abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 15:44 | Komunita

V říjnu byla změněna licence u multiplatformní dokumentové databáze MongoDB z GNU AGPLv3 na SSPL (Server Side Public License). Dle právníku se nejedná o svobodnou licenci. Databáze MongoDB tak nebude obsažena ve Fedoře, v Red Hat Enterprise Linuxu ani například v Debianu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
dnes 02:22 | Nová verze

Byla vydána verze 2.0 svobodné aplikace určené pro fotografování a ovládání digitálních fotoaparátů z počítače Entangle. Kódové jméno této nejnovější verze je Sodium.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
dnes 01:22 | Nová verze

Byla vydána verze 2.18 svobodného webového prohlížeče pracujícího v grafickém i textovém módu Links (Wikipedie). Přehled novinek v seznamu změn. Links letos slaví 20 let. První veřejná verze 0.80 byla zveřejněna 24. listopadu 1999.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
včera 16:55 | Zajímavý článek

Vývojáři postmarketOS (GitLab) hodnotí 600 dnů vývoje tohoto v květnu 2017 představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 15:55 | Bezpečnostní upozornění

Společnost Oracle vydala čtvrtletní bezpečnostní aktualizaci svých softwarových produktů (CPU, Critical Patch Update). Opraveno bylo celkově 284 bezpečnostních chyb. V Oracle Java SE je například opraveno 5 bezpečnostních chyb. Všechny jsou vzdáleně zneužitelné bez autentizace. V Oracle MySQL je opraveno 30 bezpečnostních chyb. Vzdáleně zneužitelných bez autentizace jsou 3 z nich.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:44 | Komunita

Na YouTube byly zveřejněny komunitní videozáznamy přednášek z konference OpenAlt 2018. Letošní OpenAlt proběhne o víkendu 2. a 3. listopadu opět na FIT VUT v Brně.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 10:33 | Komunita

Mozilla.cz informuje (en), že program Firefox Test Pilot se příští týden uzavře. Program sloužil téměř tři roky pro testování nových funkcí pro Firefox. Díky němu dnes máme stránku nového panelu, Screenshots pro vytváření snímků stránek, bezpečné sdílení souborů Send, doplněk pro lepší práci a přihlašování k více účtům nebo připravovaný správce hesel Lockbox. Tyto funkce pokračují dál, ale samotný Firefox Test Pilot bude 22. ledna 2019

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.1. 21:45 | Zajímavý projekt

Humble Bundle v rámci akce Double Fine Presents nabízí skupinu multiplatformních her bez DRM za vlastní cenu: Mountain, 140 a THOTH (jako jediná nikoliv pro Linux), za nadprůměrnou cenu navíc GNOG a Escape Goat 2 a za aspoň $10 Gang Beasts a Everything. Platbu lze rozdělit mezi vývojáře, Humble Bundle a charitu. Akce probíhá do 29. ledna.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
15.1. 17:22 | Nová verze

Laboratoře CZ.NIC vydaly novou verzi 4.12.0 aplikace Datovka, tj. svobodné multiplatformní desktopové aplikace pro přístup k datovým schránkám a k trvalému uchovávání datových zpráv v lokální databázi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.1. 17:00 | IT novinky

Byla zveřejněna pravidla hackerské soutěže Pwn2Own Vancouver 2019, jež proběhne od 20. do 22. března v rámci bezpečnostní konference CanSecWes. Vedle virtualizačních softwarů nebo webových prohlížečů se bude letos útočit i na automobil Tesla Model 3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Používáte USB Type-C?
 (19%)
 (16%)
 (10%)
 (12%)
 (37%)
 (3%)
 (45%)
Celkem 379 hlasů
 Komentářů: 0
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

Vložit další komentář
Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 00:51 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

Mno, pominu ty organizační záležitosti a tady jsou mé přípomínky:

  • Překlad mi hlavně v úvodní kapitole přišel dost zvláštní až neohrabaný, ale pak už to bylo v pohodě.
  • Narazil jsem na poměrně dost chyb ve formátování, velkých/malých písmenech a nějaké překlepy (i v ukázkách kódu), taky jedna správně modrá stránka je v mém výtisku bílá. Naopak jsem nepostřehl hrubky, to potěší.
  • Papír i sazba mi (až na ta podtržení) vyhovují.
  • Oproti původnímu Dive into Python je to z hlediska obsahu téměř úplně jiná knížka.
  • Většina věcí je vysvětlena velmi srozumitelně, ale člověku, který nikdy neviděl Python, natož neprogramoval, bych to nedoporučil ani omylem.

BTW v článku je docela dost chyb hlavně v interpunkci, ale teď se mi nechce to sbírat a hlásit.

14.4.2011 03:56 ____ | skóre: 15 | blog: _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Na mě knížka zapůsobila negativně. Jednak za to mohla ta prazvláštní sazba, druhak vyčerpávající roztáhlost a nudnost.
corwin78 avatar 14.4.2011 09:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Mě se tato kniha velmi líbí, a lepší materiál k Pythonu v češtině jsem osobně nepotkal (netvrdím, že třeba někde neexistuje).
Uživatel GNU/Linux # 420871 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 09:28 Fluttershy, yay! | skóre: 83 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Nejen v češtině. Jinak mě zaujala jenom Building Skills in Python, ale tu jsem neprošel celou. Jinak je to skoro všechno pro úplné lamy, nebo specializované na nějakou knihovnu nebo způsob použití.
15.4.2011 00:12 Lukáš Kotek | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Python 3 od Marka Summerfielda mi nepřijde vůbec špatný.
Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
15.4.2011 08:44 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Výše zmíněnou knihu mám doma od minulých Vánoc a jsem s ní velmi spokojen. Lze ji použít buď jako referenční příručku, tak i jako dobrý návod od kterého se dá odpíchnout při řešení úkolu v oblasti, ve které jsem se objevil poprvé.

Za pozornost (pro začínající) podle mého také stojí Učebnice jazyka Python.

Knihu recenzovanou v článku jsem si včera letmo prošel a musím přiznat, že styl jakým je napsaná byl pro mne zprvu trochu neobvyklý, ale rychle jsem si zvykl. Když si pdf knihy procházím dnes, tak mi přijde napsaná velmi dobře. Navíc obsahuje celou řadu chytrých nápadů a koncepcí, která jsou jasně vysvětleny.
14.4.2011 06:12 zulu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Nekupovat.
14.4.2011 07:48 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Asi největší výzvou překladatele tak byl překlad list/dictionary/set comprehession ... seznamu/slovníku/množiny
Tohle jsem trochu nepochopil, proč to byl takový oříšek přeložit. Tyhle pojmy se takto do češtiny překládají minimálně 20 let (nejspíš o dost déle, ale nejsem takový pamětník). Stačí se podívat do libovolné česky psané knihy. V překládaných záleží na (ne)znalosti překladatele.
14.4.2011 09:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
No jediný ekvivalent, o kterým vím je generátor seznamu. Což je v Pythonu trošku problém, protože tam je generátor přesně vymezený pojem - to s kulatými závorkami, nebo yield.

Pro ty, kteří se chtějí prokousat vznikem tohoto překladu - viz archívy březen a duben 2010 na py.cz.

BTW: když už je tak zřejmé, jak list comprehession přeložit, jistě by bylo možné napsat taky jak se překládá.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
14.4.2011 09:36 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Beru zpět, špatně jsem pochopil tu větu v článku. Neodhalil jsem pravý význam těch lomítek ve větě. Já jsem myslel, že se řešilo jak přeložit list, dictionary a set.
14.4.2011 22:53 Gejza Jenča
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

Ja prekladám pri prednáškach "list comprehension" ako "vydelenie zoznamu". V tomto prípade totiž termín comprehension bol zdedený z matematického pojmu "set comprehension", ktorý sa prekladá ako "vydelenie množiny".

viď toto.

rADOn avatar 14.4.2011 13:44 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Poté se již čtenář dozví, že iterátory jsou v Pythonu objekty implementující metodu __iter__, která vrací objekt s metodou __next__…
Chyba soudruhu, ta druhá metoda se jmenuje prostě next(), bez podtržítek. Vím, je to překvapivé, ale i takové exoty v pythonu trpíme :-)
"2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
14.4.2011 13:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Jasně, poprosil jsem Luboše, ať to opraví.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Luboš Doležel (Doli) avatar 14.4.2011 14:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Opraveno, díky!
15.4.2011 19:56 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Jestli se nepletu, Guido jeden cas zvazoval, ze to ve verzi 3 skutecne na __next__ prejmenuje, takze je to pochopitelna chyba.
16.4.2011 09:58 janik | blog: janko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Ha... zjavne to naozaj v trojke premenovali: Python 3.1.3 (r313:86834, Mar 10 2011, 18:01:17)
[GCC 4.4.5] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> x=iter([])
>>> dir(x)
['__class__', '__delattr__', '__doc__', '__eq__', '__format__', '__ge__', '__getattribute__',
'__gt__', '__hash__', '__init__', '__iter__', '__le__', '__length_hint__', '__lt__', '__ne__',
'__new__', '__next__', '__reduce__', '__reduce_ex__', '__repr__', '__setattr__', '__sizeof__',
'__str__', '__subclasshook__']
16.4.2011 17:59 mamlasek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
co me nejvice zaujalo je absence korektury teto "recenze". zamerne jsou nektra slova ve vetach vynechana?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.