abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 1/2009

    12. 1. 2009 | Luboš Doležel | Různé | 3663×

    OLPC masivně propouští. Vietnamská státní správa pojede na OSS. Palm ohlásil linuxovou platformu WebOS. Phoenix HyperSpace - instantní Linux. Mandriva Linux 2009.1 Alpha 1. Sabayon Linux 4. FreeBSD 7.1.

    Obsah

    Letem světem

    link

    VectorLinux 6.0 RC2 má doladěný vzhled a instalátor a opravuje nalezené chyby. sidux 2008-04 integruje změny související s Linuxem 2.6.27. Zenwalk Linux 5.4 Beta 1 přináší Linux 2.6.27.10 s ovladačem gspca, wicd se stalo hlavním nástrojem pro nastavení sítě a přibyl Zenpanel integrující správce disků. pfSense 1.2.2 opravuje chyby a dva bezpečnostní problémy. SimplyMEPIS 8.0 RC1 přešel na Linux 2.6.27.10 a aktualizuje ovladač wl. Parsix GNU/Linux 2.0 Test 1 má silnější kompresi a aktualizuje programy. Lunar Linux 1.6.4 umí správně SW RAID, přináší lepší výběr jazyků a dá se instalovat z USB disku a dalších médií. GeeXboX 1.2 Beta 3 řeší dlouhotrvající problémy a přechází na nový automounter. SystemRescueCd 1.1.4 nabízí nový skript pro instalaci na USB média a provádí různé drobné aktualizace. MythDora 10.21 se pyšní MythTV 0.21 s posledními opravami ze SVN. Absolute Linux 12.2.1 opravuje bezpečnostní problémy v řadě programů.

    OLPC masivně propouští

    link

    OLPC (One Laptop Per Child) je organizace, která stojí za hardwarovým a z velké části také softwarovým vývojem malých zelených "XO" notebooků pro děti v rozvojových zemích. Prvním problémem projektu se stala skutečnost, že přiblížit se cílové ceně sto dolarů za jeden kus není vůbec snadné. OLPC se následně muselo vyrovnat s existencí konkurenčního projektu ClassMate PC od firmy Intel. A aby to nestačilo, později se objevily osobní konflikty, logistické obtíže a na závěr také rána pro komunitu v podobě protlačování Windows. Ze začátku se totiž zdálo, že použití open source je v projektu považováno za velmi důležité. Hlavní představitel projektu Nicholas Negroponte tento přístup dementoval, cena XO laptopů se zvýšila vinou extra slotu na karty pro případnou instalaci Windows a v souladu s přáním některých zemí se také XO laptop začal s Windows distribuovat. XO laptopy jsou v linuxové verzi vybaveny speciálním uživatelským prostředím Sugar, které by dle dřívějších plánů na Windows mělo být portováno. Právě tento odklon od zaměření čistě na open source způsobil těžké neshody v komunitě a oslabil ji.

    OLPC musí nyní čelit finančním problémům. Polovina zaměstnanců dostala výpověď a zbylých 32 bude mít nižší platy. Zaměstnanci však nejsou jedinou stranou, která ekonomickou nesnázi odnese. Vývoj prostředí Sugar byl ze strany OLPC zastaven a nyní je čistě v rukou komunity. Jakousi zárukou pokračování projektu Sugar je naštěstí organizace Sugar Labs, již založil bývalý softwarový prezident OLPC. OLPC se mezitím bude věnovat hardwarovému vývoji nové generace levných laptopů a více se zaměří na oblast Blízkého východu.

    Vietnamská státní správa pojede na OSS

    link

    Vietnamské Ministerstvo informatiky a telekomunikací krátce před koncem roku 2008 vydalo rozhodnutí, které ovlivní, jaký software bude používán ve státní správě. Vietnam je stejně jako jiné rozvojové země sužován používáním nelicencovaného softwaru ve velkém měřítku. Jedním z požadavků ministerstva je proto také to, aby prodejci počítačů místo crackování proprietárního softwaru instalovali open source. Do konce července 2009 má veřejná správa čas na to, aby na serverech přešla na open source a aby alespoň 50 % zaměstnanců IT oddělení umělo s tímto softwarem pracovat na špičkové úrovni. Na pracovní stanice se open source dostane také: Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird a OpenOffice.org budou do konce roku 2009 na 70 % počítačů a 70 % lidí z IT oddělení si s tímto softwarem musí vědět rady. IT asociace v zemi jsou žádány o to, aby státní správě pomohly s nasazením těchto plánů.

    Palm ohlásil linuxovou platformu WebOS

    link

    Palm představil nový chytrý telefon Palm Pre. Ten bude běžet na nové platformě WebOS, ve které tepe Linux. Samotný telefon nabídne vysouvací klávesnici, WiFi, GPS, fotoaparát (3 Mpx) a 3,1palcový dotykový displej. Uvnitř se ještě skrývá akcelerometr a senzory, které zjistí intenzitu osvětlení nebo přiblížení telefonu k uchu. K OS se mohou zatím dostat bohužel jen vývojáři, kteří podepíší NDA. V současnosti je známo, že název WebOS je oprávněný - v prostředí se používají technologie jako XHTML, JavaScript a CSS a obsah pravděpodobně vykresluje WebKit. Z technických věci se dále ví to, že nebudou podporovány původní Palm aplikace, leda by se o to postarala nějaká třetí strana. Výrobek se dostane na trh přes mobilního operátora Sprint.

    Phoenix HyperSpace - instantní Linux

    link

    Firma Phoenix, která stojí za jedním ze známých BIOSů, představila HyperSpace. HyperSpace je další linuxový systém v instantní podobě. Namísto polívky v pytlíku zde však máme drobný Linux, který se dokáže relativně rychle spustit a posloužit uživateli k brouzdání webu, čtení e-mailů a dalším běžným úkonům. HyperSpace se nenachází na základní desce, nýbrž na pevném disku. V edici Hybrid může běžet vedle hlavního operačního systému (díky virtualizaci) a mezi OS se dá kdykoliv rychle přepnout. Spolu s edicemi se dostáváme k licencování, které je u HyperSpace dost nepříznivé k peněžence uživatele. Zmiňovaná verze Hybrid stojí 59,95 dolarů za rok používání a jednodušší verze Dual vyjde na 39,95 dolarů za rok. Nepříjemná je i skutečnost, že údajně není umožněn přístup k dalším oddílům na disku. Navíc až časem bude možné HyperSpace rozšířit o aplikace pro přehrávání filmů a hudby.

    Mandriva Linux 2009.1 Alpha 1

    link

    Toto je první vývojové vydání nové Mandrivy - je dostupné v DVD podobě edice Free. V této fázi vývoje můžeme najít především změny třetích stran. Jde o KDE 4.2 Beta 2, které kromě vyšší stability do KDE 4 dodává řadu funkcí, jež oproti řadě 3.5 scházely. Dále jde o GNOME 2.25.2 (vývojová verze s integrovaným apletem pro ovládání hlasitosti PulseAudio) nebo Xfce 4.6 Beta 2 (s podporou pro menu dle standardu freedesktop.org nebo novým konfiguračním systémem). Grafická prostředí běží na X.Org Serveru 1.5 s "input hotplugging" a vespod všeho běží jádro 2.6.28-rc8.

    Sabayon Linux 4

    link

    Jako vánoční dárek vyšel Sabayon Linux 4. Ten byl kompletně překompilován pomocí GCC 4.3 a v případě x86 se přešlo z i586 na i686. Obsažený správce balíčků Entropy Package Manager 0.24.6 je rychlejší, integruje se s webem a nabízí pokročilé textové a grafické klienty Equo a Spritz. Je zařazena podpora souborových systémů ext4, NTFS, AUFS a UnionFS. Díky přítomnosti X.Org 7.4 funguje detekce GPU a vstupních zařízení na bázi HAL. Instalátor nabízí pět předkonfigurovaných instalačních profilů a přizpůsobování instalace by mělo být snazší a rychlejší. Distribuce je připravena pro KDE 4.2 a mělo by z ní být možné udělat upgrade na libovolný Sabayon 4.x.

    sabayon sabayon sabayon

    FreeBSD 7.1

    link

    Ve FreeBSD 7.1 se pro amd64 a i386 stal plánovač ULE výchozí volbou - přináší lepší výsledky na systémech s více jádry CPU. Z OpenSolarisu byla přenesena podpora pro DTrace uvnitř jádra, klient NFS Lock Manageru se dočkal vylepšení a přibylo API pro svázání vlákna s jádrem přes systémové volání cpuset(2) a příkaz cpuset(1). Jako prostředí jsou nabízena KDE 3.5.10, GNOME 2.22.3 a další.


           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.1.2009 02:48 letec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009
    Sbohem OLPC
    13.1.2009 15:13 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009

    Lež skončila. Podnikatel chtěl vydělávat na chudých dětech v Africe. Když nemám na elektriku a nemůžu si dovolit zaplatit roční školné na ZŠ 300 Kč, tak mi bude takový One Brick per Child nanic. Však jim tam západ posílá odpadky 486, Pentium na likvidaci. A z některých těch lepších si můžou ve škole udělat pořádné desktopy.

    Kdyby rozdávali raději logaritmická pravítka a kuličková počítadla, tak dětem pomůžou víc.

    Fluttershy, yay! avatar 12.1.2009 03:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009
    Ten WebOS od Palmu mě vážně zajímá. Nejsem si jist, zda to nedopadne jako s Foleem --- GNU/Linux u Palmu je už pomalu jako Duke Nukem Forever. A pokud to opravdu vyjde, nejsem si jist, zda to má šanci vedle Androida. Beztak už je pomalu bordel i v těch mobilních linuxových "distribucích" --- OpenMoko, Qt Embedded, Android, Maemo.org, Familiar, MontaVista,...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Grunt avatar 12.1.2009 15:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009
    GNU/Linux u Palmu je už pomalu jako Duke Nukem Forever.

    Always bet on Duke.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    12.1.2009 15:21 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009
    Nápodobně. Vypadá to vážně skvěle :-) Vzhledem k tomu, že ale předvedli živé, a podle toho, co jsem viděl i dost funkční, zařízeí, tak tomu nedávám tak nízké šance jako Dukovi. Řekl bych, že v tomto případě i sám Palm ví, že pokud nedostane na trh excelentní zařízení, tak firma půjde pod drn...

    Objevily se nějaké další informace a vypadá to, že StyleTap chystá nějakou emulační vrstvu pro legacy aplikace. Taktéž jsem zjistil, že na tom poběží i klasické C++ aplikace, takže nebudou vývojáři omezeni jen na hloupé widgety v Javashitu :-)
    12.1.2009 08:58 alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009

    včera jsem se díval na to video o palmu a je to super!!! no a mezi tím jsem si stáhl image Androidu pro virtualbox a musím uznat, že to se mi také líbilo :)

    12.1.2009 21:40 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009
    Kde lze ten image androida najit?
    13.1.2009 16:06 Jaga
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009
    13.1.2009 20:32 hafff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009

    Tam nie je. A teraz už ani neviem nájsť howto, kde bol opísaný postup kompilácie pre eeeee-čko. :(

    Grunt avatar 12.1.2009 15:09 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009
    Phoenix HyperSpace

    Nějak mi uniká skutečný význam existence čehosi takového. Jsem sám?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.1.2009 09:44 hafff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009

    (Keby fungoval,) mne by sa hodil na pracovný notebook.

    13.1.2009 20:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 1/2009
    Tak ten nejnovější Sabayon vyzkoušim v každým případě... no možná se dočkáte i zápisku...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.