abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 832 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaký router?

    9.5.2014 20:48 | Přečteno: 2725× | Linux | Výběrový blog

    Delší dobu přemýšlím, čím nahradit svůj router. V současné době mám Linksys WRTU54G-TM s OpenWrt. Sice to nějak funguje, ale v poslední době s tímto řešením spokojený nejsem.

    První věcí je hardware, občas se to nějak divně seká. Druhou věcí je samotné OpenWrt. Pravda, je to daleko lepší, než mít nějakou divnou proprietární uplácaninu, jakou člověk většinou v těchto krabičkách najde, ale i přesto s tím nejsem spokojený. Zaprvé jsem nikdy nepřišel na to, jak nastavit vývojové prostředí tak, abych si mohl zkompilovat vlastní prográmek, atd. Druhá věc je podstatně důležitější a tou jsou updaty: I když sice OpenWrt jakýs takýs balíčkovací systém má, přijde mi, že to funguje jenom pro hlavní platformy. Jakmile někdo dodělá podporu pro OpenWrt „na koleně,“ jak tomu bylo u mého routeru, pak s tím jsou potíže. A i kdyby ne, zásadním problémem, že balíčkovací systém neumí vyměnit jádro. A to nepočítám, že když člověk stahuje zdrojáky a potom sám kompiluje, hrozí MiTM útok.

    Takže se poohlížím po něčem jiném. Po hardwarové stránce se mi dost líbí Routerboard 2011UiAS-RM. Router se dvěma switchi, přitom jeden s Gbit a druhý s 100Mbit Ethernetem mi přjde dost vtipný. Jenže Mikrotiku jakožto uzavřenému systému prostě nedůvěřuji a i kdyby na tomhle železe nakrásně jel OpenWrt, pořád to má výše popsané mouchy.

    Takže hledám něco, na co by se úplně normálně dal nainstalovat Debian a úplně nejlíp, aby to byla nějaká x86 varianta. Jenže i tady člověk může narazit. Našim jsem před časem zařídil starší WARP 1.E jakožto malý servřík (běží na něm Asterisk a úplně to stačí). Jenže problém byl, že na to nešel nainstalovat čistý Debian, takže tam šel Voyage Linux. Bohužel, Voyage Linux je totální prasárna, protože nutí uživatele, aby spouštěl z netu stažené skripty - a to nejen na cílové mašině, ale i na třetím stroji, který člověk používá pro přípravu instalačního obrazu. Bezpečnostní bota jak prase. :-( A to nemluvím o tom, že se Voyage Linuxu prostě jednou při „apt-get update && apt-get upgrade“ podařilo WRAP zabrickovat - prostě se nějak nedomluvili s upstream Debianem ohledně upgradu jádra a WRAP pak kvůli nějaké pitomosti (tuším, že to bylo archaické IDE rozhraní) nenabootoval :-(

    Takže z tohoto pohledu vypadá nová řada APU desek od PCEngines dost kůl. 3xGigabit, 2xmini-PCIe, dvoujádrový AMD G (T40E) s 64bitovou instr. sadou a 2 resp. 4GB RAM vypadá opravdu lákavě. O to víc je škoda, že ve skutečnosti to s jeho výkonem není růžový. :-( Alespoň teda na to, co by se z takového procesoru dalo vytřískat. Taky škoda, že AMD G nemá HW AES, takže je tento nový stroj pomalejší než starší ALIXy. Škoda. A hřeje to prý hodně. :-(

    Nicméně, pořad je to pro mně asi nejlepší kandidát. Alternativnou by asi byla nějaká miniITX deska s Atomem, ale bohužel jediná slušná, co měla 12-18V napájení se už neprodává...

    A co vy? Co byst brali jako router?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    xvasek avatar 9.5.2014 21:21 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Mikrotik. Když koupíš model s kartou, jede na tom normální Debian pro arm, jenom možná bude potřeba vlastní jádro. Nevím, jestli se tyto modely pořád prodávají, ale fungoval jsem na tom spoustu let.

    Pak jsem přišel na to, že mě stejně sledují a začal jsem používat ten jejich routeros. :-)
    Petr Tomášek avatar 9.5.2014 22:40 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    jenom možná bude potřeba vlastní jádro

    No a to je problém. Opravdu nemám čas na to pokaždý, když se v jádře objeví nějaká kritická chyba, jádro překompilovávat. Linuxu se věnuji ve volným čase a někdy (ten čas) není... Prostě cokoliv, co mi neumožní upgradovat jádro bezpečně jedním - dvěma příkazy, neberu...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    10.5.2014 02:04 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Nepíšeš, jaké funkce na tom chceš používat. Ale mám zkušenost, že pokud i jen něco trochu pokročilého, tak Mikrotik+RouterOS je dobrá volba... Právě proto, že nemáš čas se v tom štourat pokaždé, když si to zamane. Na routerosu si poměrně přehledně a jednoduše naklikáš i věci, které neznáš úplně do podrobna, pomocí pár skritpů si nastavíš zálohování, atd...

    RouterOS má několik výhod: každá věc může mít komentář, téměř všechno můžeš disable/enable (třeba pravidlo ve firewallu na jeden klik zakážeš, na druhý povolíš), téměř všechno můžes kopírovat. Ale hlavní výhoda je, že to prostě funguje. Wifi síťovka umí nastavit všemožné věci (žádné tahle síťovka potřebuje obskurní driver a támhleto aby uměla AP a stejně se pak nedá nastavit na Czech Republic), firewall obsahuje sladěné patche (kdo někdy zkoušel bridge+l7+connection tracking+shaping+... ví o čem mluvím), atd...

    Samozřejmě hlavní nevýhoda je, že to je proprietární a co tam není, to tam nedostaneš. Ale já považuju za výhodu, že to, co tam je, prostě funguje a nepere se navzájem.

    A přidám příklad z praxe. Mějme router, co má dvě konektivity. Líbilo by se mi, kdyby se to automaticky přepínalo, podle toho, která konektivita je dostupná. Přidám tedy dvě default routy a u každé vyberu položku "check gateway:ping" (a to hned vedle toho nastavení té routy). A hned u toho pravidla i vidím, že GW je "reachable". Že je to moc jednoduché? Že je potřeba nějaký démonek s vlastní konfigurací a supr-cool pravidly na přepínání? Nebo dokonce nějaký routovací protokol? Ano na pokročilejší funkce určitě, ale na takovouhle ptákovinku... Fajn, ale teď by se mi chvíli líbilo si ručně zvolit konektivitu, tak prostě kliknu na to druhé pravidlo (které to je poznám z komentáře) a kliknu "disable". Routa je pořád v seznamu vidět (jako šedá), ale prostě není aktivní. Samozřejmě to všechno se dá na "čistém" Linuxu udělat taky, ale je to pracnější a hlavně se to musí pořád udržovat, což je přesně to, že pokud na to někdo nemá čas (a když se něco podělá, tak vždycky v ten nejblbější moment)...
    10.5.2014 10:03 qua qua
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Nepíšeš, jaké funkce na tom chceš používat. Ale mám zkušenost, že pokud i jen něco trochu pokročilého, tak Mikrotik+RouterOS je dobrá volba... Právě proto, že nemáš čas se v tom štourat pokaždé, když si to zamane. Na routerosu si poměrně přehledně a jednoduše naklikáš i věci, které neznáš úplně do podrobna, pomocí pár skritpů si nastavíš zálohování, atd...

    a) Mikrotik je uzavřený systém, b) klikání mě totálně sere, „jednoduše naklikat“ je pro mně protimluv. „Naklikat“ není možné jednoduše zazálohovat, ani hodit do gitu. „Jednoduše“ pro mě znamená (jednoduše) si přečíst dokumentaci a (jednoduše) něco nastavit v konfiguráku. Co jsem měl možnost se s rozhraním mikrotiku seznámit, tak jsem opravdu nevěděl, kde kliknout, související funkce rozesraný do tisíce nabídek. Fakt zlatý konfigurák.

    Ale hlavní výhoda je, že to prostě funguje.

    Jako vtip dobrý. Ještě jsem nezažil, že by mi na Debianu něco ze základní síťařiny nefungovalo tak, jak to nastavím v konfiguráku :-)

    Každopádně, mikrotik je pro mě no-go.

    10.5.2014 11:31 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Tak proti gustu žádný dišputát, ale jen bych okomentoval:
    „Naklikat“ není možné jednoduše zazálohovat, ani hodit do gitu.
    Na pár kliknutí se dá vygenerovat aktuální config (textový, čitelný, editovatelný) a ten si můžu strčit třeba i do gitu. Mně se pravidlně zálohují ze všech našich mikrotiků na centrální bacula server.
    Ještě jsem nezažil, že by mi na Debianu něco ze základní síťařiny nefungovalo tak, jak to nastavím v konfiguráku :-)
    Tak základní síťařina asi není problém, ale kde v konfigu nastavím to automatické vypínání routy podle pingu gateway? A jsi si jistý, že takovou věc jako bridge wifi+ethernet+shaping(htb)+základní firewall nastavíš na první pokus správně? Já když to posledně dělal na Fedoře (už je to pár let), tak nejen že to chtělo vlastní konfigurační skript (htb.init), ale ještě jsem musel měnit některé nastavení kernelu, co se týče průchodu packetů kernelem - a ač to byly pochopitelné hodnoty, tak v howto na htb nebyly, nakonec jsem je objevil v nějaké diskuzi.
    Petr Tomášek avatar 10.5.2014 12:10 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Tak proti gustu žádný dišputát, ale jen bych okomentoval:
    „Naklikat“ není možné jednoduše zazálohovat, ani hodit do gitu.
    Na pár kliknutí se dá vygenerovat aktuální config (textový, čitelný, editovatelný) a ten si můžu strčit třeba i do gitu. Mně se pravidlně zálohují ze všech našich mikrotiků na centrální bacula server.

    No, to je právě ten vopruz. Já mám zálohu vždycky na spuštění jednoho skriptu, který mi dělá přesně to co potřebuju. Žádné zběsilé klikání, žádné hledání, kam že jsem to chtěl uložit na cílovou mašinu. Automaticky mi to pojmenuje s datem a časem. Nebo to třeba hodí do gitu.

    Ještě jsem nezažil, že by mi na Debianu něco ze základní síťařiny nefungovalo tak, jak to nastavím v konfiguráku :-)
    Tak základní síťařina asi není problém, ale kde v konfigu nastavím to automatické vypínání routy podle pingu gateway?

    Buď na to je hotový nástroj, nebo si zpíchnu skript. Ale řekl bych, že zrovna tohle je jedna z těch pár třešniček, kterou má mikrotik vyřešenou „navíc,“ kteoru a) nepotřebuji, b) není až takový problém si to dobastlit.

    A jsi si jistý, že takovou věc jako bridge wifi+ethernet+shaping(htb)+základní firewall nastavíš na první pokus správně? Já když to posledně dělal na Fedoře (už je to pár let), tak nejen že to chtělo vlastní konfigurační skript (htb.init), ale ještě jsem musel měnit některé nastavení kernelu, co se týče průchodu packetů kernelem - a ač to byly pochopitelné hodnoty, tak v howto na htb nebyly, nakonec jsem je objevil v nějaké diskuzi.

    Rozhodně nastavit si to v konfiguráku / vlastních skriptech je daleko jednodušší než to zběsile hledat v nějakém pomateném GUI. Navíc, jak to jednou nastavím, tak to mám zdokumentováno a nemusím nidke nic hledat, kde co bylo v kterém okně a kam musím kliknout, pokud to budu chtít přístě udělat na jiném stroji...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    10.5.2014 19:14 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    No, to je právě ten vopruz. Já mám zálohu vždycky na spuštění jednoho skriptu, který mi dělá přesně to co potřebuju. Žádné zběsilé klikání, žádné hledání, kam že jsem to chtěl uložit na cílovou mašinu. Automaticky mi to pojmenuje s datem a časem. Nebo to třeba hodí do gitu.
    To jsme si asi špatně rozuměli. Když potřebuju udělat aktuální zálohu konfigurace, tak udělám klik,klik a mám soubor. Ale automaticky se mi to přes SSH zálohuje každou noc (případně jindy ručně) a samo se to označí strojem, datem, časem a je to... A z hlediska mirkotiku je to a) přidat SSH klíč, b) přihodit IP mikrotiku do bacula konfigu...
    Buď na to je hotový nástroj, nebo si zpíchnu skript. Ale řekl bych, že zrovna tohle je jedna z těch pár třešniček, kterou má mikrotik vyřešenou „navíc,“ kteoru a) nepotřebuji, b) není až takový problém si to dobastlit.
    Až na to, že tu třešničku lidi "nepotřebují," protože není snadno k dispozici a navíc jich je na tom Mikrotiku docela slušná třešeň :-) A to, jaké problémy vznikají z toho dobastlení, které časem přeroste v přebastlení, se snad bavit nemusíme...
    Rozhodně nastavit si to v konfiguráku / vlastních skriptech je daleko jednodušší než to zběsile hledat v nějakém pomateném GUI. Navíc, jak to jednou nastavím, tak to mám zdokumentováno a nemusím nidke nic hledat, kde co bylo v kterém okně a kam musím kliknout, pokud to budu chtít přístě udělat na jiném stroji...
    No zrovna například v případě HTB(shapingu) je to gui x-krát méně pomatené, než konfiguráky. Navíc nikdo na mikrotiku GUI nenutí, s příkazovou řádkou se tam dá pracovat poměrně velmi pohodlně, není to sice standardní shell, ale spíš to připomíná stromovou strukturu s konfiguráky. A když to chci použít na jiném stroji, no himbajs, to je složité :-) Vygeneruju si ten konfigurační texťák a vyberu/zedituju co potřebuju a spustím na druhém mikrotiku. Většinou jsou to poměrně pochopitelné věci typu
    /interface wireless
    set [ find default-name=wlan3 ] country="czech republic" disabled=no \
        disconnect-timeout=6s frequency=5500 frequency-mode=regulatory-domain \
        hw-retries=8 l2mtu=2290 name=uplink_w periodic-calibration=disabled \
        ssid=xyz wireless-protocol=unspecified
    
    Petr Tomášek avatar 10.5.2014 20:26 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    No, to je právě ten vopruz. Já mám zálohu vždycky na spuštění jednoho skriptu, který mi dělá přesně to co potřebuju. Žádné zběsilé klikání, žádné hledání, kam že jsem to chtěl uložit na cílovou mašinu. Automaticky mi to pojmenuje s datem a časem. Nebo to třeba hodí do gitu.
    To jsme si asi špatně rozuměli. Když potřebuju udělat aktuální zálohu konfigurace, tak udělám klik,klik a mám soubor. Ale automaticky se mi to přes SSH zálohuje každou noc (případně jindy ručně) a samo se to označí strojem, datem, časem a je to... A z hlediska mirkotiku je to a) přidat SSH klíč, b) přihodit IP mikrotiku do bacula konfigu...

    Ale ta bacula ti neběží na mikrotiku, že?

    Buď na to je hotový nástroj, nebo si zpíchnu skript. Ale řekl bych, že zrovna tohle je jedna z těch pár třešniček, kterou má mikrotik vyřešenou „navíc,“ kteoru a) nepotřebuji, b) není až takový problém si to dobastlit.
    Až na to, že tu třešničku lidi "nepotřebují," protože není snadno k dispozici a navíc jich je na tom Mikrotiku docela slušná třešeň :-)

    Kecy.

    A to, jaké problémy vznikají z toho dobastlení, které časem přeroste v přebastlení, se snad bavit nemusíme...

    Šmankote, ty snad ty routerboardy prodáváš, co? Možnost napsat si pár skriptů v bashi, napsat malou utilitku v c-cku nebo nainstalovat běžný opensource program - tohle ti mikrotik nikdy nebude umět a přitom je to základ. Nějaké „super“ funkce si můžeš strčit někam, protože se stejně vyskytne něco, co si budeš muset doprogramovat.

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    10.5.2014 23:27 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Šmankote, ty snad ty routerboardy prodáváš, co? Možnost napsat si pár skriptů v bashi, napsat malou utilitku v c-cku nebo nainstalovat běžný opensource program - tohle ti mikrotik nikdy nebude umět a přitom je to základ. Nějaké „super“ funkce si můžeš strčit někam, protože se stejně vyskytne něco, co si budeš muset doprogramovat.
    Nikoliv, neprodávám. Ale když jsem s něčím spokojenej, tak to rád zdůvodním ostatním, ať mají možnost se rozhodnout na základě nějakých praktických zkušeností někoho, kdo s tím má zkušenosti. A i proto se snažím poměrně slušně a nezaujatě reagovat na protiargumenty, i když jsou obaleny různými impertinentnostmi.

    Stejně tak se snažím poukázat na nepodložená tvrzení, přestože vím, že původního autora nepřesvědčím, ale třeba, až/jestli to někdy někdo bude číst v domění, že najde argumenty pro a proti volbě různých routerů, tak bude mít dost materiálu.

    Například ono tvrzení "Možnost napsat si pár skriptů v bashi, napsat malou utilitku v c-cku nebo nainstalovat běžný opensource program - tohle ti mikrotik nikdy nebude umět a přitom je to základ". Dokud se bavíme o routerech, tak s tím naprosto nesouhlasím. A co víc, jako názorný příklad tu mám síť s asi 20-ti routery, několika WiFi spoji, několika různě obskurními kabely a docela bych si troufnul říct, že to je už víc než onen tebou zmiňovaný "základ". A přitom jsem na žádný router nemusel ani psát bashovy-skript, ani c-kovou utilitku ani jiný opensource program, než ty, co jsou součástí routerosu.
    Petr Tomášek avatar 11.5.2014 00:32 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Šmankote, ty snad ty routerboardy prodáváš, co? Možnost napsat si pár skriptů v bashi, napsat malou utilitku v c-cku nebo nainstalovat běžný opensource program - tohle ti mikrotik nikdy nebude umět a přitom je to základ. Nějaké „super“ funkce si můžeš strčit někam, protože se stejně vyskytne něco, co si budeš muset doprogramovat.
    Nikoliv, neprodávám. Ale když jsem s něčím spokojenej, tak to rád zdůvodním ostatním, ať mají možnost se rozhodnout na základě nějakých praktických zkušeností někoho, kdo s tím má zkušenosti.

    Teda, tak zmagořenýho sociopata, jako jseš ty, už jsem dlouho nepotkal. Ty nic nezdůvodňuješ, ty vnucuješ! Táhni k psychoterapeutovi, než bude pozdě!

    A i proto se snažím poměrně slušně a nezaujatě reagovat na protiargumenty, i když jsou obaleny různými impertinentnostmi.

    Houbelec. V blogovém zápisku jsem poměrně jasně napsal, proč pro mě Mikrotik nepřipadá v úvahu a ty první co uděláš je, že přijdeš a začnes Mikrotik vnucovat. Na tom není nic slušnýho, naopak je to dost velká sprosťárna (Ono totiž v otázce po tom, co je slušné a neslušné hovno záleží na tom, jakýho slovníku člověk užije, ale důležitý je, jak přistupuješ k ostatním lidem).

    Stejně tak se snažím poukázat na nepodložená tvrzení, přestože vím, že původního autora nepřesvědčím, ale třeba, až/jestli to někdy někdo bude číst v domění, že najde argumenty pro a proti volbě různých routerů, tak bude mít dost materiálu.

    Hele, víš tvůj problém je, že to vidíš strašně ideologicky. Našel sis něco, co ti vyhovuje a tak to hned musíš vnutit všem. Sorry, ale tohle mě vůbec nezajímá. Psal jsem zápisek do blogu proto, že hledám router a reflektoval jsem, které věci pro mě připadají/nepřipadají v úvahu a které nikoliv.

    To, že mi vyhovuje příkazová řádka, apt-get, vim a nemám rád klikací mrchy je prostě tak a ty bys to měl respektovat a ne snažit se mi vnutit to, co vyhovuje tobě.

    Například ono tvrzení "Možnost napsat si pár skriptů v bashi, napsat malou utilitku v c-cku nebo nainstalovat běžný opensource program - tohle ti mikrotik nikdy nebude umět a přitom je to základ". Dokud se bavíme o routerech, tak s tím naprosto nesouhlasím.

    Ale já na svém stávajícím routeru potřeboval napsat několik skriptů a tak mi to taky vyhovuje. Psal bych i c-ckové programy, dokonce bych i na router nainstaloval věci, které tam Mikrotik nikdy mít nebude (např. freeradius, atd.), ale prostě by to na mém konkrétním stroji s OpenWrt byl býval moc velký vopruz.

    A co víc, jako názorný příklad tu mám síť s asi 20-ti routery, několika WiFi spoji, několika různě obskurními kabely a docela bych si troufnul říct, že to je už víc než onen tebou zmiňovaný "základ". A přitom jsem na žádný router nemusel ani psát bashovy-skript, ani c-kovou utilitku ani jiný opensource program, než ty, co jsou součástí routerosu.

    Však já ti to nevyvracím. Každej má jiný potřeby, ale proč se mi snažíš vnutit to, co vyhovuje tobě osobně?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.5.2014 01:11 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Houbelec. V blogovém zápisku jsem poměrně jasně napsal, proč pro mě Mikrotik nepřipadá v úvahu a ty první co uděláš je, že přijdeš a začnes Mikrotik vnucovat. Na tom není nic slušnýho, naopak je to dost velká sprosťárna.
    To by byla pravda, pokud by to, že je ten zápisek pod tvým blogem, z něj dělalo tvoje vlastnictví; povšimni si rozdílu mezi blogem a poradnou. Mně je poměrně jedno, jestli si zrovna ty pořídíš zrovna to, či ono a nic ti nevnucuju, ale pokud na tohle narazí někdo, kdo si bude chtít udělat svojí představu, tak ať má pohled z obou stran. Navíc když se podíváš, tak jsem neragoval na tvůj blogový zápisek, ale na tvojí reakci na někoho, kdo ti radil routeros. Tys mu psal, proč ty ne a já zase proč já jo. Pak už je to jen reakce na argumenty a proti argumenty, která v tvém případě přechází od technických argumentů k urážkám a vulgarismům (které přeci jen o člověku něco vypovídají, ať si myslí, co chce).

    A k tomu jedinému technickému v tvém příspěvku:
    Ale já na svém stávajícím routeru potřeboval napsat několik skriptů a tak mi to taky vyhovuje. Psal bych i c-ckové programy, dokonce bych i na router nainstaloval věci, které tam Mikrotik nikdy mít nebude (např. freeradius, atd.), ale prostě by to na mém konkrétním stroji s OpenWrt byl býval moc velký vopruz.
    Skriptovat se na routerosu samozřejmá dá. A co se týče dalších věcí, tak samozřejmě, pokud někdo má potřebu mít na routeru FreeRadius (předpokládám, že myslíš plnohodnotný server), tak pro něj RouterOS vhodný není. Je pak na každém, aby usoudil, co patří na router a co už na nějaký plnohodnotnější server...

    Já jsem taky kdysi zkoušel na nějakém OpenWRT asusu různé takovéhle věcičky, až jsem zjistil, že pro mně je lepší oddělit síťovou infrastrukturu a malý servřík na vše ostatní. Dokonce tu mám i jeden postarší routřík postavený na Via Epia, který jsem dával k jednomu zákazníkovi, kde mu poměrně dlouho sloužil k plné spokojenosti (asi 5 let). Ale pak mu odešel disk a já jsem zjistil, že Mikrotik ho bude stát asi 5x méně, žrát asi 3x míň a ještě k tomu má za tu cenu dva identicky nakonfigurované, takže když by měl problém, tak jen vymění krabičku za krabičku...
    10.5.2014 10:35 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Na routerosu si poměrně přehledně a jednoduše naklikáš i věci, které neznáš úplně do podrobna, pomocí pár skritpů si nastavíš zálohování, atd...
    Tomudle bych moc neduveroval, cca 3 roky zpatky jsme resili mizerny vykon routerosu a problem byl prave v tom, ze vygenerovana konfigurace iptables byla mizerna (neoptimalni poradi pravidel atd.), takze pokud tu konfiguraci nemenite kazdy den, vyplati se si to udelat sam. Samozrejme je mozne, ze to uz vylepsili a nebo pouzivaji vykonejsi HW.
    10.5.2014 11:44 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Příloha:
    Tak je jasné, že pokud má člověk nějakou specifickou potřebu, kterou umí spolehlivě udělat na nečem, co zná atd... tak ať si to na tom udělá. A pokud člověk potřebuje tolik pravidel, že jejich pořadí je tak podstatné na výkon, tak to může být důvod, proč si to udělat sám. Na druhou stranu se mi podařilo díky bezproblémovému používání address listů a jiných rozšíření iptables snížit počet pravidel ve firewallu z asi 100 na Fedoře na asi 15 na Mikrotiku. A to tam mám třeba i automatické zablokování na nějakou dobu, pokud někdo často leze na porty, kam nemá.

    A co se výkonu obecně týče, tak mně se moc líbí řada 750, kde člověk za cenu okolo tisícovky dostane funkčně plně vybavený router s výkonem routování okolo 200MBit/s. Viz moje malé měření v příloze (firewall jsem neměřil, to si zkusím příště i s ohledem na to, jak neefektivně můžou být ty pravidla, díky za námět)
    xvasek avatar 14.5.2014 09:47 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    jenom možná bude potřeba vlastní jádro

    No a to je problém. Opravdu nemám čas na to pokaždý, když se v jádře objeví nějaká kritická chyba, jádro překompilovávat. Linuxu se věnuji ve volným čase a někdy (ten čas) není... Prostě cokoliv, co mi neumožní upgradovat jádro bezpečně jedním - dvěma příkazy, neberu...

    No, nechci ti to nějak rozmlouvat, ale on ten patch jádra IMHO zase tak složitý není - stejně jsou ty opravy většinou jenom pár řádků a s patchem od Mikrotiku nekolidují. Tzn. stáhneš z scm novou verzi, mergneš, sestavíš (pokud nedáváš clean, tak za pár sekund), flashneš (dd if= of=), rebootuješ, teoreticky si můžeš udělat alias pro aptitude dist-upgrade. :-) Ale uznávám, že jsem to takto nezkoušel automatizovat a v nejbližší době se k tomu neodstanu, protože Mikrotikem aktuálně neoplývám. Každopádně to komplikace pořád je a na nějaké hloupé Atomové desce se nevyskytuje...
    9.5.2014 21:51 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Porizeni APU desky od PC engines mam v planu. Prijde mi to jako nejlepsi alternativa pro vykonejsi domaci router / mikroserver. Ale zavisi na pozadavcich na to zarizeni. Kdybych k tomu nechtel pripojit SATA disk a stacilo by me 100 Mbps, tak bych zvolil starsi Alix, kdybych chtel gigabitove zarizeni ale nepotreboval wifi a SATA, tak bych sel do Ubiquiti EdgeRouter, coz je vyborne, vykonne a levne zarizeni.
    9.5.2014 21:53 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Jinak Wrapy i Alixy jsem provozoval se standardnim Debianem a vlastnim jadrem.
    Petr Tomášek avatar 10.5.2014 12:39 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Já mám právěže zkušenost s tím WRAPem, kam se mi nepodařilo nainstalovat Debian Wheezy, protože jeho jádro už nepodporovalo „klasický“ IDE řadič...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    9.5.2014 22:03 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Alternativnou by asi byla nějaká miniITX deska s Atomem
    Nevim, jak jsou na tom nove Atomy, ale muj starsi Atom (N270) je urcite dost pomalejsi nez ten AMD v APU. Napr. v AES dava tak max 10-15 MBps (presne jsem nemeril, ale scp nestiha na 100 Mbps siti).
    9.5.2014 22:07 tranzistor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Petr Tomášek avatar 9.5.2014 22:37 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    A jak tam dám Debian?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    9.5.2014 22:16 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    http://www.supermicro.com/products/motherboard/celeron/X10/X10SBA-L.cfm -- chystám se vyzkoušet, podle manuálu by mělo stačit 12V napájení na ATX-CPU konektoru. Cena do 5kkč s DPH + nějaká RAM, takže o něco víc než Alix APU, ale zas Intel ethernety, a ten Intel J1900 by měl být nesrovnatelně lepší (i když Intel AES instrukce taky nemá).
    9.5.2014 22:21 tranzistor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    k comu vlastne potreba HW AES instrukcii na ROUTRI ? :D
    9.5.2014 22:24 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Asi jedině na IPSEC tunel nebo jinou VPN.
    Petr Tomášek avatar 9.5.2014 22:34 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    OpenVPN...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    10.5.2014 10:54 tranzistor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    si robis srandu ? na to aby si pocitil zrychlenie OpenVPN s HW akceleraciou AES v CPU budes potrebovat aspon 50 vpn klientov a poriadnu linku ... :D
    Petr Tomášek avatar 10.5.2014 12:12 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Podle těch testů se rychlost počítání AES na tomto hardware pohybuje někde mezi 15-30Mbit/s. Čili z toho plyne, že výsledná přenosová rychlost bude spíš ještě o dost pomalejší. Což je na přístroji dělaného pro gigabitové rychlosti prostě bída...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    10.5.2014 20:53 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Nevim, o cem presne pises, ale pokud o APU, tak testy, ktere odkazujes, uvadeji radove vetsi rychlost (30-44 MB/s, tedy cca 14x rychlejsi).
    Petr Tomášek avatar 10.5.2014 21:08 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Aaa, sorry, pomotal jsem byty s bity, to pak je lepší. Jinak co jsem četl, tak hodně záleží na verzi OpenSSL. Třeba tady je to někde mezi 2.7 a 34 MB/s podle velikosti bloku, tady cca mezi 15 a 20 MB/s... (Hm, ty čísla jsou fakt divný)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    9.5.2014 22:37 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?

    Na malé věci bych určitě vybral něco s OpenWRT. Ale je pravda, že slušných řešení je málo. Každý výrobce se snaží za každou cenu o originalitu a přitom nískou cenu. Takže vezme nějaký shadow/polo-komerční/polo-odložený branch Linuxového jádra a pak to nezvládne udržovat a stará se jen o reklamu a prodej.

    Na serioznější řešení s relativně nízkou spotřebou jsem po dlouhém rozhodování před rokem vybral Supermicro X9SPV-M4-3UE s i7-3517UE (TDP 15W), celý systém s diskem a čtyřmi aktivními síťovými rozhraními v normálním provozu do 30W. Je to Mini-ITX, bohužel vyžaduje plný ATX zdroj nebo Pico-PSU. Ale je to plnohodnotný systém s možností virtualizace a Intel AMT. Intel AMT na primárním Ethernet interface se mi hodilo k instalaci na dálku bez monitoru, jinak s Debianem nebylo již téměř rok potřeba. Servery a vnější konektivita běží přes vnořený server s Linux Containers LXC. Úložiště je spravované v subvolumech BTRFS. Bohužel cena je odporná (okolo 20k s DPH). Ale vzhledem k tomu, že server slouží kromě NATU z lokální sítě na UPC a O2 především pro firemní GITy, tak se serióznější HW s ECC pamětmi vyplatí.

    9.5.2014 23:00 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Aktuálně už bude možná lepší volba Intel Avoton - http://www.supermicro.com/products/motherboard/Atom/X10/A1SAi-2750F.cfm - cena asi 10k, výkon CPU srovnatelný s tím i7, ale je to součet 8 jader, takže záleží na typu zátěže, možnost ECC je taky, napájení 12V je plus.
    9.5.2014 22:58 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Ubiquiti je pry primo Debian s GUI. Ale muzes rovnou do konzole..
    10.5.2014 08:39 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    No je to Vyatta linux, ne přímo Debian. V podstatě MIPSový Debian s upraveným initem, ale jde tam nacpat balíčky z Debianu, jen podle všeho nepřežijí aktualizaci firmware.

    Co se týče HW AES, tak pozor na to, minimálně ještě před měsícem to bylo schopné akcelerovat IPSec (z EdgeRouteru Lite jsem vytáhl cca 100Mbps), ale už ne OpenVPN (takže to jelo s blowfishem nějakých 15-20Mbps, s AES míň). Někde jsem našel zmínku o tom, že se plánuje podpora HW akcelerace i pro to OpenVPN, ale kdy, to je ve hvězdách.

    Jinak tam mají jádro patchované nějakými patchi od výrobce a když jsem si tam chtěl strčit vlastní (zkoušel jsem to s Gentoo), HW akcelerace šifrování šla do kopru. Propašovat jejich kód do mého jádra už bylo nad mé síly... :-)

    Ale jinak je to hezká krabička.
    Petr Tomášek avatar 10.5.2014 12:36 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    No je to Vyatta linux, ne přímo Debian. V podstatě MIPSový Debian s upraveným initem, ale jde tam nacpat balíčky z Debianu, jen podle všeho nepřežijí aktualizaci firmware.

    Pro mě je zásadní otázka: a) jde provést upgrade jádra pomocí 'apt-get update && apt-get upgrade', b) jsou veškerý operace při instalaci/upgradu kryptograficky ověřovány (někým důvěryhodným :-) )?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.5.2014 00:24 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Upgrade jádra těžko, alespoň pokud si nenahradíte distribuci od výrobce za nějakou jinou (jak jsem psal, zkoušel jsem na tom Gentoo; jde to, ale jde do kopru HW akcelerace AES). To se tam cpe společně s "firmwarem" (čili s imagí Vyatty s patchi od Ubiquity; na odkazované stránce jsou k dispozici i zdrojáky). Kromě toho, co je obsaženo přímo ve Vyattě, je možné si tam do APTu přidat běžné repozitáře Debianu a nahrávat/upgradovat další věci přes klasický apt-get. Ale jak jsem psal, tyhle doinstalovávané balíčky mi nepřežily upgrade firmwaru.

    Ono jde asi o to, že Vyatta Linux je dělaný pro paměťová zařízení s omezeným počtem přepisů. Působil na mě dojmem, že se snaží na disk zapisovat jen pokud je to opravdu nutné. U EdgeRouteru Lite je místo HDD použita malá USB flashka zastrčená do USB portu uvnitř routeru (když škatuli rozeberete, můžete si tam místo originální flashky strčit svoji, pokud je dostatečně malá. S mojí redukcí z MicroSD od Kingstonu to nemělo žádné potíže.); po zkušenostech s RaspberryPi si nejsem jistý, jak dlouho takovéto paměťové zařízení bez wear levelingu přežije instalaci klasické distribuce bez dalších úprav. :-/

    Asi z toho důvodu taky Vyatta používá pro uložení konfigurace jeden textový soubor, ze kterého si generuje po startu konfiguráky pro jednotlivé daemony (a taky třeba pro ten APT). Na textové konfigurační rozhraní jsem si musel chvíli zvykat - a v grafice zase jde naklikat jen základní funkce.

    Řekl bych, že tohle asi nebude úplně pro vás. Taky jsem se sem původně vmísil jen s varováním kvůli OpenVPN... :-)
    11.5.2014 00:39 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Ještě mě napadlo - co takhle nějaký levný switch s podporou VLAN (byť by asi člověk opět skončil u Mikrotika, ostatní konfigurovatelné switche, co jsem našel, jsou o tisícovku a víc dražší) a k tomu něco z řady Intel NUC? Ta škatulka je malá, odběr to má v klidu pár wattů, chlazení je sice aktivní, ale slyšet je jen z opravdu velké blízkosti, má to normální procesor od Intelu a přitom to není Atom.

    Nedávno jsme odkazovaný kousek kupovali jako levný jednoduchý server pro infrastrukturu (OpenVZ s OpenVPN, BIND9, ISC-DHCP, Bird, Samba...) u jednoho zákazníka a výkon byl dost slušný. Kdyby to mělo víc ethernetových portů a AMT, považoval bych to za ideální linuxový router. Ale to by se přinejhorším nechalo vyřešit přes ty VLANy...
    Petr Tomášek avatar 11.5.2014 08:47 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Mno, s VLAN počítám (ale spíš pokukuji po Netgear JGS516PE nebo možná raději JGS524PE, má to totiž i 802.3af POE - současný dedikovaný switch se čtyřmi POE už mi nestačí :-( - akorát teda ten jejich konfigurační protokol mě štve :-/).

    Jako nevýhodu řešení s VLAN vidím, pokud by člověk chtěl mít DMZ a tam dát domácí servřík - mimo jiné s využitím jako fileserver. Nevím, jestli se pak nějak výrazně nesníží prostupnost, když to jede přes jeden fyzický ethernetový link (a více VLAN). V tomto se mi apu1c líbí, že má 3 rozhraní...

    Ale díky za tip!
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.5.2014 11:00 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Nevím, jestli se pak nějak výrazně nesníží prostupnost, když to jede přes jeden fyzický ethernetový link (a více VLAN). V tomto se mi apu1c líbí, že má 3 rozhraní...
    Tak od oka bych řekl, že v případě full duplexu by ten rozdíl měl být minimální. Nejlépe to otestovat, pokud teda máte na čem...
    11.5.2014 11:08 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Jo a Netgearu bych se, co se týče backdoorů, asi bál víc než toho Mikrotiku...
    Petr Tomášek avatar 11.5.2014 17:19 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Ale to se týká routerů (jistého výrobce, který dodává nejen Netgearu) a tohle je switch. Existují nějaké indicie, že by i switche od Netgearu měly backdoor?

    IMHO by to pak muselo fungovat tak, že by switch koukal přímo dovnitř packetů a reagoval ne nějaké magické hodnoty - protože jinak je dost nepravděpodobné, že by switch byl dosažitelný z vnějšího světa. Což pak už by člověk nemohl věřt ničemu :-D

    (Bohužel, co se týče switchů od Mikrotiku - ty sice nevypadají špatně, ale naprosto ignorují aktivní POE - tedy, nejen switche, ale i naprostá většina sortimentu...)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.5.2014 17:51 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    U nějakých blbých krabiček přehazujících pakety bych se toho nebál, ale jakmile tam je management, stejně tam musí být nějaký OS, který je schopen poslouchat a případně reagovat (stejně jako reaguje na konfigurační nástroje). Takže bych si tím tak jistý nebyl, pokud jim nedělá problém opakovaně strčit backdoor do routeru, nevidím žádnou překážku, proč by totéž nemohli udělat u konfigurovatelného switche.

    To POE u Mikrotiku (a Ubiquiti) mi taky pije krev.
    Petr Tomášek avatar 11.5.2014 18:20 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Jenže IMHO tyhlecty switche patří do kategorie poloblbých krabiček, kdy všechno funguje uvnitř čipu a ten je připojen nějakou pomalou sběrnicí (I2C) k řídícímu procesoru (ten je přitom vcelku pomalý) no a ten jenom nastaví tomu čipu pár parametrů. Packety se ale k tomu procesoru nedostanou (teda krom toho, že má vlastní ethernetové rozhraní).

    (Každopádně jsou tyhle switche prodávány jako „unmanaged“ i když pár věcí nastavit umí).
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.5.2014 20:07 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Já teda Netgeary neznám, ale když jsou "unmanaged", tak jak se tam nastavují VLANy, port mirroring a podobné věci, které by to mělo umět?

    Já zase nechci tvrdit, že to nějak modifikuje pakety apod. Bral jsem to tak, že by mohlo být cinknuté právě to řídící rozhraní, respektive jeho firmware. I s neoprávněnými přístupy k administraci by mohlo jít dělat zajímavé věci, i když asi ne tolik jako u routerů. Ale pokud budete mít switch píchnutý do WAN, tak i blbá úprava nastavení VLAN by mohla dělat nepříjemnosti.
    Petr Tomášek avatar 12.5.2014 10:12 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?

    No, jde o terminologii. U TP-Linku takovéto switche nazývají jako „Web Smart Switch.“ Prostě se tím chce říct, že to sice některé funkce manageovatelného switche má, ale není to plnohodnotný manageovatelný switch.

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.5.2014 10:30 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Můžu se zeptat, jak jste s tím Gentoo postupoval? Rozebral, odpojil falshdisk a nainstaloval na PC, nebo jste ten systém přepsal přímo v EdgeRouteru? A pro tu HW akceleraci AES by mělo stačit aplikovat některý z těch jejich patchů, ne?
    11.5.2014 10:53 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Rozmontoval, strčil tam svoji flashku (konkrétně tenhle USB adaptér na MicroSD) a přes sériový port (chce to mít Cisco kabel) upravil nastavení boot manageru tak, aby si stáhnul jádro přes TFTP, protože boot manager a jádro to má na nějakém interním NANDu a to jsem neustálými přepisy nechtěl moc týrat. Ve finále jsem měl samozřejmě v úmyslu udělat bootování čistě lokální, ale nakonec jsem to právě kvůli tomu AES vzdal a vrátil tam originální systém.

    Aplikace patchů by asi stačila, ale nějak jsem nezjistil kde je vzít. Zkoušel jsem si zkombinovat vanilla jádro s pár upravenými soubory z jejich jádra, ale nějak jsem neuspěl. Nějaké patche byly k dispozici i u nějaké nestabilní verze OpenWRT, ale s těmi se mi to taky nepodařilo přeložit, chybělo tam pár souborů, které jsem sice po dlouhém googlování našel jinde, ale stejně to s nimi nefungovalo.
    11.5.2014 15:34 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Díky. Pořád nejraději nastavuji síť a firewall přes ip a iptables, takže zvažuju, zda ten systém nevyměním. Ale zatím jsem naklikal nebo v textovém konfiguráku nastavil, co jsem potřeboval, tak s tím třeba vydržím.
    elenril avatar 10.5.2014 07:06 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Já jsem si ted pořídil jako router toto. Je to poněkud dražší, a na router hodně předimenzované, ale u všech těch hraček s méně než 128MB RAM musí člověk ten nedostatek paměti pořád řešit. Když to má 2GB, tak nemusí.

    Jak to u tadytěch systému bývá, věci kolem grafiky jsou ošklivé proprietární bloby, zbytek je otevřený. Předinstalované je na tom ubuntu, já jsem si tam dal vcelku bez problémů debian. Jediný větší problém s tím je, že podporovaný je pouze jejich vlastní jaderný strom, založený na freescalím stromě, který je forknutý z 3.0. Kde mi navíc blbla jedna ze sítovek. S trouchou snahy se mi ale podařilo na tom spustit 3.15-rc4 a zatím to běhá be problémů.

    Celkově nevim, jestli bych to doporučil, ale je to jedna z možností.
    10.5.2014 13:29 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Pokud to mas na doma, nejsi paranoidni a nechces "blbostma" stravit mladi, tak mikrotik je dobra volba. Vlastnil jsem RB2011UiAS-2HnD-IN a byl jsem spokojen, funkcni, spolehlive, jednoducha zaloha, obnova konfigurace, jednoduchy upgrade.
    Petr Tomášek avatar 10.5.2014 14:23 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Díky, ale už jsem napsal, že Mikrotik pro mě nepřichází v úvahu. Asi nakonec skončím u toho apu1c, právě proto, že nechci „blbostma“ strávit mládí :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    mca avatar 11.5.2014 00:05 mca | skóre: 17 | blog: keep_walking | Lévis, Québec City
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Intel se vytasil s novymi Atom C2xxx Avaton a Z3xxx Rangeley jako typickou komunikacni platformou s podporou v chipsetu IAQT - Symetricka: AES, DES, 3DES, ARC4, Kasumi, Snow3G. Hash auth SHA1, MD5, SHA2(SHA-224,SHA-256,SHA-384,SHA-512), HMAC, AES-XCBC, AES-CCM, AES-GCM. Klice RSA, Diffie-hellman, DSS, derivace ECDSA, ECDH a gen. nahodnych cisel. Spotreba by mela byt u 7W - 20W spotreba podle modelu a kazde jadro si nese AES-NI, cili to neni sdile pro vsechny cores+ht jako ty line potvory Core i7. Prave pro OpenVPN i OpenSSL bys mel dosahovat mnohem vyssi propustnosti, nez s beznymi CPU. Docela mazec s 10Gbps pro AES-128-CBC.

    "Hloupe dotazy posiluji kolektiv... ostatnim v tu chvili stoupne sebevedomi"
    Petr Tomášek avatar 11.5.2014 00:40 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Zajímavé, existuje už pro to nějaká použitelná (a zaplatitelná) deska?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    mca avatar 11.5.2014 00:55 mca | skóre: 17 | blog: keep_walking | Lévis, Québec City
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Supermicro, ale jestli jsou zaplatitelne, to musis vedet ty.
    "Hloupe dotazy posiluji kolektiv... ostatnim v tu chvili stoupne sebevedomi"
    11.5.2014 01:12 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Vyskytuje se podpora AES-NI u OpenVPN už i u běžných distribučních balíčků? Buď dělám něco špatně, nebo CentOS, Gentoo ani Debian nemají podporu AES-NI v OpenSSL zapnutou, alespoň soudě podle výstupu z openssl engine -c -tt. Která distribuce to umí?
    kotyz avatar 11.5.2014 12:58 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    A co takhle Turris?
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Petr Tomášek avatar 11.5.2014 16:58 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    To má být provokace?

    Ne, špehouna ani náhodou... A navíc, jak to řeší problém se snadným upgradem jádra, když na tom jede upravený OpenWrt?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.5.2014 13:10 drunkezz | skóre: 34 | blog: kadeco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?

    No..ja som sa zastabilizoval na N40l kde mi bezia virtualky medzi inym aj router co je  uplne cisty debian

    network je logicky rozdeleny vlanami a ako AP mozem pouzivat uplne cokolvek. Po skusenostiach by som si na WAN rozhranie nepichol nejake *WRT abo proprietarny firmware od asusu/dlinku/co ja viem coho

    D.

    14.5.2014 16:04 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Já bych na router použil např. Gigabyte GA-C1037UN-EU a do ATX napájacího konektoru bych zasunul 80W picoPSU, pokud by bylo nutné stejnosměrné napájení. Nebo klidně jakokouli levnější desku. Vyhnul bych se Atomu, pokud jde o výkon, je to naprostý propadák, i když na router kombinovaný s domácím serverem postačuje. Pokud není potřeba funkce serveru, stačí nahrát oblíbenou distribuci na flashdisk, nastavit (firewall, NAT, proxy, DHCP, DNS, NTP atd.), a router je hotov. Wifi karta stačí do USB, to je výhodné zejména tehdy, pokud není potřeba pořád. Dá se pak snadno vypínat a zapínat.
    xvasek avatar 14.5.2014 22:14 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    No, pozor, některé nové Celerony jsou vlastně Atomy, na druhou stranu ale už prý něco udělali i s tím výkonem a už to prý není tak špatné.
    15.5.2014 00:24 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    O tom ani nevím, zato jsem zjistil, že takový Celeron 847 převálcuje Atom D525 i D2500, a to dost podstatně, v jednovláknových aplikacích využívajících výpočty s pohyblivou desetinnou čárkou je i více než dvakrát rychlejší. A Celeron 1037 má ještě větší náskok. Kromě toho, ty Celerony na rozdíl od Atomů mají i virtualizační rozšíření, což se může někdy hodit (přinejmenším na hraní).
    15.5.2014 01:08 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Kdyz uz, tak spis Gigabyte GA-J1900N-D3V. Sice ma nizsi single thread vykon, ale je to ctyrjadro, ma podstatne nizsi TDP a navic ma miniPCIe slot (napr. pro wifinu).
    15.5.2014 07:56 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    Tak tahle vypadá taky dobře. To miniPCIe se může hodit, ale je škoda, že asi nepodporuje mSATA, v příručce o tom nic není.
    28.6.2014 14:51 xoor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký router?
    A co zkusit něco z tohoto: http://www.aliexpress.com/w/wholesale-mikrotik-server.html?SearchText=mikrotik%2Bserver&CatId=0&shipCountry=cz&SortType=price_asc&filterCat=100005076&groupsort=1 ? Od 6000kč celkem slušný základ. Je to x86, takže tam rozjedeš co jen chceš.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.