už asi všetko.

    Ale jakou bude mit spolecnost skodu, kdyz toto info nebude moc svobodne sireno, to nevim. Na to ma fantazie trosku nestaci.

    V tomto prípade možno škoda nebude nijaká. Otázka je, kto vlastne má rozhodnúť, či nejaká informácia je už natoľko škodlivá, aby bolo zakázané ju publikovať. Kde narysuješ čiaru?

    Už sa to tu viackrát riešilo, tak to nebudem ďalej rozoberať. Len by som chcel podotknúť, že moje ponímanie slobody je také, že sloboda jednotlivca končí tam, kde začína sloboda iného človeka.
    9.12.2005 18:26 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera

    Hmm, chces tvrdit, ze sireni nejake, spolecnosti jednoznacne skodici veci je to same, jako fantazie v nejakem filmu? Pokud chcem polemizovat, tak zasadne s argumenty dotazenymi ad absurdum.

    Kdo ma rozhodnout a co je jeste OK a co neni, je vec, kterou nelze rozhodnout ke spokojenosti vsech.
    Nicmene je to jako s trestem smrti. Jednou za cas se stane justicni omyl, ale jinak to ma vetsi prinos nez negativa. Pozadovat, aby vse bylo 100%ni bez omylu je IMO dobre tak akorat pro debaty, pro zivot je to nesmyslne. (pozitivum, byt ne stoprocentni, je lepsi nez pozitivum zadny. Negativni veci sou v obou pripadech zhruba stejne).

    Hmm, takze pomahat nekomu k omezovani svobod jinych je OK. Vzdyt ja prece nikoho neomezil, ja ho prece nenabadal, aby to delal...

    9.12.2005 18:50 prageroj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    trest smrti rozhodne nema vetsi prinos, nez negativa. stejne tak cenzura, i kdyby existoval pripad, kdy bude prospesna, ma celkove mnohem vice negativ. je to bvstupni brana pro totalitu.
    9.12.2005 22:03 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Hmm, takze co nejvetsi uvolneni vsech omezeni a zakazu bude zpet k demokracii? Ja bych rek ze spis k anarchii... :(
    Ondrej avatar 9.12.2005 21:00 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Jo, justicni omyl se stane treba jednou za 10 let. Ale stane se. A co kdyz ten justicni omyl, ten nespravedlive odsouzenej a popravenej bude tvuj syn? Rekl by jsi to samy, ze ma trest srmti pozitiva? Podle me je to prezitek z dob barbarskeho stredoveku, kdy jedine strach udroval vladu v rukou cirkve. V moderni spolecnosti to nema co delat.
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    9.12.2005 22:02 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera

    Na tvuj priklad nejsem schopen odpovedet, ale velmi pravdepodobne ne. Ale muzu ten priklad obratit - uprchly masovy vrah by ti zabil dceru. Budes porad proti? Obavam se, ze takle to nerozlousknes.
    Jinak je to jako s hejnem koralovych rybek. Jenom existence jejich hejna jim dava sanci prezit. Zeptej se ale te jednotlive rybky, ktera byla sezrana pri napadeni hejna, jestli s tim souhlasi. Asi ne. Presto evoluci dospeli k tomuto jako k nejeefektivnejsimu zpusobu preziti pro jejich podminky.
    Demokracie by se IMHO mela chovat podobne.

    To se mi libi - dopadnes jedince, ktery se prokazatelne pro sve choutky dopoustel barbarskych cinu a ty ho chces civilizovane potrestat. Super, ten z toho bude podelanej az za usima...

    BTW, znas ten predcasne ukonceny pokus s vysokoskolaky, kteri byli rozdeleni na vezne a dozorce? Clovek je porad primitiv.

    9.12.2005 14:16 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Jenže byly na universitním serveru, takže nic nezmohla.
    Aha, takže jen vyloučení ze školy za porušení podmínek pro využití akademického serveru?
    9.12.2005 14:25 prageroj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    akademicke servery obvykle cti svobodu slova
    9.12.2005 14:38 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    ale nesmi na nich byt nic v rozporu se zakonem...
    Heron avatar 9.12.2005 16:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Odpojování částí elektrické sítě prostředky k tomu určenými je v rozporu se zákonem? Pracovníkům ČEZu to řeknete vy nebo mám já?
    9.12.2005 18:27 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Nejaxi zapomel na "osobu k tomu opravnenou". Nehlede na vstup na cizi pozemek ci do ciziho objektu.
    Heron avatar 9.12.2005 18:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Jenže já jsem nikde nepsal o tom, vloupejte se tam, udělejte to. Já jsem psal ve smyslu, pokud to chcete udělat a dostanete se k tom a k tomu sloupu, tak tady je návod jak dál - ten návod se běžně učí na učnácích v silnoproudých oborech.

    Ptám se ještě jednou: Když student chemie umí vyrobit trhavinu z běženě dostupných chemikálií z drogerie, je snad něco závadného na tom, že tuto dovednost zveřejní ostatním, kterých se nechce studovat chemii?
    9.12.2005 22:22 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera

    Vy jste napadal tvrzeni, ze je to nezakonne tim, ze se jedna o regulerni shozeni elektriny a zamestnanci CEZ jsou tak vlasne mimo zakon. Nerikal jste nic o nenabadani...

    ale mezi nama, jaky ma smysl ten navod? Poucit nepoucene zamestnance? Tezko...
    Takze da se z toho odvodit podpora (=snaha o rozsireni) pro takove jednani? Ja bych rekl, ze ano. K nicemu jinemu ten navod podle me neni, ale necham se poucit.

    Nechtej se ucit chemii, ale chtej trhavinu... Hmmm, o prinosu toho zverejneni me asi taky nepresvedcite.

    Heron avatar 9.12.2005 22:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Při vší úctě, vy znáte jen to co potřebujete? Čtete si jen to, co chcete vědět pro nějakou další konkrétní činnost? To vás upřímně lituji. Já bych měl znát postup výroby atomové bomby a přesto ji nechci vyrobit. Nějakou lehčí trhavinu bych taky zvládl a přesto nechci nic zničit. Vědomosti nemáme proto, že je potřebujeme na konkrétní akci, ale především proto, abychom byli schopni vymyslet nové poznatky.

    Takže ten návod má ten smysl, že když se někdo bude zajímat o elektrickou síť, tak si to může přečíst i když se tím v životě nebude řídit. Mimochodem znám člověka, který ví tuny detailních věcí o železnici. A přitom ještě nikdy nebyl v lokomotivě vedle strojvedoucího. Jen ho to zajímá. Zcela jistě namítnete, že je mu to k ničemu - ale ne není, on z toho má upřímnou radost.

    Mě se osobně velmi líbí výbuch atomové bomby. Pro zajímavost jsem si přečetl několik článků z jaderné fyziky, koupil pár knížek. Přesto doufám, že na Zemi už nikdy žádná nevybuchne.

    A takto bych mohl pokračovat. Existují lidé, co se zajímají o středověké mučící nástroje a přitom jsou velmi hodní.

    Takže pokud napíšu článek neznamená to nutně, že chci aby se podle něj někdo řídil, ale očekávám, že se nad tím zamyslí.
    Heron avatar 9.12.2005 22:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    A ještě se doplním: utajování vědomostí je podle mě cesta do pekel. Podle mě každý člověk má mít právo přístupu ke všem vědeckým poznatkům a výtvorům lidské činnosti, pokud je to alespoň trochu možné. A na internetu to možné je bez dalších nákladů. Takže internet se podle mě nesmí cenzurovat. Nesmí nikdo nařizovat toto by se ještě zveřejnit mělo, ale tohle už je příliš odvážné.
    10.12.2005 00:03 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ja nerikam utajovat, pouze ty informace nechci masove sirit.
    Pravo na informace - IMHO jina forma diktatu (co info o zabezpeceni, osobni, vyrobni info atd.)
    Pokud tu existuji nezodpovedni ci bezohledni jedinci, obavam se, ze bez nejake regulace se nikdy neobejdem. Prikladem budiz dopravni predpisy - rozepisovat snad netreba.
    Heron avatar 10.12.2005 00:22 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    ...zabezpeceni, osobni...

    Moc dobře víte, že o tomhle nemluvím. Myslím, že další diskuse nemá smysl.

    10.12.2005 01:12 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Asi nema, oba si stojime za svym.

    Neodpustim si ale jednu vec - u me byla otazka, kdo bude urcovat, co jsou lehce zneuzitelne informace. Ted to sedi i na tuhle odpoved. Kdo bude urcovat, jake informace by se mely zverejnovat a jake ne (ktere uz nespadaj do povinnosti byt zverejneny). Nekdy je ta hranice velmi neurcita, snad jako priklad lze pouzit firemni vyzkum. Kdyz v nake firme nebudou mit napr. stesti/penize/cas, tak dosahnou pouze dilciho pokroku, ale nic z toho nebude. Kdyz to zverejnej, tak to muze dotahnout konkurence, ale oni sami z toho nebudou mit nic (protoze to treba neslo patentovat) nebo je to muze znicit. Lepsi priklad me v tuhle hodinu uz nenapada.
    10.12.2005 08:15 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    prece jen rano moudrejsi vecera :-)

    jestli to dobre chapu, ses pro, at kazdej zverejni co nejvic a je to k dispozici vsem. Slovo pravo tam bylo pouze nestastne pouzity.

    Hmm,je hezke mit sny. Ja to reknu takle - ke spouste svych kolegu z prace mam duveru, ale PIN od sve karty jim nedam. Tak moc zas jim neverim. Stejne to vidim se spolecnosti. Ziskat informaci z internetu je nesrovnatelne jednodussi nez z knihovny a to je pro me zdroj desu, nikoli nadseni.
    Heron avatar 10.12.2005 08:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    PIN je prostředek k zabezpečení, ne info.

    Ale co takhle, kdybyste přišel na způsob, jak ten PIN obejít. Co byste s touto znalostí udělal? Teď asi napíšete, že výrobci toho zabezpečovadla napíšete na co jste přišel, ať s tím něco udělá. Ale co když neudělá?

    Před nedávnem jsem četl případ, kdy někdo cracknul stránky velké korporace. Nechtěl z toho dělat aféru, tak jim vše potichu předal. Vykašlali se na to. No tak to zveřejnil mezi hackery, kteří už nebyli tak slušní...
    11.12.2005 10:48 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ja bych rekl, ze je to oboji (prostredek i informace)

    Co kdyz neudela? Tak i pak bych informoval jen omezeny pocet lidi/instituci a nevyrvaval bych ten postup na inetu, max info o tom, ze to je problematicka ochrana a kaslal bych na to.

    Pripada mi to reakci zhrzeneho milence - neni po jeho, tak zverejnim fotky nahe milenky. Trochu mi unika smysl toho jednani.

    Ale to uz sme uhnuli nekam do pryc.
    Podle vyse uvedenych prikladu by vasim resenim bylo zverejneni infa za kazdou cenu, nebot sebemensi pozitivum z toho prebije jakekoli negativni nsledky. Jenze ono se to lehce dela, dokud se negativa nedotknou informatora.
    Zajimalo by me, co by si o sobe pomyslel dotycnej po te, co by zjistil, ze ta firma se soudi s webmaster firmy, ktera by tak prisla na buben a jeden z firmy by byl tvuj svagr, ucetni, ktery si zrovna vzal hypoteku a to misto hledal rok.
    Uznavam, ze by to byla velka nahoda, ale porad nic realne nemozneho.

    Heron avatar 11.12.2005 11:51 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ale to uz sme uhnuli nekam do pryc.

    Na tom se shodneme stoprocentně :-).

    Škoda, že tu nejste registrovaný a nemáte vyplněný profil. Rád bych se dozvěděl něco více o člověku se kterým se bavím. Nebo to má taky negativa?

    11.12.2005 17:49 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ale to uz sme uhnuli nekam do pryc.
    Na tom se shodneme stoprocentně :-).

    Aspon neco. Uz sem zacinal premejslet, jestli nejsem vecny negativista :-)

    Mno, zatim sem na to byl moc linej, ale nakonec proc ne. Treba tak prijdete o dalsi iluze ;-)
    Vsechno ma sve zapory. Jen obcas je nesnadne je vypatrat ;-)

    Heron avatar 11.12.2005 18:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Hmm, to tam toho moc nemáte. :-)
    9.12.2005 23:41 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera

    Je to asi otazka presvedceni. Podobne je to u spravce site - bud vsem vsechno dovoli a zakaze to nezbytne anebo vse zakaze a povoli to nezbytne. Ale asi nenajdete rozumneho spravce, ktery povoli uplne vsechno vsem (ktere navic ani nezna).

    ... Vědomosti nemáme proto, že je potřebujeme na konkrétní akci, ale především proto, abychom byli schopni vymyslet nové poznatky.

    Kdo chce ziskat ty informace, ziska je. Knizky, navstevy, rozhovory, muzea, setkani aj. proti tomu ja vubec nic nenamitam.
    A tim, ze nekam nasypete informace, tim sama o sobe zadna nova myslenka nevznikne.
    Jsem proti tomu, aby lehce zneuzitelne informace byly lehce dostupne komukoli. Pokud ma zajem, necht jej projevi vlastni aktivitou. (tim zaroven nerikam, ze to musi byt za cenu silene obstrukce)

    Jako ukazkovy priklad toho, co se stane, kdyz komukoli dame sanci ziskat informaci, jsou script kidies (cijaxejimnadava). Par lidi z tech informaci/programku ma uzitek, ale nepomerne mnohem vic lidi skodu.
    Stejne tak se povazuje za slusne a rozumne nejdrive informovat o chybe nejakeho SW jeho vyrobce, aby ji stihl opravit a az pak zverejnit pro verejnost. Tohle je velmi podobne s tim zverejnenim navodu o trhavine.
    A vase veta - chce znat navod na vyrobu trhaviny, ale nechce se ucit chemii - ja v tom vidim rozpor. Pokud navod = kucharka a ne obecny postup.

    Relativne nedavno doslo k vykolejeni vlaku. Z obavy ze zneuziti informace, jakym zpusobem toho bylo dosahnuto, odmitli vsichni zucastneni podat blizsi info, protoze uzitek ze zpravy by byl nicotny ve srovnani s moznymi skodami. Lidi, kteri tu informaci potrebuji anebo chteji, ti ji ziskaj jinak. Ale hlavne ji nedostane blbecek, ktery se nudi anebo chce adrenalin ci co, aby to mohl provest.
    Asi by jste se je (hlavne drazni inspekci) neodvazil narknout z toho, ze neznaj potreby jinych a at to koukaj zverejnit.

    Heron avatar 10.12.2005 00:03 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Podobne je to u spravce site - bud vsem vsechno dovoli a zakaze to nezbytne anebo vse zakaze a povoli to nezbytne.

    Ano, to je velmi dobrý postřeh. Uživatelé mých počítačů nemají přístup k rootovským programům, ale klidně si mohou číst jejich man stránky. Bavíme se o informacích, ne o prostředcích že.

    Knizky, navstevy, rozhovory, muzea, setkani aj. proti tomu ja vubec nic nenamitam.

    Vůbec bych se nebál přirovnat internet ke knihovně. Stejně jako si někdo najde informaci v knihovně, měl by mít právo si jej vyhledat na internetu.

    ...lehce zneuzitelne informace...

    A jsme zpátky na začátku, že. Které informace splňují tuto podmínku? Kdo o tom bude rozhodovat?

    A vase veta - chce znat navod na vyrobu trhaviny, ale nechce se ucit chemii - ja v tom vidim rozpor. Pokud navod = kucharka a ne obecny postup.

    Já v tom rozpor nevidím.

    Relativne nedavno doslo k vykolejeni vlaku. Z obavy ze zneuziti informace, jakym zpusobem toho bylo dosahnuto, odmitli vsichni zucastneni podat blizsi info, protoze uzitek ze zpravy by byl nicotny ve srovnani s moznymi skodami. Lidi, kteri tu informaci potrebuji anebo chteji, ti ji ziskaj jinak. Ale hlavne ji nedostane blbecek, ktery se nudi anebo chce adrenalin ci co, aby to mohl provest.

    A co kdyby došlo k vykolejení dalšího vlaku, třeba jiné společnosti, ke kterému by nedošlo, kdyby ta informace byla známa?

    Asi by jste se je (hlavne drazni inspekci) neodvazil narknout z toho, ze neznaj potreby jinych a at to koukaj zverejnit.

    No comment.

    10.12.2005 00:16 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Podobne je to u spravce site - bud vsem vsechno dovoli a zakaze to nezbytne anebo vse zakaze a povoli to nezbytne.
    Ano, to je velmi dobrý postřeh. Uživatelé mých počítačů nemají přístup k rootovským programům, ale klidně si mohou číst jejich man stránky. Bavíme se o informacích, ne o prostředcích že.
    A rootovske heslo nebo hesla na routery/firewally? Podle vasi logiky prece chcete zverejnit vsechny informace bez ohledu na cokoli a jeste tak dosahnete lepsi site.
    Heron avatar 10.12.2005 00:20 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Rootovské heslo nepovažuji za informaci ale prostředek pomocí něhož můžu nastavovat systém.

    Ještě několik příspěvků na zpět jsem myslel, že vám jde o vážnou diskusi...
    10.12.2005 08:24 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera

    Ne, rootovske heslo je informace, root ucet je prostredek. Root heslo je lehce zneuzitelna informace. Stejne tak lehce zneuzitelna informace je podrobny popis site a nastaveni firewalu/proxy. Ale tohle prece chcete vy.
    Odmitate jakoukoli cenzuru i kdyz ma sve opodstatneni. A tohle je, o cem ja mluvim. Neverim v zodpovednost jedince. Takovych je totiz jen par.

    Heron avatar 10.12.2005 09:03 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Nejsem si úplně jistý jestli vám teď rozumím :-(.

    Zabezpečení čehokoliv se nedělá způsobem, že nikdo neví jak je to nastavené. Právě naopak, bezpečný systém je takový, o kterém je všechno k disposici, kromě klíčů, a přesto odolá. Na tomhle je postavené šifrování ne? Každý může znát šifru, každý zná jeden způsob jak ji prolomit (bruteforce), ale obecně se spoléhá na to, že pokud nezná klíče, tak je mu to stejně k ničemu. Když budu mít dveře do bytu, do nichž bude stačit pětkrát udeřit z přesných úhlů a zámek se sám otevře, tak nespoléhám ne to, že to nikdo neví, ale jdu ten zámek vyměnit.
    10.12.2005 04:08 Petr_N | skóre: 3 | Všetaty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Opet se pletes, Na ucnacich v silnoprudych oborech se urcite neuci, ze se usekovy odpojovac rozpojuje pod zatezi a pak se diva na to, jak to hori. Studenti chemie nevyrabi trhaviny a nenici s jimi svevolne cizi majetky/zivoty.
    Heron avatar 10.12.2005 08:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ne, takto se to neučí. A je opravdu tak těžké na to přijít? A když na to student přijde, proč mu zakazovat to zveřejnit? Nebo vy si ze školy odnášíte jen to, co vás tam konkrétně učí a nic bokem? Nevím jak vy, ale pokud bych to měl znázornit, tak ve škole nás učí pouze uzoučkou pěšinku, kterou já si vlastním studiem a myšlením rozšířím na 12-tiproudou dálnici (no asi spíš runway :-) )
    Heron avatar 9.12.2005 16:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Aha, takže jen vyloučení ze školy za porušení podmínek pro využití akademického serveru?

    Ty stránky byly plně v souladu s podmínkami. Nikdo mě ze školy nevyloučil. Když student jaderné fyziky napíše návod jak vyrobit jadernou bombu, měl by snad být vyhozen ze školy?

    9.12.2005 15:34 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Jenže byly na universitním serveru, takže nic nezmohla.
    Aha, takže jen vyloučení ze školy za porušení podmínek pro využití akademického serveru?
    9.12.2005 15:35 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    hups, omlouvam se, napoprve se objevila chybova hlaska, ze se prispevek neulozil do databaze
    9.12.2005 15:41 barney
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    no pre tvoju informaciu, slovenska pospolitost sa hrdo hlasi k odkazu vojnoveho slovenskeho statu ... tak asi tolko k tomu.
    Heron avatar 9.12.2005 16:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    A soud je odsoudil za šíření těchto informací?
    9.12.2005 18:28 Petr_N | skóre: 3 | Všetaty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ty se mi snad zdas, takze kdyz nekdo zjevne pacha trestnou cinnost, tak ma policie cekat na souhlas soudu, ze muze proti pachateli zakrocit ? :-) Mimochodem, kde jsi studoval ? takove veci, jako stranky o darkingu na serveru v akademicke siti, to uz je sila.
    Heron avatar 9.12.2005 19:00 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Universita Palackého v Olomouci obor Matematická Informatika.

    Nyní studuji tamtéž fyziku. Tak mě napadá, že bych mohl zpracovat to generování silného RTG záření do nějaké srozumitelné podoby a zveřejnit. Alespoň to souvisí s oborem... Ale pak bych byl pro některé na stejné úrovni jako člověk který by tímto způsobem někoho zabil. Některým lidem se prostě nezavděčíte.

    Promiňte, ale uveřejňování informací není trestná činnost (rozhodně ne na první pohled).
    10.12.2005 03:32 Petr_N | skóre: 3 | Všetaty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Ty si asi pletes pojmy a dojmy :-) Web o darkerech byl vicemene dokumentace toho, kterak nejaci kreteni rozpojovali usecniky pod zatezi a tesili se pak z pekneho el. oblouku, ktery tim vzniknul. Nebo je to jinak ? To, co vsechno mohli zkurvit (vcetne lidskych zivotu) nechci ani vedet. A to, ze takovou sracku hostil server upolu je napovazenou, na cvutu bys narazil.
    Heron avatar 10.12.2005 08:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Nebo je to jinak ?

    Moc jinak to není. Je je tam ještě vysvětlení, jak na to.

    To, co vsechno mohli zkurvit (vcetne lidskych zivotu) nechci ani vedet.

    Ano mě to taky vadí. Mimochodem nemohli poškodit nic jiného, kromě nejbližšího transformátoru. Nechápu jak s tím souvisí ztráty na životech.

    A to, ze takovou sracku hostil server upolu je napovazenou, na cvutu bys narazil.

    Vy jste na začátku studia prošli nějakým školením co všechno můžete a nemůžete mít na stránkách? Nám prostě řekli, máte účet na webserveru, tady je ftp přístup, změňte si heslo, můžete jít. Jediný, kdo měl výhrady k mým stránkám byl absolvent, který měl dojem, že propaguji ODS. Když jsem mu vysvětlil, že to co píšu je můj názor a že s ODS mám společného max. to, že jsem jejich voličem, už se neozval.

    Možná byste se mohl mírnit ve výrazech.

    Luk avatar 9.12.2005 10:55 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Nevím, jak moc se liší právní prostředí u nás a na Slovensku, ale asi to bude hodně podobné. Pravda je taková, že ISP/webhoster musí takový web odstranit, jinak může být člověk, který za ISP odmítl tak učinit, stíhán za napomáhání k trestnému činu.

    Pokud vím, tak ve smlouvách obvykle bývá klausule, která zakazuje uveřejnění protizákonného materiálu. Tedy jeho odstranění není v rozporu s takovou smlouvou. Rozhodnutí je nakonec samozřejmě na soudu.

    A komu se nelíbí takový přístup ISP, může si dát stránky na jiný server, třeba i mimo dosah českého/slovenského práva.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    9.12.2005 11:55 AloneInTheDark | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Popravdě řečeno, netuším jaký má ISP práva a povinnosti, nikdy mě to dostatečně nezajímalo tak, abych to zjišťoval, ale za sebe to vídím asi takhle: Musí ISP poslechnout nějakého vyšetřovatele ? Mylím, že ne. Vyšetřovatel toto svoje přání předal nějakou oficiální ( rozuměj - papírovou ) cestou ? Docela bych se divil. Řekl bych, že o takových věcech rozhoduje soud. Domnívám se, že ISP může svévolně zakázat/zrušit hostování webu, jen pokud ten web bude prokazatelně porušovat zákony té země na jejímž území je ten hostingový web ( fyzicky ) umístěn. Pokud se vyšetřovatel domnívá, že web porušuje zákon, může zahájit vyšetřování a tlačit celou věc k soudu, který rozhodne, ale těžko asi poručit ISP aby web zrušil/zakázal.
    Any technology distinguishable from magic is insufficiently advanced.
    9.12.2005 12:08 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Vyšetřovatel toto svoje přání předal nějakou oficiální ( rozuměj - papírovou ) cestou ? Docela bych se divil.

    Ja som sa tiež divil. V reportáži ukázali list. Normálny, na papieri, s oficiálnou okrúhlou pečiatkou, doručený poštou.

    Tiež si myslím, že takéto rozhodnutia by mali byť len v právomoci súdov a nie polície. Na druhej strane si asi príslušný vyšetrovateľ bol vedomý, akou rýchlosťou súdy u nás pracujú.

    9.12.2005 13:30 FAU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Niečo som na TV zachytil, bohužiaľ neviem či sa jedná o stránky prop.sk, alebo priamo SP. Bezohľadu na to, že sa jedná o náckov, ktorí sa nevkusne obliekajú, vyšetrovateľ by na to právo mať nemal. To tu už bolo 20 rokov dozadu.

    Čo ak si niekto zmyslí, že nabudúce zakáže web stránky anarchistov, ľavičiarov, homosexuálov, arabov, alebo stránky o linuxe? Prečo o linuxe? Lebo si niekto zmyslí, že obsahujú podporu a propagáciu hnutí podporujúcich násilie a rasovú či náboženskú nenávisť. Prečo? Niekomu bude fylozofia Open Source pripomínať fylozofiu o triednej nenávisti, tak ako niekomu pripomínajú uniformy SP uniformy HG.

    Jednoznačne toto by malo byť v právomoci súdov, lebo po zakázaných weboch môžu nasledovať vaše byty a dalej to už poznáte...
    9.12.2005 13:46 FAU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Tu nejde o náckov tu ide o vytvorenie precedensu. Inštitút prebežného opatrenia je potom načo? Toto si môžu dovoliť snáď len represívne orgánu na Slovensku, Kolumbii, Ekuádore a pod..
    9.12.2005 15:39 rezavý | skóre: 15 | Brušperk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zodpovednosť providera
    Hmm podle toho co vím já tak musí. Ovšem já bych si to od nich nechal hodit na papír i pečiatkou. Jak už jsem psal výše.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.