abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    EasyTag

    15. 2. 2005 | Tomáš Bláha | Recenze | 8449×

    Program zajišťující hromadné vyhledávání, editaci a ukládání mnoha formátů tagů (visaček) hudebních souborů.

    EasyTAG je program pro hromadnou editaci tagů ("visaček" - částí hlaviček určujících další informace - autora, název, album, bitrate, copyright...) audio souborů. Podporuje formáty MPEG-2 Layer 3 (.MP3 - verze ID3 tagu 2 i 1.x), MPEG Audio Layer 2 (.MP2), Ogg Vorbis (.OGG), Free Looseless Audio Codec (.FLAC), Musepack (.MPC) a Monkey's audio (.APE). Má příjemně jednoduché GTK uživatelské rozhraní, umí načíst názvy z externích textových souborů, vytvářet .M3U playlisty, má zabudovaný klient pro získání informací o disku z FreeDB (CDDB záznam).

    Instalace

    Existují dvě hlavní verze: starší stable <=1.0, fungující s knihovnami GTK 1.2, a novější unstable >=1.9 s GTK 2.4. V mém Mandrakelinuxu 10.1 je verze 0.31, která mi přes označení "stabilní" neustále padala. Instaloval jsem tedy novější balíček verze 1.99.3 pro Fedoru Core z SourceForge s volbou --nodeps. Závislé libflac++4 a libid3_3.8_3 jsem použil distribuční (Mandrakelinux má jinak pojmenované balíčky, proto nefungují závislosti). Další potřebné knihovny libogg a libvorbis byly již v systému kvůli oggenc enkodéru. Bylo ještě potřeba vytvořit symbolický link

    #ln -s /usr/lib/libFLAC++.so.4.0.0 /usr/lib/libFLAC.so.4

    O instalaci ze zdrojových kódů jsem se radši ani nepokoušel, protože určitě nemám (a ani mít nechci, používám KDE, kde také pokud možno nic nekompiluji) všechny knihovny potřebné k překladu GTK aplikace.

    Nastavení

    Není složité. Program umožňuje konverzi kódování tagů, takže není problém mít je plně v češtině. Dává také na výběr mezi oddělením slov v názvu souboru mezerou či podtržítkem. Dotazování do databáze jde nakonfigurovat i pro připojení přes proxy server. Šikovná je možnost převodu některých znaků v názvech souborů na podtržítka. Systém souborů na CD-ROM - iso9660 nebo Microsoft vfat totiž nepovoluje znaky "?", "!" a další, které jsou běžné v tagu. Je možné také vypnout trošku nepříjemné výchozí okamžité vyhledávání v domovském adresáři při spuštění.

    nastaveni

    Jak je vidět, překlad není úplný - přeložena byla totiž jen verze 1.0.

    Použití

    EasyTAG nabízí dva způsoby procházení mezi audio soubory. Liší se použitím jiného prvního panelu vpravo:

    podle stromu adresářové struktury:

    easytag

    nebo jednotlivých autorů a jejich alb, které rozlišuje podle tagů:

    easytag_podle_alb

    Na dalším panelu uprostřed je výpis nalezených audio souborů. Červenou barvou v názvu označuje soubory, které mají špatné nebo neúplné tagy; také ještě neuložené změny. Různou barvou podkladu jsou odděleny soubory z jednotlivých podadresářů. Upravovat tagy či názvy souborů lze přímo vyplněním příslušné kolonky na panelu vlevo. Zmáčknutí tlačítka u kolonky nastaví hodnotu tagu pro všechny soubory ve výběru.

    U tagu pořadí písničky na albu lze buď vybrat správnou možnost z rozbalovacího seznamu, nebo se kliknutím na tlačítko očíslují soubory sekvenčně. Chytré je, že jsou-li vybrány soubory z více adresářů, čísluje se vždy podle pořadí v daném podadresáři, kam soubor patří. Řadit lze snad podle všech kritérí - názvu souboru, velikosti, druhu, data vytvoření nebo jednotlivých tagů, sestupně či vzestupně. Celkový počet lze buď určit zvlášť (čisté tlačítko) nebo opět podle počtu souborů v jednotlivých podadresářích (tlačítko s #).

    K dispozici jsou i tři automatické nástroje pro:

    Vyplnění tagů podle názvu souborů:

    scan_tagu

    Přejmenování souborů podle tagů:

    prejmenovat

    Úpravu tagů:

    upravit

    Pomocí konfiguračních přepínačů (%x) lze snadno navolit tu správnou kombinaci názvu souboru. K oddělení jednotlivých částí tagů při scanu mohou posloužit libovolné znaky - písmenka (řetězce se dají i ignorovat switchem %i), pomlčka, podtržítko, mezera nebo lomítko (oddělení adresářů). Při přejmenovávání lze použít cokoliv (s výjimkou /).

    Hezká je i možnost uložit si často používané kombinace. Při automatické úpravě tagů lze snadno opravit velké/malé znaky v tazích, podtržítka a mezery. Všechny změny lze provést nanečisto a ukládání udělat jako poslední. Vzhledem k tomu, že zápis a načítání velkého množství tagů je časově náročnější, je to asi i nejvýhodnější postup.

    CDDB a FreeDB

    EasyTAG obsahuje i klient pro hledání CDDB záznamů ve FreeDB databázi. CDDB (Compact Disc DataBase) byl původně projekt licencovaný GNU/GPL. Zahrnoval klienta, který z každého vydaného CD vypočetl v podstatě jedinečný identifikátor, a komunikoval s databází informací o albech na internetu (vytvářenou uživateli). Bohužel byl však prodán a licence změněna. Posléze byl zakázán přístup do databáze pro nelicencované klienty a vydán uzavřený nástupce CDDB2, nekompatibilní s CDDB1 (ani s mezitím vzniknuvším projektem FreeDB).

    FreeDB má za cíl vytvoření svobodné databáze titulů. Kromě rozhraní pro klienty poskytuje i webové rozhraní. Díky vytváření záznamů uživateli je v databázi často více různých záznamů pro jeden disk, někdy ve více kódováních (ASCII - ISO8859-1 nebo UTF-8) a jazycích nebo (přes varování na webu FreeDB) s různými způsoby zápisu (pouze velkými písmeny, každé první velké, malými).

    EasyTAG zatím vůbec nemá dokumentaci, ovšem při používání se mi zdá, že automaticky vyhledává nejen pomocí jednotlivých tagů a názvů souborů, ale i názvů vyšších adresářů. Ve výsledcích jsou pak autoři a názvy jednotlivých alb. Kliknutím na ně se natáhne i seznam skladeb do vedlejšího rámu vlevo. Lze tak procházet výsledky a najít ten nejvhodnější.

    freedb

    Vybráním názvů skladeb ve výsledcích hledání a klepnutím na Použít jimi budou vyplněny tagy vybraných souborů v editoru, ve stejném pořadí. Selže-li automatické vyhledávání, je možné podat jednoduchý dotaz ručně, přičemž v obou případech je tu i možnost nového hledání ve výsledcích:

    freedb_noauto

    Program má i své stinné stránky. Vytváření playlistů je trochu zmatečné - i když to nemám zaškrtnuto, je playlist vytvořen o adresář výše. Při zaškrtnutí této volby dokonce o dva výše. V masce názvu playlistu lze ale použít /, a kromě switchů %x i libovolný název už existujícího adresáře.

    Do ID3v2 tagů MP3 souborů nelze přidat obrázek. Při jakémkoli pokusu (ať už přetažením, nebo výběrem pomocí dialogu) o vložení libovolného obrázku okamžitě padá. To mě ale vůbec netrápí; myslím si, že obrázky nejsou tak moc potřeba :-). Jinak víc nezlobí. Bez problémů zapisuje tagy do všech podporovaných formátů, jen u APE jsem neměl možnost to ověřit. Víte-li někdo, jak přehrávat APE v Linuxu, napište do diskuze. Když jsem mu dal dost času, zvládl změnit tag i u 2500 souborů najednou (potřeboval jsem mít stejné tagy žánrů kvůli amaroKu).

    Závěrem

    EasyTAG je skvělým kusem SW, který velmi dobře dělá svou práci, a který jsem dlouho hledal nejen v Linuxu. Dovolil bych si i jeden tip - uživatelé odesílající záznamy do FreeDB se většinou netrápí s vyplňováním roku, kdy nahrávka vyšla. Rychlejší než vyhledávání na Amazonu či přímo webu autora (má-li nějaký) je podívat se do databáze Music Worldu, kde mají většinu z hojně rozšířených CD. Databáze jde i stáhnout jako nepříliš veliký textový soubor.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.2.2005 01:32 Kakihara
    Rozbalit Rozbalit vše hmm
    Mno, easytag je asi docela dobrej, ale vzdycky mi prisel neskutecne zmatecnej. Mozna tedy umi vic veci, nez kolik si myslim.

    To hlavni, kvuli cemuz jsem ho instaloval vsak nezvlada: najit v cddb(ci freeDB?) databazi nazev alba z uplne nepojmenovnejch souboru( kdyz mate treba album jako track01.wav, track02.wav,...). Pokud jsem tu moznost prehledl, budu rad za radu.
    15.2.2005 01:54 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    WAVy nemaji tagy, pokud nejsou nijak pojmenovane (jako ze ne) a ani se nijak nejmenuji adresare, v kterych to je, nenajde nic. Spocitat ID toho CD z WAVu neumi. A nevim o nicem, co by to umelo.

    V takovem pripade musi zapracovat uzivatel.
    Tohle přesně umí ID3-TagIT (http://www.id3-tagit.de), ale je to psáno pro .NET a přiznám se že netuším, jestli už je Mono v takovém stavu, aby pod ním šlo tohle rozchodit.
    Stanislav Brabec avatar 15.2.2005 14:28 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    Poslední verze už to umí - viz screenshot - Automatic search.

    Ve Freedb je obravdu neskutečný bordel - často pirátěná hudba je tam třeba v 10 různých délkách skladeb, podle toho, jak to různí kopírovači pos..... Takže automatic search najde třeba jeden z 10 různých zápisů téhož CD, plný překlepů a špatně zařazených informací. Takže nakonec stejně provedete ruční hledání a projdete si rozdíly mezi záznamy.
    13.12.2021 06:46 geebranz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    Lots of choices

    Recognize
    Valoun avatar 15.2.2005 02:39 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Tagtool
    Easytag jsem nezkousel. Driv jsem pouzival Cantus, pak jsem ho opustil (protoze nerad GTK1) a presel na TagTool, kterej toho sice umi malicko min, ale je o malicko prehlednejsi a v GTK2.

    http://unix.freshmeat.net/projects/audiotagtool/

    Co mi u nej chybi je nahrada libovolnych znaku za jine - proste vlastni tabulka nahrad, pomoci ktere bych se zbavil cestiny, hnusnych apostrofu ` a jinych paznaku podle meho gusta (ne jen hloupou nahradou za podtrzitka). Znate nejaky tagger, ktery toto umoznuje?
    15.2.2005 02:51 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tagtool
    Tohle EasyTAG umi - viz screenshot upravy tagu. Ale jen pro jeden znak.
    15.2.2005 08:21 vitko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tagtool
    tagtool mohu také jen doporučit, teď jsem s ním dělal velký úklid ve své kolekci a navzdory zdánlivé jednoduchosti je velmi flexibilní. Jediný problém je s UTF-8 v ID3, v současné době použitá id3lib to nepodporuje (ale podle slov autora se to má v další verzi změnit). Navíc je teď verze 0.12 k dispozici v češtině.
    Stanislav Brabec avatar 15.2.2005 14:33 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tagtool
    ID3v2.3, podporovaný HW přehrávači, nepodporuje UTF-8. Takže je lepší 16bitový UNICODE se značkou. ID3v2.4 sice UTF-8 už podporuje, ale HW přehávače ho ještě příliš neumí.

    No a nakonec, id3lib má s UNICODE také trochu problémy, takže autor easytagu uvažuje o konkurenční taglib.
    15.2.2005 07:59 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Skvely program
    Nedavno jsem resil problem, jak pridat tagy do mnoha souboru (skoro vsechny byly mp3). Ac nejsem klikac, tento program mi plne vyhovoval. Ve starsi verzi funguje trochu zvlastne, ale da se to prezit. Rekl bych, ze prace s programem je rychlejsi, nez datlovat tagy pres prikazovy radek.

    Jenom se mi zda, ze vysledne prepisovani souboru na disku je dost pomale, kdyz jsem u kazdeho souboru v adresari nechaval prepsat vsechny tagy pomoci id3, byl vysledek mnohem rychlejsi, nez pomoci easytag.
    15.2.2005 08:22 Lukas | skóre: 12 | blog: Mind 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely program ale chybuje ....
    Zdravim,

    uz po nekolikate se mi stalo, ze mi easytag poskodil dany mp3. Co se tyce funkci tak mi plne vyhhovuje a tezko se mi s nim bude loucit, ale hledam neco jineho....jak rikam nekolikrat mi jiz poskodil mp3 soubor tak ze se prehralo napr 10 sekund (v souboru byl id3tag v1 i v2 10sekund nahravky a zbytek souboru jsou nuly...) a konec, skok na dalsi mp3. Pouzival jsem z distra MDK, dokonce jsem si ho zkompiloval ze src, ale stale nic a pokazde to udela u jinych souboru ....
    15.2.2005 09:27 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely program ale chybuje ....
    Týjo tak to jsem docela zariskoval. To kdyby mi udělal tak se asi zabiju. Nahrával jsem z desek nějakou muziku, což je časově dost vyčerpávající činnost. Měl jsem jen jednu kopii... Uff

    Naštěstí to dopadlo dobře.
    15.2.2005 11:50 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely program ale chybuje ....
    Vzy a u vseho plati: Zalohovat! Ja mam 38,2GB muziky v skoro 10 tisicich souborech. Bez zalohy bych do toho nesahl nicim.

    Jak jsem napsal, 0.31 v Mandraku zlobi. S 1.99.3 opravdu nemam problem.
    15.2.2005 13:20 David Macura | skóre: 14 | blog: Trápeníčko | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely program ale chybuje ....
    To tě ty originály přišly na hodně peněz že? :o)))
    Nejsem lama...
    15.2.2005 13:46 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely program ale chybuje ....
    Docela dost. 40Kc za kus.

    Kopii pro vlastni potrebu (napr. kvuli poskozeni nosice) mit muzu - viz patricny zakon.

    P.S. P2P sitim se vyhybam - nechci mit na krku zalobu, ze jsem neco nasdilel.
    Stanislav Brabec avatar 16.2.2005 11:27 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skvely program ale chybuje ....
    Pokud by vás chtěl někdo nachytat, pak vás nachytá na § 44 odst. 1a autorského zákona. Každé CD obsahuje kód ISRC, které OSA i Intergram používá jako "elektronické informace o identifikaci práv k dílu". Pokud si tedy zkopírujete CD do MP3, aniž byste tam ISRC vložili, dopouštíte se "neoprávněného zásahu do práva autorského". A tento paragraf se vztahuje i na kopie pro vlastní použití. Podle § 37 odst 2a se to nevztahuje jen na technologicky nutné dočasné soubory.

    A v případě "chráněného CD" pak i na § 43, což je česká verze DMCA.
    15.2.2005 21:02 8an | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Přehrávání APE
    Čím přímo přehrát APE formát bohužel nevím, ale existuje linuxový port konzolového encoderu a decoderu. Takže to můžeš dekomprimovat do wave a zkomprimovat do FLAC (bez ztráty kvality, samozřejmě). Třeba se dá přesvědčit aby posílal výstup na stdout a poslat to přes pipe třeba do mplayeru.
    If you build an operating system that even an idiot can use, only idiots will use it.
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 17.2.2005 16:35 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše fajn clanek (... a fajn diskuze :-)
    Moc pekny clanek, dobry popis (se mi zda) tohoto kousku sw.

    jo, a dekuji za dalsi typy. tagtool je opravdu velmi prostinky ... a vyhovuje mi. easytag? - tezko najdete neco co neumi... a ovladani tomu odpovida. cantus je neco mezi, me vsak dost pada (coz je asi jen ma chyba).
    Berysek avatar 23.2.2005 15:26 Berysek | skóre: 3 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: fajn clanek (... a fajn diskuze :-)
    Take zatim pouzivam EasyTag, ale chtel jsem vyzkouset prave Cantus. Bohuzel se mi ale nepodarilo najit development balicky gtkmm a libglademm. Neporadil by mi nekdo link na source resp. .tgz?
    Linux here, Linux there, Linux, Linux everywhere... :)
    1.3.2005 11:48 Jan Kratochvíl | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše čeština
    Mám EasyTag 1.99.2 a mám problémy s češtinou. Nefunguje mi korektně ani zobrazení adresářů a názvů souborů. O tagách nemluvě. Nemusím někde něco zapnout?
    Stanislav Brabec avatar 1.3.2005 11:57 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Je to v nastavení kódování v Easytagu.

    Druhou možností může být nastavení proměnné G_FILENAME_ENCODING (funguje jen s novějšími GLib).
    1.3.2005 12:25 Jan Kratochvíl | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Děkuju za odpověď, ale nemůžu to v menu Nastavení nikde najít, nemůže to být tim, že používám KDE? Mám tam jenom v menu Nastavení tagů ten překlad enkódování, ale to nepomáhá. Glib mam 1.2.10.
    Stanislav Brabec avatar 1.3.2005 13:20 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Nastavení -> Nastavení tagů -> Znaková sada pro ID3 tagy -> Konvertovat z...

    Máte starou verzi Easytagu, GLib 1.2.10 překódování neumí.

    Verze Easytag 1.99.3 by už měla umět nastavit kódování jmen souborů.
    1.3.2005 16:28 Jan Kratochvíl | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: čeština
    Děkuju za pomoc, G_FILENAME_ENCODING=@locale pomohlo na tu češtinu v EasyTagu a upgrade na 1.99.3 pomohl na tu češtinu v tagách. Vypadá to, že ve verzi 1.99.2 to nefunguje korektně.
    25.12.2005 10:19 MCmiko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EasyTag 1.0
    mam verzi 1.0 natagoval jsem si vsechnu hudbu kazdy tag v kazde pisnicce sem uluzil Ctrl+s ale kdyz se podivam ve windows co je pod nazvem te pisnicky nic se nezmenilo ale v easy tagu to mam jak chci ale ve skutecnosti ne jak kdyby se to neulozilo a kdyz to nahraju do MP3 prehravace ktery se ridi podle ID3 tagu tak to dela bordel .... ale treba jedna nebo dve pisnicky ve slozca se mi zmeni podle toho co jsem napsal do easy tagu ale zbytek ne newim proc pomuzete mi nekdo prosim???
    Stanislav Brabec avatar 25.12.2005 16:27 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EasyTag 1.0
    Easytag verze 1.0 je velmi stará...

    Pravděpodobně používáte špatnou verzi ID3 tagů.

    Některé programy a přehrávače umí jen ID3v1, jiné jen ID3v2, jiné oboje. Easytag umí oboje, záleží na nastavení.

    ID3v2 a easytag v nejnovější verzi umí při správném nastavení i češtinu. ID3v1 nemá žádnou podporu pro kódování, a bývá nastaveno na kódování Windows v zemi výrobce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.