abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    SQL Hotová řešení

    5. 12. 2003 | Lukáš Zapletal | Recenze | 6562×

    Data, informace. Tolik žádané a ceněné. Drtivá většina jich je uložena v relačních databázích, ke kterým programátor přistupuje pomocí jazyka SQL.

    SQL Hotová řešení Vývojář bez znalosti SQL by se těžko mohl seriózně zabývat stavbou informačních systémů. Knihu, o které si přečtete v následující recenzi, by rozhodně neměli ignorovat ti, kteří se této problematice věnují.

    Celý podtitul knihy zní Hotová řešení k okamžitému použití a pokud bych měl knihu zařadit, nejspíše by nejlépe padla do řady Kuchařka. Jedná se totiž o seznam malých či větších problémů s jejich úplným řešením. Tyto tituly jsou ve světě velmi úspěšné (prodávají se v edicích Cookbook), ale u nás jsem se s žádnou jinou knihou tohoto typu ještě nesetkal. Kromě této, samozřejmě.

    Kvalitních knih zabývajících se problematikou relačních databází je v češtině málo. Většina je totiž orientována na konkrétní produkt a ačkoliv bývá úvod někdy slibný, nakonec se stejně jedná o referenční příručku konkrétní implementace standardu SQL. Tato kniha je ovšem jiná. Nejenže je v ní 50 stran věnováno nudné teorii, která mi v titulech s obdobnou problematikou chybí, ale je jiná zejména v tom, že se nevěnuje pouze jednomu produktu.

    Kniha SQL Hotová řešení je kuchařkou pro databázové relační systémy Microsoft SQL Server, Oracle a MySQL. Ale pěkně popořádku. Hned v úvodu knihy najdeme stručný teoretický výklad, který je srozumitelný a pěkně strukturovaný. Výklad začíná samozřejmě vysvětlením základních pojmů jako je entita, relace, tabulka či kardinalita. Vyvrcholením je pak seznámení čtenáře s normálními formami (NF).

    První část končí zevrubným seznámením s nástroji, které jsou použity v knize. Nutno podotknout, že na doprovodném CD, které je přiloženo ke knize, najdeme časově omezenou verzi (přes tři roky starého) serveru Microsoft SQL Server 2000 a také MySQL 4.0 (binární podoba pro Linux i Windows). Systém Oracle se na CD pochopitelně nenalézá, zato však potěší kompletní archiv příkladů, které byly v knize použity. Ty jsou pěkně uspořádány a u každého příkladu v knize najdeme i název souboru.

    A to už jsme v praktické části knihy. Začíná částí o výběru údajů. Jedná se tedy o popis důležitého příkazu SELECT a všech jeho využití. Od této chvíle se jedná o klasickou kuchařku: návod - řešení. V podrobném obsahu (nebo rejstříku, který však není až tak detailní) si najdete problém a poté si můžete přečíst řešení. Potřebujete dejme tomu vědět, jak setřídit podle abecedy číselník, který je napsán v azbuce? Stačí najít paragraf s názvem Kódové stránky ve vztahu k vyhledávání a třídění údajů.

    Každý návod obsahuje samozřejmě vysvětlení problému, příklad (většinou i více příkladů) a poté jsou vyjmenovány rozdíly mezi platformami. Zde bych pochválil grafické zpracování knihy, které je velmi povedené. Podobně je tomu také v kratších kapitolách nazvaných Vkládání, úpravy a mazání údajů.

    Asi nejrozsáhlejší částí je kapitola o funkcích. Popsány jsou všechny nejpoužívanější funkce jak pro práci s textovými řetězci a časem, tak i binárními poli. V šesté kapitole najdeme návody na referenční integritu a kurzory. Sedmá kapitola je pak věnována transakcím, UP a spouštím. Tady pochopitelně chybí server MySQL, který UP a spouště nepodporuje. Naopak v podkapitole o transakcích není o MySQL ani zmínka, přestože je kompletně podporuje. Škoda jen, že se autor také nevěnuje systému PostgreSQL.

    Závěr knihy je věnován bezpečnosti, uživatelům a aplikačnímu rozhraní. Je to jakýsi úvod do programování pomocí technologií ODBC, ADO.NET a PHP. Úplně poslední kapitola je pak věnována XML a webovým službám (pomocí .NET). Jedná se však pouze o úvod, nečekejte podrobný výklad. Nechybí samozřejmě odkazy, doporučená literatura a rejstřík.

    Celkovou vynikající sazbu podtrhují přehledně zpracované praktické příklady a také rozdíly mezi jednotlivými servery, které jsou vysázeny do tabulek. Je to opravdu velice přehledné. Naopak se mi nelíbilo, že autor používá smajlíky. Ty opravdu nejsou do seriózní publikace vhodné, zvlášť když se jedná o tuto relativně vážnou problematiku. Obálku nebudu hodnotit, zdá se mi to u IT publikací zbytečné. Ostatně posuďte sami na přiloženém obrázku.

    Ještě na závěr bych vás rád upozornil, že v knize narazíte na funkce, které server MySQL implementovanou má, ale autor se zmiňuje pouze o podobných funkcích na systémech MS SQL a Oracle. Například dočasná tabulka nebo transakce, to všechno MySQL 4.0 má (dočasné tabulky dokonce i starší verze). Je to nejspíš způsobeno tím, že autor systém MySQL příliš nepoužívá, případně zpožděným překladem ze slovenského jazyka.

    Stručný obsah:

    1. Základy práce s relačními databázemi
    2. Výběr údajů
    3. Vkládání údajů
    4. Úpravy a mazání údajů
    5. Výpočty a funkce
    6. Vytváření, změny a odstraňování databázových objektů
    7. Transakce, uložené procedury a spouště
    8. Administrace uživatelských práv
    9. Aplikační rozhraní
    10. Webové služby v SQL a XML
    NázevSQL Hotová řešení
    AutorLuboslav Lacko
    VydalComputer Press
    Datum vydání2003
    Počet stran296
    Doporučená cena289,- Kč / 429,- Sk
           

    Hodnocení: 30 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.