abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 771 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    10.4.2007 00:24 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Jojo, v COMFORu v Hypernově v Průhonicích si myslí, že Linux vzniknul pro to, aby "nahradil" Windows a že člověk, kterej neví, co je to harddisk nemá šanci používat cokoliv jinýho, krom Windows a že Windows nainstaluje každej, kdežto za instalaci Linuxu dáme v přepočtu mnohem víc, než za WinXP a stejně to nakonec nebude fungovat..

    Navíc ten pán byl v propagaci M$ dost agresivní (křičel a dost se hádal) a po asi deseti minutách mi málem naúčtoval "odbornou konzultaci" na téma koupě operačního systému. Škoda, že sem se musel vrátit do práce - možná bych se dozvěděl i pár dalších zajímavých věcí :)

    -miky
    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    20.4.2009 10:48 Pavel Petriska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé

    Máš pravdu, jednal špatně..Měl tě vyrazit z krámu hned, po třech minutách..Frajírku

    10.4.2007 00:25 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé

    Ano, neinformovanost je problém. Já například zažil při rozhovoru s kamarády v jedné nejmenované hospodě situaci, kdy po vložení USB disku následovalo kamarádovo okomentování objevivší se ikonky na ploše překvapením na způsob „Jé, to funguje tak rychle?,“ načež se ozvala osoba sedící naproti (která co je na obrazovce neviděla): „A proč by to nemělo fungovat?,“ načež následovalo „Tak tady je Linux, víš?“ a „Jéé, Linux? To jsem nikdy neviděl, tak na to se musím podívat.“ Nemluvě o tom výrazu na tváři těch lidí, co jsem jim pustil videoukázku jednoho experimentálního pluginu pro Beryl (taková ta okna ve 3D vznášející se ve vrstvách v prostoru nad plochou). Jeden z nich studuje na FIT VUT, druhý už má Mgr. a zajímá se o počítačovou grafiku, oba uživatelé Windows. Takže jsem dospěl k názoru, že Linux musí být pro normální lidi něco z jiného světa, podezřelého, hodného trpkého pousmání, něco co používají ti, kteří o tom poté flamují na Živě a nehodného používání za předpokladu, že náhodou nemáte svého gurua, který vám jej jednoduše neukáže a všechno nevysvětlí.

    10.4.2007 02:51 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Neumím se vyjadřovat. :-/ Ten Mgr. samozřejmě neříkal, že Linux nikdy neviděl, jen tam taky seděl, zato potom na Beryl taky koukal. A onen člověk z FIT něco o Linuxu taky ví, jenom mu schází větší přehled o tom, co od toho může čekat, čehož důsledkem byla ta poznámka o tom, jak rychle to funguje.
    10.4.2007 07:28 kreten | skóre: 10 | blog: SUXLINUX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Tak to je fakt hustý... Ale vzhledem k tomu že já jsem si kupoval kejtru za 30litrů a prodával mi jí bejvalej prodejce zeleniny, kterej ví o muzice hovno tak se nemužem divit... Inu chtěli by jste s mega vzděláním dělat prodavače, at už čehokoli? Já ne a tak v těch obchůdcích trčej výše zmíněný hovada. :-)
    20.4.2009 10:42 Pavel Petriska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé

    Výše zmíněný "hovado", jak říkáš, byl strojní inženýr, v oboru výpočetní techniky 20 let a konkrétně v Comforu - 10 let. Patřil mezi absolutní špičky, školil ostatní Comforáky, dělal servisní výjezdy. Měl pravda, toršku výbušnější povahu, ale ono když se jedná s blbcema co přijdou do krámu a myslí si, že když se s nimi ti prodejci/technici/administrativní pracovníci/jednatelé celé černé techniky (jak to je u těch "prodavačů" v comforu) jentak nevykecávají, že jsou comfor zaměstnanci tupá hovada. Měli by jste si možná uvědomit, že sít Comfor prodejen jsou, jak správně asi tušíte - prodejny, nikoli poradny.. V dnešní době se platí za všechno a co z toho má prodejce, když mu přijde do krámu rozumbrada (a až na posledním místě zákazník co by si skutečně něco koupil) a začne mu tam mentorovat, testovat a já nevím co všechno..Mezitím z prodejny odejde 5 lidí co by si třeba skutečně něco koupili, díky rozumujícím lidem co zaměstnávají prodejce s prominutim volovinami a odvádí ho tak od jeho práce..Zamyslete se prosím nad tím..

    JInak ještě k té propagaci Microsoftu..O propagaci Microsoftu se snaží každý prodejce výpočetní techniky, Microsfot ho z velké většiny také živý, má s ním exklusivní dohody a prodává Microsoft..

    Pokud jde o Vás..Vás, jako zákazníků (typ zákazníka: člověk, co přijde jen na odborný pokec, jehož cílem není koupit, ale shodit prodejce odbornou znalostí daného odvětví v černé technice, aby o tom poté poreferoval na internetu v diskusi) je absolutně mizivé procento...A díky bohu za to...

    vše

    10.4.2007 07:38 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    No ja jsem zase vydyndal od narizeneho novy stroj s Core2duo. Navolil jsem si co jsem chtel a on to objednal. Problem nastav ve chvili, kdy jsem mu naznacil, az te seobtezuje s Windows professional, ze je stejne asi nikdy ani nezapnu. Dockal jsem se odpovedi, ze mu nevadi ze pouzivam Linux, ale kdyz se kupuje novy pocitac, musi v nem byt originalni Windows, jinak je to pry nelegalni. Chtel jsem, novy stroj, tak jsem drzel hubu a krok a nechal ho zaplatit i ty nove Wokenice, do kterych jsem snad jeste ani nenabootoval :-D
    10.4.2007 07:39 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    OPRAVA: "...at se NEobtezuje s Windows..."
    10.4.2007 07:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Ano ano, tak nějak se zvyšuje prodej firmě Microsoft.. Také notebook co jsem chtěl dostal naděleny WinXP aniž bych o to stál. Ale což. Jednou za uherský rok si na nich zapařím nějaká ta letadýlka..
    10.4.2007 09:36 WIFT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Tak to já bych se v takovém případě neobtěžoval ho poslat do prdeháje, protože prodej PC bez OS nic nelegálního samozřejmě neni, a tuplem ne bez Windows :). A jestli snad jo, tak pak asi budu muset lehce přehodnotit můj pohled na Micro$oft (k horšímu, pochopitelně) ;-).
    10.4.2007 09:42 ABCKiller | skóre: 1 | blog: ABCkiller
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    ja potreboval novy komp a ne vysvetlovat nevysvetlitelne. Nekterym lidem to clovek opravdu nedokaze vymluvit :-D
    11.4.2007 00:20 WIFT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    To chápu, je to obvykle jednodušší to tak skousnout, než někomu vysvětlovat, že Země je kulatá ;-). Následkem této pohodlnosti jsou však Windows dominantním operačním systémem. Pro masy je, bohužel, snazší přijmout wokna než se učit alternativu. A snazší to bude do té doby, dokud se budou dát Windowsy užívat bez náležité licence, protože jedině to drží jejich cenu na úrovni, kdy ještě neřvou úplně všichni. Až Windows jednoho krásného (a já jsem z chování M$ pevně přesvědčen, že fiktivního) dne nebudou bez náležité licence použitelné, pak nám všem teprve bude ouvej, protože bude cena na nechutné úrovni.
    10.4.2007 11:41 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Tak to mate stesti, ja pracuje ve firme kde se pouziva jedine MS, byt na serverech v Kodani mame i nejaky ten Solaris a OS/390, na nejakych firewallech nam bezi Linux, ale desktop je ciste Windows a nelze jinak. Uz protoze se pouziva spousta interne vyvinuteho softu, ktery na nicem jinem nebezi, vsechny interni webu jsou plne funkcni jen v IE (Firefox a Opera jde na obcas pouzit, ale neni to pravidlo). apod. Proste jina moznost nez Windows u nas neexistuje...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    10.4.2007 10:01 fedor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Tak se tady s kolegou dohadujeme, kterýpak že to je obchůdek se závěsem a takhle odborným personálem. Nešlo by udělat reklamu zdarma a prozradit bližší lokaci?
    10.4.2007 12:59 Pavel Pinkava | skóre: 12 | blog: pin2k | Bystřice nad Pernštejnem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Jméno si bohužel nepamatuji, nejsem z onoho města, ale pamatuji se, že to bylo ve druhém nebo třetím patře pod průchodem a naproti byl Autocont myslím.
    Cohen avatar 10.4.2007 10:09 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    To mě by spíš popadl záchvat zuřivosti a tomu chlapovi jednu vrazil. No, možná spíš jen pořádně vynadal. Co když tohle začne vykládat právě nějakému neinformovanému uživateli, který ale už o Linuxu něco málo slyšel a chtěl by ho na tom stroji vyzkoušet?
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    10.4.2007 12:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Já zase zažil jednoho odborníka, který do serveru, kde se počítalo se softwarovým RAID 1 (mirror), zapojil disky jako primary master a primary slave. A pak se se mnou ještě hádal, že je to přeci úplně jedno…
    10.4.2007 12:26 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Pokud ten server měl sloužit převážně jako hlučné topení, potom to bylo skutečně úplně jedno… :-)
    10.4.2007 17:22 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    A vis o nejakych experimentalnich vysledcich, ktere potvrzuji, ze to jedno neni? Ze rychlostni limit ATA rozhrani hraje roli?
    10.4.2007 18:21 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    O rychlost ATA rozhrani nejde. Potiz je spise v tom, ze toto rozhrani je navrzeno tak, ze zvlada pouze jeden pozadavek v dane chvili. Kdyz je na ksande jeden disk tak to nevadi. Kdyz tam jsou dva tak dokud jeden disk zpracovava pozadavek na (napr.) precteni sektoru tak neexistuje moznost jak s druhym diskem komunikovat.
    10.4.2007 19:11 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Kromě rychlosti (to je zřejmé) je zde ještě jeden problém: pokud se jednomu disku porouchá elektronika, tak se nedá přistupovat ani k tomu druhému.
    10.4.2007 21:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Ano, některé z nich jsem sám prováděl, ale problém není v propustnosti ATA. U (P)ATA disků, chcete-li k nim přistupovat paralelně, je zatraceně velký rozdíl mezi tím, když jsou na stejném kanálu (kabelu) a když jsou na různých. Proto je potřeba do softwarového RAIDu dávat IDE disky jen po jednom na kanál - hda, hdc, hde, …
    10.4.2007 22:10 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    no já používám jako pastu na chladiče vazelínu s koloidní mědí,v práci se s tím mažou čepy u demoličních drapáků.Tyhle příhody znám protože jsem nechutnej extrémista.Používám linux,místo supr hustýho mobilu mám obstaršího palma,místo focení mobilem mám zrcadlovku,místo Blesku a AHA čtu scifíčtiny a jezdím Fiatem místo toho abych jako každej normální člověk měl fabii HTP nebo durch rezatou felicii.A tohle všechno mi pro radost přináší denně minimálně jednu takovou příhodu.
    Shadow avatar 10.4.2007 22:22 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    A tohle všechno mi pro radost přináší denně minimálně jednu takovou příhodu.
    Povídejte.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    11.4.2007 19:42 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    dneska to bylo slabší,jen debata o novém Photoshop lightroom.Oni ti mobilofotiči si myslí že vrchol úprav fotek je když někomu udělají vepřovou hlavu.
    pushkin avatar 11.4.2007 11:46 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux a lidé
    Jenom jedna hlaska za vsechny co jsem jiz vyslechnul:

    "A k čemu je ten linux dobrej?"

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.