abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 06:00 | Pozvánky

Dnes a zítra probíhá v Praze konference Internet a Technologie 18 pořádaná sdružením CZ.NIC. Sledovat ji lze online.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 01:11 | Komunita

V září proběhl v Madridu Open Source CubeSat Workshop 2018. Videozáznamy přednášek byly zveřejněny na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 00:55 | Zajímavý software

Společnost Amazon představila Amazon Corretto. Jedná se o fork a distribuci OpenJDK (Open Java Development Kit) s dlouhodobou podporou od Amazonu. Ke stažení je preview verze 8. V plánu je také verze 11. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Jedná se o reakci na oznámení společnosti Oracle, že bezplatné aktualizace její Javy nebude možné po lednu 2019 používat komerčně. Název Coretto vychází z Caffè corretto, tj. espressa s alkoholem.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 12:44 | Nová verze

Po roce vývoje od vydání verze 5.2.0 byla vydána verze 5.3.0 svobodného integrovaného vývojového prostředí KDevelop (Wikipedie). Novinkou je analyzátor Clazy. Vylepšena byla podpora programovacích jazyků C++, PHP a Python. Ke stažení a k vyzkoušení je i binární balíček s KDevelopem 5.3.0 ve formátu AppImage.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 05:55 | Komunita

Ubuntu 19.04 bude mít kódové jméno Disco Dingo. Dle oznámení v diskusním listu ubuntu-devel-announce je ve vývojové verzi Disco Dinga výchozím Pythonem 3 verze 3.7. Perl byl aktualizován na verzi 5.28. OpenSSL 1.0 bude nahrazeno OpenSSL 1.1.1 LTS. Nové instalace Dinga budou mít sloučený /usr. Stane se tak 7 let po sloučení /usr ve Fedoře nebo Arch Linuxu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
včera 02:22 | IT novinky

V pondělí a úterý proběhl v San Franciscu Chrome Dev Summit 2018. Přehled dění v příspěvcích na Chromium Blogu. Videozáznamy přednášek na YouTube. Představen byl například web pro webové vývojáře web.dev nebo rozšíření webového prohlížeče Chrome s názvem VisBug (YouTube) určené pro webdesignery. Slíbená je podpora Firefoxu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.11. 23:22 | Zajímavý projekt

Byl spuštěn Humble Dystopian Bundle. V balíčku počítačových her jsou také hry běžící na Linuxu: Beholder, Orwell: Keeping an Eye On You, Orwell: Ignorance is Strength a Observer.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.11. 22:44 | Zajímavý článek

Jan Klat publikoval na Medium výsledky ankety věnované platům PHP vývojářů. Zúčastnilo se 419 respondentů. Kompletní výsledky na Tabulky Google.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
13.11. 22:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.29 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Představení novinek také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.11. 11:47 | Pozvánky
Začínáte s automatizací? Chcete se naučit správně používat Ansible? Přijďte na další Prague Containers Meetup 20. listopadu v prostorách Seznamu v Praze na Andělu.
little-drunk-jesus | Komentářů: 2
Jak nejčastěji otevíráte dokumenty na počítači?
 (89%)
 (4%)
 (7%)
Celkem 76 hlasů
 Komentářů: 5, poslední včera 21:21
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 00:51 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

Mno, pominu ty organizační záležitosti a tady jsou mé přípomínky:

  • Překlad mi hlavně v úvodní kapitole přišel dost zvláštní až neohrabaný, ale pak už to bylo v pohodě.
  • Narazil jsem na poměrně dost chyb ve formátování, velkých/malých písmenech a nějaké překlepy (i v ukázkách kódu), taky jedna správně modrá stránka je v mém výtisku bílá. Naopak jsem nepostřehl hrubky, to potěší.
  • Papír i sazba mi (až na ta podtržení) vyhovují.
  • Oproti původnímu Dive into Python je to z hlediska obsahu téměř úplně jiná knížka.
  • Většina věcí je vysvětlena velmi srozumitelně, ale člověku, který nikdy neviděl Python, natož neprogramoval, bych to nedoporučil ani omylem.

BTW v článku je docela dost chyb hlavně v interpunkci, ale teď se mi nechce to sbírat a hlásit.

14.4.2011 03:56 ____ | skóre: 15 | blog: _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Na mě knížka zapůsobila negativně. Jednak za to mohla ta prazvláštní sazba, druhak vyčerpávající roztáhlost a nudnost.
corwin78 avatar 14.4.2011 09:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Mě se tato kniha velmi líbí, a lepší materiál k Pythonu v češtině jsem osobně nepotkal (netvrdím, že třeba někde neexistuje).
Uživatel GNU/Linux # 420871 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 09:28 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Nejen v češtině. Jinak mě zaujala jenom Building Skills in Python, ale tu jsem neprošel celou. Jinak je to skoro všechno pro úplné lamy, nebo specializované na nějakou knihovnu nebo způsob použití.
15.4.2011 00:12 Lukáš Kotek | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Python 3 od Marka Summerfielda mi nepřijde vůbec špatný.
Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
15.4.2011 08:44 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Výše zmíněnou knihu mám doma od minulých Vánoc a jsem s ní velmi spokojen. Lze ji použít buď jako referenční příručku, tak i jako dobrý návod od kterého se dá odpíchnout při řešení úkolu v oblasti, ve které jsem se objevil poprvé.

Za pozornost (pro začínající) podle mého také stojí Učebnice jazyka Python.

Knihu recenzovanou v článku jsem si včera letmo prošel a musím přiznat, že styl jakým je napsaná byl pro mne zprvu trochu neobvyklý, ale rychle jsem si zvykl. Když si pdf knihy procházím dnes, tak mi přijde napsaná velmi dobře. Navíc obsahuje celou řadu chytrých nápadů a koncepcí, která jsou jasně vysvětleny.
14.4.2011 06:12 zulu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Nekupovat.
14.4.2011 07:48 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Asi největší výzvou překladatele tak byl překlad list/dictionary/set comprehession ... seznamu/slovníku/množiny
Tohle jsem trochu nepochopil, proč to byl takový oříšek přeložit. Tyhle pojmy se takto do češtiny překládají minimálně 20 let (nejspíš o dost déle, ale nejsem takový pamětník). Stačí se podívat do libovolné česky psané knihy. V překládaných záleží na (ne)znalosti překladatele.
14.4.2011 09:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
No jediný ekvivalent, o kterým vím je generátor seznamu. Což je v Pythonu trošku problém, protože tam je generátor přesně vymezený pojem - to s kulatými závorkami, nebo yield.

Pro ty, kteří se chtějí prokousat vznikem tohoto překladu - viz archívy březen a duben 2010 na py.cz.

BTW: když už je tak zřejmé, jak list comprehession přeložit, jistě by bylo možné napsat taky jak se překládá.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
14.4.2011 09:36 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Beru zpět, špatně jsem pochopil tu větu v článku. Neodhalil jsem pravý význam těch lomítek ve větě. Já jsem myslel, že se řešilo jak přeložit list, dictionary a set.
14.4.2011 22:53 Gejza Jenča
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

Ja prekladám pri prednáškach "list comprehension" ako "vydelenie zoznamu". V tomto prípade totiž termín comprehension bol zdedený z matematického pojmu "set comprehension", ktorý sa prekladá ako "vydelenie množiny".

viď toto.

rADOn avatar 14.4.2011 13:44 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Poté se již čtenář dozví, že iterátory jsou v Pythonu objekty implementující metodu __iter__, která vrací objekt s metodou __next__…
Chyba soudruhu, ta druhá metoda se jmenuje prostě next(), bez podtržítek. Vím, je to překvapivé, ale i takové exoty v pythonu trpíme :-)
"2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
14.4.2011 13:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Jasně, poprosil jsem Luboše, ať to opraví.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Luboš Doležel (Doli) avatar 14.4.2011 14:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Opraveno, díky!
15.4.2011 19:56 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Jestli se nepletu, Guido jeden cas zvazoval, ze to ve verzi 3 skutecne na __next__ prejmenuje, takze je to pochopitelna chyba.
16.4.2011 09:58 janik | blog: janko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Ha... zjavne to naozaj v trojke premenovali: Python 3.1.3 (r313:86834, Mar 10 2011, 18:01:17)
[GCC 4.4.5] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> x=iter([])
>>> dir(x)
['__class__', '__delattr__', '__doc__', '__eq__', '__format__', '__ge__', '__getattribute__',
'__gt__', '__hash__', '__init__', '__iter__', '__le__', '__length_hint__', '__lt__', '__ne__',
'__new__', '__next__', '__reduce__', '__reduce_ex__', '__repr__', '__setattr__', '__sizeof__',
'__str__', '__subclasshook__']
16.4.2011 17:59 mamlasek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
co me nejvice zaujalo je absence korektury teto "recenze". zamerne jsou nektra slova ve vetach vynechana?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.