abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 13:22 | IT novinky

Samsung oznámil, že program Linux on DeX končí. Android 10 už nebude podporován. Linux on DeX umožňuje spouštět linuxový desktop a aplikace z vybraných telefonů od Samsungu připojených pomocí Samsung DeX.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
včera 12:00 | Komunita

Ubuntu slaví 15 let od vydání první verze. Přesně před patnácti lety, 20. října 2004, byla vydána první verze 4.10 s kódovým názvem Warty Warthog.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.10. 20:20 | Pozvánky

Ve středu 23. října 2019 se od 16.00 koná akce na téma Oracle Labs - Live for the Code. Představí projekty Oracle Labs, na kterých se pracuje i v České republice: Oracle Labs Data Studio a GraalVM. Místo konání: budova Oracle v Praze–Jinonicích. Vstup po registraci zdarma. Občerstvení zajištěno.

Ladislav Dobiáš | Komentářů: 1
18.10. 09:44 | Upozornění

Byly zveřejněny videozáznamy přednášek z konference LinuxDays 2019, která proběhla 5. a 6. října v Praze. Odkazy na videa společně s prezentacemi naleznete v programu, případně můžete jít rovnou na stránku video. Záznamy pořizovalo Audiovizuální centrum SiliconHill.

Petr Krčmář | Komentářů: 18
17.10. 18:55 | Nová verze

Bylo vydáno OpenBSD 6.6. Opět bez oficiální písně. Z novinek lze zmínit například sysupgrade(8).

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
17.10. 08:36 | Nová verze

Vyšla nová verze monitorovacího řešení Centreon 19.10.0. Novinek je spousta (realtime API, podpora JIRA, vylepšený systém notifikací...), ale těmi nejdůležitějšími je pro mnohé uživatele podpora nové verze rrdtool 1.7.x a php 7.2. Systém tak půjde bez problémů provozovat na jiných distribucích než CentOS 7. Kompletní přehled novinek v seznamu změn. Předpřipravená appliance i samotné části jsou k dispozici na oficiálních stránkách.

Max | Komentářů: 0
17.10. 01:00 | Komunita

Dnes vyjde Ubuntu 19.10 s kódovým názvem Eoan Ermine. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Ubuntu 20.04 LTS bude Focal Fossa.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
16.10. 22:11 | Zajímavý projekt

Padesátiny Unixu lze oslavit také hrou The Unix Game aneb na unixové roury pomocí Scratche.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
16.10. 21:44 | Komunita

Vývojáři svobodného 3D softwaru Blender oznámili, že nejnovějším firemním sponzorem Blenderu je společnost Adidas. Jedná se o úroveň Corporate Silver, tj. 12 tisíc eur ročně.

Ladislav Hagara | Komentářů: 38
16.10. 18:22 | Komunita

V září proběhla každoroční konference Akademy komunity KDE. Nyní jsou záznamy přednášek dostupné online. Témata se dotýkají aplikací a knihoven KDE, jejich adaptaci pro různá speciální použití (vestavěná zařízení či rozšířená realita) i obecně vývoje a distribuce softwaru.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
Kdy jste naposledy viděli počítač s připojeným běžícím CRT monitorem?
 (20%)
 (4%)
 (11%)
 (39%)
 (24%)
 (2%)
Celkem 437 hlasů
 Komentářů: 23, poslední včera 18:52
Rozcestník

www.AutoDoc.Cz

Mandrake 9.1 GPL set

5. 6. 2003 | Stanislav Musil | Recenze | 8896×

Co najdete v této sadě 4 lisovaných CD, které vznikají v České republice?

Obsah GPL setu

První tři CD jsou instalační. Čtvrté CD je bonusové s velkým B. Nedílnou součástí nového GPL setu se stal tištěný manuál. Je to příjemná věc hlavně pro uživatele, kteří se s Linuxem teprve seznamují a ještě nemají takovou zručnost při jeho instalaci a konfiguraci. Manuál obsahuje na svých 92 stranách všechny potřebné informace jak postupovat při instalaci a těsně po ní.

Tištěný manuál - kapitola sama pro sebe

Začínajícím uživatelům bych ho doporučoval přečíst ještě před tím než sáhnou po instalačních CD. Vyhnou se tak zbytečným nervy drásajícím situacím. A teď co tam najdeme. Manuál začíná tím, co bychom měli udělat před instalací Linuxu a jaké požadavky bude mít na hardware našeho počítače. Je tu i kapitola o odstranění Mandrake Linuxu z disku. Pak se manuál věnuje podrobně samotné instalaci. Je tu rozepsána instalace z různých médií (CD, diskety, ftp, http, nebo i NFS). Následuje kapitola o prvním startu a prvním přihlášení do systému. Vysvětleny jsou základy práce v grafickém prostředí KDE. Bohužel popis druhého velikána v grafických prostředích budete hledat marně. GNOME popsán není. Následuje kapitolka pro uživatele Windows a odpovědi na jejich nejčastější dotazy aneb kam zmizel disk C:\. Nezapomělo se ani na ovládací centrum Mandrake a jeho hlavní možnosti. Manuál uzavírá kapitola s odkazy na zdroje informací na internetu a rejstřík. Manuál je doplněn spoustou černobílých obrázků.

Tištěný manuál je k dispozici i v elektronické podobě na bonus cd. A nebo ke stažení zde (.zip, 12MB).

Inst. příručka Inst. sada CD

Instalace ...

Samotná instalace je velice jednoduchá a přímočará. Žádné komplikace se nevyskytly a veškerý hardware byl nakonfigurován v pořádku. Po prvním přihlášení se nás systém dotáže, jaký chceme používat výchozí window manager. A pak už můžete pracovat s novým Mandrakem. Pokud máte při instalaci nějaké potíže, tak odpověď najdete v tištěném manuálu, který provází instalací krok za krokem.

Instalace bonusových částí je také jednoduchá. Stačí vložit CD, namountovat a v adresářích si vybrat program, který chcete instalovat a zmáčknout ENTER. Pokud nejste přihlášeni jako "root", budete vyzváni k zadání jeho hesla a zbytek už obstará sám systém. Jen u Kylixu je potřeba se zaregistrovat na stránkách firmy Borland, což je zdarma. Další omezení v používání Kylixu je, že produkty či programy vytvořené s pomocí produktu Kylix 3 Open Edition je možné šířit pouze zdarma, nikoliv za poplatek!

A teď už k tomu, co na bonus CD najdeme:

Nekomerční programy na bonus CD

  • Abiword - textový editor.
  • Anjuta - C++ vývojové prostředí.
  • Audacity, Audiofile, Brahms, Soundtracker, Glame, Gramofile, GNoise, GQmpeg, GNUSound, Rezound - vše okolo hudby.
  • Blender, Povray - 3D modelovací a renderovací software.
  • Cinelerra - program na střih videa.
  • Downloader for X - vynikající d4x na stahování souborů.
  • DVDRip - program na stahování DVD.
  • FilmGIMP a GIMP 1.3 - kreslící program.
  • Fluxbox, Fvwm, Fvwm2, Qvwm, Vtwm - alternativní správci oken.
  • Gnokii a XGnokii - programy pro komunikaci s mobilními telefony Nokia - je tu jak textová, tak grafická verze.
  • Hry - 7colors, AdontHell, Abuse, BomberMaze, Boson, BomberInstinct, Civil, Egoboo, Freecraft, Freedroid, Madbomber, Squaroid, SDLBomber, SDLRoids, Xarchon, Xbill, Xblast, Xrally, Xscorch, XSoldier
  • K3b - frontend k vypalovacím programům.
  • Kernel pro multimédia - upravený kernel pro lepší zpracování multimédií.
  • Krusader - správce souborů pro KDE (obdoba Total (Windows) Commanderu, dva panely).
  • Mplayer, Aviplay, KMplayer, KXine, KWinTV - přehrávače videa a televize.
  • Scribus, Sodipodi - DTP program a vektorový kreslící program.
  • Siag Office - jednoduchý a nenáročný kancelářský balík.
  • SIM - oblíbený ICQ klient.
  • Témata pro KDE.
  • TeXmacs - vědecký textový editor.
  • Xsmbrowser, Komba2 - utility pro práci se SMB sítí (windowsové sdílení souborů a tiskáren).
  • A další ...- dos2unix a unix2dos, dokumentace k automatické instalaci, emu10k1-tools (pro Soundblaster Live!) Etherape, Ethercap, KAlbum, Karchiver, Katoob, KSensors, GNapster, GTK-Gnutella, Pine, Tuxpaint, XMorph, XPaint, XSnow....

Komerční část bonus CD

  • Kylix 3 Open Edition - vývojové prostředí pro Linux podobné Delphi.
  • Lingea Lexikon - demoverze slovníku omezena pouze na písmeno "L".
  • RAV antivirus Desktop - antivir RAV evaluation na 30 dní.
  • Opera 6.12 - internetový prohlížeč a nechybí ani česká lokalizace.

Dokumentace na BonusCD:

  • Linux Dokumentační Projekt - druhé aktualizované vydání v PDF.
  • Třetí vydání je možné stáhnout z interntetu zde.
  • Linuxové noviny - z let 1997 až 2001.
  • Abíčko - deset čísel časopisu Abíčko (abclinuxu.cz)
  • Průvodce instalací OpenOffice - Instalační příručka OpenOffice
  • Grafika v UNIXu
  • Létající cirkus - Python
  • Instalační manuál - PDF verze tištěného manuálu k Mandrake 9.1.

Pár čísel v Mandrake 9.1

  • Kernel 2.4.21
  • KDE 3.1
  • Gnome 2.2
  • OpenOffice 1.0.2
  • Mozilla 1.3
  • GCC 3.2.2
  • Glibc 2.3.1
  • XFree86 4.3 a 3.3.6

A kolik za to?

Cena kompletu tří instalačních CD, jednoho bonusového CD a instalační a uživatelské příručky je Kč 350,-. Část peněz jde přímo vývojářům distribuce. Zároveň získáváte 10% slevu při dalším nákupu na webových stránkách www.mandrake.cz.

Závěr...

Celkově se jedná o velmi vydařený GPL set, kde hlavní podíl na výhře oproti ostatním má BONUS CD. Výběr jednotlivých programů na BONUS CD je výborný a uspokojí potřeby většiny uživatelů. A hlavně potěší modemisty, kteří by např. pro vyzkoušení programování v Kylixu museli stáhnout 100MB dat. Zbytek distribuce je podobný ostatním linuxovým distribucím, které se mezi sebou liší hlavně instalátorem a konfiguračními nástroji. Oproti jiným distribucím má Mandrake výhodu v tom, že se snaží podporovat co nejvíce nového hardware. A je vhodnější hlavně pro stanice.

       

Hodnocení: 38 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

5.6.2003 13:37 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
Članek je to zajimavý, ale chtělo by to doladit.Například já jsem běhal už na 8.2 Mandrake,poté jsem upgradoval na 9.0 Mandrake a podotýkám bez problémů.Po týdnu na 9.0 jsem si říkal to je řacha.Vše mi bezproblému okamžitě fungovalo,a jelikož běhám na ADSLku tak to bylo též bez problémů. Bum, přišla 9.1 Mandrake tak opět rychle objednat,přečetl jsem si manual, a hodil tam upgrade. Děs a hrůza. Zvukovka nešla,ADSLko fungovalo ale pokaždé jsem ho musel předělávat. Říkám si dobrá,dám tam čistou instalaci.Provedl jsem zalohy,udělál jsem si čistou instalaci. Co je nového? "NIC!" Problémy zůstali,zvukovka a ADSL připojení ani ťuk,ikdyž jsem měl stejné ovladače jako 9.0 Mandrake a SCSI zalohovací kazetovo-Pásková mechanika běhá pouze z příkazového řádku(ještě štestí že vim jak ji spustit). A pokud čtu diskusi na Mandrake tak pouze problémy, a toho rázu jako mé. Co předtím fungovalo nefachčí.Ikdyž se stím zkoušejí psí kusy. Vrátil jsem se zpět na 9.0 Mandrake,kde hned po instalaci mi vše běží jak má a jak jsem si to při instalaci nastavil. "Divíte se mému příspěvku. Nedivte se Mandrake požívám na dvou počitačích doma a i v práci .Je to prostě šupa. Ale chci na něm pracovat, ať už píšu šefovi faktury nebo dělám nákresy. A nechci se sním párat pokaždé co si chci pustit písničku,nebo skočit na internet." P.S.- pokud bych byl začátečník,a první Mandrake by byl 9.1, kde by byli problemy tak se na mne nezlobte ale utekl bych od něj.
5.6.2003 14:02 Frantisek Hucek
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
Problem s verzi 9.1. byl, ze kdyz to vyslo, tak to mel byt 9.1beta. Ted co to ma par set mega updatu, tak to slape dost dobre. Problemy jsou jeste s nakymi HP tiskarnami.. Konkretne mam HP2200LaserJet a to chvili tiskne, pak zas ne.. Jinak v pohode.. Nam to tady slape na 5 pocitacich..
5.6.2003 15:53 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
Aplikujte updaty, je jich moc. Na novem BonusCD jiz jsou (cca 150MB). Resi vetsinu problemu...
5.6.2003 16:37 lzap
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
Jestli to takhle pujde u Mandraku dal, dak nevim nevim... Meli by se poucit od debianu.
5.6.2003 16:44 lzap
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
No ale novej Mandrake nezapomenu vyzkouset ;-) A pak se rozhodnu, jestli se uz na ne vykaslu nebo ne... lzap
5.6.2003 16:51 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
To jako na Debian nevychazeji updaty nebo co? Ja myslim, ze vychazeji a navic kdo chce novy soft, stejne jede na unstable.
10.6.2003 18:55 lzap
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
No to jako presne tak. Debian nainstalujes a funguje ti TeX... Updaty jsou pro vsecky systemy o tom zadna, jenom ze proste jim ta default instalace nejede no... btw - uz nekdo zkousel ten casopis MANDRAKE za 290,- ???
corwin78 avatar 5.6.2003 17:48 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
No na obranu Mandraku (ačkoliv ho nepoužívám) je nutno říct, že se potýkají s finančními potížemi a potřebovali (potřebují) rychle prachy, takže pustili do světa nehotovou verzi.
Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
6.6.2003 08:03 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
Bohužel ale ikdyž jsem si stahl updaty přes ADSLko,tak mi to nepomohlo.Takže podle mne Cd Bonus pack mne nepomůže.Nejvíce mne štve ADSLko neboť to mužu v 9.0 bez problemů nechat hned naběhnout při startu počítače a pak bez problemů ihned v KDE použít poštu nebo WWW prohlížeče, tak v 9.1 se mi přenastaví síť,nastavení DNS a brany(gateway).Takže jediný zpusob je spustit Mandrake,nechat naběhnout KDE a poté se připojit diky Mandrake Control Center k netu.Podle diskuze je tam nějaký problém v sitovém nastavování neboť pokud zadám v přikazovém řádku sitovou adresu a retartuji počítač tak je všechno jinak než jsem chtěl. P.S. - zkoušel jsem 7.0,7.1,8.0,9.0 Red hat linux a je podle mého ještě horší ohledně nastavení,takže prozatím je 9.0Mandrake tím nejlepším východiskem. Brrrr Wokna nechci. Jinak díky za zájem.Přeji Pěkný den.A jak to říct : "Jóóóó ,Mandrake zdar"
5.6.2003 18:39 ...... | skóre: 41 | blog: ...
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
já zatím nenarazil na nic co by mi nejelo, co nebylo způsobeno mou tupostí ;) A to nemluvím o skeneru který si v MD 9.0 ani neprdnul......a tu hned po instalaci šlape.
Čao Petr
6.6.2003 07:47 Borg | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Moc Hezkýýý , ale!
Asi jsem tupější,když nejsem sto rozchodit to co mi v 8.1 a 9.0 Mandrake fungovalo.Nevim jak vy ale já nemám problem s Mandrakem jako takovým ale pouze s verzí 9.1 kde jsou stejné ovladače pro zvukovku,a stejně se tam nastavuje ADSL připojení a přesto to nechodí. P.S. - stavim pro firmu počítače i sítě,takže se na mne nezlobte ale můj první počítač byl Sinclair QL zakoupený ještě z GB v 1985,kdy jsem si musel celý manuál přeložit a programovat v Basicu.Rád se nechám poučit. Přeji pěkný Den
6.6.2003 13:21 Want
Rozbalit Rozbalit vše K Mandrake 9.1
I já updatoval z 9.0 na 9.1 ovsem po několika dnech jsem raději systém z lenosti přeinstaloval na čisto (nechtělo se mi opravovat všechny konfiguráky) Ale k výše uvedenému příspěvku. Zásadní rozdíl mezi 9.1 a 9.0 není tak viditelný - a to je nová knihovna Glibc. Díky tomu je nutné některý software překompilovat a nebo stáhnout novou verzi. Já jsem kupříkladu upgradoval kvůli tomu, abych mohl používat nejnovější verze software, který je už programován právě pro onu novou verzi glibc
5.6.2003 20:18 jano
Rozbalit Rozbalit vše Lingea Lexicon
Lingea Lexicon je obmedzeny na L ako Lingea, L ako Lexicon, L ako Linux, alebo L ako taky Lamer ktoreho zaujimaju take blbe otazky?
5.6.2003 22:12 jozo
Rozbalit Rozbalit vše odkaz na LDP III. vydanie nefunguje
odkaz na LDP III. vydanie nefunguje
5.6.2003 22:44 vladimir
Rozbalit Rozbalit vše odkaz na LDP III. vydanie nefunguje
ftp://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/people/milan_kerslager/ldp3/

a je to tam, jak je u p. Kerslagera peknym zvykem(diky mu zato), zase rozstrihane na memsi casti

9.6.2003 08:32 Musil
Rozbalit Rozbalit vše odkaz na LDP III. vydanie nefunguje
ALE funguje!!! Ten odkaz je správně sám jsem ho zkoušel několikrát!!!
6.6.2003 09:35 Jaroslav Kodet
Rozbalit Rozbalit vše Lze u Mandrake 9.1 spustit KDE pod rootem ?
Vím že pouštět X na počítači připojeném do sítě pod rootem není zrovna bezpečné, ale principiálně mě překvapilo, že KDE spuštěné rootem vytuhne s kursorem ve tveru přesýpacích hodin. Asi se pokouší něco spustit a nedaří se mu to. Poradí někdo do kterého konfiguráku mám co napsat, aby to normálně naběhlo ?
6.6.2003 09:46 Udo
Rozbalit Rozbalit vše Mandrake Magazín
http://www.linuxzone.cz/index.phtml?ids=29&idc=725 V druhé polovině května byl na trh uveden časopis Mandrake Magazín, který poprvé přináší populární linuxovou distribuci Mandrake ve formě časopisu s CD. Rozsah i cena jsou jistě více než zajímavé, časopis totiž obsahuje 48 plnobarevných stran spolu se sedmi CD, na nichž naleznete vše potřebné. Samotný časopis je přitom souhrnem tipů, triků a všech možných rad a zajímavostí, které při práci se systémem využijete. Cena časopisu je 260,- Kč.
6.6.2003 10:30 Thomas
Rozbalit Rozbalit vše Mandrake Magazín
No, ten casopis jsem si koupil v domeni, ze tam bude neco navic. Ano, je tam 7CD ale je to normalni 3CDckova edice z FTP a k tomu zdrojaky, ktere jsou mi na nic. Casopis nema 48 ale 32 stran, z toho je tak zhruba deset stran inzerce (mam ho doma). Celkove se mi GPl set, kteru jsem zakoupil v Praze o stovku draz, zdal o dost lepsi. Jsou tam aplikace navic, dokumentacka (i kdyz ji nectu :)) ) a poradny manual, ktery mi pomohls instalaci. A podporuju tim lidi, kteri pro to neco delaji. Tolik muj nazor.
11.6.2003 01:19 Jaja
Rozbalit Rozbalit vše Mandrake Magazín
Celkem souhlasim - GPL 9.1 sice nemam ale mam starsi GPL 9.0 s manualem a po zakoupeni Mandrake Magazinu jsem byl take celkem rozcarovan.
8.6.2003 00:09 oli
Rozbalit Rozbalit vše Zvukova karta Siemens Scenic Mobile 510 AGP NeoMagic 256
Dobry den, vidim ze je zde spousta mandrakaru pohromade a tak hned zpustim to, co mi nejede a to je zvuk :( Na zacatek bych chtel rict, ze se mi v Mandrakovi 9.0 uz dokonce PODARIL rozbehat, ale pak sem zase zkusil jinou distribuci (RedHat 9.0 - uff na mem 196MBRAM vybavenem stroji cca 4x pomalejsi nez Mandrake a ... no nemel sem trpelivost, nemusi to byt spatnysystem) a presel zpet na Mandraka. Udelal totez co mi predtim pomohlo ato:
modprobe ad1848
modprobe uart401
insmod cs4232 io=0x534 irq=7 dma=1 dma2=3
stisknul Mute a Volume + (klavesy na notebooku ovladajici zvukovku) a najednou se mi v xmms neposouva ta listicka ze se jako prehrava pisnicka... zadne chyby ale proste to nehraje zkousel sem dat i prislusne prikazy do souboru modules a modules.conf tedy \etc\modules
ad1848
uart401
cs4232
\etc\modules.conf
options cs4232 io=0x534 irq=7 dma=1 dma2=3
no to mi hrala zas jen takova mala smycka (zase se neposouvala pisnicka v xmms) a pritom v predchozi instalaci to fungovalo! (je mozne ze predtim sem vybral vic balicku z instalacniho CD - nebo dal nejakou standartni instalaci, ted sem nevybiral z instalacnich CD temer nic...) takze jestli nekdo vi :) budu velmi rad :) diky
8.6.2003 17:52 oli
Rozbalit Rozbalit vše Zvukova karta Siemens Scenic Mobile 510 AGP NeoMagic 256
tak si odpovim prze sem na to prisel :-) sem holt lama a dal sem tam spatny irq :(( takze postup nahore funguje jen na tomto notebuku bude v modules.conf ponekud jina radka (jen v parametrech) \etc\modules.conf
options io=0x534 irq=5 dma=0 dma2=1
jinak komu se nechce upravovat textovy soubory rucne muze si nainstalit rpm sndconfig jo spustit jde pouze jako root!
a Siemens Scenic ma sice zvukovku NeoMagic256 jak tento nastroj spravne rozpozna, ale je potreba vybrat ten radek na kterym je napsany
cs423x
to je ta spravna volba, a pak nastavit hodnoty jake mate v biosu a ten vam potrebne soubory upravi sam (dokonce se zda ze nemusi byt pripsany zadny moduly v \etc\modules ..., ale ja je tam radsi nechal :o) treba to nekou pomuze ja se s tim pral asi 3 mesice... :o)
8.6.2003 02:52 oli
Rozbalit Rozbalit vše automake autoconf
Dobry den, mam takovyto dotaz: ke spusteni projektu v Anjute 1.0.1 potrebuju nejake novejsi verze nastoju autoconf a automake, nez sou dodavany s Mandrake 9.0 ... no abych pravdu rekl, nejsem jeste s temi Linuxovymi balicky uplne obeznamen, ale pokud si chci nejaky ten rpm balicek nainstalovat, tak vzdycky sahnu po tom, ktery ma u sebe napsano Mandrake 9 a zadnem jinem... no a neni vetsinou problem ten ale ted mam, protoze jak jsem jiz rekl v Mandrakovi 9 sou nake stare verze.. no coz, rekl sem si, nainstalim nejaky novejsi rpm i kdyz nebude pro mandrake, ale treba pro RedHat (nejak mam trochu podvedomi ze Mandrake z RedHata vychazi ci co, jestli tomu tak neni tak me porosim opravte...) problem nastal tak trochu uz pri pouziti urpmi, kdy mi hlasil, ze rpm balicek nema spravne signatury... no ignoroval jsem to (ponevadz nevim co to presne znamena :o) ale co se nestalo! balicek se nainstaloval, ale autoconf pripadne automake se v systemu nejak "nevyskytuje" proste se do systemu nejak nezapsal a Anjuta jej tedy nerozpozna a nepracuje... muzete mi nekdo poradit co s tim? rucne nastavit cesty v \home\bashrc ? -no zatim jsem do nej vlozil pouze par okopcenych radek aby to naslo JAVU ale jinak presne nevim jak to tam zapsat... nebo stahnout nejaky jiny balicek? (no ty pro Mandrake 9 jsou jak jsem jiz psal out of date) tesim se na odpoved
9.6.2003 06:15 oli
Rozbalit Rozbalit vše neposlusne balicky
tak se mi tedy podarilo nainstalovat automake 1.7, dokonce vse probehlo bez problemu, nasel jsem na disku soubory \usr\share\automake-1.7 i balicek jsem si zkontroloval v KPackageru proste se zda ze vse v poho, ale programky (dokonce i kdyz zadam automake --version) mi porad hrabou do toho staryho 1.63 (i to version to vypisuje) pritom v \usr\bin automake-1.7 je a i v @automake je o nove 1.7 zminka... zato v KPackageru ani v Remove Software balicek automake 1.6.3 uz neni... (na disku tedy je a na M4 zoubory to hrabe porad tam...) zkousel sem i nastavit promenou M4PATH taky nepomohlo, chtelo by to asi odinstalovat ten stary automake, ale jak kdyz v balickovaci o tomto balicku neni zminka? dik za kazdou radu
10.6.2003 00:07 oli
Rozbalit Rozbalit vše samomluva
no nic moc rozpravka pripadne mi to jako samomluva :(( to tu nikdo neprogramuje v nicem jinem nez ViM nebo notepadu?
8.6.2003 12:46 Hubert Placek | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Není to jen tak
V listopadu loňského roku se mně dostal do rukou pro mě první instalační set MDK GPL 8.2 do této doby jsem používal jenom windy (WIN98SE podle mě tehdy stabilní verze :-) stačilo ji tak jednou až destkrát do roka znovu naistalovat).
Tak jem si onu distribuci nainstalovala byl jsem mile překvapen její uživatelskou přívětivostí. Po instalaci nefungoval všechen hardware (TV karta s FM JetWay, modem HCF Rockwell internal, scanner HP 3300c, tisk šel), ale to mně vůbec nevadilo. S postupem času jsem si systém oblíbil a i ten hardware se mně podařilo rozjet. Pod stromeček jsem dostal MDK GPL 9.0. Ten mě doslova ohromil po instalaci (aktualizaci) snad kromě modemu fungovalo vše. Na ten si stačilo stáhnout pouze nové ovladače a fungoval také. S napětím jsem tedy očekával příchod nové verze 9.1. V dubnu to přišlo nová verze MDK GPL 9.1 po přečtení manuálu se pouštím do aktualizace. Ouvej to sem ale neměl dělat po instalaci sice hardware fungoval ale se softwarem byly pořád potíže. Tak jsem se rozhodl udělat čistou instalaci (vše z /home sem zálohoval a /home sem také formátoval). Bylo to sice již lepší, ale že by to byl nějaký zázrak to se tedy říci nedalo. Hardware fungoval docel dobře. Až na scanner při instalaci pomocí drake se potřebné balíčky nenainstalovali musel jsem je tedy doinstalovat ručně. Při instalaci balíčků pomocí drake gpg stále hlásí chybu signatura a to i u instalačních CD. Největší problém MDK GPL 9.1 vidím tedy v drake. Kdyby někdo přecházel na linux dnes tak doporučuji verzi MDK GPL 9.0. V té totiž co si člověk nastaví v drake tak opravdu funguje na což se tedy (alespoň mě) ve verzi MDK GPL 9.1 nedá spolehnout. Co se týče aktualizace z verze MDK GPL 9.0 také nedoporučuji zaděláte si na spoustu problémů (nestalo se to jenom mně). Ale dost již záporných vlastností této verze (MDK GPL 9.1). Já ji osobně používám, protože přinesla další vylepšení, které nejsou k zahození (např. scannováni z TV karty). No a co se týče BONUS CD je SUPER. Kdyby nebylo stálo by mě stahování mnoho peněz. Jinak je MDK super. To znamená co nepopisuji funguje perfektně.
Co mě ale na Linuxu vadí je to, že na něj nejsou pořádně hry . To je veliká slabina tohoto sytému, i když to není jeho vina. Dle mého názoru pokud nebudou výrobci her vytvářet hry také pro Linux tak si místo u běžných uživatelů těžko najde to budou vždy jenom fanatici jako jsem já a Vy. Ano budete namítat že existuje .winex ale já jsem ho zkoušel již tolikrát a nikdy se mě ho nepodařilo pod ním nic spustit. Možná něco dělám špatně. Chtělo by to nějaká návod jak jej správně přeložit a tak. Je sice na rootu, ale ten je dle mého názoru již zastaralý, nebo mě to podle něho prostě nefunguje.
Omlouvám se předem za případné chyby v textu.
Linuxu zdar obzvláště Mandraku Hubert
9.6.2003 14:22 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Není to jen tak
Daleko větší slabina je nepřítomnost účetnictví a CADu (ten už tedy jeden je zaplaťpánbůhzatydary, ale jeden je málo... ) Hry jsou sice fajn, ale.... Jáchym

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.