abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

včera 20:55 | Komunita

Linux ve VirtualBoxu nebude potřebovat Přídavky pro hosta (Guest Additions). Budou součástí linuxového jádra. Ovladač vboxguest by se měl dostat do Linuxu 4.16. Ovladač vboxsf by měl následovat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
včera 17:11 | Komunita

Vývojáři Thunderbirdu žádají o vyplnění dotazníku. Upřednostňujete klasický vzhled nebo raději Monterail (GitHub)?

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
včera 12:22 | Komunita

Mozilla.cz informuje, že většina problémů s rychlostí Firefoxu 57 při použití open source odečítače NVDA (NonVisual Desktop Access) budou vyřešeny hned v další verzi Firefoxu 58. NVDA je zatím dostupný pouze pro operační systémy Windows.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 05:55 | Bezpečnostní upozornění

V knihovně glibc (GNU C Library) byla nalezena a v upstreamu opravena bezpečnostní chyba CVE-2018-1000001 (buffer underflow) zneužitelná k lokální eskalaci práv. Podrobnosti na halfdog.net.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.1. 13:11 | Komunita

Mozilla.cz informuje o 2 plánovaných novinkách ve Firefoxu. Nové webové funkce budou ve Firefoxu dostupné jen přes HTTPS (en) a nové verze Firefoxu přinesou rychlejší přepínání panelů (předehřívání nebo žhavení panelů, anglicky tab warming).

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
16.1. 12:44 | IT novinky

Hodnota Bitcoinu, decentralizované kryptoměny, klesla na cca 12 000 dolarů. Před měsícem byla hodnota Bitcoinu téměř 20 000 dolarů [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 27
16.1. 05:55 | Bezpečnostní upozornění

Bezpečnostní tým Cisco Talos upozorňuje na celou řadu bezpečnostních chyb v Blenderu. Vývojáři Blenderu byli o chybách informování již v září. Dosud tyto chyby ale opraveny nebyly. Doporučeno je neotevírat v Blenderu soubory z nedůvěryhodných zdrojů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
15.1. 17:22 | Bezpečnostní upozornění

Společnost F-Secure upozorňuje na bezpečnostní "problém" v Intel AMT (Active Management Technology). Útočník s fyzickým přístupem k počítači s povoleným AMT a nenastaveným heslem k MEBx (Management Engine BIOS Extension) může obejít heslo nastavené v BIOSu, pin v TPM, přihlašovací jméno a heslo do operačního systému nebo i šifrování disků restartováním tohoto počítače a při jeho startu zavedením MEBx (CTRL-P) a zadáním výchozího hesla "admin". Pak už útočníkovi stačí pouze změnit heslo a povolit vzdálený přístup k počítači na úrovni AMT.

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
15.1. 15:11 | Zajímavý projekt

Na Indiegogo byla dnes spuštěna kampaň na podporu 6 palcového notebooku a kapesní herní konzole GPD WIN 2. Cena v rámci kampaně byla stanovena na 649 dolarů. Cílová částka 100 tisíc dolarů byla překonána již 8 krát. Ukázka s Linuxem na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
15.1. 05:55 | Bezpečnostní upozornění

V GitLabu, v open source alternativě GitHubu, tj. v softwarovém nástroji s webovým rozhraním umožňujícím spolupráci na zdrojových kódech, byl nalezen vážný bezpečnostní problém. Bezpečnostní aktualizace bude vydána ve středu 17. ledna v 00:59.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (7%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
 (77%)
 (13%)
Celkem 1317 hlasů
 Komentářů: 53, poslední včera 16:55
    Rozcestník

    Co je to Linux

    19. 5. 2003 | Leoš Literák | Recenze | 37140×

    Úvodní článek pro lidi, kteří by se chtěli seznámit s tímto fenoménem. UPDATE: Více z historie (GNU), zpráva o zrození tučňáka a začlenění vašich komentářů.

    Základ

    Robert Krátký

    Úplně na začátek vám nabídnu jednoduchou definici:

    GNU/Linux je svobodný operační systém unixového typu. Jeho jádro - Linux - bylo vytvořeno Linusem Torvaldsem za pomoci vývojářů z celého světa. Linux je vyvíjen pod licencí GNU General Public License, takže jeho zdrojový kód je volně k dispozici každému.

    GNU/Linux vs. Linux

    Na tomto místě je vhodné umístit vsuvku osvětlující poněkud kontroverzní názvosloví. Již poměrně dlouho předtím (1984), než Linus Torvalds začal (1991) s vývojem linuxového kernelu (jádro operačního systému), byl Richardem M. Stallmanem započat vývoj systému GNU (rekurzivní zkratka slov GNU's Not Unix = GNU není Unix). Cílem R. Stallmana bylo (a je) vytvořit operační systém, který nebude zatížen copyrightem. Za tím účelem byla vytvořena speciální licence, která doslova obrací copyright (také proto bylo pro vyjádření jejího principu zvoleno pojmenování Dona Hopkinse: copyleft). Nejstriktnější formou copyleftové licence, která je použita pro všechny zásadní programové části GNU, je GNU GPL (General Public License = Všeobecná veřejná licence). Velice stručně lze GNU GPL shrnout asi takto: předmět licence může být používán, kopírován, pozměňován a distribuován - naopak žádná jeho část nesmí být zatížena licencí nekompatibilní s GPL. O něco později byl GNU Project zastřešen FSF (Free Software Foundation = Nadace svobodného software).

    V rámci aktivit GNU bylo vyvinuto mnoho programů, které postupně zcela plnohodnotně nahradily vitální komponenty dosavadních proprietárních unixových systémů. Jedinou věcí, která bolestně scházela, bylo jádro neboli kernel. Přestože vývoj originálního GNU kernelu stále pokračuje (možná jste zaslechli jméno HURD), zatím (a hlavně před dvanácti lety) není tak docela způsobilý k ostrému nasazení. Tato mezera byla zaplněna jádrem, které začal programovat L. Torvalds - Linuxem. Kombinací softwaru vzniklého pod hlavičkou GNU a kernelu Linux se zrodil kompletní operační systém schopný samostatného provozu bez jakékoliv součásti, jež by nevyhovovala GPL.

    Z předchozího je tedy doufám zřetelně jasné, že Linux bez GNU a naopak je prakticky nepoužitelný. Korektní název stávajícího operačního systému by tedy měl znít GNU/Linux. GNU komunita v čele s R. Stallmanem je dost jednoznačná ve svém názoru a nazývání celého systému pouze zkráceným názvem Linux považuje za hrubou nepřesnost. Proti jejich argumentaci nelze samozřejmě mnoho namítat, avšak skutečnost je taková, že v praxi naprostá většina uživatelů používá jednodušší název Linux, ale myslí tím GNU/Linux, nikoliv pouze kernel.

    Linus Torvalds

    Leoš Literák

    V roce 1991 začal finský student Linus Torvalds pracovat na projektu nového operačního systému pro počítače s procesor Intel 386. Začal jej vytvářet jako semestrální práci založenou na operačním systému Minix profesora Andy Tanenbauma, což byl v té době de facto standardní unixový operační systém pro osobní použití. Linus se však prozíravě rozhodl podělit se o plody své práce i s ostatními a zveřejnil zdrojové kódy svého projektu na internetu pod licencí GNU GPL. Nový operační systém byl nazván po něm - Linux.

    Zvolená licence měla jednu obrovskou výhodu - zajišťovala každému uživateli zdarma přístup ke zdrojovým kódům. V té době byli uživatelé především programátoři, takže tato výhoda byla pro ně veskrze praktická. Zároveň licence zajišťovala, že se již nikdy nezmění, takže se nemuseli obávat, že by jejich práci mohl někdo zneužít a vytvořit uzavřenou verzi Linuxu šířenou pod jinou licencí.

    Linux tedy získal velkou pozornost mezi programátory, kteří dlouho očekávali takovýto projekt. Přidali se a začali zasílat opravy a vylepšení. Linux tak rychle zažil prudký vývoj a během několika málo let byl dokončen do podoby, kdy měl všechny základní služby. Od té doby prošel mnoha změnami a dospěl. Již od verze 2.0 může směle konkurovat operačním systémům nižší třídy (typu Windows 95/98, NT, 2000, různé varianty BSD), od verze 2.4 většině komerčních Unixů a připravovaná verze 2.6 jej posune na dosah špičkových operačních systémů.

    Co je to Linux

    Linux ideově vychází z kořenu Unixu, jehož počátky sahají do sedmdesátých let. Přestože s původním Unixem nesdílí ani řádku zdrojového kódu, má stejné aplikační rozhraní i filozofii. Díky tomu je kompatibilní s ostatními Unixy na úrovní zdrojových kódů. Proto má i stejné aplikace a nástroje.

    Linux podporuje souběžnou práci více uživatelů, z nichž každý může spouštět libovolný počet programů. Linux byl upraven (portován) na spoustu jiných platforem, než je obvyklé PC. Najdete jej od kapesních počítačů s procesory Arm, přes Macintoshe, pracovní stanice od Sunu až po mainframy od IBM.

    Aplikace

    Mezi nejčastější mýty patří, že Linux se ovládá příkazovou řádkou a nemá grafické rozhraní. Opak je pravdou. O grafické rozhraní se stará standardní knihovna X Window System, v našem případě jeho implementace XFree86/X.org. K dispozici je spousta grafických prostředí, hlavními asi jsou KDE a Gnome, jejichž uživatelská přívětivost i grafická propracovanost patří ke špičce.

    Počet aplikací pro Linux se počítá na desetitisíce. K dispozici je mimo jiné kvalitní prohlížeč Mozilla, komplexní kancelářský balík OpenOffice.org, na grafiku je výborný Gimp, multimédia si přehrajete v MPlayeru a tak bych mohl pokračovat. Viz náš přehled aplikací.

    Podpora

    Začátečníci se asi nejvíce bojí, že se nebudou mít z čeho Linux naučit, že jim nikdo nepomůže překonat nástrahy jeho odlišné filozofie, že jej nebudou umět ovládat. Zbytečně. Distribuce jakou Mandrake/Mandriva (Mandriva Linux 2006 CZ) či SUSE (OpenSUSE 10.0) smazaly bariéru, takže přechod z Windows není tak obtížný. Nováčci si mohou v knihkupectvích vybírat mezi různými knížkami, které je naučí chápat i ovládat Linux. Na internetu je také spousta informací, například doporučuji přečíst si články, které jsme publikovali. Cenným zdrojem informací je i archiv diskusí a naše fulltextové vyhledávání. Nicméně nejdříve byste se asi měli naučit, jak a kde hledat linuxové informace.

    Tím však nejsou všechny možnosti vyčerpány. Množství firem u nás nabízí školení i placenou technickou podporu.

    Kde se vzal tučňák?

    Robert Krátký

    Penguin

    Sympaticky buclatý a dobrácký tučňák je nezaměnitelné logo Linuxu. Nebyl tu však odjakživa. Vlastně je s linuxovým jádrem spojován až od verze 2.0. Grafické zpracování má na svědomí Larry Ewing a původní idea pochází z "dílny" Linux Kernel Mailing Listu.

    O tučňákovi řekl Linus Torvalds mimo jiné toto (u příležitosti oznámení verze 2.0 kernelu na Usenetu):

    Some people have told me they don't think a fat penguin really embodies the grace of Linux, which just tells me they have never seen a angry penguin charging at them in excess of 100mph. They'd be a lot more careful about what they say if they had.

    Někteří lidé mi říkali, že tlustý tučňák podle nich moc spanilost Linuxu nevystihuje, a to je pro mne pouze důkazem, že nikdy neviděli rozzlobeného tučňáka, který se na ně řítí rychlostí přes 100 mil za hodinu. Kdyby viděli, dávali by si o hodně větší pozor, co povídají.

    Závěr

    Tento článek zdaleka není hotov. Podle vašich námětů jej budu průběžně doplňovat a opravovat. A ještě jedna věc: Unix je něčí registrovaná ochranná známka. Tuším, že tento týden je to zrovna SCO.


           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.5.2003 10:00 LK
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Ne že bych chtěl nováčky odradit, ale tak zmiňovaná uživatelská přívětivost graf. rozhraní (mám na mysli KDE 3) má dle mých zkušeností ještě co dohánět k přívětivosti Win. Např.: rozdělaný dokument v OpenOffice, dal jsem před "K Menu" vypnout systém. Na zlomek vteřiny se zobrazil dialog OpenOffice "Změny v dokumentu nebyly uloženy" s možností uložených změn, ale v tu ránu systém OpenOffice odpálil a vypnul se, takže jsem neměl žádnou možnost zareagovat. Nebo: v nastavení KDE jsem zvolil ruskou klávesnici. Po přepnutí na onu ruskou klávesnici se nedalo psát (neobjevovaly se žádné znaky). Zvolil jsem v KDE jinou ruskou klávesnici a tentokrát se již znaky objevovaly, ale pouze latinkou (=žádná azbuka). Nebo: Po defaultní instalaci posledního MDK9.1 jsem v OpenOffice Writeru zvolil font "Courier", ale při psaní se neobjevovalo "č" a jiné české znaky (pomohlo až doinstalování fontů z Windows a použití Courier New). Nebo: Spustil jsem program Mapa znaků a v nabízených fontech se vůbec nedal zvolit žádný TTF font, přestože v systému byly a ve zmíněném OpenOffice se použít daly. Moje rada pro linuxové nováčky - nechte si od známého systém nainstalovat a nakonfigurovat, jinak se z toho zblázníte, protože dnes snad není "user friendly" a zároveň "fool proof" instalace, kde byste po skončení instalace měli opravdu funkční systém. Dostanete základ, kde je potřeba (jednorázově) udělat ještě až desítky dalších drobných úkolů, aby byl systém plně použitelný vč. češtiny apod. Pak ale budete mít v ruce velmi stabilní systém s mnoha mocnými nástroji a to vše za nulovou cenu (kromě té flašky pro kamaráda, co vám systém instaloval :-). Taktéž budete-li mít nějaký problém, mé zkušenosti jsou takové, že v Linuxové komunitě je mnoho lidí, kteří rychle, ochotně a většinou také správně poradí na otázky, jak řešit problémy (např. ty zmíněné výše). Člověk se již prakticky nesetká s bručouny stylu "když tomu nerozumíš, tak se v tom nehrab, není to pro tebe", ale opravdu s velmi vstřícným postojem ostatních. To také potěší.
    19.5.2003 12:31 Anselm
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Každý má nějaké negativní zkušenosti s Linuxem.
    Nicméně neexistuje nic jako nejlepší (fool proof atd.) operační systém. Dovolím si však polemizovat s tím, že Linux je v "přívětivosti" za Windowsy. Nedávno jsem instaloval na kamarádky počítač dual-boot Windows 98 a RedHat 9. Po instalaci Woken mě uvítalo rozlišení 640x480 v 16ti barvách, žádný zvuk, žádná síť, nemluvě o absenci jakéhokoliv užitečného softwaru. Naproti tomu po nainstalování RH9 (soubor balíčků pro desktop) jsem měl na tom samém počítači plné rozlišení v 24bitové hloubce, zvuk, síť a moře free softwaru. Troufnu si tvrdit, že kamarádka, co potřebuje občas napsat email, dokument v *Office a třeba přehrát MP3 si zrovnatak neporadí s instalací ovladačů do Woken, jako s přidáním MP3 podpory do RH9.
    Co však určitě nemá, jsou desetitisíce korun na zaplacení licencí pro Windows, MSOffice, antiviry, atd. Ta Wokna jsem jí vlastnoručně nelegálně zkopíroval a tím jsme se oba stali zločinci. Microsoft, potažmo BSA má na nás informace, které jí přes internet Windows poslaly, takže existuje potenciální možnost, že to na nás v budoucnu vytáhnou, pokud bude třeba.
    To je hlavní důvod proč používat Linux a Open Source, ne nějaká pochybná uživatelská přívětivost.
    19.5.2003 12:50 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Nezlob se, ale tahle argumentace nikam nevede. Za chvíli tady taky můze být 10 komentářů od začátečníků, kteří si před instalací NIC nepřečetli, protože přece všichni říkají, jak se dá Linux nainstalovat v pohodě a intuitivně a pak se nestačili divit, když jim to nenašlo půlku hardwaru... Takže bych se radši moc nepouštěl do diskuzí na téma "podpora zařízení mezi různými OSy". Je to příliš individuální.. Můj notebook se stal stabilním, až když prošel řadou Win 98, W2K, MDK 8.1, RH 7.3, RH 8.0 a teď Slack 9.0 je z něj konečně to, co sem celou dobu hledal...Ale myslím si, že spíš než na distru to je na jádru, které IMHO ani W2K nemají takové, jaké by si mnoho lidí přálo. Jinak se vším (kriminalita atd.) souhlasím. Taky si myslím, že Linux je se svými hlavními grafickými prostředími dál (výrazně), než Win, ale ve Windows je to všechno tak nějak konzistentní. Což je dáno předeším absencí jakýchkoliv použitelných programů po instalaci a absencí jejich alternativ (kvim, vim, gvim, xvim, emacs, kwrite, ..............) Udržet v takovém chudém windowsoidním menu pořádek není zase tak těžké... Add fonty: je to dáno především licencemi. Ale upřímě: ještě jsem nepocítil potřebu instalovat fonty z windows. Prostě jsem je nepotřeboval. Zřejmě to bude tím, že nepoužívám KDE ani GNOME ;o) A že nepsala ruská klávesnice azbukou? Zkusili ste někdy donuti Windows, aby po standartní instalaci psali jakoukoliv jinou klávesnicí, než nárondí (česká) a anglickou? Zkusili jste německou, polskou, francouzskou? A co fonty? A pod linuxem? pro nás - slabší povahy - KDE - Control Center a tam už to je! Toľo odo mňa.
    19.5.2003 14:30 LK
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    V lecčems máte pravdu, ale uživateli může být jedno, čím je problém způsoben (třeba těmi licencemi), on vidí, že si nainstaloval dva měsíce starý Linux (MKD9.1) s podporou češtiny a při psaní zvolil font "Courier" a má smůlu, znaky jako "č" z toho zkrátka nedostane. Pokud neudělá řadu doplňkových kroků (např. instalace TTF fontů apod.), tak má smůlu. To se mu u Windows nestane (a to ani u 3.1, starší neznám). Taktéž ruské psaní - neporovnávejte MDK9.1 s Win98. To je stejná podpásovka jako porovnávat Linux pět let starý Linux s WinXP. Pokud MDK9.1 neumí psát rusky, tak by měl být uživatel nějak upozorněn a ne aby se pak divil, proč s jedním layoutem mu to nepíše vůbec nic a s druhým layoutem to píše normální latinkou. Pokud se bude lidem, co Linux neznají, tvrdit, jaký je přívětivý, super apod. a oni si pak provedou defaultní instalaci (třeba MDK9.1, jako já) a po instalaci zjistí, že nefunguje zvuk, grafika není akcelerovaná, rusky psát nejde, česky Courierem (a možná jinými fonty) také ne, Charmap také nefunguje, tak je to akorát naštve a řeknou si "že já blbec těm fanatikům věřil, to si radši ukradnu nebo koupím od Billa Windoze". Je třeba lidi Linux neznající upozornit, že Linux není pro běžného uživatele tak komfortní, jako Windoze. Mám-li dvacet tisíc, koupím WinXP+OfficeXP CZ a po dvou a půl hodinách mám plně funkční a stabilní systém. Chci-li těch dvacet tisíc ušetřit a jít nato přes opensource, musím se připravit na to, že systém je sice nainstalován zhruba za hodinku (opět mnou zmiňovaný MDK9.1), ale další hodinu strávím těmi "dodělávkami", aby se stal reálně použitelný (v případě, že mám s Linuxem zkušenosti), nebo si řeknu, že to sice něco umí, ale k použitelnosti to má hodně daleko. V horším případě rovnou smažu a nebudu chtít Linxu ani vidět. A to by byla škoda, ne?
    30.9.2003 09:36 n0ha
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    >Mám-li dvacet tisíc, koupím WinXP+OfficeXP CZ a po dvou a půl hodinách mám plně funkční a stabilní systém. Chci-li těch dvacet tisíc ušetřit a jít nato přes opensource, musím se připravit na to, že systém je sice nainstalován zhruba za hodinku (opět mnou zmiňovaný MDK9.1), ale další hodinu strávím těmi "dodělávkami", aby se stal reálně použitelný Tak to som s linuxom o pol hodinku a 20.000,- rychlejsi;)
    29.4.2004 10:46 CPO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uživatelská přívětivost
    jen na okraj.. kdyz ctu o tom stabilnim systemu Windows XP

    tak je stabilni.. to ano, tak mesic a so by se na ten PC nemelo ani sahat

    (ale jakmile si k tomu sednu, tak se stane ze za mesic je wXP vhodny k reinstalaci.) kdyby ne.. rekneme ze jsem uplne obycejny uzivatel. pustim wokna(deravy :) ), Instalace , spusteni a doinstalovani ruznych servicapacku => co nainstaluji ? zaplaty, + sw kde jso dalsi bezpecnostni diry a weci o ktere obycejny uzivatel ani nestoji

    sice na linuxu zacinam.. vystridal jsem par verzi .. tedy nemuzu zatim moc porovnavat CPO
    22.9.2004 14:25 Hawkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uživatelská přívětivost
    No, ked ma niekto v rukach nasr*** tak potom naozaj moze wokna reinstalovat v kuse. Alebo je mozne aj placebo, ze CHCEM, KURNA, STRASNE CHCEEEM dokazat ake su tie win nanic a tak ich budem podvedome svinit... Ja mam jednu instalaciu XPciek asi rok a pol, za ten cas presli instalaciou 2 SP a par cummulative updatov, plus pravidelne updaty ovladacov, testujem a recenzujem na tom soft, pracujem, hram... niektore SW sa na tom vystriedali aj 3-4 postupne verzie... trosku citim, ze register uz je trochu "zaneseny" - pomalsi boot - ale inak still rock stable; v robote (teraz pisem odtial) mam maly web server na Apache + MySQL + PHP, ftp server, IRC bouncer na win2k professional, rock stable a tiez s tym nezaobchadzam v rukavickach. Podstatne je, ze na kopec aplikacii je linuch nevhodny... strih videa nula bodov, DTP s jeho "fontami" nula bodov (neskusal som s OTF/TTF/Adobe... ale "linuxne" fonty su pod kritiku, to, ze sa nejakemu linuxerovi "pacia" je placebo, neudrzatelne z hladiska hi-end typografie a TeX je pouzitelny dost obmedzene), takto sa da pokracovat do blba ale nejde o to. Ide o to, ze kto tomu rozumie, udrzi v behu casto jedno aj druhe; kto si potrebuje cosi dokazovat, bude to druhe ;-) umyselne ci neumyselne zhadzovat a kto tomu nerozumie, pokasle vsetko. Dets ol. Najvacsi problem byva medzi stolickou a klavesnicou.
    4.11.2004 01:20 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uživatelská přívětivost
    Střih videa nula bodů? Ale no tak. Fonty se ve windows i v Linuxu renderují (při správném nastavení) úplně stejně, fonty jako Vera (příp. DejaVu) si s klasikou Times New Roman / Arial / Courier New v ničem nezadají.

    Máte pravdu, každý systém se hodí na něco jiného, proto bych na skutečně profesionální DTP windows nikdy nepoužil (místo Applu). Nikdo netvrdí, že jsou windows na nic, bohužel mě každodenní zkušenosti s tímto OS utvrzují v tom, že je to systém nevhodný pro nasazení v oblastech, kde se pracuje s (řekněme) kritickými daty (těmi může být pro obyčejného smrtelníka už firemní korespondence nebo diplomka). Naopak výborně se hodí na zábavu a multimédia a také tehdy, když člověk může používat zdarma software, za nějž by na jiných platformách krvavě platil;-) (Velmi pikantní pak je nechat se poučovat sotva dvacetiletými "profíky" o tom, jak ten Linux prostě nelepí na profi soft z windows, což oni zaručeně ví, protože mají doma Photoshop, InDesign, AutoCAD i 3D Studio v posledních verzích. Jistě jim tyto programy nadělil bohatý Ježíšek, hodní (a prachatí) rodiče nebo strýček, vlastnící v jižní Africe diamantové doly. Nebo tytéž jedince slyšet vyprávět o tom, jak své doslova pár řádkové programy tvoří v různých "enterprise" verzích posledních výkřiků vývojových balíků předních softwarových firem.)

    Linux není všespásný systém, ale přestává být pouhou alternativou. Vývoj jde velmi rychle a řada kritik je už dávno překonána a vyřešena. Osobně pamatuji doby, kdy se Linuxu vyčítalo, že neumí pořádně česky, že nevyhlazuje písma, že nemá pořádný office balík programů atd. Jenže neuběhlo ani pár let a Linux tohle vše má (i spoustu dalších věcí). Navíc s otevřenými zdrojovými kódy, což dává člověku jedinečnou jistotu v tom, že svá data bude moci přečíst (a zpracovat) i za dvacet let. Kdyby se však například (a stát se to může) ze dne na den položila jistá firma, mohou si uživatelé jejího systému...
    stativ avatar 25.4.2005 17:16 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uživatelská přívětivost
    Nebo tytéž jedince slyšet vyprávět o tom, jak své doslova pár řádkové programy tvoří v různých "enterprise" verzích posledních výkřiků vývojových balíků předních softwarových firem.)
    Jen dodávám, a platí to i pro win, že když zkompilujete prázdný okno v některym z těhle "dokonalejch" programu, tak vysledny program dosahne i 1MB (tyhle praktiky ma myslim hlavne MS Visual C++), kdezto kdyz jste dobry programatori a date si tu praci napsat to pomoci API tak vysledny program ma klidne pod 5KB
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    19.5.2003 23:54 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    no, ja jsem delal jedny stranky v rustine nainstalovcani rustiny bylo tak trivialni, az jsem se lekl. Problem nastal ale v kodovani, nekd ebylo UNICODE, nekde win1258 (nebo tak nejak), musel jsme to prevadet. Ale stale lepsi nez 4 existujici kodovani pro cestinu. Vpodstate souhlasim s prvnim komentarem. Doplnim ale, ze linux se sam od sebe nakonfiguruje pouze na normalnim hardware kde je normalni zvukovka (ja mam zrejme nenormalni - CS4281, fungovaly pouze predni repraky, zadni ne.), pak taky musis mit normalni grafickou kartu (a pokud mozno jenom jednu. Ja mam Stealth II S220 a S3 Virge, druhou (primarni) jsem jakz taklz rozchodil, ale dualmonitor ani omylem. Ve Win XP je to otazka nainstalovani driveru a restartu.) A tak bych mohl pokracovat (Aver TV Phone 95 BT848 taky nefungovala, neslo ladit tuner, sel jen Composit). Tohle a mnoho dalsich duvodu (napriklad nevim o zadnym prohlizeci na obrazky kterej funguje uplne stejna jako ACDSee, nez nej ja neudelam ani ranu) me stale drzi u WinXP. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    19.5.2003 13:04 rat
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    no porovnavat s win98 je trochu nefer vuci windowsum, dneska uz jsou taky nekde jinde. prehlednost windows je dana jejich relativni jednoduchosti, kterou bych ja osobne za komplexnost linuxu nevymenil.
    19.5.2003 15:51 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Koukám, že si to žádá vysvětlení.. Já jsem se nesnažil porovnávat W 98 s nejnovějšími distribucemi. Pokud to tak vypadá, tak se omlouvám. Jinak to "W2K" v mém příspěvku znamená MS Windows 2000, ve kterých narazíte na stejném problémy, jako u Win 98 (z uživatelského hlediska) - žádné "použitelné" programy a nemožnost rychlého nastavení národního prostředí jakohokoliv jiného národa... Ale zase na druhou stranu - ještě před nedávnem většina lidí utíkala k linuxu právě z Win 98. A "před nedávnem" znamená (jak já to vnímám) ještě v roce 2002.
    19.5.2003 16:06 LK
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Musím se hádat. Dal-li jsem si jako výchozí stav, že jsem ochoten věnovat Billově bandě 20kKc, tak mám v ruce 2CD, z jednoho nainstaluju systém, z druhého Office a tím má začátečník úplně vše. Textový a tabulkový procesor, prohlížeč, mail klient, vše funkční a klidně si může nastavit ruskou klávesnici a ona opravdu funguje (a navíc se Word automaticky přepne na azbuku, jakmile tou ruskou klávesnicí bude psát) (na mém stroji s GF4, a VIA97). Zatímco o instalaci MDK9.1 to takhle zkrátka nefunguje a bylo by velkým podrazem lákat začátečníky, že ano. Nejprve je potřeba nainstalovat ovladač od NVidie, který vždy spolehlivě vytuhnul počítač. Jako člověk Linuxu něco znalý jsem přes parametr kernelu "INIT 3" naběhl do textového režimu a po několika dnech "laborování" jsem přišel na to, že v Xkonfiguráku má být "NVAGP = 1". Potom zprovoznit zvukovou kartu - to se doteď nepovedlo. Dále doinstalovat TTF fonty, a to buď z internetu nebo z existujících Windows. No a pořád nefunguje to psaní ruštinou a vůbec netuším, jak na to. Uznávám, že ta ruština je trochu vyjímečná, normální uživatel jí většinou nepotřebuje :-), ale ten zbytek jsou reálné postřehy, které začátečníka mohou hodně rychle odradit. Ono totiž pod Linuxem se dá rozběhat skoro všechno a kolikrát lépe než pod Win, ale někdo musí vědět jak a co. Samo to nejde (narozdíl od Win, které - neznají-li grafiku - použijí ovladač 640x480x16 a i ten největší ňouma pak do PC strčí CD, spustí se autorun, od klikne 3x na Další, jednou na "Finish", rebootuje a má to funkční).
    19.5.2003 16:42 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    OK, moje pohanění Win 2000 vychází z toho, že jsem s nimi sice několikrát dělal, ale jinak jsem s nimi neměl moc co do činění. Proto jsem psal, že neumí to co umí.. Máte pravdu v tom. Že pokud se "normální uživatel" definuje tím, že mu stačí kombinace OS+Office, pak mu opravdu stačí ony 2 CD. (I když... kdyby si pořídil Knoppix, tak jenom jedno ;o)) Omlouvám se. Kecal sem o věcech, o kterejch nic nevim. (BTW vůbec poslední dobou zjišťuju, že se v problematice okolo OS MS Windows jakékoliv verze nějak ztrácím..) A add nefunkčí hardware - to sem psal ve svém prvním přízpěvku, že podpora harwaru může být někdy u lepší u linuxu, někdy (častěji) u windows a proto nemá smysl, aby se argumentace kterékoliv strany ubírala tímto směrem (a když, pak pouze v neprospěch linuxu). Tenhle "článek" si skutečně žádá pokračování na téma "proč linux instalovat a proč ne". A ještě něco - problém většiny začátečníků je v tom, že k linuxu přistupují jako k Windows. Ne že by je překvapilo, že nemají c:\>,ale tak nějak čekali, že "to nějak vyřeší" a pochopí. Jenže UNIX je od Windows natolik jiný, že všechny jejich osvědčené postupy tady končí. A to je právě ten problém: Windows se učili (řekněmě) 5 let. Za tu dobu se mnohé naučili, pochopili, věděli kam kliknout atd... Jenže linuxu nedali (mnozí) ani 5 hodin a protože to nefunguje, jak oni jsou zvyklí, tak "je to špatný OS". Jedno z věčných témat v diskuzích je "příliš velké množství softwaru" v distribucích. Proto taky kolikrát normální začátečník neví, kde mu hlava stojí. (taky sem začínal - a není to tak dávno). Ale ještě jsem se nerozhodl, jestli jsou 3 programy na jednu věc v distribuci spíš výhoda a nebo spíš nevýhoda. Asi jak pro koho.
    19.5.2003 17:06 LK
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Taky už se hádat nemůžu, když musím se vším souhlasit :-) Ad Knoppix - to je bomba, kterou když vidí nějaký Windowsák, tak nevěří vlastním očím. To je totiž to, co si myslím, že na lidi platí - když vidí hotový, použitelný systém. A to Knoppix bezesporu je. Tam totiž ty desítky dodělávek Dr. Knooper udělal a vše běhá, jak má. Doufám, že se o něm v pokračování autor zmíní, už jen proto, že Windowsák vypálí image, nabootuje, nelíbí se mu to, tak vyndá CD a systém je ve stejném stavu jako před bootem. Doporučuji ale začátečníky upozornit na správné parametry kernelu jako wheelmouse a lang=CS_cz nebo jak to je.
    19.5.2003 17:32 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Možná ještě poslední poznámka, když už sme se dostali až sem. http://www.ceskylinux.org/ -> DaNiX je modifikace Knoppix-u pro české prostředí. Tím se minimálně ten parametr lang=CS_cz eliminuje ;o) Přeju hezký den Jáchym
    13.12.2003 08:19 Shadow
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Tak to vás musím zklamat. Když jsem já instaloval ovladač pro NVIDII na MDK9.1, byl jsem v Linuxu naprostý začátečník, ale žádné vytuhnutí se nekonalo, já si totiž přečetl README. To, co jste vy, "zkušený uživatel Linuxu" vyřešil údajně za několik dní, já, začátečník, jsem zvládl za deset minut. Byl bych nerad, aby z toho jiný začátečník pochopil, že i pro zkušeného uživatele je MDK problém. Není. Stačí, když si na rozdíl od sebevědomého pokročilého zkrátka přečte manuál. Zvuková karta mi v MDK fungovala ihned od začátku, TTF fonty z Windows jsem nikdy neinstaloval a bez problémů pracuji s textem v OpenOffice. Samo to nejde? Zkoušel jste KNOPPIX???
    12.7.2004 12:55 Kroko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uživatelská přívětivost
    k tem ovladacum nvidie, ano grafika vytuhnout muze ale jeste sem neslysel o vytuhnuti celeho PC, a "nekolik dni laborovani" ?? pokud vim, tak po instalaci ovladacu vas instalacni program upozorni ze je treba zmenit ty a ty konfiguraky podle toho a toho vzoru a NV AGP 1? to je take nejaky nesmysl, no ono je to spise o tom cist co se vam jake programy na monitor pisou a ne jen slepe odklepavat OK atd ....
    24.6.2003 13:11 DoomHammer
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    V Linuxím světě jsem hodně velký nováček. Chvíli jsem měl nainstalovaný RH 6.2, potom Valhallu RH 7.3 a byl jsem z toho zklamaný. Rozmlsaný z Woken jsem čekal nějaké grafické rozhraní a systém, se kterým nebude moc práce (v tomhle jsou wokna dobrá - at se o ně staráte nebo ne, tak padají ;-) , teda kromě Win2K, na ty nemůžu říct křivé slovo, konečně stabilní systém), ale Redhat mě trocha zklamal. Potom jsem si někde přečetl článek o Mandrake 9.1, tak jsem pocítil zvědavost a objednal si to. A ejhle, do ruky jsem dostal systém, který se mi zdá hodně uživatelsky přívětivý. KDE 3.1 se sice podobá v hodně věcech WinXP, což se mi právě dvakrát moc nelíbí, ale jinak se mi to líbí. A dokonce si troufám tvrdit, že jsem se za ten měsíc něco naučil (rozchodil jsem zvukovku :-)) . Podle mě je Mandrake 9 dobrou volbou pro všechny, kdo se chtějí relativně nenáročnou formou naučit pracovat s Linuxem. Akorát to chce trochu přemýšlet (a to občas bolí, jak jsem zjistil :-)) ) a občas překousnout drobné nedodělávky. Takže přátelé, hrajte si. Mimochodem, přes WINE jsem rozjel dokonce pár windowsích her (třebas DeltaForce) a běhalo to líp než na woknech ;-)
    3.11.2003 02:20 Petr Hunes | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Já tedy nevím co to je spadnutí win98 a vyšších a že se u mě počítač prakticky nevypíná je taky pravda. Když nemáte nějakou starou pixlu místo počítače, tak windows běží jako po másle. Zato dnes jsem si nainstaloval MDK 9.1 a nejde mě zvukovka, nejde mě internet na mikrovlnce a kolikrát to žuchlo při pokusu o spuštění drakkonfu nebo jak se to jmenovalo ani nevím :) Takže - nachte na hlavě a raději už něco s linuxum udělejte, aby to opravdu šlo používat i na nových PC s moderním HW :) Jinak to ale nevypadalo zle, tedy pokud mi to právě nepadalo, to zase musím pochválit. Jenže vzhled nedělá OS, ten dělá něco kapku jiného. Když už sem jako newbík postuju, není mezi vámi někdo z Vrchlabí, na koho bych se mohl trochu nalepit a něco od něho okoukat? Flaška je samozřejmě jistá ;)
    7.11.2003 20:32 Martin Gembec
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Mandrake Linux me jako cerstveho uzivatele prichoziho z WinXP uchvatil. Ano ja jsem sice ten klikar co to za pul hodky nainstaloval a ma vse plne funkcni, ale stejne... opravdu se to uzivatelsky jevi bliz k windows coz mnozi Linuxaci asi nevidi radi. Fakt je, ze ted si hraju s tim, jak se treba instaluje novy soft. Nastesti jsou taci, co pomohou a dost toho je na webu. Chce to trochu stesti ze zacatku aby nebylo moc problemu s HW a pak rekneme, ze to za tech 30 Kc za CD stoji. Jen mi reknete - nema Linus Torvalds aspon nejakou nadaci na niz by prispivali ti co sou nadseni a maj na to? :-)
    19.11.2003 20:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Uživatelská přívětivost
    Linus Torvalds zadnou nadaci nema. Ale pokud chces prispet na rozvoj Linuxu nebo open source software, urcite najdes spoustu prilezitosti. Jednotlive projekty umoznuji poskytovani financnich dotaci. Ale co je zcela jiste nejvitanejsi pomoci - to je je venovane usili. Tzn. pomoc s vyvojem, pripadne pokud nejsi programator, tak treba sepisovani/prekladani dokumentace. Moznosti je opravdu mnoho.
    1.2.2005 12:32 mo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uživatelská přívětivost
    Zkoušel jsi už instalovat WinXP na nový notebook od Aceru? ;-) Linux na něm běhá v pohodě, pro WinXP dodávají nějaké speciální CD, které tam jde na několikátý pokus nainstalovat, ale že by to bylo všechno funkční a bez problémů, o tom si nech teda znát. A v obchodě řekli - smůla, je to moc nový HW, počkejte na novou verzi Win, ta už to bude podporovat. A přitom pod Linuxem běhá všechno v pohodě. Taky mě to překvapilo. No každý vychází z toho, co zažil. :-)
    1.2.2005 12:21 monika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uživatelská přívětivost
    Jéé, nemohl byste někdo vysvětlit našim správcům v práci, jak to udělat, aby Win2K byly stabilní? Stále se jim to nedaří a mě teď i po přeinstalování padají 1x denně. A to jen čtu poštu a pracuju v Excelu a nic jiného nedělám. :-(
    19.5.2003 10:29 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše BSD a nizsi trida
    Mno, ja si teda nemyslim, ze systemy BSD patri k nizsi tride. Ba nopak, imho je to spicka mezi Unixy jak komercnimi, tak volne siritelnymi. Vsak se zeptejte panu od Yahoo:-)
    19.5.2003 16:09 Cronin
    Rozbalit Rozbalit vše BSD a nizsi trida
    Len taka poznamka, ktoru som tu uz tusim raz mal: *BSD* systemy su bsd systemy, nie Unixy. Rovnako ako GNU/Linux nie je Unix.
    19.5.2003 18:14 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše BSD a nizsi trida
    To je takove slovickareni. Tak jsou to OS typu Unix no...
    21.5.2003 19:49 Vít Heřman | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše BSD a nizsi trida
    To je sporne. BSD puvodne vysel z AT&T codebase a az v dobe 4.4BSD/Lite byl od techto reliktu ocisten. Takze kterykoliv BSD system predchazejici 4.4BSD/Lite JE UNIX (sam mam doma 2.9BSD). Ostatne pohledu na to co je UNIX je vice. Nekdo rika ze je to kazdy system splnujici POSIX nebo podobny standard, takze UNIXem je i POSIXovy subsystem Windoze NT. Vy pravdepodobne vychazite z toho ze UNIXem je jen vicemene primy naslednik originalni AT&T vetve jako SCO UnixWare. Z meho pohledu lze pod pojem UNIX zahrnout Linux, BSD i treba Minix. Ty systemy jsou si tak blizky, ze obcas nepoznam na kterym zrovna pracuju. Nekdo to nazyva UNIX-Like. Pro me jsou to vsechno unixy. add malo/moc aplikaci: Zrovna dnes jsem v praci instaloval Windoze XP Home. Cista instalace tohoto "operacniho systemu" zabrala neco kolem 1.4GB. Ve svetle teto skutecnosti si myslim ze linuxovy zacatecnik si klidne muze dat neco jako "typical" instalaci a muze v klidu spat. Co se tyka poznamek ohledne nefunkcni cestiny v RH9 atd - asi behem mesice budu mit novy stroj a budu provadet par cistych instalaci Linuxu (RH, Mandrake, SuSe, Debian a hlavne Slackware), FreeBSD, NetBSD a OpenBSD. Jsem zvedavy jak z toho ktery system vyleze co se tyka podpory cestina atd. BTW ted beham Slackware 9 na AMD K-5/100 s 24MB RAM a na spoustu veci mi to staci. Ukazte mi Windoze ktere na teto konfiguraci budou pouzitelne. Mam zde Win 98 a je to katastrofa - pouzivam je jen na hrani Diabla.
    22.5.2003 11:02 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše BSD a nizsi trida
    Pro me jsou to taky vsechno Unixy. Jen nevim, podle ceho se hodnoti, ktery Unix je vyssi ci nizzi trida.

    Ja mam Duron 750 a jeden cas jsem provozoval dual WinXp prof. a Slack 8.1. Ten rozdil je hrozny. Win mely po ciste instalaci 2GB (bez jakychkoliv programu) a Slack (maximalni mozna instalace) taky 2GB:-) Ted prave koketuji s *BSD, tak jsem zvedavy, co z toho bude.

    20.5.2003 09:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše BSD a nizsi trida
    jestli se nepletu, tak 'nizsi tridou' je myslena kategorie OS, do ktere je razen i linux...
    19.5.2003 10:39 Martin Sixta
    Rozbalit Rozbalit vše SCO != UNIX ...?
    No jeste minuly tyden byl Unix ochranou známkou The Open Group...ale kdo vi? SCO vlastni puvodni historickou codebase Unixu od AT&T (nebo Bellových laboratoří? kdo ví). No každopádně je to jedno... Zdravim
    19.5.2003 11:39 Radek Sedmak | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Linux & Minix
    Dobry den, pokud se dobre pamatuji nezacal pstal L.Torvalds Linux jako lepsi verzi minixu ale nybrz jako semestralni praci ktera vysla z minixu. Na internetu je k precetni prvni mail od Torvaldse na toto tema. Howgh :-))
    19.5.2003 12:41 Anselm
    Rozbalit Rozbalit vše Linux & Minix
    Jen bych dodal, že v článku byl mírně zamlžen fakt, že Linux je skutečně "jen" jádro, které začal vyvíjet Torvalds, kdežto GNU je operační systém, který funguje nad Linuxem. Zrovnatak funguje nad mikrojádrem HURD. Jak autor článku dozajista ví, GNU začal vyvíjet Richard Stallman a Linus Torvalds je často neprávem označován za "tvůrce" Linuxu (myšleno operačního systému GNU/Linux). Proto by se Linuxu jako OS mělo říkat GNU/Linux.
    19.5.2003 13:04 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Linux & Minix
    pokud bych mel psat nezjedodusene, bylo by to na samostatnou knizku :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    19.5.2003 14:35 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše Linux & Minix
    Určitě by se to dalo zjednodušit tak, aby to nebylo na úkor historických faktů. Věnovat GNU dva řádky z celého článku mi přijde mírně řečeno neodpovídající.
    19.5.2003 12:34 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Jméno
    Ahoj, jestli se nemýlím - jméno "Linux" nevymyslel Linus, ten se tomu dokonce z počátku bránil, ale komunita ho "ukecala". Proto navrhuji větu: "Nový operační systém nazval po sobě - Linux." Poopravit na: "Nový operační systém byl nazván po něm - Linux." Jestli to tedy má smysl....
    19.5.2003 13:47 Borg | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Nevim,nevim, panové ale članek je o něčem jinem
    Pokud jsem članek četl dobře tak je pouze informační,to znamená že autor chce poradit nováčkům v "Linuxu".A nehodlá zavadět debatu co je lepší .A prominte mi ten přiměr "jestli oves nebo pšenice", neboť porovnavat Win 98 a Red Hat 9 je trošku nefer.Když už Win 98 tak spiše Red Hat 7.0 . Zkuste si oba nainstalovat a uvidime co vám bude chodit hned a co po dodělávkách. A po pravdě řečeno Red Hat ať už 7.0,7.1,7.2,7.3,8.0 a nebo 9.0 je na třech CDromech kde je ovladaču přehršle. A pokud mě pamět neklame tak GNU je především dilem pana Richarda Stallmana a jeho nasledniku protože pokud si přečtete knihy o linuxu tak zjistite že pan R.Stallman začal vyvijet GNU v době kdy Linus Torvalds nevěděl co to minix nebo jadro vubec je.A teprve po jejich dohodě začala jejich prace běhat souběžně "Linuxove jadro + GNU". A co se tyče uvodního članku tak za poslední rok,jsem si koupil přibližně 8 knih o Linuxu a to nijak levných a teprve diky tomu se mi daří prokousat se Linuxem jakž takž.Kdyby v těch knihách alespoň nedělali chyby :-) .
    19.5.2003 14:49 Luko
    Rozbalit Rozbalit vše proc instalovat ??
    V tomto clanu mi velice chyby polemika PROC si vlastne ten linux nainstalovat, treba neco jako shrnuti vsech pro a proti.
    Pavel Čejka avatar 19.5.2003 17:56 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše svobodný software a jeho zásadní výhoda

    Mě zase v článku chybí zdůvodnění, proč se vlastně lidi začali zabývat něčím sice možná perspektivním, ale z počátku neohrabaným, nehotovým a těžko použitelným, když už existovaly ty Windows ...

    Je to v licencích, ve svobodě tvůrců, kteří mohou kdykoliv vzít kterýkoliv kus kódu a upravit si ho dle svého. Jediné co musí je zmínit autora původního kódu, tj. nesmí si kód zcela přivlastnit, jako by na něm nikdy nikdo jiný nepracoval a zároveň a to především musí nový kód šířit (pokud se rozhodnou ho šířit) pod stejnou licencí, aby to samé co udělali mohl případně udělat kdokoliv další.

    Je to v tom, že na kterémkoliv (téměř) projektu se může podílet kdokoliv, kdo k němu má co říct. Což znamená, že pokud mám dobrý nápad a prosadím, že má smysl ho implementovat, tak se implementuje a prospěch mají úplně všichni. Když dokážu změnu implementovat sám, ještě lépe. Nesouhlasí se mnou autoři původního projektu? No a co? Můžu vzít jejich kód a odvodit projekt vlastní, budu-li dost schopný, může být i úspěšnější než projekt původní. No není to nádhera?

    Ještě krásnější na celé situaci je, že se díky tomu na výsledném softwaru odrážejí mnohem víc skutečné potřeby uživatelů včetně minoritních skupin, namísto nějakého pofiderního marketingového záměru firmy, která jednak minority zcela ignoruje a jednak je silně ovlivněna ziskem. A ziskem je ovlivněna do té míry, že provádí i úmyslná omezení funkčnosti softwaru na úkor uživatelů. Takže komerční software? Ne, opravdu nechci.

    Ono to v textu vlastně je, ale je to takové hodně skryté mezi řádky. A vzhledem k tomu, že to je asi nejdůležitější důvod, proč se svobodný software stal tím čím je a proč se neustále zlepšuje, tak to určitě zasluhuje víc pozornosti.

    19.5.2003 19:33 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše linux
    dobry den,
    nechci vypadat jako rejpal, nicneme mel bych jedno doplneni - tusim ze v nejakem clanku na root.cz bylo, ze Linux nepojmenoval Linus sam, ale ze Linus nemohl na nic cool prijit tak to nekdo pojmenoval po nem ;-)

    Tusim, ze tohle neni prvni revize clanku, mozna by nebylo naskodu vytahnout hlavni myslenky prispevku ke clanku a udelat dalsi ...
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    20.5.2003 07:32 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše linux
    Robert Kratky paralelne se mnou psal stejny clanek (coz jsem nevedel), takze mame jeste jednu verzi tehoz. takze je potom slouci, zapracuje vase komentare a budeme mit novy clanek ..
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    23.5.2003 13:29 Martin Kysela
    Rozbalit Rozbalit vše doplneni :)
    Jen doplnim, ze nazev Linux byl projektu dan administratorem FTP serveru, na ktery ho Linus nahral... Dalsi zajimava vec je puvod tucnaciho jmena Tux - jednak je to zkracenina vyrazu pro smoking (tuxedo), coz tucnak pripomina :) a jednak je to zkratka pro Torvald`s UniX, coz navrhl kdysi nekdo v e-mailove konferenci, kdyz se rozhodovalo o jmenu pro tucnaka...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.