abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 00:44 | Komunita

Konference LinuxDays 2019 proběhne o víkendu 5. a 6. října v Praze v Dejvicích v prostorách FIT ČVUT. Konference OpenAlt 2019 proběhne o víkendu 2. a 3. listopadu na FIT VUT v Brně. Organizátoři konferencí vyhlásili CFP (LinuxDays, OpenAlt). Přihlaste svou přednášku nebo doporučte konference známým.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 00:22 | Komunita

Vývojáři Ubuntu oznámili, že Ubuntu počínaje verzí 19.10 nebude podporovat architekturu i386. Pro poslední verze Ubuntu nejsou k dispozici instalační média pro architekturu i386. Od verze 19.10 už nebudou k dispozici ani balíčky přeložené pro tuto architekturu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 22:55 | Pozvánky

Červnový pražský sraz spolku OpenAlt zahájí Jaroslav Tulach z Oracle Labs přednáškou na téma Úvod do GraalVM – nejrychlejšího virtuálního stroje na světě. Následovat bude neformální setkání a diskuse na téma GraalVM. Sraz se koná již tento čtvrtek 20. června od 18:00 v restauraci NaJedli (Radlická 608/2, Praha 5). Akce je volně přístupná (i Go nebo Rust programátorům), ale z kapacitních důvodů prosíme, abyste nám dali vědět, že přijdete –

… více »
xkucf03 | Komentářů: 0
včera 01:11 | Nová verze

Byla vydána verze 2.0.0 svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

Ladislav Hagara | Komentářů: 22
17.6. 23:44 | Zajímavý projekt

Na Humble Bundle byla spuštěna akce Humble Book Bundle: Programming by Packt. Za 1 dolar a více lze koupit 5 elektronických knih, za 8 dolarů a více lze koupit 12 elektronických knih a za 15 dolarů a více lze koupit 25 elektronických knih věnovaných programování od nakladatelství Packt.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
17.6. 22:55 | Bezpečnostní upozornění

Bezpečnostní varování NFLX-2019-001 upozorňuje na bezpečnostní chyby v jádrech Linux a FreeBSD v implementaci TCP zneužitelné k vzdálenému DoS nebo kernel panic. V Linuxu se jedná o chyby pojmenované TCP SACK PANIC aneb CVE-2019-11477, CVE-2019-11478 a CVE-2019-11479. V upstream verzích Linuxu 4.4.182, 4.9.182, 4.14.127, 4.19.52 a 5.1.11 jsou již chyby opraveny.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
17.6. 17:22 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřeného přístupu na 165. brněnský sraz, který proběhne v pátek 21. června od 18:00 hodin ve Sport Centru Srbská (Srbská 4). Od 19:00 je pro zájemce zamluveno hřiště na plážový volejbal.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
17.6. 16:11 | IT novinky

Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem zůstává superpočítač Summit. Český superpočítač Salomon klesl na 282. místo. Další přehledy a statistiky na stránkách projektu. V aktuálním žebříčku GREEN500 (GFlops/watts) obsadil superpočítač Summit 3. místo.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
16.6. 16:00 | Nová verze

Byla vydána OpenMandriva Lx 4.0. Nejnovější verze této linuxové distribuce přináší například Linux 5.1.9, KDE Plasma 5.15.5, KDE Frameworks 5.58.0, KDE Applications 19.04.1, Qt Framework 5.12.3, systemd 242, LLVM/clang 8.0.1 a Java 12. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
15.6. 16:55 | Bezpečnostní upozornění

V editorech Vim a Neovim byla nalezena a opravena bezpečnostní chyba CVE-2019-12735. Funkce modeline umožňovala při otevření souboru spustit libovolný příkaz. Chyba byla opravena v upstream verzích Vim 8.1.1365 a Neovim 0.3.6.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Jakou verzi jádra Linux typicky používáte na osobním počítači?
 (18%)
 (21%)
 (55%)
 (3%)
 (4%)
Celkem 291 hlasů
 Komentářů: 8, poslední 15.6. 18:14
Rozcestník

evilwm - ďábelský minimalista

26. 1. 2005 | Petr Krčmář | Recenze | 18252×

Ačkoliv se to někomu může zdát šokující a neuvěřitelné, ne každý má rád ohromné omalovánky zabírající haldu paměti a ukousávající si podstatnou část výkonu. Já mám raději funkční a příjemně jednoduché věci. Asi proto používám evilwm.

Jen takové malé FAQ na začátek:

  • Ano, opravdu se mi to líbi.
  • Ano, skutečně to denně používám.
  • Ne, není mi to trapné.
  • Ne, nic mi u toho nechybí.

evilwm

Takže, o co se vlastně jedná? Evilwm je minimalistický okenní manažer. To ovšem neznamená špatný, primitivní nebo nepoužitelný. Naopak. Je minimalistický jak k operačnímu systému a hardwaru počítače, tak i k uživatelskému prostředí. To má v zásadě několik výhod:

  • nízké nároky na paměť
  • nízké nároky na výkon počítače
  • jednoduché ovládání
  • mnoho prostoru na monitoru
  • prostředí bez zbytečných ovládacích prvků

Doufám, že už vás to začalo zajímat. Každopádně je evilwm jiný než běžné manažery. Pokusím se vám popsat, jak jsem se k němu dostal. Cesta to byla poměrně zdlouhavá. Nikdy jsem nepoužíval KDE ani GNOME, ale na začátku to bylo FVWM a později dlouho WindowMaker. Postupně jsem však zjistil, že stejně žádné ikonky, tlačítka ani meníčka nepoužívám a že mě akorát zdržují při práci. Postupně jsem se proměnil v podivína, který místo klikání raději otevře terminál a napíše do něj "gimp". Takže jsem začal hledat něco, co by nebylo zbytečně složité a umělo právě ten základ, který potřebuji, čili:

  • hýbat okny
  • měnit jejich velikost
  • přepínat virtuální plochy

evilwm

Tohle mi skutečně stačí a ostatní prvky mi spíš překáží. Řešení jsou v zásadě dvě. Buď si v něčem pěkném vyrobit jednoduchý skin, který by vypadal podle mých představ, nebo najít něco, co to umí přímo. A našel jsem právě evilwm. Seznam jeho fičurek je poměrně překvapivý:

  • žádné dekorace oken, jen 1 bod široký okraj (na obrázcích jsou to 3 body... moje drobná úprava)
  • žádné ikonky
  • propracované ovládání klávesnicí
  • virtuální plochy
  • malá velikost binárky (asi 20kB)

evilwm

Možná si teď říkáte, že to bude nějaká krkolomná těžkopádnost -- pro pár megabajtů paměti se přece nikdo dobrovolně nesníží k používání něčeho takového. Ale jak už jsem řekl, nejde mi o paměť, ale o příjemné a rychlé ovládání okýnek.

Instalace téhle věci je naprosto triviální. Ze stránek projektu evilwm si stačí stáhnout malý archívek (24kB!) a rozbalit. Obsahuje jen pár souborů. Můžete editovat Makefile a nastavit v něm pár vlastních drobností a pak už spustíte překlad. Za pár sekund máte malou binárku, kterou si někam nahrajete (můžete použít make install, ale to já nerad a tady to není potřeba), třeba do /usr/local/bin. Hotovo. Máte evilwm.

Abyste mohli začít evilwm používat, musíte si v domovském adresáři vytvořit (nebo editovat existující) soubor

.xinitrc
a napsat do něj cestu k binárce.

Protože asi budete chtít jako já mít spuštěných pár věcí při startu a nastavené nějaké to pozadí, můžete místo přímého odkazu dát cestu ke svému skriptíku, který vám zajistí další akce. Můj vypadá asi takto:

$ cat .xinitrc

./.startevilwm

$ cat .startevilwm

/usr/X11R6/bin/setnumlock
xsetroot -solid black -cursor_name top_left_arrow
xplanetbg -radius 50 -longitude 20 -latitude 30 -wait 600 -nice 19&
gkrellm -g +952+0 &
/usr/X11R6/bin/evilwm -bw 3 -term wterm

evilwm

Ale klidně můžete nechat naběhnout čistý evilwm, pracovat se s ním dá stejně. Takže... jakže se to ovládá? Inu, klávesnicí nebo myší. Ideální je kombinovat obé. Jak to komu vyhovuje.

Hýbat okýnkama můžete buď klasickým chycením za okraj, případně pohodlněji tak, že stisknete Alt, najedete myší kamkoliv do prostoru okna a pak levým tlačítkem pohybujete, prostředním (kolečkem) měníte velikost a pravým hodíte okno pod ostatní.

Další funkce jsou pak ovládány z klávesnice, a to tak, že stisknete zároveň Ctrl a Alt a pak k nim příslušnou klávesu:

  • Enter - otevře nové okno terminálu
  • Esc - zavře aktuální okno
  • H, J, K, L - pohybuje s oknem (po 16 bodech)
  • Y, U, B, N - přehazuje okno do rohů obrazovky
  • I - ukáže informace o okně
  • X - maximalizuje okno
  • F - zamkne/odemkne okno
  • 1 až 8 - přepíná mezi plochami
  • vlevo, vpravo - přepne na vedlejší plochu

evilwm

Alt-Tab pak klasicky přepíná mezi okny. No... a to je všechno. Co víc byste chtěli? No dobře, některé věci by možná bylo dobré trochu vysvětlit. To, který terminál se otevře, lze ovlivnit parametrem -term při spouštění evilwm. Standardně je to xterm, ale pokud máte rádí wterm, aterm nebo nevímcoještěterm, není problém ho provozovat i v evilwm. Není to jediný parametr, lze také jednoduše měnit třeba barvu okrajů oken.

Přesun oken mezi virtuálními plochami je poměrně snadný. Pomocí Ctrl+Alt+F si okno zamkneme (změní barvu okraje), přepneme se na jinou plochu a tam ho zase stejnou kombinací kláves "pustíme".

Aktivní okno poznáme podle barvy okraje a také podle toho, že nad ním držíme myš. To je ovšem běžná funkce a předpokládám, že ji zná většina z vás. Pro ty, kterým to není jasné: abychom učinili okno aktivním (a mohli s ním pracovat), stačí nad něj najet kurzorem myši. Žádné přepínání, kliknání ani nic jiného.

evilwm

Poslední důležitou funkcí je ukončování evilwm. Překvapivě na to není žádná klávesa. On se totiž nijak sám ukončit neumí. Jsou tedy dvě možnosti. Tou univerzální je samozřejmě kill, případně Ctrl+Alt+Backspace. Druhou a docela vtipnou možností je spustit evilwm ze zmíněného skriptu. V případě, že se tento ukončí (doběhne do konce), ukončí se i .xinitrc a Xka taky. V mém případě tedy stačí korektně ukončit Gkrellm a je po všem.

Evilwm je jednoduchý a funkční okenní manažer. Je nenáročný a mně se s ním pracuje velmi příjemně a intuitivně. Mimochodem... moc hezky v něm vypadají KDE aplikace ;-).

       

Hodnocení: 95 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

hajma avatar 26.1.2005 00:28 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
Rozbalit Rozbalit vše cool
toto mi připomíná window manager v kernelu, už nevím, kde jsem o tom četl...
21 promarněných znaků
26.1.2005 00:52 nemo
Rozbalit Rozbalit vše fbui
26.1.2005 00:33 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše ? A co fluxbox ?
Mě se zase dostal do rukou ? Popis fluxboxu takže ho testuji - líbí se mi jednoduché a přehledné menu které si můžu vytvořit.

Takže jsem ho nacpal s FC3 na PC s cpu via 533Mhz a 256m ram 1,2G hd a DVD rom.

Jinak stránky fluxboxu.
26.1.2005 22:43 Georgo10 | skóre: 14 | blog: Deset hříchů | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: ? A co fluxbox ?
Jojo, fluxbox - na tom jedu už hooodně dlouho a jsem s ním velice - převelice spokojen .. už jsem s ním tak sžit, že nejsem schopný přejít na nic jiného - zvláště ne na titány KDE či GNOME a kupodivu asi XFCE už se mi nelíbí. Jinak s fluxíkem funguji i na P400 192MB RAM Slackware10:)
-- Georgo
27.1.2005 01:04 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: ? A co fluxbox ?
to je ten fluxbox tak rozežraný, že máte radost, že chodí i na P400 se 192MB RAM ? ;)
Vašek Lorenc avatar 27.1.2005 12:39 Vašek Lorenc | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: ? A co fluxbox ?
No pokud začnete trochu rozlišovat, tak zjistíte, že srovnáváte jabka a hrušky. Fluxbox je možná dobrý, ale srovnání snese zase jenom s jinými WM (kwin, metacity, sawfish). A až se rozhodnete, že zase KDE nebo GNOME zkusíte, třeba Vám udělá radost, že fluxbox (snad už ;)) funguje jako WM i v těchto prostředích a umí s nimi spolupracovat.
...včetně majestátného loosa
27.1.2005 22:47 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: ? A co fluxbox ?
Na p400 256 MB RAM jedu KDE 3.2.2 a FreeBSD 4.10-RELEASE-p5. Jede to kupodivu svižně. ukázka
[frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
Bob Bobovich avatar 28.1.2005 12:04 Bob Bobovich | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: ? A co fluxbox ?
Nevěřím. Jedu KDE 3.2 (vypnuté všechny serepetičky) na Cel 566@850 a 3x256 MB RAM. Svižně mi na této konfiguraci běhá icewm, wm, fluxbox a se zavřenýma okama i gnome, ale KDE rozhodně ne.
28.1.2005 14:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: ? A co fluxbox ?
Máš 768 MB paměti a KDE je pomalé? Chyba bude asi jinde... Jistě, ostatní jmenované jsou vždy rychlejší, ale mohu potvrdit, že na Duronu 600 MHz s 256 MB je nejnovější KDE 3.3.2 sympaticky svižné a srovnatelné třeba s Athlon 1.4 GHz s 512 MB.
29.1.2005 00:28 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: ? A co fluxbox ?
Tak to bych se hodně divil. Nemám zase o tolik rychlejší počítač (a sotva polovinu paměti) a KDE mi vyloženě frčí. Taková XPčka na libovolně rychlém počítači jsou proti tomu zpomalený film.

A že by Gnome bylo rychlejší než KDE se mi taky nezdá. Moje zkušenost s obojím v průběhu posledních tak dvou let je přesně opačná.
Josef Kufner avatar 26.1.2005 00:34 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Menu
Umi nejake menu? Nejlepe scripty generovatelne menu. A jeste me zajima, zda ma podporu pro dokappy z windowmakera...
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
26.1.2005 06:59 Zdenek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu
Neumi, proto tam ma autor gkrellm ktery mu to vsechno nahrazuje.
Josef Kufner avatar 26.1.2005 17:05 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu
hm, gkrellm nenahradi Llicq a moje uzasny hodinky :(
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
27.1.2005 13:46 Zdenek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu
Licq uz je a hodiny si prepiste :-)
26.1.2005 01:58 Kakihara
Rozbalit Rozbalit vše Alt + Leve tlacitko mysi
Vaze zminka o vyse zminovane kombinaci klaves a mysi a screenshoty s gimpem mi nemohly nepripomenout me problemy s vyse zminovanou kombinaci klaves a mysi spolu s gimpem.

Tato kombinace by totiz mela posouvat obrazkem v ramci okna gimpu, jenomze vetsina window manazeru to odchyti jeste pred gimpem a hybne celym oknem. A to me dost se*e. Chtel bych nejak selektivne pro gimp tohle posouvani oknem vypnout. Jo, a nepouzivam evilwm ale metacity (jojo, je to looserovina..).

Nemate nekdo radu?
Vašek Lorenc avatar 26.1.2005 09:52 Vašek Lorenc | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Alt + Leve tlacitko mysi
No dá se to obejít, při troše zvyku -- taky jsem na to narazil a teď zkoumám využití klávesy Win, která se mi doteď flákala. Nastavit se to dá určitě i v Metacity..
...včetně majestátného loosa
26.1.2005 15:00 debko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Alt + Leve tlacitko mysi
Ja pouzivam fluxbox a tiez mam vsetky klavesove skratky od window managera namapovane na win klavese. Ked uz na klavesnici zavadzia, nej je na nieco dobra :)
26.1.2005 07:11 tcx
Rozbalit Rozbalit vše pekwm
Pokud by nekdo potreboval to same jen s menu (generovatelnym skriptem) a to vse velmi konfigurovatelne tak muze vyzkouset pekwm. pekwm.org

Akorat ted s hruzou koukam, ze site jaxi nejede ... doufam, ze tenhle projekt neskoncil v /dev/null ...
26.1.2005 08:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: pekwm
26.1.2005 10:47 Jermen
Rozbalit Rozbalit vše Re: pekwm
Kdepak, pry jenom meni hosting. Ale trva to uz nejak dlouho ;(
26.1.2005 07:42 Pepa Klima
Rozbalit Rozbalit vše zvláštní
Hm, autor chtěl nejspíš ušetřit zdroje, aby se mu mohla na pozadí vrtět zeměkoule a na pravo blikat spousta moc hezkých, ale jinak naprosto zbytečných hejblátek. :-| A vzhledem k tomu, že jistě používá nějaké ty KDE aplikace, ušetřil jenom na window manageru a panelu, ostatní z KDE se mu stejně spustí. O GNOME platí totéž. Nejkrásnější mi však přijde, že autor dobrovolně přešel k window manageru, který musí ovládat oběma rukama, z čehož lze mimochodem odvodit, že co se alespoň horních končetin týče, je tento naprosto zdráv a netrpí žádnou závažnější disfunkcí. ;-)
26.1.2005 12:48 MS
Rozbalit Rozbalit vše Re: zvláštní
Muj podpis:-)
26.1.2005 17:08 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: zvláštní
Přesně. Ty systémové zdroje (respektive jde jenom o paměť, protože vykreslit dekoraci okna je stejně náročné, ať už je nakreslená hezky a jemně nebo hnusně a kostrbatě ;) ) jsou ušetřené přesně do chvíle, kdy pod tím začnu spouštět nějaké GUI aplikace.
26.1.2005 08:17 Radek Podgorny | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Missing features
Pekne, jen mi chybi window-snapping a podpora wm-docks (aby mi gkrellm zalejzal). Nevite o nejakem forku s temito schopnostmi? Dekuji...
26.1.2005 09:05 Saha
Rozbalit Rozbalit vše Funční věc
Funční věc - to je něco co je funkční a je s tím legrace?
26.1.2005 10:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Funční věc
Díky. Opraveno.
26.1.2005 10:28 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše fvwm
Pěkné, ovšem vůbec ne minimalistické -- viděl už autor ratpoison? -- a myslím, že za půl hodiny napíšu takový window manager jako konfigurák do fvwm, s klávesovými zkratkami podle vlastního výběru.
Jiří Svoboda avatar 26.1.2005 10:33 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Ratpoison
Pro podobne silence je taky jed na krysy. :-)
27.1.2005 22:34 Honza Král | skóre: 3 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ratpoison
dalsi varianta je wmi (Window Manager Improved)
Jiří Svoboda avatar 26.1.2005 10:42 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Kachnicka
Yeti byl s krysama rychlejsi. :-)

GKrellM mam, mam ta nejen slunicko, ale i mesicek. :-) Ale co ma, probuh, znamenat ta kachnicka? :-)
Petr Krčmář avatar 26.1.2005 12:15 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kachnicka
Neznas? Naprosto nejlepsi vecicka ;-). Hladina ukazuje zaplnenou pamet a bublani zatez systemu. Kachnicka uz je jenom takova ficurka ;-).
Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
Jiří Svoboda avatar 26.1.2005 15:16 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kachnicka
:-D
26.1.2005 22:34 Ondřej Čečák | skóre: 33
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kachnicka
presne tak, bez toho bych se na gkrellm neobesel :)

navic se podle barvy vody pozna zaplneni swapu a take podle hojnosti proletavajicich ryb rychlost sitoveho provozu (i kdyz to mi ted uz nejak nefunguje). Navic podle smeru ryb se dalo poznat, jestli to je prichozi nebo odchozi provoz :)
-- "Ja vim, on vi, ty pico!"
2.2.2005 01:10 xobot | skóre: 13
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kachnicka
kacicka je pekna, ale na hotbabe esteticky nestaci ;-)
26.1.2005 15:57 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
Rozbalit Rozbalit vše aplikace
Pekne.. velmi me to zaujalo.Jak je to s chodem aplikaci?Napriklad gmplayer a podobne..?
V podstatě nic nevím
26.1.2005 16:35 Martin Zdila
Rozbalit Rozbalit vše KDE
heh. a ja som prave vcera presiel z openbox-u (zabudnite na fluxbox) na KDE 3.3 :-). Je to dlha story preco, ale dvovodom je ICQ klient. SIM mi drbal kontakty tak som presiel na Kopete (na centericq ma neprehovorite), no na to treba aj taskbar aby blikala taskpolozka ked pride sprava. pypanel to neumoznoval, tak som nahodil kicker. A ked uz bezi kicker, tak uz moze rovno bezat aj KDE :-). Ale asi skusim mozno len tak aj ten evilwm.
Vašek Lorenc avatar 26.1.2005 17:05 Vašek Lorenc | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE
No když už běží kicker, může klidně místo kwm běžet openbox.. :) Klidně to zkuste, rozhodně to není tak od věci.
...včetně majestátného loosa
1.2.2005 08:01 polish
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE
Kopete je celkem pekny, ale prislo mi, ze se obcas odpoji a uz se automaticky nepripoji. Nikde jsem nenasel zadnou volbu automaticky pripojit. Takze jsem se vratil k ickle.
26.1.2005 20:02 keson
Rozbalit Rozbalit vše klavesy
Ovladani z klavesnice mam rad, ale Ctrl+Alt+Esc+Enter+Fn~ ...? To uz muzu rovnou pouzivat Emacs :-)

Preferuji SW, ktery mi nic nenuti, ale hodne toho umi; asi zustanu u sveho IceWm :-)

26.1.2005 21:00 Magon
Rozbalit Rozbalit vše Window managery
Tak jsem chtel dodat ze fluxbox(alespon jeho development verze) nabizi podobnou jednoduchost jako evilwm a ma podporu dock apu, vlastni startup script a par vychytavek ktere trochu usnadnuji zivot. Ale jak tak vidim tak WM co jsou jednoduche a umi takove drobnosti jste tu navrhli spoustu. By me zajimalo nejake srovnani mozna, ale vypada to ze se to srovnavat moc dobre neda..je jich dost kazdy trosicku jiny ale vetsina o tretych byla rec pro takove uzivatele jako ja co plochu plnou ikon a X menu nevyzaduji.
26.1.2005 21:58 Glin
Rozbalit Rozbalit vše Fluxbox - zruseni dekoraci okna
Tak tohle je na me moc (postradam par featurek), me vyhovuje muj fluxbox, ale je fakt, ze ty dekorace oken - ty tlacitka typu minimalizace, maximalizace atd. nepouzivam, okna presouvam a zvetsuju pres ALT + levy resp. pravy tlacitko mysi. Nevite, jak bych se tech dekoraci ve fluxboxu zbavil?
27.1.2005 06:56 spooky.ln
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox - zruseni dekoraci okna
no dobrej je taky starej AmiWM uz jen z nostalgie :) a zvlaste efektni je i zachovani stahovani / prepinani obrazovek a ikonifikace aplikaci. Dekorace oken je taky " jako ziva " :)
27.1.2005 15:23 WerK | skóre: 19 | blog: desktop
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox - zruseni dekoraci okna
Tak tohle je na me moc (postradam par featurek), me vyhovuje muj fluxbox, ale je fakt, ze ty dekorace oken - ty tlacitka typu minimalizace, maximalizace atd. nepouzivam, okna presouvam a zvetsuju pres ALT + levy resp. pravy tlacitko mysi. Nevite, jak bych se tech dekoraci ve fluxboxu zbavil?
jednoduse : staci si otevrit v editoru konfigurak stylu, jaky pouzivate a najit property window.borderColor: a window.borderWidth: popripade je vytvorit. Ta prvni urcuje barvu ramecku a mela by byt v hexa formatu ( #000000 ) a druha je tloustka ramecku v pixelech. Dalsi property kterou jsem menil je window.handleWidth: ta urcuje rozmery toho drzatka nebo co to je pod okny ... tu jsem dal na 0 a vse je OK :)
27.1.2005 14:52 zet | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše konfigurace
Jak je na tom s konfiguraci? Potreboval bych si ty klavesove zkratky nastavovat.

diky, mr_zet
28.1.2005 11:45 zet | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: konfigurace
Ted koukam, ze zdrojove kody jsou kratke a prehledne. tak si to prizpusobim podle sebe :)
28.1.2005 11:05 fict10n
Rozbalit Rozbalit vše Nizke naroky na pocitac ?

Podle me zalezi hodnoceni vhodnosti okenniho manazeru mj. i na tom, s jak objemnymi daty se pracuje.

Pokud se neprehravaji filmy (napr. prednaska RMS v ogg Theora), neprohlizi velke fotky (treba 16MB tiffy z Marsu) atp. pak jiste staci malo vykonny pocitac a nenarocny okenni manazer je vice nez vhodny. Pokud ovsem chci plnohodnotny pocitac, ktery zvlada vyse uvedene ukoly, potom stejne potrebuji vykonny HW a hodne pameti. Provoz GNOME ci KDE pak neprinasi vykonnostni problem.

Mnoho prostoru na obrazovce lze ziskat i v tech "nenazranych" prostredich volbou prostorove usporneho tematu.

30.1.2005 18:02 nula | skóre: 22 | blog: archaic
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nizke naroky na pocitac ?

Podle me zalezi hodnoceni vhodnosti okenniho manazeru mj. i na tom, s jak objemnymi daty se pracuje.

Řekl bych že vůbec ne. Podle mě jde hlavně o to, s čím se uživateli (tady třeba autorovi článku) pohodlně pracuje a co se mu osobně líbí. To podle mě nemá s výkonem počítače vůbec co dělat. Osobně třeba používám FVWM, Mutt, Vim nebo Links (grafický), protože se mi s nimi pracuje lépe než s jinými programy podobného určení (tedy například Evolution, Kmail, Emacs, Kate, Konqueror nebo Mozilla apod.). A to třeba i na stroji s dvěma 3 GHz Xeony, takže kvůli výkonu počítače to určitě není.

Každý jsme prostě jiný a někomu se líbí KDE, někomu GNOME a jiným úplně něco jiného.

2.2.2005 13:34 Numira
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nizke naroky na pocitac ?
Ale no tak, o velikosti zpracovavanych dat to prece neni :), spise o ergonomii, pohodli a zvycich usera. Osobne pouzivam fluxbox, protoze proste naplnuje moje predstavy a dobre konfigurovatelnem a pohodlnem WM na masine, ktera rozhodne problemy s vykonem nema :))
To je prave o tom, ze by aplikace nemely byt zavisle na WM a WM by mel delat jen to, k cemu je urceny, tedy manageovani wokynek. Mimochodem KDE a GNOME proste nejsou ciste WM, ale spise desktop managery, takze porovnavat tychle veci neni az tak primo mozne.
31.1.2005 12:41 hehe
Rozbalit Rozbalit vše Ako sa vola ten taskbar plugin do gkrellm?
thanks
3.2.2005 05:09 SixtyNine
Rozbalit Rozbalit vše Ion2, resp. ion3?
Ma niekto skusenosti s WM ion3?

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.