abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 18:55 | Zajímavý projekt

Společnosti Google, Microsoft, Twitter a Facebook společně představily open source platformu Data Transfer Project (DTP). Cílem platformy je zjednodušit uživatelům přechod a přenos dat mezi jednotlivými online službami. Podrobnosti v pdf a na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 18:33 | Nová verze

Canonical a Microsoft společně oznámili, že PowerShell Core je nově dostupný také jako snap balíček na Snapcraftu. Microsoft uvolnil zdrojové kódy PowerShellu (Wikipedie, GitHub) v srpnu 2016 pod open source licencí MIT a naportoval je na Linux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 13:11 | Zajímavý projekt

Novinkou v minor aktualizaci webového prohlížeče Vivaldi je podpora vyhledávače Qwant (Wikipedie). Vývojáři Vivaldi zdůrazňují, že se jedná o evropský vyhledávač respektující soukromí uživatelů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
dnes 01:33 | Nová verze

Po šesti letech od vydání verze 1.0 byla vydána verze 2.0 multiplatformního editoru tagů MusicBrainz Picard (Wikipedie). Přehled novinek, vylepšení a oprav v changelogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 16:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 11
včera 15:00 | Komunita

Dnes končí podpora Ubuntu 17.10 Artful Aardvark. Uživatelům je doporučen přechod na Ubuntu 18.04 Bionic Beaver s prodlouženou podporou do roku 2023. Podpora standardních verzí Ubuntu je 9 měsíců. Verze 17.10 byla vydána 19. října 2017.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
včera 13:33 | Bezpečnostní upozornění

Společnost Oracle vydala čtvrtletní bezpečnostní aktualizaci svých softwarových produktů (CPU, Critical Patch Update). Opraveno bylo celkově 334 bezpečnostních chyb. V Oracle Java SE je například opraveno 8 bezpečnostních chyb. Všechny jsou vzdáleně zneužitelné bez autentizace. V Oracle MySQL je opraveno 31 bezpečnostních chyb. Vzdáleně zneužitelných bez autentizace je 7 z nich.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 13:11 | Zajímavý software

Nick Clifton zveřejnil na blogu společnosti Red Hat věnujícímu se počítačové bezpečnosti nástroj, pomocí kterého lze ověřit, zda jsou binární spustitelné soubory odolné vůči variantě 1 bezpečnostní chyby Spectre v procesorech.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 03:00 | Nová verze

Po více než roce vývoje od vydání verze 1.12 byla vydána nová verze 1.13 Java edice počítačové hry Minecraft (Wikipedie). Kódový název nejnovější verze je Update Aquatic. Přehled novinek v oficiálním oznámení o vydání. Detailní přehled novinek na Gamepedii a na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
18.7. 23:55 | Nová verze

Společnost Epic Games vydala verzi 4.20 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Přehled novinek i s celou řadou obrázků a videi v oznámení na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Jak čtete delší texty z webových stránek?
 (77%)
 (20%)
 (5%)
 (7%)
 (2%)
 (10%)
Celkem 371 hlasů
 Komentářů: 40, poslední 29.6. 10:21
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 00:51 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

    Mno, pominu ty organizační záležitosti a tady jsou mé přípomínky:

    • Překlad mi hlavně v úvodní kapitole přišel dost zvláštní až neohrabaný, ale pak už to bylo v pohodě.
    • Narazil jsem na poměrně dost chyb ve formátování, velkých/malých písmenech a nějaké překlepy (i v ukázkách kódu), taky jedna správně modrá stránka je v mém výtisku bílá. Naopak jsem nepostřehl hrubky, to potěší.
    • Papír i sazba mi (až na ta podtržení) vyhovují.
    • Oproti původnímu Dive into Python je to z hlediska obsahu téměř úplně jiná knížka.
    • Většina věcí je vysvětlena velmi srozumitelně, ale člověku, který nikdy neviděl Python, natož neprogramoval, bych to nedoporučil ani omylem.

    BTW v článku je docela dost chyb hlavně v interpunkci, ale teď se mi nechce to sbírat a hlásit.

    14.4.2011 03:56 ____ | skóre: 15 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Na mě knížka zapůsobila negativně. Jednak za to mohla ta prazvláštní sazba, druhak vyčerpávající roztáhlost a nudnost.
    corwin78 avatar 14.4.2011 09:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Mě se tato kniha velmi líbí, a lepší materiál k Pythonu v češtině jsem osobně nepotkal (netvrdím, že třeba někde neexistuje).
    Uživatel GNU/Linux # 420871 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 09:28 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Nejen v češtině. Jinak mě zaujala jenom Building Skills in Python, ale tu jsem neprošel celou. Jinak je to skoro všechno pro úplné lamy, nebo specializované na nějakou knihovnu nebo způsob použití.
    15.4.2011 00:12 Lukáš Kotek | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Python 3 od Marka Summerfielda mi nepřijde vůbec špatný.
    Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
    15.4.2011 08:44 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Výše zmíněnou knihu mám doma od minulých Vánoc a jsem s ní velmi spokojen. Lze ji použít buď jako referenční příručku, tak i jako dobrý návod od kterého se dá odpíchnout při řešení úkolu v oblasti, ve které jsem se objevil poprvé.

    Za pozornost (pro začínající) podle mého také stojí Učebnice jazyka Python.

    Knihu recenzovanou v článku jsem si včera letmo prošel a musím přiznat, že styl jakým je napsaná byl pro mne zprvu trochu neobvyklý, ale rychle jsem si zvykl. Když si pdf knihy procházím dnes, tak mi přijde napsaná velmi dobře. Navíc obsahuje celou řadu chytrých nápadů a koncepcí, která jsou jasně vysvětleny.
    14.4.2011 06:12 zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Nekupovat.
    14.4.2011 07:48 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Asi největší výzvou překladatele tak byl překlad list/dictionary/set comprehession ... seznamu/slovníku/množiny
    Tohle jsem trochu nepochopil, proč to byl takový oříšek přeložit. Tyhle pojmy se takto do češtiny překládají minimálně 20 let (nejspíš o dost déle, ale nejsem takový pamětník). Stačí se podívat do libovolné česky psané knihy. V překládaných záleží na (ne)znalosti překladatele.
    14.4.2011 09:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    No jediný ekvivalent, o kterým vím je generátor seznamu. Což je v Pythonu trošku problém, protože tam je generátor přesně vymezený pojem - to s kulatými závorkami, nebo yield.

    Pro ty, kteří se chtějí prokousat vznikem tohoto překladu - viz archívy březen a duben 2010 na py.cz.

    BTW: když už je tak zřejmé, jak list comprehession přeložit, jistě by bylo možné napsat taky jak se překládá.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.4.2011 09:36 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Beru zpět, špatně jsem pochopil tu větu v článku. Neodhalil jsem pravý význam těch lomítek ve větě. Já jsem myslel, že se řešilo jak přeložit list, dictionary a set.
    14.4.2011 22:53 Gejza Jenča
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

    Ja prekladám pri prednáškach "list comprehension" ako "vydelenie zoznamu". V tomto prípade totiž termín comprehension bol zdedený z matematického pojmu "set comprehension", ktorý sa prekladá ako "vydelenie množiny".

    viď toto.

    rADOn avatar 14.4.2011 13:44 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Poté se již čtenář dozví, že iterátory jsou v Pythonu objekty implementující metodu __iter__, která vrací objekt s metodou __next__…
    Chyba soudruhu, ta druhá metoda se jmenuje prostě next(), bez podtržítek. Vím, je to překvapivé, ale i takové exoty v pythonu trpíme :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    14.4.2011 13:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Jasně, poprosil jsem Luboše, ať to opraví.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 14.4.2011 14:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Opraveno, díky!
    15.4.2011 19:56 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Jestli se nepletu, Guido jeden cas zvazoval, ze to ve verzi 3 skutecne na __next__ prejmenuje, takze je to pochopitelna chyba.
    16.4.2011 09:58 janik | blog: janko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Ha... zjavne to naozaj v trojke premenovali: Python 3.1.3 (r313:86834, Mar 10 2011, 18:01:17)
    [GCC 4.4.5] on linux2
    Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
    >>> x=iter([])
    >>> dir(x)
    ['__class__', '__delattr__', '__doc__', '__eq__', '__format__', '__ge__', '__getattribute__',
    '__gt__', '__hash__', '__init__', '__iter__', '__le__', '__length_hint__', '__lt__', '__ne__',
    '__new__', '__next__', '__reduce__', '__reduce_ex__', '__repr__', '__setattr__', '__sizeof__',
    '__str__', '__subclasshook__']
    16.4.2011 17:59 mamlasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    co me nejvice zaujalo je absence korektury teto "recenze". zamerne jsou nektra slova ve vetach vynechana?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.