abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 21:44 | Nová verze

Byla vydána verze 5.2.0 multiplatformního virtualizačního nástroje Oracle VM VirtualBox. Jedná se o první stabilní verzi z nové větve 5.2. Z novinek lze zmínit například možnost exportování VM do Oracle Cloudu, bezobslužnou instalaci hostovaného systému nebo vylepšené GUI. Podrobnosti v seznamu změn. Aktualizována byla také dokumentace.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 14:00 | Zajímavý projekt

Byl spuštěn Humble Down Under Bundle. Za vlastní cenu lze koupit multiplatformní hry The Warlock of Firetop Mountain, Screencheat, Hand of Fate a Satellite Reign. Při nadprůměrné platbě (aktuálně 3,63 $) také Hacknet, Hacknet Labyrinths, Crawl a Hurtworld. Při platbě 12 $ a více lze získat navíc Armello.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 13:00 | Nová verze

Google Chrome 62 byl prohlášen za stabilní (YouTube). Nejnovější stabilní verze 62.0.3202.62 tohoto webového prohlížeče přináší řadu oprav a vylepšení. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře (YouTube). Opraveno bylo 35 bezpečnostních chyb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 11:00 | Zajímavý článek

Článek (en) na Mozilla.cz je věnován vykreslování stránek ve Firefoxu. V průběhu roku 2018 by se ve Firefoxu měl objevit WebRender, jenž by měl vykreslování stránek urychlit díky využití GPU.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
dnes 08:22 | Bezpečnostní upozornění

NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost) informuje o zranitelnosti ROCA v procesu generování RSA klíčů, který se odehrává v softwarové knihovně implementované například v kryptografických čipových kartách, bezpečnostních tokenech a dalších hardwarových čipech vyrobených společností Infineon Technologies AG. Zranitelnost umožňuje praktický faktorizační útok, při kterém útočník dokáže vypočítat

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 3
dnes 01:23 | Zajímavý software

Příspěvek na blogu otevřené certifikační autority Let's Encrypt informuje o začlenění podpory protokolu ACME (Automatic Certificate Management Environment) přímo do webového serveru Apache. Klienty ACME lze nahradit novým modulem Apache mod_md. Na vývoj tohoto modulu bylo uvolněno 70 tisíc dolarů z programu Mozilla Open Source Support (MOSS). K rozchození HTTPS na Apache stačí nově přidat do konfiguračního souboru řádek s ManagedDomain. Minutový videonávod na YouTube [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 14:15 | Komunita

Daniel Stenberg, autor nástroje curl, na svém blogu oznámil, že obdržel letošní Polhemovu cenu, kterou uděluje Švédská inženýrská asociace za „technologickou inovaci nebo důvtipné řešení technického problému“.

marbu | Komentářů: 10
včera 13:40 | Pozvánky

Cílem Social Good Hackathonu, který se uskuteční 21. a 22. října v Brně, je vymyslet a zrealizovat projekty, které pomůžou zlepšit svět kolem nás. Je to unikátní příležitost, jak představit nejrůznější sociální projekty a zrealizovat je, propojit aktivní lidi, zástupce a zástupkyně nevládních organizací a lidi z prostředí IT a designu. Hackathon pořádá brněnská neziskovka Nesehnutí.

… více »
Barbora | Komentářů: 1
včera 00:44 | Pozvánky

V sobotu 21. října 2017 se na půdě Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze uskuteční RT-Summit – setkání vývojářů linuxového jádra a uživatelů jeho real-time verze označované jako preempt-rt.

… více »
Pavel Píša | Komentářů: 8
16.10. 23:44 | Bezpečnostní upozornění

V Linuxu byla nalezena bezpečnostní chyba CVE-2017-15265 zneužitelná k lokální eskalaci práv. Jedná se o chybu v části ALSA (Advanced Linux Sound Architecture).

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (13%)
 (2%)
 (0%)
 (2%)
 (73%)
 (10%)
Celkem 60 hlasů
 Komentářů: 4, poslední dnes 21:50
    Rozcestník

    Liber Mozillae aneb tajemná Kniha Mozilly

    2. 11. 2004 | Bohumír Zámečník | Recenze | 10875×

    Chce někdo prostřednictvím svobodného software ovládnout svět, nebo se jedná jen o recesi vývojářů?

    Jedno je jisté - v prohlížečích rodiny Mozilla (tj. Netscape, Mozilla, Firefox a další) se objevují tajemné pasáže, citované z ještě tajemnější tzv. Knihy Mozilly (v originále The Book of Mozilla). Vyznačují se stylem podobným biblickému Janovu zjevení (Apokalypsa) a popisují znovuzrození velkého "zvířete" a kruté potrestání nevěřících. Ke skrytým úryvkům se mohou dostat pouze zasvěcení. Klíčem je adresa about:mozilla zapsaná do adresního řádku prohlížeče.

    První předzvěstí "mozillokratických" sklonů tehdy ještě Netscapu byla hláška "Mozilla Rules!". Mozilla byla v oněch dobách familiérní přezdívkou prohlížeče Netscape a zároveň jménem jeho maskota - zeleného ještěra. Pojmenovali ho tak jeho vývojáři, kteří chtěli porazit v té době dominantní prohlížeč Mosaic. Proto: Mosaic Killer -> Mozilla. Zadupat Mosaica do země se jim po určité době opravdu podařilo.

    České překlady veršů jsou z článku Wikipedia: Kniha Mozilly. Verš 12:10 je upraven, ostatní jsou citovány.

    Kniha Mozilly, 12:10

    Od Netscapu 1.1 byla hláška "Mozilla Rules!" nahrazena prvním ze zatím celkem tří zjevení. Přetrvala až do verze 4.8. Autorem je Henrik Gemal. Pro uživatele jiných prohlížečů je na Mozillazine.org k dispozici kopie.

    And the beast shall come forth surrounded by a roiling cloud of vengeance. The house of the unbelievers shall be razed and they shall be scorched to the earth. Their tags shall blink until the end of days.

    from The Book of Mozilla, 12:10

    A zvíře se přižene obklopeno rozvířenými oblaky pomsty. Dům nevěřících bude srovnán se zemí a oni budou sežehnuti na popel. Jejich tagy budou blikat do konce věků.

    z Knihy Mozilly, 12:10

    První úryvek oslavuje příchod Netscapu 1.0, jenž byl vydán dne 10.12.1994, tudíž kapitola 12, verš 10. Typicky - metaforou - je Netscape označen jako zvíře. Zvíře přicházející v oblaku pomsty porazit Mosaic a nevěřící uživatele Mosaicu a jiných prohlížečů krutě potrestat. Nejstrašnějším a zároveň nejpodivnějším trestem jsou "tagy blikající do konce věků". Jedná se o odkaz na HTML tag <blink>, který způsoboval blikání textu, ale lidé tento tag velice odsuzovali, jako rušivý, nevkusný a prostě špatný element. Tedy ideální trest.

    Kniha Mozilly, 3:31

    Následující proroctví se vyskytuje všech Mozillách až do verze 1.4, v Netscapech 6.0 až 7.1 a ve Firefoxech až do verze 0.6.1. Kopie na Mozillazine.org.

    And the beast shall be made legion. Its numbers shall be increased a thousand thousand fold. The din of a million keyboards like unto a great storm shall cover the earth, and the followers of Mammon shall tremble.

    from The Book of Mozilla, 3:31
    (Red Letter Edition)

    A zvíře sestaví legii. Počet jejích členů naroste do milionů. Zemi bude pokrývat hluk milionů klávesnic až do velké bouře, která pokryje zemi, a stoupenci mamonu se budou třást strachem.

    z Knihy Mozilly, 3:31
    (edice Červený list)

    Druhá zvěst odkazuje na uvolnění zdrojových kódů Netscapu dne 31. března 1998. Pro Netscape to byla chmurná doba - ve válce prohlížečů zvítězil Explorer. Netscape se ocitl na dně. Přeci však ještě vysvitla naděje na zmrtvýchvstání - Open Source. Zvíře (Mozilla - tentokrát jako rudý drak) přiláká legii vývojářů, jejichž společným úsilím vznikne nový král prohlížečů. Stoupenci Mamonu (patrně Microsoftu) budou poraženi tak, jako oni porazili Zvíře.

    Kniha Mozilly, 7:15

    Autorem zatím posledního oficiálního úryvku je Neil Deakin. Tento text se objevuje v Mozillách od verze 1.5, v Netscapu 7.2 a ve Firefoxech od verze 0.7. Kopie na Mozillazine.org.

    And so at last the beast fell and the unbelievers rejoiced. But all was not lost, for from the ash rose a great bird. The bird gazed down upon the unbelievers and cast fire and thunder upon them. For the beast had been reborn with its strength renewed, and the followers of Mammon cowered in horror.

    from The Book of Mozilla, 7:15

    A tak nakonec zvíře padlo a nevěřící se radovali. Ale vše nebylo ztraceno, neb z popele povstal velký pták. Pták se zahleděl dolů na nevěřící a seslal na ně oheň a hrom. A tak bylo zvíře znovuzrozeno se svou obnovenou silou a stoupenci mamonu se krčili hrůzou.

    z Knihy Mozilly, 7:15

    Číslo 7:15 symbolizuje den 15. července 2003. Den, kdy byla zrušena divize Netscapu (vlastněného společností AOL), která se zabývala vývojem prohlížeče. AOL chtěla jeden čas snad i používat ve svém prohlížeči jádro z Exploreru, ale nyní vydává Netscape na bázi nové Mozilly. Ve stejný den byla také založena bývalými pracovníky Netscapu organizace Mozilla Foundation, která převzala zastřešující roli patrona vývoje Mozilly z rukou původní neoficiální organizace Mozilla.org. Z popela tak povstal velký pták, aby seslal oheň a hrom: Firefox a Thunderbird. Zmrtvýchvstání z vlastního popela se tak úspěšně naplnilo. O tom svědčí i původní jméno Firefoxu: Phoenix.

    Apokryfy

    Liber Mozillae Slovem "apokryfy" se v biblické terminologii označují prameny, které se z různých důvodů nedostaly do oficiálního vydání: šlo o útržky, byly těžko ověřitelné z několika zdrojů a podobně. V případě Knihy Mozilly jde o úryvky, které se nedostaly přímo do útrob prohlížeče, což ovšem neznamená, že by byly méně hodnotné. Příkladem může být Liber Mozillae, kde jsou útržky z kapitoly 27, verše 14-22 a nádherná fotografie hřbetu původního vydání oné tajemné knihy. Klenotem by mohla být rozsáhlá sbírka s názvem Extracts from The Book of Mozilla. Nachází se zde neuvěřitelných téměř 50 veršů! Za zmínku stojí i rozšíření Firefoxu zvané Firesomething. Kromě toho, že umožňuje náhodně generovat titulek prohlížeče a podobné vylomeniny, zpřístupňuje některé nové verše pod adresami about:firefox a about:firesomething.

    Závěr

    Na úplný konec jsem si nechal jednu perličku. Zkuste v Internet Exploreru (verze 5.0 a vyšší) napsat do adresního řádku about:mozilla. Objeví se modrá obrazovka - narážka na modrou obrazovku smrti. Vývojáři Microsoftu jsou také lidé (stejně jako ti od Netscapu a teď od Mozilly). A lidé se, jak známo, rádi baví!

           

    Hodnocení: 52 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.11.2004 06:49 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše IE a about:mozilla
    Zkousel sem about:mozilla v IE 6.0 a nic, jen ze nejde stranku zobrazit. :-(
    Bohumír Zámečník avatar 2.11.2004 07:06 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IE a about:mozilla
    Me to v IE 6.0.2600.0000 fungovalo. Pri zadani adresy about:mozilla, se nacetlo z interni adresy res://mshtml.dll/about.moz
    <HTML>
    <HEAD>
    <BODY bgcolor="#000080" text="#FFFFFF">
    </BODY>
    </HTML>
    
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    2.11.2004 08:56 Tomáš | skóre: 29 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IE a about:mozilla
    Bůůůů, já jsem v linuxu a modrou smrt v IE neuvidím. Super článeček. Nechcete vydat celý seriál? Mozilla určitě není jediný projekt, který je nacpaný humorem.
    Bohumír Zámečník avatar 3.11.2004 16:15 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IE a about:mozilla
    Pokud vas zajima humor v nejruznejsich programech, operacnich systemech nebo treba v tiskarne (ktera hraje melodii - fakt ;), zkuste treba: www.eeggs.com !
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    8.11.2004 11:18 FAnyy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IE a about:mozilla
    Pamatuji si help v jednom nejmenovanem programku (recenze byla na ROOToj). Hepl obsahoval vetu: Ja nejsem help, ja jsem ftip.
    2.11.2004 07:21 Petr Jakubec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IE a about:mozilla
    SUPER CLANEK, dlouho jsem se tak nebavil! DEKUJI!

    to Petr from Petr :-):
    nesmysl! funguje to presne tak jak to tady autor clanku uvadi! vystrachal jsem kvuli tomu i IE (neveril, jsem ze bych ho jeste pouzil - mam fifefox:-) jo: verze 6.0.2800,1106.
    2.11.2004 07:31 BrandIt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IE a about:mozilla
    Funguje to. :-) Jenom ta IE modrá je taková tmavší než smrťoobrazovkovomodrá...
    2.11.2004 11:37 bery
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IE a about:mozilla
    no tak me nefunguje about:mozilla , ale res://mshtml.dll/about.moz funguje

    mozna to bude kvuli SP2 pro XP
    2.11.2004 08:16 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Bezva
    A teď ještě kdyby opravili roky staré chyby, konečně něco udělali s tou dementní konfigurací a udělat z toho skutečnou unixovou aplikaci by taky nebylo k zahození.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    2.11.2004 08:22 snakefox
    Rozbalit Rozbalit vše Moc pekne
    Super clanek a verse jsou taky skvele,neni ta kniha nekde ke stazeni cela?Ctu ted nektere ty verse v AJ z odkazu a je to myslim pekne psane,i ty archaicke vyrazy.

    http://snakefox.webpark.cz
    Bohumír Zámečník avatar 2.11.2004 09:48 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Archraicke vyrazy
    Jen ty oficialni preklady do cestiny, co je v Mozille (Firefoxu, ...) a preklad v clanku na Wikipedii taky nejsou uplne dokonale... tak jsem nektere preklady malicko prebasnil... ;) Basnik sice nejsem, ale v cechach jich (poznamenanych free softwarem) urcite par je - tak by to mohl nekdo zkusit vylepsit... ;) Pro oficialni ceske verze se mrknete do ceske mozilly. ;)
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    2.11.2004 13:34 Lumpy
    Rozbalit Rozbalit vše Nedodržení licence
    Mrzí mě, že autor nedodržel licenci, pod kterou jsem vydal heslo o Knize Mozilly na české verzi encyklopedie Wikipedia.

    Pokud si autor myslí, že dovede některé části přeložit lépe, mohl to upravit přímo u zdroje - v té encyklopedii.
    2.11.2004 16:39 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nedodržení licence
    Omlouvám se. Společně s autorem pracujeme na nápravě.
    Bohumír Zámečník avatar 2.11.2004 16:51 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nedodržení licence
    Je mi lito, ze to vypada, ze kaslu na licence... mel jsem se asi radeji poradit s autorem... :| Ale bylo to takhle:

    Z Wikipedie jsem namet cerpal. Orig. citaty jsou stejne jako v Mozille, tudiz Mozilli licence (mpl). Ceske preklady jsou take z Wikipedie, ale prakladal jsem si to pak sam jeste jednou znova - tudiz dost uprav a hodne prepracovano, vers 7:15 je z CZ Firefoxu a take s par upravami (plus ted jsem zjistil, ze tam je jedna nechtena, ale pasuje tam...)

    Takze licence Wikipedie by sla pouzit jen na ceske preklady 12:10 a 3:31... pokud by se shodovaly s originalem, myslim. Ale co prepracovany preklad... v licencich se zas tak nevyznam. Takze "babo rad". A stejne jsou dole odkazy na prameny...

    V pripade verse 12:10 se s prekladem z Wikipedie se shoduje tak 40% textu, ktery jinak rozumne prelozit nejde. Vers 3:31 se lisi o jeden znak (mamonA x mamonU). Tam by tedy mela byt hlaska o licenci Wikipedie, pokud neexistuje oficialni preklad obsazeny v Mozille.

    Vim, ze ty moje upravy v prekladu z Wikipedie, nejsou zas tak oslnive, ani nejsou shodne s orig. textem, co se objevuje v Mozille (teda nasel jsem jen 7:15 v cestine), ale rekl bych, ze vyjadruji puvodni anglicky text lepe, nez ostatni prameny.

    Tak jako tak se autorovi omlouvam a myslim si, ze situaci muzeme vyresit a nejak se domluvit.

    PS: Ted me napada: mozna by bylo lepsi vyhlasit malou basnickou a prekladatelskou soutez o nejlepsi / nejoriginalnejsi preklad Knihy Mozilly do cestiny... ;)
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    3.11.2004 21:16 Lumpy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nedodržení licence
    Já se nezlobím, že se čerpal námět. Spíš mě mrzí, že nebyl přímo uveden odkaz na zdroj, z kterého námět pocházel, i když překlady nebyly úplně totožné a byly upravovány - viz "Ceske preklady jsou take z Wikipedie, ..."

    U wikipedie lze dané heslo diskutovat a navrhovat lepší překlad. Myslím, že by bylo vhodné vyladit/vylepšit překlad tam a teprvé poté ho šířit dále.
    Bohumír Zámečník avatar 4.11.2004 13:58 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nedodržení licence
    Vcera jsem si jeste jednou procetl ten clanek, a zjistil jsem, ze jsem tam dal pouze odkaz na anglickou verzi clanku o Knize Mozilly na Wikipedii. Na odkaz na ceskou verzi (relevantnejsi) jsem ale zapomnel. Byla to chyba, omlouvam se za ni a priste budu kontroloval sve clanky jeste pecliveji, nez doposud. Spech se nevyplaci... Pokud je na Wikipedii moznost diskuse k clanku, tak to je super. Predtim jsem si toho nejak nevsiml.

    BTW: Kdo vlastne prekladal vers 7:15, co je v ceskem Firefoxu/Mozille? Starsi verse, tusim, do cestiny v oficialnich vydanich ceskych balicku prelozeny nejsou.
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    4.11.2004 14:04 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nedodržení licence
    BTW: Kdo vlastne prekladal vers 7:15, co je v ceskem Firefoxu/Mozille?
    Kdo? Tym CZilly 8-) BTW. o prubehu je i bug nekde v nasi bugzille
    Bohumír Zámečník avatar 4.11.2004 14:40 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nedodržení licence
    Opraveno. Na začátku článku je zmínka, že české překlady veršů pochází (jsou citovany, v presne ci upravene podobe) z článku na Wikipedii, ktery je dole v odkazech. Doufam, ze takto to jiz bude korektni.
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    Bohumír Zámečník avatar 8.11.2004 22:35 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Malá Mozilla a co o ní říkali
    Když byla Mozilla malá, říkali o ní, že je lozmilá - s vývojáři i uživateli se totiž pořád a ráda mozlila. Ti, co jí neměli rádi, o ní ale říkali, že je to Zlomila (s úšklebkem narážejíce na Dobromilu Retigovou). Byli by nejraději kdyby si nohu zlomila. Ti nejhnusnější, nejdrzejší a nejnenávistnější (kteří ani nevěděli, jestli má dvě "z" nebo dvě "l") o ní dokonce říkali, že jediné dvě věci, co přináší, jsou: zlo, zima. Ale mě se líbí. :)
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    8.2.2006 22:49 LubosD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Liber Mozillae aneb tajemná Kniha Mozilly
    Hezke, hezke :D jen bych si dovolil poznamenat/navrhnout, pro anglicke slovo beast bych lepe slysel preklad selma nez zvire ale to je jen detail :D

    btw: who know Omen movie, they know :D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.