abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 134 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 27/2008

    7. 7. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3541×

    Linux ve francouzském parlamentu rok poté. Linux se rozšiřuje po ruských školách. Hans Reiser mentálně nezpůsobilý? Xandros koupil Linspire. Sabayon Linux 3.5. Gentoo Linux 2008.0. Poseidon Linux 3.0. Distribuční rada: jednoduché šifrování dat s EncFS.

    Obsah

    Letem světem

    link

    SystemRescueCd 1.0.4 opravuje spoustu věcí okolo podpory LVM. Slamd64 Linux 12.1 přináší GCC 4.2.3, SCIM a značně vylepšenou podporu CJK. Foresight Linux 2.0.3 předvádí GNOME 2.22.3 a nastavuje Banshee 1.0 jako výchozího správce médií. GoblinX 2.7 "Micro" přidává xf86-video-openchrome a GUI pro odstraňování modulů ze živého CD. Ubuntu 8.04.1 je první aktualizované vydání LTS verze Ubuntu. Granular Linux 1.0 RC je desktopová distribuce na bázi PCLinuxOS - Granular 1.0 má nyní svůj vlastní repozitář.

    Linux ve francouzském parlamentu rok poté

    link

    V listopadu 2006 francouzský parlament rozhodl o svém vlastním přechodu z Windows a jiného proprietárního softwaru na Linux. Proběhlo výběrové řízení, kterého se dle očekávání účastnila i Mandriva, ale zvoleny byly firmy Lingora a Unilog, která má prsty i v mnichovském přechodu na Linux. Vybranou distribucí se stalo Ubuntu a přechod také znamenal začátek používání OpenOffice.org, Mozilla Firefoxu a Mozilla Thunderbirdu. Důvodem pro přechod bylo snížení nákladů.

    Nyní francouzští poslanci a jejich asistenti používají Linux už celý rok, a tak nastal čas zjistit, jak jsou uživatelé spokojení. Přechod byl nakonec méně komplikovaný, než se původně čekalo. Zvyknout si na jiný software zabralo jen pár týdnů, a to i těm méně technicky zdatným. Přechod se dotkl 1145 počítačů a o tom, že se jednalo o dobré rozhodnutí, svědčí úspory, které doposud činí půl milionu euro.

    Linux se rozšiřuje po ruských školách

    link

    V současnosti probíhá ve třech ruských regionech (Tatarstán, Perm a Tomsk) pilotní projekt migrace škol na svobodný software. Pokud bude tento projekt úspěšný, může dle slov prezidenta Dmitrije Medvěděva být následován přechodem na středních školách nebo dokonce hromadným přechodem úřadů. Ačkoliv byl projekt dříve omezen pouze na tři zmiňované regiony, nyní mohou školy mimo tuto oblast zažádat o zapojení. Současný plán je takový, že do začátku nového školního roku musí být vybrané školy přemigrovány - ve velkých městech jde o alespoň 50 % škol, jinde o alespoň 20 % škol. V době psaní tohoto článku už k přechodu došlo ve 239 školách z 1084. Členové projektu mezitím aktivně propagují Linux i mimo školy - téměř každý týden jsou v různých městech a vesnicích v Permském kraji organizovány installfesty se semináři.

    Hans Reiser mentálně nezpůsobilý?

    link

    Právníci Hanse Reisera zaslali soudu dopis, kde tvrdí, že dle jejich důkladně zváženého názoru je obžalovaný Hans Reiser možná mentálně nezpůsobilý jako následek duševní poruchy nebo vývojové vady. Takové tvrzení připadá prokurátorovi naprosto směšné, obzvláště pokud se zváží, že už 9. července má být odsouzen. Tento postoj obhájců může znamenat, že Hans Reiser pravděpodobně nemá v úmyslu prozradit, kde se nachází tělo jeho údajně mrtvé ženy. Pokud bude shledán mentálně nezpůsobilým, bude přesunut do sanatoria, kde zůstane, než se jeho stav zlepší. Poté by soudní proces mohl pokračovat. Hans mezitím napsal soudu, že jeho současní obhájci jsou proti němu zaujatí, a chce, aby se jeho právníkem stal ten samý právník, který jej zastupoval v rozvodovém řízení. Po svém staronovém právníkovi požaduje, aby se u státního zástupce a soudce pokusil vyjednat nižší trest. Připomeňme, že mu hrozí trest ve výši minimálně 25 let odnětí svobody.

    Xandros koupil Linspire

    link

    Linspire byla odkoupena firmou Xandros - obě firmy pracovaly na vzájemně podobných distribucích. Jak Xandros, tak Linspire se snaží připomínat prostředí Windows tak, aby neznalý uživatel nenalezl příliš mnoho rozdílů. Diskuze mezi výkonnými řediteli obou firem už prý probíhaly delší dobu, v roce 2007 se začalo na věc více tlačit a zde je výsledek. Pro uživatele by mělo prozatím zůstat vše při starém - distribuce se slučovat nebudou a celkově se tato událost na fungování Linspire příliš zásadně neprojevila. Bývalý ředitel Linspire (nyní jeden z akcionářů) na svém blogu věc ostře kritizuje. Nelíbí se mu, že akcionáři nemohou do věcí mluvit a celkově kritizuje současné vedení firmy, které je prý zodpovědné za zhoršení finanční situace, ke kterému došlo během posledních deseti měsíců. Dále obvinil současného ředitele, že se více věnuje svým vlastním firmám namísto Linspire. Připomeňme, že Xandros je distribuce instalovaná na ASUS Eee PC a o Linspire bylo hodně slyšet především díky službě Click 'N Run.

    Sabayon Linux 3.5

    link

    Vyšel Sabayon Linux 3.5 s jádrem 2.6.25.9 a podporou pro ASUS Eee PC (ačkoliv pro WiFi se musí použít ndiswrapper). Mimo běžných souborových systémů zvládá také ext4, NTFS (ntfs-3g), unionfs, aufs a squashfs. Snad nejaktivněji vyvíjenou komponentou Sabayon Linuxu je balíčkovací systém Entropy, který má velké ambice a jehož vývoj sponzoruje NLnet Foundation - Entropy je neustále rozšiřován a už nyní představuje více než 40 000 řádek kódu. Uživatelé mají k dispozici hned několik prostředí: KDE 3.5.9 (KDE 4.0.5 lze stáhnout), GNOME 2.22.2, Xfce 4.4.2 a Fluxbox 1.0. Tato prostředí jsou dostupná při instalaci ve formě profilů - kromě nich pak dále existují profily UMPC (instaluje Xfce) a Core (určený pro servery). Zahrnut je také software pro použití jako multimediální centrum: GeeXbox 1.1-devel a Elisa Media Center 0.3.5. Výčet dalšího význačného softwaru najdete v oznámení.

    sabayon linux sabayon linux sabayon linux

    Gentoo Linux 2008.0

    link

    Vyšel Gentoo Linux 2008.0 v konečné verzi. Nabízí aktualizovaný instalátor, který nyní provádí offline instalace za použití balíčků a stromu ebuildů na živém CD. Kromě toho má řadu oprav pro rozšířené a logické oddíly. Díky přechodu na jádro 2.6.24 je zajištěna podpora rozsáhlejší palety hardwaru. Změnila se struktura profilů, takže v /usr/portage/profiles nyní naleznete default/linux/ namísto default-linux/. Aby se na živém CD ušetřilo místo, přešlo se z GNOME na Xfce - to také znamená, že binární instalace z živého CD vám nainstaluje Xfce, ale samozřejmě si můžete zkompilovat prostředí jiné. Pokud se chcete hned vrhnout na stahování živých DVD pro x86 nebo amd64, budete si muset ještě počkat - při jejich výrobě pro tyto platformy se objevily problémy, na jejichž řešení se pracuje.

    gentoo livecd gentoo livecd

    Poseidon Linux 3.0

    link

    Poseidon Linux je brazilská distribuce na bázi Ubuntu určená pro akademické a vědecké použití. Nabízí velké množství aplikací pro práci s GIS/mapami, numerické modelování, 2D/3D/4D vizualizaci, tvorbu statistik, grafů a ještě více. V nabídce samozřejmě zůstává obvyklý software pro práci s dokumenty, webem, IM atd. Toto vydání podporuje angličtinu, španělštinu, portugalštinu a němčinu.

    poseidon linux

    Distribuční rada: jednoduché šifrování dat s EncFS

    link

    Pokud toužíte po ukrytí vašich tajných plánů na disku a chcete to vyřešit snadno, jednou z možných voleb je EncFS, který pro své fungování používá FUSE. Hlavním krokem je připojení nebo vytvoření nového šifrovaného adresáře:

    encfs ~/.sifrovany_adresar ~/kam/pripojit

    Bude vám nabídnuto několik způsobů konfigurace (standardní, expertní, paranoidní) a nakonec se vás program zeptá také na (de)šifrovací heslo. Jakmile jste do ~/kam/pripojit uložili svá tajná data, můžete adresář odpojit:

    fusermount -u ~/kam/pripojit

    Změna hesla pro šifrování je snadná:

    encfsctl passwd ~/.sifrovany_adresar

    Kromě passwd existují také volby jako info pro zobrazení informací, showcruft pro hledání nedešifrovatelných souborů nebo decode pro dekódování jmen souborů.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.7.2008 00:34 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2008
    Hans Reiser je v háji, z tohodle nevyčunkuje. :-)
    9.7.2008 23:35 grudge
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2008
    no, to asi ne :(

    skoda jen, ze reiserfs je muj oblibeny filesystem uz par let
    7.7.2008 10:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2008
    Linux ve francouzském parlamentu rok poté:Přechod byl nakonec méně komplikovaný, než se původně čekalo. Zvyknout si na jiný software zabralo jen pár týdnů, a to i těm méně technicky zdatným. Přechod se dotkl 1145 počítačů a o tom, že se jednalo o dobré rozhodnutí, svědčí úspory, které doposud činí půl milionu euro.
    Haha, takze tzv. 'objektivni nezavisle' studie z mrkvosoftich reklam si muzou ... ;-)
    7.7.2008 17:39 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2008
    Ale ne, oni si můžou přece koupit kolik studií chtějí.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    7.7.2008 18:42 newman | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Distribuční rada: jednoduché šifrování dat s EncFS
    ... a nebo pouzit ecryptfs. Coz je "totez" ale v jadre a bez FUSE.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.