abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 15:00 | Pozvánky

Sdružení CESNET ve spolupráci se společností Trend Micro spustilo registraci do hackerské soutěže The Catch 2018. Soutěž proběhne stejně jako vloni v rámci Měsíce kybernetické bezpečnosti.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 10:33 | Nová verze

Po pěti měsících vývoje od vydání verze 1.15 byla vydána (YouTube) nová major verze 2.0 (2.0.1309.29) webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Přináší především synchronizaci uživatelských dat. Novinkou jsou také plovoucí panely. Dále je vylepšena přizpůsobitelnost nebo i práce s listy. Nejnovější Vivaldi je postaveno na Chromiu 69.0.3497.102.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 23:33 | Nová verze

Opera 56, verze 56.0.3051.31, byla prohlášena za stabilní. Z novinek vývojáři upozorňují například na vylepšenou funkci vyskakovacích videí - v plovoucím rámci lze nově nastavovat hlasitost. Podrobný přehled změn v Changelogu. Přehled novinek pro vývojáře na blogu Dev.Opera. Opera 56 je postavena na Chromiu 69.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
včera 21:55 | Nová verze

Společnost Oracle oficiálně oznámila vydání Java SE 11 (JDK 11). Jedná se o verzi s prodlouženou podporou (LTS). Nových vlastností (JEP - JDK Enhancement Proposal) je 17. Nové verze Java SE vychází každých 6 měsíců.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 18:44 | Nová verze

Byla vydána (en) betaverze Fedory 29. Jedná se o poslední zastávku před finálním vydáním a vzhledem k tomu, že byla zrušena alfa, tak také o první. K dispozici je v oficiálních edicích Workstation, Server a Atomic a také v podobě spinů, labů a verze pro ARM. Vydání Fedory 29 je plánováno na 30. října.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 11:44 | Komunita

Aktuální verzi knihy Everything curl věnované řádkovému nástroji a knihovně pro přenos dat po různých protokolech curl lze koupit v papírové formě. Kniha je volně k dispozici na stránkách curlu nebo ke stažení ve formátech PDF, MOBI a EPUB. Ve spolupráci s BountyGraph byl spuštěn bug bounty program aneb za nalezení kritické bezpečnostní chyby v curlu lze vydělat aktuálně až 33 268 dolarů. Částkou 32 768 dolarů přispěl Dropbox. Curl již umí TLS

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 11:33 | Zajímavý projekt

Cloudflare spustil experimentální provoz ESNI - šifrovaného SNI (Server Name Indication), které umožňuje chránit soukromí uživatelů přistupujících k webům přes HTTPS. ESNI je podporováno zatím v testovací verzi Firefoxu. Při současném použití šifrovaného DNS (DNS-over-TLS či DNS-over-HTTPS) tak ISP či státy již nebudou mít žádnou přesnou možnost, jak kontrolovat či blokovat stránky, ke kterým uživatelé přistupují. Více viz také IETF draft.

xm | Komentářů: 0
24.9. 21:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 1.8.0 open source systému pro filtrování nevyžádané pošty Rspamd (GitHub, ChangeLog). Z novinek lze zmínit nový framework selectors, optimalizaci modulu ClickHouse nebo vylepšení webového rozhraní.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
24.9. 18:44 | Bezpečnostní upozornění

Sabri Haddouche vytvořil stránku Browser Reaper, na které demonstruje zranitelnosti současných verzí webových prohlížečů Chrome, Safari i Firefox. Zveřejněné skripty dokážou zahltit nejen webové prohlížeče, ale v závislosti na nastavení, také celé operační systémy.

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
23.9. 19:22 | Nová verze

Byla vydána verze 11.3 open source alternativy GitHubu, tj. softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech, GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Na optické médium (CD, DVD, BD aj.) jsem naposledy vypaloval(a) data před méně než
 (14%)
 (14%)
 (20%)
 (24%)
 (24%)
 (4%)
 (0%)
Celkem 419 hlasů
 Komentářů: 35, poslední včera 09:16
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 00:51 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

Mno, pominu ty organizační záležitosti a tady jsou mé přípomínky:

  • Překlad mi hlavně v úvodní kapitole přišel dost zvláštní až neohrabaný, ale pak už to bylo v pohodě.
  • Narazil jsem na poměrně dost chyb ve formátování, velkých/malých písmenech a nějaké překlepy (i v ukázkách kódu), taky jedna správně modrá stránka je v mém výtisku bílá. Naopak jsem nepostřehl hrubky, to potěší.
  • Papír i sazba mi (až na ta podtržení) vyhovují.
  • Oproti původnímu Dive into Python je to z hlediska obsahu téměř úplně jiná knížka.
  • Většina věcí je vysvětlena velmi srozumitelně, ale člověku, který nikdy neviděl Python, natož neprogramoval, bych to nedoporučil ani omylem.

BTW v článku je docela dost chyb hlavně v interpunkci, ale teď se mi nechce to sbírat a hlásit.

14.4.2011 03:56 ____ | skóre: 15 | blog: _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Na mě knížka zapůsobila negativně. Jednak za to mohla ta prazvláštní sazba, druhak vyčerpávající roztáhlost a nudnost.
corwin78 avatar 14.4.2011 09:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Mě se tato kniha velmi líbí, a lepší materiál k Pythonu v češtině jsem osobně nepotkal (netvrdím, že třeba někde neexistuje).
Uživatel GNU/Linux # 420871 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 09:28 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Nejen v češtině. Jinak mě zaujala jenom Building Skills in Python, ale tu jsem neprošel celou. Jinak je to skoro všechno pro úplné lamy, nebo specializované na nějakou knihovnu nebo způsob použití.
15.4.2011 00:12 Lukáš Kotek | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Python 3 od Marka Summerfielda mi nepřijde vůbec špatný.
Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
15.4.2011 08:44 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Výše zmíněnou knihu mám doma od minulých Vánoc a jsem s ní velmi spokojen. Lze ji použít buď jako referenční příručku, tak i jako dobrý návod od kterého se dá odpíchnout při řešení úkolu v oblasti, ve které jsem se objevil poprvé.

Za pozornost (pro začínající) podle mého také stojí Učebnice jazyka Python.

Knihu recenzovanou v článku jsem si včera letmo prošel a musím přiznat, že styl jakým je napsaná byl pro mne zprvu trochu neobvyklý, ale rychle jsem si zvykl. Když si pdf knihy procházím dnes, tak mi přijde napsaná velmi dobře. Navíc obsahuje celou řadu chytrých nápadů a koncepcí, která jsou jasně vysvětleny.
14.4.2011 06:12 zulu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Nekupovat.
14.4.2011 07:48 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Asi největší výzvou překladatele tak byl překlad list/dictionary/set comprehession ... seznamu/slovníku/množiny
Tohle jsem trochu nepochopil, proč to byl takový oříšek přeložit. Tyhle pojmy se takto do češtiny překládají minimálně 20 let (nejspíš o dost déle, ale nejsem takový pamětník). Stačí se podívat do libovolné česky psané knihy. V překládaných záleží na (ne)znalosti překladatele.
14.4.2011 09:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
No jediný ekvivalent, o kterým vím je generátor seznamu. Což je v Pythonu trošku problém, protože tam je generátor přesně vymezený pojem - to s kulatými závorkami, nebo yield.

Pro ty, kteří se chtějí prokousat vznikem tohoto překladu - viz archívy březen a duben 2010 na py.cz.

BTW: když už je tak zřejmé, jak list comprehession přeložit, jistě by bylo možné napsat taky jak se překládá.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
14.4.2011 09:36 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Beru zpět, špatně jsem pochopil tu větu v článku. Neodhalil jsem pravý význam těch lomítek ve větě. Já jsem myslel, že se řešilo jak přeložit list, dictionary a set.
14.4.2011 22:53 Gejza Jenča
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

Ja prekladám pri prednáškach "list comprehension" ako "vydelenie zoznamu". V tomto prípade totiž termín comprehension bol zdedený z matematického pojmu "set comprehension", ktorý sa prekladá ako "vydelenie množiny".

viď toto.

rADOn avatar 14.4.2011 13:44 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Poté se již čtenář dozví, že iterátory jsou v Pythonu objekty implementující metodu __iter__, která vrací objekt s metodou __next__…
Chyba soudruhu, ta druhá metoda se jmenuje prostě next(), bez podtržítek. Vím, je to překvapivé, ale i takové exoty v pythonu trpíme :-)
"2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
14.4.2011 13:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Jasně, poprosil jsem Luboše, ať to opraví.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Luboš Doležel (Doli) avatar 14.4.2011 14:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Opraveno, díky!
15.4.2011 19:56 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Jestli se nepletu, Guido jeden cas zvazoval, ze to ve verzi 3 skutecne na __next__ prejmenuje, takze je to pochopitelna chyba.
16.4.2011 09:58 janik | blog: janko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Ha... zjavne to naozaj v trojke premenovali: Python 3.1.3 (r313:86834, Mar 10 2011, 18:01:17)
[GCC 4.4.5] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> x=iter([])
>>> dir(x)
['__class__', '__delattr__', '__doc__', '__eq__', '__format__', '__ge__', '__getattribute__',
'__gt__', '__hash__', '__init__', '__iter__', '__le__', '__length_hint__', '__lt__', '__ne__',
'__new__', '__next__', '__reduce__', '__reduce_ex__', '__repr__', '__setattr__', '__sizeof__',
'__str__', '__subclasshook__']
16.4.2011 17:59 mamlasek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
co me nejvice zaujalo je absence korektury teto "recenze". zamerne jsou nektra slova ve vetach vynechana?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.