abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 884 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    Fluttershy, yay! avatar 31.12.2021 20:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Pro dnešní mladou generaci je něco takového jistě nepředstavitelné.
    Ende Gelände

    více též The Ministry for the Future (fikce) nebo How to Blow Up a Pipeline (ne-fikce)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 1.1.2022 01:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jaderné elektrárny (JE) jsou budoucnost ČR. A i po tolika letech si zatím stojím.
    A jak cena el. půjde nahoru, tak začnou být rentabilní i FVE ostrovy, ale ty toho moc nespasí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.1.2022 02:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Tak chce to podpořit Francii v boji za zrovnoprávnění jaderné energie v rámci EU.

    A pak to chce samozřejmě se podívat trochu na náš vlastní dvorek a udělat něco s naším energetickým mixem, udělat něco s těma 42% středověku (uhlí) a podpořit jadernou energii. Pokud budou Německo nebo Polsko mít v budoucnu energetické problémy, mohlo by to být lukrativní a ulevit náročnosti investice do jádra :)
    1.1.2022 07:00 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Francii, která kvůli prasklinám nedávno odstavila dva reaktory? Už se těším jak budou přistavovat Dukovany.

    Pokud bude mít Německo opět energetické problémy, pojede na levnou českou elektřinu a tady bude blackout.
    1.1.2022 11:26 TechnikTom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Tyhle názory mne vždycky baví, že když bude elektřiny málo, budou ji mít jen ti bohatí. Jakpak by se to udělalo? V rozvodnách odpojíme česká města a necháme jen páteřní linky do Německa? To chci vidět politika, který tohle obhájí a navíc než to provedete, je celá Evropa po tmě. Vysokou cenou můžete ovlivnit chování obyvatelstva při spotřebě, ale navyřešíte konkrétní akutní stavy nedostatku.
    1.1.2022 16:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    To jako máš pocit, ze ted nejde odstřihnout neplatiče? Tady by se to holt napsalo na “technické potíže” (ideálně hozené na někoho nejpohodlného)
    17.1.2022 22:22 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    akeho politika? v cesku sa elektrarne neprivatizuju?

    aby to nedopadlo ako v kalifornii, kde robia blackouty aby mohli vyhnat ceny hore. https://en.wikipedia.org/wiki/2000%E2%80%9301_California_electricity_crisis#Market_manipulation
    Darth Phantom avatar 1.1.2022 12:12 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Tak chce to podpořit Francii v boji za zrovnoprávnění jaderné energie v rámci EU.

    Já tě nevim, soudruhu. Těžko se odhaduje, do jaké míry jsou to předvolební tanečky. Do značné míry to bude nutnost, poněvadž jinak by ho čekal lynč, kdyby slíbil, že si naprdí, nafoukají a nasvítí do zásoby jako Německo. Vzpomeňme na žluté vesty, popud k tomu bylo zdražení pohonných hmot o pár šušňů. Eh, čo hovorím, to vlastně zorganizovalo Rusko.

    Ono to je jaksi těžko k uvěření, když progresivní wokeista, vítající hordy nelegálů s otevřenou náručí, krátce před volbami prozře najednou je začne odstrkovat bidlem od břehu. A začne brojit proti progresivní levici. Tím chci říct, že prostě nevěřim na zázraky a prozření krátce před volbami. No a Francie je ve vztahu k Německu tradičně pevný spojenec. Třeba takový Daladier se rval v Mnichově až do roztrhání těla.

    No a hlavně sousedíme se zeleno-progresivisticky zfanatizovaným Německem a s tím se, jak je známo, nedá nic dělat (s geografickou polohou). No a co je v Německu, bude coby dup i u nás, to už platí já nevim cca 1000 let? S tím zkrátka nic nenaděláš, soudruhu. To už tradičně se jednou za čas Německo rozhodne, že bude budovat lepší Evropu (a svět). Výsledkem bývá Evropa v rozvalinách, ale stává se to jednou, maximálně dvakrát za století.

    Situace u nás bude asi takováto. Bureš:" Nič také som nepodpísal, čo táratě!". s. Fiala:"Green deal je realita". Docela jsem se pobavil nad tím, jak se údajný pravičák Fiala jakoby staví na zadní. Něco podobného slibovali svého času piráti. Už jen samotná představa, že německé a jiné automobilky se zahraničním vlastníkem srazí paty před zablešeným vlajkonošem Antifa a nepřestanou vyrábět spalovací motory, je dosti úsměvná. Ale slibem (sic nesplnitelným) nezarmoutíš, ne? Bureš nakonec musel podpísať, jinak by nedostal dotace. U nové vlády bude dotačně-korupční organizovaný zločin zajisté hrát také velkou roli a ještě k tomu přibude svazácké nadšení. Takže Fiala ještě vysekne pukrle, políbí prsten, zasalutuje a přeblafne Timmermansovi.

    Osobně bych vsadil na to, že se začne něco dít až po prvním blackoutu. Teprve potom se začnou objevovat náznaky rozumu. Do té doby ne. Není otázkou zda, ale kdy to bude, soudruhu.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    2.1.2022 22:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Já tě nevim, soudruhu. Těžko se odhaduje, do jaké míry jsou to předvolební tanečky.
    Nevim, jak ty ostatní názory, ale co se týče JE, tu podporuje Francie pokud vím dlouhodobě...
    Ono to je jaksi těžko k uvěření, když progresivní wokeista, vítající hordy nelegálů s otevřenou náručí, krátce před volbami prozře najednou je začne odstrkovat bidlem od břehu. A začne brojit proti progresivní levici. Tím chci říct, že prostě nevěřim na zázraky a prozření krátce před volbami.
    Já na ně taky nevěřim, ale už to, že cití nutkání něco takovýho říct, něco znamená. IMO tohle prostě teď progresivní politcké strany a politiky nevyhnutelně čeká. Skřípalo to sice dost, ale doposud bylo únosné být prostě jaksi všeobecně progresivní a nerozlišovat nějak moc dramaticky, jakým přesně způsobem, ale to se teď mění, mimo jiné i kvůli BLM atd. atp. Za mě je to dobře, potenciálně z toho můžou vzejít politicky zajímavé výsledky (pro mě, ne pro tebe). Uvidíme.
    No a hlavně sousedíme se zeleno-progresivisticky zfanatizovaným Německem a s tím se, jak je známo, nedá nic dělat (s geografickou polohou). No a co je v Německu, bude coby dup i u nás, to už platí já nevim cca 1000 let?
    Tim tady strašíš furt, ale moc k tomu nevidim důvod. Nepřijde mi, že by se u nás nějak od jádra ustupovalo, kór v aktuální situaci...
    Docela jsem se pobavil nad tím, jak se údajný pravičák Fiala jakoby staví na zadní. Něco podobného slibovali svého času piráti. Už jen samotná představa, že německé a jiné automobilky se zahraničním vlastníkem srazí paty před zablešeným vlajkonošem Antifa a nepřestanou vyrábět spalovací motory, je dosti úsměvná.
    Jak by to vyřešili Kolorovaní Svobodní, kdyby bývali měli výrazně více než svých obvyklých 2~3%? Uspořádali by hromadný stranický obřad a vzývali by všemocnou neviditelnou ruku, dokud by se nad nimi neustrnula a nevykoupila Škodu Auto zpátky ze chřtánu VW?
    Darth Phantom avatar 3.1.2022 13:10 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jak by to vyřešili Kolorovaní Svobodní, kdyby bývali měli výrazně více než svých obvyklých 2~3%

    Tak to nevim. První esensiální předpoklad je pozastavit kolaboraci se zelenými komunisty. A to by právě splněno bylo, tím jsem si jistý. No když odbočim, dívejhele. Takže jsem se možná ve své analýze zmýlil. Odvolávám co jsem odvolal, slibuju co jsem slíbil. Asi to ještě neni nic definitivního, jak jsem z toho pochopil, zatím je to návrh. Zvláště ten plyn mě překvapil - tušim odkud vítr vane a komu to bude úlitba a ústupek.

    Zase se ale nesmí zapomínat, že to je politika a tam neni nic zadarmo, ale vždycky něco za něco. Takže generální tajemnice řekne, hleďte, jak je eurosojuz velkorysý, nebudete muset třít liščím ohonem o ebonitovou tyč. Naše velkorysost nezná hranic! No a proto tady máte čmoudy bez dokladů od raketové kapitánky a německé neziskové organizace Sea Watch.

    Třeba. To byl jen takovej jeden z možných scénářů.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2022 13:57 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Problem je, ze za zeleny to jadro a plyn bude povazovano jen za splneni obtizne splnitelnych podminek. At uz ekonomickych (maly horizont investice), nebo fyzikalnich (spoluspalovani vodiku) v pripade plynu.

    Bez ohledu na to. Pokud na to nepristoupi Nemecko, a bude to schvaleno, pak ohledne takovych zdroju bude stejne panovat takova nejistota, ze zrovna nebudou na prvnim miste v popularite.

    Takze spise zbytecny optimismus.
    xxxs avatar 3.1.2022 14:08 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    na prvu supu som to cital ako: generalni tasemnice. to by si mohol zaradit do terminologie. poplatky vyberat nebudem. licencia WTFPL.
    Darth Phantom avatar 3.1.2022 15:29 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Skvelé, ujko! Páči sa. Naozaj.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2022 16:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Asi to ještě neni nic definitivního, jak jsem z toho pochopil, zatím je to návrh.
    Jo, a už se na to snesla u nás kritika. Na druhou stranu vidím tam minimum nějakejch konkrétních informací, v čem je teda problém, a přijde mi to lehce podezřelý. iDnes pomlouvá eko energii, EVs apod. jak jen může a mně není jasný, jestli se jen snažej generovat kliky, nebo jestli za tim je něco víc...
    Zvláště ten plyn mě překvapil - tušim odkud vítr vane a komu to bude úlitba a ústupek.
    Mě taky a ano.
    Darth Phantom avatar 4.1.2022 12:19 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Na druhou stranu vidím tam minimum nějakejch konkrétních informací

    No poslyš, ani jeden z nás neví, co tam přesně stojí, a ani nevim, jestli to bude veřejně přístupný (a jestli je to už definitivní). Takže to nemá nějak moc smysl se o tom dohadovat. Něco z toho však plyne, podle mě.

    Jedná se o další nevídané navýšení přerozdělování a rozšíření chapadel brusele i do energetické svéprávnosti. Další posílení dotačního organizovaného zločinu. Teď už bez dotace ani ránu.

    Jestli tomu správně rozumim, tak bude třeba pokleknout před tasemnicí, políbit prsten a požádat o požehnání k výstavbě bloku jaderné elektrárny. Bude se vlastně jednat o lítý boj komu brusel milostivě přidělí dotaci. Jinak to bude postrádat ekonomicky smysl.

    Myslím, že se v tomto nepletu, a jeto třeba si uvědomit, páč je z toho cítit, že si tradičně na straně převelikého Dobra, centrální článkované tasemnice (aniž by k tomu byl sostatek informací).

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    JiK avatar 4.1.2022 13:51 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Rad bych se všech zeptal. Když zdražíme něco, třeba energie, desetinásobně, a zároveň začneme vybraným “poslusnym a hodným” dávat dotaci ve výši 90% nové ceny, může v tom být nevýhoda pro vládce? Jaká?

    Je to ekvivalent listkoveho/přiděloveho systému, superbohatým je to fuk, a dává to vládcum absolutní kontrolu bez toho, aby se narovinu přiznalo, ze je to diktatura.

    Fluttershy, yay! avatar 4.1.2022 14:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    To jde napsat i opačně: co když kamarádčoftům snížíme daně, ale ostatním nikoliv?

    Navíc je tam ten skrytý předpoklad, že „zdražíme něco, třeba energie“ – ty ceny si taháme z klobouku? nebo se váží na nějaké objektivní skutečnosti? byly snad předtím dotované?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.1.2022 17:27 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Ona totiž svého času Francie s velkou slávou zavírala uhelné elektrárny a přecházela na "ekologičtější" spalování ropy. Jenže pak najednou přišla ropná krize a takový náběh držkou do zdi (tržních cen)...

    To jsi zaregistroval jak ve Varšavě zdražil plyn o víc než 1000%?
    3.1.2022 21:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    To jsi zaregistroval jak ve Varšavě zdražil plyn o víc než 1000%?
    Ano, zaregistroval. Plyn je poněkud průser. Zaregistroval jsi ty tohle? :-D
    Gréta avatar 5.1.2022 18:19 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    i v lednu 2022 se najdou lidi co nevědej jak jako funguje simpsonův paradox a dělaj závěry z takovejdle souhrnejch koronastatistik :P :P

    btw vo jak dlouhým časovým vokýnku vod tý 3tí dávky až sem se jako bavíme?? max tak 3 měsíce pro lidi 80+/nemocnejch věčina vostatních ji mohla nějak teďko v prosinci ne?? takže ani ne měsíc max2-3 tejdny?? :D :D nóóóóóóó to jako neni moc dlouhej čásek ne :D :D :D :D ale si ztoho jako klidně dělej nějaký závěry nepřesný předčasný víc zajímavější je že vočkovaný lidi tvořej +-40% nakaženejch i podle koronachípáckejch seznamzpráv :D ;D

    5.1.2022 13:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Já na ně taky nevěřim, ale už to, že cití nutkání něco takovýho říct, něco znamená. IMO tohle prostě teď progresivní politcké strany a politiky nevyhnutelně čeká. Skřípalo to sice dost, ale doposud bylo únosné být prostě jaksi všeobecně progresivní a nerozlišovat nějak moc dramaticky, jakým přesně způsobem, ale to se teď mění, mimo jiné i kvůli BLM atd. atp. Za mě je to dobře, potenciálně z toho můžou vzejít politicky zajímavé výsledky (pro mě, ne pro tebe). Uvidíme.
    Tak u Pirátů zatim tenhle proces nejde kdovíjak dobře :-D Jsem celkem zvědav, co s nima bude, asi by mě nepřekvapil rozpad nebo rozdělení strany v nějaký formě nebo minimálně odchod větší části lidí. IMO pokud by tahle ženská vystřídala Bartoše a jinak se nic nestalo, tak jsou totálně odepsaní.
    5.1.2022 17:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jsem celkem zvědav, co s nima bude, asi by mě nepřekvapil rozpad nebo rozdělení strany v nějaký formě nebo minimálně odchod větší části lidí.
    Heh, některý Piráti už píšou na fórum, že pokud by byla zvolena, odejdou, případně požadují změnu stanov přidáním klazule proti komunismu. Bude ještě velká legrace tohle...
    Darth Phantom avatar 5.1.2022 18:09 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    Můžu do toho dialogu králíka s kralykem vstoupit? :-D :-). No a to si vem, že to jsou jen ti, kteří se sami přiznali, nebo se na ně něco profláklo. Je tam ještě celá řada neodhalených.

    Ale kdepak, ani toto s některými soudruhy nehne. Oni přece prohráli volby kvůli hoaxům a štvavé kampani, že jsou komunisti :-). Jen tak namátkou mě napadá s. blbec z Horní i Dolní, který se domnívá že příčina mojí antipatie k Pirátům je jejich vnější vzhled.

    Musím říci, že to, že z nich skáčou blechy je to poslední, co by mě na nich iritovalo...
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 5.1.2022 18:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Třeba Vileta, že?

    To je tak, když na věc nahlíží trotl optikou Novinek. 🙄
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 5.1.2022 18:58 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Taky jsem si vzpomněl na zdejšího pirátského rudoarmějce, který má lodičku s rudou hvězdou a jeho Institut Pí. Nakoukl jsem a hle, soudružka Michailidu je taktéž členem správní rady. No tak to je bizár, ty krávo..
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    5.1.2022 21:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Oj, tak to nevypadá dobře. Jakmile si někdo založí institut, koukaj z toho problémy :)
    3.1.2022 11:25 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Francie je ve vztahu k Německu tradičně pevný spojenec
    Jasne a proto si davali tak casto do drzky...
    Darth Phantom avatar 3.1.2022 13:20 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jasne a proto si davali tak casto do drzky...
    No to jsem se asi blbě vyjádřil. Tím jsem chtěl říct, že ČSR byla před válkou dost výrazně orientována na Francii. No a byla to jakási opozice nebo protiváha Německu. Akt přátelství pak Francouzi stvrdili podpisem v Mnichově. No a tak mě napadlo, že by třeba i eventuelně mohli mohli navázat na předválečné přátelství. Třeba. To mě jen tak napadlo.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2022 15:44 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Akorat po tom aktu pratelstvi v Mnichove uplynulo jen trochu vody v Seine a pratele z vychodu honili ty pratele ze zapadu az na plaze Atlantiku a pak si ten akt pratelstvi zopakli v tom samem vagonu ve kterem uz predtim jeden akt pratelstvi o generaci driv podepisovali.

    Fakt ne, tohle se nepovedlo.
    3.1.2022 17:20 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jestlipak si tenkrát žabožrouti stačili uvědomit, že jejich armádu rozprášily naše LT vz.38 :-P
    Gréta avatar 1.1.2022 22:29 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    udělat něco s těma 42%

    jj jeto potřeba zvednout dokavaď je díky emisním povolenkám znásobenejma koronachcípáckou inflací cena eletriky velikatatatatatáncká by jsme pořádně využili naše domácí zdroje a jako čechie natom děsně vyďáli :D ;D

    Pokud budou Německo

    až v reichu konečně pochopěj žeje green deal upnej nesmysl vod relality vodtrženej tak green deal skončí uplně nóóóó tak snad jako budou mit němci pořádný problémky energetický :D :D

    Polsko mít v budoucnu energetické problémy,

    by asi jako polsko vyskočilo euroblobu a šup roztočit eště víc rypadel :D ;D

    ale věř si jako čemu chceš :P :D :D ;D

    2.1.2022 09:53 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Voni ale zadny problemy mit nebudou, protoze si tu elektriku koupej u nas, a ten kdo ji mit nebude, budem prave my. Stejne tak veskery sfinstvo z vyroby zustane u nas, takze skopcaci budou vykrikovat jako voni sou jakoze ta nejcistejsi zeme na svete ... zatimco my vyrabime to jaderny sfinstvo, ktery nikdo nechce a nikdo nevi co s nim (tady se tradicne ozve nejakej vul s tim, jak to svinstvo je uzasnej material pro budouci zpracovani ...).

    Co se tejce trebas aktualne "drahyho" plynu, tak ten je drahej jen a pouze proto, ze ho platime ukrajine a dalsim zlodejum, kterym ho putin odmita (prekvapive) zadarmo dodavat.

    ---

    Dete s tiom guuglem dopice!
    Darth Phantom avatar 2.1.2022 21:13 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    by asi jako polsko vyskočilo euroblobu a šup roztočit eště víc rypadel :D ;D

    Hele máš mu dát pokoj, on už je unavená z tebe :D :D. Když už jsme u toho, už si roztočila to rypadlo?. Tim jako mysim další díl randění na rypadle. Ber to jako stranickej úkol.

    No hele když se dívam na tu patičku (na tu druhou část), tak jako když se nad tim člověk trochu zamyslí, von to je vlastně uplně regulérní slovník newspeaku, vypracovaný soudružkou komisařkou EU. To by jako člověk řek že to je nějakej blbej vtip nebo replika z filmu Demolition Man, jenže vono to je myšleno úplně vážně, no ty krávo :O :O
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    2.1.2022 22:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Hele máš mu dát pokoj, on už je unavená z tebe :D
    To snad ani ne, spíš vzůrstající pocit bizáru :)
    Gréta avatar 5.1.2022 17:53 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    jj co řikám je bizár zatimco chtít vypínat elektrárny když je energetická krize nebo dělat z čechie rozvojovej stát kuli nějaký neprůkazný víc politický než vědecký terorii je uplně rozumný :P ;D

    6.1.2022 11:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Tak já neříkám, že jsi jediný představitel politického bizáru, těch je samozřejmě vícero :p
    Gréta avatar 5.1.2022 18:00 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    Hele máš mu dát pokoj, on už je unavená z tebe :D :D. Když už jsme u toho, už si roztočila to rypadlo?. Tim jako mysim další díl randění na rypadle. Ber to jako stranickej úkol.

    ne :D

    No hele když se dívam na tu patičku (na tu druhou část), tak jako když se nad tim člověk trochu zamyslí, von to je vlastně uplně regulérní slovník newspeaku, vypracovaný soudružkou komisařkou EU. To by jako člověk řek že to je nějakej blbej vtip nebo replika z filmu Demolition Man, jenže vono to je myšleno úplně vážně, no ty krávo :O :O

    teďko tam mam něco jinýho puvodně tam bylo todlecto hele. by mě jenom zajímalo jestli to naši bruselisti neviděj nebo vidět nechtěj :D

    Darth Phantom avatar 5.1.2022 18:51 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    jestli to naši bruselisti neviděj nebo vidět nechtěj :D
    Za bé je správně, zlato :D :D :D
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    1.1.2022 17:38 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    U přílezitosti odstavení těch jaderných elektráremn v Německu se řada občanů Evropy ptá, co bude s tou elektrickou energií. Dokáže Evropa těm hloupým Němcům tu energii vůbec dodat. Mnozí doufají, že tu chybějící energii dodá např. Polsko z těch uhelných elektráren. Jak my všichni víme, bude to těžké. Nejen , že Česká republika zažalovala Poláky kvůli té obrovské elektrárně u našich hranic, ono je to totiž tak, že např. v roce 2021 dodalo Polsko do Německa 825 GWh, ale samo odebralo z Německa 8900 GWh. Kdyz si uvědomíme, že jen ta JE Grohnde dodávala ročně ca. 10 000 GWh, tak to pro Poláky nevypadá vůbec růžově

    Elektrický prúd dodá skupina ľudi, ktorá bojovala za odstavenie jadrovej elktrárne. V prípade, že dôjde k ohrozeniu energetickej bezpečnosti, tak budú nutné okolité štáti odpojiť danú krajinu od medznárodnej elektrizačnej sústavy.Keďže veľký rozdiel medzi výrobou a dodávkou by mohol spôsobiť nebezpečný pokles kľúčových parametrov.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    Ruža Becelin avatar 1.1.2022 21:21 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Je fajn, ze se Evropa konecne probouzi a zacina uznavat, ze vetrniky a solary jsou drahy omyl, ktery se max hodi jako ostrov, ale ne jako neco, co ma zajistit stabilni prenosovou sit.

    Tak tu jadro jeste chvili bude. Dokud uz (konecne) neprijde fuze nebo jina forma energie, co nevyuziva mrtve dinosaury a preslicky.
    3.1.2022 14:47 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Co je spatneho na vyuziti mrtvych dinosauru? Vzdyt jen vracime do kolobehu uhliku a dalsich latek to, co tam jiz bylo a patri tam.
    3.1.2022 15:02 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Špatná je ta rychlost vracení z podpovrchu na povrch. Viz koment níže.
    3.1.2022 15:12 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jiste. Meteorit poslal do nebe vsechny dinosaury skoto instantne, geologicke a vulkanicke procesy emituji nasobky antropogenni cinnosti, ale za vsechno muze clovek :-D Zelena ovecka vsude koukam :-D
    3.1.2022 15:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Božemůj, tohle se tady řešilo už snad stokrát...
    JiK avatar 3.1.2022 15:22 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Vime, spravne je to, co rika Strana a generalni tasemnice evropskeho politbyra. Ty jsi pevny jako major Zeman.
    3.1.2022 15:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    ???

    Bych si myslel, že třetího ledna už by snad mohli být lidi vystřízlivělí...
    3.1.2022 15:41 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Meteorit poslal do nebe vsechny dinosaury skoto instantne
    No a? Když spadne meteorit, tak dojde k "super turbulentní změně" na planetě. Z uhlí dochází jen k "turbulentní změně". Není snad cílem, aby k žádným turbulentním změnám na planetě nedocházelo? Na druhou stranu někdo se řídí heslem "Změna je život" :-).
    vulkanicke procesy emituji nasobky antropogenni cinnosti
    Jen tak namátkou. Spálené uhlí v elektrárnách způsobilo/způsobuje:

    - pochcípání lesů v ČR kvůli kyselým dešťům (slabá koncentrace H2SO4),

    - každoroční smog v ČR v určitých lokalitách,

    - ještě větší každoroční smog v Číně a dalších zemích, které jedou hlavně na uhlí.

    Naproti tomu vulkanická činnost je pouze lokální a krátkodobá a nesrovnatelně menší než spalování uhlí. Kdy naposledy jsi v ČR zaznamenal smog z nějakého vulkánu?

    Do zelených oveček si můžeme nadávat už jen pár let. Uhlí je v Evropě v podstatě vytěžené a další už nebude, takže to je stejně uzavřená kapitola ;-)
    3.1.2022 16:00 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Ty snad okolo sebe pozorujes nejake turbulentni zmeny? :-D Kde prosim?

    Smog a chcipani lesu je lokalni rozhodne vice nez pusobeni vulkanu. ;-) Kdyby bolsevik neznicil ceske lesni hospodarstvi, tak by se lesum darilo a dari se jim tam, kde to delaji dobre ci kde to nechaji prirode.

    Uhli rozhodne vytezene neni kamarade. :-D kde jsi vzal tato data by mne opravdu zajimalo.
    3.1.2022 16:18 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    Pekný mýtus, že kapitalista niečo vyrieši.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    3.1.2022 16:21 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Hehe. Za to ten tvuj socialni stat to jiste vyresi, ze? Prerozdeli mega dane, zadluzi se a nakonec jeho obyvatele budou jezdit na kolobezce a mrznout ve svych zdanenych domovech. :-D
    3.1.2022 16:22 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    Vysmievaj sa svojej modle

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    JiK avatar 3.1.2022 18:12 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Hehe. Za to ten tvuj socialni stat to jiste vyresi, ze? Prerozdeli mega dane, zadluzi se a nakonec jeho obyvatele budou jezdit na kolobezce a mrznout ve svych zdanenych domovech. :-D
    Jak jezdit na kolobezce. Kolobezka je komunalni. Je ve vlastnictvi celeho spolecenstva. A jezdi na ni syn okresniho tajemnika zelenych gard.
    3.1.2022 20:08 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Ty snad okolo sebe pozorujes nejake turbulentni zmeny? :-D Kde prosim?
    Změny mají svoji dynamiku, podobně jako Covid, nemůžeš dělat opatření až ve chvíli kdy nemocnice zkolabují a lidé umírají na parkovišti před nemocnicí. Ale když už se ptáš, tak ano, na vlastní oči vidím, že výrazně ubylo vlaštovek. Pamatuji si, že dřív, na podzim, před odletem byly obrovské hejna vlaštovek. V každém chlévě na vesnici bylo několik vlaštovčích hnízd. I na barácích s brizolitem si občas vlaštovky udělaly hnízdo. V dnešní době jsem vlaštovčí hnízdo neviděl ani nepamatuji. A na podzim při odletu to nejsou hejna, ale spíše hloučky posledních odvážlivců. Jestli úbytek vlaštovek souvisí s tématem uhlí nebo s jinou lidkou činností nedokáži posoudit, ale ano změny pozoruji a to nejsem žádný ornitolog nebo ekolog.
    Smog a chcipani lesu je lokalni rozhodne vice nez pusobeni vulkanu.
    Tak na tom se neshodnem.
    Uhli rozhodne vytezene neni kamarade. :-D kde jsi vzal tato data by mne opravdu zajimalo.
    Data jsem vzal z veřejně dostupných zdrojů. Kdyby se těžilo pořád stejně a nezavíraly by se v posledních letech doly, tak uhlí v ČR vystačí zhruba na 10-15 let. Ty jsi tuto zásadní informaci nevěděl? Hlavně, že mi nadáváš do zelených ovcí :-).

    Kdybys informace o vytěženosti uhlí nemohl najít, tak písni, pomůžu ti je dohledat.
    3.1.2022 20:22 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    ...ale abys neřekl, že jsem neposlal odkaz na statistiku těžby uhlí, tak ohledně vytěženosti uhlí jsem si vzpomněl na hezký rozhovor s Danou Drábovou u Standy kde taky hovoří o tom, že energetická koncepce ČR s uhlím nepočítá protože uhlí nebude. Doporučuji shlédnout celý rozhovor.
    Fluttershy, yay! avatar 3.1.2022 16:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Pak je tu ještě ten drobný detail, že uhlí v minulosti zapálila ta vulkanická činnost a bylo z toho hromadné vymírání.

    Takže jsme si tu „vulkány“ postavili sami a uhlí do nich sypeme zvenčí.

    Jsme Global Genocide Inc.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Člověk z Horní Dolní avatar 1.1.2022 22:04 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Snad nas zachrani jaderna fuze.
    Max avatar 1.1.2022 23:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Toho se chlapče ale nedožijem :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Nebuď pesismista :)
    Max avatar 2.1.2022 00:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Nebuď přílišný optimista :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    JiK avatar 2.1.2022 04:14 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Může být, že uměle vytvořená jaderná fůze je to poslední, co v životě uvidíme. :-)
    Dvojité Wéčko avatar 2.1.2022 08:53 Dvojité Wéčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Termonukleární válka? Včera bylo pozdě.
    Abigail je nestydatá kurva.
    PepaSFI avatar 2.1.2022 10:09 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    jen realista. Komu je tak nějak kolem 50 let, ten má jasno. Před sebou dejme tomu 20 let aktivního života. Což je asi tak doba, pokud to dobře půjde a něco se nepokazí, kdy by mohl být dostavěn další jaderný blok v Temelíně nebo v Dukovanech, těžko říct kde a jestli vůbec. Mezitím ty staré půjdou postupně na odpis, bez velké naděje, že by se něčím dostupným nahradily. A to mluvíme o vyzkoušené, léty osvědčené technologii. Ikdyby teď někdo vyhlásil že mu to funguje, že mu jede kotlík co vyrobí víc energie než se do toho nacpe a jede to půl roku a ne miliontinu sekundy, jak dlouho by asi trvalo než by z toho byla aspoň experimentální elektrárna? 10 let? Spíš 20.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    2.1.2022 12:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    nazdar kolego boomere,

    jak se Ti daří s těmi zpátečnickými názory?
    Projekt (SP)ARC bude velmi pravdepodobne uspesny z fyzikalniho pohledu, problem ale bude ekonomika.

    U Helionu to je obracene. Ted stavi prototyp, ktery by mel generovat o trochu vic elektriny nez spotrebuje. Pokud by to fungovalo jak ma, tak to je narozdil od tokamaku cesta k velmi levne elektrine.

    A pak tu je par desitek dalsich startupu, ale tyhle 2 povazuju za nejnadejnejsi.
    PepaSFI avatar 2.1.2022 19:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    z pohledu energetiky jsme s tím někde tam, jako když si pan Fermi v tý tělocvičně poskládal pár tun grafitu a zazdil do toho uran. Jo něco to dělá, akorát nějak nevíme co s tím bude dál.

    A eště si budem muset ustanovit, co že je to ta velmi levná elektřina.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    2.1.2022 17:26 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Proč by ne?

    Říkali, že bude za 50 let, to bylo tak ... před 50 lety, takže bych poctivě sledoval noviny. (smajlík)

    Ale i kdyby to opravdu fungovalo, tak se ozve nějaký aktivista, že se spaluje vodík, kterého je omezené množství. Naopak z reaktoru poleze velké množství helia, které tím zlevní a někomu to pokazí byznys.
    JiK avatar 2.1.2022 18:17 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Helium sice není skleníkový plyn, ale jeho přítomnost ochlazuje planetu a tím mění klima. Gravitace ho totiž neudrží v atmosféře a jak odchází tak s nim odchází kinetická energie molekul. Čekám, ze by se okamžitě ozvali aktivisté aby se to zdanilo a zakázalo z důvodu boje proti změně klimatu.
    2.1.2022 20:34 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Vsiml jsem si, jak se zeleni komuniste radi zaklinaji negativnimi externalitami, aby legitimizovali zdaneni a prerozdelovani. Jisteze externality jsou, ale tak nejak by melo byt na trhu a tech lidech, kterych se to tyka, aby si to vyresili. To oni ale nechteji. Chteji vyssi miru prerozdelovani, protoze stat ma monopol na reseni dopadu externalit. Kolektivismem ku vecnemu blahobytu :-D
    2.1.2022 21:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jisteze externality jsou, ale tak nejak by melo byt na trhu a tech lidech, kterych se to tyka, aby si to vyresili.
    "Klasické" tržní systémy pro externality nemají prakticky žádnou podporu a typicky se je snaží co nejvíc zakamuflovat. V trhu (a specielně neregulovaném) je obvykle pro zákaníka prakticky nemožné zjistit si externality výroby produktu, který kupuje. Já se tady na abc ponějakém nestátním tržním mechanismu / upgradu tržního systému, který by s externalitama byl schopen rozumně pracovat, ptám už snad několik let, ale zatim byl o tomhle schopen nějak konstruktivně uvažovat co vím pouze Bherzet, jinak to byla zatim naprostá bída.
    Fluttershy, yay! avatar 2.1.2022 22:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Odpověď je prostá: můžou to vymáhat nestátní instituce, typicky náboženské, jak jsem dříve odkazoval na příklad islámu, který zakazuje lichvu.

    No dobře, to jsme si moc nepomohli, místo státu tady najednou máme církev. Ale – ne nutně. Je to prostě otázka sdílené kultury. Tím spíš třeba různé animistické společnosti přisuzují duši všemu možnému, takže to „všechno možné“ vždycky někdo zastupuje (kněží, šamani). Ostatně je tu moderní trend, aby příroda měla právní zastoupení.

    V případě kapitalismu je charakteristická mocenská nerovnost jednotlivých stran, ale to je právě také kulturní fenomén. Byly společnosti, kde i velmože pohřbívali včetně majetku, takže ten se nedědil, tím pádem nekumuloval mezigeneračně.

    Jak se k takové kultuře dojde? Jistě si chceš přečíst novou knihu od Graebera a Wengrowa, která popisuje, jak s tím lidé dříve experimentovali, čímž (opět) vyvracejí zakořeněné osvícenecké mýty – tentokrát o primitivním komunismu a nebo naopak brutálních individualistických divoších.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.1.2022 22:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jak se k takové kultuře dojde? Jistě si chceš přečíst novou knihu od Graebera a Wengrowa
    Já mam problém se nějak víc začíst už do tý starý, s tím, jak je ukecaná a než se dostane k nějaký pointě, zapouštim kořeny... Hoši by si měli uvědomit, že my proletářští soudruzi musíme taky občas někde praštit do nějaký kovadliny pod biči kapitalistů (dobře, když se podívám na svoje pracovní podmínky a účetní čísilka, je to ode mě brutální rouhání, ale stejně). Ale jako časem to snad schroustám...
    Fluttershy, yay! avatar 2.1.2022 22:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Audioknihy!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.1.2022 10:50 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Islám zakazuje lichvu - a víš, jak se to dělá v reálu?

    Banka od Tebe něco jako koupí a Ty to od ní zpátky koupíš - samozřejmě dráž

    Takže ano, lichva a úroky jsou fuj, ale všichni jsou spokojení

    Vlk se nažral, kozy jsou celý…
    3.1.2022 12:59 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Ty uz nam, soudruhu, nejak tezko drzis myslenku. :-D Ale jinak vira v to, ze stat, cirkev ci nejaka ta tva pitoma neziskovka zvladne efektivne resit dopady externalit, je dost naivni, a hlavne znamena stejne zlo, jako kdyz to dela stat. Proste at kazdy kupuje, co chce. A at se ozve k soudu ten, koho to pali. Tecka. Toto staci. Stat jen diky externalitam navysuje prerozdelovani, zdrazuje vsechno a vsem a z vynosu akorat financuje studium do petatriceti pro ruzne levicaky.
    3.1.2022 08:51 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Nesouhlasim. Neni to tak tezke. Lide mohou dat najevo svym trzbim chovanim to, zda souhlasi ci nesouhlasi s chovanim daneho podniku. Primo dotceni lide mohou podnik zalovat. Pokud jej nezaluji, nejsou dotceni, nebo jsou ale tak malo, ze jim to za zalobu nestoji.
    3.1.2022 14:47 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Lide mohou dat najevo svym trzbim chovanim to, zda souhlasi ci nesouhlasi s chovanim daneho podniku.
    Ano, ale aby to mohli udělat, musí mít dostatečně dobrou/přesnou představu, jaké to chování toho podniku vlastně je. Což by, pokud by se to mělo udělat pořádně tak, aby se na to opravdu dalo nějak spolehnout a nebyl to jen neustálý greenwashing, pravděpodobně vyžadovalo nezávislé posouzení, tj. třeba přístup k interním záležitostem té firmy někomu třetímu a podobně - a to už jsme ve vymýšlení právě těch různých upgrade mechanismů.

    Rozhlídni se kolem sebe a zeptej se sám sebe, u kolika produktů máš přesnou představu o externelitách jejich výroby, abys na jejich základě mohl dělat nějaká rozhodnutí, pokud bys chtěl. Pravděpodobně to bude mizérie.
    Pokud jej nezaluji, nejsou dotceni, nebo jsou ale tak malo, ze jim to za zalobu nestoji.
    No, anebo třeba taky nemají čas a peníze vést sáhodlouhý soudní spor s - například - bohatou nadnárodní korporací, která má armádu právníků specielně přesně na tohle připravených...
    3.1.2022 14:57 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Podle tebe je spotrebitel nesvepravny, ze mu musis dodavat informace a vymyslet modely, ktere smrdi dalsim zlem a statni totalitou? Uvedomil sis, ze pokud clovek nema dost informaci, jednoduse nemusi dany produkt koupit? Jednoduche, levne a efektivni reseni, ze?

    A jinak, pokud se nekdo nechce soudit a proste mu to za to nestoji, jakym pravem pak prenasi tuto vec na stat, kdy naklady jeho rizeni pak nesele cela spolecnost? To je presne ten dementni kolektivisticky alibismus: sam to resit nechci, nemuzu, atd., tak to naridim vsem podle sveho. Na tuto socialisaci osobnich odpovednosti nase dementni statni zrizeni dojede.
    3.1.2022 15:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Podle tebe je spotrebitel nesvepravny, ze mu musis dodavat informace
    Huh? Informace bych mu rád dodal právě proto, že svéprávný je. K čemu by mu byly informace, pokud by byl nesvéprávný?
    Uvedomil sis, ze pokud clovek nema dost informaci, jednoduse nemusi dany produkt koupit? Jednoduche, levne a efektivni reseni, ze?
    Ok, takže problém třeba s ekologií produkce potravin vyřešim tim, že potraviny prostě kupovat nebudu, to je geniální...
    A jinak, pokud se nekdo nechce soudit a proste mu to za to nestoji, jakym pravem pak prenasi tuto vec na stat, kdy naklady jeho rizeni pak nesele cela spolecnost? To je presne ten dementni kolektivisticky alibismus: sam to resit nechci, nemuzu, atd., tak to naridim vsem podle sveho. Na tuto socialisaci osobnich odpovednosti nase dementni statni zrizeni dojede.
    Tohle je klasika. Nejsi schopen poskytnout tržní řešení, tak začneš nadávat na stát, socialismus, pohoršovat se nad jeho amorálností... Fór je v tom, že tohle nic neřeší ani v případě, že máš pravdu...
    3.1.2022 16:20 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    Neviem či má zmysel oponovať. Ak ide o osobu uctievajúcu ekonomické a kapitalistické mýty a povery.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    Jendа avatar 3.1.2022 18:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Lide mohou dat najevo svym trzbim chovanim to, zda souhlasi ci nesouhlasi s chovanim daneho podniku.
    Ano, ale aby to mohli udělat, musí mít dostatečně dobrou/přesnou představu, jaké to chování toho podniku vlastně je.
    Představa nestačí, často je to teorie her, tragédie obecní pastviny a příbuzné problémy. Tobě jako jednotlivci výběr ekologičtějšího a dražšího výrobku nic nepřinese (zlepšení životního prostředí z jednoho takového rozhodnutí je naprosto zanedbatelné), ale pouze ubere (je dražší), takže nemáš motivaci něco takového udělat, když to současně neudělá dost lidí kolem tebe (a pak z toho všichni dohromady už profitujete).
    Fluttershy, yay! avatar 3.1.2022 18:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    tragédie obecní pastviny a příbuzné problémy
    Uvažuješ přitom práci Elinor Ostrom?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.1.2022 21:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Tobě jako jednotlivci výběr ekologičtějšího a dražšího výrobku nic nepřinese (zlepšení životního prostředí z jednoho takového rozhodnutí je naprosto zanedbatelné), ale pouze ubere (je dražší), takže nemáš motivaci něco takového udělat, když to současně neudělá dost lidí kolem tebe (a pak z toho všichni dohromady už profitujete).
    Jo. A na tohle nemáme moc nemchanismy imo. A nemusí se to týkat jen ekologie, přijde mi, že třeba FOSS je podobná záležitost...
    Podle me vetsina lidi nechape, co presne znamena externalita. Ja jsem to dlouho nechapal, ten pojem mi prisel divnej, nakonec jsem to ale myslim pochopil - externalita je v podstate jakakoliv mimotrzni interakce mezi lidmi a organizacemi, ktera ma pozitivni nebo negativni dopad. Jinymi slovy, externalita je, kdyz nekomu zlepsim nebo zhorsim zivot bez toho, aby to bylo financne kompenzovano.

    Takze napriklad kdyz pustim starou pani v tramvaji sednout, je to pozitivni externalita. Kdyz sekam travu na zahrade hlasitou sekackou, je to negativni externalita.
    2.1.2022 10:04 GeoRW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    no mozme len dufat, ze zlikviduju aj to uhlie a nepojdu do zemneho plynu. Vyroba z plynu im posledne roky stale stupa a ked im tento rok poriadne nesvietilo a nefukalo, tak najviac energie vyrabali z uhlia (z obnovitelnych zdrojov zas paradoxne spalovanim biomasy, takze sa dostali v Europe na celo v uhlikovych emisiach). Dalsia cesta je riesit akumulaciu, ktora by zastabilizovala siet, ale ohladom toho sa nic nedeje a bolo by to aj velmi drahe. Kazdopadne odstavit jadro, stratit vsetku know-how skusenosti, vytvarat vacsiu zavislost na plynu z Ruska ... to je velka chyba.
    2.1.2022 11:45 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    biomasa neprodukuje uhlikove emise
    GeoRW avatar 5.1.2022 10:21 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Spalovanim biomasy sa produkuje CO2. Celkovo je ten proces neutralny, kedze rastliny vznikaju akumulaciou CO2, ktora sa potom dostava naspat do ovzdusia. Ale samotna vyroba elektriny emisie CO2 produkuje. Takze ked budu skupovat biomasu z celeho sveta a spalovat doma, aby vykryli straty, tak to ziadna vyhra nie je. A doma tolko nevyprodukuju.
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    2.1.2022 11:45 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Kazdopadne odstavit jadro, stratit vsetku know-how skusenosti,
    myslim, ze to bylo nekde kolem roku 2011, kdy Siemens zrusil tu divizi pro jaderne elektrarny, zaplatil 3/4 miliardy Euro francouzum, ze smi odejit z te spolecne firmy a i Rosatom nechal Siemens odstoupit ze spolecneho svazku -> takze ty zkusenosti jsou uz davno v pejru. Ono se totiz jaksi nevyplati - je to videt na tom, jak se polozila ta francouzska firma i americani jsou myslim v koncich. Je priznacne, ze zbyli jen ti z tech 'super demokratickych' zemi.

    Ten celej kseft je jaksi silne politickeho charakteru, kdyz uz jde o zkusenosti, tak snad jedine jak nekoho 'pobidnout' :-)
    2.1.2022 20:30 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Ja tedy fanouskem jaderne energie moc nejsem, ale mam ji radsi nez stohektarove solarni nesmysly a nechutne vetrniky.

    Zakladni problem je, ze se vubec staty jako takove montuji do energetiky. Mely by nechat na trhu, at sam rozhodne, jake budou energo zdroje a ceny. Statni direktivni narizene zbaveni se fosilnich paliv je nejvetsi zlo ignorujici ekonomickou, technologickou a socialni realitu. Trzni reseni je vsak v eurosojuzu neakceptovatelne. Mame zde zde dementni stadni kolektivismus, kdy si staty hraji na rizeni epidemie za pachani ekonomicke a moralni destrukce. To same bude green deal, kdy zelene ovecky hezky zabeci, urednicek bude mit odfajkovano a evropska populace bude o ohne vzpominat, jak bylo hezku za kapitalismu.

    Vraci se nam hezky padesata leta, kdy komuniste pachali zlo, ktere ovencili radoby vznosnymi idealy. Ted je to to same. Uz jsem na ty nemajetne nikdy nepracujici bezzemky, kteri nam nasilim tlaci dementni kolektivismus, alergicky. Doufam, ze si tito pekne nabiji hubu.
    Darth Phantom avatar 2.1.2022 20:58 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    evropska populace bude o ohne vzpominat, jak bylo hezku za kapitalismu.
    Pálení ohňů je prudká oxidace biomasy, při které se uvolňuje velké množství uhlíkatých emisí. To je pro euročlověka budoucnosti nepřijatelné. Prostě když to převedeš do newspeaku, pálení ohně není klimaaticky a uhlíkově neutrální.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    2.1.2022 21:11 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Ano, to je pravda. :-D Pokud bude zakaz topit drevem, tak hrozi, lide vezmou do ruky vidle :-D Alespon bude veselo. :-D
    Darth Phantom avatar 2.1.2022 21:18 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    No vzpomněl jsem si na komunisty, kteří vyzdvihovali prvobytně pospolnou společnost, která podle nich byla nejspravedlivější. Když eurokomunista zjistí, že už tenkrát nebyla ta společnost uhlíkově neutrální, pude se ještě dále, na stromy.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2022 08:36 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    :-D :-D Ono i ty kvasinky produkuji... Zdanil bych je.
    2.1.2022 21:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Prostě když to převedeš do newspeaku, pálení ohně není klimaaticky a uhlíkově neutrální.
    Pokud budeš pálit jen dřevo z lesa a nebudeš do toho házet PETky apod., tak to, pokud vim, uhlíkově neutrální bude :)
    Fluttershy, yay! avatar 2.1.2022 22:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    To je ta aktuální debata o biomase.

    Když to povezeš z příliš vzdáleného lesa, možná nebude. Když to bude z rychle rostoucí plantáže nahrazující starý les nebo jiný biotop, možná nebude – ve větším měřítku. Koneckonců, když ten les vymeteš do poslední větvičky, bude to na úkor obnovy půdy, takže…

    Je to složité.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 3.1.2022 12:40 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    tak to, pokud vim, uhlíkově neutrální bude :)

    Ne, nebude. Únik uhlíku je při táboráku okamžitý, kdežto v přírodních procesech rozkladu dřeva, které v závislosti na druhu dřeviny mohou trvat i desítky let, je velmi, velmi pozvolný. A ten uhlík nepude všechen do ovzduší, pude právě i do půdy. Kde bude vázán třeba dalších xxx let.

    Zase na druhou stranu lesní požáry (i třeba obřích rozměrů) nejsou v přírodě nic vyjímečného. Některé druhy rostlin na to čekají celé desítky let, nejsou schopny bez toho se rozmožit. Ty semena vyklíčí jen po pořádný grilovačce, doslova vstanou jako Fénix z popela. I když je to podle aktuálního slovníku spisovného newspeaku klimatický armageddon.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2022 14:43 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    tak to, pokud vim, uhlíkově neutrální bude :)
    Ne, nebude. Únik uhlíku je při táboráku okamžitý, kdežto v přírodních procesech rozkladu dřeva, které v závislosti na druhu dřeviny mohou trvat i desítky let
    Spálení dřeva je pro planetu maličkost. Dřevo si vzalo chemické látky z přírody a při táboráku je zase do přírody vrátíš. Kdybys teď spálil všechny lesy na planetě, tak to IMHO s oteplením planety moc neudělá. Dřevo problém není. Problém je uhlí a ten problém je v tom, že energie i chemické látky, které se v zemi (v uhlí) nashromáždily za cca 300 miliónů let!, dokázali lidé vytěžit a hodit do kamen během pouhých 300 let! A to už je pro planetu hodně velkej nášup. ;-)
    3.1.2022 17:07 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Masírka tě zatím nedostihla?

    19. 12. 2020: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/paleni-dreva-v-kamnech-skodi-vam-i-lidem-ve-vasem-okoli-varuji-vedci-134527

    18. 12. 2021: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-domaci-pohoda-u-zapaleneho-krbu-skodi-planete-vic-nez-moderni-nakladak-183836

    Počkej s čím přijdou letos...

    Kdysi dávno jsem četl jednu sci-fi povídku z blízké budoucnosti. Dva kluci chytili v řece rybu a upekli si jí na ohníčku. Prokurátor jim napálil zvěrovraždu a loupežné zneužití kyslíku.
    4.1.2022 17:03 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Prokurátor jim napálil zvěrovraždu a loupežné zneužití kyslíku.
    Lidská morálka se neustále vyvíjí. Vyvíji se i u lidí, kteří o sobě tvrdí, že jejich morálka je založena na nějaké nauce z nějaké knihy, která je stará tisíc let (a tudíž by taková morálka měla být konstantní). Je dobře, že se morální hodnoty vyvíjí a každá nová generace přehodnocuje morální hodnoty rodičů a rozhoduje se, které morální hodnoty si ponechá, které zahodí a které vytvoří nové.

    Tím chci říct, že kdybys před tisíci lety někomu vyprávěl, že v roce 2000 už nebudeme kacíře napichovat na kůly, naopak budou kacíři chránění "svobodou slova", tak by mu to připadalo stejně směšné jako když nyní vyprávíš o zvěrovraždě a loupeži kyslíku.

    Pokrok nezastavíš a to ani v morálce ;-)
    4.1.2022 18:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Lidská morálka se neustále vyvíjí. Vyvíji se i u lidí, kteří o sobě tvrdí, že jejich morálka je založena na nějaké nauce z nějaké knihy, která je stará tisíc let (a tudíž by taková morálka měla být konstantní).
    To je dobrá poznámka.

    Je vtipné si progresivní a konzervativní postoje dát na časovou osu. Tady je novinový článek z Nového Zélandu popisující, jak emise CO2 oteplují planetu - z roku 1912. Samozřejmě trvalo ještě dalších cca 70 let, než věda řekla, že to tak skutečně je.

    Ale přitom mezi těmito daty došlo například k udělení volebního práva ženám (ve většina zemí západu kolem 1920) a černochům (v USA 60. léta). Budu velkorysý a budu předpokládat, že konzervativci, alespoň ti "moderní" á la třeba Trikolóra, nechtějí ženám a černochům odebírat hlasovací práva, tzn. tím se ta hranice posunuje do nejdříve 60. let... No a pak jsou záležitosti jako třeba zemědělství (třeba CAFO, v USA časový horizont praktického nasazení 2. polovina 20. století, konzervativci pro, progresivci proti) a tam se časový rozdíl vyrovná, nebo dokonce obrátí.

    No, takže je otázka, co teda vlastně konzervativci konzervují a progresivci progresují...
    JiK avatar 4.1.2022 19:17 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Je vtipné si progresivní a konzervativní postoje dát na časovou osu. Tady je novinový článek z Nového Zélandu popisující, jak emise CO2 oteplují planetu - z roku 1912. Samozřejmě trvalo ještě dalších cca 70 let, než věda řekla, že to tak skutečně je.

    Ale přitom mezi těmito daty došlo například k udělení volebního práva ženám (ve většina zemí západu kolem 1920) a černochům (v USA 60. léta).
    Svobodni a ve Spojenych Statech narozeni cernosi mohli volit jiz od vyhlaseni nezavislosti (1776), byvali otroci (bez ohledu na na jejich barvu kuze) mohli volit od zruseni otroctvi a prijeti 15. dodatku (1870).

    Lzes i v tom zbytku o oteplovani?

    Fluttershy, yay! avatar 4.1.2022 19:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Hele, JiK si přivlastňuje Rekonstrukci, ale vynechává tu následnou reakci: obcházení 15. dodatku a otevřené násilí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.1.2022 21:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Svobodni a ve Spojenych Statech narozeni cernosi mohli volit jiz od vyhlaseni nezavislosti (1776), byvali otroci (bez ohledu na na jejich barvu kuze) mohli volit od zruseni otroctvi a prijeti 15. dodatku (1870).
    Vím o tom, oni i nějaký příklady, kdy ženy mohly semtam chvíli volit, by se našly. Ale nepočítám to, protože to jednak neplatilo konzistentně pro všechny a většinou to bylo spíš jen na papíře, v praxi už ne (viz davkolův odkaz).
    4.1.2022 12:10 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    ehm ... jedna sopka za den vygeneruje zhruba to, co lidstvo za rok, kolik sopkodni za tech 300 let bylo? Zcela jiste vic nez 300, videl bych to na nejmin desitky tisic.

    Jinak receno, veskera cinnost lidstva nema na podnebi zadnej meritelnel vliv, proste proto, ze je z hlediska globalu naprosto nepatrna.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Fluttershy, yay! avatar 4.1.2022 12:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.1.2022 15:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    A ten uhlík nepude všechen do ovzduší, pude právě i do půdy. Kde bude vázán třeba dalších xxx let.
    Tohle, pokud vim, se v nějakým relevantním množství děje pouze v mokřadech...
    2.1.2022 21:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    nechutne vetrniky
    Větrníky jsou velmi chutné. Ale nejsou moc zdravé, nedopočuju pořádat je moc často...
    3.1.2022 08:37 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jiste. :-D
    Fluttershy, yay! avatar 2.1.2022 23:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    pushkin avatar 3.1.2022 13:39 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Občané tomu nedokázali zabránit, že ta JE fungovala 36 let a zanechala po sobě bohužel tu zkázu, o které se již tenkrát vědělo a proti které se protestovalo. Po JE elektrárně zbyly tuny radioaktivního materiálu, s kterým si v Německu nikdo neví rady.

    Fajn, zbyly tu tuny radioaktivního materiálu, ale kolik tun ve skutečnosti? Za 36 let nějakých 20 tun vyhořelého paliva + cca 50 tun materiálu z kontejnmentu? Kolik stovek tisíc tun uhlí by bylo nutné spálit na výrobu stejného množství energie? A kolik stovek tisíc tun CO2, popílku a podobně by vzniklo?

    Těch pár tun radioaktivního materiálu, který lze navíc ze značné části recyklovat, je proti tomu prdnutí do vody...

    3.1.2022 14:43 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Bude to znit kacirsky, ale to vyhorele palivo a odpad, ktery nelze recyklovat, lze dopravit do vesmiru a poslat nekam, kde to lidstvu nebude vadit.
    xxxs avatar 3.1.2022 16:19 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    to palivo sa da pouzit v nextgen reaktoroch. len sa to zatial neoplati.
    3.1.2022 16:21 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3

    Si astrofyzik ? Ja nie a ty asi tiež.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    4.1.2022 12:13 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    To jiste, jen je tu jista, nikoli nepatrna pravdepodobnost, ze ta raketa cesou vybouchne, a to radioaktivni svinstvo rozmeta na stovky km2. Nehlede na to, ze zdaleka nejde jen o palivo, radioaktivni odpad je cela elektrarna sakumprask.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Josef Kufner avatar 3.1.2022 16:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jo, jo. Někde jsem kdysi zahlédl přirovnání, že veškeré vyhořelé palivo všech jaderných elektráren USA za celou historii provozu by se vešlo do dvou velkých supermarketů, jako je např. Tesco.

    U nás se veškeré vyhořelé palivo skladuje přímo v areálech elektráren. Dukovany mají cca 1 km² i se záhonkama, Temelín je trochu větší, ten má cca 1.5 km², ale je tam i rybníček. Žádný kopec odpadu, jen pár baráčků a chladicí věže.

    Ten problém je nesmyslně nafouknutý. Stačí zajistit, že nic nikam nevyteče a je to v pohodě. Nesmí se to podcenit, neboť to přecijen nebezpečné je, ale zas taková hrůza to není.

    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Fluttershy, yay! avatar 3.1.2022 17:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Stačí zajistit
    No právě.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.1.2022 17:47 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    ja sem ted proste bez komentare nejdrive zkopiruji neco z nemecke wiki ohledne toho odpadu (je to skoro sranda, kdyby to nebylo tak trochu vazne)

    >>>>>>>

    Nelegální likvidace V září 2009 byl 28 kilometrů od pobřeží jižní Itálie objeven vrak 110 metrů dlouhé nákladní lodi se 120 kontejnery jaderného odpadu na palubě. Potvrdilo se tak podezření, které existovalo již několik desetiletí, že italská mafie likviduje toxický odpad ve Středozemním moři.Uvádí se, že nejméně 32 lodí s toxickým a jaderným odpadem bylo tímto způsobem potopeno v Jaderském a Tyrhénském moři a u afrických břehů. Původ radioaktivního materiálu nebyl dosud objasněn.[44] Do případu prý byla zapojena nejen Ndrangheta, ale také tajné služby a politici - někteří vyšetřovatelé v té době nesmějí o incidentech "z institucionálních důvodů" mluvit, s případy jsou spojena neobjasněná úmrtí. Tímto způsobem byl zřejmě likvidován i chemický toxický odpad.[45]

    Podle jednoho z hlavních svědků mafie byly v okolí Neapole údajně zakopány miliony tun vysoce toxického odpadu, včetně jaderného odpadu a jaderného odpadu z Německa obsahujícího vysoce radioaktivní gama zářiče. Lékaři si stěžují na rostoucí výskyt rakoviny v oblasti, včetně mnoha dětí s rakovinou. Policie zabavila kontaminovanou zeleninu.[46]

    Radioaktivní a chemický odpad ze sovětských zásob byl v letech 1991-1994 nelegálně uložen do Baltského moře[47].

    <<<<<<

    Jinak ten celkovy nemecky odpad je 27000 m3 vysoce radioaktivniho odpadu a 620000 m3 lehce radioaktivniho materialu.
    Josef Kufner avatar 3.1.2022 18:33 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Pro srovnání: Tesco na Skalce má plochu cca 12 500 m². Tedy 27 000 m³ by se tam dalo vyskládat do podzemního parkoviště (uvažujeme-li 3 m vysoký strop).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jendа avatar 3.1.2022 19:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    To ti SÚJB nedovolí (ptal jsem se, chtěli jsme jim pronajmout sklep pod brmlabem).
    3.1.2022 19:33 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    no este zes to napsal, ja uz jsem chtel poslat na to nemecky ministerstvo zivotniho propstredi zpravu i s tema koordinatama toho podzemniho parkoviste .... :-)
    Jendа avatar 3.1.2022 19:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jinak ten celkovy nemecky odpad je 27000 m3 vysoce radioaktivniho odpadu
    Já si to musím vždycky odmocnit, protože mi čísla plochy či objemu nic neřeknou a jak je to kvadratické/kubické, tak to vypadá jako že je toho hodně. A tohle je krychle o hraně 30m. Nebo též 1.3 kilometru tunelu pražského metra (průměr 5.1 metru), což ti dává odhad jak složité by bylo to narvat třeba někam do podzemí.
    JiK avatar 3.1.2022 19:09 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    krychle o hrane 30 metru za 60+ let fungovani nuklearni energetiky pro jeden z nejprumyslvoejsich statu sveta? Pokud ma tohle byt ten masivni problem, tak se rudozeleni aktiviste asi dost strelili do nohy...
    3.1.2022 19:36 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    ja bych rad upozornil, ze ten odpad je v takovych sudech (je jich 1900 po 14 m3) a proto to s tou krychli nevyjde , ta by musely byt vetsi :-)

    Darth Phantom avatar 4.1.2022 13:28 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    ja bych rad upozornil,
    Já bych rád upozornil, že bez francouzských jaderek by byli pošahaný Němci a timpádem i ty při svíčkách :-)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    4.1.2022 12:21 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Ten problem spociva totiz v tom, ze ten odpad musis asi tak 10 000 let hlidat.

    A pak taky v tom, ze jak se uz ukazalo, neexistuje zadnej zpusob jak to ulozit, protoze to spolehlive zlikviduje i skalni nadlozi. Ono to totiz nejen sviti, ale taky topi, a to kupodivu nedela vetsine materialu specielne v kombinaci s vodou, ktera v nich je at chces nebo ne, moc dobre.

    Soudruzi v US by mohli vykladat, maji tam takovy "mensi" a nikdy nesprovozneny uloziste.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    4.1.2022 12:52 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jenze spotrebovane palivo ze soucasnych jaderek neni odpad, ale surovina pro palivo novych jaderek, jako to umi treba rusove (BN-600 a BN-800). Ty reaktory nejsou jen na papire, ale uspesne dodavaji elektrinu do site.
    4.1.2022 14:15 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Nepopletls to? BN-600 umí spalovat zbrojní plutonium, ale neumí spalovat jaderný odpad z JE. Navíc BN-600 je reaktor ze 70. let, takže proč o něm píšeš jako o "nové jaderce"?
    4.1.2022 14:50 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    BN-800, dostavena v roce 2016, je nova jaderka. The BN-800 could be used to close the fuel circle. The core load of 15t material consists mostly of U-238 and about 20,5% Plutonium. This could be taken from processed old nuclear fuel rods.
    4.1.2022 15:47 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    This could be taken
    Ale tohle "vzítí" ze starých jaderných tyčí není nic jednoduchého, levného a ani to není nějaká výsada Rusů. Komerční přepracovací závody: La Hague a Marcoule ve Francii, Sellafield ve Velké Británii, Rusko, Japonsko.

    Tomu, že to není nic jednoduchého a levného by odpovídalo i to zrušení ze strany USA: "US president Barack Obama canceled construction of the agreement-supporting US MOX fuel fabrication facility in 2016, citing cost overruns and for financial reasons..."

    Myslím, že tam jde především o likvidaci plutonia, aby se nedalo použít jako zbrojní. Nemyslím si, že hlavním cílem BN-800 je likvidace jaderného odpadu.
    4.1.2022 17:39 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Nikde netvrdim, ze to je levne. Tvrdim, ze pouzite tyce nejsou odpad ktery by se musel nekde 10k let skladovat, ale surovina pro vyrobu dalsi energie v modernich reaktorech.

    Samozrejme ze Obama musi tvrdit "financial reasons" a ne "we want to keep our stockpile of weapon-grade plutonium".
    4.1.2022 18:40 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Ale pokud to nebude levné, jinými slovy když to bude dražší než výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, tak bychom to asi neměli nazývat moderní atomovou elektrárnou, ale spíše spalovačem plutonia nebo spalovačem jaderného odpadu. Něco podobného jako když nám po těžbě uhlí (nebo čekoholiv jiného) zůstala měsíční krajina a my ji musíme za vysokých nákladů recyklovat a kontrolovat, aby se nezamořily spodní vody.
    Samozrejme ze Obama musi tvrdit "financial reasons" a ne "we want to keep our stockpile of weapon-grade plutonium".
    Plutonium chtějí země které atomové zbraně ještě nemají, USA jich má už dost, stejně jako Rusko.
    Josef Kufner avatar 4.1.2022 21:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jedno z možných využití je třeba na vytápění.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    JiK avatar 4.1.2022 21:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    hele, ja jsem jaderny optimista, a nestydim se za to, ale od lidi, co pouzivaji v anglictine obraty jako "...more optimal fuel ...." bych si nenechal napocitat ani snurky do brusli.

    3.1.2022 19:35 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    A s jadernou elektrarnou to ma spolecneho co?
    4.1.2022 12:17 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Původ radioaktivního materiálu nebyl dosud objasněn.
    Takze jako argument proti jaderkam irelevantni.
    Jinak ten celkovy nemecky odpad je 27000 m3 vysoce radioaktivniho odpadu a 620000 m3 lehce radioaktivniho materialu.
    Ono se rekne radioaktivni odpad a lidi se vydesi. Jenze jako radioaktivni odpad se eviduje kdeco, od skutecne nebezpecnych veci jako medicinske gamma zarice (typicky Co-60), pres detektory koure (Am-241) az po kapesnik, do ktereho se vysmrkal clovek na chemoterapii. A prave toho posledniho, tedy lehce sviticiho bordelu po chemoterapii/diagnostice se vygeneruje strasne moc, neni to uz nicemu nebezpecne, ale porat je to evidovane jako RO a alarmisti maji cas od casu o cem psat.
    Potvrdilo se tak podezření, které existovalo již několik desetiletí, že italská mafie likviduje toxický odpad ve Středozemním moři.Uvádí se, že nejméně 32 lodí s toxickým a jaderným odpadem bylo tímto způsobem potopeno v Jaderském a Tyrhénském moři a u afrických břehů.
    A tohle je vubec zajimave - severokorejci si upsouknou pod kopcem na vlastnim uzemi a obratem to vi cely svet a ukazuje se prstem, ale ve stredozemnim mori, v evrope plne detektoru zmizi desitky lodi s RO a nikdo nic nevi a nedokaze je desitky let najit? Ale notak panove...
    pushkin avatar 5.1.2022 11:05 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    ...kapesnik, do ktereho se vysmrkal clovek na chemoterapii. A prave toho posledniho, tedy lehce sviticiho bordelu po chemoterapii/diagnostice se vygeneruje strasne moc, neni to uz nicemu nebezpecne, ale porat je to evidovane jako RO a alarmisti maji cas od casu o cem psat.
    To mi silně připomíná kamarádovu příhodu ze školení PČR pro hledání radioaktivních předmětů - kalibrovali Geiger-Müllerův počítač a když ho při přenášení namířili na kolegu z Jáchymova, se nestačili divit :-D
    5.1.2022 14:08 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Jadro nebo Slunce - to je zde ta otazka :-)

    Obcas se take necham strhnout a prispeji do diskuze nejakymi fakty a nebo nazory (viz vyse) ale vpodstate si hned potom uvedomim, ze je to vlastne nesmyslne.

    Po tom, co EK zverejnila ty plany na tu taxonomii, se u nas v Nemecku objevuji informace, ze predchozi vlada (krestansti a soc. demokrate) uz kolem roku 2018 vedli jednani s Francii ohledne te energetiky. Francouzi maji mnozstvi JE a chteji a nebo musi s tim zit. V diskuznich forech u nas jsou obcas i Francouzi (ti z toho Elsaska a Lotrinska jsou vlastne Nemci :-) ) a ti referuji o tom, ze franzouskky stat tak trochu kaslal na ten servis tech jadernych elektraren a vubec si tam mysleli, ze maji nejak vystarano. A ted se blizi doba tech oprav, vypadku a to se musi take nejak platit.

    Nemci zase atom opustili a vsadili na ten ruskej plyn. Navic maji ten Siemens, ktery je spicka v tech plynovych turbinach (dokazou - pry - dostat z te plynove elektrarny 60% ucinnost - ja se v tomhle trochu vyznam a to by bylo skutecne technicky skoro neuveritelne).

    No a tak se ty 'elity ' dohodly, ze atom a plyn budou zelene. :-)

    Vsimnete si prosim, ze pisy elity. Zatimco co my bezni obcane se dohadujeme na ruznych stranach atomovych a solarnich barikad, kdo je 'chytrejsi' a ma to vice rozmyslene, tak ty elity za nas uz davno rozhodly - dokonce bych rekl tak nejak pragmaticky. Ve 4. cenove by Franta rekl, ze nas vojebavaj a to na jakekoliv strane hranic.

    U neceho takového si vzdycky vzpomenu na ty 2 vyznamne Nemce, kteri zasahli do politiky 20. stoleti. Byli to Henry Kissinger a Egon Bahr.

    Kissinger rikal:

    USA nemaji pratele, USA maji zajmy.

    Egon Bahr (který se během celé své politické kariéry snažil o mírová řešení ) diskutoval 3. prosince 2013 se 45 středoškoláky v Heidelbergu. Bahrova aktuální analýza mocensko-politického napětí mezi světovými velmocemi USA a Ruskem (spolu s jejich zónami vlivu a spojenci) vyvrcholila poznámkou, že "žijeme v předválečné éře"[2] a že nelze vyloučit velkou "kybernetickou válku". Kromě toho zůstala v paměti zejména následující Bahrova reálněpolitická zásada:

    V mezinárodní politice nikdy nejde o demokracii nebo lidská práva. Jde o zájmy států. Pamatujte si to bez ohledu na to, co vám říkají v hodinách dějepisu.

    Takze ja si hlavne myslim, ze tem Macronum, Fialum, Scholzum, Putinum, Bidenum a dalsim jsme tak vsichni trochu u zadku. Co nadelas.
    8.1.2022 21:45 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Na druhou stranu, je tam velký pozitivní aspek toho piklení: dohodli se (a to s předstihem!) tak aby věci fungovaly. Pragmaticky.

    Srovnejme s elitami českými, ale vlastně i anglickými (jak můžeme sledovat posledních několik let).
    11.1.2022 12:50 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Fungovaly? Proboha, kde to zijete?
    11.1.2022 13:40 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak už jsou jen 3
    Co se ti nelíbí? Já s jeho komentářem souhlasím. Znakem demokracie je veřejná diskuze zakončená nějakým výsledkem - dohodou. Pokud by se jen diskutovalo bez výsledku, tak to není demokracie, ale jen nekonečné hospodské tlachání.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.