abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 15:47 | Upozornění
Dnes je poslední den CfP na letošní LinuxDays. Přidávat můžete na OSEM - LinuxDays.
h0dy | Komentářů: 0
dnes 15:44 | Zajímavý článek
Na blogu Lennarta Poetteringa vyšel článek, kde popisuje svůj pohled na budoucnost Linuxového user space. Revisiting How We Put Together Linux Systems
Ruenix | Komentářů: 42
dnes 06:59 | Humor
Organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) upozorňuje v rámci seriálu Stupidní patent měsíce (zprávička) na US Patent No. 8,609,158 z 17. prosince 2013. Vynálezkyně Diane Elizabeth Brooks jej pojmenovala Dianina mana. Předmětem vynálezu je lék na rakovinu. Složení léku: pupalkový olej, rýže, sezamová semínka, zelené fazolky, káva, maso, sýr, mléko, extrakt ze zeleného čaje, semena pupalky dvouleté a víno​​. EFF nepochybuje o … více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 18
dnes 06:57 | Zajímavý software
Minulý týden vyšla verze 1.0 open source diskusního fóra Discourse. Fórum je postaveno na Ruby on Rails, Ember.js, PostgreSQL a Redis. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GNU GPLv2. Přispěvatelé musí podepsat CLA opravňující Civilized Discourse Construction Kit, Inc., společnost stojící za Discourse, kdykoli kód přelicencovat (FAQ). Diskusní fórum Discourse je používáno například na stránkách Atomu, Dockeru nebo také Ubuntu.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 13:39 | Nová verze
Byla vydána nová verze PHP 5.6.0. Vedle oprav chyb mezi klíčové vlastnosti nové verze patří např. podpora pro nahrávání souborů větších než 2 GB, integrace debuggeru phpdbg, objevují se konstantní skalární výrazy nebo variadické funkce s proměnným počtem parametrů. Více v seznamu změn.
MMMMMMMMM | Komentářů: 14
29.8. 14:01 | IT novinky
28.8.2014 oficiálně zemřel ve věku 58 let Hal Finney na následky ALS. Jeho tělo bylo po smrti předáno společnosti Alcor Life Extension Foundation, která se zabývá kryonikou. … více »
Bystroushaak | Komentářů: 234
27.8. 11:36 | Pozvánky
LinuxDays, konference, která se bude konat 4. a 5. 10. 2014 v Praze v Dejvicích, zveřejnila návrh programu (stále probíhá call for papers). Mezi již přihlášenými jsou přednášky z oblastí síťování, vývoje softwaru a dalších.
Jendа | Komentářů: 3
27.8. 09:26 | Nová verze
Vyšel GIMP 2.8.14. Jedná se o opravné vydání. Řešena je řada chyb, vylepšená je dokumentace a překlady. Novinkou je, že ve výchozím stavu přijímá script-fu-server požadavky pouze z 127.0.0.1 (bezpečnostní problém CVE-2012-4245, commit). Verze 2.8.14 vyšla záhy po verzi 2.8.12. Řešen byl problém s verzemi knihoven (commit).
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
26.8. 09:08 | Nasazení Linuxu
Na serveru computerworld.com se objevil článek o novém pokusu nahradit v Číně windows vlastní linuxovou distribucí Red Flag. Čínský výrobce počítačů "Penta Wan Jing Information Technology Industry Group" koupil aktiva spojená s Red Flag v přepočtu za cca 132 miliónů korun. Systém by rádi uvedli na trh do října.
ZAH | Komentářů: 15
26.8. 08:48 | Nová verze
Byl vydán PoorWSGI v první oficiální stable verzi 1.0.0. PoorWSGI je malý WSGI middleware, který ale poskytuje dostatečnou funkčnost pro tvorbu webových stránek v pythonu. Více informací je dostupných na stránkách projektu. Zdrojové kódy je možné stáhnout z git repositáře nebo pypi stránek, ze kterých je také možné rovnou instalovat Python balíček pomocí pip.
McBig | Komentářů: 0
Hlasuji z:
 (85%)
 (11%)
 (2%)
 (1%)
 (0%)
 (0%)
Celkem 3089 hlasů
 Komentářů: 42, poslední 25.8. 11:10
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

Tellico – správce sbírek pro KDE 4

1. 10. 2009 | Robert Krátký | Recenze | 4060×

Program Tellico (dříve Bookcase) slouží k udržování přehledu o libovolných sbírkách. Ve výchozí instalaci obsahuje šablony pro 12 různých předmětů sběratelské vášně (od knih a komiksů přes mince, vína a známky až po deskové hry), ale umožňuje snadnou definici vlastní nové kategorie. V září vyšla verze 2.0, která je první určena pro KDE 4.

Úvod

Tellico (tehdy ještě Bookcase) jsme už jednou na AbcLinuxu.cz recenzovali (Správce vašich sbírek). Princip programu se od té doby nezměnil, ale přibylo několik šikovných vlastností, zlepšila se stabilita a aplikace byla portována na KDE 4/Qt 4 (verze 2.0 vyžaduje přinejmenším KDE 4.2 a Qt 4.4). S přechodem na verzi 2.0 se změnila i struktura datového souboru, ve kterém Tellico uchovává informace o sbírkách, takže sbírky uložené v nové verzi už nebude možné přečíst v Tellico 1.3.x (poslední „stará“ verze je 1.3.5). Už v dobách Bookcase bylo zřejmé, že to není vhodný název – program vždy umožňoval katalogizování spousty jiných věcí než jen knih. K přejmenování nakonec došlo už v roce 2004 kvůli konfliktu s registrovanou ochranou známkou. Robby Stephenson, zakladatel a hlavní vývojář programu, se rozhodl pro název „Tellico“ kvůli městu poblíž místa, kde se narodil.

tellico 1

Sbírky

tellico 4

Tellico záměrně nepoužívá pro ukládání údajů žádný databázový engine, ačkoliv se o tom před pár lety uvažovalo jako o volitelné možnosti. Robby toto rozhodnutí vysvětluje tak, že začal Tellico programovat, aby se naučil C++, ne SQL. To možná přijde někdy v budoucnu. Každopádně jsou data ukládána v XML souboru, který je zabalený pomocí zipu do souboru s příponou .tc. Obrázky obálek knih apod. mohou být ukládány buď přímo v rámci XML v kódování base64, nebo v adresáři images/, který je přibalen do souboru .tc (první možnost není příliš doporučována, protože to může způsobit zpomalení načítání). Kromě toho je možné obrázky ukládat i mimo datový soubor. To vše lze samozřejmě nastavit v rámci grafického konfiguračního dialogu.

Jedna z věcí, která se mi na Tellico líbí, je jeho intuitivní uživatelské prostředí a ovládání. Nemám rád programy s grafickým rozhraním, které sice možná nabízejí spousty užitečných funkcí, ale člověk musí koukat do nápovědy předtím, než je může poprvé použít. Tellico takové naštěstí není – začít zadávat nové záznamy do sbírek je jednoduché a blbuvzdorné. Stejně tak je lehce pochopitelné automatizované zadávání s pomocí vyhledávání na internetu (viz níže) a filtrování záznamů ve výpisu. Svým způsobem mi to připomíná jednoduchost dnes již dávno zapomenutého programu K602 (Kartotéka 602) – malé sestry známějšího textového procesoru T602.

tellico 5

Přímočarost ovládání je dobře patrná také při návrhu vlastního druhu sbírky. Pokud si nevyberete z předpřipravených šablon, je velice snadné si vytvořit sadu políček, která vám budou vyhovovat. Podrobnější popis této funkce najdete již ve starší recenzi. Jedna věc zatím Tellico chybí, a to je možnost otevřít více sbírek najednou a pohodlně mezi nimi přepínat. Předpokládám, že by se to dalo řešit pomocí módních tabů, ale ať už by to bylo jakkoliv, byl by to přínos.

tellico 6

Od doby, kdy vyšla minulá recenze, přibyla podpora například pro hudební soubory (MP3, OGG). Otázkou zůstává, jestli má smysl vytvářet sbírku v rámci programu, který zároveň není uzpůsoben pro přehrávání. K tomu už lépe poslouží kolekce třeba v Amaroku.

Sbírání informací – skripty

Ruční zadávání údajů o knihách nebo jiných položkách je přeci jen dost únavné a zdlouhavé, a proto Tellico nabízí možnost automatického vyplňování potřebných informací z různých internetových zdrojů. S pomocí skriptů je možné stahovat data v podstatě z libovolné stránky. Protože se jedná o externí skripty, nezáleží na tom, v jakém jazyce jsou napsány. Oblíbené jsou Perl, Python a Ruby.

V základní instalaci je zařazena spousta užitečných datových zdrojů (vestavěných i skriptů), ale pro české a slovenské uživatele je důležité, že existují i skripty pro prohledávání místních databází (např. stránek knihkupectví, knihoven apod.).

tellico 9

Pokud máte knihy v angličtině, tak vás čeká nemilé překvapení: Kvůli změně API Amazon.com je nyní nutné, aby se každý zájemce o využívání jejich databáze na stránkách zaregistroval. Tellico je na tuto změnu připraveno, takže pokud si na Amazonu vytvoříte účet a získáte své přístupové ID a „tajný“ klíč, můžete obojí zadat v konfiguraci datového zdroje v Tellico. Program klíč uschová (včetně možného uložení pomocí KWallet) a vyhledávání na Amazonu bude opět možné.

tellico 3 tellico 2

Šikovné je propojení s databázemi CDDB (pro získávání informací o hudebních CD) a IMDb.com (pro vyhledávání údajů o filmech). V případě knih je užitečná možnost zadat několik čísel ISBN nebo UPC/EAN najednou. Vyhledávání pomocí jména autora nebo názvu knihy je sice fajn, ale s pomocí ISBN (Tellico umí UPC/EAN převést na ISBN) lze ve většině případů získat jednoznačný „zásah“, aniž by bylo nutné se probírat množstvím různých edicí, než najdete přesně to vydání, které máte v knihovně. V nedávném článku na Free Software Magazine je zadávání ISBN dovedeno skoro k dokonalosti s použitím primitivní čtečky čárových kódů.

Registrace nového datového zdroje a skriptu, který práci udělá, je také poměrně snadná. Zvláště s ohledem na to, že autoři skriptů obyčejně upozorní na případné závislosti, které jejich dílko potřebuje, a uvedou, jaké parametry je nutné v příslušném dialogovém okně vyplnit. Pokud máte další užitečné skripty, podělte se o ně v diskusi.

tellico 10

Import a export dat

Tellico – ač na první pohled prostinké – umí pracovat s profesionálními standardizovanými formáty jak při importu, tak při exportu. Často může být užitečné, když je možné načíst obyčejný soubor CSV (Comma-Separated Values, čárkou oddělené hodnoty), ale rozhodně potěší, že v případě potřeby lze pracovat i s formáty Bibtex, MODS apod. Tellico jich podporuje skutečně dost.

tellico 7

Export je možné provádět jednak do zmíněných formátů, ale například pro publikaci na webu se hodí HTML (v několika různých přednastavených pohledech – další lze snadno připravit) a jindy zase PilotDB. Pokud vám není cizí XML a XSL, tak by pro vás neměl být problém sestavit si vlastní exportní šablonu přesně podle představ.

tellico 8

Závěr

Přestože se jedná o docela vyspělý nástroj s bohatými možnostmi, Tellico stále vyvíjí jediný člověk (čas od času někdo pošle patch, skript pro datový zdroj nebo pomůže s balíčkováním a při té příležitosti opraví chybku). Robby Stephenson zprvu odkládal přechod na KDE 4, ale nakonec se port podařil a staronové Tellico je stejně použitelné jako dříve a navrch přináší mnohá zlepšení (včetně lepšího výkonu, který se pozná především při načítání velkých sbírkových souborů).

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

corwin78 avatar 1.10.2009 09:05 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4

Díky za článek, určitě vyzkouším. Zatím mám jen sbírku filmů pro kterou používám celkem pěkný Griffith, ale ten bohužel trpí několika závažnými neduhy, ty největší jsou asi problém s češtinou při vyhledávání na CSFD.cz, atp. a je napsáno v GTK+.

Uživatel GNU/Linux # 420871 | Uživatel Kubuntu # 5516 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
1.10.2009 09:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Tellico umí importovat data z Griffith, takže by nemělo být těžké to nezávazně vyzkoušet.
1.10.2009 11:48 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Chcem to pouzivat na zbierku HW, ale stale sa k tomu neviem dokopat.
Ghaad avatar 1.10.2009 13:38 Ghaad | skóre: 33 | blog: blogoblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Vypada to hodne zajimave. Umi to nejak pracovat primo s SQLite, nebo to pouziva pouze interni format? Prave napr. Amarok a digiKam jsou na to bezva, umeji ukladat interne vse v SQLite, neni zapotrebi neustaly export a konvertovani, kdyz to chce nekdo prezentovat online.
GNUniverse - May the source be with you...
1.10.2009 14:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Zatím ne, i když - jak píšu v článku - není to do budoucna vyloučené. Viz Looking forward for Tellico (poslední odstavec).
Ghaad avatar 1.10.2009 18:09 Ghaad | skóre: 33 | blog: blogoblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
ok dik, tak to neni uplne pro me, jelikoz to potrebuju i online, zatim mi vyhovuje ciste sqlite a trochu vic manualni prace, popr. nejaky tabulkovy program...
GNUniverse - May the source be with you...
1.10.2009 15:35 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4

Na tellico jsem cekal jako na smilování ! Zejména kvuli nemu - a taky abych se mrkl v jakem stavu je KDE 4.3.x - jsem dnes nainstaloval KDE 4. Pod GTK totiz nic podobneho neni/nenasel jsem. Jen pod Gnome, a instalovat Gnome se mi fakt nechce (jeho filosofie mi nesedi)...

2.10.2009 12:26 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Nastastie to je aj pre KDE 3.5.
kralуk avatar 1.10.2009 17:47 kralуk | skóre: 27 | blog: Untitled
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Kdyby to ještě podporovalo Sbírku rozdělaných a nedokončených projektů, hned bych to mohl nasadit :-D :-(
1.10.2009 23:50 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Daju sa tam definovat vlastne typy zbierok, takze mozes zacat :D
3.10.2009 18:29 Michal Kašpar | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Nevíte někdo o podobném SW, který by uměl katalogizovat soubory na (nejen) optických médiích (tj. naskenovat obsah, uložit do DB, otagovat médium a vyhledávat v tom chaosu). Koukal jsem na prakticky všechny existující správce sbírek pro Linux a tohle je funkce, kterou jsem našel jen u stařičkého gtktalogu, který už se bohužel nevyvíjí.
5.10.2009 20:39 samo
Rozbalit Rozbalit vše gwhere?

poznas to?

 

5.10.2009 22:51 vetinari
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4

Virtual volume view:)

http://vvvapp.sourceforge.net/

6.10.2009 15:25 Michal Kašpar | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tellico – správce sbírek pro KDE 4
Hmm. To vypadá zajímavě. Sice to neumí archivy, ale vypadá to trošičku živějc. Zkusím. Díky.
4.10.2009 21:17 petr_p | skóre: 58 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Překlad do češtiny
Roberte, jak vypadá překlad do češtiny? Verze pro Qt4 byla taková – polovičatá.
5.10.2009 09:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Překlad do češtiny
Je dokončený, už jsem ho asi před týdnem poslal Robbymu i CZ lokalizačnímu týmu. Bohužel jsem to nestihl do vydání verze 2.0.

Btw, já ti dám polovičatý... chybělo 8 procent :-)

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.