abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 782 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Na co se často ptáme: ALSA

    16. 12. 2004 | Robert Krátký | Multimédia | 31023×

    Instalace, konfigurace a používání ovladačů zvukových karet, které jsou v jádře Linuxu 2.6 náhradou za systém OSS.

    Úvod

    ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) je z pohledu koncového uživatele především sadou ovladačů zvukových karet a utilit, které usnadňují práci s těmito ovladači. Potud se nijak zvlášť neliší od OSS (Open Sound System), který linuxový kernel využíval dříve (OSS je i nadále součástí jádra, avšak je označen jako "zastaralý"). To podstatné je skryté pod povrchem (i když ne nijak hluboko). ALSA je - mimo jiné - modulární, podporuje symetrický multiprocesoring a vlákna a umožňuje používání více zvukových karet najednou.

    Občas si někdo stěžuje, že jeho konkrétní karta má lepší podporu v OSS. To je docela dobře možné, protože OSS je součástí linuxového jádra od nepaměti, kdežto ALSA byla až donedávna samostatný projekt. Tím pádem má/mělo OSS více uživatelů, kteří odhalili (a opravili) více chyb a tak dále. Nicméně, vzhledem k výšezmíněným přednostem architektury ALSA, a především vzhledem k tomu, že byla od verze 2.5.x začleněna jako preferovaná do kernelu, patří budoucnost právě jí.

    Díky podpoře programového rozhraní OSS mohou s ALSA spolupracovat i všechny programy, které používají pro svůj zvukový výstup právě OSS.

    V následujícím článku se vrátím k formě otázek a odpovědí, kterou využil již první díl této série - Na co se často ptáme: LILO. Z otázek, které padly v diskuzním fóru na AbcLinuxu, jsem sestavil (jak doufám) ucelený přehled řešení pro nejčastější problémy, se kterými se potýkají uživatelé ALSA. Odpovědi vycházejí jak z reakcí v diskuzním fóru AbcLinuxu, tak z dokumentace k ALSA a stránek alsa.opensrc.org, kde se nachází ALSA Wiki.

    Jak nainstalovat ovladače ALSA?

    Ačkoliv je to možná ta nejčastější otázka, těžko se na ni hledá univerzální odpověď. Instalace se totiž u většiny karet v určitých drobnostech liší. Nicméně, existuje několik zásad, které by měly být aplikovatelné na všechny ovladače.

    Dalším zádrhelem je fakt, že většina distribucí řeší správu modulů, startovacích skriptů a dalších věcí, které nás budou zajímat, odlišně. Je tedy možné, že ačkoliv by postup, který zde naleznete, na vašem systému fungoval, existuje i jiná cesta - taková, která bude dodržovat pravidla tvůrců konkrétní distribuce.

    Zde je na místě zmínit, že mnoho distribucí již ALSA obsahuje velmi dlouho a v některých je to i preferovaný způsob ovládání zvukové karty. Pokud jste tedy nainstalovali jednu z těchto distribucí, zvuk vám funguje a necítíte potřebu si vyzkoušet ruční aktualizaci ovladačů, není co řešit. I v případě potřeby ovladače instalovat si však můžete celou věc usnadnit, poskytuje-li vaše distribuce předkompilované balíčky s ovladači. Takové balíčky musí být zkompilovány pro dané distribuční jádro - pokud používáte jádro vlastní, nebudou vám nic platné (i pokud nejsou zkompilovány přímo pro vaše jádro, mohou se hodit - zkuste použít ke kompilaci balíčky se zdrojovým kódem a vytvořit si tak vlastnoručně zkompilované balíčky; usnadníte si tak práci s instalací a konfigurací).

    Předně je třeba zjistit, pro jakou verzi kernelu budeme ovladače instalovat. Vzhledem k tomu, že jádra 2.6.x již mají ALSA začleněno, situace je v takovém případě jednodušší. Budeme se tedy nejprve věnovat starší řadě 2.4.x. Podotýkám, že pro provedení kompilace modulů budete potřebovat zdrojové kódy jádra. Ty by však na vašem systému měly být přítomny, protože je pravděpodobné, že používáte své vlastní, ze zdrojových kódů zkompilované jádro. Pokud používáte jádro z distribuce, opět připomínám, že je velká šance na objevení již připravených balíčků s ALSA pro konkrétní distribuční jádro.

    Instalace pro jádro 2.4.x

    Ať již máte jádro vlastní nebo standardní distribuční, nebudete již potřebovat nahrávat modul ovladače zvukové karty OSS (což se vás pochopitelně týká pouze tehdy, když už používáte OSS a chcete jej nahradit za ALSA). Pomocí mechanismů vaší distribuce tedy daný modul "vypněte", resp. zrušte jeho nahrávání při startu (zde samozřejmě předpokládám, že se jedná o modul; máte-li ovladač zakompilovaný přímo v jádře, pravděpodobně ani nebudete potřebovat radu ohledně instalace ALSA :-).

    Dalším krokem je stažení nejčerstvějších ovladačů ALSA ze stránek projektu (alsa-project.org). Budete potřebovat balíčky Driver, Library a s největší pravděpodobností budete chtít i Utilities.

    Pak využijte tzv. SoundCard Matrix. Vyhledejte svůj typ zvukové karty. S identifikací pomůže příkaz:

    lspci | grep audio

    A podívejte se, jakou nápovědu stránky obsahují. V naprosté většině případů bude základní postup následující:

    1. Zkompilovat a nainstalovat ovladač (balík Driver).
    2. Zkompilovat a nainstalovat knihovny (balík Library).
    3. Zkompilovat a nainstalovat pomocné programy (balík Utilities).

    1. Ovladač (Driver)

    Hlavním parametrem pro skript ./configure bude typ zvukové karty, resp. požadovaného ovladače. Kromě toho ještě připište, že chcete i sequencer. Například v mém případě by to bylo:

    ./configure --with-cards=intel8x0 --with-sequencer=yes

    a následuje

    make
    make install

    (posledně jmenovaný příkaz spouštět se superuživatelskými právy).

    2. & 3. Knihovny (Library) & pomocné programy (Utilities)

    Nic extra: u obého stačí běžné ./configure; make; make install.

    (Poznámka: pokud vaše distribuce obsahuje předkompilované balíčky ALSA - ale vy jste se rozhodli je nepoužít a raději kompilujete své vlastní ovladače, např. kvůli vlastnímu jádru - je velká pravděpodobnost, že budete moci využít alespoň balíček s ALSA utilitami. Tzn. nebude potřeba jej kompilovat a instalovat ručně. Dokonce se může i poštěstit to, že bude vaše distribuce poskytovat i balíček určený pouze ke konfiguraci a obsluze ALSA modulů. Pak by vám stačilo jej nainstalovat a nemuseli byste se již starat o nastavení systému tak, aby zaváděl moduly při startu. Například Debian nabízí balíček alsa-base, který za vás potřebné nastavení provede - a je jedno, jestli používáte moduly z předkompilovaných distribučních balíčků nebo své vlastní.)

    Instalace pro jádro 2.6.x

    Situace se oproti řadě 2.4 liší v tom, že jádra 2.6 již ALSA obsahují. Ve většině případů to znamená, že stačí zkompilovat ALSA ovladače, které jsou součástí zdrojových kódů jádra, které chcete použít. Většina nových vydání kernelu obsahuje i aktualizaci ALSA ovladačů, takže lze říci, že s novým jádrem získáte i nové ovladače. Při konfiguraci jádra tedy povolte ovladač pro kartu, kterou budete používat, a hotovo.

    Device Drivers --->
       Sound --->
          <*> Sound card support
                    Advanced Linux Sound Architecture --->
                       <*> Advanced Linux Sound Architecture
                       <*> Sequencer support
                       <*>   Sequencer dummy client
                       <*> OSS Mixer API
                       <*> OSS PCM (digital audio) API
                       <*> OSS Sequencer API
                       <*> RTC Timer support
                       [ ] Verbose printk
                       [ ] Debug
                           Generic devices --->
                           PCI devices --->
                              <*> vaše zvuková karta

    V tomto případě jsou všechny možnosti označeny hvězdičkou, takže budou ovladače zakompilovány přímo do jádra. Pokud vám nevadí, že velikost jádra mírně naroste, je to nejsnazší způsob, jak se vyhnout potížím s natahováním modulů. Pokud trváte na modulech, označte jednotlivé volby písmenem M.

    Náhrada ALSA ovladačů v jádře za jinou verzi

    Chcete-li z nějakého důvodu zkompilovat své jádro s jinou verzí ALSA, než jakou obsahuje, máte dvě možnosti. Buď si stáhnete balík alsa-driver a příslušné části nakopírujete do adresářové struktury zdrojových kódů jádra, nebo si zdrojové kódy ALSA stáhnete z CVS projektu a uděláte s nimi totéž - nahradíte jimi verzi v jádře.

    Balík alsa-driver rozbalte a z adresáře alsa-kernel zkopírujte vše kromě adresářů Documentation, include a oss do /usr/src/linux/sound (za předpokladu, že máte rozbalené zdrojové kódy jádra, které chcete kompilovat, v adresáři /usr/src/linux).

    Obsah adresáře Documentation zkopírujte do /usr/src/linux/Documentation.

    Obsah adresáře include zkopírujte do /usr/src/linux/include/sound.

    Chcete-li čerstvou verzi z CVS, použijte příkaz:

    cvs -q -f -z3 -d ":pserver:anonymous:@cvs.sourceforge.net:/cvsroot/alsa" \
    co -P alsa-kernel

    A nakopírujte příslušné adresáře z vytvořeného alsa-kernel do zdrojáků jádra stejně jako v předchozím případě.

    Společné nastavení

    Dále musíte zajistit, aby se moduly ALSA automaticky načítaly při startu systému (tedy, nutné to samozřejmě není, ale většina lidí to bude preferovat před ručním zaváděním při každém restartu). Naneštěstí to je tak, že co distribuce, to trochu odlišný způsob administrace modulů. Některé systémy vyžadují editaci souboru /etc/modules.conf, jiné naopak nechtějí, aby uživatel zasahoval přímo tam.

    Také je možné nastavit systém tak, aby moduly natáhl vždy teprve v okamžiku, kdy jsou potřeba. To už je však, dle mého názoru, prašť jako uhoď.

    Rovněž je potřeba rozlišit, jaký způsob správy adresáře /dev používá vaše distribuce (v adresáři /dev se nacházejí "soubory" zařízení, ke kterým programy přistupují, chtějí-li zařízení využívat). S jádrem 2.4 se ještě můžete často setkat se systémem DevFS. Ten je již v současné době odsunut na vedlejší kolej novějším udev. Také můžete mít adresář /dev statický - to je klasický způsob, kdy se v adresáři nacházejí všechny možné soubory pro všechna potenciální zařízení bez ohledu na to, jsou-li v počítači skutečně přítomná.

    Kombinací těchto dvou problémů vzniká ještě další: každá distribuce také používá jiný způsob administrace konfiguračních souborů systémů udev a DevFS.

    Z předchozích odstavců vyplývá, že je nemožné poskytnout univerzální návod. Existuje tolik variant, že nemá smysl se pokoušet je zde postihnout. Ideálním řešením je využít nějakého distribučního řešení - například zmiňovaný balíček alsa-base v Debianu. Ten obsahuje potřebnou konfiguraci jak pro statický /dev, tak pro DevFS nebo udev. A zároveň zařídí automatické natahování modulů ovladačů ALSA a uložení nastavených parametrů (hlasitost) při vypnutí.

    Nicméně, následující způsob by snad měl fungovat všude. Do souboru /etc/modules.conf vložte těchto pár řádek (v případě jádra 2.6 /etc/modprobe.conf. Nejjednodušší je však ovladače u jádra 2.6 zakompilovat přímo do kernelu; ušetříte si tak starosti s natahováním modulů - samozřejmě pokud vám nevadí, že ovladače budou v paměti pořád, ne pouze od okamžiku, kdy jsou potřeba):

    alias char-major-116 snd
    alias snd-card-0 snd-ovladač_vaší_karty
    
    alias char-major-14 soundcore
    alias sound-slot-0 snd-card-0
    
    alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
    alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
    alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
    alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
    alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss

    Jde o konfiguraci pro jednu zvukovou kartu. Budou natahovány i moduly pro kompatibilitu s OSS. To však zatím neřeší obnovování nastavení po restartu. Nejlepší cestou je využití startovacích (a ukončovacích) skriptů vaší distribuce k uložení při vypnutí a načtení při zapnutí. Ale dá se to pro začátek ošidit i přidáním řádku

    post-install snd-ovladač_vaší_karty /usr/sbin/alsactl restore 0

    do /etc/modules.conf. To obnoví uložené nastavení po natažení modulů. Aby bylo co obnovovat, spusťte po nastavení požadované hlasitosti (třeba programem alsamixer) příkaz

    alsactl store 0

    (kde 0 je číslo označující první - a jedinou - používanou kartu).

    Mimochodem... Snad již každé malé dítě ví, že ve výchozím nastavení jsou všechny kanály ztlumené. Proto je potřeba po čerstvé instalaci požadované kanály nejprve zesílit. Zmínil jsem program alsamixer, který je součástí balíku alsa-utils. Jedná se o textový program, který má pohodlné ovládání. Ačkoliv vypadá na první pohled velmi jednoduše, narazil jsem před několika lety, když jsem se jej poprvé pokoušel použít, na problém.

    Nešlo mi do hlavy, proč když zesílím všechny potřebné kanály, zvuk se stále neozývá. Bylo to prosté. Kanály je potřeba nejen zesílit, ale především zapnout. Tzn. stisknout M, čímž přestanou být nastaveny jako "mute".

    Jo, ukončuje se klávesou Esc ;-).

    V druhém díle...

    ...se zaměřím na otázky funkčnosti. Ať již řešení problémů nebo vylepšování konfigurace. Například mixování více zdrojů zvuku apod.

           

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.12.2004 01:16 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Alsa, SBLive! a 5.1
    Doufam, ze v pokracovani clanku bude popsano, jak nakonfigurovat alsu, aby s SBLive! a 5.1 reproduktory fungovala nejak rozumne.... Pokud to neni v planu, primlouvam se za zacleneni, jedna se (podle mne) o docela mainstreamovy HW :)
    16.12.2004 07:20 Petr Jakubec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    VYBORNY clanek - jsem rad, ze mam vas server! :) tesim se na dalsi pokracovani...
    Doufam, ze v pokracovani clanku bude popsano, jak nakonfigurovat alsu, aby s SBLive! a 5.1 reproduktory fungovala nejak rozumne....
    apropos, pokud na to hodne spechas, vyslo to v linux+ posl. cislo.

    PS: pokud pouziji tl. "Cituj" text celeho prispevku jiz napsaneho se prepise! a to me dost prekvapilo...zaskocilo... (a malicko nastvalo :) ale verte tomu, zatim je to jedina vecicka co jsem nasel na novem kabate ABC, - osobne si myslim, ze mate opravdu jeden z nejlepsich designu.
    16.12.2004 08:10 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    Akorat ze ten navod na 5.1 z Linux+ nefunguje. Nemam sice SB, ale Zoltrixe, nicmene pokud to chapu spravne, mel by ten postup byt v alse obecny. S OSS ovladaci jsem provozoval 5.1 zvuk v pohode (s mplayerem), ale s alsou ani tuk.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 16.12.2004 16:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    Já jsem chtěl rozjet 5.1 zvuk na zvukovce Audigy, ale narazil jsem na problém s drivery pro OSS - konkrétně s nástrojem emu-script. Ať jsem v emu-scriptovém konfiguráku nastavil cokoliv, vždy mi po spuštění emu-script přestal jít zvuk. Vypnou a zapnout zvukový procesor přes emu-config jsem zkoušel...

    Tak používám ALSA...
    16.12.2004 18:08 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    Na co návod ? Vždyť to funguje out of the box. Jenom se to musí vysvětlit aplikaci, například (konkrétně u zoltrixe, respektive čehokoliv s CMI8738 čipem) u mplayeru přepínače "-ao alsa1x:surround51 -channels 6".
    16.12.2004 23:37 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    Ano, apliakce mi funguji bez problemu, problem je prave v tom mixeru, ktery predvadi doslova psi kusy: obsahuje asi 100 ruznych soupatek (vetsinou pro nastavovani internich veci karty, jako treba routing), ale hlavne nefunguje master volume, predni a zadni reproduktory se ovladaji zvlast apod.... Proste nepouzitelne :(
    21.12.2004 00:29 Hobitt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    Taky bych se primlouval k reseni praktickych otazek kolem nastaveni 5.1 karet. Mam CMI3878 (ja vim, ze to neni to prave, ale ve Win funguje bez problemu) Doposud jsem si nechal jen zdat o 5.1 v linuxu, protoze jsem se uz nekolikrat snazil nastavit ALSu ale vzdy bezvysledne. Mplayer s parametrem "-ao alsa1x:surround51 -channels 6" je dobra volba, ale bohuzel po tomto nastaveni bas jen huci a normalni zvuk skoro nejde, zadni repro mlci uplne.

    Tak prosim kdo, jestli vubec nekdo, mate funkcni ALSu s 5.1 zvukem v linuxu tak sem napiste Vasi konfiguraci a pripadne Vase postrehy, pomuze to spouste lidem. Podle me a jak jsem prochazel hodne diskuzi, ma s tim hodne lidi problem ale jen velmi malo lidi to ma rozchozene.

    Mne to nejde ani v mplayeru, ani nikde jinde. A doposud jsem na to neprisel. Uz jsem nad tim stravil spousty probdelych noci hledanim po internetu, ctenim diskusi, louskanim navodu (aj, neni moje silna stranka, tak to jde pomalu) a stale nic. Nekdy si k tomu opet sednu, az budu mit volny vikend, ale vubec se na to netesim, ale chci to rozchodit, protoze chci 5.1 zvuk, kdyz mam takovou kartu.

    Pripadne kdyby mohl nekdo doporucit jakou kartu poridit, ktera si nejlepe rozumi s ALSA ovladaci a umi 5.1?

    Diky za vsechny ne-genialni programatory, ale normalni uzivatele.

    Hobitt.
    17.12.2004 11:33 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    No u mě právě jakmile dám v nějaké aplikaci surround51, tak je ticho. Možná to bude nějakou špatnou kombinací těch klikátek v alsamixeru, můžete mi prosím napsat Vaši konfiguraci?
    17.12.2004 11:51 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    V zásadě mám úplně všechno zamutovné až na PCM, Master a S/PDIF IN (protože tam mám něco připojenýho - není tudíž podstatné).
    16.12.2004 10:24 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    pokud pouziji tl. "Cituj" text celeho prispevku jiz napsaneho se prepise!
    to bude asi tim, ze nejsem zbehly v javascriptu. Proto jsem natvrdo priradil tlacitku Cituj prirazeni nove hodnoty do textarea. Lepsim resenim by bylo pripojit dany text na konec, ale to nevim, jak se v javascriptu dela :-) Mate-li nekdo fix, poslete mi jej a nespadne-li mi do te doby pocitac, rad jej zaradim.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    16.12.2004 11:45 F.Augusztin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    Jednoducho :

    document.forms['formular']['input'].value = document.forms['formular']['input'].value + 'pridavany text';

    ;-)
    Josef Kufner avatar 16.12.2004 21:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    a protoze programator je tvor neobycejne liny, tak pouzije operator '+=' ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.12.2004 14:33 kapo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    je to sice OT, ale ta Vase signature me dostala, jsem malem spad ze zidle :o)
    19.12.2004 14:22 Štěpán Svoboda | skóre: 4 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    a nebo: document.getElementById("textarea_id").value .= citovany_text;
    Chce to opravdu pevné odhodlání, to vám teda řeknu.
    16.12.2004 08:53 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa, SBLive! a 5.1
    Mixer pre SB Live je v alse nedokonceny - funguje, ale nie je dokonceny. Pokial ho niekto nedokonci, tak bude taky aky je. Kedze sa to nestalo doteraz za poslene 4 roky, tak predpokladam ze sa to uz nestane.
    16.12.2004 09:14 poi
    Rozbalit Rozbalit vše sequencer
    velmi dobry clanek, ale muze mi nekdo vysvetlit co je to sequencer? diky
    16.12.2004 09:18 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sequencer
    Google... define: sequencer.
    ALSA Sequencer.
    16.12.2004 10:52 digri | skóre: 12 | blog: digri
    Rozbalit Rozbalit vše alsaconf
    proc o nem neni v clanku ani zminka? ja jsem jeste alsu nikdy ani jinak nezprovoznoval :-)
    Jiří Svoboda avatar 16.12.2004 14:59 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alsaconf
    Prvni dotaz, ktery me napadl po precteni. :-)
    17.12.2004 10:33 aubi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: alsaconf
    Jo, jo, taky se tesim na pokracovani
    16.12.2004 22:35 Martin Beranek
    Rozbalit Rozbalit vše .asoundrc
    byl bych rad, kdyby v pristim (nebo jinem dalsim) pokracovani byla popsana prace s asoundrc (a treba s dmix). podle me je to docela zajimava problematika (a me se to jevi zatim jako jedinej zpusob jak rozchit 5.1 zvuk pro vice aplikaci soucasne...)
    Tomáš Bžatek avatar 20.12.2004 12:14 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: .asoundrc
    Taky bych rad priste uvital popis .asoundrc, nejlip s dmix pluginem nebo kompletni popis, jak rozchodit SW mixovani vice zvuku najednou.
    Koupim litajiciho tucnaka
    18.12.2004 12:34 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše SBLive! na ALSA
    Drive jsem naprosto bez problemu leta pouzival specialni ovladace pro SBLive! jako jaderne moduly a nebyl problem, naucil jsem se pracovat s emu-script a SBLive! assemblerem a naucil se routovat signaly atd, a nastavil si jak mixer tak kartu na 4 nebo 5.1 kanalu jak jsem presne chtel. Od doby 2.6 jadra tyhle moduly nativne nejdou (lze je fintou do 2.6 nacpat, ale ma to sva jina uskali) takze pouzivam ALSU, nicmene je to celkem tragedie. Kanaly ovladam zvlast, master volume jde jen na analog output, digital surround se bud dela jako mirror kanalu nebo virtual Sigmatel algoritmem,... no prsote dost spatne. Nejhorsi je, ze jsem ani po mnoha vecerech stravenych konfiguraci nebyl schopen to rochodit tak, abych byl plne spokojen. Jestli se tato problematika alespon lehce probere v pristim dile,tak skvele, dekuji predem.
    19.12.2004 16:30 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SBLive! na ALSA
    Alsa a její mixer kopíruje ovládací prvky, které jsou skutečně v té kartě k dispozici. Z toho může plynout právě uživatelská nepřívětivost (není možné jednou "šavlí" ovládat synchronně všechny kanály multikanálu) nebo zdánlivá absence některých featur. Například někoho překvapuje, že nemůže nastavovat hlasitost u s/pdif výstupu, což je technicky vzato nesmysl a znamená to přechroustat ty data nějakým DSP algoritmem ještě než se na ten S/PDIF dostanou. Stejný případ je mixování zvuků z několika aplikací i když to HW karty nepodporuje. Alsa je prostě "lowlevelová" a tohle všechno by měla řešit nějaká vrstva běžící nad tím. A čím je karta blbějc navržená, tím chytřejší bude muset bejt ta vrstva nad tím.
    19.12.2004 19:28 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SBLive! na ALSA
    Kazdy problem sa da riesit (aj problem z mixerom sb live), ale nevyriesite ho tym, ze o nom budete len pisat.
    19.12.2004 23:26 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SBLive! na ALSA
    No tak pardon, že vůbec něco říkám :/
    20.12.2004 14:37 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SBLive! na ALSA
    Stazovat by pomohlo u normalneho vyrobcu. U linuxu sa clovek moze stazovat kolko chce (pokial si zrovna nekupim suse, alebo redhat el), ale pokial sa nenajde niekdo, co to spravy ostava mu len jedna moznost a to spravit si to sam.
    20.12.2004 14:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SBLive! na ALSA
    Vůbec jsem nepochopil, proč se do Ctirada navážíš... Vždyť on si nestěžoval. Naopak - vysvětlil, jak a proč funguje ALSA v daném případě tak, jak funguje.
    20.12.2004 16:27 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SBLive! na ALSA
    Sorac, tie komentare neboli myslene konkretne ctiradovy ale celkovo ALSA vs SB Live. Ak som sa ho tym dotkol, tymto sa mu ospravedlnujem.

    Ta karta dokaze to hodne - napriklad i to ovladanie hlasitosti spdif, ale niekto to musi do tych driverov spravit, a nepomoze len o tom rozpravat. Ta karta je hodne stara, a ak to za tie roky nikto nespravil, tak to uz asi nik ani nespravi.

    A aby "SBLive! a 5.1 reproduktory fungovala nejak rozumne" treba zmodifikovat drivery.
    22.12.2004 14:52 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SBLive! na ALSA
    Re příspěvek se "šavlí"] Ovládat třeba 4 kanály jedním šoupátkem je dle mého názoru možné už na úrovni karty. Dříve v OSS jsem toto také neměl, ale nedal jsem se odradit a naučil jsem se programovat pro SBLive assembler a naučil se používat signal routing přímo na kartě přes emu utility. Nastavení takové, jaké jsem přesně chtěl (ovládání každého kanálu jedním šoupátkem plus jedno hlavní na všechny a další věci), mě sice stálo mnoho dní a mnoho hodin, ale vyplatilo se. Poté jsem do všech linuxů, které kde používám, vždy akorát přenesl svůj vyladěný config, lehce upravil na konkrétní situaci a paráda, fungovalo jak na CBLive player tak 5.1, ale od doby, kdy v kernelu OSS je jen bokem, že tam jako je a později nebude vůbec, od doby, kdy se provedla zásadní změna struktury jádra 2.4 > 2.6 a stím spojené věci jako jiný proc atd., tak luxusní moduly už do jádra nefungují a je nutné chtíc nechtíc použít alsa moduly. Ty ovšem zdaleka neobsahují tolik věcí, které hardware umí. Pouze jej umí "nějak" obsluhovat a umožňují základní funkce.
    Stále se přesto domnívám, že ALSU autoři snad navrhli tak, aby pomocí svých config scriptů umožňovala routování signálu obecně a zpřístupňovala layer mezi kartou a aplikací a tedy vhodnou konfigurací ALSY se dle mého názoru dá dosáhnout efektu, který mnoho lidí požaduje, ale jen najít tu správnou konfiguraci. Já jsem se o to nějakou dobu snažil, ale po několika dnech, kdy jsem trochu prokoukl do jazyku ALSY, který používá práve ve svých scriptech, jsem si o outorech pomyslel nejednu nepěknou věc a šel od toho. Nastavil si to do té míry, co jsem zvládl a co estě nehraničilo s naprostou prasárnou a tak funguji. Není to ideální, ale prozatím to funguje v mezích co na to mám čas a chuť. Věřím tedy, že se najde nějaký odhodlaný šťoural a nebude se bát do ALSY proniknout dále a po pochopení její vnitřní struktury bude umět napsat takový script, který i na dosti "univerzální" jaderné moduly bude umět nasadit routování signálu, jaké je třeba a které by jen s malými úpravami mohl použít co možná každý, nehledě na distribuci.
    22.12.2004 15:17 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SBLive! na ALSA
    http://ld10k1.sourceforge.net

    Tam sa daju pridat "supatka" tiez. Problem je, ze v alse sa par veci zmenilo (v drivery pre sb live) a uz to na sb live nefunguje (na audigy to chodi bez problemov), a uz nemam moc chut v tom pokracovat.
    corwin78 avatar 18.12.2004 14:49 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Live 5.1
    Také se přimlouvám za konfiguraci 5.1 u SB Live.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    elviin avatar 19.12.2004 17:54 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše a52
    Nevite nekdo, kde je k mani a52 kodek jako plug-in do xmms spolu s vystupnim pluginem pro alsu?

    diky

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.