abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 49
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GnuCash - domácí účetnictví na úrovni - V

    2. 3. 2004 | Petr Bravenec | Recenze | 12150×

    Výstupy, sestavy, grafy, přehled účtů.

    Výstupy

    GnuCash má jednu velikou slabinu - tou je podpora českých znaků v sestavách. Po celou dobu, co GnuCash používám, jsem jej nedokázal ukecat k tomu, aby přestal ignorovat písmenka s háčky a čárky. Psaní tohoto seriálu mě inspirovalo k tomu, abych začal opět experimentovat. Prohledal jsem internet, konferenci linux@linux.cz, uživatelskou a vývojařskou konferenci GnuCash, zeptal jsem se všech lidí, kteří narazili na stejný problém; písmenka se stále nezobrazují, stále nezobrazují...

    Podobným problémem je tisk. GnuCash generuje sestavy pro tiskárnu v postscriptovém tvaru, bohužel uřezává obrázky. Hotový postscript je pro mě natolik nečitelný, že jsem nedovedl obrázek posunout na stránce o cosi níž. Nikdy se mi nepodařilo vytisknout některý z grafů celý.

    V GnuCash je veliké množství sestav a grafů. Nicméně mi občas některé výstupy chybí, především z oblasti dlouhodobějších přehledů a tabulek. GnuCash řeší uložení dat po svém a jazyk scheme, kterým se píší sestavy, vypadá neuvěřitelně krypticky. Při pokusech něco v tomto jazyce vytvořit si připadám ztracený ve stupidních závorkách (TM). Na to, co se v SQL řeší jedním dotazem (je-li připravené vhodné view), je v GnuCash potřeba odhadem pětisetřádkový program.

    Přesto obsahuje GnuCash mnoho výstupů užitečných především při operativní práci s účetnictvím a velmi vhodných na plánovaní finančních strategií.

    Přehled účtů

    Nejdůležitější informace vám v celém systému podvojného účetnictví poskytne dobře navržená hierarchie účtů. Budete-li používat GnuCash delší dobu, uvidíte, jak se vám utěšeně načítají částky na jednotlivých účtech. Na výdajových a příjmových účtech částky pouze porostou - zde zjistíte, kolik jste vydělali a utratili v době vedení účetnictví (případně od vynulování příjmových - výdajových účtů při finanční uzávěrce pro daňové účely). Souhrnná informace o příjmech a výdajích je zajímavá pro finanční úřad. Protože máte jistě dobře navrženou hierarchii účtů, najdete v účetnictví pro své potřeby další zajímavé informace - kde a za co jste peníze utráceli a kde a jak jste peníze vydělali (tedy v případě, že nemáte strach si své výdělky evidovat byť i jen pro vlastní účely - potom doporučuji prostudovat http://www.kerneli.org).

    Dalšími zajímavými údaji jsou výše aktiv a pasiv. Tyto údaje jsou u malého živnostníka nezajímavé pro finanční úřad. Pro vás ale mohou být údaje v těchto účtech důležitější, než informace o příjmech a výdajích. V účtu Aktiva jsou všechny prostředky, které máte k dispozici a nějakým způsobem je můžete utratit. V některých případech může být jejich utracení jednoduché (běžný účet v bance, hotovost), v některých případech to může být na dlouhé lokte (stavební spoření, půjčka sousedovi). Některá aktiva mají proměnlivou cenu (akcie, cizí měna) a zisk či případná ztráta se projeví až z rozdílu ceny při nákupu a prodeji.

    Na účtech pasiv jsou všechny vaše dluhy - peníze, o kterých víte, že je v budoucnu budete muset zaplatit (nyní mlčky předpokládám, že počáteční účty, majetek a základní jmění účtujete na oddělených účtech). Převyšují-li pasiva nad aktivami a vyschnou-li zdroje na příjmových účtech, máte problém. GnuCash vám může pomoci, abyste nikdy nemuseli čelit exekutorovi, případně se nepotkali se dvěma komisními, česky špatně hovořícími pány, jedním velkým a jedním malým: "Těgo vjelíkego něbojtě se. On vas prišjol dněska toľko pasmatrjiť... ééé... podiváť."

    Celkový přehled o účtech lze získat v sestavě "Shrnutí účtů". Sestavu lze různě modifikovat (kliknutím na tlačítko "Nastavení"). Lze vytisknout údaje k určitému datu, zvolit pouze vybrané účty, případně zvolit měnu, ve které se budou částky zobrazovat.

    Přehled účtů je nejobecnější a nejjednodušší sestavou. Většina dalších sestav v GnuCash poskytuje detailnější pohled na některou část účtů a s lepšími možnostmi časového rozlišení nebo grafického zobrazení.

    Příjmy & výdaje

    Předpokládám, že cílem domácího hospodaření u většiny lidí je minimalizace výdajů (podprůměrné příjmy má většina lidí) - o příjmech rozhoduje vyšší moc. Z celkového přehledu účtů si můžete udělat obrázek, kolik jste utráceli celkově. Ale pro tvorbu dobrého finančního plánu potřebujete přesnější informace.

    V kterémsi z předchozích dílů jsem popisoval, jakým způsobem lze rozdělit bankovní účet a jak v něm vytvořit podúčty pro různá předem známá vydání. Nájem obvykle platíme všichni ve stejné vyši. Ale kolik odložit třeba na potraviny? To lze zjistit ze sestav zhotovených z dat předchozích období.

    Obrázek: Koláčový graf lednových výdajů

    Vidíme, že výdaje za potraviny v lednu činí téměř tři tisíce. Na dalším grafu se můžu přesvědčit, že zmíněný měsíc je v posledním období naprosto typický (vánoce, během nichž jsem přibral pět kilo, nelze považovat za normál). Výdaje za oběd takřka neovlivním a ostatní potraviny mě stojí v průměru kolem šestnácti stovek. Už vím, kolik musím odložit z výplaty, abych nehladověl.

    Podobně lze analyzovat jakoukoliv nákladovou či příjmovou položku.

    Obrázek: Sloupcový graf - výdaje v čase

    Sestavy a grafy lze různě modifikovat. Ve sloupcovém grafu s výdaji za potraviny jsou vybrané pouze některé účty a zvýšená standardní hodnota úrovně účtů pro zobrazování. Do nastavení vlastností grafu se dostanete kliknutím na tlačítko "Nastavení" v hlavním okně programu. Ve většině grafů a sestav lze vybrat zobrazované účty, zvolit období, velikost kroku (týdenní, mesíční, čtvrtletní graf a tak podobně), velikost zobrazení a různé další hodnoty.

    Obrázek: Nastavení grafu

    Z grafů a sestav z oblasti příjmů a výdajů zmíním ještě "Graf příjmů/výdajů". V jednom grafu dostanete srovnání vydělaných a utracených peněz a graficky vyjádřený čistý zisk nebo ztrátu. Sloupec trčící do záporných čísel není příjemný.

    Obrázek: Graf příjmů/výdajů, čistý zisk a ztráta

    Aktiva & Pasiva

    Z grafů aktiv & pasiv se mi zdá jako nejzajímavější graf "Průměrný zůstatek". I na něm figuruje zisk stejně jako u předchozího grafu. Je však daný do souvislosti s celkovými aktivy a pasivy. Kvůli lepšímu měřítku zobrazení jsem přestěhoval počáteční zůstatky z účtu "Jmění" do účtu "Pasiva". V grafu je hezky vidět, jakým způsobem se zisk či ztráta odráží na celkových aktivech (úsporách).

    Obrázek: Graf příjmů/výdajů, čistý zisk a ztráta

    Psaní tohoto seriálu mě vyprovokovalo vyzkoušet také účtování cenných papírů. Na sestavě "Pokročilé portfolio" můžete sledovat aktuální hodnotu svých investic a ziskovost případných obchodů. Znamená to samozřejmě, že musíte poctivě vyplnit v editoru ceny každé komodity, která vás zrovna zajímá.

    Skvělý úspěch (výnos téměř 90 %) při virtuálním obchodování s akciemi vymyšlené společnosti "Moravské strojírny & pekárny" mě možná vyprovokuje i praktickému vyzkoušení na nějakém dostatečně likvidním titulu...

    Obrázek: Pokročilé portfolio

    Závěrem

    Velkou většinu sestav jsem vůbec nezmínil (cashflow - toky hotovosti, rozvaha, obchodní sestavy). Vzpomenul jsem skutečně jen ty sestavy, které se mi zdají nejzajímavější, a které nejčastěji používám.

    Příště

    V dalším, posledním díle seriálu si povíme něco málo o konfiguraci.

           

    Hodnocení: 36 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.3.2004 08:24 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    Jak jsem psal v reakci k prvnímu dílu, po troše testování a patchování už se mi čeština v sestavách zobrazí. Je to špinavé, nepodporované a možná i špatně, ale funguje to.

    Známé problémy:
    • separátor tisíců se zobrazuje blbě. Já to doma řeším dalším patchem, který jej nastaví bez ohledu na locales na mezeru. Tohle evidentně není čisté řešení. (Problém je v tom, že gnucash jej ukládá a vypisuje jako osmibitový znak. Pokud to je první znak utf-8 sekvence, pak...)
    • lidé okolo gnucashe odmítají myšlénku, že by verze 1.8 jakkoliv podporovala utf-8. Popravdě, pár chybových hlášení to na konzoli píše, ale já jsem s funkčností problémy neměl
    • funguje to pouze pro utf-8 locales. Asi by bylo lepší to přepsat, aby to fungovalo i pro defaultní češtinu (latin-2) - prováděl by se překlad do utf-8 před posláním widgetu co to zobrazuje (ten nic než latin-2 a utf pro změnu neumí). To by zřejmě vyřešilo i předchozí problémy.
    2.3.2004 08:25 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    nic než latin-1 a utf, samozřejmě
    Stanislav Brabec avatar 2.3.2004 11:54 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    Pokud se nepletu, probíhá portování GnuCash pro GNOME2. A s tím by měla přijít i podpora češtiny (v GNOME2 se musí program pořádně zprasit, aby tam UTF-8 nechodilo :-)).

    Pokud je to tak, pak se nedivím, že se jim do větších úprav stávající verze nechce.
    2.3.2004 15:20 Ivo Panacek
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    Kde se o tom portovani da dozvedet vice, prosim? Je tam cvs access ?
    3.3.2004 08:41 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše čeština v sestavách
    Vice info: Asi gnucash-devel mailing list, archiv tehoz, google.

    Cvs access: asi ano - cvs update -r gnucash-gnome2-dev

    Umisteni cvs serveru viz GnuCash stranky

    Nezkouseno :)

    Jinak je to zrejme presne tak, oni nechteji slozite upravovat neco, co za chvili stejne bude zbytecne - ale do te doby jeste trocha casu uplyne.
    2.3.2004 17:28 Jozef
    Rozbalit Rozbalit vše Problem s grafom
    Graf z Aktiv&Pasiv "Priemerny zostatok" sa mi neviem preco uz nezobrazuje spravne. Najprv to islo no ako som s tym pracoval dalej, mi to uz teraz zobrazi len suradnice grafu bez hodnot (stlpcov). Viete mi poradit?
    8.3.2004 15:58 Pavel Jacko
    Rozbalit Rozbalit vše GnuCash jen anglicky
    Prosím o radu:Mám SuSE 8.1 a nainstaloval jsem si tento progran z instalačních CD.Mluví se mnou ale jen anglicky a neumím to nijak přepnout.Přítom všude se píše,že GnuCash je přeložen do řady jazyků. Jak je to,prosím,s těmi lokalizacemi a jak to udělat,abych ho měl hezky česky (příp.slovensky). Předem díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.