abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 152 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Recenze: UML srozumitelně

    5. 11. 2004 | Radek Malčic | Recenze | 10695×

    UML (Unified Modeling Language) představuje zavedený standard pro vyjádření analytických a návrhových modelů.

    Úvod

    Je univerzálním jazykem pro vizuální modelování systémů pomocí jednotné syntaxe a stanovených grafických symbolů. Nejčastěji je spojován s modelováním objektově orientovaných softwarových systémů, ale díky rozšiřujícím mechanizmům má mnohem širší využití. Byl navržen proto, aby spojil především existující postupy modelovacích technik a softwarového inženýrství a výrazně usnadnil komunikaci mezi programátory a zákazníky a mezi programátory navzájem. Tato příručka seznámí čtenáře od úplného začátku s jazykem UML a návrhem objektové aplikace, včetně technik datového modelování a datové analýzy.

    Obsah

    Celá kniha je rozdělena do třinácti kapitol, které si nyní trochu přiblížíme.

    První kapitola představuje stručný úvod do problematiky UML, medotiky modelování a použití CASE (Computer-Aided Software Engineering) nástrojů.

    Druhá a třetí kapitola popisují techniky, které nejsou součástí standardu UML, ale autoři je považují za důležité z hlediska postupu analytických prací na projektu. V druhé kapitole se seznámíme s pojmy požadavek a správa požadavků, které představují základ pro tvorbu software. Také je zde podrobněji popsána problémová oblast případové studie, která prolíná celou knihou. Ve třetí kapitole je probírána technika procesního modelování, která slouží především k podchycení souvislostí mezi elementárními firemními procesy.

    Čtvrtá kapitola podrobněji popisuje případy užití a postup jejich tvorby. Toto jsou již techniky UML, kterým je ovšem potřeba věnovat patřičnou pozornost. Jde totiž o to, že se bude programovat pouze to, co popisují případy užití a systém nebude obsahovat nic jiného.

    Pátá kapitola je věnována modelování tříd objektů a autoři zde vysvětlují základní pojmy objektového přístupu. Jedná se o základní definice objektů a tříd a vztahy mezi třídami.

    Šestá, sedmá, osmá a devátá kapitola se věnují modelům objektové spolupráce, stavovým diagramům a diagramům aktivit. Jsou zde vysvětleny zvláštní typy diagramů, které znázorňují spolupráci objektů mezi sebou. Jedná se o proces hledání realizace případů užití, kdy získáme informace o způsobech identifikace objektů a jednotlivých vazbách mezi nimi, o chování objektů napříč všemi případy užití a o vhodnosti použití diagramů aktivit.

    Desátá kapitola obsahuje výklad datového modelování a mapování tříd objektů do tabulek relačních databází. Jsou zde popsány základy tvorby datových modelů a způsoby převodu logických datových modelů do fyzických datových modelů (tabulek, řádků a sloupců).

    Jedenáctá, dvanáctá a třináctá kapitola čtenáře seznámí s použitím CASE nástrojů a zároveň slouží jako rekapitulace všech dosud získaných znalostí. Protože jazyk UML nenabízí žádný druh metodiky modelování, autoři knihy se v těchto kapitolách věnují také metodologii, která se opírá o jazyk UML, a ze které čerpají ve své praxi. Nutno ovšem poznamenat, že vše je demonstrováno pomocí diagramů CASE nástroje Select Component Architect, který je určen pro OS Windows, a metodologie Select Perspective.

    Hodnocení

    Kladně hodnotím přístup autorů, kteří čtenáře seznamují se základy UML na konkrétní případové studii. Ta je podrobně rozebírána v jednotlivých kapitolách knihy v rámci probírané látky a v souladu s postupem analytických prací. V knize je použito množství obrázků a diagramů, které probíranou látku názorně doplňují. Důležité pojmy a souhrny kapitol jsou v textu náležitě a přehledně zvýrazněny.

    Kniha je vytvořena jako jednoduchá a stručná příručka pro všechny, kdo se chtějí seznámit s jazykem UML a metodikou modelování. Spolu s doplňujícími technikami, které pokrývají celý vývojový proces, pak tato kniha představuje návod, jak postupovat při analýze a návrhu softwarového produktu. Na tuto knihu můžete navázat například publikací UML a unifikovaný vývoj aplikací, která jde v dané problematice více do hloubky.

    NázevUML srozumitelně
    AutořiHana Kanisová, Miroslav Müller
    VydalComputer Press a.s.
    ISBN80-251-0231-9
    Datum vydání2004
    Počet stran158
    Doporučená cena169 Kč / 259 Sk
           

    Hodnocení: 42 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.11.2004 11:01 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Pro první seznámení s UML doporučuji
    Právě ji dočítám. Pro první seznámení s UML mohu jen doporučit.
    4.6.2005 21:49 lord | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Hodnocení kn¨ížky
    Mohu jen doporučit. Pro začátek je to velice přehledná a věcná publikace, tak hurá do koupě.......
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.