abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 11:44 | Zajímavý článek

Arsenij Zinčenko v zápisku sdílí technické poznámky o tom, co je to „klíčenka“ (keyring) v Linuxu a v desktopovém prostředí, jak to souvisí se Secret Service a D-Bus, včetně příkladů. Význam těchto služeb spočívá v uložení a následném poskytování autentizačních údajů.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
7.12. 01:44 | Nová verze

V únoru 2014 bylo hlasováním rozhodnuto, že výchozím init systémem v Debianu je systemd. V listopadu stejného roku bylo hlasováním rozhodnuto, že o podpoře dalších init systémů v Debianu není celoprojektové hlasování nutné. Po pěti letech už ale hlasování o init systémech a systemd nutné je. Vybírá se z 8 možností. Výsledek hlasování bude zveřejněn po 27. prosinci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 38
7.12. 00:11 | Zajímavý článek

David Revoy, autor open source webového komiksu Pepper&Carrot, se rozhodl, že svůj komiks vydá také knižně a ve vlastní režii. Komiks již knižně vyšel ve francouzštině ve vydavatelství Glénat. David Revoy jej vydá v angličtině a použije pouze svobodný software. O své zkušenosti se dělí ve dvou příspěvcích na svém blogu. Z plánovaných dvou týdnů práce se staly dva měsíce. Vydání před Vánocemi se nestihne. Kontrolní výtisk má příliš jasné barvy, obrázky v knihách od Glénatu vypadají mnohem lépe, …

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
6.12. 20:44 | IT novinky

Mezinárodní konsorcium W3C (World Wide Web Consortium) vydalo verzi 1.0 základní specifikace WebAssembly a po HTML, CSS a JavaScriptu prohlásilo WebAssembly za čtvrtý oficiální jazyk pro web.

Ladislav Hagara | Komentářů: 18
6.12. 13:33 | Komunita

Hlasování o obrázku v okně O Inkscapu 1.0 pokračuje druhým kolem. Ze 124 obrázků postoupilo do finálního hlasování 5 s nejvíce hlasy. Výsledek hlasování bude zveřejněn po jeho ukončení, tj. po 15. prosinci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
6.12. 02:11 | IT novinky

Společnost Purism představila mobilní telefon Librem 5 USA. Jedná se o telefon Librem 5 vyráběný v USA. Předobjednat jej lze za 1 999 dolarů. Librem 5 lze předobjednat za 699 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 37
5.12. 22:22 | Nová verze

Příspěvek na blogu organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) informuje, že Certbot, tj. oficiální klient certifikační autority Let’s Encrypt, dospěl do nové stabilní verze 1.0. Oficiálně tak byla ukončena beta fáze jeho vývoje. Certbot byl představen v květnu 2016.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
5.12. 15:55 | Zajímavý software

Mozilla vydala novou verzi 0.6 svobodného softwaru DeepSpeech pro převod řeči na text. Přehled novinek v příspěvku na blogu Mozilla Hacks.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
4.12. 17:33 | Zajímavý projekt

Dnes měl na YouTube premiéru krátký sci-fi film SKYWATCH. Colin Levy na něm strávil téměř 6 let. Pro vytvoření 3D grafiky byl vybrán Blender. Film byl z části financován z kampaně na Kickstarteru.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
4.12. 05:55 | Zajímavý software

Netflix uvolnil framework pro datovou vědu Metaflow jako open source. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí Apache 2.0.

Ladislav Hagara | Komentářů: 44
Jaké hodinky nosíte (nejčastěji)?
 (23%)
 (6%)
 (17%)
 (54%)
Celkem 524 hlasů
 Komentářů: 135, poslední 6.12. 20:54
Rozcestník
Štítky: není přiřazen žádný štítek

www.AutoDoc.Cz


Vložit další komentář
Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 00:51 Fluttershy, yay! | skóre: 85 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

Mno, pominu ty organizační záležitosti a tady jsou mé přípomínky:

  • Překlad mi hlavně v úvodní kapitole přišel dost zvláštní až neohrabaný, ale pak už to bylo v pohodě.
  • Narazil jsem na poměrně dost chyb ve formátování, velkých/malých písmenech a nějaké překlepy (i v ukázkách kódu), taky jedna správně modrá stránka je v mém výtisku bílá. Naopak jsem nepostřehl hrubky, to potěší.
  • Papír i sazba mi (až na ta podtržení) vyhovují.
  • Oproti původnímu Dive into Python je to z hlediska obsahu téměř úplně jiná knížka.
  • Většina věcí je vysvětlena velmi srozumitelně, ale člověku, který nikdy neviděl Python, natož neprogramoval, bych to nedoporučil ani omylem.

BTW v článku je docela dost chyb hlavně v interpunkci, ale teď se mi nechce to sbírat a hlásit.

14.4.2011 03:56 ____ | skóre: 15 | blog: _
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Na mě knížka zapůsobila negativně. Jednak za to mohla ta prazvláštní sazba, druhak vyčerpávající roztáhlost a nudnost.
corwin78 avatar 14.4.2011 09:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Mě se tato kniha velmi líbí, a lepší materiál k Pythonu v češtině jsem osobně nepotkal (netvrdím, že třeba někde neexistuje).
Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 09:28 Fluttershy, yay! | skóre: 85 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Nejen v češtině. Jinak mě zaujala jenom Building Skills in Python, ale tu jsem neprošel celou. Jinak je to skoro všechno pro úplné lamy, nebo specializované na nějakou knihovnu nebo způsob použití.
15.4.2011 00:12 Lukáš Kotek | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Python 3 od Marka Summerfielda mi nepřijde vůbec špatný.
Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
15.4.2011 08:44 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Výše zmíněnou knihu mám doma od minulých Vánoc a jsem s ní velmi spokojen. Lze ji použít buď jako referenční příručku, tak i jako dobrý návod od kterého se dá odpíchnout při řešení úkolu v oblasti, ve které jsem se objevil poprvé.

Za pozornost (pro začínající) podle mého také stojí Učebnice jazyka Python.

Knihu recenzovanou v článku jsem si včera letmo prošel a musím přiznat, že styl jakým je napsaná byl pro mne zprvu trochu neobvyklý, ale rychle jsem si zvykl. Když si pdf knihy procházím dnes, tak mi přijde napsaná velmi dobře. Navíc obsahuje celou řadu chytrých nápadů a koncepcí, která jsou jasně vysvětleny.
14.4.2011 06:12 zulu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Nekupovat.
14.4.2011 07:48 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Asi největší výzvou překladatele tak byl překlad list/dictionary/set comprehession ... seznamu/slovníku/množiny
Tohle jsem trochu nepochopil, proč to byl takový oříšek přeložit. Tyhle pojmy se takto do češtiny překládají minimálně 20 let (nejspíš o dost déle, ale nejsem takový pamětník). Stačí se podívat do libovolné česky psané knihy. V překládaných záleží na (ne)znalosti překladatele.
14.4.2011 09:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
No jediný ekvivalent, o kterým vím je generátor seznamu. Což je v Pythonu trošku problém, protože tam je generátor přesně vymezený pojem - to s kulatými závorkami, nebo yield.

Pro ty, kteří se chtějí prokousat vznikem tohoto překladu - viz archívy březen a duben 2010 na py.cz.

BTW: když už je tak zřejmé, jak list comprehession přeložit, jistě by bylo možné napsat taky jak se překládá.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
14.4.2011 09:36 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Beru zpět, špatně jsem pochopil tu větu v článku. Neodhalil jsem pravý význam těch lomítek ve větě. Já jsem myslel, že se řešilo jak přeložit list, dictionary a set.
14.4.2011 22:53 Gejza Jenča
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

Ja prekladám pri prednáškach "list comprehension" ako "vydelenie zoznamu". V tomto prípade totiž termín comprehension bol zdedený z matematického pojmu "set comprehension", ktorý sa prekladá ako "vydelenie množiny".

viď toto.

rADOn avatar 14.4.2011 13:44 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Poté se již čtenář dozví, že iterátory jsou v Pythonu objekty implementující metodu __iter__, která vrací objekt s metodou __next__…
Chyba soudruhu, ta druhá metoda se jmenuje prostě next(), bez podtržítek. Vím, je to překvapivé, ale i takové exoty v pythonu trpíme :-)
"2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
14.4.2011 13:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Jasně, poprosil jsem Luboše, ať to opraví.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Luboš Doležel (Doli) avatar 14.4.2011 14:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Opraveno, díky!
15.4.2011 19:56 JS
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Jestli se nepletu, Guido jeden cas zvazoval, ze to ve verzi 3 skutecne na __next__ prejmenuje, takze je to pochopitelna chyba.
16.4.2011 09:58 janik | blog: janko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
Ha... zjavne to naozaj v trojke premenovali: Python 3.1.3 (r313:86834, Mar 10 2011, 18:01:17)
[GCC 4.4.5] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> x=iter([])
>>> dir(x)
['__class__', '__delattr__', '__doc__', '__eq__', '__format__', '__ge__', '__getattribute__',
'__gt__', '__hash__', '__init__', '__iter__', '__le__', '__length_hint__', '__lt__', '__ne__',
'__new__', '__next__', '__reduce__', '__reduce_ex__', '__repr__', '__setattr__', '__sizeof__',
'__str__', '__subclasshook__']
16.4.2011 17:59 mamlasek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
co me nejvice zaujalo je absence korektury teto "recenze". zamerne jsou nektra slova ve vetach vynechana?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.