abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 03:00 | Komunita

Na Humble Bundle lze získat počítačovou hru Company of Heroes 2 (Wikipedie, YouTube) běžící také v Linuxu zdarma. Speciální akce končí v sobotu v 19:00.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 02:00 | Zajímavý software

Christian Kellner představil na svém blogu projekt Bolt řešící bezpečnost rozhraní Thunderbolt 3 na Linuxu. Pomocí příkazu boltctl nebo rozšíření GNOME Shellu lze komunikovat s démonem boltd a například zakázat neznámá zařízení a předejít tak útokům typu Thunderstrike nebo DMA.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 01:00 | Nová verze

Po půl roce vývoje od vydání verze 11.0 byla vydána verze 11.1 svobodného softwaru pro vytváření datových úložišť na síti FreeNAS (Wikipedie). Nejnovější FreeNAS je postaven na FreeBSD 11.1. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Zdůraznit lze zvýšení výkonu OpenZFS, počáteční podporu Dockeru nebo synchronizaci s cloudovými službami Amazon S3 (Simple Storage Services), Backblaze B2 Cloud, Google Cloud a Microsoft Azure

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 23:55 | Nová verze

Po dvou měsících vývoje od vydání verze 235 oznámil Lennart Poettering vydání verze 236 správce systému a služeb systemd (GitHub, NEWS).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 19:33 | Pozvánky

Pražská Fedora 27 Release Party, oslava nedávného vydání Fedory 27, se uskuteční 19. prosince od 19:00 v prostorách společnosti Etnetera (Jankovcova 1037/49). Na programu budou přednášky o novinkách, diskuse, neřízený networking atd.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 18:11 | Nová verze

Byla vydána verze 2.11.0 QEMU (Wikipedie). Přispělo 165 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 000 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 17:44 | Komunita

Canonical oznámil dostupnost kryptografických balíčků s certifikací FIPS 140-2 úrovně 1 pro Ubuntu 16.04 LTS pro předplatitele podpory Ubuntu Advantage Advanced. Certifikace FIPS (Federal Information Processing Standards) jsou vyžadovány (nejenom) vládními institucemi USA.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 16:11 | Zajímavý software

Společnost Avast uvolnila zdrojové kódy svého dekompilátoru RetDec (Retargetable Decompiler) založeného na LLVM. Vyzkoušet lze RetDec jako webovou službu nebo plugin pro interaktivní disassembler IDA. Zdrojové kódy RetDec jsou k dispozici na GitHubu pod open source licencí MIT.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
13.12. 11:00 | Zajímavý software
Na Good Old Games je v rámci aktuálních zimních slev zdarma k dispozici remasterovaná verze klasické point&click adventury Grim Fandango, a to bez DRM a pro mainstreamové OS včetně GNU/Linuxu. Akce trvá do 14. prosince, 15:00 SEČ.
Fluttershy, yay! | Komentářů: 6
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (8%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
 (75%)
 (14%)
Celkem 987 hlasů
 Komentářů: 45, poslední 1.12. 19:00
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vložit další komentář
    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 00:51 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

    Mno, pominu ty organizační záležitosti a tady jsou mé přípomínky:

    • Překlad mi hlavně v úvodní kapitole přišel dost zvláštní až neohrabaný, ale pak už to bylo v pohodě.
    • Narazil jsem na poměrně dost chyb ve formátování, velkých/malých písmenech a nějaké překlepy (i v ukázkách kódu), taky jedna správně modrá stránka je v mém výtisku bílá. Naopak jsem nepostřehl hrubky, to potěší.
    • Papír i sazba mi (až na ta podtržení) vyhovují.
    • Oproti původnímu Dive into Python je to z hlediska obsahu téměř úplně jiná knížka.
    • Většina věcí je vysvětlena velmi srozumitelně, ale člověku, který nikdy neviděl Python, natož neprogramoval, bych to nedoporučil ani omylem.

    BTW v článku je docela dost chyb hlavně v interpunkci, ale teď se mi nechce to sbírat a hlásit.

    14.4.2011 03:56 ____ | skóre: 15 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Na mě knížka zapůsobila negativně. Jednak za to mohla ta prazvláštní sazba, druhak vyčerpávající roztáhlost a nudnost.
    corwin78 avatar 14.4.2011 09:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Mě se tato kniha velmi líbí, a lepší materiál k Pythonu v češtině jsem osobně nepotkal (netvrdím, že třeba někde neexistuje).
    Uživatel GNU/Linux # 420871 | Uživatel Kubuntu # 5516 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2011 09:28 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Nejen v češtině. Jinak mě zaujala jenom Building Skills in Python, ale tu jsem neprošel celou. Jinak je to skoro všechno pro úplné lamy, nebo specializované na nějakou knihovnu nebo způsob použití.
    15.4.2011 00:12 Lukáš Kotek | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Python 3 od Marka Summerfielda mi nepřijde vůbec špatný.
    Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
    15.4.2011 08:44 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Výše zmíněnou knihu mám doma od minulých Vánoc a jsem s ní velmi spokojen. Lze ji použít buď jako referenční příručku, tak i jako dobrý návod od kterého se dá odpíchnout při řešení úkolu v oblasti, ve které jsem se objevil poprvé.

    Za pozornost (pro začínající) podle mého také stojí Učebnice jazyka Python.

    Knihu recenzovanou v článku jsem si včera letmo prošel a musím přiznat, že styl jakým je napsaná byl pro mne zprvu trochu neobvyklý, ale rychle jsem si zvykl. Když si pdf knihy procházím dnes, tak mi přijde napsaná velmi dobře. Navíc obsahuje celou řadu chytrých nápadů a koncepcí, která jsou jasně vysvětleny.
    14.4.2011 06:12 zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Nekupovat.
    14.4.2011 07:48 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Asi největší výzvou překladatele tak byl překlad list/dictionary/set comprehession ... seznamu/slovníku/množiny
    Tohle jsem trochu nepochopil, proč to byl takový oříšek přeložit. Tyhle pojmy se takto do češtiny překládají minimálně 20 let (nejspíš o dost déle, ale nejsem takový pamětník). Stačí se podívat do libovolné česky psané knihy. V překládaných záleží na (ne)znalosti překladatele.
    14.4.2011 09:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    No jediný ekvivalent, o kterým vím je generátor seznamu. Což je v Pythonu trošku problém, protože tam je generátor přesně vymezený pojem - to s kulatými závorkami, nebo yield.

    Pro ty, kteří se chtějí prokousat vznikem tohoto překladu - viz archívy březen a duben 2010 na py.cz.

    BTW: když už je tak zřejmé, jak list comprehession přeložit, jistě by bylo možné napsat taky jak se překládá.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.4.2011 09:36 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Beru zpět, špatně jsem pochopil tu větu v článku. Neodhalil jsem pravý význam těch lomítek ve větě. Já jsem myslel, že se řešilo jak přeložit list, dictionary a set.
    14.4.2011 22:53 Gejza Jenča
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3

    Ja prekladám pri prednáškach "list comprehension" ako "vydelenie zoznamu". V tomto prípade totiž termín comprehension bol zdedený z matematického pojmu "set comprehension", ktorý sa prekladá ako "vydelenie množiny".

    viď toto.

    rADOn avatar 14.4.2011 13:44 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Poté se již čtenář dozví, že iterátory jsou v Pythonu objekty implementující metodu __iter__, která vrací objekt s metodou __next__…
    Chyba soudruhu, ta druhá metoda se jmenuje prostě next(), bez podtržítek. Vím, je to překvapivé, ale i takové exoty v pythonu trpíme :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    14.4.2011 13:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Jasně, poprosil jsem Luboše, ať to opraví.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 14.4.2011 14:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Opraveno, díky!
    15.4.2011 19:56 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Jestli se nepletu, Guido jeden cas zvazoval, ze to ve verzi 3 skutecne na __next__ prejmenuje, takze je to pochopitelna chyba.
    16.4.2011 09:58 janik | blog: janko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    Ha... zjavne to naozaj v trojke premenovali: Python 3.1.3 (r313:86834, Mar 10 2011, 18:01:17)
    [GCC 4.4.5] on linux2
    Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
    >>> x=iter([])
    >>> dir(x)
    ['__class__', '__delattr__', '__doc__', '__eq__', '__format__', '__ge__', '__getattribute__',
    '__gt__', '__hash__', '__init__', '__iter__', '__le__', '__length_hint__', '__lt__', '__ne__',
    '__new__', '__next__', '__reduce__', '__reduce_ex__', '__repr__', '__setattr__', '__sizeof__',
    '__str__', '__subclasshook__']
    16.4.2011 17:59 mamlasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ponořme se do Pythonu 3
    co me nejvice zaujalo je absence korektury teto "recenze". zamerne jsou nektra slova ve vetach vynechana?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.