abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 676 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.

    1. 12. 2015 | Redakce | Reklama | 2218×

    Cestování po republice či okolních zemích už je dostupné a mnohé rodiny nebo skupiny přátel se na takovou cestu vydávají častěji než kdy dříve. O správný cíl a včasné dojetí se starají stále dokonalejší navigace GPS, jejichž systémy mohou ušetřit cestovatelům i hodiny strávené v kolonách a zácpách.

    Představíme si jednak GPS navigace určené pro běžné použití v automobilu, jednak navigační aplikace, které využívají funkce chytrého telefonu nebo tabletu a dokáží s připojením na internet velmi mnoho, a to nejen vlastní navigaci po cestě, která byla vybrána navigací jako ta nejvhodnější.

    GPS do auta?

    Nejdříve se podívejme na navigace do auta a jejich možnosti. Zprvu je nutné si uvědomit, že GPS navigace slouží primárně pouze pro jeden účel, tedy pro použití ve voze, což může mít své výhody i nevýhody. Mnohdy do nich výrobci například nedají dostatečně velkou baterii pro delší výdrž, ale při zapojení v autě existuje možnost navigaci nabíjet, tudíž se tento problém prakticky vyřešil sám. Mnoho nových modelů navigací již podporuje češtinu, tudíž i starost o podporu lokálního jazyka také odpadá.

    Nabídka navigací je dnes opravdu široká od těch nejlevnějších GPS navigací v cenách kolem 1 000 Kč, které sice zpravidla dokáží navést, kam uživatel potřebuje, ale bude muset oželet například aktualizace map, velké úložiště či paměť pro zapamatování oblíbených míst a tras, až po ty nejvyšší propracované modely v cenových relacích 8 až 9 tisíc Kč.

    navigace

    Lídři v navigacích

    Jako nejdůležitější výrobce navigací, jejichž modely se pravidelně umísťují na předních příčkách různých hodnocení a testů, je třeba uvést navigace značky TomTom a Garmin. První zmíněná společnost vyvinula dokonce i vlastní navigační aplikaci, o které později. Pojďme si tedy stručně představit vybrané zástupce těchto značek nejprve model TomTom GO 510 World Lifetime. Uživatel s ní získá doživotní aktualizaci map, což rozhodně není k zahození a navíc má k dispozici rozsáhlé mapy nejen pro pár zemí v Evropě, ale celého světa – ideální pro opravdu náročné cestovatele. Pokud se svým vozem cestujete výhradně po Evropě a zejména po zemích EU, lze doporučit levnější model GPS navigace TomTom Start 25 Lifetime, která je jedním z nejlepších zařízení ve své třídě, a se kterou opět získáte doživotní aktualizace map Evropy zdarma. Konkurenční výrobce Garmin nabízí v této kategorii např. GPS navigaci Garmin nüvi 2597 Evropa Lifetime, jejíž rozsáhlé 8GB úložiště zajistí uchování velkého množství dat. Doživotní mapová podpora a pokrytí zemí Evropy je pak samozřejmostí, stejně jako čeština a hlasové i dotykové ovládání samotné navigace.

    Většina novějších modelů navigací je vybavena USB kabelem pro nabíjení a připojení k počítači, integrovaným držákem, kompatibilitou s přijímači informací RDS-TMC o dopravní situaci a například i propracovaným systémem navádění přes jízdní pruhy, parkovacím asistentem, či předinstalovanými radary.

    A co GPS v telefonu?

    Chytré telefony mají pár nevýhod, s nimiž je třeba při použití ve vozidle počítat. Zaprvé menší odolnost vůči nárazům. Pokud telefon nesprávně připevníte, můžete přijít nejen o možnost jak se dostat se svým vozem do vytouženého cíle. Při pádu telefonu se totiž bohužel může poškodit samotné GPS v zařízení. Tyto problémy jsou u GPS navigací do auta, třeba těch výše zmiňovaných, vyřešeny odolností, držáky a zaměřením se pouze na jednu funkci, což u chytrých telefonů čekat nelze.

    Na druhou stranu je v telefonu možnost využít mnohem více funkcí. Ať už jde o kvalitnější zvukový vstup i výstup, nebo o možnost si najít aplikace pro navigování dle svých představ a až následně si ji připlatit za potřebné služby. Všeobecně se můžeme bavit o šesti aplikacích, které opravdu stojí za to.

    navigace

    Více funkcí v telefonu

    První z nich je aplikace TomTom GPS Navigation Traffic. Prakticky jde o předělaný systém z GPS navigace do aplikace a navíc uživateli umožňuje lepší funkcionalitu díky připojení k internetu. Za druhé zde máme Mapy.cz od českých vývojářů. Tuto aplikaci bychom mohli pochválit za kvalitní podání českého jazyka i navigaci po České republice včetně režimu offline, tj. bez připojení k internetu. Bohužel by však nebylo příliš moudré se s ní pouštět na příliš složité zahraniční cestování.

    Mapové podklady a jejich vlastnosti

    Google Mapy jsou již osvědčeným podpůrným asistentem na cestách. Nicméně nutnost připojení k internetu je trochu na obtíž zejména v zahraničí, kvůli cenám datového roamingu – offline verze totiž neexistuje a navigování je na tom podobně. Avšak za krátkou chvilku se vše potřebné stáhne do telefonu či tabletu a nadále již internetové připojení není potřeba. Mapy Nokia Here se osvědčily na výbornou a není si na co stěžovat. U aplikace Waze je třeba býti trochu ostražití. Je nutné si překontrolovat, kudy chcete jet a kudy vám aplikace nabízí jet. Nakonec zde máme aplikaci Sygic GPS s níž je cestování poměrně snadné, avšak její občasné kolísání a ztráta signálu GPS může trochu vadit, zvláště ve změti křižovatek.

    navigace

    Jak se tedy správně rozhodnout?

    To je vždy těžké, avšak do auta je přeci jen GPS navigace zpravidla lepší volbou. Mnohé modely nabízejí širokou škálu možností a dokáží uživateli vybrat velmi dobrou trasu. Navíc jejich odolnost jistě potěší a co si budeme povídat, o radarech měřících rychlost je jistě dobré vědět, že? Už je tedy pouze na vás, zda chcete investovat do kvality a mít při ruce společníka, který napoví i při obtížných dopravních situacích, nebo když se spokojíte s navigační aplikací zdarma v telefonu či tabletu.

           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Petr Tomášek avatar 2.12.2015 12:24 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    1) kterej d*bil zase neumí odlišit GPS (příjmač) od navigace?

    2) s těma tomtomama, garminama a jinýmá srág*rama si jděte laskavě vytřít svůj analytický otvor

    3) až konečně někdo dodá na trh navigaci založenou na nějaké klasické linuxové distribuci, s veřejně přístupným kompletním zdrojovým kódem, která používá výhradně OSM databázi, umí navigaci offline a „nevolá domů“, taxe ozvěte. Do té doby zklapněte zobák, protože vám na to nikdo není zvědavý...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    2.12.2015 12:30 Petr Malý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    1. --

    2. tyto navigace jsou velmi dobrou alternativou, např. pokud člověk v autě využívá telefon hlavně jako telefon

    3. ...a nejlépe zdarma, že?
    Petr Tomášek avatar 3.12.2015 10:04 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    3. ...a nejlépe zdarma, že?

    To jsem nikde nepsal. Já si klidně za hardvér i připlatím, ale musím mít nad ním kontrolu. A ne, že si tam nemůžu nainstalova, co chci já, protože ten čur*k výrobce zamknul bootloader nebo drží pod pokličkou dokumentaci. A to nemluvím o případech, kdy mně naprosto sprostě špehuje...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    kyknos avatar 2.12.2015 12:49 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    neznam lepsi navigace, nez ty od garminu
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Fluttershy, yay! avatar 2.12.2015 23:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    …a jedna ze stěžejních vlastností (aspoň těch terénních modelů) je navigace offline a podpora OSM.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Petr Tomášek avatar 3.12.2015 10:05 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Jakože si garmin stahuje automaticky updaty přímo z OSM databáze i pro normálního uživatele?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    3.12.2015 10:42 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    automaticky ne, ale dají se sehnat denně/týdně/měsíčně generovaný obrazy který jen nahraješ na kartu.
    Fluttershy, yay! avatar 3.12.2015 10:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Jakože stáhnu z webu balík map a zkopíruju ho na kartu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 4.12.2015 22:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Minimálně starší garminy neumí mapy z více souborů (např. když si stáhneš ČR a SR jako samostatné mapy), musí se to zabalit pomocí gmt, které nevím, jestli má i linuxovou verzi, ale jede ve wine.
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2015 22:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Jak moc starší? Buď není problém u ~8 let starého modelu, nebo byla Argentina nebo extrémně detailní cyklomapa Nového Zélandu v jediném souboru.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 4.12.2015 22:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Na eTrex Legend HCx se mi to nepovedlo (zkoušel jsem gmapsupp1.img a nějaké další vygooglené názvy).
    8.12.2015 12:00 WhoCares
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Na Vista HCx se mi kdysi povedlo nahrát asi 1GB mapu Polska, dokonce to do dvou minut našlo cestu od Mazurských jezer do Varšavy a před Varšavou po dlouhém přemýšlení do Těšína. Na to, že z Brna k Dalešické přehradě s originální mapou to plánovalo trasu přes Znojmo docela úspěch.
    Jendа avatar 8.12.2015 16:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Mně mapa (největší jsem zkoušel 400 MB) taky funguje a routuje. Bavili jsme se ale o tom, jestli je možné mapy kombinovat prostým zkopírováním souborů.
    PepaSFI avatar 2.12.2015 18:36 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    jako žebysme v kapse nosili noteboučka s Debianem nebo tak něco? Mám pocit že naprostá většina potenciálních uživatelů má trochu jiné nároky. Obvykle je to "aby to fungovalo" a jestli to má přístupný zdroják bude zajímat celkem bezvýznamnou část. OSM pro běžného uživatele taky není žádná výhra, to říkám jako spokojený uživatel. Běžný uživatel moc nadšený není když zjistí že v mapě chybí kus silnice a pár vesnic. A obvykle se netváří moc nadšeně na výzvu "tak to tam domaluj, snaž se trochu když už to máš zadarmo"
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    kyknos avatar 2.12.2015 23:18 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    navigace by hlavne mela navigovat za kazdeho pocasi a za vsech moznych podminek, nejaka krehka elektronika je pro to naprosto nevhodna
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Petr Tomášek avatar 3.12.2015 10:01 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    jako žebysme v kapse nosili noteboučka s Debianem nebo tak něco? Mám pocit že naprostá většina potenciálních uživatelů má trochu jiné nároky.
    naprostá většina nechodí na abclinuxu.
    Obvykle je to "aby to fungovalo" a jestli to má přístupný zdroják bude zajímat celkem bezvýznamnou část.
    pro běžného čtenáře abclinuxu je to naopak jedním ze zásadních bodů
    OSM pro běžného uživatele taky není žádná výhra, to říkám jako spokojený uživatel. Běžný uživatel moc nadšený není když zjistí že v mapě chybí kus silnice a pár vesnic.
    to se mi ještě nestalo. naopak mám zkušenost, že OSM jsou daleko kvalitnější než jiné mapy (jak na tom je dnes seznam.cz nevím, protože tam, kde žiju, krade seznam od OSM).
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    kyknos avatar 3.12.2015 10:07 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    nevi, kdo je bezny ctenar abclinuxu, ale osobne mi je nekde na mori naprosto volne, zda mam zdrojak od navigace nebo ne

    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    3.12.2015 10:45 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    OSM mají některá místa zpracovaný luxusně, některý vůbec - to je moje zkušenost. A na rovinu když pojedu někam kde to neznám, tak se spolehnu na oficiální mapu od garmina, než abych spoléhal na to, jestli se editor té které oblasti na osm blbě vyspal, odstěhoval, nebo umřel...

    Fluttershy, yay! avatar 3.12.2015 10:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Oficiální mapu od Garmina, která nás autem štvala přes zasněžené horské sedlo asi 500 výškových metrů nad silnicí/průsmykem. Nebo Topo Czech, ve kterém jsou (minimálně v Beskydech) neexistující turistické značky.

    První se na tu mapu snad podívám a příp. si porovnám map více.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.12.2015 11:02 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    První se na tu mapu snad podívám a příp. si porovnám map více.
    samozřejmě že se podívám zhruba kudy pojedu ale abych porovnával křižovatku po křižovatce to určitě ne

    stejně tak když vidím v náhledu trasy že mám jet nějakejma kotárama když vedle je dálnice, tak jedu podle sebe a ne podle navigace.
    která nás autem štvala přes zasněžené horské sedlo asi 500 výškových metrů nad silnicí/průsmykem
    existuje taková poučka: navigace je pomůcka, ne zákon
    Fluttershy, yay! avatar 3.12.2015 11:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    existuje taková poučka: navigace je pomůcka, ne zákon

    No shit, Sherlock.

    Horší je, když kvůli tomu navigace nenaviguje a místo toho hlasitě protestuje, takže člověk musí řešit o věc víc (tj. umlčet ten krám).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Saljack avatar 3.12.2015 14:59 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Presne, docela bych se divil, kdyby v OSM chybela nejaka vesnice, nebo silnice (nemluvim o nejake polni ceste, ale tech je tam porad 100x vice nez nekde jinde).
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    kyknos avatar 3.12.2015 15:02 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    v polsku jsme narazili na vesnici, ktera nebyla ani v papirove mape koupene u pumpy, ani v garminovi, ani v osm :D
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Marián Kyral avatar 4.12.2015 07:37 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    A dal jsi ji do OSM? Případně, přidal jsi alespoň poznámku? To je totiž největší výhoda OSM.
    kyknos avatar 4.12.2015 10:07 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    ne, to by mi asi osm musela sponzorovat nejaky univerzalni roaming nebo satelitni mobilni internet. a vlastne bych asi ani nechtel. offline dovolena je ten nejlepsi relax.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 4.12.2015 10:15 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    navic by tam ty prace bylo fakt hodne - az na par vyjimek jako tahle vesnice v podstate platilo, ze vsechny dulezite veci v mape byly spravne - tedy alespon v jedne z tech tri map. ve, ktere, to uz bylo vcelku nahodne a casto mela treba jedna pravdu a dve lhaly. ale to byl skolni vylet v prvaku, to uz je teda skoro pred 4 lety, treba se polaci od te doby pochlapili

    tu papirovou mapu jsem si schoval na pamatku, krome chyb co pozna clovek az v terenu je zajimava i tim, ze napriklad silnice na sebe nenavazuji ani mezi listy :D
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Jendа avatar 4.12.2015 22:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Teď už je to docela kompletní, ale ~2012 to bylo běžné.
    PepaSFI avatar 7.12.2015 15:07 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    lepší se to ale chyby pořád jsou. Tak nějak v tom období před cca 2 lety se to i blbě dělalo. Na Bingu který je jeden ze zdrojů snímků se prostředkem republiky táhl pás v mizerném rozlišení, vpodstatě na tom nebyly vidět ani vesnice. Obec kde bydlím a několik dalších existovaly jen jako název v prázdnotě. Teď je to lepší, o trošku. Před časem se vesnice objevila, zřejmě jako výplod nějaké automatiky, dost nepřesně, bez místních komunikací a části domů. Velice často chybí třeba označení jednosměrek, sám jsem je vedle ve městě doplnil.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    5.12.2015 05:19 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    jako žebysme v kapse nosili noteboučka s Debianem nebo tak něco?
    V kapse sice ne, ale v autě při cestách mimo místa, která znám, opravdu vozím sice ne notebook, ale malý netbook (s ARMem) s Debianem, plus nemapovou GPS od Garminu, kterou používam spíš jako logger (a abych našel místo, kde jsem auto zaparkoval).
    3.12.2015 23:44 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    3) Android s OsmAnd to mozno nesplna uplne dokonale, ale neviem ci existuje lepsia kombinacia.
    Jendа avatar 4.12.2015 22:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Já se chci zeptat, jestli tu někdo zkoušel jet na kole podle hlasové navigace osmand podle předem nahrané trasy. Protože já jo a vůbec to nešlo, tak jestli je chyba u mě, nebo je to všude. Nebyla to žádná komplikovaná trasa, Praha-Příbram a zpátky.

    Po dvou špatných odbočeních jsem si na řídítka přilepil ručního Garmina, kterého jsem naštěstí měl s sebou jako zálohu, a dojel jsem podle něj. Ale ten neumí dát odbočku najevo tak, aby si toho člověk všimnul ve 40 km/h, a trasu neumím nastavit širší než 3 pixely, takže není moc vidět.
    5.12.2015 22:08 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Pokial viem, tak ludia to skusaju, je to bezny sposob pouzitia na fore OsmAndu. K nespravnym odboceniam sa tazko vyjadrit, moze byt aj chyba v mape (OSM data).
    4.12.2015 19:58 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    3) až konečně někdo dodá na trh navigaci založenou na nějaké klasické linuxové distribuci, s veřejně přístupným kompletním zdrojovým kódem, která používá výhradně OSM databázi, umí navigaci offline a „nevolá domů“, taxe ozvěte.
    Navigací bych to nenazýval, ale výše uvedený požadavek splňuje nokia N900 a použití aplikace Marble a MoNav routing daemon. Lze použít OSM online, offline, no a pokud ti vadí hlas Kolibáče, tak si hlášky můžeš namluvit sám. Nijak sem neskoumal jestli Marbl volá domů nebo jinam, tuhle otázku neřeším.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2015 20:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    kompletním zdrojovým kódem
    požadavek splňuje nokia N900

    Fakt?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.12.2015 08:40 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    V čem je problém? K marblu zdroják máš. Pokud máš na mysl i zdrojáky k firmvéru, tak to je ošemetná záležitost těchto zařízení.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    Fluttershy, yay! avatar 5.12.2015 10:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Samozřejmě, že je řeč o ovladačích/firmwaru k hardwaru.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    kyknos avatar 4.12.2015 21:07 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    opravdu nerozumim, jak nekdo muze byt ochotny jako navigaci pouzivat zarizeni, kteremu vadi voda a dalsi zivly a je nehorazne citlive na nedostatek elektriny... na prochazky po meste snad, ale ani autem bych se s tim nevydal trosku mimo civilizaci
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2015 21:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    trosku mimo civilizaci

    Bingo. Většina jsou zaprdění (malo)měšťáci. /s

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.12.2015 08:55 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    opravdu nerozumim
    A rozumíte tomu, že mám jiné priority, které se neshodují s vašimi, takže mi tohle řešení prostě vyhovuje? S marblem a osm jsem se vždy dostal tam kam jsem potřeboval, tudíž nemám potřebu si pořizovat specializované nádobí od garmina, tomtoma a jiných výrobců.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    kyknos avatar 5.12.2015 10:26 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    nerozumim - mechanismus uvazovani by me zajimal
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    2.12.2015 12:35 Petr Malý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Mých pár postřehů:

    * od TomToma mě zrazovali, že je nutné znát č.o. místo č.p. Vybral jsem si proto garmina

    * navigace na bázi google map má samozřejmě svoje obrovské výhody - hlavně co se týče dopravní situace. Garmin i TomTom (prý) umí samozřejmě i informace o nehodách, ale v uzavírce nepomohou. Mimochodem, už i google maps umí offline.

    * Garmin - mám z nich tak nějak smíšený pocit. Mám LifeTime, ale některé informace (často přidání/odstranění kruhového objezdu) mají rok zpoždění.

    Osobně často jezdím tak, že mám většinu cesty puštěného garmina (hodně volám) a na finále (místo určení) často zapínám google mapu v telefonu. Stává se mi, že garmin zná ulici, ale už ne konkrétní číslo.
    2.12.2015 17:48 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    tomtom mi přišel lepší v uživatelském prostředí - takovej přehlednější

    ale v poslední době jsem kupoval dvě navigace do aut a už jsem šel go garmina s lifetime a dobrý - jen to chce držet aktuální. na roční zpoždění jsem ještě nenarazil, ale na blbě značený jednosměrky už jo - přeba praha staré město, nebo malá strana

    na turistiku používám už leta garmina 60Csx a max spokojenost - ať už u nás, někde na balkáně nebo v usa

    co mi v něm chybí jsou některé detaily, které mají mapy.cz nebo osm - mám úchylku na skály a hory a třeba jména a lokace věží, nebo různých stezek a průsmyků bývají na osm (někdy i o hodně) lépe značené

    2.12.2015 17:53 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    ale ještě - garmin občas vydá nějakou speciální edici konkrétní oblasti a tam je to luxusní - těžko říct kde berou podklady, ale je tam snad všechno - třeba TREKMAP GOLD v2.0 (lago di garda trek)
    2.12.2015 19:31 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Číslo orientační je snad to, co se běžně udává. Většinou sekvence od 1 nahoru směrem z centra města. Číslo popisné je to složité, co si nikdo nepamatuje.
    2.12.2015 13:37 janc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    na telefone mam OsmAnd a Navigator
    obidve pouzivaju offline mapy z openstreetmap

    v aute pouzivam na 90% garmina
    2.12.2015 14:57 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    V aute pouzivam Navfree s offline mapami OSM na telefonu Blackberry Classic. Jeste se mi nestalo, ze by vypadl z drzaku, jak popisuje clanek. Mensi odolnost jsem nezaznamenal.

    Na turisticke mapy na tomtez telefonu pouzivam c:geo, opet s offline OSM.
    2.12.2015 19:33 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Co je to za reklamu?
    To si TomTom a Garmin zaplatili společně reklamu? Jinak postrádám smysl článku.
    Fluttershy, yay! avatar 2.12.2015 23:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je to za reklamu?
    Ještě to mohl být ten srovnávač cen, či co.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 2.12.2015 23:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    co si budeme povídat, o radarech měřících rychlost je jistě dobré vědět, že?

    Jaká náhoda, že třeba zrovna TomTom předával uživatelská data dále a pomáhal „pomáhat-a-chránit“ kasírovat.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.12.2015 11:28 Jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Chyba: google maps offline
    "Google Mapy jsou již osvědčeným podpůrným asistentem na cestách. Nicméně nutnost připojení k internetu je trochu na obtíž zejména v zahraničí, kvůli cenám datového roamingu – offline verze totiž neexistuje a navigování je na tom podobně."

    To není pravda, do google map nedávno přibyla možnost stáhnout si offline libovolnou oblast. V ní je pak možné navigovat se i hledat offline.

    Viz např. http://www.theverge.com/2015/11/10/9700440/google-maps-offline-navigation-search-available
    3.12.2015 23:43 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chyba: google maps offline
    A da sa stiahnut cely stat?
    3.12.2015 17:00 Richard Jan Voigts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevíte kudy kam? Pořádná GPS vždy pomůže a poradí.
    Když už tak sleduji vaše sofistikované komentáře - s manželkou jsme si pro tu legraci pořídili do auta (už druhou) navigaci s Liškou. Jednak je dobrá, jednak mě výrobce prakticky nezajímá - že je to Dynavix jsem se právě musel podívat do vyhledávače. Rychlá trasa, chytrá trasa atd. - ještě se nám nestalo, že bychom zakufrovali, umí i trochu lepší polní cesty. Bohužel se moc nedá sehnat, máme ji z druhé ruky z auta, té první odešel napájecí konektor a pak jsem ji dorazil osobně, když jsem ji chtěl opravit a vyskřínil. Skončila ve sběrném boxu na elektrická zařízení.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.