abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 22:11 | Komunita

Vývojáři svobodného 3D softwaru Blender představili nejnovějšího firemního sponzora Blenderu. Je ním společnost AMD a úroveň sponzoringu je stejná jako u společnosti Nvidia, tj. nejvyšší úroveň Patron, tj. minimálně 120 tisíc eur ročně.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 10:55 | Nová verze

OpenOrienteering Mapper je svobodný program pro vytváření map pro orientační běh. Vydána byla nová stabilní verze 0.9.0. Přehled novinek v oficiálním oznámení.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 09:11 | Zajímavý projekt

Mozilla.cz informuje, že Mozilla spolupracuje na projektu offline překladače Bergamot. Jedná se o výzkumný projekt spolufinancovaný Evropskou unií. Na výzkumu se podílí také Univerzita Karlova. Videoukázka integrace Bergamotu do Firefoxu na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 06:00 | Komunita

Nadace GNOME informuje o pokračování soudního sporu Rothschild Patent Imaging vs. GNOME Foundation ohledně údajného porušování patentu US 9,936,086 B2 ve správci fotografií Shotwell. Společnost Rothschild Patent Imaging nabídla nadaci GNOME za pětimístnou částku žalobu zrušit a poskytnout licenci k použití patentu. Dle nadace by bylo snadné částku zaplatit a dál to neřešit. Proti patentovým trollům je ale třeba bojovat. Soudní spor bude pokračovat. Nadaci GNOME lze finančně podpořit na stránce GNOME Patent Troll Defense Fund.

Ladislav Hagara | Komentářů: 18
dnes 00:22 | Nová verze

Google Chrome 78 byl prohlášen za stabilní (YouTube). Nejnovější stabilní verze 78.0.3904.70 tohoto webového prohlížeče přináší řadu oprav a vylepšení. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře (YouTube). Opraveno bylo 37 bezpečnostních chyb. Za nalezení dvou nejvážnější bylo vyplaceno 35 tisíc dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 19:55 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 4.0 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Jedná se o první verzi postavenou na Debianu 10 s kódovým názvem Buster. Přehled změn v příslušném seznamu. Z novinek lze zdůraznit nahrazení správce hesel KeePassX aktivně vyvíjeným KeePassXC, Tor Browser 9.0 nebo MAT 0.8.0. Opravena byla také řada bezpečnostních chyb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 08:00 | Komunita

Dnes a zítra proběhne v Nokia Bell Labs oslava padesátin Unixu. Dnešní panelovou diskusi bude možné sledovat živě od 14:45 na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
včera 07:00 | Nová verze

Dnes vyjde Mozilla Firefox 70.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a na stránce věnované vývojářům. Zdůraznit lze odstranění informace o EV certifikátu z adresního řádku, nového správce hesel Firefox Lockwise nebo také nové logo.

Ladislav Hagara | Komentářů: 19
21.10. 18:11 | Komunita

Project Trident je desktopový operační systém aktuálně postavený na TrueOS, což je operační systém vycházející z FreeBSD, s grafickým prostředím Lumina. Vývojáři Tridentu oznámili, že přechází z TrueOS na Void Linux. Výhody ale i nevýhody přechodu v oficiálním oznámení.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.10. 13:22 | IT novinky

Samsung oznámil, že program Linux on DeX končí. Android 10 už nebude podporován. Linux on DeX umožňuje spouštět linuxový desktop a aplikace z vybraných telefonů od Samsungu připojených pomocí Samsung DeX.

Ladislav Hagara | Komentářů: 41
Kdy jste naposledy viděli počítač s připojeným běžícím CRT monitorem?
 (21%)
 (4%)
 (11%)
 (39%)
 (24%)
 (2%)
Celkem 459 hlasů
 Komentářů: 25, poslední dnes 09:04
Rozcestník

www.AutoDoc.Cz


Vložit další komentář
9.12.2005 00:14 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Buď pomocí YaSTu nebo přímo povelem /etc/sysconfig vstoupíme do konfiguračního nástroje SUSE

Tady je nějaká chybka, ale netroufám si odhadnout, jak to mělo být správně.

9.12.2005 03:00 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Buď pomocí YaSTu nebo přímo povelem /etc/sysconfig vstoupíme do konfiguračního nástroje SUSE

Tady je nějaká chybka, ale netroufám si odhadnout, jak to mělo být správně.

Diky, pochopitelne je to nejaka hloupost (vloudilo se :(, patrne tam patri sax2. Omlouvam se, poslu opravu.
9.12.2005 09:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Opraveno.
9.12.2005 00:16 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Když na mne poprvé vyběhla "zimní verze" bootmenu, docela mne to vyděsilo…
9.12.2005 01:08 Pietro
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Ja len dodam, ze na KDE a Gnome prve cedecko stacit nebude. Niektore veci z KDE (kde-edu) su az na stvrtom.
Stanislav Brabec avatar 9.12.2005 01:13 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Nedoporučuji používat často přetížené "oficiální" mirrory (tedy ty ze seznamu YaST Online Update), ale najít si nějaký jiný. Dobrou zkušenost mám s ftp.linux.cz.

Repozitář OpenSuSE se hodí i pro majitele krabicové verze - jsou tam i balíčky, které se nedostaly do krabice (např. gimp-unstable), kompletní zdroje a debuginfo.

"Zimní verze" bootmenu se zřejmě náhodně střídá s tím klasickým.

Ti, kteří používají GNOME nebo KDE, a pro které se zdá oficiální verze moc stará, mohou též použít repozitář supplementary. Je to nové GNOME nebo KDE postavené na oficiální verzi distribuce.
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 9.12.2005 07:29 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
(ta jako jediná zůstala anglicky, ale čte to někdo?)
Inu rikam to asi popadesate, ale jedina platna licence GPL II je anglicky. Neexistuje zadny oficialni preklad.
Snad se to u GPL III zmeni. souhlasit s licenci ktere nerozumim je jako kazat v latine a toho jsme se zbavili uz pocatkem 9. stoleti.
9.12.2005 08:28 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Zdravim

OpenSUSE 10 jsem instaloval pred celou tridou a sklidil jsem uspech :-)

Osobne bych asi instalaci z FTP nedoporucil, leda ze bych mel na vlastnim serveru svuj mirror. Protoze jakmile zdlouhave pres FTP nainstalujete jeden pocitac a OpenSUSE se zalibi a chcete ho dat i nekam jinam, bude logicky nasledovat tahani CDcek nebo DVD. Mozna by jeste teoreticky mohl nastat problem v tom, ze se v prubeho instalace zmeni verze balicku na mirroru a muze nastat nekonzistence. Minimalne se to stane kdyz dlouho instaluju ruzne balicky aniz bych si v mezikrocich obnovil zdroje.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
9.12.2005 08:39 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Mozna jsem to nekde prehledl, ale na jakem pocitaci to bylo testovano (CPU/RAM/HDD)? Dvacet minut cekat na vyhodnoceni seznamu balicku, to je teda sila.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
9.12.2005 12:37 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Mozna jsem to nekde prehledl, ale na jakem pocitaci to bylo testovano (CPU/RAM/HDD)? Dvacet minut cekat na vyhodnoceni seznamu balicku, to je teda sila.
Instaloval jsem na PII 400 MHz, 320 RAM, oddil s korenovym adresarem asi 4 GB. Nezjistoval jsem ovsem, jak se na tom podili rychlost/pomalost pripojeni k netu (pokud se to znova nacita pres FTP?).

Tech 400 MHz jsem (mezi reci) uvedl, z cehoz si lze udelat obrazek o ostatni konfiguraci, ale tezko rict, jestli vice RAM nebo vetsi harddisk tohle nejak urychlily. To by meli dodat zkusenejsi SUSAci a treba nekdo z nich napise clanek na tema Jak se jevi SUSE z hlediska dlouhodobeho uzivatele :)
13.12.2005 11:02 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
To by mne vazne zajimalo, co instalator dela. .DEB ma zavislosti napevno primo v balickach, .RPM ma ty idiotske file dependencies, takze graf zavislosti balicku se zrejme musi delat pomoci filelistu kazdeho balicku, coz bude databaze jak prase.... Ale treba Mandrake ma .RPM dependence pred-pocitany, a ihned instaluje co je treba. Tak nevim, treba to nekdo vysvetli.
Táto, ty de byl? V práci, já debil.
9.12.2005 09:13 Yankee | skóre: 5 | blog: jen_tak
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Podle me Opensuse tak dokanele neni, me instalace vytvorila naprosto nesmyslne modeliny, coz neslo opravit jinak nez zasahem do xorg.conf (pri zapnuti 3d akcelerace v yastu se modeline zase vratila do nepouzitelneho stavu), v Yastu polozka gk/monitory ani nesla spustit. Dalsi veci ktery me zklamaly bylo reseni zavislosti v grafickem yastu, distribuce je nejpomalejsi jakou sem kdy videl a taky se mi zdalo ze bezpecnostni aktulalizace jsou oproti (ubuntu, debian testing...) hodne veliky.
9.12.2005 10:42 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Prvni nacitani seznamu balicku je opravdu dost pomale, i me to na Celeronu D 331 - 2.66Ghz trvalo asi 15 minut - na megabitu. Na duronu 800 mozna tak tech 20 minut, taky megabit. Ale dalsi obnovovani zdroju uz je rychle, zavisi vlastne jen na rychlosti linky, vic nez pul minuty si nepamatuju. To mam nastavene normalni zdroje (to co je na DVD+zdrojaky atd), java repository, non-gpl, packman a guru. Nejdyl trva samozrejme packman, jsou tam tuny balicku.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
9.12.2005 10:02 me
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Instalace, ta je pekna. Ale OS se instaluje jen jednou a pak se treba na nem i pracuje, takze recenze instalace je malo prinosna, zvlast v pripade se jen klika jako v pripade Suse. To odklika kazdy... Co pouzivani?

Taky jsme si to nainstaloval a byl jsem nadsen; jen chvili, nadseni se postupne vytracelo. OpenSUSE 10.0 OSS se mi zda velmi line (PIII 650MHz/ 256MB sice neni uplne cool, ale je to stale slusny stroj). Pak me desi ze Suse si sam ukrajuje volne misto na disku, a to dost brutalne, cca 50MB za den. Jeste jsem nevypatral kde to mizi, logy to nejsou. V instalaci je sice dost softwaru, presto jsem tam nenasel me oblibebe, treba Octave, pavuk, bochs, atd (zamerne zde neuvadim kodeky mp3, DVD protoze tam je duvod...) Me oblibe IceVM sice zahrnuto je, ale jen do poctu, neni predkonfigurovano srovatelne s Gnome (menu, atd). Prehravac Amarok je pekny, ale pravidelne tuhne (a neni to hw problem). Stara zvukova karta, isa ES18xx, nebyla rozpoznana a pri pokusu o konfiguraci z Yast2 to Yast neprezije (asi Yast nic nevi o zmene nazvu modulu mezi jadry 2.4 a 2.6). Pokud zvukovku nahodim z prikazove radky, tak ok. Atd, atd. Desi me, ze se v mnoha recenzich uvadi, ze to je nejlepsi volne dostupna Linuxova distribuce na trhu. Tak to aby jsem si zrovana sel koupit Mac... OpenSUSE je ted zadarmo, presto o nej velky zajem nemam, jeste je treba hodne prace. Jak nekdo trefne vystihnul, Suse hraje na efekt, ale pokud se podivate pod nablyskanou kapotou je jen prumerny stroj. Co se mi libi, jsou online updaty, kdy se stahuji jen "opravy" rpm balicku, ne cele rpm baliky. V nekolika recenzich se psalo o problemech s nastavenim monitoru. Tak to se mi neprihodilo, tady taky ok (ale mam naprosto obycejnou ATI grafiku, vykopavku, jen 4MB). Graficky se Suse take povedlo, je to libive. Instalace taky dobra. Neberte tento prispevek uplne vazne, nejsem asi typicky uzivatel; KDE nemusim, atd, atd. A stravil jsem s OpenSuse jen jeden vikend... ;-)
10.12.2005 09:33 kotyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
mam podobne zkusennosti, mam duron 650mhz a 256mb ram, pouzival sem mandrake 10.1, pak sem se rozhod pro zmenu, suse 10, cdcka sem stahoval 2x protoze na ty co sem stah prvni byly naky divny, nesedely md5 soucty u nekterych balicku ktery se pak neinstalovaly (Xka - vyzkousel sem si instalaci v textaku).ale s funkcnima cd to pak bylo instalovany rat dva, ale spokojennost se nekonala, nepovedlo se mi nastavit rozliseni monitoru jaky sem chtel, v yastu sem toho taky moc nenastavil a pomaly to bylo az hruza (mel sem tam kde).takze asi za dva dny sem stah novej mandrake 10.2 a sem zase doma.

kdepa, suse neni pro me a ikdyz instalace je pekna (lepsi nez u mandraku bych rek) tak to neni vsechno, ten system neni proste tak dobry jak by moh byt.

tot muj nazor, moje zkusennost.
10.12.2005 11:28 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Pripada mi, ze zijete v dobe ledove. Kupte nove pocitace a budede spokojeni. To by me ani nenapadlo davat SuSE na 650Mhz. Na to bych dnes nedal vubec zadne GUI.
10.12.2005 12:02 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Současné verze SuSE běhaní na 600-700 MHz Duronech a Athlonech celkem v pohodě, máte-li 256 MB paměti. Mnohokrát vyzkoušeno. Pravda, takový Celeron 433 MHz už je trochu nepříjemný, ale i to se dá.
10.12.2005 13:10 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Osobně bych to definoval jako 100 MHz FSB. Ty Celerony jedou na 66 MHz a je to dost znát.
10.12.2005 20:13 G.S.
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Ja používam IceWM, inštalujem len základný grafický systém a následne si pridávam len programy , ktoré skutočne potrebujem. A som spokojný a SUSE ide celkom slušne. Mám síce Sempron 2500, ale podobnú skúsenosť mám aj na Pentiu 600.
11.12.2005 10:17 anicka | blog: ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Lépe než nadávat na chybějící balíčky tady je doplnit wishlist. Nemusíš se bát, že tam by tvá přání padla na neúrodnou půdu - například já si z něj občas nějaký balíček vyberu a zabalím do distribuce.

Mimochodem, octave v opensuse je. Bohužel, je to nejhorší kus kódu, s kterým jsem kdy měla tu čest.
^D
11.12.2005 13:13 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Tak jsem tam chtěl přidat Firebird, ale už tam je (jen s chybně uvedenou licenci). Naposledy byl v 7.3, pak ho vyhodili a dokonce odebírají podporu pro něj třeba z qt3-devel. Uvidíme, jestli se něco změní…
12.12.2005 08:13 anicka | blog: ze_zivota
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Jestli je s tím tolik práce jako s MySQL, tak se vůbec nedivím. To bychom nedělali nic jiného než backportovali opravy :(
^D
12.12.2005 09:20 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
To bych neviděl jako hlavní problém, koneckonců verze 1.5 vyšla začátkem roku 2004 a momentálně se chystá 1.5.3. Spíš je problém v tom, že Firebird mívá problémy s gcc (tedy přesněji gcc-c++), takže třeba distribučním kompilátorem ze SuSE jde bez problémů přeložit jednou za uherský rok (ale častěji je to chyba gcc než Firebirdu).
9.12.2005 11:15 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Kritika kritika
Připadá mi, že autor sklouznul přesně k tomu, co sám kritizoval. Máme tu "slohové cvičení" na OS s těmito informacemi:
  • rozdíl mezi SUSE a OpenSUSE
  • instalace je v češtině
  • instalovat lze z CD, DVD nebo FTP
  • při instalaci je možné si vybrat mezi KDE, GNOME, "minimální" a ruční instalací
  • instalace s KDE nebo GNOME má 2 GB (která distribuce má dnes výrazně míň?
  • instátor přežije špatnou detekci GK
  • je tam nějaký Yast
  • hotový systém přehraje DVD
Popis instalace, který obsahově zabírá většinu článku, je napsán stylem pro začátečníky, ale popisuje celkem specifický případ (grub a minimální instalace). Co dalšího by v recenzi mohlo/mělo být zmíněno:
  • Správa systému - co všechno yast umí a jak kvalitně, kde co hledat v /etc
  • Správa balíčků - část Yastu, která se o to stará, oficiální a neoficiální repozitáře, závislosti
  • Popis desktopu - výchozí programy (web, mail, office, přehrávače), možné problémy s multimédii (mp3 a další non-free formáty, titulky, libdvdcss, ...), (auto)mountování
A pár citací na závěr :P
  • O FC jako distribuci jsem se nedozvedel vubec nic. Nezachranily to ani screenshoty vyberu rozliseni obrazovky, desktopu Gnome (ackoliv autor mystifikuje, ze zvolil KDE), natoz odflaknuty odstavecek o YUM.
  • Za druhe, trivialni instalace (ani hra tetris) neni vubec zajimava, recenzent by mel vyzkouset, jak si poradili vyvojari s nejakou nestandardni instalaci (napr. na druhy disk, na vice partici), nebo aspon proboha vyzkouset to nabizene deleni disku s qparted. Je mi jako potencialnimu uzivateli naprosto nahouby, kdyz autor tuhle moznost zmini, ale uz nevyzkousi (nebo o tom nenapise).

    Za treti, stale stejne screenshoty KDE, ktere nemaji s distribuci jako takovou nic spolecneho, opravdu nejsou nic zajimaveho stejne tak jako popisovat menu z KDE. Podruzny je i komentar defaultniho nastaveni i objevovani Ameriky, ze CD vypalujeme s K3b. Misto toho se mohl venovat autor podrobneji balickovacimu systemu, napr. ho vyzkouset (vsadil bych se, ze je tam nejen KSynaptic, ale i Synaptic... a kdovi co jeste).

    Za ctvrte... skoda mluvit dal. Kdyz uz se tohle odhodlate publikovat, neoznacujte to prosim jako recenzi a nedavejte tomu titulek, ktery vzbuzuje neopravneny dojem, ze se v clanku ctenar o predmetu titulku neco dozvi
  • Pokud se vam to tak zda v poradku, nabizim vam stejne clanky o cca 10-20 distribucich. Tu hodinu na instalaci (a smazani) kazde z nich snad najdu, abych mel ciste svedomi, vic intelektualniho (ani jineho) usili neni jak vidno treba, to zaridi copy & past.
PS: to je spíš na blog. Možná o tom napíšu...
9.12.2005 11:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kritika kritika
Jen krátce: v citovaných diskuzích jsem většinou byl xkeshovým oponentem já. A vzal jsem jej za slovo, když říkal, že takové články zvládne napsat bez problému. Já totiž i takové články na abclinuxu.cz vítám. Ten výčet věcí, které jsme se ze "slohového cvičení" dozvěděli, považuji za dostatečný pro článek, který má seznámit s danou distribucí. Jistě, dalo by se jít více do hloubky, popisovat něco obecněji, něco konkrétněji. Ale to není účelem tohoto typu článků.

Takže abych to shrnul: jsem rád, že Martin Tesař tyto články píše, protože tím stanovuje pro tento druh "recenzí" (nebo "popisů instalací", chcete-li) úctyhodnou laťku. Víc o těchto článků neočekávám a ani nežádám.
9.12.2005 12:14 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kritika kritika
Článek jako takový je kvalitní, ale IMO udělal autor přesně to samé, co sám kritizoval - popsal instalaci a tím to taky končí - viz první odstavec tohoto příspěvku.
9.12.2005 12:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kritika kritika
IMO udělal autor přesně to samé, co sám kritizoval
Dá se to tak říct. Ale neberu to jako chybu. Přesvědčil jsem (dá-li se to tak říci) autora, že i podobné články mají smysl. A on je na oplátku píše velmi kvalitně.
15.12.2005 14:50 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kritika kritika
"Pokud se vam to tak zda v poradku, nabizim vam stejne clanky o cca 10-20 distribucich!

Udělal co slíbil, kde je problém?
9.12.2005 13:24 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kritika kritika
Připadá mi, že autor sklouznul přesně k tomu, co sám kritizoval. Máme tu "slohové cvičení" na OS s těmito informacemi:
Nekritizoval jsem fakt "slohoveho cviceni" popisu instalace samotny, ale jeho uroven a pripadnou de facto zamenitelnost (resp. ze neni instalace popsana dost popisne, aby bylo mozno si z ni udelat opravdu verny obrazek). Toho jsem se snazil ve svem clanku naopak vyvarovat.

  • rozdíl mezi SUSE a OpenSUSE
  • instalace je v češtině
  • instalovat lze z CD, DVD nebo FTP
  • při instalaci je možné si vybrat mezi KDE, GNOME, "minimální" a ruční instalací
  • instalace s KDE nebo GNOME má 2 GB (která distribuce má dnes výrazně míň?
  • instátor přežije špatnou detekci GK
  • je tam nějaký Yast
  • hotový systém přehraje DVD
Kdybych SUSE neznal (jakoze jsem ji neznal), tak by to byly ty informace, ktere bych si rad jako prvni precetl (nez si prectu instalacni dokumentaci).
Popis instalace, který obsahově zabírá většinu článku, je napsán stylem pro začátečníky, ale popisuje celkem specifický případ (grub a minimální instalace).
Nemyslim si, ze by byly podobne clanky prinosem pro nekoho jineho nez prave pro zacatecniky. Za dalsi, i zacatecnik se muze odhodlat NEinstalovat KDE nebo Gnome a i zacatecnik muze uz mit na svem disku dalsi distribuci Linuxu, kterou spousti GRUBem (pri dnesni inflaci distribuci a cim dal tim vetsi popularnosti GRUB).
Co dalšího by v recenzi mohlo/mělo být zmíněno:
  • Správa systému - co všechno yast umí a jak kvalitně, kde co hledat v /etc
  • Správa balíčků - část Yastu, která se o to stará, oficiální a neoficiální repozitáře, závislosti
  • Popis desktopu - výchozí programy (web, mail, office, přehrávače), možné problémy s multimédii (mp3 a další non-free formáty, titulky, libdvdcss, ...), (auto)mountování
Podrobnemu popisu YaST by spise odpovidal samostatny clanek (jako tu ostatne na abclinuxu vychazely, napr. Balickovaci system Mandrake Linuxu nebo Balickovaci system Gentoo), treba nekdo, kdo YaST dlouho pouziva, takovy napise.

Popis desktopu (vychozich programu), ktery je na jednu stranu u kazdeho uzivatele jiny (podle toho, co si zvoli v takove "customized" instalaci navic k vychozimu predvyberu) a na stranu druhou (co se tyce popisu funkce programu) ve vsech distribucich podobny jako vejce vejci, prave nepovazuji za specificky problem SUSE (a uz vubec ne instalace SUSE).
A pár citací na závěr :P
O FC jako distribuci jsem se nedozvedel vubec nic. Nezachranily to ani screenshoty vyberu rozliseni obrazovky, desktopu Gnome (ackoliv autor mystifikuje, ze zvolil KDE), natoz odflaknuty odstavecek o YUM.
A srovnejte si s tim clanek vyse:

1) dozvedel jste se, co je to openSUSE

2) screenshoty vyberu rozliseni obrazovky tam nejsou

3) ani screenshoty desktopu

4) nikde neni odstavec, ktery se tvari jako popis YaST (a pritom tim neni)
Za druhe, trivialni instalace (ani hra tetris) neni vubec zajimava, recenzent by mel vyzkouset, jak si poradili vyvojari s nejakou nestandardni instalaci (napr. na druhy disk, na vice partici), nebo aspon proboha vyzkouset to nabizene deleni disku s qparted. Je mi jako potencialnimu uzivateli naprosto nahouby, kdyz autor tuhle moznost zmini, ale uz nevyzkousi (nebo o tom nenapise).
Vyzkousel jsem nestandardni instalaci (pres FTP a na system, kde jsou ostatni operacni systemy) a zjistil, ze je i tak velmi pohodlna.
Za treti, stale stejne screenshoty KDE, ktere nemaji s distribuci jako takovou nic spolecneho, opravdu nejsou nic zajimaveho stejne tak jako popisovat menu z KDE. Podruzny je i komentar defaultniho nastaveni i objevovani Ameriky, ze CD vypalujeme s K3b. Misto toho se mohl venovat autor podrobneji balickovacimu systemu, napr. ho vyzkouset (vsadil bych se, ze je tam nejen KSynaptic, ale i Synaptic... a kdovi co jeste).
Nemam zadne screenshoty KDE (ba ani zeleneho pozadi s chameleonem), ktere nemaji s distribuci jako takovou nic spolecneho... ani nesdeluji, cim se vypaluji cedecka. Balickovaci system jsem vyzkousel a napsal, ze funguje (instalace Opery, Xine, MPlayer, Abiword).
Za ctvrte... skoda mluvit dal. Kdyz uz se tohle odhodlate publikovat, neoznacujte to prosim jako recenzi a nedavejte tomu titulek, ktery vzbuzuje neopravneny dojem, ze se v clanku ctenar o predmetu titulku neco dozvi
I nadale si myslim, ze "recenze" by mela byt neco vic nez jen popis instalace; na druhou stranu skutecnou (kritickou) recenzi distribuce napise jen malokdo (tim mene ten, kdo svoji distribuci dobre zna) a tak jsem musel po diskusi s redakci uznat, ze by se vytvorila pouze dalsi rubrika ("popis instalace nove verze distribuce XY"), ale obsah by zustal stejny.
Pokud se vam to tak zda v poradku, nabizim vam stejne clanky o cca 10-20 distribucich. Tu hodinu na instalaci (a smazani) kazde z nich snad najdu, abych mel ciste svedomi, vic intelektualniho (ani jineho) usili neni jak vidno treba, to zaridi copy & past.
Ano, redakci se to zdalo v poradku, takze mozna tech 10-20 clanku o ruznych distribucich opravdu napisu ;) Na svoji obranu musim dodat, ze to rozhodne nedelam systemem copy&past, ale nijake zvlastni znalosti a schopnosti to skutecne nevyzaduje (tj. abych byl linuxovym odbornikem).

Take bych si rad precetl clanky, ktere se (nekterou) problematikou zabyvaji hloubeji, ale evidentne je nikdo nepise. Mozna skutecne odborniky odrazuje, ze by se museli zabyvat temi trivialnostmni (instalace) a nemaji do toho chut. Tak tem snad mohou clanky jako jsou ty moje o tuto starost odlehcit: mohou smele navazat, preskocit trivialnosti instalace a rovnou napsat clanek s titulkem napr. "SUSE pod libivym kabatem", ktery by se venoval "hard-core" tematice.

Nicmene, diky za tvoji kritiku i nazor. Snad jsem vysvetlil dostatecne (i pro ostatni pripadne dalsi kritiky), jak jsou tyto moje clanky zamysleny a proc jsem je napsal prave takhle.
9.12.2005 12:37 Pavel
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Pokud vim, existuji 3 verze. SUSE 10 je klasicka krabicova verze s podporou prodavana Novellem. Potom se da sehnat SUSE 10 eval, coz je tataz verze bez krabice, manualu a podpory (a mozna nejakeho placeneho SW) a nakonec openSUSE, kde by mely byt jen GPL aplikace.

Zajimalo by me ale, jak je na tom openSUSE 10 se zvukem. V moji eval verzi je to totiz tragedie. Prestoze jsem pri instalaci vybral KDE, nenainstaloval se arts. Doplnil jsem ho rucne, abych zjistil, ze spousta aplikaci s nim vubec nepracuje - tyto problemy jsou hlaseny na mnoha forech.
9.12.2005 12:49 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
a nakonec openSUSE, kde by mely byt jen GPL aplikace

To asi dost těžko. Asi jste chtěl napsat jen open source aplikace, kdybyste měl jen GPL aplikace, moc byste toho nepořídil…

Zajimalo by me ale, jak je na tom openSUSE 10 se zvukem.

Nemám s ním problémy. Ale je pravda, že po multimediální stránce jsem poměrně nenáročný uživatel.

9.12.2005 13:10 Pavel
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Dobre, tak asi open source. Podstatne je, ze verze jsou 3. A jak je to s nastavenim zvuku? Pouziva se primo alsa nebo nejaky zvukovy server? Nepada artsd (mne skoro porad a navic mam pocit, ze se nekdy ani nespusti)?
9.12.2005 13:32 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Mně nepadá. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že nemůže padat někomu jinému. Jenom po probuzení ze suspend to disk se musí (u mne) restartovat ALSA, což je otázka triviální úpravy v jednom konfiguračním souboru.
9.12.2005 13:33 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Pro jistotu upřesním, že nepoužívám OpenSuSE, ale krabicovou verzi, ale to by v tomto případě mělo být jedno.
9.12.2005 13:03 Pedro Alvarez
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Jeste k tomu prihlasovani do X $> Kdyz uz jste uzivatelum nabidl "minimalisticke" WM jako windowmaker nebo fvwm2, tak jako prihlasovaci DM by stalo zato mit wdm, ktere je take "minimalisticke".

Osobne mam pocit, ze o wdm moc lidi nevi, coz je skoda. Pak dochazi k usmevnym paradoxum, ze mam sice windowmaker, ale prihlasuju se pres kdm.
9.12.2005 13:28 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0
Osobne mam pocit, ze o wdm moc lidi nevi, coz je skoda. Pak dochazi k usmevnym paradoxum, ze mam sice windowmaker, ale prihlasuju se pres kdm.
Ani ja o wdm nic nevim, tak diky za upozorneni, priste si ho vyzkousim :)
Luboš Doležel (Doli) avatar 9.12.2005 14:54 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Výběr KDE/GNOME
Ten výběr grafického prostředí, podle toho, jaký mailový a webový klient "se tam používá" je hodně podivné. Ani jsem si nevšimnul, že by Firefox nějak visel na Gnome.

Spíš by to chtělo popsat vlastnosti samotných prostředí, ne s jakou aplikací má společný toolkit a jiné knihovny.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.