abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linux v kostce

    26. 9. 2002 | Michal Semler | Recenze | 13001×

    Kompletní referenční příručka Linuxu v tištěné podobě.

    Již nějakou dobu se na našem knižním trhu nachází kniha Linux - V KOSTCE - Pohotová referenční příručka. Tato kniha nám byla zapůjčena k recenzi vydavatelstvím ComputerPress, čehož jsme se s radostí ujali. Nyní ale pojďme k samotné recenzi.

    Tato kniha na našem knižním trhu už nějakou dobu figuruje, to jí ovšem nijak neubralo na její vyjímečnosti. Je i tak velice užitečnou částí každé knihovny člověka, který má něco společné se servery UNIX. I když v jejím názvu je zmíněn operační systém Linux, obsahuje seznam prakticky všech příkazů, které můžete potkat nejen na Linuxu, ale i v jiných OS rodiny UNIX. Vhodná je svým zaměřením prakticky pro všechny. Jejím úkolem není vzdělávat, ale jen překlad všech příkazů a voleb do českého jazyka. Proto komu se nechce stále překládat z originálu příkazy, zde má velice vhodný nástroj. Kniha totiž u vybraných příkazů probírá opravdu všechny konfigurační volby, které programy obsahovaly při jejím vydáním. Kniha je převzata z originálu, který vydalo vydavatelství O'Reilly.

    Celá kniha je rozdělena do šestnácti (sedmnácti i s kapitolou Úvod) přehledně rozdělených kapitol: Úvod, Uživatelské příkazy Linuxu, Interprety příkazů Unixu - Přehled, bash: Bourne Again Shell, csh a tcsh, Vyhledávání vzorků, Editor Emacs, Editor vi, Editor ex, Editor sed, Skriptovací jazyk gawk, Přehled příkazů pro programování, RCS a CVS, Perl 5 - stručný přehled, Přehled správy systému a sítě, Příkazy pro správu systému a sítě. Kapitoly jdou po sobě v tomto zde popsaném pořadí.

    Ve všech kapitolách jsou abecedně řazené příkazy, jejich použití a popřípadě i názvy pro ty samé příkazy pro jiné druhy OS UNIX, jestliže se liší od názvů příkazů používaných v Linuxu. Každý příkaz je uveden včetně posloupnosti parametrů, dále následuje stručný odstaveček vysvětlující jeho obecné využití a poté i seznam všech přepínačů, které příkaz obsahuje i s popisem, co který přepínač způsobí. V případě složitějších příkazů následuje i několik stručných příkladů.

    První kapitola - Úvod - seznamuje čtenáře s filozofií linuxu a hnutí Open Source, dává mu obecné informace, co může od knihy očekávat a dále jej seznamuje s licencí GPL a vysvětluje její plusy a mínusy.

    Druhá kapitola - Uživatelské příkazy Linuxu - nabízí přesně to, co by od ní obyčejný uživatel očekával. Popisuje příkazy, které lze za obvyklých okolností spouštět bez práv roota, ale i s nimi, a podrobně probírá jejich užití. Tato kapitola je také zcela logicky nejdelší kapitolou v knize. Nalezneme zde příkazy typu ftp, sum, diff, grep a mnohé další.

    Kapitola třetí a čtvrtá spolu úzce souvisí. Kapitola třetí - Interprety příkazů Unixu - Přehled - je jen dvoustránková a tabulkou velice přehledně nastiňuje běžné používání konzolových příkazů a jejich řetězení, přesměrování aj. Následuje a rozvíjí ji kapitola čtvrtá - bash: Bourne Again Shell - je velice obsáhlá a dozvíte se v ní prakticky vše, co se o tomto asi nejpoužívanějším interpretu dá napsat. Kapitola dále obsahuje i seznam běžně používaných příkazů pro nastavování tohoto interpretu. Za všechny bych zmínil třeba příkaz export.

    Kapitola pátá - csh a tcsh - probírá interprety příkazů jazyka C. Řekněme si, že csh je původní implementace a tcsh je jeho rozšíření. V některých distribucích je tcsh používán přímo jako výchozí interpret, proto po spuštění csh máte k dispozici rovnou i rozšíření tcsh. Tato kapitola je hodně zaměřena na programátory a běžný uživatel z ní mnoho nevyužije. Na jejím konci jsou používané příkazy například wait, unset, repeat.

    Kapitola šestá - Vyhledávání vzorků - je opět velice krátká (pouze 4 strany) Probírá vyhledávání za pomoci nástroje grep a dále speciální řídící znaky u programů awk, sed a ed.

    Kapitola sedm - Editor Emacs - se zabírá asi nejobsáhlejším co do voleb editorem pod systémy UNIX. Vše je rozděleno a vysvětleno za pomoci tabulek. Tento způsob je vhodný hlavně pro uživatele, kteří již s editorem pracovat umí a potřebují pouze konzultaci, jak který problém vyřešit. Začátečník, bohužel, v této kapitole rady pro sebe nenalezne.

    Následující kapitoly - Editor vi - Editor ex - Editor sed - jsou pokračováním předchozí kapitoly a tentokrát se zaobírají dle mého nejlepšími editory, které kdy vznikly. Každá kapitola začíná přehledem operací, které editor zvládá a poté následuje již opravdu dlouhý seznam písmen, které se používají k ovládání těchto opravdu skvělých editorů, v případě editoru sed i vysvětlení jeho použití. Tento editor totiž používá ke svému naprogramování lomítka.

    Kapitola 11 - Skriptovací jazyk gawk - se zabývá GNU variantou skriptovacího jazyku awk, programu, který se zabývá kontrolou vzorků, zpracováním souborů složených z vět v závislosti na jejich délce. Kapitola probírá syntax příkazové řádky a následuje znovu tabulkou probraný příklad. Jelikož je jazyk ovšem docela složitý, každá tabulka obsahuje i praktickou ukázku jeho použití.

    Následující kapitola dvanáctá - Přehled příkazů pro programování - je uvozena seznamem příkazů, které se používají k překladu zdrojového kódu a poté již následuje seznam příkazů a jejich voleb. Veliký prostor je dán logicky překladači gcc, g++ a make.

    Kapitola 13 - RCS a CVS - jak název už sám napovídá je věnován vývojářským nástrojům na tvorbu a zpracování verzí programů ve vývoji a jejich snadnou správu. U CVS mne velice zarazila absence popisu volby z3, která způsobuje komprimaci daného právě stahovaného souboru při update CVS stromu uživatelem a tak šetří kapacitu jeho linky.

    Perl 5 - to je název kapitoly 14. Celá kapitola je navržena jako úvod do tohoto jazyka. Je to úvod vpravdě stručný, ale i málo zkušenému poskytne velice dobrý základ k proniknutí do tohoto programovacího jazyka. Dále kapitola nabízí stručný přehled funkcí, příkazů a proměnných tohoto jazyka. Celá kapitola je založena na verzi jazyka 5.005.

    Náplň kapitoly 15 - Přehled správy systému a sítě - je zřejmý. Kapitola v tabulce probírá základní příkazy, věnuje se firewallingu, protokolům TCP/IP a systému převádění IP adres na doménová jména - DNS a dále okrajově věnuje sou pozornost správě NFS a NIS.

    Kapitola 16 - Příkazy pro správu systému a sítě - patří k nejdelším kapitolám knihy. Nabízí ovšem jen seznam příkazů a jejich voleb většinou bez hlubšího vysvětlení. Příkazy jsou řazeny jako ve všech kapitolách abecedně.

    Poslední kapitola - Metody pro start systému - se zaobírá různými způsoby, jak lze nastartovat linux. Probírá se v ní start za pomoci zavaděče lilo, start ze systému MS-DOS za pomoci loadlin, dále potom duální boot linuxu a windows. V další části se ukazuje způsob, jakým lze jádro instruovat před startem systému a využítí ramdisku při startu Linuxu.

    Na závěr bych snad měl říci několik postřehů. Kniha není vhodná pro lidi, kteří rozumí slušně anglicky, protože ti si to samé a zdarma naleznou v manuálových stránkách každého programu. Vhodná je naopak pro konzultaci v češtině popřípadě i okamžitou poradu bez přístupu k manuálovým stránkám. Kniha svojí referenční úlohu plní totiž velice dobře a manuálové stránky víceméně nahrazuje. Zdali si jí chcete pořídit nechám jen na Vašem zvážení a možnostem vaší peněženky.

    CIJOML

           

    Hodnocení: 30 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.9.2002 10:57 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Pro fajnsmekry
    Obavam se, ze tato knizka (mam ji doma) je jiz silne neaktualni, sam ji pouzivam velmi zridka. Myslim si, ze prikazy man, whatis, apropos jsou levnejsi a zobrazi aktualnejsi informace. Pokud by tuto knizku doprodavali dejme tomu za 50Kc, rekl bych: No nekup to, kdyz je to tak levny, ale za cenu cca 500Kc to dnes fakt jiz nestoji. P.S. Stejny nazor mam i na ostatni publikace, napr. LDP - prvni vydani, ktere knihkupci nabizeji za stale tutez vysokou cenu, i kdyz jejich skutecna (tj. informacni) hodnota je davno nekde jinde.
    27.9.2002 19:39 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Pro fajnsmekry
    zase kdyz se ti nechce cumet do anglickych textu...
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    28.9.2002 19:45 xyz
    Rozbalit Rozbalit vše Pro fajnsmekry
    nesuhlasim... vi resp. vim ma tie iste "prikazy" v shell-y sa pise stale rovnako sed, awk detto
    27.9.2002 12:51 Tomcat
    Rozbalit Rozbalit vše Knihy o Linuxu jsou horror...
    Bohužel většina knih je stará a je jedno jestli je to druhé vydání.
    28.9.2002 22:41 plastique@post.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Linux v kostce
    Ja myslim, ze knizka je to dobra, az na nektere relikty, jako je popisovani prace vi, ed apod. Zakladni sada utilit v Linuxu se moc nemeni, takze takova kniha je opravdovy manual -- je po ruce. Popisovani X nebo neceho podobneho je stejne nanic. Chybi mi ale vsude v takovych knihach normalni navody. -plastique
    30.9.2002 12:48 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Reliktni editory
    Je pravda, ze starici typu vi se v zakladnich prikazech nemeni, ale jejich pouzitelnost je uz opravdu jen v tom, ze jsou vsude. Teda krome minidistribuci, kde je e3 (uzasny wordstar-like editor, 5.9KB zapakovany v bzipu2) a krome megadistribuci, kde je mc nebo joe nebo (grin) emacs. Ad zastaralost dokumentace: kdo potrebuje opravdu aktualni a umi anglicky, ma to jasne: man a HOWTO. Kdo ale anglicky neumi, urcite pouzije i treba LDP rev.1. Na druhou stranu ale nevidim duvod, proc nekoho takoveho lamat do awk, kdyz to stejne nikda potrebovat nebude - a bude-li chtit snadno parsovat logy, staci mu mnohem jednodussi sed. To jen tak na okraj... Ad recenze od CPressu obecne: Pozor na to, aby zaplacena recenze nesklouzla k lezeni do riti jen proto, ze je zaplacena... (to neni konkretni vytka - jen nadeje, ze v budoucnu k necemu takovemu nedojde)
    30.9.2002 15:00 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Reliktni editory
    za recenze od cpressu nedostavame nic zaplaceno, jen autorovi zustava knizka. takze ztraty objektivnosti se nemusite bat. spise nekteri autori se trochu boji kritizovat, ale snazim se je povzbuzovat.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    30.9.2002 20:34 zhivago
    Rozbalit Rozbalit vše Reliktni editory
    Tak proc se v clanku pise: "zapujcila"?
    1.10.2002 09:45 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Reliktni editory
    hmmm, asi budu muset delat nejen korekturu pravopisu, ale i kontrolu obsahu :-(
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.