abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Textové hudební přehrávače - II

    22. 3. 2005 | Robert Krátký | Multimédia | 8954×

    Opět představím a porovnám jeden funkcemi nabitý a jeden úplně jednoduchý přehrávač hudebních souborů pro konzoli. Navíc dojde i na dva programy doporučené vámi: mplay a MOC.

    V komentářích k minulému dílu mě několik lidí upozornilo na jejich oblíbené přehrávače, a proto se na ně také zběžně podívám. Teď se však podívejme na dva, které jsem vybral já.

    mp3blaster

    Na tento program jsem narazil jako první a hned se mi líbil. Hrál v tom asi roli především vzhled, protože mám rád, když program zobrazuje spoustu informací v různých částech obrazovky. mp3blaster toho ukazuje skutečně docela dost, ale na přehlednosti to programu neubírá a místa na zobrazení seznamu písniček většinou zbývá i tak dost.

    Kromě ovládacích prvků typu Play, Pause, Stop apod. (která jsou prezentována jako tlačítka, ale myš podporována není) obsahuje okno standardně i nápovědní pruh s dvanácti akcemi a klávesovými zkratkami, které je obhospodařují. Nenechte se však mýlit číslem 12. Funkcí je mnohem více a nápovědním pruhem je možné "listovat" pomocí kláves + a -. To je samo o sobě mírně matoucí, protože neexistuje způsob, jak získat pohled na všechny příkazy najednou. Než v pěti "obrazovkách" nápovědního pruhu nalistujete požadovanou funkci, zapomenete mezitím, jak se ovládala ta první, kterou jste hledali...

    mp3blaster

    Program sice umožňuje zobrazení souboru s nápovědou, ale tam jsou všechny povely popisovány do detailu, což zase není pro základní orientaci nutné.

    mp3blaster se bohužel neumí moc dobře vyrovnat se změnou velikosti okna emulátoru terminálu, ve kterém byl spuštěn. Program na změnu velikosti okna vůbec nezareaguje, což může být dost nepříjemné. V konzoli to samozřejmě nevadí.

    I přes snadno dostupný nápovědní pruh musím přiznat, že ovládání programu není tak docela primitivní. Především se mi moc nezamlouvá nutnost vytvářet takzvané seznamy. mp3blaster totiž rozlišuje mezi procházením souborů a prací s playlistem, takže pustit si nějakou písničku není úplně jednoduché. Písničky je potřeba nejprve označit, pak vložit do seznamu a pak spustit přehrávání. To mi připadá zbytečně nepohodlné.

    playmp3list

    Konečně se dostávám k programu, který jsem si nakonec vybral pro každodenní používání. Nejblíže z popisovaných aplikací je k němu asi ksmp3play. playmp3list nemá bohužel progress bar, ale to je jediná a malá vada na kráse.

    playmp3list je nadstavba - využívá mpg123 (respektive svobodný mpg321). Má přiměřené množství funkcí, ani málo, ani příliš moc. Umožňuje vyhledávání (i když jen podle počátečního písmene názvu písničky) i "přetáčení" písní. Nabízí základní práci s playlistem (abecední řazení, náhodné přehrávání, zobrazení buď plného názvu nebo bez přípony) a můžete si vybrat mezi ukazováním již odehraného času nebo odpočítávání do konce písně.

    playmp3list

    Velmi sympatická je naprostá nastavitelnost prostřednictvím velmi jednoduchého a přehledně komentovaného konfiguračního souboru. Změnit lze samozřejmě všechny klávesové povely (ovládání pomocí písmen X, C, V se mi ale zdá jednoduché a šikovné) a lze nastavit i barvy a většinu dalších aspektů zobrazení. Jako příklad je přichystáno několik barevných kombinací. Ale ta výchozí s modrým pozadím a kombinací žluté a zelené barvy je zcela vyhovující.

    playmp3list má tu šikovnou vlastnost, že vám nevnucuje svoji představu práce s playlisty. Po spuštění bez parametrů vypíše jen několik základních parametrů použitelných na příkazové řádce a hned se ukončí. Je nutné zadat něco k přehrávání (jako u ksmp3play) nebo alespoň adresář, který si přejete procházet. Chcete-li se tedy jen dostat do prostředí programu a vybírat odtud, stačí zadat:

    playmp3list .

    Když už si vyberete v adresářové struktuře nebo program spustíte se seznamem souborů jako parametry, můžete rovnou spustit přehrávání (nebo parametrem určit, že se má přehrávání zahájit automaticky). Plynule lze však přejít do "režimu" procházení adresářů. Když vám současný výběr dohraje, prostě přeskočíte do jiného adresáře a stisknutím Enter na písničce začne přehrávání všech písní v daném adresáři (počínaje tou, na kterou jste nastavili kurzor).

    Další programy

    mplay

    mplay je nadstavbou pro MPlayer napsanou v perlu. Šikovná věc. MPlayer toho přehraje skutečně hodně a mít možnost jeho schopností využít prostřednictvím jednoduše ovladatelného programu s textovým rozhraním je příjemné.

    Základní postřehy: funguje dobře, žádné zádrhely jsem neobjevil. V tarballu je přibalen instalační skript, který je nutno spustit s právy superuživatele - vše je pak nainstalováno do /usr/local/. Drobnou chybkou je, že instalační skript vás sice upozorní, že ke správnému běhu jsou zapotřebí určité perlovské moduly, ale to udělá těsně předtím, než skutečně zkontroluje, jestli je máte nainstalované. Kdyby místo toho nejprve zjistil, jak na tom váš systém je a pak by vybídl k případné doinstalaci chybějících komponent, bylo by to lepší.

    Další připomínku mám k (kontextové) nápovědě. Opět drobnost, ale protivná. Při zobrazení stránky s nápovědou jsou jednotlivé funkce prezentovány v seznamu, který začíná jednotlivé řádky popisem funkce, nikoliv klávesou, kterou se daná věc ovládá. Výsledkem je totálně nepřehledný zmatek: každá funkční klávesa je ukryta mezi různě dlouhými konci řádků popisků.

    Jinak se mi však mplay velice zamlouval. Asi také proto, že nadstavby MPlayeru jsem zatím viděl jen grafické, takže existence tohoto programu mě potěšila.

    MOC

    MOC (Music On Console) naštěstí nezkouší instalovat binárku moc, to by se asi nesetkalo s pochopením programu Qt meta object compiler. MOC je vlastně mocp.

    Program umí kromě MP3 přehrávat i OGG a WAV (a všechno ostatní, co podporuje knihovna libsndfile). Jeho prostředí je podobné playmp3listu, což se mi líbí. Používat se dá více méně stejně. Také jde spustit buď se seznamem souborů (a adresářů) nebo jen tak (v takovém případě nabídne k procházení aktuální adresář.

    Asi nejhezčí a nejpraktičtější funkcí programu MOC je možnost "odtrhnout" jej od terminálu a nechat na pozadí běžet pouze "server". K takovému serveru je pak možné připojit uživatelské rozhraní, a to dokonce i několik - například jedno v konzoli a další v emulátoru terminálu v X. Všechna takto připojená rozhraní ukazují totéž. MOC pěkné.

    moc

    Kromě dalších běžných funkcí stojí za zmínku i schopnost provádět převod znakových sad za použití iconv, takže pokud máte sbírku písní s tagy kódovanými třeba ve Win1250, neměl by to být problém. Navíc je možné nastavit, jakým způsobem se budou zobrazovat informace z tagů v playlistu. Stejně jako u playmp3listu lze plně konfigurovat ovládací klávesy a změna vzhledu pomocí témat je také možná.

    MOC si tedy získal mé sympatie a nahlodal mé rozhodnutí zůstat s playmp3listem. Je mu totiž velmi podobný, umí všechno stejně a ještě o trochu více. Navíc není omezen jen na MP3. A má progress bar... :-).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.3.2005 00:31 balda
    Rozbalit Rozbalit vše Open Cubic Player
    http://labs.nixia.no/ocp.php nekoho by mohl zajimat linuxovej port tohoto kdysi velmi oblibeneho prehravace pro DOS...
    22.3.2005 03:50 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open Cubic Player
    Kdyz uz jsme u tech modulu, docela efektne vypadaji mp a nmp.
    -- OldFrog
    22.3.2005 07:50 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše prehratie iba úseku v mp3
    Ahoj, nechce sa mi študovať všetky tieto programy, potreboval by som program teda presnejšie príkaz, ktorý mi prehraje mp3 súbor od x sekundy do y sekundy
    22.3.2005 13:20 Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prehratie iba úseku v mp3
    Sice overkill, ale mplayer ma aj tak kazdy, nie?

    mplayer -ss < x > & sleep < y-x >; kill %%
    22.3.2005 11:06 ch-in-A
    Rozbalit Rozbalit vše webove rozhrani pro prehravani hudby
    pekne vec toto http://grecni.com/roomjuice/ webove rozhrani, diky kteremu si muzete umistit vsecky soubory s muzikou na nejaky servrik v LAN kde je velky disk, pustit si je a vypnout stanici :@)...treba
    22.3.2005 12:49 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Sox play
    Tak už druhý díl a pořád žádná zmínka o nepřekonatelném přehrávači play z balíku sox. Tento přehrávač je naprosto nepřekonatelný, stačí napsat play *.{mp3,ogg,wav} a on playe. O právě přehrávané skladbě máte perfektní přehled, je to ta posladní ve výpisu programu. Žádné rozptylující uživatelské rozhraní, výborná podpora playlistu, který si můžete vytvořit v libovolném (oblíbeném) textovém editoru a přehrávání spustíte pomocí xargs <playlist |play(všiměte tu podporu playlistu delšího než 64kB) a ukončíte pomocí ^C nebo zasláním SIGTERM příslušnému procesu. Ta jednoduchost a funkčnost, tomu se nic nevyrovná.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    23.3.2005 15:51 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sox play
    No je vidět, že jsem měl horečku když jsem to psal. Samozřejmě, že správně má být
    xargs play <playlist
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    22.3.2005 15:15 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše MOC
    Moc vypadá super, a s tím jménem konečně stylový přehravač na power metal :-)
    Copak toho není dost?
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 23.3.2005 07:46 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MOC
    Dekuji za zajimave tipy. Opet jeden z clanku kde je dulezity nejen dobry clanek autora, ale i jakoby predpripraveny prostor k diskuzi.

    Libi se mi MOC, a "rozsireni" play o xargs (hezka ukazka klasicke unixove logiky) Ale i ostatni tipy se zdaji zajimave, diky. Jen vice clanku o te "skarede prikazove radce", at lide pochopi, ze netreba se uklikat k smrti.

    PS: power metal? hmm... to zni dostatecne silene :-D mrknu na freemusic.
    23.3.2005 13:47 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MOC
    Jediné co je okolo power metalu šílené jsou spolubydlící, když je nutím to poslouchat :-D

    Musím vyházet ze systému ten Qt nesmysl a dát MOCi to správné jméno ;-)
    Copak toho není dost?
    23.3.2005 12:56 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MOC
    No, my drsnější bychom raději volili program s názvem SMRTKA;-) Ale i tak dobrý:-)
    23.3.2005 13:50 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MOC
    Drsnější? Kdo je tady nejdrsnější, ts, znáš Nanowar? ;-) (pro ty co neznají)
    Copak toho není dost?
    22.3.2005 21:20 vend | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše mp3blaster

    Pokud si chcete pustit jen jednu písničku, není třeba jí přidávat do playlistu.

    Stačí pomocí F1 otevřít adresář, nastavit se na soubor a klepnout do enter.

    23.3.2005 15:06 juice | blog: dzusoviny
    Rozbalit Rozbalit vše mpd
    Ja si myslím, že najlepší prehrávač je aj tak mpd + frontend (napr. ncmpc), používam už dlhšiu dobu a som spokojný.

    Hlavná výhoda pre mňa okrem toho že ide o server/klient princíp je v tom, že tento prehrávač sa správa vlastne ako jukebox, t.j. stačí raz nastaviť v configu, kde sa nachádzajú audio súbory a tieto potom mám hneď k dispozícii a môžem z nich vyberať do playlistu celé albumy (adresáre) či jednotlivé skladby.

    Z toho vyplýva, že stačí prehrávač spustiť a môžem hneď vyberať album, ktorý chcem počúvať, nemusím ako pri niektorých prehrávačoch stále myslieť na to, aký adresár z akej cesty chcem prehrať, a to nezachránia ani playlisty (to je to čo mi najviac vadí na prehrávači typu xmms). Ja sám napr. playlisty (m3u) vôbec nepoužívam, všetku hudbu mám kategorizovanú pomocou adresárovej štruktúry.

    Priznám sa že nepoznám všetky prehrávače uvedené v článkoch, ale poskúšal som ich (tých textových) dosť vrátane takých, ktoré v článkoch nie sú. Škoda, že sa autor nepozrel aj na prehrávač mpd, hoci sa zmienka o ňom objavila aj v minulej diskusii. Ja môžem len odporúčať.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.