abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
eParkomat, startup z ČR, postoupil mezi finalisty evropského akcelerátoru ChallengeUp!
Robot na pivo mu otevřel dveře k opravdovému byznysu
Internet věcí: Propojený svět? Už se to blíží...
dnes 02:00 | Nová verze

Byla vydána alfa verze Fedory 25. Ke stažení je Workstation, Server, Cloud, Spiny i Laby. Stáhnout lze také verze pro počítače založené na ARM. Dle plánu by beta verze měla vyjít 11. října. Vydání Fedory 25 je plánováno na 15. listopadu 2016.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 14:30 | Nová verze

Byla vydána verze 2.1 video editoru OpenShot. Představení nových vlastností na YouTube. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Ke stažení je balíček ve formátu AppImage.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
29.8. 14:30 | Zajímavý projekt

April King z bezpečnostního týmu Mozilly představila novou službu Mozilly s názvem Observatory (GitHub). Uživatelé služby si mohou ověřit, jako jsou na tom konkrétní weby s bezpečností. Podrobnosti v často kladených dotazech (FAQ).

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
29.8. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

Společnost Opera upozorňuje, že její služba pro synchronizaci hesel ve webovém prohlížeči Opera byla kompromitována. Uživatelé služby by si měli změnit jak heslo k této službě, tak službou synchronizovaná hesla.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
29.8. 06:02 | Nasazení Linuxu

HackerBoards.com představuje nejnovější digitální přehrávač BDP-π (BDP-Pi) od společnosti Bryston. Přehrávač je postaven na jednodeskovém počítači Raspberry Pi, zvukové kartě HiFiBerry Digi+ a Raspbianu. Cena přehrávače je 1 295 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
29.8. 06:01 | Zajímavý software

Byla vydána první stabilní verze 1.0 aplikace KDE Connect určené pro propojení chytrého telefonu s počítačem s nainstalovaným Linuxem. KDE Connect je potřeba nainstalovat jak na počítač, tak na chytrý telefon (F-Droid, Google Play). Komunikace je zabezpečena pomocí TLS a TOFU (Trust On First Use). Podporované jsou chytré telefony s Androidem 2.3 a novějším [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
29.8. 06:00 | Humor

Sylvia Ritter se několik posledních měsíců věnuje malování maskotů jednotlivých verzí linuxové distribuce Ubuntu. Pro velký zájem se rozhodla vytvořit tapety na plochu v rozlišení 1920 x 1080 pixelů a dát je k dispozici pro osobní a nekomerční použití.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
26.8. 17:15 | Pozvánky

Byl zveřejněn program LibreOffice Conference 2016 konané od 7. do 9. září na FIT VUT v Brně. V pátek 9. září dopoledne proběhnou přednášky také v češtině.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
26.8. 16:30 | Zajímavý článek

Bylo vydáno (pdf) devětačtyřicáté číslo stostránkového anglicky psaného časopisu MagPi věnovanému Raspberry Pi a projektům postaveným na tomto jednodeskovém počítači. K dispozici je také jako papírový časopis za 5,99 £.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
26.8. 15:51 | Nová verze

Po 6 týdnech od vydání verze 9 byla vydána verze 10 Nextcloudu, forku ownCloudu, open source systému umožňujícího provoz vlastního cloudového úložiště. Z novinek lze zmínit například podrobnější přístupová práva k souborům, monitorování Nextcloudu pomocí OpenNMS, dvoufaktorovou autentizaci nebo nové možnosti nastavování vzhledu. Pro vyzkoušení je k dispozici demo.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Jaké nejnižší rozlišení videa považujete za uspokojivé?
 (1%)
 (1%)
 (13%)
 (63%)
 (16%)
 (2%)
 (3%)
Celkem 219 hlasů
 Komentářů: 26, poslední dnes 00:07
Rozcestník
Reklama

Začínáme programovat v jazyce Python

16. 2. 2004 | Radek Malčic | Recenze | 14708×

Python je interaktivní, interpretovaný, objektově orientovaný programovací jazyk. Vyznačuje se elegantním stylem zápisu a snadnou rozšiřitelností pomocí modulů.

Úvod

Protože je interpret jazyka platformně nezávislý, je možno Python použít skoro všude. Poslední informace naznačují, že jej v budoucnosti najdeme i v mobilních telefonech Nokia. V této knize naleznete základy programování v Pythonu a zároveň vám bude sloužit i jako referenční příručka tohoto jazyka.

Stručně obsahem

Kniha je rozdělena na čtyři části.

V první části autoři srovnávají Python s jinými programovacími jazyky a v tomto srovnání poukazují na výhody a nevýhody Pythonu. Je zde vysvětlena struktura knihy a také jak Python nainstalovat a používat v jednotlivých operačních systémech.

Druhou část můžeme považovat za referenční příručku jazyka Python. Jsou zde podrobně popsány jak základní interní datové typy a struktury pro řízení běhu programů, tak i způsob psaní funkcí, modulů a skriptů. Ke konci kapitoly se seznámíme se základy používání vyjímek, které jsou probrány a vysvětleny důkladněji. Protože Python je objektově orientovaným jazykem, tak kapitola o tomto způsobu programování samozřejmě nesmí chybět. Jedná se ovšem o popis konstrukcí, které jsou v jazyce Python použity a ne o vysvětlení samotného objektového programování. Na závěr této části je popsána možnost programování grafického uživatelského rozhraní v Pythonu s použitím knihovny Tk.

Třetí část probírá pokročilé vlastnosti jazyka. Naučíme se vytvářet a používat balíčky, které jsou navrženy pro zvládnutí velmi velkých projektů. Další kapitola obsahuje seznam a popis všech speciálních metod, které jsou v Pythonu k dispozici a v poslední kapitole se dozvíme něco o regulárních výrazech. Kapitola o regulárních výrazech je určena především těm, kdo se s tímto pojmem dosud nesetkali.

V poslední části se seznámíme s možnostmi, které Python poskytuje pro propojení s jinými programovacími jazyky či aplikacemi. V jednotlivých kapitolách jsou položeny základy pro vzájemnou spolupráci Pythonu s COM objekty, s jazykem C/C++, s javovským virtuálním strojem nebo pro generování HTML kódu.

Hodnocení

V knize jsem bohužel našel pár drobných nedostatků. Jednalo se o chyby ve zdrojových kódech, které vznikly jejich překladem a začátečník je může snadno přehlédnout. Dále mě překvapilo pár vět, které jsem musel kvůli jejich větné stavbě číst několikrát, abych pochopil smysl. A také jsem narazil na pár výrazů typu "velký indián" (str. 159), které jsem nepochopil vůbec.

Celkově ale hodnotím knihu velice dobře. Sazba a vnitřní úprava knihy jsou na velmi vysoké úrovni, a proto je kniha přehledná a srozumitelná. Na začátku každé kapitoly je stručně popsáno, co vše kapitola obsahuje a to umožňuje snadnější orientaci v celé knize. Protože výše zmíněných chyb je naštěstí jen pár, zájemcům o tento jazyk ji mohu doporučit.

NázevZačínáme programovat v jazyce Python
AutořiDaryl Harms, Kenneth McDonald
PřekladIvo Fořt, Lubomír Škarpa
VydalComputer Press a.s.
ISBN80-7226-799-X
Datum vydání2003
Počet stran456
Doporučená cena390 Kč / 590 Sk
       

Hodnocení: 33 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

16.2.2004 08:20 Hynek
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
velky indian to bude asi "big endian" zpusob razeni byte v pameti
Jiri 16.2.2004 09:19 Jiri "eR0" Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Jojo, presne tak. Tak to vypada, kdyz clovek cely zivot stravi programovanim pro jednu platformu. :-) Pak ani nevi, ze neco takoveho existuje...
Treba moje Amiga byla "big endian" (a obecne jsou to vsechny Motoroly vcetne PowerPC), ale Intel x86 je "little endian". Pro zajimavost ARM (treba v iPAQu) umi byt "little endian" i "big endian".
"little endian" ma v pameti napred mene vyznamne byty, "big endian" naopak ty vice vyznamne.
Laicky predstavit se to da treba na cteni arabskych cislic. My, co piseme zleva doprava, je cteme jako "big endian", coz je nevyhodne, protoze dokud neprecteme vsechny cifry, nevime o tom cisle vubec nic (vime, ze prvni cifra je napr. 2, ale nevime v jakem radu). Naopak arabove ctou zprava doleva, takze uz po precteni prvni cislice vi, kolik ma cislo jednotek. Po precteni druhe, kolik ma desitek atp. Arabove ctou cisla "little endian". :-)
Ac nemam platformu x86 prilis v lasce, musim uznat, ze byt "little endian" je vyhoda.

A jinak ohledne Pythonu, clanek jsem necetl. Python nemam rad a dokonce ho na svych strojich ani neinstaluji.

16.2.2004 09:34 Jindra
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Hezky priklad, akorat ze Arabove ctou cisla stejne jako my - z leva do prava. Cislice jsou vyjjimka oproti cteni textu.
Jiri 16.2.2004 09:52 Jiri "eR0" Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Heh, dik za opravu. To jsem nevedel. Evidentne jsem byl mystifikovan. :-(
Ale fakta okolo procesoru a princip jsem myslim popsal spravne. :-)
18.2.2004 08:48 butruz butruz faqir
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Jenomze prave proto je ctou "little endian". Mimochodem, to ze Arabove "meni smer" pri cteni cislic neni tim, ze bychom je teprve my evropane naucili psat cisla (ve skutecnosti je tomu naopak). Duvod je ten, ze se drive cetla cisla "od jednotek" proste proto, ze jednotky byly vnimany jako vic dulezite, nez desitky. Takovy "generic little endian" ;-)
16.2.2004 12:04 Honza
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Nemyslim si, ze "little endian" je nejaka vyhoda. Pokud budu chtit cisla porovnavat je to rozhodne lepsi vzit z opacneho konce (MSB first). Oba zpusoby ulozeni maji sve opodstatneni. Takze Vas zaver je o "little endian" je velmi diskutabilni.
16.2.2004 12:59 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
(a) Porovnani se realizuje odectenim cisel a naslednou indikaci nulovosti/(ne)zapornosti vysledku. Verte, ze je to rychlejsi nez Vami naznacovany zpusob.

(b) MSB je most significant bit, a s little/big endian nesouvisi. little/big endian urcuje poradi slabik. Jelikoz bity nejsou primo adresovatelne, je jejich fyzicke poradi zcela lhostejne.
Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
16.2.2004 13:28 Honza
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
ad a) Me je jasne, jak je realizovano odcitani. Ale pokud mam cislo rozsahem vetsi nez sirka datove sbernice. Tak je mnou navrhovany zpusob urcite rychlejsi. Priklad long int v 8-bitu.

ad b) Spatne jsem se vyjadril. Mel jsem na mysli byte. Opet si dovolim podotknout, zr opet zalezi na implementaci daneho procesoru/mikroprocesoru. Znam architektury, ktere umoznuji adresovat jednotlive bity. Pro urcite typy aplikaci je to dokonce vyhodnejsi.
16.2.2004 13:50 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
ad a) Mate pravdu. Ale jelikoz operace s cisly sirsimi nez datova obvykle resi SW, nic Vam nebrani umistit si tato cisla tato je jak chcete ;-).
Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
16.2.2004 13:32 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Hehe, je to rychlejsi na Intelu a kdovi kde jeste, ale nemusi to platit obecne.
16.2.2004 13:33 Zdenek
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
a) Neni pravda, napr M68K mela 16-bit sbernici, a provadela 32-bit cmp.l tak, ze nejprve porovnala vyssi slovo, a pouze kdyz se rovnaly tak porovnala nizsi slovo na adrese +2.

Pravdou ale je, ze scitani a odcitani se provadi mnohem casteji nez srovnavani, takze pokud za prirozeny povazujeme postup od nizsich adres k vyssim, je little endian vyhodnejsi. Dneska jsou ale sbernice procesoru sirsi nez delka dat s kterymi pracuji instrukce, takze to nehraje absolutne zadnou roli.. s pameti se komunikuje po 32 bajtech, a longword je jen 4 bajty.

b) bitove operace se hojne pouzivaji v planovaci, filesystemech apod, viz /usr/include/linux/bitops.h, intel na to ma instrukce, takze na zpusobu cislovani bitu zalezi. LSB maji nizsi bitovy index nez MSB. U grafickych karet tomu ale bylo naopak, tj 0x80 byla tecka vlevo, a 0x01 byla tecka vpravo. :)
16.2.2004 14:31 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
ad a) proto jsem psal vetsinou. Ono se postupnou komparaci moc neziska (hlavne proto, ze ma linearni slozitost vzhledem k poctu bitu, zatimco scitani(odcitani) s predikci prenosu ma lg n a da se to zlepsit pouze o multiplikativni konstantu). Ale diky za upozorneni.

ad b) Zatimco u slabik muzete rict, ze nejvyznamnejsi lezi na adrese vyssi/nizsi nez nejmene vyznamna, u bitu to rict nelze - prave proto, ze nemaji adresu. Cimz nechci rict, ze si nemuzu nejake vymaskovat/nastavit a ze nejsou vzajmne usporadane. Jinymy slovy velicinu "bitovy index" si mohu definovat, jak chci (ale byl bych asi blazen, kdybych to delal jinak nez treba v /usr/include/linux/bitops.h :-)). Takze vlastne az na urcite "slovickareni" tvrdime to same.

Nicmene uz je to dost od tenmatu...
Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
16.2.2004 21:31 gmmns
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Ja zase nesnasim komance a zejmena jejich byvale i soucasne nacelniky. Proti apacum nic nemam. ;)
16.2.2004 10:03 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Jen bych jeste doplnil, ze big endian se rozhodne nepreklada jako velky indian :-D
16.2.2004 14:03 rollfree
Rozbalit Rozbalit vše apac ?
Ono to bude asi trochu jinak. Neni to indian, ale endian, od slova end. Proto spravny preklad je velky konecnik nebo maly konecnik. Pokud byste to chtel vztahnout na Apace, pak snad jedine Apac s velkou nebo malou pr.... ;-)
16.2.2004 12:21 epcim
Rozbalit Rozbalit vše skoda tech chyb.
Kniha je opravdu dobra, je tam toho hodne, casto i z jineho pohlede nez v notoricky znamem a vybornem tutorialu "http://www.py.cz/Members/honza/ucebnice".

Jako referencni prirucka je opravdu super. Jedine co bych vytkl jsou ty chyby v programovem kodu. Je jich pomerne dost, casto to bije do oci, ale zacatecnik to muze prehlidnout. Taky kdyz nazev promnene je v kodu cesky a v textu anglicky fakt trochu snizuje uroven knihy. Nechci zbytecne kritizovat ale misty se mi text zdal trochu ukecany a neco se neco i zopakovalo [to ale taky nebyva vzdy na skodu]. Jeste jsem ji nedocet tak to je zatim vsechno..
16.2.2004 18:55 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Verze?
Zajímalo by mě, jak je ta kniha aktuální. Protože některé dost zásadní featury -- zejména iterátory (včetně enumerate(), file objektů jako iterátorů ... a vůbec věci zpříjemňující programování i začátečníkovi) -- jsou až ve verzi 2.3 jazyka, která je ještě poměrně nová. Kdyby tam chybělo jen tohle, tak to je ještě dobré, ale co jsem tak viděl knihy o Pythonu, tak se pohybovaly někde kolem 1.6-2.0, což je fakt utrpení, v tom už bych asi nic nenapsal ;-) tak stará veze už není dokonce ani v Woodym ;-)
17.2.2004 07:38 Coolman | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Verze?
Bohužel popisuje Python verze 1.5.2 :-(
17.2.2004 10:27 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Verze?
To je smutné. Nejsou tam tímpádem ani list comprehensions, má asi nejoblíbenější featura Pythonu, o pořádných třídách ani nemluvě...

Někdy v době 1.5 jsem se s Pythonem setkal poprvé, ale tehdy mi připadal jako poměrně nezajímavý jazyk, takže si nejsem jist, jestli takhle může ta kniha někoho nadchnout.
17.2.2004 19:28 gmmns
Rozbalit Rozbalit vše Verze?
Spis nez list comprehensions by mi vadila absence popisu iteratoru a generatoru. Souhlasim s tim, ze verze 1.5 je uz hodne stara, na druhou stranu uplne zaklady se z te knizky snad naucit daji. Pokud je dobre napsana, nezavrhoval bych ji az tak kategoricky.
18.2.2004 09:05 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Verze?
Generátory a iterátory nejsou ještě popsané prakticky v žádné papírové knize (kterou sis tedy sám nevytiskl z 'netu), obzvlášť ne v české; papírová dokumentace je vždycky zastaralá, ovšem nesmí se to přehánět...

Na spoustě systémů navíc pořád musíš generátory importovat z __future__ (a to nemluvím o Woodym, kde je 2.1...), takže i když je to báječná featura, jsi celkem schopen číst existující kód, pokud ji neznáš, protože zatím není moc využívaná, zatímco bez znalosti např. list comprehensions na něj budeš zírat, protože se využívá hojně.
20.2.2004 22:45 gmmns
Rozbalit Rozbalit vše Verze?
No tak s tim moc nesouhlasim. Kdyz nekde uvidi clovek, ktery uz nekdy programoval [svetr.barva() for svetr in satnik if svetr.odBabicky()], tak si pravdepodobne domysli o co jde. Zatimco pokud uvidi v nejake "normalni funkci" yield svetr, tak mu asi tezko dojde, co ta "funkce" vlastne dela. Nehlede k tomu, ze iteratory a generatory na rozdil od list comprehensions prinaseji skutecne neco noveho. Co se tyce starsich verzi Pythonu, Redhat jsem poslal do kdysi do haje prave proto, ze dlouhou dobu lpel na Pythonu 1.5.
17.2.2004 11:53 Petr Mach
Rozbalit Rozbalit vše tohle neni dobra kniha
Na ceskem trhu jsou, pokud vim, tri knihy o Pythonu. Tato je z nich jednoznacne nejhorsi. Nejen kvuli chybam, ale protoze popisuje zastaralou verzi Pythonu. Ostatni dve knihy jsou dobre, jedna je ucebnice Pythonu, druha referencni prirucka, tyto knihy doporucuji, tuto rozhodne ne.
17.2.2004 17:46 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše tohle neni dobra kniha
Na našem trhu je nějaká referenční příručka? Za učebnici bych označil Naučte se Python, a pak se mi už ty názvy pletou, všechno to má v názvu Python ;-) něco se jmenovalo jako Programujeme v Pythonu(?), ale nevím o ničem, co bych nazval referenční příručkou.
19.2.2004 13:54 Petr Mach
Rozbalit Rozbalit vše tohle neni dobra kniha
Jasne, jmenuje se to Python : - )).
Podtitul je Podrobna referencni prirucka pro programovaci jazyk Python.
Vydal to Neocortext a napsal to David M. Beazley.

Ale ty zjevne znas jeste dalsi knihy krome te recenzovane, teto a Naucte se Python. Co je to zac?
23.2.2004 10:06 H
Rozbalit Rozbalit vše The Best
Podla mna je najlepsou knihou pre programovanie v Python knizka Practical Python. Pythonackych knih som uz videl/cital dost, ale tato je zatial najlepsia.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.